hamilelikte oluşan varisler nasıl geçer / Gebelikte Varis ve Tedavisi - Bebek.com

Hamilelikte Oluşan Varisler Nasıl Geçer

hamilelikte oluşan varisler nasıl geçer

Okmeydanı Damar Merkezi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Cafer Abbasoğlu, “Hamilelerde varis oluşumu bebeğin anne rahminde ana toplar damara basmasıyla artmaktadır ve hamilelik bittikten sonra ve dolayısı ile baskı kalktıktan sonra varis oluşumlarında %75 yakın gerileme mevcuttur “ diyerek merak edilenleri anlatıyor.

Varis nedir? Kimlerde ortaya çıkar?

Varis hastalığı; toplar damar hastalığıdır. Bacaklarda ince kılcal şeklinde mor damar şeklinde veya kıvrım kıvrım makarnaya benzer şişkin bir şekilde görünen toplar damarların genişlemesine bağlı bir hastalıktır. Genellikle fazla ayakta duranlarda, hareketsiz veya az hareket edenlerde alt baldır kasının kasılmamasına bağlı daha fazla varis hastalığı görülür.

Fazla kilolar, kısıtlayıcı giysiler mesela korseler , varis hastalığının oluşumunda bir etkendir. Kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülür. Çünkü hanımların  ciltleri ince olduğu için erkeklere göre damarlar  fazla belirginleşir ve şikayet yapar. Hanımlarda daha fazla hormonal kaynaklıdır.

Irklara göre varis hastalığı farklılık göstermektedir.. Yeri gelmişken söyleyeyim Türkiye de %17-22 arasında varis hastalığı görülür ve illere göre değişmektedir.
Filibit denen  yüzeysel toplar damarın iltihabı reaksiyonunda veya derin toplar damarın iltihaplanması hastalıklarında ve darlıklarından sonra  da varis hastalığı oluşabilmektedir.

Varis hastalığı genetik bir hastalık olup aileden aileye geçebilir. Ancak bu ailemde var bende de olacak demek değildir. Kişi ilk yaşlardan beri korunmasını bilir ve hastalıkla mücadele ederse  varis hastalığı ile tanışmaz.

Uzun müddet güneş ve sıcak su banyoları yüzeysel toplar damarlarda sıcaklık enerjisine bağlı olarak genişleme yapacağı için o bölgeye fazla kan dolmasından dolayı fazla basınca maruz kalarak yüzeysel damar genişler ve varis hastalığı oluşur.

Hamilelikte Varis Oluşumuna Dikkat!

Hamilelikte varis nasıl ortaya çıkar bebek, anne, nasıl korunmalı?

Hamilelerde ve çok hamilelik geçirenlerde varis hastalığı daha çok görülür . Bunun nedeni hormonal değişimlerden dolayı bebeğin anne rahminde ana toplar damara basmasına bağlı olarak kanın aşağıdan yukarıya rahat bir şekilde boşalamaması sonucu bacaktaki damarlarda daha fazla birikerek basınç oluşturması yüzeydeki damar kapakçıklarını bozarak damarları genişlemiş hale gelmesini ve varislerin oluşmasını sağlar.

Yeri gelmişken söyleyeyim varis oluşan hastaların  muhakkak bir kalp damar cerrahisi kliniğinde, hekim tarafından muayene edildikten sonra bacaklarındaki toplar damarların basıncını cihazlarla  ölçtürerek  özellikle hamilelere mahsus varis çorapları  giymeleri önerilir.

Böylelikle hamileler bacaklarındaki kramplardan, şişmelerden, ağrılardan, yanmalardan ve varis hastalığının oluşturduğu çok şiddetli kan birikmesine bağlı zararlardan bebeğin zarar görmesini önlemiş olurlar.

Bir anne adayında eğer varis varsa anne olmadan önce muhakkak tedavi olması gerekiyor. Çünkü hamilelikte bu genişlemiş damarlar daha da fazla genişleyecektir özellikle güneş banyosu yaptığı zaman veya fazla ayakta durdukları zaman genişlemiş damarların içinde kanın göllenip pıhtılaşması hayati tehlikelere yol açabilir ve bebeğe de önemli zarar verir.
Bir anne adayı eğer daha önce  filebit veya derin ventrom bozuğu pıhtılaşması geçirmiş ise hamile kalmadan önce bu hastalıklarıyla ilgili muhakkak tedavi olmalı ve önlem almalıdır.

Çünkü hamilelik sırasında hormon seviyelerinin yüksek olması nedeniyle anne adaylarının tekrar bacaklarındaki derin damarlarda pıhtılaşma olarak hem anneye hem de bebeğe çok büyük zararlar vermesine sebep olabilir.
Bazen daha önceden damarlarda pıhtılaşma olmasa bile hamilelik sırasında hormonların yüksek seviyede olmasına bağlı veya bebeğin anne rahminde sağ , sol karın içindeki toplar damara basması sureti ile bacakta şişlik, gerginlik, şiddetli ağrı, kızarıklık ve anne adayında huzursuzluk başlar ve toplar damarda pıhtılaşmasına ait bir belirtidir . Bu sorunun hayati önemi var muhakkak bir kalp damar cerrahisi kliniğinde tedavi olması gerekir.

Hamilelikte Varis Oluşumuna Dikkat!

Hamilelerde varis tedavisi ne zaman yapılır ? Doğumdan sonra mı yoksa hamilelik sırasında mı?

Hamilelerde varis oluşumu bebeğin anne rahminde ana toplar damara basmasıyla artmaktadır ve hamilelik bittikten sonra ve dolayısı ile baskı kalktıktan sonra varis oluşumlarında %75 yakın gerileme mevcuttur ancak  görüldüğü gibi %25 bir varis başlangıcıyla hamilelikten sonra varis hastalığıyla tanışmaktadırlar. hamilelik sırasında eğer varislerdeki problem şişkinlik, ağrı, kramp şikayetleri varsa medikal tedavi olarak giderilmektedir . bacaklardaki kızarıklık yüzeysel infiksiyon, filebit veya derinven-trombozu veya yüzeysel vent-ronbozları tedavisi hamilelik sırasında tedavi edilecek hastalıklardandır.

Hamilelikteki varisler tedavi edilmezse kalıcı olur mu ?

Evet hamilelik sırasında ve sonrasındaki varisler tedavi edilmezse kalıcı olur ve hatta hamilelikten sonraki ilk üç hafta hormon seviyeleri loğusa döneminde yüksek olmasına bağlı derin ve yüzeysel damarlarda pıhtılaşmaya yüksek derecede eğilimli olması için bu tip hastaların korunmaları ve tedbir almaları gerekiyor.

Hamilelerde varis oluşumunu önlemek için neler yapabilir?

Hamilelik sırasında varis oluşumunu engellemek için yürüyüşler, pasif jimnastik, yüzme, spor  özellikle önerilir.  Hamilelere mahsus varis çorapları, basıncı doktor tarafından belirlenmek kaydıyla tavsiye edilir.  Ayrıca kalp damar hastalıkları, diyabet, yüksek tansiyon, böbrek hastalığı, sistemik hastalıklar var ise çok dikkatli olunmalıdır.

Hamilelikte Varis Oluşumuna Dikkat!

Dr. Abbasoglu son tedavı metodları hakkında neler söylersiniz ?

Bizim varis tedavilerinde 12 türlü tedavi seçeneğimiz vardır.

1-Medikal tedavi,

2-Basınç uygulama tedavileri,

3-Klasik sekleroterapy,

4-Foam (köpüklü) sekleroterapy,

5-Ultrason altında klasik veya foam sekleroterapy uygunlanması,

6-Endoskopik varis tedavisi özellikle diz altında varis yaralarında ki olan en başarılı tedavi sistemi,

7-Flebektomi,

8-light lazer (yüzeyel lazer),

9-Endovenoz lazer uygulamaları ,

10-Radyofrekansı yöntemi ile uygulamalar,

11-Küçük cerrahi seçenekler,

12-Büyük cerrahi seçenekler

Bizler genellikle bir hastada iki veya üç kombine tedavi uygulamaktayız. Her hastada tek tip ve tek basınçlı varis olmadığı için çoğu zaman kombine tedavi gerekmektedir. Mesela lazer, sekleroterapy ve flebektomi kombinasyonları uygulanmaktadır.

 

Hamilelikte sağlık ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamilelikte-saglik/

Hamilelikte Varis Oluşumu

 

  1. Hamilelikte varis oluşumunun sebepleri nelerdir?

Hamilelik süreci bir kadının daha önce yaşamadığı birçok değişiklikle tanışmasına neden olur. Bunların başında ise varis problemleri geliyor. Hem görüntüsüyle estetik kaygıları beraberinde getiren hem de şiddetli ağrılara neden olan varis, hızlı kilo alımı ve hareketsiz yaşamın da etkisiyle hamilelikte sıklıkla rastlanılan bir probleme dönüşüyor.

Hamilelikte varis oluşmasının birçok sebebi vardır. Bu durum kalıtsal olabileceği gibi hamilelik sürecine özgü bazı komplikasyonlar sonucunda da ortaya çıkabilir.

Hamilelikte varisin ortaya çıkmasındaki en önemli etken ise bebeğin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kan hacminin normal seviyelerin üstüne çıkmasıdır. Bu durum damarlardaki kan miktarının artmasına ve damarlarda birikmesine neden olur. Varis adı verilen görünümün ortaya çıkmasıyla sonuçlanan bu süreç aynı zamanda bebeğin kasıklardaki toplardamara yaptığı baskı ile gelişir.

Hamilelikte artan hormon salgılanması da varis oluşmasında etkilidir. Çünkü hormonlar damar duvarlarının genişlemesine ve kan akışının yavaşlamasına sebep olur. Aynı zamanda büyüyen rahmin yaptığı baskı arttığından damarlarda kan sıkışır ve varis meydana gelir.

  1. Bu dönemde varis görülme sıklığı nedir?

Hamilelikte gözlemlenen değişimler varis için elverişli bir ortam yaratır. Dolayısıyla birçok anne adayında varis görülme ihtimali epey yüksektir. Özellikle de ailesinde varis problemi yaşayan kişilerin olması veya genetik olarak vücut bağ yapısının esnekliğinin normalin üstünde yer alması görülme riskini arttırır.

  1. Genel olarak ne gibi sıkıntılara yol açar ve hamilelik sırasında tedavi edilmesi mümkün müdür?

Anne adaylarının varis ile ilgili iki şikayeti olmaktadır. Birincisi yarattığı damarlı görüntü sebebiyle estetik sorunlar, ikincisi ise şiddetli ağrılardır. Bu ağrılar daha çok bacaklarda kendini gösterir. Kişi ağrının yanı sıra kramplardan şikayet eder. Aynı zamanda şişkinlik ve yanmalar görülebilir.

Hamilelik sürecinde varisin tedavi edilmesi mümkün değildir. Bu dönemde sadece destekleyici tedaviler uygulanabilir. Bunun için damarlarda kanın birikmesini engellemeye yardımcı olan varis çorapları kullanılır.

  1. Varise karşı nasıl önlemler alınabilir?

Hamilelikte varis riskini en aza indirmek için alınabilecek bazı önlemler vardır. Bu ipuçlarını şu şekilde özetlemek mümkündür;

  • Uzun süre hareketsiz kalınmamalı,
  • Ne çok uzun süre oturulmalı ne de çok uzun süre ayakta vakit geçirilmelidir,
  • Bol bol yürüyüş yapılarak kan akışının hızlanması sağlanmalıdır,
  • Bol bol su tüketilmelidir,
  • Beslenme programındaki tuz miktarı azalmalıdır,
  • Ağır kaldırmamaya özen gösterilmelidir,
  • Çok dar giysiler giyilmemelidir,
  • Çok uzun süre bacak bacak üstüne atılarak oturulmamalıdır,
  • Yüksek topuklu ayakkabılar yerine daha düz ve ergonomik ayakkabılar tercih edilmelidir,
  • Uyumadan önce bacaklar için germe hareketi yapılmalıdır.
  1. Hamilelik sonrasında en erken dönemde ne zaman ve nasıl tedavi edilebilir?

Hamilelik sonrasında varislerden hızlı ve etkili bir şekilde kurtulmak mümkündür. Genel olarak kapakçık yetersizliği olan damarların ortadan kaldırılması için radyo dalgaları ve lazerin kullanıldığı tedavi yaklaşımları tercih edilir. daha çok lokal anestezi ve sedasyon olarak adlandırılan uyku halinde yapılır ve hastalar çok kısa bir sürede sosyal yaşamlarına dönebilir. Cerrahi yöntemler ise çok fazla kalın damarların tedavisinde kullanılır.

  1. Konuyla ilgili eklemek istedikleriniz… 

Hamilelik her anlamda çok özel bir dönemdir. İlklerin de dönemi olan hamilelikte varis oluşumunu engellemek bazen mümkün olmayabilir. Ama durumu stabil tutmak ve hamilelik sürecinden sonra tedaviyi kolaylaştırmak için hamileler mutlaka kilo kontrolünü sağlamalıdır. Kontrolsüz kilo alımını önlemek için bol bol hareket edilmeli ve dengeli bir beslenme programı oluşturulmalıdır.

ETİKETLER: avrasya, cerrah, doktor, hasta, insan, sağlık, şifa

Hamilelik döneminde anne adaylarının birçoğunda varis oluşumu görülür. Varis nedir, neden ortaya çıkar, gebelikte varis oluşumu, hamileliğe bağlı olarak gelişen dolaşım sistemi problemi ve tedavisi, vajinal varis gibi birçok konu ile ilgili önemli bilgileri sizler için derledik. 

Varis Nedir, Zararları Nelerdir?

Varis, vücudumuzda bulunan toplardamarların genellikle bacak bölgesinde bulunan deri altında mor renkte, genişlemiş ve kıvrılmış bir şekilde ortaya çıkmasıdır. Vücudunuzun şişmesine hatta bazen damar patlamalarına sebep olur. Başlangıçta yalnızca görüntü olarak rahatsızlık veren bu problem, bir süre sonra ciddi ağrılara ve bacaklarda ciddi oranda şişmelere sebep olur. 

Varis oluşumunun sebepleri nelerdir?

Biröok etken dolaşım sisteminin bir parçası olan damarlarda genişlemeye sebep olabilir. Ancak varis neden olur sorunun yanıtı genellikle aşağıdakilerden biri olarak karşımıza çıkar:

  • Hamilelik
  • Şişmanlık
  • Doğum kontrol hapları
  • Uzun süre ayakta kalmayı gerektiren bir meslek ya da yaşam şekli
  • Vücudu rahatsız edecek ölçüde saran giysiler giymek
  • Hormon tedavisi görmek 
  • Genetik yatkınlık

Damarlarda genişlemeye neden olan başlıca unsurlardır. 

Gebelikte varis oluşumunun nedenleri nelerdir?

Gebelik döneminde annenin vücudu bebeğin ihtiyaçlarını karşılamak adına kan hacmini arttırır. Bu durum vücutta bulunan fazla kanın genellikle bacak bölgesinde birikmesine sebep olur. Hamileliğin sonlarına doğru bebek büyümeye başladıkça karın içine ve kasıklarda bulunan toplardamarlara yapılan baskının artması, değişen hormonlar ve alınan kilolar varise neden olabilir. 

Gebelikten önce de vücudunda damar genişlemesi gözlenen kadınlarda, hamilelikle birlikte sorunun artması ve belirtilerini daha belirgin şekilde gözlenmesi beklenen bir sonuçtur. Böyle bir durumla karşı karşıya kalındığında gebelikte varis oluşumunu önlemek için neler yapabileceğiniz hususunda bilgi sahibi olmanız gerekir. 

Varis başlangıcı nasıl anlaşılır?

Hamileliğin ilk dönemlerinde oluşan bu rahatsızlığı başlarda fark etmekte güçlük çekebilirsiniz. Ancak varis; bacak ağrısı, şişkinlik, sıcaklık, kramp, bacakta mor damarlar ve yorgunluk hissi görülmesine neden olan bir rahatsızlıktır. Ağrılarınızın artması durumunda hemen doktorunuza başvurmanız gerekir. İşte varis ağrılarına ne iyi gelir sorusunun cevabı!

“Gebelikte Varis Neden Oluşur? Gebelikte Varis Nasıl Geçer?” Konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

 

Varis oluşumunu engellemek için etkili yöntemler

Varis ağrılarına iyi gelen ve bu dolaşım sistemi rahatsızlığının oluşumunu önlemek için aşağıdaki konularda özenli davranmanız gerekir.

Elbette hamilelikte bebeğinizi ve kendinizi tehlikeye atacak, yorulmanıza neden olacak sporlardan bahsetmiyoruz. Temiz havada yürüyüş yapmak, bisiklet sürmek, merdiven çıkmak, basit egzersiz hareketleri gibi doktor kontrolünde ve onayında yapacağınız hareketler, sorunu önlemek için önemlidir.

  • Uzun süre hareketsiz kalmayın

Varis oluşumunu engelleyen en etkili yöntem hareketli olmak. Uzun süre oturmak veya uzun süre ayakta kalmak problemin ve problemden kaynaklı diğer semptomların artmasına sebep olur. Hamileliğiniz için ayağa kalkmanız risk ise uzandığınız yerde ayaklarınızı hareket ettirin. Ağrılarınızı hafifletmek adına hareketsiz kalmamaya özen gösterin. 

Kalbinize doğru kan akışını sağlamak ve damar genişlemesi probleminin oluşumunu önlemek için sırt üstü uyumaktansa sol tarafınıza dönük uyumayı tercih edin. 

  • Kilo almamaya dikkat edin

Sağlıklı ve dengeli bir şekilde beslenmek, kilo alımını kontrol altında tutarak, sadece bu rahatsızlığı önlemenize değil, rahat bir gebelik ve lohusalık geçirmenize de katkı sağlayacaktır. 

Tüketilebilecek en sağlıklı sıvı sudur. Su tüketimine dikkat etmeniz, gebelikte varis oluşumunu önleyecek önemli faktörlerden bir tanesidir.

  • Topuklu ayakkabılardan uzak durun. 

Yüksek topuklu ayakkabılar konforlu olmadığından bacak ağrıları oluşmasına sebep olur. Bu nedenle bu problemin, hem oluşumunu önlemek hem de ağrılarınızı hafifletmek adına daha konforlu ayakkabılar tercih etmelisiniz. 

  • Uzanırken bacaklarınızın altına destek koyun

Bacaklarınızdaki kan akışını yukarıya doğru yönlendirmek için bacaklarınızı kalp hizasından daha yukarıda tutmalısınız.

  • Rahat ve bol giysiler tercih edin

Dar giysiler, bu rahatsızlığın oluşumuna sebep olan etkenlerden bir tanesidir. Vücuttaki kan dolaşımının engellememesi için rahat ve dar olmayan giysiler giymenizi öneririz. 

Sorunun oluşumunu engelleyen ve ağrıları hafifleten bir diğer etmen de soğuk uygulamadır. Bacaklarınızı soğuk suyla yıkamanın, buzla soğuk uygulama yapmanın olumlu etkilerini göreceksiniz.

  • Doktorunuzun kontrolünde varis çorabı kullanın

Varis çoraplarını dışarıdan uyguladığı basınç, vücutta kan akışına yardımcı olur. Bu nedenle varis oluşumunu engellemede genellikle kullanılır. Doktorunuza danışarak bu çorabı kullanabilirsiniz. 

varis-olusumunu-engellemek-icin-etkili-yontemler

Varisler nasıl geçer? Gebelikte ortaya çıkan varisten tamamen kurtulmak mümkün mü?

Eğer hamilelik döneminizden önce damar genişlemesi ile ilgili bir şikayetiniz ya da bu hastalığa karşı genetik bir yatkınlığınız yoksa rahatsızlığın temel sebebi, rahimdeki bebeğin büyümesi sonucu kasıklarda oluşan başıdır. Bu durumda muhtemelen doğumdan sonra sorun ortadan kalkacaktır. Doğumdan sonraki ilk 2 ay içinde şikayetlerinizin son bulma ihtimali çok yüksektir. Ancak kadınların dörtte birinde şikayetlerin devam ettiği görülmüştür. Böyle bir durumla karşılaşırsanız, medikal tedaviler ile problemi çözebilirsiniz. 

Varisin sebep olduğu bacak ağrısı nasıl geçer? ağrılarını hafifletecek çözümler nelerdir?

Dolaşım sistemi rahatsızlığından dolayı ortaya çıkan varis bacak ağrısı ile baş etmenin en etkili yolu soğuk su masajı yapmaktır. Genellikle bu ağrıları çeken hastalar, sıcak su masajlarının iyi geldiği gibi yanlış bir bilgiye sahiptir. Ağrılarınızın geçmesine yönelik yapabileceğiniz en etkili yöntem soğuk uygulamaktır. 

Varisin doğuma bir etkisi olur mu?

Gebelik dönemi öncesinde bu rahatsızlığı yaşıyorsanız, hamile kalmadan önce tedavi olmak hem doğum için hem de hamilelik dönemini daha rahat geçirmek için gereklidir. Aksi takdirde doğumda zorlanma ihtimaliniz ve ağrılı bir hamilelik geçirmeniz muhtemeldir. Varislerinizin büyüklüğü ve size yaşattığı ağrının şiddeti, doktorunuzun size uygulayacağı tedavinin zamanını belirleyen etmendir.

Örneğin varisleriniz çok ağrı yapıyorsa ve büyüklerse, genellikle doktorlar hamilelik öncesinde tedavi uygulamayı tercih ederler. 

Yalnızca görüntüden dolayı bir problem yaşıyorsanız ve estetik amaçlı tedavi olmak istiyorsanız, doktorlar genellikle doğum sonrasında tedavi olmayı önerirler. Büyük varislerin toplardamar tıkanıklığına sebep olma ihtimali daha yüksektir. Bu nedenle küçük varislere oranla daha acil bir tedavi gerektirir. Sezaryen doğum yapacaksanız, ameliyat sırasında kanama dolayısıyla oluşan pıhtılaşmanın artmaması ve akışının devam etmesi, ameliyat esnasında sorun yaşanmaması için bacaklarınızdaki kan dolaşımını hızlandıracak bir materyal kullanılır. 

Varisin normal doğum yapmanızı engelleyecek bir problem teşkil etmediğini bilmenizde de de ayrıca fayda var. 

Vajinal varis nedir?

Vajinal varis, bacaklarda görülen varisler gibi bir toplardamar rahatsızlığıdır. Doğum yapmış hastalarda görülme ihtimali daha yüksektir. Vajinal varisler; vajinal bölgede şişkinlik, yürürken acı ve ağrı, kaşıntı, cinsel ilişki sırasında ve sonrasında ağrı, regl kanamalarında artış, ele gelen kitle, vajinal akıntı gibi yaşam kalitesini düşürecek problemlere yol açar.

Böyle bir durum yaşadığınız takdirde hamilelik süresince hem kadın doğum doktorunuzla hem de kalp-damar cerrahisi doktorunuzla iletişim halinde olmanız gerekir. Eğer kanamalarınız çok yoğunlaşırsa, doktorunuz normal doğum yapmanızı engelleyebilir. Düzenli kontrol ve gözlem gerektiren bir süreçtir.

Vajinal varisin tedavisi nasıldır? 

Varislerinizin büyüklüğüne göre doktorunuz ameliyatlı veya ameliyatsız tedavi yöntemlerinden birine karar verir. En bilindik yöntemlerden bir tanesi embolizasyon yöntemidir. Embolizasyon (tıkama) yöntemi, genişleyen toplardamarın küçültülmesi işlemidir. Lokal anestezi ile uygulanan yöntem,varislerin büyüklüğüne göre değişkenlik göstermesiyle beraber ortalama 1 saat sürer. 

Genetik yatkınlığınız yok ise, hamilelik döneminden önce gebelik kaynaklı varis oluşumunu engellemek için mutlaka hareket etmeye özen gösterin. Eğer gebelik öncesi bu rahatsızlık ile ilgili bir şikayetiniz yoksa, hamileliğinizde varis çoraplarını kullanmanızı tavsiye ederiz. Gebelikte varis oluşumunu engelleyen etkili bir yöntemdir. Bu da hamileliğinizi daha az ağrılı ve kendinizi daha iyi hissederek geçirmenize yardımcı olur. 

 

Hamilelikte Varis Oluşumuna Dikkat!: https://www.bebek.com/hamilelikte-varis-olusumuna-dikkat/

Hamilelik Öncesi Varisiniz Varsa

Kişinin hiçbir şikayeti olmasa da varis bir hastalıktır. Pek çok yan hastalıklara sebep olabilir. Damar iltihaplanmaları,damar yırtılmaları , tromboz dediğimiz damar  ortaya çıkan pıhtı ve bu pıhtının yerinden kopup uzak yerlerde hastalık yapması gibi…

Hamile iken yapacağınız yolculuklarda  sabit durma nedeni ile toplardamar içindeki basınç artışı yine hızlanacaktır. Yolculuklarda hareketli olun, ayak ve bacak hareketlerinizi sürekli yapıp aktif hayatınızı devam ettirin. Bacak bacak üstüne atmayın.Gebelikte vücuttaki damarlar yaklaşık  olarak % 20 oranında daha fazla kan taşımak zorundadır. Bu da fazladan 1 litre daha kan demektir. Hamilelik süresi ilerledikçe hareketler daha kısıtlanır. Koruyucu olarak hamile tipi varis destek çorabı giymek , fırsat buldukça hafifçe uzanıp bacakları yukarı kaldırmak uygun hareketlerdendir. Bacaklarınıza masaj yaptırmak da iyi gelir ancak toplardamar yapısını iyi bilen bir kişi gerekir. Yanlış yapılan bacak masajları toplardamar kapaklarını zedeleyebilir. Bu da ileride ortaya çıkacak kapak bozukluklarına bağlı varislere neden olur. En basit tabir ile masaj mutlaka ayaktan bacağa doğru yani aşağıdan yukarıya doğru olmalıdır. Toplardamar kapaklarının yönü bu şekildedir. Tersi hareketler çok ince yapısı olan bu kapaklara ciddi zararlar verebilir.

• Yolculuk sırasında çok su tüketin , kanınız koyulaşmasın.
• Çok sıcak kadar çok soğuk ta bacaklarınıza zararlıdır.
• Hamilelik öncesi varisi olanlarda ,  genelde 6. aydan sonra bebeğin anne küçük karnına basınç yapması nedeni ile bu varislerde ciddi bir artış ve büyüme görülebilir.
Yukarıda yazdığımız bu ilave rahatsızlıkların hepsi görülebilir. Bu nedenle doktorunuza gidiniz ve tavsiyelerini alınız.

Hamilelikte vücut normal zamanlara göre daha bir nazlı olur. Artık iki kişisiniz. Sadece kendiniz için değil evladınızı da hastalıklarınıza ortak olabileceği için düşünün. Yine bebeğin yaptığı basınçla toplar damarlar içindeki kan basıncı ileri derecede artar. Yer yer morarmalar ve çürümeler görülebilir. Ayrıca kadının genital organı ve hemen çevresindeki damarların içerisinde ostrojen-progesteron seviye ve değişikliğine hassas reseptörler (alıcılar) vardır. Neyse ki doğumdan sonraki ilk ayda hormon seviyeleri normale dönerde damarlarda kendi eski şekillerine kavuşurlar. Bebeğin yaptığı basınç nedeni ile toplar damarlar içindeki kan basıncı ileri derecede artar. Yer yer morarmalar ve çürümeler görülebilir.

Hamilelikte Varisleri Ortaya Çıkanlar

Doğuma hazırlana kadın vücudundaki değişikliklerin hemen tamamı bebeğin doğum kanalından rahat geçebilmesi için olan değişikliklerdir. Çocuğun geçeceği yerler genişletilir.Doğumun rahat olması için ne hazırlık gerekirse vücut onu yapar. Bunun için gerekli olan da doğuma yakın zamanlarda seviyeleri daha artan hormonlarla bu kısımlarda gevşemeyi sağlamaktır. Çocuğun geçeceği yerler gevşer. Gevşer de bu kısımlardaki damarlarda gevşer.

En sık görülen olay VULVAR VARİSLER de dediğimiz, genital organın tam üzerinde veya vulvalarda tek veya çift taraflı görülen varislerdir. Sıklıkla tromboze olurlar (içlerinde pıhtı oluşabilir). Genellikle kadınların 2. hamileliklerinde ve 6. ay veya sonrasında ortaya çıkarlar. Doğum sonrası ilk ayda kaybolurlar. Hamilelik sonrası kaybolmayanlar veya doktorlarının takibi sonrasında tedavisine karar verilenlere ilk aydan sonra tedavi yöntemlerinin uygulanmasında yarar vardır. Bu tedavi yöntemi genelde sklerozan madde enjeksiyonu şeklinde olur. Yine de tedavi seçimini doktorunuza bırakmak lazımdır. Ne de olsa o gebelikteki şekil ve sürecini görmüş ve tedavi ön kararını vermiştir.

Hamilelikte vulvar varislerin dışında bacaklarda gelişen varisler gebelik öncesi devrede  yoksa fazla bir korkuya neden olmamalıdır. Bebeğin yaptığı basınç ve hormonal değişikliklere bağlı olarak gelişen bu bozukluklar doğum sonrası her şey normale dönünce genelde geriler ve kaybolurlar.

Ama genç annelerin sıklıkla yaptığı bir olayda doğumdan sonra kendilerini lohusalık rehavetine bırakmaktır.

Biraz spor ve yapacağınız toplar damarlarınızı güçlendirecek ve destekleyecek hareketler sizi hayat boyu şekli ve fonksiyonları güzel bacaklara kavuşturacaktır.

Doğumdan sonraki ilk ayda hormon seviyeleri normale dönerde damarlarda kendi eski şekillerine kavuşurlar.

Bu ne demek şimdi ? Bu şu demektir. Doğumdan sonraki ilk ayda kaybolmayan varisler artık sizin varislerinizdir ve tedavilerine ihtiyaç olabilir.

Hamilelikte Gelişen Flebitler

Hamilelerde bacaklarda bebeğin yapmış olduğu basınç artışı ile beraber artan toplardamar basıncı olan varislerin artmasına veya yeni varisler gelişmesine neden olur.

Toplar damarlar içindeki basıncın artışı kanın kalbe doğru yavaş akmasına neden olur.

Kan yavaş akarsa ve olumsuz şartlar yerine gelirse toplar damarlar içinde trombüs (pıhtı) dediğimiz olay gelişir. Yani yavaşlayan kan damar içinde donarak dolaşımı da durdurur. Yerinde kopabilir. Yerinden koparsa ilk gideceği yer akciğerlerdir.

Ama bildiğiniz gibi bütün gebelerde böyle bir olay olmaz. Yani vücudun yatkın alması gerekir. Daha evvel varisleri var mıdır, anne veya babada varis var mıydı , onlar bu varislerine bağlı pıhtı olayı geçirmişler miydi ? Bütün bunları bilmek ve düşünmek lazım.Yani az da olsa dikkatli olmak gerekir.

En sık olarak ortaya çıkan varis içindeki kanın pıhtılaşması olayı vulvar varis dediğimiz kadın organının hemen üzerindeki  varislerdir.

Varisler içinde pıhtılaşma olunca o bölgede bir ağrı başlar. Bacaklar yürümek için olduğuna göre , yürürken bu damarların hareket ve zorlanmaları nedeni ile bir ağrı çıkacaktır ortaya.

Hele içinde pıhtı olan damarın hemen üzeri çok ağrılıdır. Üzerine hafif de olsa parmakla basmak çok şiddetli ağrının ortaya çıkmasına neden olur.

Sakın buralara masaj yaptırmayın. Hele hele geçer diye sakın sıcak bir şey koymayın. Hemen doktorunuza gidin. En kısa zamanda… Derin damarlarda da tutulum varsa bazen yürümek de sakıncalı olabilir. İlla doktorunuza hemen gidin. Saat geç mi ? Doktorunuza ulaşamıyor musunuz ? En yakın sağlık kuruluşa gidin. Basmadan ,yürümeden ,ambulansla…  Devletin vatandaşına çok yoğun bir ambulans desteği var . Belki derin damarlarda tutulum vardır. Doktor görsün bir kere , ne yapacağına karar versin, sonrası düşünülür.

Genelde bu pıhtılaşma bir anda ortaya çıkmaz. Birkaç gün yürürken hastaya yürürken ağrı yapar yani kendisini belli eder.  Ama mazeret bol… Yok bacağımı ters koydum , yok uzun ayakta kaldım , geçer … Denir de ya geçmezse .  Madem hamilesiniz doktorunuza gidin bir… O bir şeyin yok desin…

Web tarayıcınız bu sayfayı desteklemiyor. Lütfen tarayınıcızı son versiona yükseltiniz.

Web sitemizi kullanmaya devam ederek, gizlilik politikamıza göre çerez kullanılmasını kabul etmiş olursunuz.

DAHA FAZLATAMAM

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası