kirikkale gezilecek yerler / Kırıkkale'de Gezilecek Yerler Nerelerdir? Kırıkkale'de Ne Yenir?

Kirikkale Gezilecek Yerler

kirikkale gezilecek yerler

Kırıkkale&#;de Gezilecek Yerler Listesi

Kırıkkale&#;ye yolunuz düşerse Kırıkkale&#;de gezilecek yerleri ve tarihi yerleri sizler için derledik.

Yakın bir zamanda il özelliği kazanan Kırıkkale, esasında çok eski bir yerleşim alanıdır. İçinde bulundurduğu camileri, türbeleri, mağaraları ve yeraltı şehirleri bu bilgileri desteklemektedir. Kırıkkale gezilecek yerler listesi hazırlığı yapacaksanız eğer, bu sayfamıza göz atabilirsiniz.

Kırıkkale, yayla bakımından oldukça zengin bir şehirdir. Gezi yerlerinize Hodar, Bedesten, Sarıkaya, Gümüşpınar, Yeşilkaya ve Azgın yaylaları dahil olabilir. Yaylalarda bol yeşilliğin yanı sıra tertemiz bir hava ve huzur sizleri bekliyor olacak.

Sulu Mağara, gezilecek yerler listenizin ilk sıralarından olmasını önerdiğimiz noktalardan biridir. Sulu Mağara, Keskin ilçesine bağlı olan Arzu Bayırı mevkiinde bulunur ve ulaşım açısından zor bir noktada değildir. Mağara, yarı doğal-yarı yapay bir özellik taşır. metre uzunluğundadır ve doğal alanı üç kattan meydana gelir. Sulu Mağara&#;da Kırıkkale Valiliği, İl Özel İdaresi&#;nce çalışmalar ve düzenlemeler yapılmış, hizmete hazır hale getirilmiştir. Şehrin tarihi sürecine tanık olan Sulu Mağara&#;yı ziyaret yerlerinize dahil etmelisiniz.

Şehrin tarihini gözler önüne seren Ceritkale Kaya Mezarları da görmenizi önerdiğimiz bir diğer noktadır. Bu bölgenin en eski yerleşim alanı olarak kabul edilen Ceritkale Kaya Mezarları, Keskin ilçesindeki Ceritkale Köyü&#;ne oldukça yakındır. Köy ile arasında 3 kilometrelik bir mesafesi vardır.

Kırıkkale&#;nin camileri ve türbeleri gibi dini mekanları da şehre gelen turistler tarafından ziyaret edilmektedir. Hasandede Camii ve Türbesi &#;te yapılmış tarihi bir ibadet mekanıdır. Cami, kent merkezine 12 kilometre uzaklıkta bulunduğu için ulaşımı kolay bir noktadadır. Caminin yapımında kesme taş kullanılmış olup, kare planlı inşa edilmiştir. Hasandede Camii ve Türbesi Kırıkkale gezinize ekleyeceğiniz yerler arasında olabilir.

Kırıkkale&#;nin gezilecek ve görülecek tarihi mekanları bunlarla sınırlı değil. Şeyh Şamil Camii ve Türbesi, Ballı Camii ve Türbesi,Koçubaba Camii ve Türbesi, Haydar Sultan Camii ve Türbesi de listenize dahil edeceğiniz yapılar arasına girebilir.

Kırıkkale Gezilecek Yerler &#; Tarihi Yerler

Çeşnigir Köprüsü

Çeşnigir Köprüsü

Selçuklu dönemi eserlerinden biri olan Çeşnigir Köprüsü,Kırıkkale ilçelerinden biri olan Karakeçili ilçesine bağlı Köprüköy beldesinde bulunmaktadır.

Çeşnigir Köprüsü hakkında çok fazla bilgi yoktur. Yapılan mimari incelemelerde yüzyıl dönemine ait olduğu anlaşılmıştır. Köprü ile ilgili kesin bilinen tek şey, Yavuz Sultan Selim&#;in Mısır seferine giderken köprüyü tekrar yaptırmış olmasıdır. Çeşnigir Köprüsü yılına kadar araç trafiğine açıktı. Fakat Kapulukaya Barajı&#;nın yapımından sonra araç trafiğine kapatılmıştır.

Köprünün yapımında kesme taş kullanıldığı görülmektedir. Toplam uzunluğu metre olup, 6 metrelik bir genişliğe sahiptir.

Silah Sanayi Müzesi

Silah Sanayi Müzesi

İlk olarak yılında hizmete giren Silah Sanayi Müzesi,Kırıkkale&#;nin Merkez ilçesinde bulunmaktadır.

Toplam eserin sergilendiği Silah Sanayi Müzesi&#;nde İkinci Dünya Savaşı dönemlerinde toplanan eserler veİstanbul-Tophane&#;de yer alan silah fabrikasındaki birçok eser yer almaktadır.

Koleksiyonun hepsi kronolojik sıraya göre düzenlenmiştir. Silah Sanayi Müzesi, yılında genişletilip bir alana taşınmıştır.

Hasandede Camii

Hasandede Camii

Kırıkkale&#;nin ibadet mekanlarından biridir Hasandede Camii. Mimari açıdan göz dolduran yapı, Merkez ilçesine bağlı olan Hasandede Kasabası&#;nda bulunmaktadır.

Cami, il merkezine 12 kilometre uzaklıktadır. Caminin hemen yanında bir de türbe vardır. Türbede Hasandede&#;nin ve oğulları Şeyh Halil İbrahim, Şeyh Mustafa ile Hasandede&#;nin kızı Ümmühan Ana&#;nın mezarı yer alır. Hasandede Camii, inşa edildiği sırada kare planlı olarak tasarlanmış ve yapımı sırasında kesme taş kullanılmıştır.

Kırıkkale gezilerinin ilk uğrak yerlerinden biri olan Hasandede Camii, mimari özellikleri ve iç dekorasyonuyla sizin de gezi listenizde mutlaka yerini almalı. Kırıkkale&#;nin keşfedilmeyi bekleyen noktaları arasındaki Ceritkale Kaya Mezarları ve Sulu Mağara da listenizde olması gereken yerler arasındadır.

Ceritkale Kaya Mezarları

Ceritkale Kaya Mezarları

Kırıkkale-Keskin ilçesinde bulunan Ceritkale Kaya Mezarları, bulunduğu bölgenin en eski yerleşim alanlarından biridir. Aynı zamanda şehrin bir diğer gezi yeri olan Sulu Mağara&#;ya da oldukça yakındır.

Ceritkale Kaya Mezarları, ilçe merkezine yaklaşık olarak 9 kilometre uzaklıkta Çeritkale Köyü&#;nde bulunduğu için kolaylık bulunabilecek bir noktadadır. Yapılan araştırmalarda kaya mezarlarının Demir Çağı&#;na kadar uzun bir tarihe sahip olduğu bilgisi ortaya çıkarılmıştır.

Turizm potansiyeline sahip olan Kırıkkale&#;yi keşfetmek için bir yolculuk hazırlığı içerisindeyseniz Ceritkale Kaya Mezarları&#;nı ve yine aynı bölgedeki Sulu Mağara&#;yı mutlaka gezip görmelisiniz

Sulu Mağara

Sulu Mağara

Kırıkkale&#;nin gezi alanları arasındaki Sulu Mağara, Keskin ilçesinde bulunmaktadır. Arzu Bayırı mevkiinde yer almakta ve kolay bir ulaşım yoluna sahiptir.

Mağarada ilk olarak yılında araştırma yapılmıştır. Yapılan incelemelerde mağaranın Bizans döneminde bir yerleşim yeri olduğu tahmini yürütülmüştür. Fakat hiçbir kaynakta mağaranın ismine rastlanmamıştır. Sulu Mağara, yarı doğal-yarı yapay bir mağaradır.

Ceritkale Köyü&#;nde bulunan bu nokta, Kırıkkale gezilerine dahil olması gereken yerlerin başında gelir. Kırıkkale&#;ye bir seyahat planınız varsa, şehirde geçireceğiniz günlere Sulu Mağara&#;yı mutlaka dahil etmenizi öneririz.

Kırıkkale Gezilecek Yerler &#; Tarihi Yerler

Kırıkkale Gezilecek Yerler ve Turistlik Yerler:

Silah Sanayi Müzesini ziyaret etmek, Kırıkkale gezilecek yerler listesi içerisinde dikkat çekici bir tecrübe olarak karşınıza çıkabilir. senesinde ziyaretçilerin erişimine açılan bu müze, Kırıkkale’nin merkezinde yer almaktadır. İkinci Dünya Savaşı eserlerinin toplandığı Silah Sanayi Müzesinde, toplamda ’den fazla eser bulunmaktadır.

Çeşnigir Köprüsü, Kırıkkale’de gezilecek tarihi yerler arasında bulunmaktadır. Büyük Selçuklu Devleti döneminde inşa edildiği bilinen bu köprü, Kırıkkale Keskin ilçesinde bulunmaktadır. Yapımında kullanılan taşlar ve Kızılırmak manzarası ile birlikte Çeşnigir Köprüsü, Kırıkkale ziyaretçileri tarafından en sık tercih edilen mekanlar arasında yer almaktadır. Çeşnigir Kanyonu ise, bölgede bulunan cam seyir terası ile ziyaretçilere ayrı bir keyif sunmaktadır. Kırıkkale gezilecek yerler listenize Çeşnigir Köprüsü ve kanyonunu ekleyerek doğa yürüyüşleri yapabilir, Kızılırmak nehri üzerinde tekne turuna da katılabilirsiniz. Bununla birlikte bölgeyi ziyaret ettiğinizde çevrede bulunan tesislerin lezzetli menüleri ile yöresel lezzetleri tadarak karnınızı doyurabilirsiniz.

Obaköy – Yeşil Vadi, Kırıkkale gezilecek doğal yerler listesinde üst sıralarda yer almaktadır. Kırıkkale Yahşihan ilçesinde bulunan ve tam Kızılırmak kıyısına bakan bu mekan; Kırıkkale’nin öne çıkan eğlence ve dinlence merkezleri arasında yer almaktadır. Bölgeyi ziyaret ettiğinizde Obaköy tarafında ırmak kenarına yerleştirilen iskeleler, hobi bahçeleri ile yemek, spor ve oyun alanlarını görebilirsiniz. Bununla birlikte bu bölgede atlar için padok alanı da yer almaktadır. Yeşil Vadi bölgesinde ise yine aynı şekilde ırmak kenarında iskeleler ile geniş ve yeşillik alanlar sizleri beklemektedir. Obaköy ve Yeşil Vadi yapılan bir asma köprü ile birbirine bağlanmıştır. Kırıkkale gezilecek yerler arayışında iseniz, bu arayışı yemyeşil bir doğa ve eğlence dolu bir gün ile taçlandırmak istiyorsanız Obaköy Yeşil Vadi sizin için en doğru gezi rotası olacaktır.

Kırıkkale gezilecek doğal yerler açısından oldukça zengin bir şehir olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu bağlamda Kırıkkale gezilecek yerler listesi içerisine Lavanta Vadisi ve eşsiz güzellikteki lavanta tarlalarını da eklemeniz önerilmektedir. 35 dönümlük bir alan kaplayan Lavanta Vadisi, bölgeyi ziyaret eden Türkiye ve dünyadan pek çok turistin uğrak noktası olmuştur. Bu bölgede bulunan lavanta bahçelerini ziyaret etmeniz için en uygun zaman dilimi ise, temmuz ayı olarak belirtilmektedir. Lavanta bahçelerinde gezerken mis gibi kokuyu derince içinize çekebilir yörede bulunan salıncaklarda sallanabilirsiniz. 

Hasandede Peribacaları, Kırıkkale doğal güzellikleri listesi arasında yer almaktadır. Burası bir anlamda Kırıkkale’nin Kapadokya’sı olarak da anılmakta ve ziyaret edilmektedir. Hasandede Köyü ziyaretiniz esnasında dağ yamacında görebileceğiz bu doğal oluşum, kırmızı peribacası olarak da bilinmektedir. Dünyada oldukça ender bulunan bu kırmızı peribacası yapısı, Kırıkkale’yi ziyaret eden misafirlere özellikle gün batımında enfes bir manzara sunmaktadır.

Kırıkkale gezilecek yerler arasında eğlence ve doğa ile iç içe geçebileceğiniz bir mekan arayışı içerisindeyseniz Dinek Dağı Atlı Safari ve Doğa Parkı’nı listenize eklemenizi tavsiye ederiz. Çocuklarınız ve sevdiklerinizle ziyaret edebileceğiniz bu mekan, Kırıkkale Ballışeyh ilçesi içerisinde yer alıyor. Bir doğa mekanı olarak karşınıza çıkacak olan bu enfes yerde göl kıyısında sakin yürüyüşler yapma imkanı bulabilir, ata binebilir ve okçuluk gibi çeşitli aktivitelerde bulunabilirsiniz. Heyecanlı aktiviteler arayışında olan misafirler, Dinek Dağı Atlı Safari ve Doğa Parkı ziyaretleri esnasında göl üzerine kurulan yerde zipline yapabilirler.

Ballışeyh ilçesi içerisinde yer alan bir diğer Kırıkkale gezilecek yerler rotası Ballı Baba Türbesi ve Camisi olarak karşınıza çıkacaktır. Kırıkkale’de gezilecek tarihi yerler arasında da sayabileceğimiz bu mekan, şehrin sembollerinden bir tanesi haline gelmiştir. senesinde inşa edildiği düşünülen bu türbe ve caminin, kimler tarafından yaptırıldığı ise bilinmemektedir. Taş duvarları molozdan, ahşap tavandan ve kırma çatıdan oluşan caminin tavanındaki ahşap işçiliği ise, mekanı ziyaret eden ziyaretçilerinin beğenisini toplamaktadır. Şehir içerisinde yer alan toplu taşıma araçları ile kolayca ulaşabileceğiniz bu camiyi ziyaret rotanıza eklemeniz tavsiye edilmektedir. Kırıkkale gezilecek yerler listesi arasında Hasandede Camisi ve Türbesi, Haydar Sultan Camisi gibi dini inanç ve turizm açısından değerli mekanlar da bulunmaktadır. Haydar Sultan Camisi ve Türbesi avlusunda bulunan Deliler Kuyusu ise çevresinde gelişen anlatı ile dikkatleri üzerine çekmektedir. Kültür ve edebiyatımızın önemli ismi Hoca Ahmet Yesevi’nin oğlu olan Haydar Sultan’ın, burada düşmana esir düştüğü ve bu kuyuya hapsediliği hikayesi, bölgeyi ziyarete gelenler tarafından ilgiyle karşılanmakta ve bölgenin değerini artırmaktadır. Senenin belli dönemlerinde düzenlenen Hacı Bektaş Veli’yi anma etkinlikleri esnasında Haydar Sultan Camisi ve bahçesinde bulunan Deliler Türbesi, yerli ve yabancı turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir.

Kırıkkale gezilecek yerler rotası oluştururken, Kırıkkale’nin mutfak kültürünü de göz ardı etmemeniz önerilmektedir. Kırıkkale iline ait olarak tescillenmiş keskin tava, bir köfte türü olan besmeç, Karaahmetli patlıcan turşusu gibi lezzetlerin yanı sıra bölgede bulunan yer altı ocaklarından çıkarılan Delice tuzu da yörenin öne çıkan tatları arasında yer almaktadır. Kırıkkale bölgesini eğer yakın illerden geliyorsanız günübirlik olarak ziyaret edebilirsiniz. Bununla birlikte uzak şehirlerden geliyor ya da detaylı bir Kırıkkale gezisi yapmak istiyorsanız yöreye düzenlenen turlardan faydalanabilirsiniz. Kırıkkale’yi bireysel olarak gezmeyi planlama amacındaysanız ve Kırıkkale gezilecek yerler listesi ve rotasını kendiniz oluşturmak istiyorsanız yörede, keşfedeceğiniz pek çok mekan ve lezzet sizleri beklemektedir. Tatilinizi planlarken konaklama seçeneklerine göz atarak Kırıkkale otelleri ve pansiyonlarını görüntülemek için sitemizden yararlanabilirsiniz.

Görüntülenme

Kırıkkale gezilecek yerler açısından zengin, bereketli bir şehirdir. Çorum, Ankara, Yozgat, Kırşehir ve Çankırı illeriyle çevrelenmiş olan Kırıkkale; Cumhuriyet tarihinin başlangıcında kurulmuş bu şehirdir ve bünyesinde onlarca doğal ve tarihi güzellik barındırmaktadır.

İlin popüleritesi Kızılırmak sayesinde artmıştır. Bölgeden geçen demir yolları ve burada yer alan silah fabrikaları şehrin önemini daha da artırmıştır.

Doğu ve Orta Karadeniz, Orta Anadolu’nun; Güneydoğu Anadolu ile Doğu Anadolu’nun kavşak noktasında bulunan Kırıkkalenin sahip olduğu turistik alternatif ve kültürel çeşitlilik oldukça fazladır.

İlçelerine göre Kırıkkale’nin gezilecek yerleri ile ilgili detaylı bilgi yazımızın devamında bulunmaktadır.

Kırıkkale Gezilecek Yerler

Bu soruyu cevaplamadan önce Kırıkkale ile ilgili birkaç bilgi daha vermek faydalı olacaktır. Şehrin merkez dâhil 9 ilçesi olup bunlar şöyledir:

  • Yahşihan
  • Çelebi
  • Bahşili
  • Karakeçili
  • Balışeyh
  • Sulukyurt
  • Delice
  • Keskin

Köklü tarihi geçmişiyle Kırıkkale gezilecek yerler arayanlar için biçilmiş kaftandır. Geçmişi tarihi Neolitik Çağ’a uzanan şehir ülkemizin kültür turizminde önemli bir rol üstlenmektedir. Pek çok medeniyetin izlerini taşıyan Kırıkkale; İç Anadolu bölgesinin en güzel şehirlerinden biridir.

yılının Haziran ayında ‘il’ statüsüne kavuşan Kırıkkale, gezilip görülesi yerlerin başında gelmektedir. Kırıkkale ismini nasıl aldığına dair pek çok rivâyet olsa da genel görüş; bu adın şehir yakınındaki ‘Kırık Köyü’nden ve şehrin ortasındaki Kaletepe’den geldiği yönündedir.

Kırıkkale’de yapılan kazılarda mîlattan önceki döneme ait kalıntılara rastlanmıştır. Evliyâ Çelebi’nin de buradan övgü ile bahsettiği bilinmektedir. ‘Tüpraş rafinerisi üniversitesi ‘ Kırıkkale’nin eğitim yönünden gelişmesinde mühim bir yere sahip olmuştur.

Kırıkkale gezilecek yerler planlarının bahar aylarına denk getirilmesi önerilir. Çünkü burası kış mevsiminde son derece soğuk geçer.

Delice Üzüm ve Kavun Festivali’, &#;Karakeçili Kültür Şenliği Festivali&#; ve &#;Yahşihan Yoğurt Festivali,&#; şehirdeki en eğlenceli turistik faaliyetlerdendir.

Şimdi, sözü daha fazla uzatmadan Kırıkkale’yi keşfe çıkma vakti gelmiştir:

Bahşili Gezilecek Yerler

İlçe önceleri bir köy durumunda iken sonra Keskin ilçesine bağlanmıştır. senesinde ise Kırıkkale’nin bir ilçesi olmuştur. Söylendiğine göre Sultan Murat, bir grup askere bahşiş vererek Anadolu’da yurt kurmaları yönünde tâlimat vermiştir. İlçenin ‘Bahşili’ adını almasına bu olay vesile olmuştur. Ankara-Kayseri otoyolu kenarında bulunan ilçe merkezi Kırıkkale şehir merkezinden 5 km. uzaklıktadır.

Ankara’ya 80 kilometre mesafedeki bu ilçe ülkemizin en uzun akarsuyunun yani Kızılırmak’ın sınırındadır. Celal Bayar Piknik Alanı, Kapulukaya Baraj Gölü,, Kul Dedeoğlu Türbesi, Karaahmetli Tabiat Parkı ilçenin önemli bölgelerindendir.

1. Topal Dede Türbesi

kırıkkale gezilecek yerlerKırıkkale gezilecek yerler içinde mâneviyatıyla öne çıkan bu türbe Bahçeli mahallesinin hemen yukarısındadır. Bu zâtla alâkalı fazla bilgi mevcut değildir fakat söylendiğine göre Topal Dede Horasan’dan gelerek Ahmet Yesevî hazretlerine talebe olmuştur. Geceleri hasandede&#;ye yürüyerek geldiği, çevresindekilere dâima nasihatler verdiği söylenmektedir.

Toplumdaki bir inanışa göre Topal Dede türbesinin yakınından bir şey alınmasına müsâde etmemekte, çevresini muhafaza etmektedir.

Hatta bununla ilgili şöyle bir şey anlatılır: Çobanın biri Topal Dede Türbesi’nin çevresinde dolaşırken bir kütüğe rast gelir. Onu alıp evine götürür. Fakat aynı gün içinde ineği ortadan kaybolur. Ararlar, ararlar; bir türlü bulamazlar.

Yaşlı bir kadın durumun farkına varır. Çobana Topal Dede Türbesi’nin çevresinden herhangi bir şey alıp almamış olduğunu sorar. Çoban da bunun üzerine kütük alarak evine getirdiğini söyler.

Kadın o kütüğün yerine koyulması gerektiğini bildirir. Çoban bunu yapar ve ertesi gün ineği çıkagelir.

Kırıkkale gezilecek yerler içerisinde yer vermenizi önerdiğimiz bu türbenin yanında 4 tane ardıç ağacı bulunmaktadır. Bunların takriben 3 asırlık olduğu belirtilmektedir.

Ayrıca ardıç ağaçlarının kabuk geliştirirken ve büyüme evresindeyken kök kısmına denk gelen toprak zemindeki taşları kabuğuna sarıp kapattığı söylenmektedir. Yani bu ağaçlar boy verirken taşları yutmakta, bu taşlar ile beslenmektedir. Nitekim buradaki asırlık ardıç ağacının kökünde taş olduğu tespit edilmiştir.

2. Aqua Park

kırıkkale gezilecek yerlerKırıkkale gezilecek yerler arasındaki eğlenceli mekânlardan biri olan bu işletme özel sektöre aittir. İçerisinde çocuklar için yüzme havuzu bulunmaktadır. Ayrıca kaydıraklı yüzme havuzu ve bir restorant da vardır.

Buraya yaz mevsiminde gelenlerin serinlemek için tercih edebileceği en iyi destinasyonlardandır ve düğün gibi özel günler için de özel olarak kiralanabilmektedir.

3. Celal Bayar Parkı

bahşili gezilecek yerlerKırıkkale gezilecek yerler içerisindeki bir başka eğlence noktası da burasıdır. Ortalama dönümlük bir araziye kurulmuş olup Kızılırmak’ın kenarında yer almaktadır. Göletinde sandal gezintisi yapılabilir ve yanında bulunan lunaparka gidilerek ağaçların altında piknik keyfi ile hoş vakit geçirilebilir.

Piknik için büfenin ve piknik masalarının mevcut olduğu bu alanda mescit, su, tuvaletler, aydınlatma gibi olanaklar da bulunmaktadır. Çocuk bahçeleri ve çocuklara özel oyun alanları da parkı oluşturan diğer bölümlerdendir.

Park adını ülkemizin eski cumhurbaşkanlarından biri olan Celal Bayar’dan almaktadır. Doğayla baş başa kalmak istiyorsanız buraya gelmenizi öneririz.

Bilhassa hafta sonları daha kalabalık olan park Kırıkkale halkının ve civar illerden gelenlerin sık sık ziyaret ettiği bir yerdir.

Parkın hemen yanındaki lunapark çocuklu aileler tarafından oldukça rağbet görmektedir. Kamikaze, gondol, dönme dolap vb. ile tipik bir lunapark olup yetişkinler de burada güzel vakit geçirmektedir.

Kızılırmak kenarına kurulmuş sahil parkı da yine piknik yapılabilecek bir başka yer olup burada balık tutmak da mümkündür.

4. Karaahmetli Tabiat Parkı

bahşili gezilecek yerlerKırıkkale gezilecek yerler bakımından bu ilçede parklar yoğundur. Karaahmetli Parkı ilçe merkezine bağlı olan Karaahmetli köyünde yer almaktadır. Kapulukaya baraj gölünün kıyısındaki bu park; baraj gölüyle beraber harika bir atmosfer meydana getirmektedir. Balık tutmak, doğa yürüyüşü ve günübirlik geziler için ziyaret edilebilir.

Yüzey şekilleriyle, yeşilin binbir tonuna tanıklık edebileceğiniz orman yapısıyla, derin vadileriyle, baraj gölü ile sergilediği harika âhenk sayesinde bu park görenleri etkilemekte, dinlendirmekte, huzur vermektedir. Buraya giriş ücretsizdir.

Balışeyh Gezilecek Yerler

Şeyh Edebali’yi duymuşsunuzdur. İşte onun diğer ismi Balı-şeyh olup; kendisi Oğuz Kayı Beylerinden Ertuğrul Gazi’nin arkadaşıdır. İlçe, Selçuklu döneminden ( yüzyıldan) kalma bir camiye ev sahipliği yapmaktadır.

Başkentin Karadeniz’e bağlanmasını sağlayan karayolu üzerindedir. Burada yaşayanların büyük bir kısmı Türkmenlerden oluşmaktadır.

5. Ballı Türbesi ve Camii

balışeyh gezilecek yerlerKırıkkale gezilecek yerler listesinde camilerin ayrı bir yeri vardır. İlçe merkezinde bulunan bu caminın ’de inşa edildiği düşünülmektedir. Fakat kitâbesi olmadığı için kim tarafından yapıldığına ilişkin kesin bir şey söylenememektedir.

Selçuklu mimarisini yansıtan cami düz bir arazi üzerinde, yol kenarındadır. Mimari özellikleri ise kesme ve yontma moloz taştan yapılması, dikdörtgen planlı olması şeklinde özetlenebilir. Türbe caminin hemen yanındadır. yılında restorasyondan geçirilen cami bugün ibâdete açıktır.

6. Konak

Zemin ve + 1 kattan oluşan konak da Kırıkkale gezilecek yerler listenizde yer almalıdır. Konağın giriş katı moloz taş dolgudur. Üst katı ise kerpiç sıvalı, bağdadi örgülü ve ahşap iskelettir. Ahşap kırma çatısının üstü Marsilya tipi kiremit ile örtülmüştür.

Rahmi Pehlivanlı’nın yaşadığı ev olan bu konak tescillidir. Şu an restore edilmeyi beklemektedir.

7. Tayyar Bey Konağı

kırıkkale gezilecek yerlerKırıkkale gezi yerleri içerisinde bulunan bu konak da tarihi hüviyetiyle ön plandadır. Balışeyh ilçesine bağlı bir köydeki bu konak son derece geniş bir alanı kaplamaktadır. Konak bahçelidir ve doğu cephesinde bulunan ahşap kapıdan girilmektedir. Konağın yanında ise bir çeşme yer almaktadır. Taştan yapılan çeşmenin suyu akmaktadır. Simetrik ölçülerle yapılan bu konağın inşaatında kerpiç ve taş beraber kullanılmıştır.

8. Koçubaba Türbesi

balışeyh gezilecek yerlerKoçubaba Köyü’nde bulunan bu türbenin de kitâbesi yoktur. Mimari özelliklerinden, ya da yüzyılda inşa edildiği anlaşılmaktadır. Koçubaba’nın bu yörede yaşayan bilge bir Türkmen olduğu söylenir.

Seyit han Atâ olan Koçubaba, Horasan’ın Nişabur beldesinde, ’lü yıllarda doğmuştur. Ahmet Yesevî ocağında aldığı eğitimin ardından Hacı Bektâş-i Veli rehberliğinde Anadolu’ya gitmiştir.

Kırıkkale gezilecek yerler ziyaret edilirken bu türbeler de unutulmamalıdır.

Çelebi Gezilecek Yerler

Şehir merkezine uzaklığı ortalama 57 kilometre olan Çelebi, senesinde çıkarılan bir kanun ile ilçe statüsüne kavuşmuştur. İlçeye bağlı 13 köy ile 4 mahalle vardır.

Ülkemizin en küçük ilçesidir ve en son sayıma göre merkez nüfusunun civarında olduğu bilinmektedir. İlçe genelinin nüfusu ise 3 bin kadardır.

Çelebi dağı eteklerine kurulu olan ilçe batıda Karakeçili ve Bala ile komşudur. Ne yazık ki bu ilçenin gezilebilecek bir yeri bulunmamaktadır.

Delice Gezilecek Yerler

Kırıkkale’nin gezilecek yerleri bakımından fakir bir ilçesi olan Delice, oldukça sakin bir ilçedir. Keskin ilçesinden sonra şehrin en büyük ikinci ilçesi burasıdır. ‘Delice ırmağı’ bu ilçenin en büyük zenginliklerindendir.

İlçedeki arkeolojik çalışmalardan anlaşıldığına göre burada ilk yerleşim Hitit döneminde başlamıştır. Osmanlı devleti zamanında ilçenin adı ‘Karabekir’ iken Delice Irmağı’ndan dolayı böyle isimlendirilmiştir.

Cumhuriyet kurulduktan sonra Keskin’e bağlı bir köyken ‘bucak’ statüsü kazanmış; senesinde ise 30 köyün kendisine bağlandığı büyük bir ilçe hâline gelmiştir.

Ankara-Samsun Karayolu üzerindeki bu ilçe Kırıkkale’nin şehir merkezine 47 kilometre mesafededir.

İlçede 20 metre yer altından ‘Delice Tuzu’ çıkmaktadır. Doğal kaynak suyundan üretilen bu tuzun ünü dünyaya yayılmıştır.

Avrupa Konseyi ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenmiş kriterlere uygun olduğu tespit edilen bu tuz mineral bakımından zengindir.

İlçenin ‘Delice beyaz üzümü’ de meşhurdur. Raf ömrü kısa olduğu için yalnız bu ilçede bulunur. Çekirdeksiz ve lezzetli bir üzümdür.

Kırıkkale’nin gezilecek yerleri listenizi uygularken buradan geçerseniz o üzümü de tatmanız önerilir. Ayrıca bu üzümden yapılan pekmez de satın alınmalıdır.

İlçe stadyumunda belediye tarafından her yıl ‘Delice Kavun ve Üzüm Festivali’ düzenlenmektedir. Festivalde kavun ile üzüm yetiştiriciliğinde derece almış kişilere çeşitli ödüller verilmektedr. Ardından animasyon gösterileri yapılmakta, şiirler okunmaktadır.

9. Tekke Köyü Sivri Mevki Tümülüsü

delice gezilecek yerlerTekke Köyü ilçe merkezine bağlı olup bu tümülüs de köyün 8 kilometre batısında yer almaktadır. Hâkim bir tepedeki tümülüsün batı tarafı dik ve sarp iken; çapı 50 metre, yüksekliği 30 metredir.

Etrafındaki arazilerde tarımsal faaliyetler gerçekleştirilmektedir. Batı tarafında metre ölçülerindeki kaçak kazı tünelleri 20 metre devam ettikten sonra içeriden güneye doğru ayrı bir kola ayrılmaktadır.

Mezar odasının girişine ulaşan ilk kaçak tüneli içten çökmeden dolayı farklı bir kaçak kazı tüneliyle tamamlanmıştır.

Bu tünel ise 5 metre aşağıdan kazılmış, 15 metre giderek içten 2 kola ayrılmaktadır.

Mezar odasının girişindeki blok taşlar dağıldığı için duvar kısmı Horasan harcıyla tekrar örülmüştür. Bu da göstermektedir ki mezar odası, kendi döneminin ardından açılmış ve tekrar kullanılmıştır. Burada başka bir örgü tabakasına da rastlanmaktadır.

Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ bölgede ‘kurtarma kazısı’ yapmıştır.

Çerikli Kasabası

kırıkkale gezilecek yerlerKırıkkale’nin gezilecek yerleri açısından mutlaka gidilmesi gereken bir yer olduğunu söyleyemeyiz fakat yolu düşenler buraya da uğramalıdır. Kasabaya bağlı olan Çongar köyü ve Yeni Yapan köyü’nde arkeolojik araştırmalar yapılmış; çanak-çömlek parçalarına ulaşılmıştır.

Türklerin Anadolu’ya girdikten sonra ilk fethettiği yerlerden biri burasıdır. yüzyılın ardından Oğuz Türkmen boyları buraya yerleşmiştir. Bu kasaba Kurtuluş Savaşı döneminde milli mücadeleye büyük katkılar sağlamıştır.

Burada yer alan cami takriben 3 asır önce yapılmıştır. Giriş kapısının üzerinde bulunan alınlıkta kitâbesi vardır. Mahfil katı sonradan yapılmıştır. Buraya doğu yönünden ahşap bir merdiven ile çıkılmaktadır. Ahşap tavanın düzeni mahfil kısmını kapsayacak şekildedir.

Minberi yıkılsa da minberin taş basamakları durmaktadır. Cami harap durumdadır fakat umarız en kısa sürede tekrar eski hâline kavuşur. Bu arada caminin yanında tarihi bir mezarlık vardır.

Karakeçili Gezilecek Yerler

Kırıkkale şehir merkeziyle arasında 37 kilometre vardır. İlçenin güneydoğusunda yer alan tepelerde tarihi kalıntılara rastlanmaktadır. senesinde Ankara’nın Bala ilçesinden ayrılan Karakeçili, o tarihten sonra Kırıkkale ilçelerinden biri olmuştur.

Ankara-Bala’nın kuzeydoğusundaki bu ilçe Doğu tarafının Kapulukaya baraj gölünün sıfır noktasıyla birleşmesi sonucu tabi’î bir güzelliğe kavuşmuştur.

Rakımı metre olan ilçede karasal iklim hâkim olup kış mevsimi yağışlı ve sert geçmektedir.

Türkler Anadolu’yu almadan evvel bazı Türk aşîretlerinin ve akıncılarının Anadolu bölgelerini ele geçirdikleri bilinir. Anadolu topraklarına öncesi yerleşen bir aşîret de ‘Karakeçili Aşîreti’ olup bu aşîret ilk olarak Şanlıurfa ve Iğdır bölgelerinde kalmıştır.

Daha sonra başkente gelmişlerdir. O zamanlarda kurulan Karakeçili köyü, ilçe statüsüne erişmiştir. Bu ilçe; Çelebi, Keskin ve Bahşili ilçelerinin yanı sıra Ankara’yla da komşudur.

Karakeçili aşîretine mensup olanlar her yıl buraya gelmekte ve kutlamalar düzenlemektedir. Eylül’ün 2. haftasında tertip edilen ‘Karakeçili Uluslararası Kültür Şenliği’ renkli görüntülere sahne olmaktadır.

2 gün boyunca devam eden şenliklerde sünnet, ikramlar, tiyatro, panel, havai fişek gösterileri ve benzeri etkinlikler yapılmaktadır. Mehmet takımının eşlik ettiği yürüyüşler oldukça keyifli geçmektedir.

Stadyumda ise yöresel halay ekibi ilçeye özel oyunlar sergiler; mehter gösterileri olur. Stadyum alanına kıl çadırlar kurularak burada çeşitli ürünler vatandaşlara arz edilir.

Çeşnigir Köprüsü

karakeçeli gezilecek yerlerKırıkkale’de gezilecek yerler bu ilçede pek yoktur. Bununla birlikte ilçedeki Çeşnigir Köprüsü’nden bahsetmek gerekir. Söz konusu köprü Ankara-Kırşehir yolunun üzerinde, ’ncu kilometresindedir. Kızılırmak’ın üzerindeki bu köprünün adı yakınında yer alan Köprüköy nedeniyle ‘Köprüköy köprüsü’ diye de bilinmektedir.

Köprüye âit bir kitâbe yoktur; maalesef yazılı kaynaklarda da bu köprüyle alâkalı bir bilgiye erişilememektedir. Bunun için kim tarafından ve ne zaman yaptırıldığı tam olarak belli değildir. Fakat Selçuklu döneminde yapılmış olma ihtimali kuvvetlidir.

Osmanlıların onarımdan geçirdiği düşünülen bu köprüyü Yavuz Sultan Selim Mısır Seferi’ne çıktığı sırada Mimar Sinan’a tekrar inşa edilmesini söylemiştir.

Köprü; Kapulukaya Barajı faaliyete başlamadan evvel yol güzergâhındayken daha sonraları köprünün ayak kısımları Kapulukaya Barajının suyuna gömülmüştür.

metre uzunluğa sahip olan köprü 6 metre genişliğindedir. Derbent özelliği göstermektedir. İki yana eğimlidir ve eğri yapılmıştır. Bunun sebebi ayaklarının sağlam oturması içindir. Nehre en sağlam ve en uygun geçit veren yer bu köprüdür. Nehir kayalıkların hemen öncesinde ve sonrasında genişlemek suretiyle akmaktadır.

Osmanlı Arşivi’ndeki bazı bilgilerden; köprünün yanında bir cami ve han olduğu öğrenilmektedir. Bazı kaynaklar da köprünün yan tarafında taştan yapılmış bir aslan heykeli olduğunu belirtmektedir. Fakat bugün bunların hiçbiri mevcut değildir.

Timur ordusu Ankara savaşının gerçekleşeceği alana ilerlerken yılında bu köprüyü kullanmıştır.

Büklükale

kırıkkale gezilecek yerlerKırıkkale’de gezilecek yerler denilince tarihi mahiyetinden dolayı zikredilmesi gereken Büklükale; başkentten Kaman’a doğru otoyolun üzerindedir. Burada kazı çalışmalarına ’da başlanmış olup hâlâ tamamlanmamıştır.

Buradaki yerleşimlerin Eski Tunç çağı&#;nda, Geç Tunç çağı&#;nda, Demir çağı&#;nda ve Osmanlı dönemi&#;nde gerçekleştiği tahmin edilmektedir.

Kırıkkale’de gezilecek yerler listesini uygularken buraya uğramanız çok gerekli değildir fakat yine de bu tarihi dokuyu hissetmek için ziyaret etmeniz önerilir. Bu bölgenin Hitit döneminde mühim bir yerleşim merkezi olduğu bilinmektedir.

Kızılırmak’ın en dar kısmında yüzyıl itibariyle yapılan köprü ve Roma döneminden kalma bir köprüye ait buluntular söz konusu durumun kanıtlarıdır.

Kazılar sırasında Hititlerden kalmış olan mimari izler bulunmuştur. Bu izler mîlattan önce ’li yıllara ait Hitit şehrini ortaya çıkarmaktadır.

Kazılarda taştan örülü evlerbulunmuştur ve bunlar Hitit yaşamıyla ilgili önemli bilgiler vermektedir. Aynı zamanda Hitit döneminden kalma şehir kapısı ve suru da kazılarda bulunan diğer kalıntılardandır.

O döneme tarihlenen çivi yazılı tablet ve cam şişe de önemli buluntular arasında yer alır. Kazılarda çıkarılmış olan arkeolojik malzemelerin şu an Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesinde yer aldığı bilinmektedir.

Keskin Gezilecek Yerler

Kırıkkale’de gezilecek yerler yazımız devam etmektedir. Burası kamu binası olarak kullanılan birkaç tesisiyle bilinmektedir.

Keskin halkının yılında satın alıp Türk ordusuna hediye ettiği &#;Keskin-1&#;, uzun müddet Türk Hava gücüne hizmet etmiştir. ‘Keskin Gazetesi’ de bölgenin tarihi önemini ortaya koyar niteliktedir. İlk defa ’te basılmaya başlanan bu gazete uzun yıllar boyunca varlığını devam ettirmiştir.

Bugün eserlerinin birçoğu 17 ayrı müzede sergilenen, çeşitli nişanlar, takdirnâmeler ve ödüller alan; yaptığı Nene Hatun portresi ile meşhur olan Rahmi Gürpınarlı da burada doğmuştur.

Esatmüminli Ören Yeri

Kırıkkale’de gezilecek yerler arayanlara Keskin’deki önerimiz olan bu yerin ilçe merkezine uzaklığı 25 kilometre olup tarihi güzellikleriyle ön plana çıkmaktadır. Ankara-Niğde arasındaki Türkmen yerleşiminin yoğunlukta olduğu Esatmüminli köyü, Osmanlılar zamanında savaşlara en fazla asker gönderen köy olmuştur.

Burada oluşturulan ören yeri dinlenmek, gezinmek ve piknik yapmak için gayet uygundur.

Çarşı Camii

kırıkkale gezilecek yerlerİlçe merkezinde yer alan bu cami ’de yapılmıştır. ’da restore edilen caminin minaresi tuğladan yapılmış olup taş bileziklerle tezyin edilmiştir.

Eski Barut-Fişek Fabrikası

keskin gezilecek yerlerKırıkkale’de gezilecek yerler olarak değil de genel bilgi amacıyla bahsetmek istediğimiz bu fabrika yıllarında inşa edilmiştir. Bugün lise binası olarak kullanılmaktadır. yılında kurulan ‘Kibrithane Fabrikası’ ise bugün halk eğitim merkezi olarak faaliyettedir.

senesinde kız mektebi olarak yapılan ‘Taşmektep’ ise şu an bir kütüphanedir.

Ceritkale Kaya Mezarları

kırıkkale gezilecek yerlerİlçe merkezine ortalama 10 km uzaklıkta bulunan Ceritkale köyündeki bu mezar kalıntıları da Kırıkkale’nin sahip olduğu tarihi zenginliklerdendir. Burada ilk yerleşimin Demir Çağı’nda gerçekleştiği düşünülmektedir. Vadide ve o vadinin doğuya dönük yamaçlarında bulunan kaya yerleşmelerinde çeşitli kazılar yapılmıştır.

Sulu Mağara

keskin gezilecek yerlerKırıkkale gezilecek yerler listesi içinde yer verdiğimiz Arzu Bayırı mevkiindeki bu mağara yatay biçimde gelişmiştir. Yarı yapay, yarı doğal fosil mağaralardan biridir.

Doğal kısmı birbiriyle bağlantılı 3 kattan meydana gelmektedir. metre uzunluğundaki mağaranın en derin kısmı 25 metre olarak ölçülmüştür. Tavan yüksekliği ise metre civarında değişkenlik göstermektedir.

Dar geçitler yapay ve doğal bölümlerin birbirine bağlanmasını sağlamaktadır. Erken Hristiyanlık döneminden kalma taş duvarlarla örtülü olan bu geçitler iki bölüm arasında köprü görevi üstlenmektedir.

Bedesten

kırıkkale gezilecek yerler yüzyıldan kalmış olan bu eser; yan yana dizili bitişik yapılardan oluşmaktadır. Ahşaptan yapılmış ve üç katlı bu dükkanların pencereleri de genellikle ahşap kepenktendir. Dükkanların dışı ve içi birbiriyle uyum sergilemektedir. İçerisindeki tavan işlemeleri ve döşemeler de ahşaptandır.

Sulakyurt Gezilecek Yerler

Kırıkkale gezilecek yerler listesi şimdi Sulakyurt ilçesinin tarihi ve doğal güzelliklerini sunacaktır. İlçe ‘Şeyh Şâmi’ tarafından kurulmuş olup köy statüsüne yüzyılda kavuşmuştur. senesinde bu bölge ‘Konur’ adını almış ve bucak statüsüne yükselmiştir.

yılında ise başkente ilçe olarak bağlanmış; Sulakyurt adını ’da almıştır.

İlçe Karagüney Dağı’nın eteklerindedir ve Kızılırmak buradan geçmektedir. Kırıkkale’nin en kuzeyindeki bu ilçe Balışeyh ve Delice ile komşudur.

Şeyh Şâmil Camii ve Türbesi

kırıkkale gezilecek yerlerKırıkkale gezilecek yerler listenizi oluştururken bu türbe ve camiye de yer vermelisiniz. Bu cami Şeyh Şâmil tarafından yüzyılda inşa edilmiş olup türbe ise onun adına halk tarafından yaptırılmıştır. Yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası olan bu türbe mutlaka ziyaret edilmelidir.

Kozlu Yöresi Antik Kenti

İlçeye 7 kilometre uzaklıktaki bu antik kent Roma zamanına aittir. Bugün ise kentten geriye yalnızca bazı kalıntılar kalmıştır.

İn Mağarası

sulakyurt gezilecek yerlerKırıkkale’de gezi sizin için İstanbul’da, Ankara’da, Muğla’da gezmek gibi olmayacaktır fakat bu şehrin tarihi ve doğal güzellikleri de yabana atılmamalıdır. Kalekışla Köyündeki bu mağara iri bir kayanın oyulmasıyla meydana getirilmiştir.

3 katlı bir mağara olup her katında üç oda mevcuttur. Roma döneminden kalan bu yapı bugün son derece tahrip olmuş vaziyettedir. Bölgede kaya mezarlarıyla da karşılaşılmaktadır.

Yeşilyazı Köyü

kırıkkale gezilecek yerlerKırıkkale gezisi sırasında buraya da uğranılması tavsiye edilir. Yeşilyazı Köyü, Küçük Sami Külliyesi’ne ev sahipliği yapmaktadır. Köyü Şeyh Şâmil ve evlatlarının kurduğu söylenmektedir.

Caminin doğu cephesindeki harim kapısının üstünde yer alan kitâbeye göre külliye tarihinde inşa edilmiştir.

Büyük bir avlu içindeki, dikdörtgen planlı bu caminin batısında ona bitişik bir türbe vardır. güneydoğu köşesinde tek şerefeli bir minare mevcuttur.

Çerikli Camisi

sulakyurt gezilecek yerlerKırıkkale gezi noktasında daha çok tarihi yapılarıyla meşhurdur. Bu cami de onlardan bir diğeridir. Çerikli kasabasında bulunan cami Yenikent mahallesinde yer almaktadır.

Caminin harime giriş kapısında bir kitâbe vardır ve bu kitâbe tek satırlıktır. Kapı kemerinin üzerindeyse yazılıdır. Bugün iki parça hâlindeki bu kitâbenin araları sıvayla dolgu yapılarak okunamaz hâle getirilmiştir.

Yüksek bir alana yapılmış olan caminin etrafında bir yerleşim bulunmamaktadır.

Seyit Şeyh Mustafa Türbesi

kırıkkale gezilecek yerlerKüçükafşar köyündeki bu türbe Karababa Türbesiolarak da bilinmektedir. Türbenin kapısında üç satırdan oluşan kabartma yazılı bir kitâbeye rastlanmaktadır. Gerçi bugün kitâbe okunamamaktadır zira yıpranmıştır.

Kalekışla Köyü Kalesi

sulakyurt gezilecek yerlerKırıkkale gezilecek yerler listemizdeki bu yapı aslında bir kale değildir. Kalekışla Köyü’nün yanında bulunan yüksek tepe kale olarak isimlendirilmektedir. Sur kalıntılarının toprak seviyesine indiği görülmektedir. Toprak altında ise bir su yolu olduğu belirtilmektedir.

Gavurevi Ören Yeri

kırıkkale gezilecek yerlerKırıkkale’de nereyi gezmeli? diyenler için bir başka tavsiyemiz de burasıdır. Sulakyurt’a bağlı, ilçenin yaklaşık 5 km uzağında yer alan derin bir vadinin yamacına kuruludur. Karaboğazmevkiinde bulunmakta olup Roma dönemine tarihlenen bu yapının izlerini hâlâ koruduğu rahatlıkla söylenebilir.

İlâve Bilgi: Sulakyurt ilçesinin Mahmutlar köyü ve Hamzalı beldesi arasında Hamzalı’nın iki kilometre doğu tarafında, Kızılırmak’ın kenarında kaya sığınağı mevcuttur. Yerden yüksekliği ortalama 5 metredir. İçerisinde kayadan oyulan bir ‘seki’ bulunmaktadır. Mimari çağının Bizans dönemi olduğu söylenmektedir.

Yahşihan Gezilecek Yerler

Kırıkkale gezilecek yerler rehberimizin son ilçesi budur. senesinde ilçe olan Yahşihan ortalama 22 bin nüfusa sahiptir. İlçe pek çok tarihi kalıntıya ev sahipliği yapmakta olup ‘Bahçeler Höyüğü’ bunlardan biridir.

Öte yandan Köprübaşı köyünde Şıranözü Mevkii Sit Alanı, Bağtepe Mevki, Güzören Mahallesi gibi ziyaret edilebilecek yerler bulunmaktadır.

Kızılırmak üzerine inşa edilmiş olan ‘Çelik köprüsü’ de görülmelidir. Kırıkkale Üniversitesi de bu ilçenin sınırlarındadır.

Ankara-Kırıkkale karayolu bu ilçeden geçmektedir. 43 ilin doğuya olan bağlantısı da buradan geçmekte olup ilçe bu bakımdan son derece önemli bir konumdadır. Başkente 70, Kırıkkale şehir merkezine 6 km. uzaklıktadır.

Irmak Beldesi Gar Binası

kırıkkale gezilecek yerlerKırıkkale’de ziyaret edilecek yerler önerisi olarak böyle bir yerden bahsetmemiz garip karşılanabilir. Fakat yine de bilgi edinmeniz faydalı olacaktır.

Yirminci yüzyılda inşa edilen bu tarihi gar binası iki katlıdır ve batı tarafında, metre mesafede beşik çatılı, tek katlı bir taş bina vardır. Burası motor ve depo bakım bölgesi olarak faaliyettedir.

Buradaki atölyede 2 hatlı ray sistemiyle motor bakımı yapılmaktadır. Irmak garına son dönemde yeni bir bahçe ve park inşa edilmiştir.

Tarihi Demir Köprü

yahşihan gezilecek yerlerKırıkkale’de ziyaret edilmesi gereken yerler içinde pek bir albenisi olmayan bu yapı Kızılırmak üzerinde, ilçe merkezinde bulunmaktadır. Osmanlı padişahı 2. Abdülhamid’in ’de yaptırdığı bu köprü Anadolu’daki ilk demir köprüsü olma özelliğine sahiptir.

metre uzunluğa sahip olan köprünün genişliğiyse metre olarak ifade edilmektedir. Motorsuz araç ve yaya trafiğine uygun olan köprü Belçikalı mühendisler ve mimarlar tarafından 3 açıklıklı olarak tasarlanmış, vidalı kazık sistemi üstüne kurulmuştur.

Her ayağında 6 tane vidalı kazık yer almaktadır. Bunların ayaklar ile beraber toplam uzunluğuysa metre civarındadır. Köprünün her iki başında da taştan örülmüş kagir bağlantı noktalarına rastlanır.

Kuzeybatıya eklenen 4. köprü ayağı orijinal kagir değildir.

MKE Silah Müzesi

kırıkkale gezilecek yerlerKırıkkale’de nereye gidilmeli? sorusuna buraya kadar verdiğimiz yanıtlar sizin çok eğlenceli vakit geçireceğiniz yerler olmasa da bu şehre geldiğinize sizi pişman etmeyecektir.

Kırıkkale müzeleri arasında bulunan bu Silah Müzesi ‘MKE Silahsan’ çatısı altında, ’de kurulmuştur. 15 Temmuz ’de açılan müze 2 Kasım ’de daha geniş bir mekâna taşınmıştır.

adet tarihi eserin sergilendiği bu müzede yüzyıldan itibaren bugüne kadar kullanılan çeşitli silahlar kronolojik sırayla teşhir edilmektedir. Avrupa ve Osmanlı ülkelerinin yüzyıl ile yüzyıl arasındaki dönemde kullanmış olduğu silahlar burada sergilenmektedir.

Bilhassa İkinci Dünya Savaşı esnasında devletin Karadeniz bölgesi vatandaşlarından topladığı silahlar daha da ön plana çıkmaktadır.

Bu silahların bir bölümü de Tophane’de’ki silah fabrikasından getirilmiştir. Çelik malzeme yetersizliği olduğundan dolayı savaş esnasında bu silahların bazıları eritilmiş ve namlu çeliği üretiminde kullanılmıştır.

Fakat belirtmemiz gerekir ki; yılından beri burası yalnızca Müzeler Haftası’nda yani Mayıs arasında ziyarete açılmaktadır. Bu tarihler dışında müzenin ziyareti Makine Kimya Endüstrisi’nden alınacak özel izne bağlıdır.

Yenişehir Mahallesi

kırıkkale gezilecek yerlerKırıkkale gezi rehberi yavaş yavaş sonlanırken buraya da temas etmeden geçmeyelim dedik. İlçenin en büyük mahallesi burasıdır. Kırıkkale Üniversitesi’nin yer aldığı bu mahalle de geçerken uğrayabileceğiniz yerlerdendir.

Ayrıca Kırıkkale-Ankara yolunda ‘Yahşihan Merkez Gar Binası’ bulunmaktadır.

Ankara ile ülkemizin doğusunu birbirine bağlayan ana demiryolu hattının üstündeki bu bina ’e tarihlenmektedir. Erken Cumhuriyet dönemini yansıtan karakteristik mimari özelliklere sahiptir.

Kurtuluş Savaşı yıllarında İç Anadolu depolarındaki cephane kağnılar ile bu bölgeye taşınmıştır. Buradan da demir yolu ile başkente nakledilmiştir.

Kırıkkale Gezilecek Yerler Nelerdir?

Kırıkkale gezilecek yerler ilçelere göre bu şekilde sınıflandırılabilir. Buna ek olarak, Kırıkkale’de nereye gidilir? sorusuna verebileceğimiz başka yanıtlar da bulunmaktadır.

Hasandede Camii ve Türbesi

kırıkkale gezilecek yerlerBurası Kırıkkale merkeze bağlıdır. Kent merkezinden 12 kilometre uzaklıkta bulunan Hasandede kasabasında yer almaktadır. Türbe ve cami yan yana olup minare tarafındaki türbelerin ilki ‘Doğanbeğ’ (Hasandede) isimli zâta aittir.

İkinci türbenin ise bu zâtın oğulları olan Şeyh Mustafa ile ve Şeyh Halil İbrahim ile kızı Ümmühan Ana’ya ait müşterek bir türbe olduğu bilinmektedir.

yılında yapılan bu cami kalın duvarlı, kesme taştan ve kare planlıdır. Giriş kapısının iki tarafında iki pencere bulunmaktadır. Minarenin kubbesi tuğladan olup pabuç bölümüne dek kesme taştandır.

Hasandede Göleti

Kırıkkale tatil için geleceğiniz bir yer olacaksa muhakkak buraya da uğramanız gerekir. Sert ve soğuk geçen kış aylarında buz tutan ve muhteşem bir manzaraya imza atan bu gölet tepelerin arasında saklı kalan bir yerdir.

Kırıkkale Tarihi Evleri

Kırıkkale’de nereye gitmeli? sorunuza cevap niteliğindeki bu evler ’lerden bu yana varlığını sürdürmektedir. tescilli kültür varlığı olan bu evlerin çoğu 2 katlıdır. Alt katı kagirdur, üst katıysa ahşap olarak inşa edilmiştir.

Çatılar ekseriyetle üçgen alınlıklı ve ara dolgularsa kerpiçtendir. Mimari açıdan Ankara sivil mimarisine benzetilebilir.

Zühtü Pehlivalı’nın evi, Tayyar Bey Konağı ve Aslan Bey konağı Kırıkkale’de ziyaret edilmesi gereken tarihi evlerdendir.

Kırıkkale Yemek Yerleri

Kırıkkale gezi yerleri içerisinde kahvaltı mekânlarını ve restoranlarını da kısaca listelemek gerekir.

Kırıkkale’de kahvaltı yapabileceğiniz yerler şunlardır:

  • Mini Home & Kahvaltı Noktası
  • Gözde Aile Piknik Yeri
  • Süleymaniye Şehr-i Saadet
  • Simitçi Dünyası
  • Eymek Unlu Mamülleri
  • Home Garden Cafe & Bistro

Kırıkkale’de yemek yemek için ise şu restoranlardan biri tercih edilebilir:

  • Gölet Kebap
  • Vural Alabalık
  • Kandemirler Restoran
  • Hocapaşa Restaurant
  • Kırıkkale Mangal Sefam

Kızılırmak Havzası

kırıkkale gezi rehberiKızılırmak ülkemizin en uzun nehridir. Kırıkkale’den geçen bu nehir şehirdeki derelerden su toplayıp Bafra’ya dökülmektedir. Bu doğal güzellik de Kırıkkale seyahati sırasında görülmelidir.

Haydar Sultan Camii ve Türbesi

kırıkkale gezi rehberiKırıkkale gezi rehberi içinde yer verdiğimiz bu cami ve türbenin olduğu bölgede hazire ile çeşme de bulunmaktadır. Yani burası bir külliye olarak tanımlanabilir.

Kuyu suyunda kükürt yer aldığı için soğuktur fakat sanki kaynıyormuş gibi görünmektedir. Külliyenin Erken Bizans döneminden kalma bir manastır üzerinde inşa edildiği tahmin edilmektedir.

Böyrek Dağları’nın eteklerindeki bu caminin ve türbenin kuyusu, çeşmesi ve külliyesi dikkat çekicidir. Külliye restore edildikten sonra orijinalliğini kaybetmiştir. Günümüzde ‘Deliler Kuyusu’ diye isimlendirilen kuyudan ve iki kitâbeden başka, bu külliyeden geriye pek bir şey kalmamıştır.

Kuyunun çevresi beton kaplamalar ile yükseltiltilerek süslenmiş olup gerek yaz gerek kış mevsiminde çevreye buhar yaymaktadır. Bunun nedeni de yukarıda belirttiğimiz gibi kükürtlü suyudur.

Nur Camii

kırıkkale gezi listesiKırıkkale gezilecek yerler listemizdeki bu cami ise şehir merkezindedir. Açılışı cumhurbaşkanı tarafından yılında yapılmıştır. Türkiye Diyanet Vakfı ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın işbirliğiyle inşa ettirilmiştir. Kırıkkale’nin en büyük camisidir ve hem Selçuklu hem de Osmanlı mimarisinden izler taşımaktadır.

25 metrekarelik alanıyla 10 bin kişinin aynı anda ibâdet edebilmesine izin veren cami Kırıkkale gezisi sırasında ziyaret edilmelidir. Caminin külliyesi ise seminer salonu, konferans salonu, okuma salonu ve kütüphane barındırmaktadır.

Türk İslam El Sanatları eğitim merkezinin de bulunduğu Nur Camii tabii ki gidenlerin huzur bulmasını sağlayan manevi bir atmosfere sahiptir.

Kırıkkale Şehitler Parkı

kırıkkale gezilecek yerlerKırıkkale gezilecek yerler listesindeki bu park doğal güzelliğiyle âdeta büyülemektedir. Şehir merkezinde bulunan bu yemyeşil parkta yürüyüş yolları, şirin bir çay bahçesi ve ördekli havuzlar vardır. Şehrin gürültüsünden kaçmak, kafanızı dinlemek istiyorsanız rotanızı çevirdiğiniz yer burası olmalıdır.

Karıştıran Kilisesi Mesire Alanı

kırıkkale gezilecek yerlerKırıkkale gezi rehberi içinde yer verdiğimiz bu yer isminden belli olduğu üzere kilisenin bulunduğu mevkidedir. Bahsi geçen bu kiliseyle beraber doğal sitniteliği taşıyan bu mesire alanı tescil altına alınmıştır. Doğa ile iç içe vakit geçirmek istiyorsanız buraya gelmelisiniz.

Kırıkkale Kent Ormanı Kamp Alanı

kırıkkale gezilecek yerlerKırıkkale şehir merkezindeki bu yer size Kırıkkale’yi kuşbakışı izleme imkânı verecektir. Piknik, kamp ve yürüyüş aktiviteleri için harika bir nokta olup yaz mevsiminde Kırıkkale halkının kurtarıcısıdır.

Kent ormanı şehrin merkezine sadece iki kilometre mesafededir ve buraya hem şehir içi toplu taşımalarla hem de özel araç ile kolayca ulaşım sağlanabilir.

Kırıkkale Yaylaları

kırıkkale gezi listesiKırıkkale’de bulunan yaylaların yükseklikleri metre arasında değişmektedir.

Bu yaylalardan en önemlileri şunlardır:

  • Bedesten Yaylası
  • Hodar Yaylası
  • Kamışlı Yaylası
  • Sarıkaya Yaylası
  • Koçu Yaylası
  • Gümüşpınar Yaylası
  • Pehlivanlı Yaylası
  • Suludere Yaylası
  • Yeşilkaya Yaylası
  • Azgın Yaylası

Denek, Koçu ve Küre dağları üzerindeki bu yaylalar bilhassa yaz mevsiminde çeşitlik etkinliklere ve şölenlere sahne olmaktadır. Bu etkinliklere hem Kırıkkale halkı iştirâk etmekte hem de Ankara ve çevre illerden pek çok kişi katılmaktadır.

Yaylalarda katılımcılar yöresel kıyafetler giymektedir ve çadırlar kurulmaktadır. Konuklara Türk mutfağından eski unutulmaz lezzetler sunulmaktadır. Kırıkkale gezinizi bu yaylalardaki şölen tarihlerine göre planlamanız tavsiye edilir.

Kırıkkale’de Ne Yapılır?

İşte Kırıkkale gezilecek yerler bu şekildedir. Elmadağ’ın gözleri kamaştıran Anadolu mimarisinden, Kırşehir ile Yozgat’ın bozkırından nasiplenmiş olan Kırıkkale; zengin kültürü ve tarihi geçmişiyle gezilip görülmesi gereken şehirlerdendir.

Ankara’nın komşusu olan, Kızılırmak Nehri’nin kıyısındaki bu kent aslında bir sanayi şehridir fakat turizm potansiyeli de yadsınamaz.

Kırıkkale gezilecek yerler içindeki bu tarihi ve doğal güzelliklerin her biri mutlaka görülmeli, bol bol fotoğraf çektirilmelidir.

Kırıkkale Üniversitesi’nde binlerce öğrenci eğitim görmektedir ve şehirdeki gece kulüpleri publar ve barlar hem onların ve diğer yerlilerin hem de gezginlerin eğlence ihtiyacına cevap vermektedir.

Kırıkkale eğlence mekânlarından bazıları ise şunlardır:

  • Kırıkkale Podium AVM
  • Mavi Ay ile Sayanora
  • Lale Pub
  • Devr-i Alem Türkü Bar

Kırıkkale seyahatinizin daha verimli ve eğlenceli geçmesini istiyorsanız festivallerin yapılacağı tarihlerde buraya gelmeniz önerilir.

Başlıca Kırıkkale festivalleri ise şöyledir:

  • Karakeçili Kültür Festivali
  • Yahşihan Yoğurt Festivali
  • Ulusal Tekvando Festivali
  • Sulakyurt Kavun – Karpuz Festivali

Kırıkkale gezilecek yerler hakkında detaylı bilgi sunduğumuz bu yazı umarız sizin çok güzel bir Kırıkkale gezisi yapmanıza vesile olur. Velhâsılı Kırıkkale’de gezilecek yerler sizi beklemektedir. Kırıkkale gezilecek yerler listesi kapsamında size anlattığımız bu yerlerin her biri kendine mahsus güzelliğiyle size hitap etmeyi başaracaktır.

Öyleyse Kırıkkale gezi rehberi burada sona ermektedir. Kırıkkale&#;de ne yenir yazımıza bakmayı da unutmayın. Hepinize iyi tatiller!

Kırıkkale'de Gezilecek Yerler

Kızılırmak’ın geçtiği bereketli topraklar üzerinde yer alan Kırıkkale, gezilecek yerler açısından doğal ve tarihi güzellikleri ile öne çıkan şehirlerimiz arasında bulunmaktadır. Ankara’ya olan yakınlığı sayesinde ulaşım sorunu bulunmayan Kırıkkale, önemli karayolları ve demir ağlarının kavşak noktasındadır. Şehrin nüfusu bin civarında olup, il merkezi hariç 8 ilçesi bulunmaktadır. Kuruluşunun üzerinden 30 yıl geçmiş olsa da, binlerce yıldır medeniyet merkezi olarak kullanılmıştır.

Yapılan araştırmalarda 20’den fazla höyük bulunmuştur. Kırıkkale’de henüz Türk arkeologlar araştırma yapmamıştır. Yurt dışından gelen bilim adamlarının bulgularına göre, Kırıkkale’deki ilk yerleşimlerin Neolitik Çağ’da yapıldığı tahmin edilmektedir. Şehirde binlerce yıldır yerleşim olmasının ilk nedeni Kızılırmak’tır. Şehirdeki kalıntıların birçoğu Asur, Frig, Roma ve Bizans dönemlerine aittir. Selçuklulardan günümüze kadar Kırıkkale, Türk toprağı dahilinde yaşamını sürdürmüş bir yer olarak varlığını devam ettirmektedir. Kırıkkale şehir merkezindeki tarihi evler, bölgenin geçmişini günümüze taşıyan yapılar arasındadır.

Kırıkkale'de uygun fiyatları ile her bütçeye hitap eden konaklama hizmetleri için Kırıkkale otelleri sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Karaahmetli Tabiat Parkı

Karaahmetli Tabiat Parkı

Kırıkkale, genel anlamında bozkırdan oluşan bir bitki örtüsüne sahiptir. Bu nedenle şehrin en bol yeşilliğine sahip Karaahmetli Tabiat Parkı, bölge halkı tarafından yoğun ilgi görmektedir. Temiz havası ve muhteşem manzarası ile dikkat çeken park, özellikle bahar ve yaz aylarında görülmeye değerdir. Şehir merkezine 1 saatlik araç yolculuğu uzaklığında bulunan park, Keskin ve Bahşili ilçelerinin sınırı üzerindedir. Parka adını veren ise sınırları içerisinde bulunduğu Karaahmetli köyüdür. 

Çok zengin bir bitki örtüsüne sahip olması nedeni ile çeşitli kuşlara ev sahipliği yapmaktadır. Bu doğal tabiatı korumak adına, yılında çıkarılan Bakanlar Kurulu kararı ile koruma altına alınmıştır. Onlarca farklı kuş ve balık türüne ev sahipliği yapan park içerisinde yürüyüş ve piknik alanları bulunmaktadır. Ayrıca dileyen ziyaretçiler için balıkçılık ve fotoğrafçılık gibi aktivitelere katılma imkanı da mevcuttur. İyi bir fotoğraf makinesi ile kuş gözlemciliği yapılması önerilmektedir. 

Karaahmetli Tabiat Parkı’na tam giriş ücreti 3,5 TL, indirimli giriş ücreti 2 TL, bisiklet ile giriş ücreti 3,5 TL ve özel araç ile giriş ücreti ise 10 TL’dir. 


Sulu Mağara

Sulu Mağara

Kırıkkale’de gezilecek yerler listenizde bulunması gereken Sulu Mağara, Keskin ilçesine bağlı Arzu Bayırı mevkiinde bulunmaktadır. Yatay olarak gelişmiş fosil bir yer mağarasının bir kısmı sonradan inşa edilmiştir. Yarı doğal ve yarı yapay olarak nitelendirilen mağara, 3 kattan oluşmaktadır. Mağaranın toplam uzunluğu metreye yakındır ve mağaranın bir bölümü kurşun madenciliği işletmesinde kullanılmıştır. Doğal ve yapay alanları birbirine bağlayan geçitler halen kullanılabilir durumdadır.

Yarı doğal yarı yapay olan mağara aslında adı gibi sulu değildir, sadece yağışlı havalarda oluşan nem nedeni ile tavanından sular damlamaktadır. Antik Çağ’da bu sudan faydalanmak için mağara içerisine 2 metrelik kuyular kazılmıştır. Bizans Dönemi’nde yerleşim yeri olarak kullanıldığı tahmin edilen mağaraya, yerli turistlerin yanı sıra, yabancı turistler de ilgi göstermektedir.

Sulu Mağara, Kırıkkale tatilinde gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz destinasyonlar arasında yer almakta olup; girişler ücretsiz yapılmaktadır.


Celal Bayar Parkı

Celal Bayar Parkı

Kızılırmak’ın hemen kenarında bulunan Celal Bayar Parkı, Kırıkkale’nin doğal güzelliğini yansıtmaktadır. Şehir merkezine sadece 5 km uzaklıkta olması, özellikle hafta sonlarında parkın yoğun ilgi görmesine neden olmaktadır. Mutlaka görülmesi gereken bu dinlenme ve eğlenme alanı, oldukça büyük olmasından dolayı kalabalıklarda dahi huzur vermektedir. Çevrede piknik yapma alanları bulunmakta olup, sportif aktiviteler de düzenlenebilecek yerler görlebilmektedir..

Park içerisinde büyük bir otopark alanı mevcuttur. Aileler parkı ağırlıklı şekilde piknik yapmak için kullanmaktadır. Çocukların eğlenmesi adına Celal Bayar Parkı içerisinde küçük bir lunapark da inşa edilmiştir. Parkın en dikkat çeken aktivitesi ise sandal gezisidir. Parkın ortasında bulunan doğal gölet içerisinde, sandal sefası yapılabilecek yerler de kullanılabilmektedir.

İçeride market ve restoran imkanlarının da bulunduğu, Kırıkkale gezilecek yerler arasında sıralanan Celal Bayar Parkı’na giriş tamamen ücretsizdir.


Haydar Sultan Camii ve Türbesi

Haydar Sultan Camii ve Türbesi

Kırıkkale’nin Keskin ilçesinde bulunan ve ilçe merkezine 20 km uzaklıkta yer alan Haydar Sultan Camii ve Türbesi, Kırıkkale iline bağlı Haydar Sultan köyündedir. Böyrek Dağları’nın eteklerinde yer alan ibadethane, Geç Roma veya Erken Bizans Dönemi’nde inşa edilmiş bir manastır üzerine kurulmuştur. Yapı içerisinde cami, türbe, çeşme, kuyu ve hazire bulunmaktadır. Çok fazla restorasyon geçirmiş olmasına rağmen günümüze kadar sadece içerideki kuyu ve 2 kitabe orijinal hali ile gelebilmiştir. 

Türbe içerisinde Hoca Ahmet Yesevi’nin oğlu Haydar Sultan’ın yatıyor olma ihtimali çok kuvvetlidir. Cami ve türbe içerisindeki Deliler Kuyusu’nun suyu çok soğuktur fakat aynı zamanda kaynar bir görüntüye sahiptir. Su içerisinde yoğun kükürt bulunması, bu mucizeye sebep olmaktadır. Kaynamasının sebebi, yer altından fışkıran gazlardır. İçime uygun olup olmadığını gösteren bir bilimsel çalışma mevcut değildir. Kırıkkale'de gezilecek yerler arasında öne çıkan ve köy meydanından yapılacak 10 dakikalık bir yürüyüş ile Haydar Sultan Camii ve Türbesi’ne ulaşmak mümkündür.


Kırıkkale Yaylaları

Kırıkkale Yaylaları

Şehir sınırlar içerisinde yükseklikleri metre civarında çok sayıda yayla bulunmaktadır. Bu yaylaların büyük bölümü Küre Dağı ve Koçu Dağı üzerinde konuşlanmıştır. Hodar, Bedesten, Kamışlı ve Sarıkaya yaylaları, Küre Dağı üzerindeki turizm alanlarıdır. Gümüşpınar, Pehlivanlı, Suludere, Yeşilkaya ve Azgın yaylaları da büyük bölümü Koçu Dağı’nda bir kısmı ise Denek Dağları’ndaki turizm alanları kapsamında göze çarpmaktadır.

Karakeçili ve Balışeyh ilçelerinde her yıl yaz aylarında bu yaylalarda şölenler düzenlenmektedir. Şölenlerin merkezi İzzettin, Kılevli ve Hüseyinbeyobası köyleridir. Şölenler köylerde düzenleniyor olsa da tüm Kırıkkale ilinden köylere katılımcılar akın etmektedir. Yaylalarda çadırlar kurulmakta ve yöresel kıyafetler giyilmektedir. Şölen boyunca şehrin yöresel tüm lezzetleri yapılarak, katılımcılara ikram edilmektedir. Yarışmalar, müzik ve oyun gösterileri ile eğlenceli birkaç gün geçirilmektedir. Şölene katılım ücretsiz olup, her yıl katılım tarihi farklılık gösterebilmektedir. 

Kırıkkale il genelinde yapılmakta olan tüm etkinliklere ulaşmak için Kırıkkale gezi rehberi sayfasına göz gezdirmenizi tavsiye ederiz.


MKE Silah Sanayi Müzesi

MKE Silah Sanayi Müzesi

Kırıkkale’nin en önemli müzesi konumundaki MKE Silah Sanayi Müzesi, Osmanlı askerlerinin kullandığı silahları ve İkinci Dünya Savaşı sırasında toplanılan silah ve mühimmatları sergilemektedir. Silah müzesinde sadece Anadolu topraklarında üretilen değil, Avrupa ülkeleri tarafından üretilen silahlar da yer almaktadır. Müze, yılında açılmıştır ve şehrin merkezinde yer almaktadır. yılında genişletilerek başka bir alana taşınan müzedeki silahların hepsinin ayrı bir geçmişi vardır ve savaşlarda kullanılmıştır. Silahlara ek mühimmat ve çelik yelek gibi askeri ürünler de müzede sergilenen eserler arasındadır.

Cumhuriyet ile başlayan müze seferberliği kapsamında ’lerden sonra Anadolu’daki eski silahlar toplanmaya başlanmış ve nihayet yılında müze kapsamında bir araya getirilerek sergiye açılmıştır. Türkiye’nin ilk silah müzesi, Kırıkkale sınırları içerisindeki MKE Müzesi'dir. Yılda sadece 1 hafta açık kalmaktadır. Mayıs tarihleri aralığındakapılarını açan müzeye giriş için MKE’den izin alınması gerekmektedir.


Ballı Camii ve Türbesi

Ballı Camii ve Türbesi

Kırıkkale il merkezine 22 kilometre uzaklıkta, Balışeyh'te bulunan Ballı Camii ve Türbesi, bölgenin önemli tarihi yapılarından olup; inanç turizmi kapsamında ziyaret edilmektedir.

yüzyıl yapılarından Ballı Camii ve Türbesi'nin yılında inşa edildiği düşünülmektedir. Kim tarafından yaptırıldığı belli olmayan caminin tavan örtüsünde bulunan ahşap işçiliği, yapının öne çıkan detayları arasındadır.

Kırıkkale'de tarihsel ve kültürel anlamda gezilecek yerlerden, günümüzde ibadete açık olan Ballı Camii ve Türbesi'ne ziyaretler ücretsiz yapılabilmektedir.


Ceritkale Kaya Mezarları

Ceritkale Kaya Mezarları

Kırıkkale iline bağlı Keskin ilçesinin güneybatısında olan Ceritkale köyü yakınlarında yer alan Ceritkale Kaya Mezarları, il merkezine 35 km uzaklıktadır. Kırıkkale gezilecek tarihi yerler açısından oldukça zengin bir bölgedir. Bu kapsamda bölgede gerçekleştirebileceğiniz tarihi geziler arasında yer alabilecek kaya mezarlarını, Kırıkkale tarihini keşfedebilmek amacıyla ziyaret edebilirsiniz.

Bölgenin en eski yerleşim yerlerinden Ceritkale sınırları içerisinde bulunan yapılar, kayaların oyulmasıyla oluşturulmuştur. Demir Çağı'na uzanan yapılar, köy sınırları içerisindeki vadinin doğu yamaçlarında konumlanmaktadır.

Ceritkale Kaya Mezarları'na girişler ücretsizdir.


Çeşnigir Köprüsü

Çeşnigir Köprüsü

Kırıkkale'de gezilecek yerler listesinde yer alan Çeşnigir Köprüsü, il merkezine 34 km uzaklıktadır. Kırıkkale'ye bağlı Köprüköy yakınlarında bulunan köprü Karakeçili ilçesi sınırları içerisindedir.

Bölgede yapılan araştırmalara göre Çeşnigir Köprüsü ve köprünün yakınlarında konumlanan hanın, Selçuklu dönemine ait yapılar olduğu anlaşılmıştır.

yüzyıl yapılarından olan köprünün, Ankara Savaşı sırasında Timur tarafından kullanıldığı bilinmektedir. Yavuz Sultan Selim döneminde tahribata uğrayan köprü Mimar Sinan tarafından yeniden yapılmıştır.

metrelik uzunluğa ve 6 metrelik genişliğe sahip köprünün ayak kısımları oldukça sağlam bir zemine bağlanmıştır.

Çeşnigir Köprüsü'nü ziyaret etmek ücretsizdir.


Koçubaba Camii Ve Türbesi

Koçubaba Camii

Kırıkkale il merkezine bağlı Balışeyh ilçesinin Koçubaba Köyü sınırları içerisinde yer alan Koçubaba Camii Ve Türbesi, bölgenin inanç turizmi kapsamında önemli destinasyonlarındandır.

yüzyıla ait olduğu bilinen kare planlı cami, günümüze yakın bir dönemde restorasyon çalışması geçirmiştir. Restorasyon çalışmaları sırasında cami, aslında uygun olarak yapılırken; türbedeki yenileme çalışmaları yapının özgünlüğünü kaybettirmiştir.

Sekizgen plana sahip olan türbe, sivri bir külahla örtülmüştür. İçerisinde Alevi Şeyhi Koçumbaba'ya ait sanduka yer almaktadır. Kırıkkale tatilinde kültürel bir gezi düzenlerken listenize ekleyebieceğiniz cami, ibadete açıktır.

Koçubaba Camii ve Türbesi'ni ziyaret etmek ücretsizdir.


Kırıkkale Günübirlik Gezilecek Yerler

Kırıkkale gezi planınızı tamamladıktan sonra keşfe çıkabileceğiniz farklı yerler de bulunmaktadır. Kırıkkale’nin Ankara’ya yakın konumu, turistik açıdan büyük bir avantaj sağlamakta ve gezilip görülmesi gereken yerleri geniş bir yelpaze ile sunmasına olanak tanımaktadır.


Mavi Göl

Mavi Göl

Ankara’nın Mamak ilçe merkezinde yer alan Mavi Göl, Kırıkkale kent merkezine 62 kilometre uzaklıktadır. metrekare alanı kapsayan Mavi Göl, yemyeşil ormanlar ile çevrilidir. Ayrıca keyifli zaman geçirebileceğiniz tesisler ve piknik alanları yer almaktadır.


Hasanoğlan

Hasanoğlan

Ankara’nın Elmadağ ilçesine bağlı Hasanoğlan, Kırıkkale il merkezine 47 kilometre uzaklıktadır. Hasandede Pınarı'nı ziyaret edebileceğiniz bölgedeki Hasandede Camii ve Türbesi yılında yapılmış olup; türbe kapsamında oğulları Şeyh Halil İbrahim, Şeyh Mustafa ile kızı Ümmühan Ana Türbesi de günübirlik gezilecek yerler arasındadır.


Aqua Vega Akvaryum

Aqua Vega Akvaryum

Aqua Vega Akvaryum, Ankara’nın Mamak ilçesinde yer almakta ve Kırıkkale il merkezine 69 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Avrupa’nın en büyük ikinci akvaryumu olan Aqua Vega Akvaryum, Türkiye’de yer alan en büyük tünel akvaryumudur.


nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası