hamilelikte bacak kasılması neden olur / Gebelikte Kalça Ağrısı Neden Olur? - Doktor Fizik

Hamilelikte Bacak Kasılması Neden Olur

hamilelikte bacak kasılması neden olur

Gebelik, vücutta birçok değişimin olduğu bir dönemdir. Bebeğinizin varlığını öğrendiğiniz ilk andan itibaren vücudunuzda gerçekleşen değişimleri fark etmeye başlarsınız. Bu değişimler kimi zaman sizi heyecanlandırıp mutlu etse de kimi zaman bazı ağrıları ve kasılmaları beraberinde getirebilir. Heyecanla minik yavrunuzu kucağınıza almayı beklediğiniz bu süreçte hamilelerin sıklıkla yaşadığı bacak kramplarıyla da karşılaşabilirsiniz. Bu yazımızda Hamilelikte bacak krampları başlığı altında hamilelikte bacak krampları neden olur, krampları önlemek için veya geçirmek için neler yapılabilir konularını inceledik. Gebelik döneminde kramplardan şikayetçiyseniz ve kurtulma yollarını arıyorsanız bu yazımızı okumaya devam edin!

Kramp Nedir?

Kramp, kasların isteğimiz dışında şiddetle kasılmasıdır. Bu kasılmalarla birlikte ağrı hissedilir. Kasılan kasın gevşeyememesi ile kramplar meydana gelir. Kramplar genellikle birkaç saniye sürerken zaman zaman dakikayı bulan ağrılarla kendini hissettirebilir.

Hamilelikte Bacak Krampları

Gebeliğinizin ilk 3 ayında başlayan bacak krampları ay arasında hafifleyerek geçebilir. Fakat gebeliğin son 3 ayında tekrar etkisini gösterebilir. Kimi zaman uykudan uyandıracak kadar şiddetli olabilen bu kramplar anne adaylarının hayatını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu krampların sebebini bulmanız, meydana gelmemesi için önlem almanız ya da gerçekleştiği an neler yapabileceğinizi bilmeniz sağlıklı ve konforlu bir gebelik geçirmenize yardımcı olur. Hamilelik sürecinde ortaya çıkan bacak kramplarının belli bir nedeni yoktur. Birçok farklı nedenden dolayı ortaya çıkmış olabilir.

Bu nedenler:

  • Hareketsizlik
  • Vücuttaki magnezyum ve kalsiyum seviyesinin düşüklüğü
  • Bebeğinizin büyümesinden kaynaklı olarak damarlara ve sinirlere uygulanan baskı
  • Uzun süre sabit ve yanlış pozisyonda oturma

Hamilelik Sürecinde Krampları Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

  • Günde en az 2 litre su tüketin. Vücudun susuz kalmaması normal yaşantımızda önemli olduğu gibi gebelik sürecinde de oldukça önemlidir. Vücudun susuz kalması krampların meydana gelmesinin önemli sebeplerinden biridir. Çünkü kaslarımızın yaklaşık %75’lik kısmı sudan oluşur. Bu nedenle kasların sağlıklı bir şekilde kasılıp gevşemesi için suya ihtiyaçları vardır.
  • Düzenli yürüyüş yapın. Hamilelikte hareketsiz kalmamak sağlıklı bir hamilelik geçirmenin anahtarı niteliğindedir. Doktorunuza danışarak kendinize içinde bulunduğunuz aya uygun olacak şekilde bir yürüyüş planı yapın, kendinize adım hedefi belirleyin. Bu plana uyarak her gün atmanız gereken adımları atın.
  • Uzmanlardan destek alarak egzersiz programı oluşturun. Yürüyüş programınıza egzersizi de eklemeniz sizin için çok faydalı olur. Anne adaylarına uygun egzersizleri bir uzmana danışarak öğrenebilir ve bunları evde uygulayabilirsiniz. Ayrıca doktorunuza danışarak hamile pilatesini de deneyebilirsiniz. Hem keyifli vakit geçirir hem de krampları azaltmanın yanında pilatesin birçok yararını görerek sağlıklı bir gebelik geçirirsiniz.
  • Rahat ayakkabılar tercih edin. Topuklu ayakkabıdan uzak durun. Anne adaylarının gebelik dönemlerinde özellikle 2. Aydan sonra topuklu ayakkabı kullanmaması daha sağlıklıdır. Topuklu ayakkabı krampları artıracağı gibi güvenliğinizi de tehdit eder. Denge problemi yaratabileceği için düşmelere ve burkulmalara neden olabilir.
  • Kilo artışınızı takip edin. Yüksek artış gösterirse doktorunuza danışın. Kilonuzda meydana gelen yüksek artış bacak kaslarınızı etkiler ve krampların görülme ihtimalini artırır.
  • Sürekli sabit bir pozisyonda uyumaktan ve oturmaktan kaçının.
  • Uyku öncesi ılık duş alın. Ilık duş sizi rahatlatır. Kaslarınızın gevşemesine ve krampların görülme sıklığının azalmasına yardımcı olur.
  • Kalsiyum ve magnezyum bakımından zengin gıdaları beslenme rutininize katın. Kasların yapısı ve işleyişi için kalsiyum ve magnezyum çok önemli ve gereklidir. Bu minerallerin vücudunuzdaki durumunu görmeniz için düzenli aralıklarla ve doktorunuzun tavsiyesiyle kan tahlili yaptırabilirsiniz. Eğer vücudunuzda yeteri kadar bulunmuyorlarsa eksikliğini gidermek için besinlerden yardım alabilirsiniz. Aynı zamanda besinlerle düzeltilemeyecek kadar eksikse doktorunuzun size yazdığı takviyeleri kullanabilirsiniz. Bu takviyeleri düzenli kullanmaya dikkat etmelisiniz.

Gebelikte yaşanan bacak kramplarının nedenleri arasında en çok gözlenen magnezyum ve kalsiyum eksikliğidir. Hamilelikte magnezyum ve kalsiyum içeren besinlerin tüketilmesi krampları önleme ve azaltma konusunda sizlere yardımcı olabilir. Sizler için magnezyum ve kalsiyum bakımından zengin besinleri listeledik. Bu besinleri tüketmeye özen gösterirseniz hamilelikte gözlenen bacak kramplarını en aza indirebilirsiniz.

Magnezyum Bakımından Zengin Besinler

Sinir sistemi ile kasların düzenli çalışmasına yardımcı olan ve eksikliğinde kramplar gözlenen magnezyum mineralinin stresi azaltma, dolaşım sisteminin sağlıklı olmasında rol oynama, kemiklerin ve dişlerin oluşumuna yardımcı olma gibi faydaları da bulunmaktadır.

yaşlar arasındaki anne adaylarının günlük alması gereken magnezyum miktarı mg’dır.

Gebelik sürecinde krampları en aza indirmek için bu miktarı önemsemeli ve besinlerden karşılamalısınız. Vücudumuz için bu kadar faydası olan magnezyum mineralinin en çok bulunduğu besinler aşağıda verilmiştir.

  • Kabak çekirdeği
  • Susam
  • Badem
  • Ispanak
  • Kaju
  • Uskumru balığı
  • Muz

Kalsiyum Bakımından Zengin Besinler

Vücudumuzda en fazla bulunan kalsiyum minerali kas sistemini düzenleyerek krampları önlemenin yanı sıra kemik ve dişlerin sağlığına, kanın pıhtılaşmasına, enzim ve hormonların düzenli çalışmasına yardımcı olur. Anne adaylarının günlük alması gereken kalsiyum miktarı mg ile mg arasındadır. Net miktarı yaşınızı da göz önünde bulundurarak doktorunuz belirlemelidir.

İçeriğinde bol miktarda kalsiyum içeren besinler aşağıdaki gibidir:

  • Süt ve süt ürünleri (Özellikle parmesan peyniri)
  • Yumurta
  • Somon balığı
  • Haşhaş tohumu
  • Fasulye
  • Mercimek
  • Ispanak
  • İncir

Kramp Girdiğinde Neler Yapabilirsiniz?

Gebelikte krampları önlemek için vermiş olduğumuz önerilere uysanız da kramplar bazen kaçınılmaz olabilir. Kramp girdiğinde aşağıda yer alan maddeleri uygularsanız hızlıca rahatlama gözlemleyerek kramp ağrısını geçirebilirsiniz. Kramp girdiğinde ne yapacağınızı bilmemeniz sizi paniğe sürükleyebilir. Panik yapmadan sizlere sunduğumuz önerileri uygularsanız kramplardan daha az acıyla ve daha kısa sürede kurtulabilirsiniz.

  • Kramp giren kasa masaj yapın. Eğer o kasa ulaşamazsanız kendinizi zorlamayın Çünkü krampları geçirmek isterken başka sağlık sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz. Bunun için bir yakınınızdan yardım isteyebilirsiniz. Kasa yapılan masaj kasın rahatlamasını sağlar ve ağrı giderek azalır.
  • Bacağınıza soğuk kompres yapın. Soğuk, o bölgedeki ağrının azalmasına yardımcı olabilir. Bir bezin içine buz küpleri koyarak vücudunuza uygulayabilirsiniz. Buzu doğrudan vücudunuza temas ettirmemenizi öneririz. Aksi halde buzdan kaynaklanan cilt yanıkları meydana gelebilir.
  • Kramp giren yere sıcak kompres uygulayın. Sıcak kompres yaparken dikkatli olmanız ve sıcaklık derecesiniiyi ayarlamanız gerekir. Kramp ağrısına iyi gelmesi için uygulanan tedavinin cildinize zarar vermesini istemeyiz. Sıcak kompres için sıcak su torbalarından ya da ütü yardımıyla ısıtılmış havludan yararlanabilirsiniz. Sıcak, kasınızın gevşemesine yardımcı olur ve ağrınızın şiddetini azaltır.

Hamilelik sürecinde meydana gelen kramplar; uyku düzeninizi etkiler, günlük rutinlerinizi aksatır ve böylece hayat kalitenizi düşürür. Hamilelikte bacak krampları, krampların sebepleri, krampları önlemek ve geçirmek için neler yapabileceğinizi sizlerle paylaştık. Yazımızda yer alan nedenleri inceleyerek kramplarınızın oluşma sebebini bulabilir ve gereken önlemleri alabilirsiniz. Aynı zamanda aniden gerçekleşen bir kramp karşısında ne yapmanız gerektiğini bilirseniz bu duruma karşı hazırlıksız yakalanmamış olursunuz. Bu yazımızın hamilelik sürecinizi daha rahat geçirmeniz için sizlere yardımcı olmasını ve minik yavrunuzu sağlıkla kucağınıza almanızı dileriz.

Gebelikte Varis ve Tedavisi konulu yazımızı incelemek için aşağıdaki bağlantıyı tıklayın.

‘‘Gebelikte Varis ve Tedavisi’’ : funduszeue.info

Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.

Sevgiler.

 

Gece krampları nasıl &#;nlenir?

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Hamilelik kramplarından kaçınmak için uzun süre ayakta kalmayın.

Haberin Devamı

Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde dolaşım sisteminden kaynaklanan kramplar görülür. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gökçen Erdoğan, anne adaylarının yaşadığı krampların nedenlerini ve krampları önlemek için yapılması gerekenleri anlattı.

Günlük hayatımızda bazı kaslar bize hissettirmeden sürekli kasılır ve gevşer. Bir veya daha çok kasın, bütününün veya bazı parçalarının istek dışı ve ağrılı kasılmalarına kramp denir. Başka bir deyişle kaslarda görülen ve acı veren kasılmalar olarak da nitelendirilir.

HAMİLELİKTE GÖRÜLEN KRAMPLARIN NEDENLERİ

Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde özellikle bacaklarda ortaya çıkan krampların sebebi dolaşım sisteminden kaynaklanır. Gebelik ilerledikçe bebek, dolayısıyla da rahim büyür ve çevresindeki damarlara ve sinirlere baskı yapar. Bu büyüme özellikle ileri haftalarda olduğu için kramplara da genellikle 24’üncü haftadan (6. aydan ) sonra daha sık rastlanır.

Hareketsizlik ya da sürekli aynı pozisyonda kalmak, kan dolaşımını yavaşlatacağından ani kasılmalar görülebilmektedir. Bu kasılmaların nedenleri;

  • Gebelikte beslenmeyle alınabilecek kalsiyum, potasyum ya da magnezyum eksikliği veya gebelikte kan miktarının artması sonucunda kanda bulunan bu minerallerin oransal olarak azalması,
  • Bebekler son aylarda kalsiyuma daha fazla ihtiyaç duyduklarında, annenin bu ihtiyaca yeterince cevap verememesi,
  • Bulantı ve kusma gibi rahatsızlıklarda, çok sıcak havalarda, fazla terlendiğinde ve yeterince su içilmediğinde su kaybına bağlı olarak,
  • Yatmadan önce bilinçsiz yapılan ve yorgunluğa sebep olan egzersizler,
  • Gebelikte yorgunluk, sürekli ayakta kalmak, alınması gerekenden daha fazla kilo alımı ve bacaklardaki varisler de krampları artırmaktadır.

EN SIK GÖRÜLEN BÖLGELER

Kasılmalar en çok dizin aşağısında ayak ve baldırda görülür. Pozisyona bağlı olarak bazen sırtta ve uylukta da kasılma olabilir.

HAMİLELİKTE BACAK KRAMPLARINI ÖNLEMEK İÇİN NELER YAPILABİLİR?

  • Özellikle yaz aylarında, gün içinde öğle saatlerinde su, ayran, meyve suyu gibi sıvılar bol bol tüketilmeli.
  • Kalsiyum açısından zengin ve dengeli beslenilmeli. Örneğin günde en az 2 bardak süt, bir kase yoğurt, 1 bardak ayran ve çeşitli peynirler yenmeli.
  • Gece kaslara yönelik hareketler, yürüyüş, egzersiz (ama ağır olmamak şartıyla) ya da masaj yapılmalı. Böylece kasların güçlenmesi ve bazen bacakların uzatılıp dinlendirilmesi sağlanır.
  • Uzun süre ayakta kalınmamalı ya da oturulmamalı.
  • Otururken ayakların aşağı sallanması önlenmeli ve ayağın altına yükseklik konulmalı.
  • Sol yana yatılmalı, bu durum bebeğe giden kan miktarı için de önem arz eder.
  • Varis var ise mutlaka doktor önerisiyle varis çorabı kullanılmalı.
  • Yüksek topuklu ya da düztaban ayakkabı giymekten kaçınılmalı.
  • Kilo sorununa dikkat edilmeli.
  • Yatmadan önce ılık duş alınmalı.
  • Gerektiği takdirde doktor kontrolünde kalsiyum ve magnezyum içeren ilaç takviyesi yapılmalı.

KRAMP GİRDİĞİNDE YAPILMASI GEREKENLER

  • Kramp girdiğinde amaç kasılan kası gevşetmektir. Bunu da ters yöne hareket mantığıyla yapabiliriz. Örneğin, eğer ayak parmakları yukarıya doğru kasılmışsa parmakları kasılmanın tersi yönde aşağı hareket ettirip sonuna kadar açarak kramp önlenmeye çalışılır. Sonra da kasılan bölgeye sıcak bir havlu konularak rahatlama sağlanır.
  • Hangi kaslara kramp girdiyse o kaslara masaj yapılmalı, ovulmalı ve esnetme hareketleri uygulanmalıdır. Mesela, kramp bacak kaslarında oluşmuşsa bacak düz olarak uzatılır, kas gevşeyinceye kadar kasılan bölgeye masaj yapılır. Diğer bir yöntemde kramp giren bacak gergin şekilde tutularak ayak parmakları yukarı gelecek şekilde kasın esnetilmesi sağlanır. Bu yöntem için eşinizden yardım almanız gerekebilir.
  • Bir başka yöntemde yatar pozisyonda eşiniz bir elini kramplı olan bacağınızın dizine bastırır diğer eliyle de ayak tabanınızı size doğru gerer. Bu sırada baldırlarda biraz ağrı duyulabilir. Bu egzersizde ayakla bacak arasında 90 derecelik bir açı oluşturulur. Bu hareket yumuşak olarak ileri-geri tekrar ettiğinde krampların hafiflemesi sağlanır.
  • Bu yöntemler haricinde ağrılı kasın üzerine buz veya soğuk su torbası uygulanması ya da sıcak banyo yapılması faydalı olur.

HAFTA HAFTA HAMİLELİK

#Kas#Bacak#Masaj

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası