köylere imar affı / Yapı Kayıt Mağdurları Platformu (Türkiye )

Köylere Imar Affı

köylere imar affı

Deprem ile birlikte büyük&#;ehirlerdeki yap&#; stoku ve yeni yerle&#;im tarz&#; yeniden gündeme geldi.

Öncelikle 30 büyük&#;ehir statüsünde olan vilayetimizde, ilçe belediyeleri k&#;rsal mahalleler (köy) yeni imar planlar&#; haz&#;rlayamad&#;. Dolay&#;s&#;yla bu alanlarda vatanda&#;&#;n kolayca, kendi arsas&#;na yapabilece&#;i mesken imalatlar&#; b&#;çak gibi kesildi. Nüfusu bin alt&#;nda olan normal vilayetlerde ise Çevre &#;ehircilik ve &#;klim De&#;i&#;ikli&#;i Bakanl&#;&#;&#;n&#;n y&#;l&#;nda ç&#;kartt&#;&#;&#; köy s&#;n&#;rlar&#; yönetmeli&#;i, yerel te&#;kilatlar taraf&#;ndan köy yeni s&#;n&#;rlar&#; olu&#;turulmad&#;&#;&#; için uygulamaya al&#;namad&#;.

Kahramanmara&#; depremlerinden sonra 11 ilde yüz binlerce konutun kullan&#;lamaz hale gelmesi ve Kuzey Marmara Fay Hatt&#;nda meydana gelebilecek depremde &#;stanbul, Kocaeli ve Bursa gibi 3 büyük metropolün tehdit alt&#;nda olmas&#;, köylerdeki katl&#; binalar&#;n in&#;aat&#;n&#; yeniden gündeme getirdi. &#;ehir planc&#;lar&#;, mimarlar ve in&#;aat mühendisleri, ivedilikle köy içi yerle&#;imin planl&#; ve pratik bir &#;ekilde harekete geçirilmesi konusunda hemfikirler. &#;ehir planc&#;lar&#;, büyük&#;ehire ba&#;l&#; ilçe belediyelerinde tereddüt olu&#;turan zeytinlik, tar&#;m alan&#;, mera gibi yerlerde in&#;aat yap&#;lamamas&#; gibi tereddütlerin bakanl&#;&#;&#;n genel bir yakla&#;&#;m&#; ile köy içi imar plan&#; çal&#;&#;mas&#;nda engel olmaktan net bir &#;ekilde ç&#;kart&#;lmas&#;n&#; istiyorlar. y&#;l&#;nda ç&#;kart&#;lan köy s&#;n&#;rlar&#; yönetmeli&#;inde, köyün cami, muhtarl&#;k gibi merkezi hizmet alanlar&#; merkez kabul edilerek metre yar&#; çap&#;nda olu&#;turulacak köy mücavir alan&#; s&#;n&#;rlar&#;n&#;n Çevre &#;ehircilik ve &#;klim De&#;i&#;ikli&#;i &#;l Müdürlüklerince fiziken olu&#;turulmas&#; isteniyor.

"KÖYE DÖNÜ&#; CAZ&#;P HALE GET&#;R&#;LMEL&#;"

Bursa'da faaliyet gösteren Sözüneri Mimarl&#;k Yönetim Kurulu Ba&#;kan&#; Hasan Sözüneri, büyük&#;ehirlerde sanayi göçü sebebiyle ya&#;anan çarp&#;k ve çürük yap&#;la&#;man&#;n, köylerde yap&#;lacak kaliteli yatay mimariye uygun binalarla k&#;sa sürede dönü&#;türülmeye ba&#;lanabilece&#;ini söyledi. Birçok ilçe belediyesinin zeytinlik, mera gibi plan notundaki engeller sebebiyle köy içi imar planlar&#;n&#; olu&#;turamad&#;klar&#;na da dikkat çeken Hasan Sözüneri, "Bu unsurlar&#;n durumu h&#;zl&#;ca netle&#;tirilecek bir yönetmelikten sonra &#;ehir planc&#;lar&#; saha taramas&#; ile k&#;sa sürede yeni imar planlar&#;n&#; katl&#; binalardan olu&#;turabilirler. &#;ehrin yak&#;n&#;nda, ancak yatay mimariye uygun birçok alan metropol &#;ehirlerde mevcuttur. Ayr&#;ca bu köy içindeki de&#;erli tar&#;m topraklar&#;n&#;n yine ayn&#; köyde de&#;erlendirilmesi, köyde su ve elektrik fiyatlar&#;n&#;n maliyetine verilmesi, uzun bir süre emlak vergisinden muaf olmalar&#; gibi cazip düzenlemelerle, köylerde ya&#;amaya te&#;vik sa&#;lanmal&#;d&#;r. Yol, elektrik, do&#;algaz &#;ebekesi gibi altyap&#; yat&#;r&#;mlar&#; için köy içi alanlar öncelik verilmelidir" dedi.

BÜYÜK&#;EH&#;RLERDE YA&#;AYANLARIN ÇO&#;UNUN KÖYDE YER&#; VAR

Türkiye'de büyük&#;ehirlerde ya&#;ayanlar&#;n büyük k&#;sm&#;n&#;n Anadolu'da bir köyde evi, arsas&#;, tarlas&#; olmas&#; da bu h&#;zl&#; dönü&#;ümde sa&#;lam bir gerekçe te&#;kil ediyor. Yeni aç&#;lan yollar ve köprüler vas&#;tas&#; ile birçok metropolden, köylere ula&#;ma süreleri de azald&#;. &#;stanbul'dan 3 saatte Çanakkale, K&#;rklareli, Edirne, Tekirda&#;, Düzce, Sakarya, Bolu gibi Anadolu vilayetlerine ula&#;mak mümkün hale geldi. Bu &#;ehirlerdeki düzenlemeler, emekli, tar&#;m üretimine kat&#;labilecek nüfusun sa&#;lam binalarda, yeni köy evlerinde ikamet etmelerine de destek olabilecek. Devletin gençlere yönelik evini yapmak üzere olu&#;turaca&#;&#; arsalar ve yeni evlerde metropollerin etraf&#;nda geli&#;en &#;ehirlere a&#;&#;rl&#;k verilerek h&#;zl&#;ca yap&#;labilir.

Kaynak: İHA

İmar'ın Affı ve İmar'ın Barışı

Köyden Kente Göç

Türkiye’de köyden kente göçün başlamasıyla beraber köyden gelenlerin en temel sorunu olan barınma sorunu için kentlerin o zamanki sınırlarının dışına doğru devlet veyahut başkasının arazisinin üzerine ev yapmasıyla imar sorunu ortaya çıkmıştır. Bu da arazisi başkasına ait binlerce evin varolmasına sebep olmuştur. Bugün gecekondular sadece İstanbul hatta şuan büyükşehir dediğimizde aklımıza gelen 5 büyükşehirde de değil hemen hemen tüm il ve büyük ilçelerde ortaya çıktı. Bu kadar kaçak yapının devlet tarafından -özellikle de oy kaybına sebep olacağını da tahmin ederek- yıkılması beklenmediği gibi Türkiye gibi bir deprem ülkesinde bu evleri neredeyse hiç incelemeden tapu vermek de beklenmemelidir. Ancak sadece bir defa da değil defalarca ve defalarca bu evlere tapular verildi.

Sorun gecekonduların yapılması ile başlasa bile asıl sorun hükümetlerin vatandaşların  isteklerine nasıl davranacağı üzerinedir. Günün sonunda kontrolsüz bir şekilde gecekondulara tapu vererek devlet tarafından onaylamak devletin o binayı deprem ve doğal afetlere karşı sağlam gördüğü anlamına gelir. Devletin gecekondulara karşı tavrı hoş bulmasa da makbul görmesi ve keza bu binalara her seçim döneminin sonunda veya başında imar aflarına gidilmesi bu kararın insan sağlığından daha çok politika için yapıldığını göstermektedir.

İmar afları genel olarak merkez sağ hükümetlerin seçim öncesi veyahut sonrasında verdikleri aflar olduğunu sıkça görmüş olsak bile ilk imar affı CHP’den gelmiştir. Genel Seçimleri ilk kez birden fazla partinin katıldığı gerek vekil dağılımı gerekse sandık güvenliği açısından çok fazla dedikodu ve şüphe içerse bile seçimlerini CHP kazanmıştır. CHP bu süreçte Demokrat Parti’nin vaadettiği birçok vaadi gerçekleştirmiştir. DP’nin vaat ettiği CHP’nin yaptığı bu vaatlerin büyük bir kısmını popülist vaatler olarak nitelendirebiliriz. İmar affı da tıpkı bu vaatler gibi popülist ve halkın bir bölümünün oyunu kazanmak için çok kıymetli bir yoldur. Siyaset bize şunu gösterir ki seçimi kazanacağından emin olmayan bir siyasi parti vatandaşa elindeki her şeyi vaat etmekten hiç ama hiç çekinmez.

Böyle bir ortamda CHP seçimlerine giderken oyunu artırma amacıyla köyden kente göçün yeni yeni ivmelendiği bu ortamda yılında şuan ismine imar affı veya imar barışı dediğimiz uygulamayı gerçekleştirdi. Bu af aslında ruhsatsız yapıların gerektiğinde yıkılması gerektiğine dair olan ibarenin değiştirilmesiyle yapılmıştır.

CHP’nin oy kazanma noktasında gerçekleştirdiği bu değişiklik sonrasında CHP ile beraber iktidardan inmemiş aksine iktidarın yeni sahibi olan Demokrat Parti ile birlikte Türkiye’nin yeni bir gerçeği olmuştur. Demokrat Parti de tıpkı Cumhuriyet Halk Partisi gibi yılında gerçekleşecek seçimler öncesinde bir imar affında bulunmuştur.

Devletin, para kazanmak için şehirlere gelen maddi durumu düşük vatandaşlarına imar konusunda rahatlık sağlaması bir iyilik gibi gözükebilir ancak her imar affında devlet düzensiz göçü, düzensiz şehirleşmeyi ve tabii ki en ama en önemlisi depreme dayanıklılığı meçhul binaları onaylıyordu. Bu sadece bir onaylama ile sınırlı kalmadığı gibi bir teşvikti aslında. Devlet kendi elleriyle her seçimden önce vatandaşlarına şehirlere gelin evlerinizin dayanıklılığına bakmadan sizlere tapu vereceğiz diyordu.

Demokrat Parti imar affını CHP’den öğrendikten sonra bir sonraki seçimden hemen önce bir imar affı gerçekleştirmiş sonrasında da tıpkı CHP gibi onlar da bu silahı kullanmaya devam etmişti. 27 Mayıs Darbesinden önce bir kez daha imar affı gerçekleştiren Demokrat Parti aslında bunu yaklaşan seçimler için bir oy devşirme aracı olarak görüyordu.
60’lara kadar imar affı bir vaat olarak resmi seçim tebligatnamelerinde verilmediğini görmekteyiz. Ancak özellikle 50’ler siyasi partilerin vaatlerinin çok ciddi olanları haricinde seçim tebligatnamelerinde yer vermedikleri bir dönemdi. Bu etki 90’lara kadar sürerken özellikle Özal ve sonrasında 90’lı yıllardaki siyasi parti enflasyonu ile birlikte bitmiştir.

’lar

60’lı yıllara girmemizin hemen sonrasında Türkiye yaşadığı darbe ile demokratik hayatını bir süreliğine dondururken tıpkı demokrasi gibi imar affı da dondurulmuştu. İmar affı kendisini yeniden kullanacak bir partiyi beklerken belki de yıllar sonra depreme dayanıklılık açısından çok fazla gündeme gelecek bir vaat ile karşıya çıkmıştır. 60 darbesinden yaklaşık bir sene sonra yapılan ilk seçimde Demokrat Parti’nin devamı Adalet Partisi şu vaatte bulunmuştur;

Bataklık halinde olup kurutulabilir toprakların ıslah ve imariyle tevzi olunması;
Adalet Partisi Seçim Beyannamesi

Bu vaat toprağı olmayan köylünün toprak edinmesini sağlamak için verilmiş bir vaat olmakla beraber üstünden geçen 60 yıldan beridir vatandaşın deprem ve sel gibi afetlerle daha fazla yüzleşmesine sebep olmuştur.

Türkiye deprem gerçekliğine önceki yazılarımızda bahsettiğimiz gibi hiç hazır olmamakla beraber hep birlikte depreme karşı önlem almak yerine depreme dair önlemsizlikler artmıştır.

Bunun sonrasında Türkiye’nin ilk koalisyon hükümetinin kurulmasıyla birlikte imar affı pek gündeme gelmediği gibi yılında tekrar bir imar affı gerçekleşmiştir.

80’ler ve Özal

Türkiye’de gariptir ki bu zamana kadar siyasi bir oy devşirme aracı olan imar affını sadece ve sadece tek parti iktidarlarında yapılmıştır. Siyasi partilerin koalisyon hükümetlerinde birbirlerini önleyici pozisyonlar alabilmeleri veya siyasi olarak bu oy devşirme aracını ortak olarak paylaşmak istememelerinden ötürü de olabilir ’lerde hiç imar affı gerçekleşmemiştir.

Özal da tıpkı eski dostu Demirel, Demirel’in öncülü Menderes ve Menderes’in imar affını öğrendiği İnönü gibi tek başına iktidar olduktan sonra yaklaşan seçimlerde tek başına iktidar kalabilmek için imar affını gerçekleştirmiştir. Özal bu noktada diğer liderlerin aksine imar affını değiştirip yeniden işler hale getireceğini belirtmiştir;

Dahası da var; Konut meselesinde vatandaşa haksızlık edilmiştir. Vatandaşa ev yapması için arsa göstermek yerine, zar zor arsa bulana ruhsat verilmemiştir. Vatanda kaçak konut yapmaya zorlanmıştır. Ne yüzden? Saçma sapan, çağı geçmiş bir mevzuat yüzünden. Hatta imar affı bu hatalar yüzünden çıkarılmıştır. Ama gene bürokrasi, kırtasiyecilik bu affı da çalışamaz hale getirmiştir. İlk iş olarak, bu mevzuatı değiştireceğiz ve imar affını işler hale getireceğiz. (2)
 TRT Seçim Konuşması


Bu konuşma seçimlerine giderken TRT’ye verilen seçim konuşmasıdır. Bu noktada Özal’ın imar affını değiştirmesiyle beraber devlet imar affı kapsamına alınan her ev için ruhsat ücreti alıyordu bu da imar affının aynı zamanda iktidar için bir oy devşirme aracı değil aynı zamanda bir gelir kapısı haline getiriyordu.

- arasında gerçekleşen imar affının ardından tıpkı önceki imar afları gibi iktidarda tek parti varken gerçekleşirken artık imar afları sadece oy devşirmek için değil devlete kaynak yaratmak için de kullanılmaya başlandı. 

Özal iktidarı kaybederken tıpkı daha öncesinde 70’ler hakkında bahsettiğimiz gibi Türkiye koalisyon hükümetlerinin yaygın olduğu dönemlerde imar affı uygulanmama kültürü devam ederken 90’lı yıllara doğru yargıtayın verdiği karar ile Anavatan Partisi’nin iktidardayken verdiği tapu tahsis belgelerinin tapu almak için yeterli olmadığı yönünde karar vermesiyle beraber imar afları ve ödenen bedeller boşa gitmiştir. 90’lar boyunca bu olayı çözme vaati siyasi partiler tarafından defalarca verilmiştir.

’ler ve İmar Barışı

Türkiye 90’lı yıllardan çıkar Türkiye siyasi tarihinde ilk kez imar affı bir koalisyon hükümetinde gerçekleşmiştir. DSP, MHP ve ANAP koalisyonunda gerçekleşen bu imar affı sonrasında birçok imar affını yapacak hatta imar affını daha da meşhur edip imar barışını beraber getirmiştir.

Tüm bu süreçte AK Parti tek başına ilk kez iktidara geldiği yılında imara dair şu vaatte bulunmuştur;

Belediye yöneticileri, modern belediyecilik, kentleşme, imar gibi konularda eğitime tabi tutulacaktır.(3)
AK Parti Seçim Beyannamesi


yılında iktidara gelirken imar affına dair hiçbir vaatte bulunmasa bile iktidara geldikten hemen sonra yılında bir imar affında bulunmuştur. Genellikle seçimlere yakın zamanlarda yapılan imar affı seçimden hemen sonra yapılmıştır. Bununla beraber genel seçimlerinden önce yılında AK Parti imar affında daha bulunmuştur.

İktidara geldikten sonraki 4 yıl içerisinde iki imar affında bulunmasına rağmen AK Parti iktidarı yılında yayınlanan AK Parti yayınladığı Kalkınma ve Demokratikleşme Programında aksini söylemiştir;

Kurulu şehir bölgesinde imar tadilatı yapıp yoğunluğu artırmak yerine, gecekondu bölgelerinde imar ıslah planları gerçekleştirilecek, mücavir alanlardaki planlamanın sürat kazanması sağlanacaktır.

AK Parti Kalkınma ve Demokratikleşme Programı

Üzerinden bir sene geçmiş olmasına rağmen AK Parti yılındaki genel seçimlerde bir sene önceki programının aksine imar affını destekleyen vaatte bulunmuştur;

Bir taraftan planlar süratle tamamlan›rken,diğer taraftan da imar ve yapılaşma konusundaki izin, ruhsat, denetim gibi işlemlerde bürokrasinin azaltılması esas olacak, ilgili merkezi ve yerel kurumların ortak organizasyonu ve işbirliği ile bu tür hizmetlerin öncelikle yerinden ve tek muhatap aracılığıyla verilmesi için gerekli altyapı oluşturulacaktır. 

AK Parti Seçim Beyannamesi


AK Parti yılında imar affı yerine imar islah programı gerçekleştireceğini söylerken bir sene sonraki seçimlerde imar affının kolaylaştırılmasını vaat etmiştir. Bunu belki de bir yanlışlık olduğunu düşünmenin ötesinde AK Parti sonrasında imar affını kolaylaştırmayı ve artırmayı amaçlayan vaatlerde bulunmuştur. Bunun yanında yılında AK Parti seçime giderken imar barışını gerçekleştireceğini vaat etmiştir;

Yapı Kayıt Belgesi ile imar barışını sağlayacağız. İmar barışıyla, mevcut yapısında herhangi bir değişiklik yapılmaksızın, imarsız ya da imara uygun yapılmamış binalara yapı kayıt belgesi vereceğiz 

AK Parti Seçim Beyannamesi

İmar barışı beraberinde bu evlerin depreme dayanaklılığından bina sahiplerini sorumlu tutarken depreme dayanaklılığı meçhul olan binlerce evi resmi statü altına almıştır.

İmar afları ve imar barışları bugüne kadar siyasetimizde bir oy devşirme ve vaat aracı olduğu gibi inşaat sektörünün kaçak yapılaşmasını indirekt yoldan onaylamış ve desteklemiştir. Bu da depreme karşı önlemi olmayan binlerce binaların göz göre göre tapu verilmesi demektir.

Hikâyeyi beğendiniz mi? Paylaşın.

EYT Sonrası Köye Dönüş Trendi: Bilinmesi Gereken Bazı İmar ve Ruhsat Düzenlemeleri

Evren Özmen
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bilirkişi
[email protected]
funduszeue.info



EYT, Pandemi, Enflasyon ve Deprem Sonrası Köy Hayatına Dönüş mü?

Şehirlerdeki yoğun tempo, hızlı yaşam, trafik, tükenmişlik hissi ve artan zorluklarla başa çıkmak, birçok insanın köy hayatına dönüşü düşünmesine neden oluyor.

Köy hayatı, doğayla iç içe olmanın huzurunu, toprakla uğraşmanın tatminini ve komşuluk ilişkilerinin sıcaklığını sunarak, insanların yaşam kalitelerini artırmayı vaat ederken, aynı zamanda, şehirlerdeki ağır yaşam maliyetine ve yüksek enflasyona karşı bir alternatif olarak öne çıkıyor.

Son dönemde EYT, pandemi, enflasyon ve deprem sonrası yaşanan zorluklar, insanların köy hayatına dönüşü düşünmelerine ve doğaya, toprağa ve daha huzurlu bir yaşama özlem duymalarına yol açtığını görüyoruz. 

Bir Köyde Ruhsatsız Bina Yapmak: 

Bu konuda dikkate alınacak temel iki mevzuat mevcuttur. Birincisi Sayılı İmar Kanunu, ikincisi ise plansız alanlar imar yönetmeliğidir.

Sayılı İmar Kanununun maddesinde; “Belediye ve mu&#;cavir alanlar dıs&#;ında ko&#;ylerin ko&#;y yerles&#;ik alanlarında, civarında ve mezralarda yapılacak konut, entegre tesis nitelig&#;inde olmayan ve imar planı gerektirmeyen tarım ve hayvancılık amac&#;lı yapılar ile ko&#;yde oturanların ihtiyac&#;larını kars&#;ılayacak bakkal, manav, berber, ko&#;y fırını, ko&#;y kahvesi, ko&#;y lokantası, tanıtım ve tes&#;hir bu&#;feleri ve ko&#;y halkı tarafından kurulan ve is&#;letilen kooperatiflerin is&#;letme binası gibi yapılar ic&#;in yapı ruhsatı aranmaz” denilmiştir.

  • Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği;

tarihinde yapılan değişiklikle, Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği’nin maddesindeki köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca yapılma” kriteri kaldırılmıştır. 

  • Bu değişiklik sayesinde, köyde sürekli oturmayan kişiler de diğer kriterleri karşıladıkları takdirde köylerde ruhsatsız ev inşa edebilirler.
  • Bu yönetmelik değişikliği, köylerde yapılaşma sürecine yeni bir boyut kazandırmıştır.

Ayrıca plansız alanlar imar yönetmeliğinin Yapı Ruhsat İşleri başlıklı maddesinde 

  • Köy ve mezraların yerleşik alanları ve civarı ile kırsal yerleşik alanlar ve civarında yapılacak konut, tarımsal ve hayvancılık amaçlı yapılar ile müştemilat binaları yapı ruhsatı ve yapı kullanma iznine tabi değildir. 
  • Ancak, yapı projelerinin fen ve sağlık kurallarına uygun olduğuna dair ilgili idare onayı alınmasından sonra, muhtarlığa bildirimde bulunulmak suretiyle yapılması şarttır.
  • İnşa edilen yapının fen ve sağlık kurallarına uygunluğu İmar Kanununun 30 uncu maddesine göre valiliklerce belirlenir.

Valilikler, talep halinde köy yerleşik alanlarında yapılacak yapılar için, yörenin geleneksel, kültürel ve mimari özelliklerine uygun olarak üretilmiş projeleri temin edebilirler.

Köyde Yaşam: Ruhsatsız Ev Yapma Şartları ile ilgili bilinmesi gerekenler nelerdir?

Köylerde ve kırsal mahallelerde yapılaşma sürecini düzenleyen Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği, uygun kriterlerin sağlanması durumunda ruhsatsız yapı yapma imkanı sunmaktadır. 

  1. Köylerde yapılan yapıların, belediye ve mücavir alan sınırlarının dışında olması ya da kırsal mahalle niteliğinde olması gerekir.
  2. Ruhsatsız yapı yapabilmek için köy yerleşik alanının tespit edilmiş olması önemlidir. Tespit edilmemiş alanlarda ruhsatsız yapı yapılamaz ve bu durumda Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği’nin maddesi hükümleri uygulanır.
  3. Yapılacak yapının yöresel doku ve mimari özelliklere, fen, sanat ve sağlık kurallarına uygun olması zorunludur.
  4. Yapının, konut ve hayvancılık amaçlı olarak kullanılması veya köyde yaşayanların ihtiyaçlarını karşılamak üzere yapılmış olması gerekmektedir.
  5. Ruhsatsız yapı yapılabilmesi için imar planı bulunmaması gerekmektedir. 
  6. Muhtarlığa bildirim yapılması gereklidir. Köy ve mezraların yerleşik alanı ve civarı ile kırsal yerleşik alan ve civarı olarak belirlenmiş alanlarda konut, hayvancılık veya tarımsal amaçlı yapı yapılabilmesi için ilgili idareden onaylanan etüt ve projelere göre inşaat yapılacağına dair ilgili köy veya muhtarlığa yapı sahibince yazılı bildirim yapılması gereklidir.
  7. Bir parselde yapılacak tarımsal ve hayvancılık amac&#;lı yapıların ve konut yapılarının mu&#;s&#;temilat dahil taban alanı kat sayısı %40 ı gec&#;emez.
  8. Her müstakil ev veya dairede en az 1 oturma odası, 1 yatak odası, 1 mutfak veya yemek pişirme yeri, 1 banyo veya yıkanma yeri, 1 hela bulunması gerekir.
  9. Ko&#;y ve mezraların yerles&#;ik alanları ve civarı ile kırsal yerles&#;ik alanlar ve civarında 2 kat () m. den fazla katlı bina yapılamaz. Meyilden dolayı birden fazla kat kazanılamaz.
  10. Bu alanlarda yapılacak konut, tarımsal ve hayvancılık amac&#;lı yapılar ile mu&#;s&#;temilat binaları yapı ruhsatı ve yapı kullanma iznine tabi deg&#;ildir.
  11. Yapı projelerinin fen ve sag&#;lık kurallarına uygun oldug&#;una dair ilgili idare onayı alınmasından sonra, muhtarlıg&#;a bildirimde bulunulmak suretiyle yapılması s&#;arttır. 
  12. I&#;ns&#;a edilen yapının fen ve sag&#;lık kurallarına uygunlug&#;u I&#;mar Kanununun 30 uncu maddesine go&#;re valiliklerce belirlenir.
  13. Ruhsat alınmadan yapılabilecek yapılarda projelerine ve ilgili mevzuatına aykırı yapı yapıldıg&#;ı ilgili idarece tespiti, fenni mesulce tespiti ve ihbarı veya herhangi bir s&#;ekilde bu duruma muttali olunması u&#;zerine, belediye veya valiliklerce o andaki ins&#;aat durumu tespit edilir. Yapı mu&#;hu&#;rlenerek ins&#;aat derhal durdurulur.
  14. Binaların hepsi tek ruhsata bağlanmak şartı ile bir parselde birden fazla bina yapılabilir. Bu takdirde bitişik binalar hariç yapılacak binaların arasındaki mesafeler () funduszeue.info az olamaz.
  15. Her türlü binanın temel ve bordum duvarının kagir olması mecburidir. 
  16. Bahçe duvarlarının yüksekliği, binaların yol tarafından ve yoldan bina cephe hattına kadar () m. yi, gerisinde ise () m. yi geçemez. Bu duvarlar üzerine yüksekliği () m. yi aşmayan ve görüşü kapatmayan parmaklık yapılabilir.

Yan Başlık

Şartlar ve Düzenlemeler

Yerleşim Şartları

Köy ve kırsal mahalle niteliği, belediye ve mücavir alan sınırlarının dışında olma

Ruhsatsız Yapı Şartları

Köy yerleşik alanının tespiti, imar planı bulunmaması, Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği'nin maddesi uygulanır

Yapı Özellikleri

Yöresel doku ve mimari özelliklere uygun, fen, sanat ve sağlık kurallarına uygun, konut ve hayvancılık amaçlı kullanım veya köyde yaşayanların ihtiyaçlarını karşılamak

Muhtarlığa Bildirim

İlgili idareden onaylanan etüt ve projelere göre yapı sahibince yazılı bildirim yapılması

Taban Alanı Kat Sayısı

Bir parseldeki yapıların müştemilat dahil taban alanı kat sayısı %40'ı geçemez

Oda Şartları

Her müstakil ev veya dairede en az 1 oturma odası, 1 yatak odası, 1 mutfak veya yemek pişirme yeri, 1 banyo veya yıkanma yeri, 1 hela bulunmalıdır

Kat Yüksekliği

Köy ve mezraların yerleşik alanlarında 2 kat ( m.)den fazla katlı bina yapılamaz

Yapı Ruhsatı ve Kullanma İzni

Konut, tarımsal ve hayvancılık amaçlı yapılar ile müştemilat binaları yapı ruhsatı ve yapı kullanma iznine tabi değildir

İnşaat Süreci

Yapı projelerinin fen ve sağlık kurallarına uygun olduğuna dair ilgili idare onayı alındıktan sonra muhtarlığa bildirim yapılmalıdır

Fen ve Sağlık Kuralları

İnşa edilen yapının fen ve sağlık kurallarına uygunluğu İmar Kanunu'nun maddesine göre valiliklerce belirlenir

Aykırı Yapı

Ruhsat alınmadan yapılan yapılarda projelerine ve ilgili mevzuatına aykırı yapı durumunda, belediye veya valiliklerce inşaat durumu tespit edilir ve yapı mühürlenerek inşaat derhal durdurulur

Bina Mesafeleri

Bir parselde birden fazla bina yapılabilirken, bitişik binalar hariç yapılacak binaların arasındaki mesafeler m'den az olamaz

Bahçe Duvarları

Duvar yüksekliği: yol tarafından ve yoldan bina cephe hattına kadar m, gerisinde m; üzerine yüksekliği m'yi aşmayan ve görüşü kapatmayan parmaklık yapılabilir

Temel ve Bordum Duvarları

Her türlü binanın temel ve bordum duvarının kagir olması zorunludur

Kaynak: funduszeue.info
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemizekayıt olun.

>> Vergi Affı Rehberi ( Soru - Cevap) Ücretsiz E-Kitap:hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM

Köylüye imar cezası affı

İmar Kanunu ile Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonunda kabul edildi.        

Teklifle, İmar Kanunu'nun ''İmar planlarında bakanlığın yetkisi'' başlıklı maddesinde değişiklik yapılarak, Bayındırlık ve İskan Bakanlığının bazı yatırımlardaki imar planı yapma, yaptırma, değiştirme ve re'sen onaylama yetkisi yeniden düzenleniyor.        

Buna göre, bakanlık, gerekli görülen hallerde, milli güvenliğe dair tesisler, askeri yasak bölgeler ve özel güvenlik bölgelerine dair her tür ve ölçekteki planları ve plan değişiklikleriyle, ilgili idaresince iki aylık sürede meclisinde görüşülerek karara bağlanmaması halinde, kamu yatırımları, genel sığınak alanları, enerji ve telekomünikasyon tesisleri, altyapı, üstyapı, iletim hatları ve büyükşehir sınırları dışındaki yanıcı, parlayıcı ve patlayıcı madde üretim tesisleri ve depoları, toplu konut uygulamaları, ulaştırma, elektronik haberleşme tesisleri ve Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansının uygunluk görüşü verdiği yatırımlara dair her tür ve ölçekte harita, jeolojik etüt, gerektiğinde jeofizik etüt planları ile plan değişikliklerini yapmaya, yaptırmaya, değiştirmeye ve re'sen onaylamaya yetkili olacak.        

BAKANLIĞIN YETKİSİ
Bakanlık, harita ve parselasyon planlarını da yapmaya, yaptırmaya, değiştirmeye ve re'sen onaylama yetkisine de sahip olacak.        

Kamu kurum ve kuruluşları, kendilerinin mimar ve mühendisleri ile teknik müşavirlik kuruluşlarından danışmanlık hizmeti satın alarak, yapacakları ve yaptıracakları tesislere, yapı ruhsatı veya yapı kullanma izin belgesi alabilecek.

İMAR PLANI ŞARTI ARANMAYACAK
İmar planı olmayan köylerde, ilkokul ve lise, ibadet yeri, sağlık tesisi, güvenlik tesisi gibi yapılar için imar planı şartı aranmayacak. Ancak yer seçimi, valilikçe oluşturulan bir komisyonca harita veya kadastro paftaları üzerinde kesin sınırları ile belirlenecek.        

Güvenlik ve emniyet ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin harekat, eğitim ve savunması bakımından önem arz eden yapı ve tesislere ilişkin imar planları Bakanlıkça, parselasyon planları taşra teşkilatınca yapılacak, yaptırılacak ve onaylanacak.        

Ancak konut, sosyal tesis ve eğitim amaçlı yapılar hariç olmak üzere; hudut güvenliği ile ilgili yapıların inşasında, proje ve fenni mesuliyet sorumluluğu ilgisine göre Milli Savunma Bakanlığı veya İçişleri Bakanlığınca üstlenilmek şartıyla imar planı, parselasyon planı, yapı ruhsatı ve yapı kullanma izni şartı aranmayacak.        

MUHTARIN İZNİ GEREK
Köylerde yapılacak konut, hayvancılık veya tarımsal amaçlı yapıların yanı sıra; bakkal, manav, berber ve köy kahvesi, köy lokanta, teşhir, tanıtım ve teşhir büfeleri gibi yapılar için de inşaat ve iskan ruhsatı aranmayacak. Ancak bu yapıların yöresel doku ve mimari özelliklere, fen ve sağlık kurallarına uygun olması ve muhtarlıktan izin alınması gerekecek.    

Köy yerleşik sınırı içerisinde Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'nun hükümleri uygulanmayacak.        

PARA CEZASI AFFI
Köy yerleşik alan sınırları içinde, köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca yapılan yapılardaki aykırılığın, verilen süre içinde giderilmesi halinde, tahakkuk etmiş cezalar dahil, verilen idari para cezaları uygulanmayacak.        

Mera, yaylak ve kışlakların geleneksel kullanım amacıyla geçici yerleşme yeri olarak uygun görülen kısımları valilikçe bu amaçla kurulacak komisyon tarafından tespit edilecek. Bu yerlerin ot bedeli alınmaksızın tahsis amacı değiştirilerek, Hazine adına tescilleri yapılacak.        

Bu araziler talep sahiplerine bedeli karşılığında 29 yıla kadar tahsis edilecek. İnşa edilecek yapıların kat adedi bodrum hariç olmak üzere ikiyi, yapı inşaat alanı metrekareyi geçemeyecek. Bu yapıların yöresel mimariye uygun ve yöresel malzeme kullanılmak suretiyle yapılması zorunlu olacak.       

Yenileme alan sınırları içerisinde, toplu yapı olarak sınırları uygulama imar ve parselasyon planlarında belirlenmek kaydıyla, yapılı veya yapısız imar parsellerine, belediye, il özel idaresi ve diğer ilgili kurullarca tasdik edilen mimari projelere uygun olarak toplu yapı olarak tek bir kat mülkiyeti tesis edilebilecek.

TARİHİ ESERLERİN YENİLENMESİ
Teklifle, tarihi eserlerin bulunduğu alanlardaki mülk sahiplerinin belediye ile anlaşarak, bu alanlardaki yenileme işlemlerinin, mülkiyet dokusunda herhangi bir değişiklik yapılmadan belediyece res'en yapılmasına imkan tanınıyor.       

Buna göre, belediyeler ve il özel idareleri, bu alanlar içerisindeki parsel maliklerinin sosyal altyapı ve tesisleri, ortak kullanım yerleri, sosyal tesis ve hizmetlere ilişkin alanları kullanma ve yararlanma koşulları ile masraflarına katılma biçimine ilişkin işletme projeleri hazırlayarak tapu sicilinin beyanlar hanesinde belirtme yapabilecek, hazırlanmış olan restorasyon ve restitüsyon projelerine uygun olarak irtifak hakkı tesis edebilecek.        

Belediyeler ve il özel idareleri, ayrıca, parselasyon planları yapılmak suretiyle belgeleri toplu yapı ilişkisini gösterir şekilde hazırlayarak kat mülkiyeti ve kat irtifakını re'sen tapu siciline tescil ettirmeye yetkili olacak.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası