bebeklerde üfürüm ne zaman geçer / Kalpte Üfürüm Nedir? | Prof. Dr. Taner Yavuz

Bebeklerde Üfürüm Ne Zaman Geçer

bebeklerde üfürüm ne zaman geçer

YENİDOĞAN VE ÇOCUKLARDA ÜFÜRÜM HAKKINDA BİLİNMEYENLER


Yenidoğan ve çocuklarda üfürüm:
Üfürüm nedir: Kalpte ve damarlarda kandaki volümün veya viskositesinin artmasına bağlı oluşan turbülanın oluşturduğu ses olarak tanımlanır.
Anne rahmindeyken bebeğin kalbinde birçok delik ve büyük damarlar arasında bağlantı vardır. Bu bağlantıların olmaması halinde bebeğin gelişmesi veya hayatta kalması mümkün değildir. Bebek doğduğunda ilk nefeslerini alırken, bu delikler ve damar arasındaki bağlantı kapanır. Böylece bebeğin kalbi ve akciğeri  işlev görmeye başlar.
funduszeue.infouoğlu; bazen bu değişim yaşamın ilk dakikalarında gelişmeyebilir diyerek devam etti; Anne rahmindeyken varolan bu delikler  veya bağlantılar açık kalabilir. Deliklerin kapanma süreci bir veya birkaç yıl sürebilir. Bu durum aylık sağlam çocuk muayenelerine gittiğinizde doktorunuz tarafınca tespit edilir, size bilgi verir ve gerekli planlar tarafınca yapılarak sizinle paylaşılır. Genelde size ‘’bebeğinizin üfürümü var’’ diyerek konuyu açarlar. Bu tür durumlarda birçok zaman delikler kendiliğinden kapanır ve kapanana kadar herhangi bir sağlık sorununa neden olmaz.
Üfürümler masum,fonksiyonel ve patolojik olmak üzere üç kategoride incelenir.
Masum üfürümler: Kalpte hiçbir patoloji olmadan duyulan üfürümlerdir.Çocukların %’ında duyulabilmektedir. Masum üfürümler sıklıkla yenidoğan, okul ve adölesan dönemi çocuklarda görülmektedir. Çocuklarda kalpte herhangi bir bozukluk olmadığından başka bir şikayet bulunmaz. Masum üfürümler çocuğun sağlığı için herhangi bir tehdit oluşturmaz, çocuklara hiçbir etkisi yoktur. Tüm sağlıklı çocuklar gibi masum üfürümlü çocuklar da serbestçe koşup oynayabilirler, spor yapabilirler. Tedaviye gerek yoktur. Üfürümün şiddeti çocuk büyüdükçe azalır ve kaybolabilir. Devam etmesinin veya kaybolmasının çocuğun sağlığı açısından hiçbir etkisi yoktur.
Fonksiyonel üfürümler: Ateş, kansızlık, egzersiz ve anksiyete ile artan kalp hızı patolojik olmayan üfürüme yol açfunduszeue.info nedenlerin kaybolmasıyla bu üfürümler kaybolur. Kalpte hiçbir patoloji bulunmamaktadır. Herhangi bir tetkik,tedavi gerekmez.
Patolojik üfürümler: Kalp ve damarlardaki herhangi bir patolojiye bağlı kanın oluşturduğu türbülans sonucu duyulan üfürümlerdir. Kalp ve damarlardaki delik,darlık veya yetersizliğe bağlı oluşfunduszeue.info üfürümlerin nedenleri araştırılmalı gerekli ve uygun tedavi seçenekleri funduszeue.infoç bir klinik bulgu olmadan rutin muayenelerde ve okul taramalarında funduszeue.info ağır klinik bulgular eşlik edebilir. Bazı kalp patolojilerindeki üfürümler masum üfürümlerden ayırt edilemeyebilir.O takdirde ekokardiyografi ile kesin tanı funduszeue.info bazı kalp hastalıkları çocukluk yaş grubunda saptanamayıp erişkin dönemde tanıfunduszeue.infoı kalp patolojilerinde üfürümler hafif olup masum üfürümlerle karışfunduszeue.info masum üfürüm düşünülen hastaların bir kısmında kalp hastalığı olabilir.
Hafif damar darlıkları,minimal kapak darlık ve yetmezlikleri,bazı kalp delikleri ve kalp romatizmasına bağlı üfürümler hafif seyrederek gözden kaçabilir veya muayenelerde atlanarak erişkin döneme kadar farkedilemeyebilir.
Üfürümünün klinik belirtileri:Gelişim geriliği, göğüs ağrıları, hızlı nabız (taşikardi), kalp çarpıntısı, nefes darlığı, halsizlik, siyanoz (oksijen eksikliğinden kaynaklanan deride mavi renk), hızlı solunum.
Çocukluk çağlarında üfürümlerin bir kısmı da kalpte bulunan yapısal bozukluklardan ileri funduszeue.info patolojik üfürümlerdir, ve böyle üfürümlere yol açan hastalıklar arasında kalp odacıklarını bölen duvarlar üzerinde bulunan VSD, ASD gibi kalp delikleri, PDA gibi damar açıklıkları, kalp kapaklarında darlık veya işlev bozuklukları sayılabilir. Bu durumlarda, bozuk olan yapıdan veya kalp deliğinden geçen kan, türbülans veya devamlı akıma yol açarak patolojik üfürümlerin duyulmasına neden olur. Kalpte üfürüm oluşturan doğuştan kalp hastalıklarından başka, sonradan olan bazı hastalıklarda da üfürüm duyulabilir. Bu hastalıkların en önemlisi romatizmal ateşe bağlı kalp kapağı bozukluklarıdır. Masum üfürümlerden farklı olarak; patolojik üfürümlü çocuklarda mevcut kalp hastalığının çeşidine göre başka şikayetler ve bulgular da olabilir.
funduszeue.info KUYUMCUOĞLU sözlerini şöyle tamamladı; Masum üfürümler ile patolojik olanlar nitelikleri bakımından farklıdırlar ve deneyimli bir hekim için bunları birbirinden ayırt etmek kolaydır. Ancak tereddütlü durumlarda veya masum üfürüme benzeyen farklı durumların aydınlatılması için ekokardiyografik inceleme yapılması yararlı olur dedi.
HABER / MEHMET İNCE 

Bu haber defa okunmuştur.

Kalpte üfürüm nedir?

Hekimin aileye "çocuğumuzun kalbinde bir üfürüm, ses, hırıltı, hışıltı duyuyorum" şeklindeki ifadesinden sonra bu bulgu ailede büyük bir endişeye yol açmaktadır. Üfürüm sıklıkla herhangi bir rahatsızlığı olmayan ve bazı yaş gruplarında daha sık olmak üzere hemen her yaşta duyulabilen bir muayene bulgusudur. Bazı yaş gruplarında 5 çocuğun 4'ünde dahi duyulabilmektedir. Bu tarz masum üfürümler kanın pompalanması esnasında kalbin içindeki doğal yapılardan kaynaklanabilen normal titreşimlerden oluşmaktadır. Üfürümün şiddeti sıklıkla 1'den 6'ya kadar (1/6, 2//6) ifade edilmektedir.

Masum üfürümler kalıcı mıdır?
Masum üfürüm niteliğindeki sesler bazı durumlarda daha da şiddetli duyulabilmekte ve üfürümün şiddeti artmaktadır. Bunlar kansızlık, demir eksikliği, ateş, gribal enfeksiyonlar, üst solunum yolu enfeksiyonları, korku, heyecan, kaygı ve tiroid bezine ait bazı durumlardır. Bu klinik durumlar ortadan kalktığında üfürümün şiddeti azalmakta veya üfürüm kaybolmaktadır. Yaşa bağlı duyulan masum üfürümler de yine zamanla şiddeti azalarak kaybolmaktadır yani kalıcı değildir. Masum üfürümü olan çocukların diğer sistem muayene bulguları da sıklıkla normaldir.

Masum üfürümler çocuğunuza zarar verir mi?
Masum üfürümler ya da fonksiyonel üfürümler olarak nitelenen sesler kesinlikle çocuğunuza zarar vermez yahut kalıcı bir soruna yolaçmazlar. Masum üfürümü olan ve çocuk kardiyoloji hekimi tarafından değerlendirilen çocuklar tüm spor ve beden aktivitelerine katılabilirler herhangi bir kısıtlama sözkonusu değildir. Zamanla sesler kendiliğinden kaybolur ve bu durum da çocuk yahut ailesi tarafından kesinlikle farkedilemez.

Kalp hastalığına bağlı olarak duyulan patolojik üfürüm nedir?
Kalpte duyulan her üfürüm maalesef masum değildir. Kalpteki yapısal patoloji ve bozukluklara bağlı olarak duyulan üfürümlere patolojik üfürüm denir. Birçok nedeni olmakla birlikte sıklıkla kalbin alt ve üst odacıkları arasındaki duvardaki deliklere ve defektlere bağlı, alt ve üst odalar arasındaki iki kalp kapakçığına ait sorunlarda, kalpten çıkan iki büyük ana damara ait kapak sorunlarında, kalbin içindeki ve dışındaki damarların devamındaki kanal ve darlıklara bağlı duyulabilir. Bu durumlarda patolojiye bağlı olarak kanın hızı artmakta, kan türbülans oluşturmakta daha haşin ve daha net üfürümler ortaya çıkmaktadır. Herzaman yapısal veya doğumsal patolojilerde değil bazen de çocukluk çağında geçirilen enfeksiyonlar ve bazı sistemik hastalıklar sonrasında da kalp kapakçık veya kalp kası hastalıklarına bağlı patolojik üfürümler duyulabilmektedir.

Üfürümün patolojik mi masum mu olduğu muayene ile anlaşılabilir mi?
Deneyimli bir aile hekimi veya çocuk hekimi kalpteki üfürümün masum veya patolojik olabileceğini fizik muayene bulguları ile saptayabilir. Ancak tanının net olarak konulabilmesi ve kafalarda soru işareti kalmaması için üfürüm duyulan çocuğun mutlaka bir çocuk kardiyoloji hekimi tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir. Bunun için tüm dünyada ekokardiyografi dediğimiz kalp ultrasonu yapılmaktadır. Çocuğa hiçbir zararı olmayan bu ultrason tetkiki ile üfürümün adı konulur ve takibi buna göre planlanır. Patolojik üfürümler altta yatan nedene göre klinik takip programına alınırlar. Masum üfürümlerde ailenin kaygısı giderildikten sonra normalde kontrole gerek yoktur. Ancak aile eğer arzu ederse yılda birkez çocuk kardiyoloji hekimine kontrole gelebilir.

Üfürüm nedir, belirtileri nelerdir? Bebeklerde üfürüm belirtileri nasıl ortaya çıkar?

ÜFÜRÜM NEDİR?

Kalbin steteskop denilen dinleme aleti ile muayenesi sırasında normal kalp seslerine ek olarak duyulan ve üfleme sesine benzeyen seslerin genel adıdır.

ÜFÜRÜM ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Çocuklarda duyulan "üfürümler"in yarıdan fazlası "normal" ya da "masum üfürümler" olarak adlandırılır, yani kalp tamamen normaldir ve bu üfürüm çocuğun ileride kalp hastası olma riskini arttırmamaktadır.

Masum üfürümler yoğun egzersiz sonrası, hamilelikte, yüksek ateşte, kansızlık nedeniyle vücutta oksijenin yetersiz taşınmasına bağlı olarak, tiroid bezinin çok çalıştığı durumda (hipertiroidizm) ve ergenlik döneminde hızlı büyüme döneminde görülebilir. Bu üfürümler hastalık olarak kabul edilmez. Genellikle geçicidir.

Ancak kalpte üfürümlerin bir kısmı dışarıdan herhangi bir belirti vermeyen sinsi bir kalp rahatsızlığının habercisi olabilmektedir. Patolojik üfürümler özellikle bebek ve yenidoğanlarda kalp hastalıklarını düşündürür.

ÜFÜRÜM BELİRTİLERİ NELERDİR?

Bebeklerde üfürüm belirtileri:

-Morarma
-Sık nefes alma, inleme
-Kilo alamama
-Büyüme gelişmede gerilik
-Sık akciğer enfeksiyonu geçirme.

Çocuklarda üfürüm belirtileri:

-Bayılma ya da bayılacak gibi olma
-Ritim bozuklukları
-Göğüs ağrısı
-Halsizlik, çabuk yorulma, çömelme.

KALP ÜFÜRÜMLERİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Patolojik üfürüme yol açan neden tespit edilmelidir. Altta yatan neden cerrahi ile düzeltilebilecek bir durum ise (örneğin kalpte delik, büyük arterlerin ters yerleşimi gibi) hastaya uygun cerrahi yöntem uygulanır.

Bazı üfürümler ilaç tedavisi gerektirebilir. Bunlar:

-Pıhtılaşmanın önlenmesi
-Vücuttaki fazla sıvının atılması için idrar söktürücüler,
-Yüksek tansiyon varsa kontrol altına almak için hipertansiyon ilaçları
-Kolesterol düşürücü ilaçlar
-Beta blokerler.

NTV’yi sosyal medyadan takip edin

TwitterFacebook

Yenidoğan Bebeklerde Kalpte Üfürüm

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 21 Saniye

Yenidoğan Bebeklerde Kalpte Üfürüm

Kalpte üfürüm ne demektir?

Doktorunuz bebeğinizi kontrol ettikten sonra kalbinde üfürüm olduğunu söylüyorsa bunun anlamı, muayene esnasında kanın kalpte dolaşırken oluşan türbülanstan dolayı duyulan sesler olduğu anlamına gelir. Bu üfürümlerin büyük çoğunluğu kanın normal akışı esnasında çıkan masum üfürümlerdir. Fakat bazen kalpte üfürüm altta yatan bir hastalığın belirtisi olabilir. Deneyimli hekimler çoğunlukla üfürümün masum olup olmadığını muayene esnasında anlayabilir. Bazı durumlarda masum üfürüm olup olmadığını muayene ile anlamak mümkün olmayabilir. Böyle durumlarda, uygulanacak ekokardiyografi tanıyı koymak için kesin yöntemdir.

Kalpte üfürüm ne gibi hastalıkların belirtisi olabilir?

Çocuklarda kalpte üfürüm çoğunlukla masum üfürümlerdir. Masum üfürümler genellikle kalbe zararlı değildir ve herhangi bir tedavi gerektirmezler. Çocuğunuz spor yapabilir, sporcu olabilir. Önemli olan üfürümün masum mu yoksa bir kalp hastalığının göstergesi mi olduğunun tanısının yapılmasıdır. Masum üfürümler hiçbir hastalık olmadan da oluşabilirler. Örneğin çocuğunuz ateşli bir hastalık geçirdiğinde, enfeksiyonel bir hastalık geçirdiğinde veya heyecanlandığında dahi görülebilir ve çocuğun gelişiminde anormallik yaratmazlar.

Patolojik üfürümler ise, kalpte delik, kapak yetersizliği, damar darlığı, amarlarda baloncuk bulunması gibi hastalıkların göstergesi olabilir.

Organik üfürümler kalpte bir sorun olmamasına rağmen, kalp dışındaki sistemlerdeki değişimler sonucu oluşabilir. Örneğin kansızlık gibi kanın debisinin değişimi sonucu organik üfürümler oluşabilir.

Kalpte üfürüm tedavisi

Masum üfürümler herhangi bir tedavi gerektirmez. Bazı masum üfürümler ise yüksek ateş gibi sebeplerle ortaya çıkarlar. Bu durumun tedavi edilmesi üfürümün kaybolmasını sağlar.

Üfürümlerin tedavisinde, üfürümün kendisi değil, üfürüme sebep olan hastalığın tedavisi gerekir. Örneğin kalpteki delik üfürüme sebep oluyorsa delik ameliyatla kapatılarak üfürüm ortadan kaldırılabilir. Üfürüm damar darlığından kaynaklıysa, balon tedavisi ile damar darlığı ortadan kaldırılarak üfürüm sorunu ortadan kaldırılır.

Hekiminiz eğer bebeğinizde veya çocuğunuzda üfürüm tespit ederse, kardiyoloğa başvurmanızı isteyecektir. Kardiyolog üfürümün masum bir üfürüm mü yoksa bir hastalığın belirtisi mi olduğunu tespit eder. Eğer masum bir üfürüm ise herhangi bir tedavi vermez, fakat bir hastalığın sonucu oluşan üfürüm ise hastalığın tedavisi üzerinde yoğunlaşır.

Neden çocuklarda veya bebeklerde masum üfürükler görülebilir?

Kan geniş bir damardan daha dar bir damara geçerken üfürüm oluşmasına sebep olabilir. Kan kalp boşluğundan damarlara geçerken 5 noktada uyumsuzluk olur. Bunlar;

Kan kalbin sağından akciğere giden atardamardan geçerken,

Akciğere giden atardamardaki kan dallara ayrılırken,

Kan kalbin solundan aorta ( ana atar damarımız) geçerken,

Aorttaki kan, daha dar atardamarlara geçerken,

Büyükçe toplardamarlar en önemli toplardamar olan superior veya cava’yla birleşirken.

Ayrıca yenidoğan bebeklerde nabız dakikada arasındadır. Bu bebek ağladığı zaman dakikada ’e kadar çıkabilir. Yetişkin insanlarda ise bu arasında değişir. Çok atan kalpte üfürüm oluşma ihtimali daha fazladır.

İlk Yayın Tarihi: 12 Mart @

Kalpte üfürüm ne demektir?

Doktorunuz bebeğinizi kontrol ettikten sonra kalbinde üfürüm olduğunu söylüyorsa bunun anlamı, muayene esnasında kanın kalpte dolaşırken oluşan türbülanstan dolayı duyulan sesler olduğu anlamına gelir. Bu üfürümlerin büyük çoğunluğu kanın normal akışı esnasında çıkan masum üfürümlerdir. Fakat bazen kalpte üfürüm altta yatan bir hastalığın belirtisi olabilir. Deneyimli hekimler çoğunlukla üfürümün masum olup olmadığını muayene esnasında anlayabilir. Bazı durumlarda masum üfürüm olup olmadığını muayene ile anlamak mümkün olmayabilir. Böyle durumlarda, uygulanacak ekokardiyografi tanıyı koymak için kesin yöntemdir.

Kalpte üfürüm ne gibi hastalıkların belirtisi olabilir?

Çocuklarda kalpte üfürüm çoğunlukla masum üfürümlerdir. Masum üfürümler genellikle kalbe zararlı değildir ve herhangi bir tedavi gerektirmezler. Çocuğunuz spor yapabilir, sporcu olabilir. Önemli olan üfürümün masum mu yoksa bir kalp hastalığının göstergesi mi olduğunun tanısının yapılmasıdır. Masum üfürümler hiçbir hastalık olmadan da oluşabilirler. Örneğin çocuğunuz ateşli bir hastalık geçirdiğinde, enfeksiyonel bir hastalık geçirdiğinde veya heyecanlandığında dahi görülebilir ve çocuğun gelişiminde anormallik yaratmazlar.

Patolojik üfürümler ise, kalpte delik, kapak yetersizliği, damar darlığı, amarlarda baloncuk bulunması gibi hastalıkların göstergesi olabilir.

Organik üfürümler kalpte bir sorun olmamasına rağmen, kalp dışındaki sistemlerdeki değişimler sonucu oluşabilir. Örneğin kansızlık gibi kanın debisinin değişimi sonucu organik üfürümler oluşabilir.

Kalpte üfürüm tedavisi

Masum üfürümler herhangi bir tedavi gerektirmez. Bazı masum üfürümler ise yüksek ateş gibi sebeplerle ortaya çıkarlar. Bu durumun tedavi edilmesi üfürümün kaybolmasını sağlar.

Üfürümlerin tedavisinde, üfürümün kendisi değil, üfürüme sebep olan hastalığın tedavisi gerekir. Örneğin kalpteki delik üfürüme sebep oluyorsa delik ameliyatla kapatılarak üfürüm ortadan kaldırılabilir. Üfürüm damar darlığından kaynaklıysa, balon tedavisi ile damar darlığı ortadan kaldırılarak üfürüm sorunu ortadan kaldırılır.

Hekiminiz eğer bebeğinizde veya çocuğunuzda üfürüm tespit ederse, kardiyoloğa başvurmanızı isteyecektir. Kardiyolog üfürümün masum bir üfürüm mü yoksa bir hastalığın belirtisi mi olduğunu tespit eder. Eğer masum bir üfürüm ise herhangi bir tedavi vermez, fakat bir hastalığın sonucu oluşan üfürüm ise hastalığın tedavisi üzerinde yoğunlaşır.

Neden çocuklarda veya bebeklerde masum üfürükler görülebilir?

Kan geniş bir damardan daha dar bir damara geçerken üfürüm oluşmasına sebep olabilir. Kan kalp boşluğundan damarlara geçerken 5 noktada uyumsuzluk olur. Bunlar;

Kan kalbin sağından akciğere giden atardamardan geçerken,

Akciğere giden atardamardaki kan dallara ayrılırken,

Kan kalbin solundan aorta ( ana atar damarımız) geçerken,

Aorttaki kan, daha dar atardamarlara geçerken,

Büyükçe toplardamarlar en önemli toplardamar olan superior veya cava’yla birleşirken.

Ayrıca yenidoğan bebeklerde nabız dakikada arasındadır. Bu bebek ağladığı zaman dakikada ’e kadar çıkabilir. Yetişkin insanlarda ise bu arasında değişir. Çok atan kalpte üfürüm oluşma ihtimali daha fazladır.

İlk Yayın Tarihi: 12 Mart @

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası