dejeneratif disk hastalığı belirtileri / Dejeneratif Disk Hastalığı ve Lomber Disk Herniasyonu - Doç. Dr. Tuncay Kaner

Dejeneratif Disk Hastalığı Belirtileri

dejeneratif disk hastalığı belirtileri

İntervertebral Disk Yıpranması (İntervertebral Disk Dejenerasyonu)

Minimal-İnvaziv İntervertebral Disk-Hücre-Nakli ile Tedavi

Omurlar arası disklerin yıpranmasından doğan ağrıların tedavisinde ilk adımda Konservatif Tıp Terapileri kullanılır (ağrı kesiciler, kas gevşeticiler, manuel terapi, fizyoterapi, akupunktur, psikososyal müdahaleler vs.). Aktif eksersizlerle ve sırt üstü yüzme ile sırt kasları güçlendirilir, bu da omurlar arası disklere olan baskıyı azaltır (düşürür).

Avicenna Klinikte omurlar arası disk yıpranması tedavisinde minimal-invaziv intervertebral-hücre-nakli uygulanır, bu tedavi yönteminde yıpranmış disk biyolojik ortamda çoğaltılmış, kendi vücut hücreleri ile beslenir. Nakledilmiş hücreler daha fazla sıvı depolarlar, bu da daha fazla esneklik sağlar. Orthokine-tedavisinde kendi vücut maddeleri yüksek konsantrasyonda ilgili omurlar arası diske enjekte edilir ve orada iltihaplı olgulara etki ederler.

Spinal kanalda sinir çıkış ucunda bir daralma mevcut ise (nöral foraminal-stenoz), mikro cerrahi ile bu çıkış noktaları genişletilebilir veya sinir köklerine olan baskı azaltılabilir. İnstabilite mevcut ise belirli durumlarda stabilizasyon veya omurlar arası disk protezi gibi başka tedaviler de uygulanabilir.

Lomber Disk Dejenerasyonu Nedir

Dejenerasyon; kısaca doku bozulması olarak tanımlanabilir. Disk dejenerasyonu da omurga kemiklerimiz arasında bulunan intervertebral diskin bozulması olarak kabul edilebilir. Genetik geçiş ve yaşlanma önemli risk faktörleridir. Disk dejenerasyonu ile birlikte, zamanla omurga eklemlerinde ve bağlarında da dejenerasyon görülür. Dejeneratif disk hastalığı olarak da adlandırılır.

Lomber diskte dejeneratif değişikliğin nedeni, tam olarak nedeni bilinmemektedir. Fakat; aşağıdaki faktörler gelişmesinde rol oynamaktadır :

  • Diskin beslenmesinde azalma

  • Dejenerasyona neden olan enzimler ve inflamatuar mediatörler

  • Apoptozis (Hücre ölümü)

  • Omurgaya aşırı derecede yük binmesi

  • Yaşlanma süreci

Diskin dejeneratif süreci, genellikle 20 yaşından önce başlar. Dejeneratif diskin, sıvı içeriğinde azalmayla birlikte intervertebral diskin yüksekliği de azalır. Su ve proteoglikan içeriğinde azalma, disk içerisindeki hücrelerde üretilen proteinlerin azalması; jel yapının yıpranmasına yol açar. Nukleusun direngenliği azalır ve daha fazla komprese olur. İntradiskal basınç azalır. Dışarıya doğru, radial olarak bombeleşme (bulging) meydana gelir. Sağlıklı diskte gördüğümüz hidrostatik basınç, dejenere diskte düzgün bir dağılım göstermez. Genelde, bir yöne doğru yönelir. Periferal bölgelere doğru yüklenmenin artışı, dejenerasyonu daha da arttırır. Yaralanma olasılığı artar.  Zamanla dejeneratif disk hastalığı gerilimi daha da arttırarak , komşu disklerde de annuler  yırtıklara neden olur.

Lomber Disk Dejenerasyonunda Belirtiler

Disk dejenerasyonunun belirtileri, bel fıtığının neden olduğu belirtilere benzerdir. Çoğu hastada uzun bir süre şikayete neden olmaz. Belirtileri şunlardır:

  • Bel ağrısı, bacak ağrısı, kuvvet kaybı

  • Pozisyon değiştirme ve bel hareketleriyle artan bel ağrısı

  • Öne eğilme şikayetleri arttırırken, geriye doğru eğilme ise hastayı rahatlatır.

Lomber Disk Dejenerasyonunda Tanı

Dejeneratif disk hastalığının tanısında MR kullanılır. MR bulguları disk mesafesinde daralma, endplatelerde skleroz, vakum fenomeni ve sklerozis, nükleus pulpozusta sinyal kaybı endplate değişiklikleri, disklerde dejenerasyona bağlı sekonder T2 sinyal kaybı(dejeneratif sinyal kaybı) görülür.

Lomber Disk Dejenerasyonunda Tedavi

  • Analjezik antiinflamatuar ve kas gevşetici ilaçlar

  • Fizik tedavi

  • Bel egzersizleri

  • Masaj terapi

  • Epidural steroid enjeksiyonları

Yukarıda belirtilen tedavilerin sonuç vermemesi halinde spinal füzyon cerrahisi yapılabilir. Yani titanyum vida ve çubuk implantlarla omurgayı sabitlemek hastanın ağrı yakınmalarını azaltmada etkin bir tedavi yöntemdir.

Ayrıntılı bilgi ve randevu talepleriniz için iletişimsayfasını tıklayınız.

Dr. Tamer Tekin

ONLİNE RANDEVU

Randevu için aşağıdaki linki tıklayın.

İLETİŞİM

+90 216 348 71 58

+90 541 539 59 79

HARİTA

Google konumu için linki tıklayın.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır