bilgi dağarcığı geliştirme / Kelime Dağarcığı Nasıl Geliştirilir?: 13 Adım (Resimlerle)

Bilgi Dağarcığı Geliştirme

bilgi dağarcığı geliştirme

Çocuğumun Kelime Dağarcığı Nasıl Kolayca Gelişir?

1. Kelimeleri günlük rutinlerine dahil et

Çocuğunun sözcük dağarcığını kolayca geliştirmek için her an her yerde bulabileceğin en güzel şeyler, rutinlerdir.

Rutinler, çocuğunuzun yeni kelimeleri öğrenmesinin güvenli bir yolu. 

Minikler kelimeleri en güzel bağlam içinde öğrenirler.

Çünkü, gün içinde olup olabilecek en güzel ve sık tekrarlanan bağlamlar rutinlerdir.

Çocuğunuzla yaptığınız rutinleri bir düşünün, o kadar çoklar ki…

Bezini değiştirmek, dışarı çıkmaya hazırlamak, giydirmek, yemek hazırlamak, yemek, diş fırçalamak, yatmaya hazırlamak ve dahası… 

Günlük rutinler esnasında yaptıklarınızdan, yapacaklarınızdan, çocuğunuzun yaptıklarından bahsetmeniz çocuğa da o anda olanlarla ilgili kelimeleri öğrenme fırsatı sunuyor.

Ayrıca, günlük olaylara benzeyen oyunlar da (örneğin doktorculuk, yemek yapma, çay vakti, bebeği yatırma, arabalarla oynama) çocuğunuzun yeni kelimeleri öğrenmesi ve duyduklarını pekiştirmesi için harika fırsatlardır. 

kelime dağarcığı nasıl geliştirilir

İsterseniz bir iş görüşmesi için ya da sizin için önemli biri ile görüşme sırasında onu etkilemek istediğiniz doğal tavırlar, geniş ve gelişmiş bir kelime dağarcığı ile başlar. Ama gelişmiş ve geniş bir kelime hazinesine sahip olmak için neler yapmak gerekiyor? Hiç düşündünüz mü? Kelime hazinesini geliştirmek için kullanabileceğiniz 8 kolay adımı sizler için sıraladık.

Kelime Dağarcığı Nasıl Geliştirilir?

– Argo Kelimelerden Kaçının

Argo, halk içerisinde hoş karşılanan bir durum olmasa da günümüzde çok kullanılıyor. Kelime hazineniz ve karşınızdaki etkilemek istiyorsanız kesinlikle argodan uzak durmalısınız. Ayrıca argo size farklı bir hava katıyor gibi görünebilir ama yanılıyorsunuz. Argo kelime sizin fikirlerinizin kesin olmadığını gösterir.

– İnternetten Yardım Alın

İnternet günümüzün en popüler araştırma araçlarından birisi. İnterneti doğru kullandığınız takdirde çok faydalı bir araçtır. Eskiden böyle miydi? Bir bilgiye ulaşmamız çok zordu. Kelime dağarcığınızı geliştirmek için çeşitli programlar mevcut. Ya da web siteleri. Bu sitelere üye olarak günlük programınızı oluşturabilirsiniz. Ayrıca çeşitli web sitelerinde yer alan kelime oyunlarını da oynamanız fayda sağlayacaktır.

– Konuşmadan önce 3 kere düşünün

William Shakespeare’in ünlü bir sözü var ” Konuşmadan önce düşün ki konuştuktan sonra düşünmeyesin. ” Ne kadar doğru söz değil mi? Kelime dağarcığınızı geliştirip genişlettiğiniz de istediğiniz zaman düşünerek konuşmaya başlayacak bilinçli düşünmenize katkı sağlayacaktır.

– Bol Bol Okuyun

Bu güzel yaz günlerini evde oturarak geçirmeyin. Pike, kitap ve tabletinizi alın kendinizi çimlere atın. Değerli okuyucularımız okumaktan zarar gelmez. Kitap okurken hiç görmediğiniz kelimeleri görüp ön belleğinize alabilirsiniz. Unutmayın ki okumak tek kelime dağarcığınızı geliştirmekle kalmaz sizi de geliştirir.

– Strateji Geliştirin

Eğer kelime haznenizi geliştirmek istiyorsanız düzenli çalışma ve bir stratejinizin olması önemlidir. Ayrıca Mnemonic Stratejileri bu hususta uygundur. Mnemonic Stratejilerini ilerleyen yazılarımda detaylı bir şekilde ele alacağım.

– Yazın

İster bir günlük tutun ya da bir blog sayfası açın kendinize. Okumak ve yazmak kelime dağarcığınızı geliştirmek için iki önemli unsurdan birisidir. Okuyup, yazmak size yeni kelimeler için yeni düşüncelere sevk eder. Haliyle yeni kelimeler araştırır ve yazınıza dahil edersiniz. Bu durumda yeni kelimeler öğrenip hafızanıza kaydetmenize sebep olur

– Dikkatli olun ve değişen Dünyayı takip edin

Dünya sürekli değişiyor, yeni terimler ile sık sık sözlüklere yeni kelimeler eklenirken diğerleri atılıyor. Bir dakikanızı ayırın ve çevrenize kulak verin. Neler konuşuyorlar? Neler yeni? Dikkatli olun. Ardından araştırmaya başlayın.

– Sorular Sorun

Eğer kare kutu teriminin ne olduğunu bilmiyorsan, sor ve öğren! Soru sormak için çaba gösterin ve çevrenizden tatmin edici yanıtlar almaya başlayıncaya kadar bunu yapın. Korkmayın.

Bu egzersizler ve öneriler kelime dağarcığınızı geliştirmek için iyi bir yol. Fakat sürekli okumaktan geçiyor bunun temeli. En sevdiğiniz şekilde kelime bilginizi geliştirmek için neler yapıyorsunuz? Bildiklerinizi paylaşın lütfen bizimle.

admin

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır