karın ve sırt ağrısı hamilelik belirtisi olabilirmi / A'dan Z'ye Hamilelik Ağrıları ve Çözüm Önerileri | Prima

Karın Ve Sırt Ağrısı Hamilelik Belirtisi Olabilirmi

karın ve sırt ağrısı hamilelik belirtisi olabilirmi

Hamilelikte Sırt Ağrısı için Neler Yapılabilir?

Hamileliğiniz sırasında zaman zaman sırt ağrısı yaşayabilirsiniz. Bu sık görülen bir durumdur ve yattığınız pozisyonu değiştirerek veya gün içinde biraz egzersiz yaparak bu ağrıyı rahatlatabilir veya önleyebilirsiniz. Bu yazıda hamilelikte sırt ağrısının ne zaman başladığını ve bunun nedenlerini açıklayacağız, ağrıları rahatlatabilecek ve önleyebilecek bazı önerilerde bulunacağız ve doktorunuza ulaşmanız gereken durumları anlatacağız.

Hamilelikte Sırt Ağrısı Neden Olur?

 Anne adaylarının yaklaşık yüzde 80'i hamilelikleri sırasında sırt ağrısı yaşar ve bunun farklı nedenleri olabilir. Bunun  nedeni, sırt kaslarınızın hamilelikte alınan kilolar ,büyüyen karnınız veduruşunuzdaki değişiklikler nedeniyle zorlanmasıdır. Hamileliğinizin ilerleyen zamanlarında vücudunuzun ön kısmındaki ağırlığın artması hafifçe ileri doğru eğilmenize neden olur. Dengede kalmanızı sağlamak için duruşunuzda değişiklik olur ve bunu istemeden de olsa gereğinden fazla düzeltmeye çalışabilir ve arkaya doğru eğilme ihtiyacı hissedebilirsiniz. Bu zorlanmanın fazla olması sırtınızda gerginlik ve ağrı hissetmenize neden olabilir.

Karın kaslarınızın zayıf olması da sırt ağrısına neden olabilir. Bebeğiniz büyüdükçe karın kaslarınız gevşeyebilir ve zayıflayabilir. Bu kaslar, omuriliğinizi desteklemede önemli bir rol oynadığından bu kaslar zayıfladıkça sırtınızda ağrı başlayabilir.

Bazı hamilelik hormonları da önemli bir rol oynayabilir. Bebeğinizin doğum kanalından daha rahat geçmesini sağlamak içinkalçanızdaki bağları  ve eklemleri rahatlatan hormonlar, aynı zamanda sırtınızdaki eklemleri de gevşeterek ağrıya neden olabilir.

Hamilelikte Sırt Ağrısı Nasıl Geçer?

En iyi kişiye özel öneriler doktorunuz tarafından verilir ve doktorunuz ağrıyı hafifletmek için tıbbi tedavi veya fizik tedavi önerisinde bulunabilir. Bu stratejiler hamilelikte sırt ağrısının şiddetini azaltabilir:

  • Egzersiz. En etkili seçeneklerden biri, sırt ve bacak kaslarınızın güçlenmesine yardımcı olması için düzenli olarak fiziksel aktivite yapmaktır. Düzenli esneme yapmak da duruşunuzu düzeltmenize yardımcı olabilir. Bu esneme hareketlerini günlük rutininizin bir parçası haline getirebilirsiniz. Yeni bir egzersiz programına başlamadan önce doktorunuzun onayını aldığınızdan emin olun.

  • Sıcak veya soğuk kompres yapın. Yanmayı önlemek için sıcak veya soğuk kompres pedi etrafına bir havlu sarın ve ağrılı bölgelerin üzerine koyun.

  • Duruşunuzu doğru ayarlayın. Ayaktayken dik durmaya dikkat edin, omuzlarınızın arkada ve esnek olmasına dikkat edin, dizlerinizi katı şekilde tutmayın. Oturduğunuzda sırtınızı iyi şekilde destekleyen bir sandalye seçin veya belinizi destekleyecek bir minder kullanın.

  • Rahat ayakkabılar giyin. Ayakkabılarınızın ayak kemerlerini iyi desteklediğinden emin olun. Düz ayakkabı yerine az topuklu ayakkabılar giyin. Dengenizi daha fazla bozabileceğinden yüksek topuklu ayakkabılar giymeyin.

  • Yan yatın. Yatağın sert olması sırtınızın iyi şekilde desteklenmesini de sağlayabilir.

  • Ağır eşyaları kaldırırken dikkatli olun. Yerden bir şey almak istediğinizde belinizden destek alarak eğilmeyin. Bunun yerine çömelin ve sırtınızı dik tutun.

  • Mümkünse uzun süre ayakta kalmaktan kaçının.

  • Karnınızı destekleyin. Karın kaslarınızı desteklemek için hamile külodu giyebilir veya karın destek kuşağı takabilirsiniz.

Hamilelik Sırasında Görülebilecek Sırt Ağrısı Türleri

 Farklı kişilerin, farklı şekillerde ve farklı zamanlarda yaşadığı çeşitli ağrı türleri vardır.  Arabadan inme veya merdivenlerden çıkma gibi belirli hareketleri yaparken ağrı saplandığını hissedebilirsiniz. Veya belirli pozisyonlarda oturduğunuzda veya uyuduğunuzda kramplar veya spazmlar yaşayabilirsiniz. Ağrı aniden veya yavaş yavaş ortaya çıkabilir ve gidip gelen yoğun bir baskı veya zonklayan bir ağrı hissedebilirsiniz. Bu duyguların hepsini bile bir arada yaşayabilirsiniz.  Bazen ağrının tam olarak nerede olduğunu anlamak zor olabilir. Örneğin, sırt ağrısını hamilelikte kalça veya kalça kemiği ağrısından ayırt edemeyebilirsiniz.

Erken Gebelik Döneminde Sırt Ağrısı 

Hamileliğin çok sayıda erken belirtisi vardır ve sırt ağrısını ilk üç aylık dönemde yaşıyorsanız bunun olası nedenini doktorunuza sorabilirsiniz. Sırt ağrısı, genellikle erken gebelikle ilişkili değildir ve bunun gebelikle ilgili olmayabilir.

İkinci ve Üçüncü Üç Aylık Dönemlerde Sırt Ağrısı

İkinci üç aylık dönemde veya üçüncü üç aylık dönemde sırt ağrınız olabilir. Yukarıda belirtilen olası nedenlere ek olarak sırt ağrısı asiyatik adı verilen bir rahatsızlıktan kaynaklanabilir. Genişleyen rahim, siyatik siniri üzerine baskı yapabilir. Bu da belinizden bir bacağınıza, dizinize veya ayağınıza kadar inen bir ağrıya neden olur. Tıbbi yardım almak, ılık duş almak, fizik tedavi görmek ve ağrı kesici ilaç almak ağrıyı azaltmanızı sağlayabilir. Siyatik ağrısı, bebeğiniz doğduktan sonra kendi kendine geçebilmektedir.

Hamileliğinizin sonuna doğru sırtınızdaki veya karnınızdaki yoğun ağrı ile birlikte kalçanızda basınç hissetmeniz doğumun başladığı anlamına gelebilir.

Doktora Ne Zaman Ulaşmak Gerekir?

Sırt ağrısı hamilelikte normal olan ağrılar ve sancılarından biridir ama bazen daha ciddi bir sorun olduğu anlamına gelebilir. Erken doğum belirtisi veya bir idrar yolu enfeksiyonu belirtisi olabilir. Şu durumlarda bir doktorla görüşün:

  • Sırt ağrısının şiddetli olması

  • Sırt ağrısının iki haftadan uzun sürmesi

  • Ayaklarınızda uyuşukluk olması

  • Bacaklarınızda güçsüzlük olması

  • Baldırlarınızda şiddetli ağrı olması

  • Vajinal kanamanızın olması

  • Ateşinizin olması

  • İdrarınızı yaparken yanma hissinin olması.

Hamilelik sırasında vücudunuzda çok değişiklik olur ve sırt ağrısı sizi rahatsız ediyorsa bunun asıl nedenini hatırlayın. Yakında bebeğinizi kollarınıza alacaksınız. Bu yazıdaki bazı ipuçlarını deneyin ve doktorunuzla sizin için en iyisinin ne olacağı konusunda konuşarak uzman görüşü alın. Bazı yöntemler deneyerek ağrılar ve sancıları hafifletmek için kullanılabilir.

SIKÇA SORULAN SORULAR

Evet. Hamile kadınların yaklaşık yüzde 80’i hamilelikte sırt ağrısı yaşayabilir.

Evet ama dikkatli olmalısınız. Yanlışlıkla yanmamanız için en düşük ısı ayarını kullanın ve ek koruma için pedin üzerine bir havlu sarın.

Bacaklarınızın arasına veya ve karnınızın altına destek olması için yastık koymak sırt ağrınızı hafifletebilir.

Sırt ağrısı, doğumun başladığı anlamına gelebilir. Örneğin, doğum sırasında belinizde bir baskı hissedebilirsiniz ve kasılmalar da yoğun bir ağrıya neden olabilir.

KİŞİSEL VERİLERİN ELDE EDİLMESİ VE İŞLENMESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME FORMU

Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. (“Acıbadem”) ve Acıbadem’in hakim ve bağlı şirketleri (hepsi birlikte “Acıbadem Grubu” olarak anılacaktır.) tarafından, sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) ve ilgili mevzuat kapsamında Veri Sorumlusu sıfatıyla, kişisel verileriniz, aşağıda açıklanan çerçevede ve sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuata uygun olarak işlenebilecektir.

1. Kişisel Verilerin elde Edilmesi, İşlenmesi ve İşleme Amaçları

Kişisel verileriniz Acıbadem Grubu tarafından sağlanmakta olan kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amaçlarıyla ve Acıbadem Grubu şirketlerinin faaliyet konularına uygun düşecek şekilde; sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, çağrı merkezi, internet sitesi, sözlü, yazılı ve benzeri kanallar aracılığıyla elde edilmektedir. Sağlık verileriniz başta olmak üzere özel nitelikli kişisel verileriniz ve genel nitelikli kişisel verileriniz, Grup tarafından aşağıda yer alanlar dâhil ve bunlarla sınırlı olmaksızın bu maddede belirtilen amaçlar ile bağlantılı, sınırlı ve ölçülü şekilde işlenebilmektedir:

  • Kimlik bilgileriniz: Adınız, soyadınız, T.C. Kimlik numaranız, pasaport numaranız veya geçici TC Kimlik numaranız, doğum yeri ve tarihiniz, medeni haliniz, cinsiyetiniz, sigorta veya hasta protokol numaranız ve sizi tanımlayabileceğimiz diğer kimlik verileriniz.
  • İletişim Bilgileriniz: Adresiniz, telefon numaranız, elektronik posta adresiniz ve sair iletişim verileriniz, müşteri temsilcileri ya da hasta hizmetleri tarafından çağrı merkezi standartları gereği tutulan sesli görüşme kayıtlarınız ile elektronik posta, mektup veya sair vasıtalar aracılığı ile tarafımızla iletişime geçtiğinizde elde edilen kişisel verileriniz.
  • Muhasebesel Bilgileriniz: Banka hesap numaranız, IBAN numaranız, kredi kartı bilginiz, faturalama bilgileriniz gibi finansal verileriniz.
  • Sağlık hizmetlerinin finansmanı ve planlaması amacıyla özel sağlık sigortasına ilişkin verileriniz ve Sosyal Güvenlik Kurumu verileriniz.
  • Hastane veya tıp merkezlerimizi ziyaret etmeniz halinde güvenlik ve denetim amaçlı tutulmakta olan kamera kayıtları görüntüleriniz.
  • Otoparkı kullanmanız halinde araç plaka veriniz.
  • Sağlık Bilgileriniz: Laboratuvar sonuçlarınız, test sonuçlarınız, muayene verileriniz, randevu bilgileriniz, check-up bilgileriniz, reçete bilgileriniz dahil ancak bunlarla sınırlı olmaksızın tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi sırasında veya bunların bir sonucu olarak elde edilen her türlü sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel verileriniz.
  • funduszeue.info sitesine veya funduszeue.info adresine gönderdiğiniz veya girdiğiniz sağlık verileriniz ve sair kişisel verileriniz.
  • Acıbadem’e veya Acıbadem Grup şirketlerinden herhangi birine iş başvurusunda bulunmanız halinde bu hususta temin edilen özgeçmiş dâhil sair kişisel verileriniz ile Acıbadem Grubu çalışanı ya da ilişkili çalışan olmanız halinde hizmet akdiniz ve işe yatkınlığınız ile ilgili her türlü kişisel verileriniz.

Acıbadem Grubu tarafından elde edilen her türlü kişisel veriniz (Özel nitelikli kişisel veriler de dahil fakat bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) aşağıdaki amaçlar ile işlenebilecektir:

  • Kimliğinizi teyit etme,
  • Kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi.
  • İlgili mevzuat uyarınca Sağlık Bakanlığı ve diğer kamu kurum ve kuruluşları ile talep edilen bilgilerin paylaşılması.
  • Hastane ve Tıp Merkezlerimizin iç işleyişi ile günlük operasyonların planlanması ve yönetilmesi.
  • Hastane Yönetimi, Hasta Hakları, Hasta Deneyimi bölümleri tarafından hasta memnuniyetinin ölçülmesi, arttırılması ve araştırılması.
  • İlaç temini.
  • Randevu almanız halinde randevu hakkında sizi haberdar edebilme.
  • Risk yönetimi ve kalite geliştirme aktivitelerinin yerine getirilmesi.
  • Sağlık hizmetlerini geliştirme amacıyla analiz yapma.
  • Hasta Hizmetleri, Mali İşler, Pazarlama bölümleri tarafından sağlık hizmetlerinizin finansmanı, tetkik, teşhis ve tedavi giderlerinizin karşılanması, müstehaklık sorgusu kapsamında özel sigorta şirketler ile talep edilen bilgilerin paylaşılması.
  • Araştırma yapılması.
  • Yasal ve düzenleyici gereksinimlerin yerine getirilmesi.
  • Sağlık hizmetlerinin finansmanı kapsamında özel sigorta şirketler ile talep edilen bilgileri paylaşma.
  • Kalite, Hasta Deneyimi, Bilgi Sistemleri bölümleri tarafından risk yönetimi ve kalite geliştirme aktivitelerinin yerine getirilmesi.
  • Hasta Hizmetleri, Mali İşler, Pazarlama bölümleri tarafından hizmetlerimiz karşılığında faturalandırma yapılması ve anlaşmalı olan kurumlarla ilişkinizin teyit edilmesi.
  • Pazarlama, Medya ve İletişim, Çağrı Merkezi bölümleri tarafından kampanyalara katılım ve kampanya bilgisi verilmesi, Web ve mobil kanallarda özel içeriklerin, somut ve soyut faydaların tasarlanması ve iletilebilmesi.

İlgili mevzuat uyarınca elde edilen ve işlenen Kişisel Verileriniz, Acıbadem veya Acıbadem Grubu’na ait fiziki arşivler ve/veya bilişim sistemlerine nakledilerek, hem dijital ortamda hem de fiziki ortamda muhafaza altında tutulabilecektir.

2. Kişisel Verilerin Aktarılması

Kişisel verileriniz, Kanun ve sair mevzuat kapsamında ve yukarıda yer verilen amaçlarla Acıbadem ve Acıbadem Grubu tarafından Acıbadem Grubu’na dahil olan şirketler ile, Özel sigorta şirketleri, Sağlık bakanlığı ve bağlı alt birimleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve sair kolluk kuvvetleri, Nüfus Genel Müdürlüğü, Türkiye Eczacılar Birliği, Mahkemeler ve her türlü yargı makamı, merkezi ve sair üçüncü kişiler, yetki vermiş olduğunuz temsilcileriniz, avukatlar, vergi ve finans danışmanları ve denetçiler de dâhil olmak üzere danışmanlık aldığımız üçüncü kişiler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, resmi merciler dâhil sağlık hizmetlerini yukarıda belirtilen amaçlarla geliştirmek veya yürütmek üzere işbirliği yaptığımız iş ortaklarımız ve diğer üçüncü kişiler ile paylaşılabilecektir.

3. Kişisel Veri Elde Etmenin Yöntemi ve Hukuki Sebebi

Kişisel verileriniz, her türlü sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, yukarıda yer verilen amaçlar ve Acıbadem’in faaliyet konusuna dahil her türlü işin yasal çerçevede yürütülebilmesi ve bu kapsamda Acıbadem’in akdi ve kanuni yükümlülüklerini tam ve gereği gibi ifa edebilmesi için toplanmakta ve işlenmektedir. İşbu kişiler verilerinizin toplanmasının hukuki sebebi;

  • sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu,
  • sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu,
  • sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname,
  • Özel Hastaneler Yönetmeliği,
  • Kişisel Sağlık Verilerinin İşlenmesi ve Mahremiyetinin Korunması Yönetmeliği,
  • Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuat hükümleridir.

Ayrıca, Kanun’un 6. maddesi 3. fıkrasında da belirtildiği üzere sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbı teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir.

4. Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Haklarınız

Kanun ve ilgili mevzuatlar uyarınca;

  • Kişisel veri işlenip işlenmediğini öğrenme,
  • Kişisel veriler işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme,
  • Kişisel sağlık verilerine erişim ve bu verileri isteme,
  • Kişisel verilerin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme,
  • Yurt içinde veya yurt dışında kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme,
  • Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesini isteme,
  • Kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesini isteme,
  • Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesine ve/veya kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesine ilişkin işlemlerin kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
  • İşlenen verilerin münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle kişinin kendisi aleyhine bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme hakkını haizsiniz.

Mezkûr haklarınızdan birini ya da birkaçını kullanmanız halinde ilgili bilgi tarafınıza, açık ve anlaşılabilir bir şekilde yazılı olarak ya da elektronik ortamda, tarafınızca sağlanan iletişim bilgileri yoluyla, bildirilir.

5. Veri Güvenliği

Acıbadem, kişisel verilerinizi bilgi güvenliği standartları ve prosedürleri gereğince alınması gereken tüm teknik ve idari güvenlik kontrollerine tam uygunlukla korumaktadır. Söz konusu güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak muhtemel riske uygun bir düzeyde sağlanmaktadır.

6. Şikayet ve İletişim

Kişisel verileriniz teknik ve idari imkânlar dâhilinde titizlikle korunmakta ve gerekli güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak olası risklere uygun bir düzeyde sağlanmaktadır. Kanun kapsamındaki taleplerinizi, “funduszeue.info” web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak;

  • (i) ATATÜRK funduszeue.info funduszeue.info:3/8 ATAŞEHİR, Istanbul, Türkiye adresine kargo ile ıslak imzanızı taşıyan bir dilekçe ile “Kurumsal Sekretarya” departmanı dikkatine Zarfına “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Kapsamında Bilgi Talebi” yazılarak gönderebilirsiniz,
  • (ii) Noter kanalıyla gönderebilir,
  • (iii) [email protected] adresine güvenli elektronik ya da mobil imzalı olarak, kayıtlı elektronik posta adresi veya sistemimizde kayıtlı elektronik e-posta adresiniz aracılığıyla ve/veya
  • (iv) Acıbadem’e hitaben yazdığınız “word veya pdf.” formatındaki bir dosyayı güvenli eimza ile imzalayarak [email protected] ‘a e-posta’nın konu kısmına “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Bilgi Talebi” yazarak iletebilirsiniz.

Kanun kapsamındaki taleplerinizi, funduszeue.info web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak ve formda belirtilen usullerle tarafımıza iletmenizi rica ederiz.

YUKARI

Hamilelikte sırt ağrısı, anne adaylarının yüzde sekseninde görülen bir problemdir. Gebelik öncesinde de, bu ağrılar aşağı bel kısımlarında başlar ve hamilelik belirtilerinden biri olarak gösterilir. Gebeliğin ilk dönemlerinde çoğu kadın, yaşadığı sırt ağrılarından dolayı panikler. Aslında bu durum endişelenmenizi gerektiren bir durum olmamakla birlikte, son derece normal bir gebelik belirtisidir. Gebeliğin ilk dönemlerinde yaşanan sırt ağrılarının birden çok nedeni vardır.

Bunun ilk nedeni, karın bölgesindeki liflerin fazlaca gerilmesidir. Bu durum vücudun bir süre sonar vuku bulacak büyüme için kendini hazırladığı bir dönemde meydana gelir.

Oluşan sırt ağrılarının bir diğer nedeni de, vücudun ağırlık merkezininin öne doğru gelişmesiyle oluşur. Böyle bir durumda da, anne adayının duruşunda, zamanla oluşabilecek sırt ağrılarını tetkikleyecek bir değişikliğe yol açar.

Vücuttaki fazla kiloların da bu ağrılara neden olduğu gerçektir. Anne adaylarına hamilelik öncesi kilo verin uyarılarının yapılmasının nedenlerinden biri de budur. Çünkü sırt bölgesinin işlevi, hem bebeğin hem de anne adayının artan ağırlığını destekler.

Gebelik sürecinde kadınlar, ,idrar yolu enfeksiyonu kapmaya oldukça müsait olurlar. İdrar yolu enfeksiyonları da, erken gebelik döneminde sırt ağrılarına neden olmaktadır.

Gebelik döneminde hormonlar, annenin vücudunda bir takım zayıflıklara yol açar. Lifler zayıflar, eklemler gevşekleşir güçsüzleşir. Yaşanan bu değişiklikler de büyümekte olan bebeğin bedene uyumunun sağlanması için  gerçekleşir. Liflerin gevşemesi ve eklemlerin zayıflaması da haliyle sırt ağrılarını beraberinde getirir.

Annenin şişen karnı ve ağırlığı nedeniyiyle vücut ileri veya geriye yatma eğiliminde olur. Bu durum da anne adayında kötü duruşa sebep olur. Bu duruş bozukluğu da sırt ağrılarını tetiklemektedir.

Bunlarla beraber, annenin yaşadığı stress sadece psikolojik değil, fiziksel olarak da tepki gösterir. Yaşanan stress vücudun pelvis bölgesini uyardığı için sırt ve bel kısımlarında ağrıya yol açar.

Önlem Alın

Ortopedik ya da sert yatakları tercih edin. Yataktan kalkarken mutlaka destek alın.

Yumuşak koltuklara oturmayın.

Yukarıya doğru uzanarak bir şey almayı denemeyin.

Gebelikte yapılan yoga, sırt ve bel ağrılarınıza çok iyi gelecektir.

Otururken, bel boşluğunuza mutlaka bir yastak koyun.

Ortopedik ayakkabılar tercih edin.

 

Hamilelikte egzersiz ile ilgili içerikler için tıklayın! funduszeue.info

İlk Hafta Hamilelik Belirtileri Nelerdir? Hamileliğin İlk Haftasında V&#;cutta Neler Olur?

 Hamileliğin ilk haftasında fiziksel değişimler yaşayan anne adaylarının aynı zamanda ruhsal olarak bir takım değişimler yaşadığı bilinmektedir. Vücudun hormonal değişiminin başladığı bu süreçte hassaslaşan sinirler ani duygu değişimlerine sebep olabilmektedir.

Hamileliğin İlk Haftasında Vücutta Neler Olur?

 Evde uygulanan testlerin doğruluğunu kesinleştirmek için anne adaylarının uzman bir doktora başvurması gerekir. Hamileliğin ilk haftasında karın ve kasık bölgesinde ani kramplar oluşması, ruhsal değişimler ve iştah değişikliği il karşılaşılabilir.

Kabızlık

 Bu dönemlerde bağırsak hareketlerinde ani değişimler yaşanması çok normal bir durumdur. Gaz, kabızlık gibi sorunlar ilk haftadan kendini göstermeye başlar. Bu konu ile ilgili bir doktordan yardım alınarak beslenme şeklinin düzenlenmesiyle sorun çözülebilir.

Kasık Ağrısı

 Regl dönemlerinde pek çok kadının yaşadığı ve bazı kişilerde çok sancılı bir hal aldığı bilinmektedir. Anne adaylarının da hamileliğin ilk haftasında regl sancısı gibi bir ağrı yaşaması çok doğaldır. Bu dönemlerden beklenmedik kasılmalar ve kramplar yaşanması olağan belirtilerdendir.

Baş Ağrısı

 Mide bulantısı ve kabızlık rahatsızlıklarının yanı sıra karın ağrısı ve baş ağrısı anne adaylarının hamilelik zamanlarının ilk haftalarında yaşadığı durumlardan bir tanesidir. Bu ağrıların geçmesi için mutlaka uzman bir doktora danışılmalıdır. Kontrolsüz herhangi bir ilaç kullanılması özellikle hamilelik döneminde sakıncalıdır.

Fazla Akıntı

 Hamileliğin özellikle ilk haftalarında çok yoğun ve sürekli devam eden akıntıların oluşması sık rastlanan bir durumdur.

Azalan Cinsel Arzu

 Hamilelik döneminde anne adaylarında cinsel arzunun azalma olasılığı vardır. Bunun sebebi ise hormonların değişmesi ve karın bölgesinin büyümesidir. Duygusal dönemler ve annelik hissiyatı cinsel arzuyu bazı zamanlarda azaltabilmektedir.

İlk Hafta Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

 Anne adaylarının hamileliğin ilk haftasından son günlerine dek pek çok belirti ile karşılaşması mümkündür. Belirtiler gebeliğin ilk haftalarında kendini daha hafif gösteren belirtiler, ilerleyen zamanlarda daha ağır boyutlara gelebilir. Annenin ve bebeğin sağlık durumuna göre bu belirtilerin etkisi değişkenlik gösterebilir. Hamileliğin ilk haftasından itibaren son gününe kadar anne adaylarında ortaya çıkan belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

Adet gecikmesi

Meme uçlarında hassasiyet

Göğüslerin hassaslaşması

Baş dönmesi ve bayılma

Halsizlik ve yorgunluk

Mide bulantısı ve kusma

Koku hassasiyeti

Aşerme

Vajinal akıntı

Sırt, bel ağrısı ve karın bölgesinde şişkinlik

Dış gebelik

Yerleşme kanaması

Vücut sıcaklığının yükselmesi

Meme uçlarının koyu bir renk alması

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası