fildişi sahili resmi dili / Fildişi Sahilleri

Fildişi Sahili Resmi Dili

fildişi sahili resmi dili

kaynağı değiştir]

Fildişi Sahilinin en büyük şehri Abidjan'dır. ile yılları arasında ülkenin başkenti konumunda olan şehirde verilerine göre 4,, kişi yaşamaktadır. Ülkenin yılından bu yana başkenti olan Yamoussoukro'da ise aynı yılın verilerine göre , kişi yaşamaktadır.

Ekonomi[değiştir kaynağı değiştir]

Fildişi Sahili anayasa ile yönetilen bir cumhuriyettir. Günümüzde yürürlükte olan anayasa 23 Temmuz yılında yapılan referandum sonucunda kabul edilerek yürürlüğe girmiştir. Ülke çok partili bir siyasi sisteme sahip olup, başkanlık sistemi ile yönetilmektedir. Fildişi Sahili devlet başkanı devletin en üst noktasında görev yapmakta olup aynı zamanda Fildişi Sahili silahlı kuvvetlerin de başkomutanı konumundadır. Fildişi Sahili devlet başkanı beş yıllık bir süreç için seçilmekte olup, seçilen devlet başkanı en fazla iki dönem üst üste bu göreve seçilebilme imkânına sahiptir. Söz konusu makam için gerçekleştirilen seçimlerden adaylarnda bir tanesi ilk turda çoğunluğu elde edemediği takdirde gerçekleştirilen ikinci tur seçimlerinde bir önceki turda en çok oyu alan ilk iki sıradaki aday tekrar yarışmaktadır.[21] Devlet başkanının hayatını kaybettiği, istifa ettiği ya da görevden alındığı durumlarda ulusal meclis başkanı bu göreve vekaleten olmak üzere en fazla 90 günlük bir süre için atanmaktadır.

Ayrıca bakınız: Fildişi Sahili devlet başkanları listesi

Ülkede hükûmetin başkanı olan başbakanı, devlet başkanı atanmakta olup, yine aynı devlet başkanlığı makamı tarafından görevden uzaklaştırılabilmektedir. Fildişi Sahili devlet başkanının ülkede bulunmadığı durumlarda bu görevi vekaleten yürüten başbakanın mecliste çoğunluğu bulunan partiden seçilme zorunluluğu bulunmamaktadır.

Fildişi Sahili parlamentosu tek kanattan oluşmakta olup, bu ulusal meclistir. Ulusal mecliste bulunan sandalye için beş yılda bir gerçekleştirilen seçimlerde vekiller seçilmektedir.

Başkent[değiştir

Fildişi Sahili Hakkında Bilgiler; Fildişi Sahili Bayrağı Anlamı, N&#;fusu, Başkenti, Para Birimi Ve Saat Farkı

Haberin Devamı

Fildişi Sahili Para Birimi Nedir?

 Fildişi Sahili ülkesinde kullanılan para biriminin ismi Batı Afrika Frangı'dıfunduszeue.info para birimi aynı zamanda, Batı Afrika, Mali, Gine, Burkina Faso, Togo ve Senegal'de kullanılır. 

Fildişi Sahili Resmi Dili Hangisi?

 Fildişi Sahili ülkesinde, diğer Afrika ülkelerinde olduğu gibi onlarca farklı yerel dil konuşulur. Ancak ülkede en yaygın denilebilecek resmi dil Fransızca olarak belirlenmiştir. Fransızca günlük hayat içerisinde tercih edilmese de özellikle bürokrasi ve okul hayatında geçerli dildir. Bunun yanında ülkede İngilizce aktif konuşulan dillerden birisidir. 

Fildişi Sahili ile Türkiye Arasında Saat Farkı Nedir?

 Fildişi Sahili ile Türkiye arasındaki saat farkı 3 saattir. Fildişi Türkiye'den 3 saat geridedir. Türkiye'de saat olduğunda, Fildişi Sahili ülkesinde ise olur. 

Fildişi Sahili Ekonomisi

 Eski istikrarsız dönemden sonra, Fildişi Sahili ekonomisi şu anda ilerleme ve gelişmeye devam ediyor. Ülkenin büyük bölümü pazar tabanlı olduğu için tarım sektörü en fazla rağbet gören ekonomik alandır. Halkın %70'lik kısmı tarım sektörüyle bir şekilde ilgilenmektedir. 

Fildişi Sahili İklimi 

 Fildişi Sahili ülkesinde, Mart ve Mayıs arası kuru ve sıcak bir hava iklim görülür. Kasım ile Mart arası ılıman iklimin olduğu ülkede, Haziran ve Ekim arası sıcak ve nemli şekilde geçer. 

Haberin Devamı

Fildişi Sahili Ülkesine Ne Zaman Gidilmeli?

 Fildişi Sahili ülkesinde görülen iklim tiplerine bakıldığında, her dönem ziyaret yapılabileceği görülebilir. Özellikle belli aylarda gidilmesi yönünde herhangi bir tavsiye bulunmamaktadır. Ülkenin sıcaklık ortalaması 21 derecedir ancak bu hemen her mevsimde bu seviyelerde seyreder. Tatil veya gezi için dilediğiniz zaman Fildişi Sahili ülkesine ziyarette bulunabilirsiniz. 

Fildişi Sahili Sosyal Yaşamı

 Fildişi Sahili ülkesinde sosyal yaşam tarım üzerine kuruludur. Bunun yanında ülkede spora olan ilgi son derece fazladır. Açlık seviyesi diğer Afrika ülkelerine göre daha az olan ülkedeki nüfusun bir kısmı aşırı yoksul durumdadır. İnsanların bireysel tarımla geçimlerini sürdürdükleri ülkede, teknolojik ilerlemeden bir kısım faydalanıldığı gözlemlenebilir. 

kaynağı değiştir]
Ülkeye ismini veren fildişlerine sahip fil

Fildişi Sahili bitki örtüsü ve yaban hayat çeşitlilik arz etmektedir. Ülke güneyde Gine Bölgesi, kuzeyde ise Sudan Bölgesi olarak iki farklı bölgenin etkisi altındadır. Ülkenin güney kesimlerinde her daim yeşil olan yağmur ormanları ve mangrov ormanları yer alırken, kuzey kesimlerinde kurak dönemlerde yapraklarını döken ağaçları içeren ormanlar ve sahra yer almaktadır. Burada özellikle kurak ormanlar, yağmur ormanları ile sahra arasındaki geçişte arada yer almaktadır.

Ülke genelinde agaç türü olarak Baobab ağaç türleri, dutgiller ailesine mensup ağaçlar, epifit ve salepgiller ailesine mensup ağaçlar sıklıkla gözlemlenebilmektedir.

Fildişi Sahili genelinde yaban hayatta çeşitlilik göstermektedir. Ülkeye ismini de veren fil bir dönem hem ormanlık alanlarda hem de sahrada yoğunlukla bulunmasına rağmen, yıllar içerisinde yaşanan kaçak avcılık ve yaşam alanlarının daraltılması gibi nedenlerde nüfusu azalmış, günümüzde de çoğunlukla oluşturulan rezerv alanlarda yaşamlarını sürdürebilmektedirler. Ülke genelinde fil harici su aygırı, yaban domuzu, duiker, primat üyeleri, kemiriciler, peygamberdevesi ailesi üyeleri ile leopar gibi kedigiller üyesi, kuyruksürengiller ailesine mensup hayvanlar ile naja, kara mamba, şişen engerek, gabon engereği, çıngıraklı yılanlar, Afrika kaya pitonu gibi yılan türleri gözlemlenebilmektedir. Ayrıca ülkenin steplerinde asıl sırtlanlar ve çakallar, nehir gibi sulak alanlarda da timsah yaşamaktadır. Dünya genelinde az sayıda bulunan Cüce suaygırı da ülkenin güneybatı bölgelerinde yaşam sürdürmektedir. Ülke genelinde bulunan şempanze gibi birçok hayvan ya çok az görülmekte ya da nesli tükenmek üzere bir konumdadır.[10]

Nüfus[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası