torba yasa 2022 imar affı / İMAR AFFI | Independent Türkçe

Torba Yasa 2022 Imar Affı

torba yasa 2022 imar affı

İktidar her seçim öncesi imar affıyla ilgili çalışma yaptı, son teklif komisyonda bekliyor

Deprem faciasının ardından “imar barışı” olarak adlandırılan “imar afları” yeniden gündeme geldi. Türkiye’de şimdiye dek 20’nin üzerinde “imar barışı” düzenlemesi yapıldığına dikkat çekiliyor. Rakamın 22 olduğunu dile getirenler de var. Bunun 20’sinin yasa düzenlemesi olduğu belirtiliyor. En son “imar affı” ise 2018’de yapıldı. Tam da 24 Haziran 2018 seçimlerinin öncesinde yaşama geçirildi. Yasa, 18 Mayıs 2018’de yürürlüğe girdi. AKP dönemindeki birçok yasa teklifinde olduğu gibi o da bir “torba yasanın” içerisinde çıkarıldı. Eklenen maddede afet risklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması ve imar barışının sağlanması amacıyla, 2017’den önce yapılmış yapılar için Çevre Bakanlığı’na başvurulması gerektiği belirtildi. Ardından deprem felaketi yaşandı. Binaların altında kalan yurttaşlar hayatlarını kaybetti. 

Öte yandan BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, 11 Ekim 2022’de  İmar Yasası’nda değişiklik yapılması hakkında verdiği yasa teklifinin özeti şöyle:

“Teklif ile; ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması ve imar barışının sağlanması amacıyla ‘Yapı Kayıt Belgesi’ başvuruları için belirlenmiş sürelerin uzatılması ve daha önce bu sürelerden kaynaklı belgeleri iptal edilenler hakkında tesis edilen idari işlemlerin ve para cezalarının iptal edilmesi amaçlanmaktadır.”

"DEVLETTEN SİZE ŞEFKAT ELİ" REKLAMI

2018’deki cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi çıkarılan imar barışı reklamı sosyal medyada yeniden gündem oldu. İmar affı reklam filminde oyuncu ve karikatürist Hasan Kaçan yer almıştı. Reklamda “İmar affı nedir?” diye soruluyor. Yanıt olarak da “Devletten vatandaşa uzanan şefkat eli” cevabı veriliyor. “Çözüm yarışı, imar barışı” sloganıyla yayımlanan reklam filmi, “Devlet vatandaşıyla helalleşiyor” sözleriyle bitiyor.

26 MİLYAR LİRA TOPLANDI

İmar affı sayesinde örneğin iki kat izni olanlar, binasına iki de kaçak kat çıktı. Yani parası alınıp imar izni verildi. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökce, “10 milyona yakın başvurunun alındığı af sayesinde 26 milyar lira para toplandı” diye konuştu. 


imar barışıİmar affıMeclis

İMAR AFFI BARIŞI SON DAKİKA 2022 HABERLERİ: İmar affı nedir, çıktı mı, ne zaman çıkacak, son durum ne?

Giriş Tarihi: 1.11.2022 01:14Son Güncelleme: 1.11.2022 01:14

Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne geçtiğimiz günlerde İmar affı yasa teklifi sunulmuştu. Kısa sürede konuya ilişkin yeni gelişmelerin yaşanması bekleniyor. Kaçak yapı inşa eden ancak son aftan faydalanamayan yapı sahipleri bu düzenlemeyi bekliyor. Bu kapsamda aftan yararlanmak isteyen vatandaşlar "2022 İmar affı nedir, çıktı mı, ne zaman çıkacak, son durum ne?" sorularına yanıt aramaya başladı. İşte 2022 İmar affı barışı son durum ve gelişmeler.

İMAR AFFI BARIŞI SON DAKİKA 2022 HABERLERİ: İmar affı nedir, çıktı mı, ne zaman çıkacak, son durum ne?

Torba yasayla beraber gündeme gelen imar yasası ile ilgili olarak "2022 İmar affı barışı nedir, çıktı mı, gelecek mi, ne zaman?" soruları yanıt aramaya başladı. Teklif kapsamında; 30 Temmuz tarihinden önce ruhsatsız yapılmış olan kaçak yapılar için yeni bir af düzenlemesi uygulaması istendi. Konuyla ilgili gelişmeler binlerce vatandaş tarafından yakından takip ediliyor. Peki, 2022 İmar affı çıktı mı, ne zaman çıkacak? İşte son durum ve detaylar.

2022 İMAR BARIŞI AFFI  nedir, çıktı mı, ne zaman çıkacak, son durum ne? İşte İmar affında son durum!

İMAR AFFI GELECEK Mİ?

BBP Genel Başkanı ve Ankara Milletvekili Mustafa Destici tarafından TBMM'ye sunuldu. Teklif gerekçesinde şu ifadelerde verildi:

"Yüzbinlerce vatandaşımız ve binlerce aile iptal edilen yapı kayıt belgeleri neticesinde; idari para cezaları, yıkım kararları ve haklarında açılan ceza davaları sebebiyle telafisi güç mağduriyetler yaşamaktadırlar. Barınma ihtiyacını karşılamak üzere özel mülkiyetler üzerine yapılmış ve yapı kayıt belgesi almış, bir kısım yapı kayıt belgesi iptal olmuş ve iptal olma aşamasında olan yapılar; kamu zararı, iskan ve imar yönünden incelenmek sureti ile yapı sahiplerinin yaşadıkları mağduriyetlerin giderilmesi amaçlanmaktadır.

2022 İMAR BARIŞI AFFI  nedir, çıktı mı, ne zaman çıkacak, son durum ne? İşte İmar affında son durum!

2018 yılında, 31 Aralık 2017'den önce yapılmış, ruhsatsız ya da ruhsata aykırı yapıların imar ve iskan sorununun çözülmesi amacıyla imar barışı düzenlemesini hayata geçirmişti. Yapı kayıt belgesi almak için bedelin en az yüzde 25'inin yatırılması gereken uygulamada, geri kalan ödeme için verilen süre ise 31 Aralık 2019'da sona erdi. Kaçak yapı inşa eden ancak imar barışından faydalanamayan milyonlarca yapı sahibi yeni bir düzenleme bekliyordu.

Konu şimdilik değerlendirme sürecinde.

ARKADAŞINA GÖNDER

İMAR AFFI BARIŞI SON DAKİKA 2022 HABERLERİ: İmar affı nedir, çıktı mı, ne zaman çıkacak, son durum ne?

SON DAKİKA

Bakan Kurum'dan Son Dakika Açıklaması: Yeni İmar Barışı / Affı Olacak Mı, Meclis'te 2023 Çalışması Var Mı?

Son olarak 2018 senesinde çıkartılan imar barışı ile 31  Aralık 2017 tarihinden önce inşa edilen ve ruhsatsız olan ya da ruhsata aykırılık içeren yapılar için af getirilmişti. 6 Haziran 2018 tarihli Resmi Gazete ile yayımlanan 30443 sayılı karar ile imar barışı resmen yürürlüğe alınmış, başvuru yaparak yapı kayıt belgesi alan kişilere devlet tarafından yeni bir zeytin dalı uzatılmıştı. 

Yapı kayıt belgesi son başvuru tarihi 31 Aralık 2018 olarak duyurulmuş ancak sonrasında gelen yoğun talep üzerine bu süre uzatılmıştı. Yapılan son düzenleme ile 30 Haziran 2019 tarihine kadar imar barışı son başvuru tarihi uzatılırken, yapı kayıt belgesi son ödeme tarihi de 31 Aralık 2019 tarihine kadar uzatılmıştı. 

2023 İMAR AFFI VAR MI, YENİ İMAR BARIŞI ÇIKACAK MI?

Yapı kayıt belgesi başvurusu yapmak için son başvuru tarihini kaçıran ya da yapı kayıt belgesi almasına rağmen son ödeme tarihini kaçırdığı için aftan yararlanamayan kişiler yeni imar barışı müjdesi beklemeye başlamıştı. Konu hakkında meclise verilen soru önergesini yanıtlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ne yazık ki müjdeli haber bekleyenlere kötü haber verdi. 

Bakan Kurum'dan Son Dakika Açıklaması: Yeni İmar Barışı / Affı Olacak Mı, Meclis'te 2023 Çalışması Var Mı?

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer tarafından verilen Yapı kayıt belgesi başvurularına ilişkin soru önergesini yanıtlayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum vermiş olduğu yanıtında yeni bir imar barışı ya da imar affı, yapı kayıt belgesi çalışması olmadığını duyurdu. 

Bakan Kurum'dan Son Dakika Açıklaması: Yeni İmar Barışı / Affı Olacak Mı, Meclis'te 2023 Çalışması Var Mı?_1

YENİ TORBA YASADA İMAR BARIŞI OLACAK MI, YAPI KAYIT BELGESİ AFFI ÇIKAR MI?

AK Parti tarafından yeni hazırlanan torba yasa heyecan yaşanmasına neden olmuştu. İmar barışı müjdesi bekleyen kişiler torba yasada imar affı olup olmayacağı sorusuna yanıt beklerken Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum soru önergesine vermiş olduğu yanıt ile "Halihazırda belirtilen tarihlerin uzatılmasına veya 31/12/2017 tarihinden sonra yapılmış olan yapıların mevcut düzenleme kapsamına alınmasına yönelik olarak bakanlığımızca yürütülen herhangi bir çalışma söz konusu değildir" diyerek yeni imar affı çalışması olmadığını dile getirdi. Böylelikle 2022 ve 2023 beklentisi olan kişilere bir kere daha kapılar kapatılmış oldu.

EMLAK365

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır