memede hassasiyet hamilelik belirtileri / Gebelik Belirtileri ve Erken Gebelik Bulguları - İrfan Tarhan

Memede Hassasiyet Hamilelik Belirtileri

memede hassasiyet hamilelik belirtileri

3 Günlük Hamilelik Belirtileri

 

Ebeveynler için heyecanlı bir süreci beraberinde getiren hamilelik belirtileri hakkında merak edilen konulardan biri de 3 günlük hamilelik belirtileri. Sağlıklı her kadın için ortalama yumurtlama dönemi gündür. Bu dönem kişinin regl döngüsüne göre değişiklik gösterebilir. Bu dönemin ardından doğum kontrol yöntemi kullanılmadan cinsel ilişkiye girilmesi kadının hamile kalma olasılığını artırır. Ancak bu dönemin yumurtlama dönemine denk gelmesi önemlidir. Yumurtlama döneminin ardından ortalama 1 hafta içinde yumurta döllenir ve yumurta rahim astarına girer. Bunun sonucunda da hamilelik serüveni başlar.

3 Günlük Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Hamileliğin ilk belirtileri, hamile kaldığınızdan sonraki hafta ortaya çıkabilir. Bu belirtiler ise şöyle sıralanabilir:

  • Ağız tadında değişiklik,
  • Baş ağrısı ve mide bulantısı,
  • Devamlı halsiz ve yorgun hissetme,
  • Duygusal artış ve azalış,
  • İdrar sıklığında artma,
  • Koku duyarlılığında artma,
  • Memelerde şişme ve hassaslaşma,
  • Regl gecikmesi,
  • Sırtta kramp ve ağrı,
  • Şişkin,
  • Uyku isteği,
  • Vajinadan gelen leke gibi kan.

 

3 Günlük Gebelik Belirtileri Kan Testinde Çıkar mı?

Hamilelik belirtileri kan ve idrar testlerinde çıkar. En net sonuç ise kan testi ile alınır. 3 günlük gebelik belirtileri kan testinde çıkması her kadın özelinde farklılık gösterebilir. Bu nedenle hamilelik şüphesi yaşıyorsanız mutlaka bağlı olduğunuz sağlık ocağına gidip kan testi yaptırmalısınız.

3 Günde Hamilelik Belirtileri Olur mu?

3 günde hamilelik belirtileri olur mu?” diye merak ediyorsanız vakit kaybetmeden hamilelik testi yapmalısınız. Ancak idrar ile yapılan test kitinin bazı durumlarda 3 günlük hamileliği gösteremeyeceğini de bilmelisiniz. Bu durumda sağlık ocağında kan testi yaptırarak en doğru sonucu öğrenebilirsiniz.

3 Gün Hamilelik Belirtileri Nasıl Anlaşılır?

3 gün hamilelik belirtileri aşağıdaki semptomlarla anlaşılabilir:

  • Duyguların ani değişimi,
  • Göğüslerde hassaslaşma,
  • İdrar sıklığının artması,
  • Kasık bölgesinde yaşanan ani kramplar,
  • Lekelenme şeklinde kanamalar,
  • Mide hassasiyeti,
  • Vajinadaki akıntıların değişmesi ve artış göstermesi.

 

İlişkiden 3 Gün Sonra Hamilelik Belirtisi Olur mu?

Kadınlar genel olarak cinsel ilişkiden sonra 3 gün içinde hamile kalabilir. Ancak bu sürede hamilelik belirtisi kişi özelinde yaşanır ve her kadında görülemeyebilir.

3 Günlük Hamilelik Belirtileri İdrar Testinde Çıkar mı?

3 günlük hamile belirtileri ve sonucu bazı durumlarda idrar testinde çıkmayabilir. Bu testten negatif sonuç almanız durumunda kan testi yaptırabilir ve hamilelik belirtileri için daha kesin bir sonuç alabilirsiniz.

1 Yorum


20 Haziran tarihindeZeliha kozanlı

Mrb ben Mayıs 20 sinde âdet oldum ve 28 gunde bı oluyorum 2 yıllık evliyim Bebek için korunmuyoruz yine bu ay olmam gerekirken olmadım 17 sinde olmam gerekti ama 1 buçuk gün kahverengi leke geldi ve bitti sizce hamilemiyim henüz doktara falan gitmedim saygılar lütfen cvb verirseniz çok sevinirim iyi geceler

Büyük Anadolu Hastaneleri

22 Haziran tarihinde

Merhaba. Konuyla ilgili net yanıtı almak adına kadın doğum uzmanına görünmenizi tavsiye ederiz. Sağlıklı günler dileriz.

Yorum Ekle

Gebelik Belirtileri ve Erken Gebelik Bulguları

Gebelik belirtileri kadından kadına hatta aynı kadının başka gebeliklerinde farklı olmasına rağmen en belirgin ve ilk bulgu beklenen adet tarihinin gecikmiş olmasıdır. Bazı kadınlarda erken dönemde görülen semptom ve bulgular adetin gecikmesinin ilk birkaç günü içinde belirgin hale gelirken bazı kadınlarda birkaç hafta içinde görülebilir hatta hiç görülmeyebilir. Hata aynı kadında farklı gebeliklerde oluşan şikayet ve bulgular bile birbirinden farklı olur.

Gebelikten mi şüpheleniyoruz? Emin olmanın yolu nedir? Bendeki şikâyetler gebelikten mi? Gebelik olup olmadığını öğrenmenin en emin yolu gebelik testi, normal bir gebelik olup olmadığını öğrenmenin en iyi yolu ise ultrason ile görmektir.

gebelik belirtileri

Gebelikte en sık görülen semptom ve bulgular

İmplantasyon (Yerleşme) Kanaması: Gebeliğin en erken bulgusu olabilir. Oluşan embriyo rahim içine yerleşirken ilişkiden gün sonra yani beklenen adet tarihinin son bir hafta lekelenme tarzında ya da biraz daha fazla kanama olabilir. Bazı kadınlarda kanama ile birlikte kramp tarzında ağrı olabilir.

Akıntı: Yerleşme kanaması ile birlikte vajen de akıntı şeklinde değişiklik olabilir. Gebelik yerleşmesiyle birlikte vajen duvarında kalınlaşma ve buna bağlı olarak beyazımsı akıntı oluşur. Vajen duvarındaki hücrelerin büyümesi akıntıya neden olur. Bu akıntı gebelik boyunca devam edebilir. Yanma, kaşınma gibi şikâyetler yol açmadığı için tedaviye gerek olmaz. Eğer şikâyet başlarsa muayene sonucuna göre mantar, bakteriyel vajinozis veya başka bir nedenden dolayı olacağı için tedavi planlanır.

Adet Gecikmesi: Kadınlardaki adet gecikmesinin en sık sebebi (%70) gebeliktir. Gebe kalınca bir sonraki beklenen adet tarihinde olmayacaktır. Ancak implantasyon kanaması beklenen adete yakın zamanda olacağı için adet kanaması ile karışabilir. Özellikle düzensiz adet görenlerde bu dönemdeki kanamadan dolayı gebelikten şüphelenilmeyebilir. Bu tarihten sonraki adet dönemi de gecikince gebelik yaşı beklenenden bir adet dönemi kadar fazla çıkar. Bu durum halk arasında ‘‘üzerine görme” olarak adlandırılır. Dikkat edilecek nokta bu kanama adet kanaması kadar fazla ve yoğun değildir.

Göğüslerde Şişlik ve Hassasiyet: İlişkiden sonra hafta içinde başlayabilir. Gebe kadın göğüsteki şişlik ve hassasiyet değişikliğin farkına varabilir. Yerleşmeden sonra hormon değerleri çok hızlı değişir. Bu değişikliğe bağlı olarak göğüsteki şişlik, hassasiyet, daha ağır ve dolgun hissetme oluşur. Meme ucunun etrafı koyulaşır.

Yorgunluk ve Bitkinlik: Bazı gebelerde ilk haftadan itibaren yorgunluk ve bitkinlik ortaya çıkar. Çoğunlukla da haftalarda sona ermektedir. Kan şekerinin, kan basıncının düşmesi, kan yapımındaki ciddi artış yorgunluk ve bitkinliğe sebep olsa da en önemli nedeni progesteron hormonunun artmasıdır. Protein ve demirden zengin diyet sorunu çözmeye yardımcı olur.

Bulantı ve Kusma: Gebeliğin en sık bulguları olup genellikle haftalarda ortaya çıkar ve haftalarda azalır ve kaybolur. En sık bulgu olmasına rağmen bazı gebelerde görülmeyebilir. Daha çok sabahları olduğu için sabah hastalığı da (morning sickness) denir. Kesin nedeni hala bilinmemektedir.  Bulantı ve kusma stres, seyahat, yüksek protein ve yağ içerikli bazı yiyeceklerle artar. Şikâyetleri azaltmak için ekmek, makarna, muz gibi yüksek karbonhidrat içerikli yiyecekleri azar azar ve sık olarak tüketmek gerekir. Eğer kusma çok fazla ise tedavi hastanede yapılır.

Bel ağrısı: Erken dönemde ortaya çıkan bir bulgu olmasına rağmen gebelik ilerledikçe artar.

Baş ağrısı: Hormonlardaki ani yükseliş erken dönemde baş ağrısına neden olabilir.

Sık idrara çıkma: haftada idrar sıklığında artış olur. Bu şikâyet idrar yolu enfeksiyonu, diyabet veya diüretik ilaç kullanımı gibi durumlarda da görülse de gebelikteki neden yine hormonal değişiklikler.

Göğüs Ucu Koyulaşması: Meme ucu derisinde gebelikte koyulaşma olur. Cilt değişiklikleri gebelik boyunca artarak devam eder. Doğumdan sonra bir bölümü kalıcı olur.

Yeme İsteği veya Yemekten Nefret Etme: Bazı gebelerde yiyeceklere aşırı düşkünlük olurken bazı gebelerde bir gurup yiyeceklerden hoşlanmama durumu oluşmakta ve 9 ay boyunca devam etmektedir.

Kabızlık: Progesteron hormonunun artması mide boşalmasını ve barsak hareketlerini yavaşlatır. Bunun sonucunda kabızlık olur. Bol sıvı ve lifli yiyecekler ve egzersiz sorunu çözmeye yardımcı olur.

Ruh Hali Değişiklikleri: Yine ani hormonal değişikliklere bağlı özellikle gebeliğin erken dönemlerinde ortaya çıkar. İlerleyen haftalarda şikâyet azalır.

Bütün Kadınlarda Gebelikte Erken Görülen Semptom ve Bulgular Oluşur mu?

Her kadın farklıdır. Gebelikte görülen bulgular da her kadında farklı olacaktır. Daha öncede belirtiğim gibi aynı kadında bile2. 3.  gebeliklerde bulgular farklı olmasını bekleriz. Erken dönemde gebeliğin yerleşmesi sırasında oluşan bulgular adet öncesi ve adet dönemi bulgularına benzeyebilir. Bu nedenle gebe olunduğunun farkına varılamayabilir.

Gebelik olup olmadığının en kesin yolu idrar ve kanda gebelik testi yaptırmaktır. Gebelik testi pozitif olduğunda rahim içinde normal gebelik olup olmadığını ultrason ile anlarız. Ultrasonda dış gebelik, üzüm gebeliği, içi boş gebelik gibi sorunlu gebelikleri tespit edilebilir.

İlk Muayeneye Ne Zaman Gitmeli?

Beklenen adet tarihi geçince ve erken gebelik bulguları varsa idrarda gebelik testi yapılabilir. Pozitif çıkarsa kesin gebelik var demektir eğer negatif çıkarsa birkaç gün beklenip tekrar yapılabilir. Bazen geç ovülasyona bağlı rahim içine gebelik yerleşmesi geç olacağı için beklenen adet tarihinde negatif çıkan test birkaç gün sonra pozitif olabilir.

Kan ile gebelik testinde B-hcg seviyesi ölçümü yapılır. Sadece gebelik olup olmadığı değil.

B-hcg seviyesindeki artış oranına göre sağlıklı gebelik olup olmadığı da tahmin edilir.

İlk muayene beklenen adet tarihi geçtikten bir hafta sonra ultrasonda gebelik kesesi görülür. Öncelikle gebelik kesesinin büyüklüğü, yerleşim yeri ve beraberinde farklı oluşumların varlığı değerlendirilir. Eğer gebelik kesesi görülemiyorsa beklenenden daha küçük bir gebelik ya da rahim dışında bir gebelik olabilir.

Etiketler:adet gecikmesibaş ağrısıbel ağrısıerken gebelikgöğüslerde şişlikimplantasyonsık idrara çıkmayorgunluk ve bitkinlik

Hamilelikte Memelerde Görülen Değişiklikler, Göğüs Bakımı

Hamileliğinizin başlangıcından itibaren göğüslerinizde/memelerinizde bazı değişiklikler meydana gelir. Hamilelikte meme değişimi gebeliğin ilk aylarından itibaren ortaya çıkan bir durumdur. Bu değişiklikler, anne adayını emzirmeye hazırlamak için gelişen doğal bir süreçtir. Süt kanallarının büyümesi ile alakalı olarak, meme hacmi artar ve hassasiyet gelişir. Hamilelikte meme değişimi normaldir çünkü göğüsleriniz gelişmekte ve bebeğinizin gelişine hazırlanmaktadır.

Çoğu zaman anne adayı daha hamile olduğunu bilmezken bile göğüslerde bazı değişiklikler olabilir. Hem fizyolojik hem psikolojik olarak vücudunuzda birçok değişim yaşayacağınız bu süreçte doğru bilgi ve teşhis için doktor desteğine daha çok ihtiyaç duyabilirsiniz. Ancak özel hastanelerdeki muayene ve tetkik ücretlerinin yüksekliği sizde maddi kaygılara sebep olabilir. Bu özel ve zorlu döneminizde hastane harcamalarını düşünmemeniz için hamilelik sigortası size % destek olur.

Yazımızın devamında meme değişimi ve yapmanız gerekenler ile ilgili detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Hamilelikte Ne Tür Göğüs Değişikliği Bekleyebilirim?

Memenin etrafındaki kabarcıklar hamilelik belirtileri arasındadır. Göğüs ucunun etrafında yer alan areola denilen bu koyu renkli bölgede, gebeliğin oluşması ile beraber daha fazla koyulaşarak genişleyecektir. Ayrıca bu doku pütürlü bir hal alabilir. Areolanın yaşamış olduğu bu değişimler, doğumdan sonra azalacak fakat tam olarak yok olmayacaktır.

Hamilelikte Meme Değişimlerine Neden Olan Etkenler Nelerdir?

Hamilelikte vücut kendini yeniden keşfeder, yeniden tanır. Bu değişim yalnızca ruh haline yansımakla kalmaz, vücuda da sirayet eder ve birtakım farklılaşmalar gözlemlenir. Özellikle memelerde birtakım değişimler söz konusu olabilir. Hormonların değişmesi, kan akışındaki farklılık, vücudun kendini doğuma hazırlaması gibi pek çok etken, hamilelikte meme değişimine yol açabilir.

Hamilelikte memede olan değişimler, gebelik sürecinde yaşanması olası durumlardandır. Meme değişiminin temel sebeplerinden bir diğeri süt üretiminin devreye girmesidir. Süt üretimi için gelişmeye başlayan göğüslerde kan akışı artacaktır. Bu nedenle memenin üzerinde yer alan toplardamarlar daha belirgin bir hal alabilir. Açık tenli kadınlarda bu değişim daha net bir şekilde izlenebilir. Damarların belirginleşmesi ile birlikte anne adayının almış olduğu tüm besin ve sıvı maddelerinin bebeğe iletimini sağlamak amacıyla sistemin hazırlık çalışmaları başlamaktadır.

Hamilelikte Görülen Göğüs Değişiklikleri

Hamilelikte vücutta pek çok değişiklik meydana gelirken bu değişimlerin büyük bir çoğunluğu göğüs ve karın bölgesinde gerçekleşir. Hamilelikte özellikle göğüslerde birtakım farklılıklar olması normaldir çünkü vücut kendini doğuma hazırlamak adına bazı değişimler yapar. Hamilelikte göğüslerde görülebilen değişimlerden birkaçı:

  • Göğüs akıntısı
  • Duyarlılık ve acı
  • Büyüme ve gelişme
  • Hamilelikte gögüs ağrısı
  • Göğüslerde kaşıntı ve çatlaklar

Unutmayın hamilelikte memede değişiklikleri hormonlarınızın değişmesindendir ve bazı etkilerini diğerlerinden daha fazla yaşayabilirsiniz.

Hamilelikte Göğüs Ağrısı Ne Zaman Başlar?

Memede şişlik ve dokununca acıma hamilelik belirtileri arasında yer alır. Bu ilk belirtiler genellikle hamileliğin 4. haftası itibariyle başlar ve 7. haftasında daha da belirginleşir. Gebelikte göğüs ağrısı, hassasiyeti veya büyümesi bebeğinizi kucağınıza alacağınız zamana kadar devam edebilir. 

Hamilelikte Memede Renk Değişimi Ne Zaman Olur?

Özellikle gebeliğin ilk aylarında meme yüzeyindeki damarlar belirginleşir ve renkleri daha koyu bir hale gelir. Meme ucunun çevresindeki kahverengi alanın koyulaşması da yine ilk aylarda gerçekleşir. Yanı sıra meme ucunda minik kabarcıklar görülmesi de olasıdır.

Gebeliğin ilerlemesiyle birlikte özellikle meme ucunda hassasiyet gelişebilir. Kadınlık hormonlarının yükselmeye başlamasıyla birlikte kan dolaşımında artış görülür ve bu durum memede birtakım değişikliklere yol açar.

Hamilelikte Memede Kaşıntı Neden Olur?

Göğüs ve karın bölgesinde oluşan çatlaklar, zaman zaman memelerde kaşıntıya yol açabilir. Özellikle göğüs ve karın bölgesindeki kilo artışı nedeniyle cilt gerilir ve nemini kaybeder. Nemsizlik, bir süre sonra kaşıntıya yol açabilir. Göğüs ve karın bölgesi, kaşıntının en yoğun hissedildiği bölgelerdendir. 

Yanı sıra hızla değişen hormonlar da birtakım değişimlere yol açar. Cilt hassaslaştıkça, gerilmesi arttıkça bu tarz kaşıntılar meydana gelebilir ve bu kaşıntı hissi hamilelik süresince normaldir.

Gebelik Döneminde Göğüs Bakımı Nasıl Yapılır?

Hamilelik döneminde yukarıda da anlatıldığı gibi göğüslerde pek çok değişiklik yaşanır. Bu değişikliklerin ağrı ve kalıcı çatlaklara yol açmaması için göğüs bakımına önem verilmesi gerekir. Bu amaçla hamilelik döneminde anne adayları soğuk ya da sıcak değil, ılık su ile yıkanmalılar,  göğüs temizliğinde sabun ya da diğer temizleyici ürünlerden uzak durmalıdır.

Özellikle de hamileliğin son aylarında göğüs uçları çok hassas olduğu için, göğüs uçlarına dokunularak çok fazla uyarılmaması gerekir. Aksi halde rahim kasılmaları yaşanabilir ve bunun sonucunda erken doğum riski ortaya çıkabilir. Hamilelikte meme değişimi ile birlikte dikkat edilmesi gereken durumlar vardır.

Göğüslerde Büyüme ve Gelişme

Gebelik döneminde göğüslerin boyutu, 3 ile 4 katına kadar çıkacaktır. Bu nedenden dolayı gebelik döneminde, mutlaka iyi destekli bir sütyen kullanılması gerekir. Eğer memeleriniz oldukça iri ve sarkmaya eğilimi varsa, geceleri yatarken bile sütyen takmanız faydalı olacaktır.

Hamilelik süresince balenli ve göğüs ucunu tahriş edecek dolgulu sütyenlerden uzak durmanız sağlığınız açısından dikkat edilmesi gereken bir konudur. İnce askılı sütyenler tahrişe sebep olurken bol sütyenlerde göğüs ağırlığınızı taşımayarak sırt ağrılarınızın artmasına sebep olabilir. % pamuklu kumaştan yapılan yumuşak dokulu esneyebilen, terletmeyen, kalın askılı ve uygun bedende sütyenler tercih edilmelidir. Ancak hamileliğin ilk aylarında aldığınız sütyen ilerleyen aylarda yani göğüsleriniz büyüdükçe olmayacağından sütyen alırken bu şartları göz önünde bulundurmak sizi defalarca alışveriş yapmaktan kurtaracaktır.

Progesteron ve östrojen hormonlarınızın zirvede olması bu süreçte yaşadığınız değişimlerin sebebidir. Hormonlarınız içgüdülerinizi de hareketlendirir ve bebeğinizin sağlıklı gelişimi için yaşam tarzınızı dahi değiştirmek durumunda kalırsınız. Bebeğinizin sağlıklı gelişimi elbette her şeyden önemli ancak bu değişimlere adapte olabilmeniz için uzman desteğine ihtiyacınız olabilir. Hamilelik sigortası sayesinde muayene ücreti ödemeden istediğiniz doktor veya psikologdan destek alabilirsiniz.

Kolostrum ve Gebelikte Meme Ucu Akıntısı

Doğum yapan annenin memesinden gelen ilk süt olan sarı-sulu sıvı olan kolostrum, bazı kadınlarda gebelikte memeden şeffaf sıvı gelmesi ile başlayabilir. Hamilelik sürecinin haftası itibarıyla süt salgılanmaya başlamasıyla meme ucundan açık sarı renkte ve az bir miktarda gelen sıvıdır. Uzmanlar tarafından söz konusu dönemde salgılanan bu sıvı normal olarak görülür. Doğumdan sonra ilk gelen kolostrum adı verilen bu sıvının, ilk geldiği zamanlarda yoğun bir kıvamlı olurken zamanla daha sulu ve daha açık renkli bir hal almaya başlar.  

Hamilelikle birlikte annenin fizyolojisinde önemli değişimler meydana gelmeye başlar. Bu değişim çerçevesinde, annenin ihtiyaçları da farklılaşmaktadır. Günlük yaşantınızda kullanmayı aklınızın ucundan dahi geçirmediğiniz birçok ürün, hamilelik ve sonrasında en büyük yardımcınız haline gelir. Bu ürünlerden biri de göğüs pedidir. Göğüs pedi; emici özelliği sayesinde, kasılmalar sonucu memeden sızan sıvıyı tutar, göğsünüz ve elbisenizin kuru kalmasını sağlar.

Hamilelikte Göğüs Rahatsızlıkları İçin Hangi Bölüme Gidilmelidir?

Hamilelikte memede oluşan değişimlere bağlı olarak meydana gelen şikâyetler için hastanelerin genel cerrahi uzmanlarına ya da dahiliye bölümlerine başvurulması gerekir. Memenin klinik muayenesinin yapılması için meme hastalıkları ve cerrahisi dalında uzmanlaşmış olan bir genel cerraha görünmek çok daha faydalı olacaktır.

Gebelikte Meme Kanseri

Erken yaşta gebelik, hormonların meme dokusunun gelişimindeki olumlu etkisi dolayısıyla uzun dönemde meme kanserine karşı koruyucudur. Otuz yaşından önce ikinci doğumunu yapmış kadınlarda meme kanseri gelişme riskinin %30 azaldığı bilinmektedir. Ancak geç yaştaki gebeliklerde memedeki kanserleşme potansiyeli olan hücreler gebelik hormonlarının etkisiyle hızla farklılaşıp çoğalabilir.

Gebeliğin başlangıcından itibaren hastanın jinekoloji uzmanının kontrolünde olması önemlidir. Doktor vizitlerinde genel muayeneye ilaveten meme muayenesi de yapılır. Memede sebat eden bir kitle fark edildiğinde hasta genel cerraha yönlendirilir ve ileri tetkik uygulanır. Hastaların yaklaşık %90'ında ilk bulgu memede kitledir. Ancak gebelikte ortaya çıkan kitlelerin yaklaşık %80'inin, süt kisti, yağ bezi, fibroadenom gibi iyi huylu lezyonlar olduğu unutulmamalıdır. Meme cildinde ortaya çıkan renk değişikliği, kabartı, çekinti, ödem gibi durumlarda ve meme başı akıntılarında da hasta mutlaka cerrah tarafından değerlendirilmelidir.

Meme kanserinin 35 yaşın altındaki kadınlarda nadir olduğunu unutmayın. Eğer bir bebek sahibi olmayı planlıyorsanız ve 35 yaşın üzerindeyseniz, hamile kalmadan önce doktorunuz ile mamogram hakkında görüşmelisiniz.

Gebe kaldığınız andan itibaren aylık muayeneleriniz ve kan tahlilleriniz yoğun bir şekilde başlar. Hamilelikte meme değişimi yaşayacağınız birçok değişimin ufak bir kısmıdır. Fizyolojik olarak değişim gösteren vücudunuzda oluşabilecek birçok komplikasyon da vardır. Kimi zaman gebeliğe bağlı gelişen bu komplikasyonlar uzun süreli tedaviler gerektirebilir. Doğum sigortaları sizin için en önemli dönemi güvence altına alır.

Doğum Sigortasının avantajlı fiyatlarını görmek için teklif alın!

Gebelik Durumu

Teklif Al

Siz de gebelik döneminizi ve doğumunuzu doğum sigortasının sunduğu birçok avantaj ile güvence altına almak isterseniz, sitemizden teklif alabilirsiniz. Doğum sigortası alanında uzman ekibimiz size her zaman destek olacaktır!

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 8 Haziran Cuma

Güncellenme Tarihi: 5 Mayıs Cuma

Hamilelik (Gebelik) Belirtileri Nelerdir? Hamilelik (Gebelik) Belirtileri Ne Zaman Başlar?

İçindekiler

Hamilelik (Gebelik) belirtileri nelerdir?

Adet gecikmesi, düzenli adet gören kadınlarda en erken ve en güvenilir gebelik bulgusudur.

Gebeliğin ilk haftalarında adet kanamasına benzer “lekelenme” gibi çok az kanama görülebilmektedir. Bu kanamaya implantasyon (yerleşme) kanaması adı verilir.

Erken dönemde görülebilecek hamilelik belirtileri şunlardır:

  • Halsizlik, yorgunluk, uyku hali
  • Duygu durum değişiklikleri
  • Memelerde hassasiyet, şişkinlik
  • Areola adı verilen memenin uç kısmında koyulaşma
  • Sık idrara çıkma
  • Bel ve kasık ağrıları
  • Şişkinlik
  • Kokulara karşı hassasiyet
  • Bulantı ve kusma (özellikle sabahları gözlenir)
  • Vücut ısısında artış
  • Kalp hızında artış
  • Çarpıntı hissi

Tabii ki her gebelik kişiye özeldir ve tüm bu bulgular her kadında görülmeyebilir. Aynı zamanda bu belirtilerin sıklığı ve şiddeti de bireye göre değişkenlik gösterebilir.

Hamilelik (Gebelik) belirtileri ne zaman başlar?

Genellikle gebeliğin ilk dört haftası, adet döneminin beklenmesi nedeniyle fark edilmeyebilir.

Hamilelik belirtileri, gebeliğin ilk üç ayının başındaki hafta içerisinde başlayabilir.

Gebeliğin ’ncı haftaları arasında, memede değişiklikler başlar ve meme boyutlarında artış olabilir. İlerleyen dönemde meme ucunda (areolada) koyulaşma, renk değişikliği gözlenebilir.

Bulantı ve kusmalar genellikle ’ncı haftalar arasında artar ve 9’uncu hafta civarında en üst seviyeye ulaşır.

Gebeliğin ’uncu haftaları arasında, kalp hızında artış görülebilir. Vücutta östrojen (Kadınlarda üreme fonksiyonun gelişmesini sağlayan hormon) ve progesteron (Kadınları hamilelik dönemine hazırlayan hormon) hormonlarının gebelik nedeniyle artmasıyla birlikte;

  • Anksiyete,
  • Depresyon,
  • Öfori (Aşırı sevinç hali) gibi duygu durum değişiklikleri gözlenebilir.

Hamilelik (Gebelik) testi ne zaman yapılmalıdır?

Evde yapılabilen gebelik testi, genellikle adet gecikmesinden bir hafta sonra pozitif olur. Ancak bu testlerin, idrarda gebelik hormonu (Beta-HCG) bakılarak değerlendirilmesi nedeniyle sonucun pozitifleşmesi için değerin kan tahliline göre daha fazla yükselmesi gerekir. Bu nedenle hassasiyeti düşüktür.

Kan tahlili ile Beta-HCG bakılması kesin sonuç verir. Kanda gebelik hormonunun pozitifleşmesi en erken, ilişkiden gün sonra görülür. Adetleri düzensiz olan ya da son adet tarihini hatırlayamayan kişiler, ilişkiden sonra 14 gün bekleyebilir. 5 IU/L’nin altındaki değer, negatif kabul edilir. IU/L arası şüpheli, 10 IU/L üzeri ise pozitif kabul edilir. Şüpheli ya da pozitif çıkan değerlerin takibi gereklidir.

Gebelik hesaplaması nasıl yapılır?

Gebelik haftası ve doğum zamanı, kadının son adet tarihine göre hesaplanır. Gebeliği hesaplamak için anne adayının, son adet tarihini net olarak bilmesi gerekir. Tahmini doğum zamanı bu tarihin üzerine gün eklenerek verilir. Bu durum da 40’ıncı gebelik haftasına tekabül eder. Ancak sağlıklı bir gebelikte doğum 37 ila 42’nci haftalar arası gerçekleşebilir.

Anne adayı adet tarihinden emin değil ya da hatırlamıyorsa kandaki Beta-HCG değerine ve bu değerin artış durumuna göre ya da ultrason bulgularına göre hesaplama yapılabilir.

Özellikle ilk üç ayda yapılan ultrason ölçümlerinin gebelik ve doğum haftasını hesaplamada hassasiyeti oldukça yüksektir. Gebeliğin trimester olarak ifade ettiğimiz üçer aylık dönemleri kısaca şu şekilde ifade edilir:

  • İlk trimester: haftaları arası
  • İkinci trimester: haftaları arası
  • Üçüncü trimester: haftaları arası

Aylık olarak belirtecek olursak,

  1. Ay: 1- 6. gebelik haftaları arası
  2. Ay: gebelik haftaları arası
  3. Ay: gebelik haftaları arası
  4. Ay: gebelik haftaları arası
  5. Ay: gebelik haftaları arası
  6. Ay: gebelik haftaları arası
  7. Ay: gebelik haftaları arası
  8. Ay: gebelik haftaları arası
  9. Ay: 37 hafta ve üzeri

Bebeğin anne karnındaki hareketi ne zaman hissedilmeye başlar?

Bebeğin hareketleri, anne karnında ilk kez yaklaşık 18 ila 20’nci gebelik haftaları arası hissedilir. İlk gebelik yaşanması durumunda bu süre daha geç olabilir. Daha önceden doğum yapmış gebelerde ise daha erken, yaklaşık 16’ncı hafta civarı bebeğin hareketleri hissedilmeye başlanır.

Gebelik haftası ilerledikçe bebeğin hareket sıklığı ve şiddeti değişebilir. Özellikle öğleden sonra ve akşam saatlerinde bebeğin hareketleri artar. Gündüzleri ve geceleri bebeğin dakikalık uyku periyodları olmaktadır. Bu süre nadiren 90 dakikayı geçer. Uyku süreci boyunca bebek hareket etmez.

Bebeğin hareketleri genellikle 32’nci haftaya kadar artma eğilimindedir. Sonrasındaysa hareketler daha stabildir. Doğumun yaklaşması ve bebeğin büyümesiyle beraber hareket kapasitesi azalarak hareketleri daha hafif hissedilebilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası