kozalak reçeli nasıl / Kozalak Reçelin Faydaları Nelerdir? Kozalak Reçeli Ne İşe Yarar? Neye İyi Gelir? - Sağlık Haberleri

Kozalak Reçeli Nasıl

kozalak reçeli nasıl

Kozalak Re&#;eli

25 Ağustos

Kahvaltı sofralarını güzelleştirecek nefis bir tarif önerimiz var. Genellikle şifa niyetine tüketilen kozalak reçeli, günde bir tatlı kaşığını geçmemeli. Faydalarını duyduktan sonra, mutfağınızdan eksik etmek istemeyeceğiniz bu reçel özellikle grip, soğuk algınlığı ve astıma iyi gelmesiyle biliniyor. Kozalak reçelinin faydaları nelerdir? diye merak edenler için; ilk olarak öksürüğe iyi geldiğini söyleyebiliriz. Bunun yanı sıra balgam söktürücü etkisiyle bronşit ve astım tedavisinde en çok önerilen besinlerin başında geliyor. Akciğerlerin temizlenmesine yardımcı olan kozalak reçeli, üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı en etkili tedavilerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Koah ve astım hastalarının günde bir tatlı kaşığı tüketmesiyle olumlu etkiler alınıyor. Peki, evde kozalak reçeli nasıl yapılır? Listedeki malzemeleri hazır ettiyseniz, kozalak reçeli yapımı için tarif detaylarına geçebiliriz.

Alternatif olarak kaşık kaşık yiyebileceğiniz kolay çilek reçeli ve tam kıvamında kayısı reçeli tarifini de deneyebilirsiniz.

Hazırlanma Süresi : 15 dakika

Pişirme Süresi : 40 dakika

Kaç Kişilik: 10 Kişilik

Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 1 Kişi Kaydetti

  • adet bebek kozalak (yeşil)
  • gram toz şeker
  • litre su (içme suyu)
  • 1 çay kaşığı limon tuzu
  • 1 adet limon suyu
  1. İlk olarak çam ağacından toplanılan bebek kozalakları 10 dakika boyunca su dolu geniş kapta bekletin.
  2. Kozalakların suyunu süzdükten sonra, tek tek su altında durulayın.
  3. Yıkadığınız kozalakları geniş bir tencere içine alın ve litre su ile birlikte kaynamaya bırakın.
  4. 1 saat sonra tencerenin içerisine toz şekeri ekleyin.
  5. Ara sıra tahta kaşık ile karıştırarak kıvam alıncaya kadar pişirin.
  6. Kıvamı tutmaya başladığında limon tuzu ve limon suyunu ilave edin. 5 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın ve ılımaya bırakın.
  7. Ilınan reçeli kavanozlara doldurun ve içine birkaç adet pişmiş kozalak ekleyin. Ağızlarını kapattıktan sonra buzdolabında muhafaza edin. Afiyet olsun.

Kozalak Reçeli Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  1. Tarifte kullanacağınız kozalakların yeni toplanmış olması ve taze olmasına özen gösterin.
  2. Kozalakları tek tek sudan geçirirken üzerinde toz kalmamasına dikkat edin.
  3. Kozalak reçelini pekmez ile karıştırarak tatlandırabilirsiniz.
  4. Aroma katmak için, reçelin içerisine birkaç adet karanfil atabilirsiniz.
  5. Yaz ve kış aylarında tüketilen kozalak reçelini tarçın ve bal ile birlikte tüketebilirsiniz.
  6. Gün içinde en fazla bir tatlı kaşığı kozalak reçeli tüketilmesi önerilir.

Kozalak Hangi Ayda Toplanır?

  1. Reçel ve pekmez yapımında kullanılan kozalaklar, Kasım'dan Haziran ayına kadar toplanabilir. Özellikle Haziran ve Temmuz ayında toplanan kozalakların güneşe serilerek açılması sağlanır.

Kozalak Re&#;elin Faydaları Nelerdir? Kozalak Re&#;eli Ne İşe Yarar? Neye İyi Gelir?

Özellikle kahvaltı sofraları reçellerle donatılarak daha da güzel hale gelir. Birçok meyveden reçel yapılabileceği gibi çok farklı ürünlerden de reçeller yapılabilmektedir. Bu ürünlerden bir tanesi de çam ve köknar ağaçlarında bulunan kozalaklarıdır. Çam ve köknar kozalaklarından meydana getirilen reçeller son yıllarda oldukça fazla yapılmaya başlanmıştır. Bu sebeple hem lezzetli olması hem de şifa deposu olmasından dolayı birçok kişi tarafından tüketilmektedir.

Kozalak Reçelinin Faydaları Nelerdir?

Kozalak reçeli yapmak aslında oldukça basit bir olaydır. Ancak kozalakların toplanma mevsimi bu reçeli yapmak için oldukça önemlidir. Çam ve köknar ağaçlarının meyvesi olan kozalaklar farklı bir şekilde reçel şeklinde tüketilebilir. Bu kozalaklardan yapılan reçeller sağlık deposu olarak karşımıza çıkar. Yaz sonu kuruyarak düşen kozalaklar toplanır ve genel olarak soba yakmak için kullanılırken, son yıllarda kozalak reçeli yapmak için de kozalaklar toplanır.

Kozalak reçelinin insan sağlığı için birçok faydası bulunmaktadır;

Bu faydaların başında öksürük, nefes darlığı gibi şikayetleri azaltma konusunda etkili olması gelir. Aynı zamanda soğuk algınlığı gibi hastalıklara da iyi geldiğini bilinen kozalak reçeli kahvaltı sofralarında tüketebileceği gibi ayrıca bir tatlı kaşığı yendikten sonra ılık su ile de tüketilebilir.

Kozalak Reçeli Ne İşe Yarar?

Kozalak reçeli hem kahvaltı sofralarında hem de ayrıca tüketilebilen ürünlerin başında gelir. Kozalak reçeli yapmak son yıllarda oldukça yaygın olan bir reçeldir. Tıbbi tedavinin yanında özellikle; astım, bronşit ve solunum yolu hastalıklarında alternatif olarak kozalak reçeli tüketilebilir.
Kozalak reçelinin faydaları saymakla bitmeyecek kadar fazladır.
- Astım dostu olduğu bilinen kozalak reçeli özellikle astım hastalığı olan kişiler tarafından tüketilmesi önerilir.
- Solunum rahatsızlıklarının en doğal ilaçlarından bir tanesi olan kozalak reçeli öksürük, astım, bronşit, balgam söktürücü özellikleri bulunur.
- Mineral bakımından zengin olan kozalak; akciğerleri temizleme konusunda da etkilidir. Kozalak reçelinin tüketilmesi akciğerleri temizlediği için; daha rahat nefes almaya yardımcı olur.
- Vücut direncini artıran kozalak reçeli; özellikle soğuk kış aylarında vücudun direncini korumada etkilidir.
- Çam kozalağı yağı çıkartılarak saçlara sürüldüğünde, bu yağ saçlara canlılık verir ve saçları besler.
- Kokusu ferahlatıcı bir özelliğe sahip olan çam kozalağı stres giderici bir şifa kaynağıdır.

Çam Kozalağı Reçeli Neye İyi Gelir?

Çam kozalağı tüketimi sık sık yapılması gereken besinlerin başında gelir. Özellikle solunum yolu rahatsızlıkları olan kişiler çam kozalağı reçelini aç karnına bir kaşık yiyerek üzerine ılık su içtiklerinde ve bu uygulamayı bunu düzenli yaptıklarında solunum rahatsızlıklarını hafiflettiği görülecektir.
Bağışıklığını güçlendirmek isteyen kişiler de yine vücutlarının dirençli olmasını sağlamak amacıyla çam kozalağı reçeli kullanılmalıdır.

Çam kozalağı vücudu yenileyerek vücuda enerji verme konusunda etkili olan reçellerdendir. Düzenli tüketilmesi tavsiye edilen çam kozalağı solunum yollarını rahatlatır ve hastalıkları önlemede etkilidir ve doğal şifa kaynağı olarak bilinir.

Çam Kozalağı Reçeli Nasıl Yapılır?

Çam kozalağı reçeli yapımı da oldukça basit olan bir reçeldir. Ancak bu reçeli yapmak için çam kozalaklarının toplandığı dönem önemlidir. Çam kozalakları mayıs ayı civarında toplanmalıdır. Toplanan çam kozalaklarının boyutlarının küçük olması da önemlidir. 40 adet küçük çam kozalağı toplanır. Bir buçuk litre içme suyu ve bir buçuk kilogram toz şeker malzeme olarak hazırlanır.
Kozalaklar toplandıktan sonra öncelikle temizlenir. Önce kaynatılır, suyu süzülür. Bir buçuk litre su ile 40 adet çam kozalağı bir saat kadar kaynatılır.

Kaynatılan kozalakların içine şeker ilave edilir ve kaynatmaya devam edilir. Kaynama esnasında tencerenin yüzeyinde oluşan köpükler tahta bir kaşık yardımıyla toparlanır. Bu işlem birkaç kez tekrar edilir. Reçel kıvamına gelene kadar dikkatle kaynatılan çam kozalakları reçel kıvamına geldikten sonra 5 dakika kadar limon suyu sıkıldıktan sonra tekrar kaynatılır. Böylece çam kozalaklarından meydana gelen kozalak reçeli hazırlanmış olur.

Şifa Dağıtan Çam Kozalağı Reçeli Nasıl Yapılır?

Şifa Dağıtan Çam Kozalağı Reçeli Nasıl Yapılır?

Çam kozalağı oldukça şifalı bir besin kaynağı İlk bakışta birçok kişiyi şaşırtsa da reçeli dahi yapılıyor. Özellikle Rusya ve Doğu Avrupa'da "varenye" adıyla da bilinen çam kozalağı reçeli sıkça tüketilen kahvaltılıklar arasında yer alıyor. Ülkemizde de son dönemlerde yaygınlık kazanmaya başlayan çam kozalağı reçeli, deyim yerindeyse şifa niyetine tüketiliyor. Sert ve kabuklu bir yapısı bulunan çam kozalaklarının tüketilmesine ayrı, reçelinin yapılmasına ayrı şaşıranlardansanız sıkı durun, bugün sizinle çam kozalağı reçeli tarifi de paylaşacağız.

Kendisinden böyle bir performans beklenmese de sert kozalakların aslında kaynatıldıktan sonra gayet yumuşak ve çiğnenebilir hale geldiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Hatta Rusya'da birçok bölgede siyah çayın içine şeker niyetine bir tatlı kaşığı kadar eklenerek tüketilen çam kozalağı reçeli, kızarmış ekmek üzerinde de epey lezzetli bir besin olarak karşımıza çıkıyor. Yani bu içeriğimizde siinle hem tatlandırıcı hem de reçel işlevine sahip bir tarif paylaşacağız. 

Ahşap tepsi içinde bir kase dolusu çam kozalağı reçeli ve kasenin yanında duran iki yemek kaşığı

Bu leziz ve sağlıklı tarifi siz de dilerseniz dondurma ve tatlıların üzerine şerbet gibi gezdirebilir ve tariflerinizi tatlandırabilirsiniz. Üstelik bu reçel için malzeme bulmak da son derece kolay. Parklarda, bahçelerde, ormanlarda bulunan çam kozalaklarını toplamanız yeterli. Bu anlamda çam ağaçları ile çevrili, doğanın kalbindeki konumuyla kendinize zaman ayırmak için en ideal yerlerden biri olan Çam Otel çevresinde de çam kozalakları bulabileceğinizi söyleyebiliriz. 

Ancak her çam kozalağından reçel yapılamayacağını da belirtmeden geçmeyelim. Bu doğrultuda çam kozalağı reçeli yapmak için henüz tam olgunlaşmamış, ufak ve içi yeşil kozalaklar toplamanız gerektiğini söyleyebiliriz. Bu tür çam kozalakları da genellikle bahar aylarında ortaya çıktığından reçeliniz için malzeme toplamaya bahar mevsiminde çıkmanız işinizi büyük ölçüde kolaylaştıracaktır. 

Ek olarak, çam kozalağı toplarken elleriniz yapış yapış olacağı için yanınızda aseton bulundurmanızı tavsiye ederiz. Aseton, reçinenin elinize yapışmasını önleyecektir. Öte yandan reçel yapımı sırasında kullandığınız tencerenin dibinde de reçine kalabilir. Ancak elbette bunu çıkarmanın da bir kolay var. Yapışkan reçineyi temizlemek için sirke kullanabilirsiniz.

Bir diğer sağlık kaynağı çam balı hakkındaki detayları ise Şifa Deposu Çam Balı Faydaları Hakkında Ne Kadar Bilgilisiniz? başlıklı içeriğimizi okuyarak öğrenebilirsiniz.

Çam Kozalağı Reçeli Yapımı

Bir kavanoz dolusu çam kozalak reçeli ve kaseye boşaltılmış reçeli yemek için kullanılan kaşık ile arka planda görünen çam yaprakları

Çam kozalağı reçeli yapmak için izleyeceğiniz adımlar, aslında diğer reçel tariflerinden çok da farklı değil. Yalnızca bazı püf noktalarına dikkat ederek siz de pratik bir şekilde kendi çam kozalağı reçelinizi yapabilirsiniz. 

Orta boy üç kavanoz çam kozalak reçeli elde etmek için ihtiyacınız olan malzemeleri şu şekilde sıralayabiliriz: 

  • 2 su bardağı minik çam kozalağı ( tane)
  • 2 su bardağı şeker
  • Yarım litre su

Temizlediğiniz kozalakları derin ve geniş bir tencereye alın ve yarım litre su ile birlikte kaynatın. Kaynayan suyun altını kıstıktan sonra 5 dakika daha kısık ateşte kaynatmaya devam edin. Daha sonra su yüzeyinde biriken ince reçine tabakasını dikkatli bir şekilde temizleyin. Bu noktada tencereyi lavaboya eğimli bir şekilde yaklaştırarak bu tabakanın tencereden akmasını sağlayabilirsiniz. 

Reçine tabakasından kurtulduktan sonra ise tencerenize şeker ekleyip karışımı kaynatmak üzere yeniden ocağa alın. Karışım kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte 10 dakika daha pişirin. Ardından ocaktan aldığınız şerbetli karışımı soğumaya bırakın. Ancak henüz her şey bitmedi. Şerbetli karışım soğuduktan sonra tekrar kaynatın ve bu şekilde aynı işlemi toplam 4 defa tekrarlayın. Bu adımı tekrarlamanızın nedeni, çam kozalaklarının sürekli olarak kaynamasının önüne geçmek. Aralıklı olarak işlemi tekrarlamadığınız takdirde çam kozalaklarının nemi ortadan kalkabilir ve bu da reçelinizin istediğiniz gibi olmamasına yol açabilir.

ahşap zemin üzerinde duran derin bir kavanoz dolusu çam kozalağı reçeli ve kavanozun üzerine yerleştirilmiş yemek kaşığı içinde duran kozalak tanesi

Tüm bu işlemlerin ardından reçelinizi steril kavanozlara doldurun. Tamamen soğuduktan sonra ise kavanozların kapaklarını sıkıca yerleştirin. Tatlandırmak ve aroma katmak için reçelinizde limon, vanilya, tarçın gibi malzemeler de kullanabilirsiniz. Fakat ilk denemenizde çam kozalağının kendine özgü o hoş rayihasını tatmanızı tavsiye ederiz. İlk denemeden sonra zaten şeker miktarını ya da ekstra bir tatlandırıcı gerektirip gerektirmediğini damak tadınıza göre kendiniz tespit edebilirsiniz.

Kavanozlama işleminden sonra reçelin kendine gelmesi için birkaç gün dinlendirmenizde fayda var. Bu sürenin ardından sevdiklerinizi önce şaşırtacak, sonra tadıyla kendine hayran bırakacak egzotik bir reçel elde etmiş olacaksınız.

Çam Kozalağı Reçeli Faydaları 

Ahşap masada duran çam ağacı dalları ile derin bir cam tabak içinde çam kozalağı reçeli

Çam kozalağı reçelinin Rusya'da bolca tüketildiğini daha önce de belirtmiştik. Özellikle soğuk iklimiyle meşhur Sibirya’da çam kozalağı reçeli adeta şifa deposu olarak görülüyor. Hastalıklardan korunmak için alternatif bir yöntem olarak görülen çam kozalağı reçeli, soğuk algınlığı ihtimaline karşı bünyeyi korumaya almayı mümkün kılıyor. Aynı zamanda bağışıklık sistemini de güçlendiren çam kozalağı reçeli, bunu da kozalağın içeriğinde bulunan phytoncides adlı doğal yağlar sayesinde başarıyor. Söz konusu yağlar, iltihap oluşumuna karşı güçlü unsurlar içeriyor ve vücudu soğuk algınlığı ile enfeksiyonlara karşı daha dayanıklı hale getiriyor.

Diğer yandan çam kozalağı reçeli yapmak için taze ve yeşil kozalakların kullanılmasının da lezzet ve kıvam dışında bir nedeni olduğunu söylemeden geçmeyelim. Taze kozalaklar gastrit ve ülser gibi mide sorunlarının yol açtığı ağrılara da oldukça iyi geliyor. Antioksidan bakımından da zengin olan kozalaklarda yer alan tanen adlı madde, karaciğerin toksinleri vücuttan atmasına ve kanın temizlenmesine yardımcı oluyor. Tüm bu bilgilerden anlaşılacağı gibi özellikle kış aylarında her gün bir çay kaşığı kadar çam kozalağı tüketmek sizi soğuklara ve hastalıklara karşı daha dirençli kılacaktır. Eğer kaşıkla yemek istemezseniz, reçelinizi ekmeğinizin üzerine sürerek de tüketebilirsiniz.
 

Çam kozalağı reçeli nasıl tüketilir? Çam kozalağı reçeli günde ne kadar yenir?

Çam kozalağı reçeli çam ve köknar kozalaklarından elde edilir. Pek çok şifa için kullanılan çam kozalağı reçeli özellikle üşütme, soğuk algınlığı ve öksürük gibi hastalıklarda tedavi görevi görür.

ÇAM KOZALAĞI REÇELİ NASIL TÜKETİLİR?

Çam kozalağı reçeli kahvaltılarda tüketilse de şifa kaynağı olarak da kullanılmaktadır. Takviye gıda olarak da kullanılan çam kozalağı reçelini fazla miktarda tüketmemek de önemli. Çam kozalağı reçelinden doğru bir şekilde yararlanmak için günde 1 yemek kaşığı tüketmek gerekir. Çocuk ve yaşlılarda bu miktarı biraz daha azaltmak tavsiye edilir. Çam kozalağı reçeli tek başına tüketilebilmektedir. Ayrıca çam kozalağı reçeli yoğurt ve tahin gibi ürünlerle birlikte de tüketebilmektedir.

ÇAM KOZALAĞI REÇELİ HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİR?

İçerdiği önemli besin öğeleri sayesinde pek çok hastalık tedavisinde kullanılan çam kozalağı reçeli özellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarına çok iyi gelmektedir. Solunum hastalıklarının doğal ilacı olarak kullanılan çam kozalağı reçelinin balgam söktürücü özelliği de bulunmaktadır. Akciğerleri temizlemede de etkisi olan çam kozalağı reçeli, vücut direncini arttıran bir şifa deposu olarak da görülmektedir. Kokusu sayesinde ferahlık hissi veren çam kozalağı reçeli stres giderici bir özelliğe de sahiptir.

ÇAM KOZALAĞI REÇELİ NASIL YAPILIR?

Çam kozalağı reçeli yapabilmek için ilkbaharın mayıs aylarında toplanmalıdır. tane küçük boyda toplanmış çam kozalakları önce temizlenir. Ardından kozalaklar kaynatılır ve süzülür. Bir buçuk litre su ile toplanan adet çam kozalakları 1 saate yakın kaynatılır. Kaynatılan çam kozalakların içerisine 1 buçuk kilogram şeker ilave edilir. Şeker ile kaynamaya devam eden çam kozalaklarının üzerinde oluşan köpükler bir kaşık yardımıyla alınır. Bu işlem birkaç defa tekrar eder. Reçel kıvamına gelen çam kozalaklarının içerisine limon suyu sıkılır ve 5 dakika kadar daha kaynatılır. Bu işlemden sonra reçeliniz hazır hale gelmiş olur.

KOZALAK REÇELİ NE KADAR YENMELİ?

Sağlığa ve özellikle soğuk algınlıklarına çok iyi gelen kozalak reçelinin ne kadar yenebileceği de önemli bir soru. Kozalak reçeli faydalıdır ancak fazla tüketildiğinde zararları da olabilmektedir. Yetişkinlerin günde bir yemek kaşığı çam kozalağı reçelinin yemesi uygun görülürken çocuk ve yaşlılar için bu miktarın daha az olması tavsiye edilmektedir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası