sanayi devrimi sonuçları maddeler halinde / Sanayi Devrimi Nedir? Sanayi Devrimi'nin Nedenleri ve Sonuçları - Ders: Tarih

Sanayi Devrimi Sonuçları Maddeler Halinde

sanayi devrimi sonuçları maddeler halinde

SANAYİ DEVRİMİ NEDİR? TARİHİ VE SONUÇLARI

Merus Power, Aha Teknoloji Teşvik

Bu devrim, üretim yapısında ve ülke ekonomisinde büyük ve köklü bir değişim yaratmıştır. İlk olarak İngiltere’de başlayan devrim daha sonra Kuzey Avrupa ve Kuzey Amerika’ya yayılmıştır. İlk olarak demir – çelik sektöründe ve tekstil sektöründe başlayan devrim sırayla tüm sektörlere yayılmıştır.

Buhar gücü ile işleyen makineler ve araçlar ( gemi, tren ), Sanayi Devrimi’nin başlangıç sebepleri arasında yer alırken daha sonra bu araçların ve makinelerin yerini elektrikli ve benzinli olanları almıştır.

Sanayi Devrimi’nin yaşanmasına, Avrupa nüfusunun hızlı artışı, sömürgecilik, teknolojik ilerlemeler ile üretilen buharlı makineler, girişimciliğin ve ticaret hukukunun gelişmesi, sanayi yatırımlarının artması, Kapitalizmin gelişmesi, ekonomik ve ticari haklar ve özel mülkiyetlerin güvence altına alınması neden olmuştur.

SANAYİ DEVRİMİ NE ZAMAN?

sanayi devrimi

SANAYİ DEVRİMİNİN SONUÇLARI

Sanayi Devrimi, sadece ticari ve ekonomik yapıyı değil, insan hayatının her alanını derinden etkileyen ve tamamen değişim yaratan sonuçlar doğurmuştur.

Bu sonuçlar,

  • Şehirlerde Nüfus Artışı
  • İşçi Sınıfının Ortaya Çıkışı ve Sosyalizmin Doğuşu
  • Sömürgeciliğin Yayılması
  • Çevre Sorunları
  • Bilimsel ve Teknik Gelişmelerin Hızlanması
  • Genel Refahın Artması
  • İnsan Ömrünün Uzaması

Şeklinde ana başlıklar halinde toplanmaktadır. Bu sonuçların her biri birbiri ile bağlantılıdır.

Bu devrimin yaşanması ile şehirlerde fabrikaların açılması nedeni ile kırsal bölgelerden kente yoğun göçler yaşanmış, şehir nüfusu hızla artarken, kırsal bölgelerde topraklar terk edilmiştir. Şehirlerde insan sayısı artınca, işçi sayısı taleplerin üstüne olmaya başlamış ve çalışma şartlar ve yaşam şartları zorlu bir hal almaya başlamıştır. Çocuk işçiler zorlu görevlerde çalıştırılmaya başlamıştır. Bu olumsuz durumların neticesinde ise işçi mücadelesi ortaya çıkmış ve komünizm – sosyalizm gibi akımlar doğmuştur.

Bir diğer yandan hızla başlayan sanayileşme tarım alanlarının ve ormanlarının hızla yok olmasına ve hava kirliliğine neden olmuştur.

Batı ülkelerinde yaşanan gelişme ve teknolojik yenilikler nedeni ile diğer ülkeler ile arasındaki gelişmişlik farkı iyice açılmış, devrimin gerçekleşmediği ülkeler, sömürge haline gelmiştir.

Bu ilk 4 madde sanayi devriminin olumsuz etkileri arasında yer almaktadır.

SANAYİ DEVRİMİNİN OLUMLU ETKİLERİ

Sanayi Devrimi halkın genel refahının artmasını sağlamıştır. Sağlık alanına da olumlu etkisi olan devrim sayesinde sıtma, veba, humma gibi ölümcül hastalıklar ortadan kalkarken, uzun vadede yaşam şartlarının iyileşmesi ile insan ömrü giderek uzamaya başlamıştır.

Devrimin bir diğer olumlu sonucu ise bilimsel ve teknik gelişmelerin hızlanmasıdır. Ekonomik kalkınma ve zenginleşme bilimsel gelişmelerin hem nedeni hem sonucu halini almıştır. Bu gelişmeler, halkın zenginleşmesini sağladıkça, bilimsel gelişmelerin artışı için daha fazla kaynak ayrılmaya başlanmıştır. Yüzyılda bilimsel icatların oldukça fazla olmasının nedeni bu şekilde açıklanmaktadır.

sanayi devrimi

İKİNCİ, ÜÇÜNCÜ VE DÖRDÜNCÜ SANAYİ DEVRİMİ

Birinci sanayi devrimi, çelik ve tekstil sektörünün ön planda olduğu, kömür ve buhar makinalarının kullanıldığı, sanayileşmenin ilk aşamasını kapsayan dönemdir.

yüzyılda, bu ilk devrimden hemen sonra buharlı makinelerin yerini, elektrik, petrol ve doğalgaz ile çalışan ürünler almıştır. Bu akaryakıt çeşitlerinin keşfedilmesi ile başlayan ikinci dönemde otomobil, uçak gibi araçların icadı gerçekleşmiştir. Bu gelişmeler sayesinde ekonomi ve sanayinin gelişimi hızlanmış ve ikinci sanayi devrimi dönemi gerçekleşmiştir.

’lı yılların başından itibaren, bilgisayarların yavaş yavaş insanların hayatına dahil olmaya başlaması ve teknolojinin hızla gelişmesi üçüncü sanayi devriminin gerçekleşmesine uygun ortamı sağlamıştır.

Dördüncü sanayi devrimi olarak nitelendirilen dönem ise günümüzde yaşanmaktadır. Yapay zeka, üç boyutlu yazıcılar, robot teknolojisi, internet, sürücüsüz arabalar gibi ilk 3 sanayi devriminin yapısını tamamen değiştirecek yeni buluşlar dördüncü sanayi devriminin gerçekleşmesine olanak sunmaktadır. İçinde bulunduğumuz dönem Sanayi olarak tanımlanmaktadır.

İKİNCİ SANAYİ DEVRİMİ’NDE NE OLDU?

Güncelleme Tarihi: 25 Aralık ,

Yorumunuz Onaylanmak Üzere Gönderildi

kaynağı değiştir]

Sanayi Devrimi; yüzyılda, önce İngiltere'de başlayan demir ve kömürün asıl enerji kaynağı ve hammaddeyi oluşturduğu bir makineleşme çağıdır. Kömür, buhar ve makinenin birleşiminin ortaya çıkardığı Sanayi Devrimi önemli ekonomik, siyasal ve toplumsal dönüşümlere neden olmuştur.

Sanayi Devrimi, Avrupa'da burjuva sınıfının yapı değiştirmesine ve yeni bir işçi sınıfının doğmasına yol açmıştır. Eski burjuva sınıfına fabrika sahipleri de katılmıştı. Burjuva sınıfı artık her ülkede en zengin sınıf haline gelmiştir. Ancak ülkelerin çoğunda orta sınıf pek çok siyasal ve sosyal haklardan mahrum bırakılmıştır. Bu haklarını elde etmek için yüzyılın sonlanmasını beklemek zorunda kalmışlardır.

Avrupa'da Sanayi Devrimi öncesinde de bir işçi sınıfı varlığını göstermiştir. Bu sınıf her zaman çoğunlukta ancak bilinçsiz bir düzene sahipti. Sanayi Devrimi sonucunda işçi sınıfı bilinçlenmeye başlamıştır. Toplumların hemen hepsinde en kalabalık sınıfını oluşturmuştur. İşçi sınıfı, yoğunluğuna karşın ekonomik ve siyasal haklardan mahrumdur. Ücretleri düşük, yaşama ve çalışma koşulları elverişsizdir. Çalışma saatleri uzun, fabrikalar havasız ve her türlü sağlık koşullarından uzak bir özellik göstermiştir.

Siyasal açıdan oy hakları yoktur. Sendikalaşma ve grev yasaktır. Ancak işçiler artık bu durumun farkındadır ve bilinç sahibi olmuşlardır.

Sosyalizmin gelişmesi[değiştir

Bu yazımızda Sanayi Devrimi olarak bilinen olgunun analizi yapacaktır. Bu analizde öncelikle Sanayi Devrimi&#;nin tanımı ve tarihçesi araştırılacaktır. Sanayi Devrimi&#;nin ne zaman ve hangi mekanda ortaya çıktığı saptanarak Devrimin nedenleri ve oluşum süreci belirlenecektir. Sanayi Devrimi&#;nin nedenleri ve oluşum süreci belirlendikten sonra Devrim sonucunda ortaya çıkan kültürel ve ekonomik değişimler incelenecektir. Özetle Sanayi Devrimi’nin oluşum süreci ile ekonomik ve kültürel etkisini araştırmaya çalıştık.

Sanayi Devrimi, insanlığı toplumsal ve ekonomik olarak büyük bir değişime uğratmıştır. Bu kökten değişim yüzyıllar sonra bile dünyanın oluşumunu etkilemiştir. Bu değişimleri incelemek içinse öncelikle Sanayi Devrimi&#;nin tanımına ve oluşum sürecine bakmak gerekmektedir.

Bu Yazının İçindeki Başlıklar:

Sanayi Devrimi Nedir?

Sanayi Devrimi yeni güç kaynaklarının kullanımı sayesinde iş gücünde, toplumsal yapıda üretim hızında, üretim yapısında ve ekonomide oluşan olumlu değişiklerdir. Sanayi Devrimi, on yedinci yüzyılın başlarında İngiltere&#;de başladı. İngiltere ve İskoçya&#;yı birleştiren Birlik Yasası, iç ticaret engelleri olmaksızın uzun süreli bir iç barış ve iç serbest pazar dönemi başlattı. İngiltere, güvenilir ve hızlı gelişen bir bankacılık sektörüne, anonim şirketlerin kurulmasına yönelik düz ve ileriye dönük bir yasal çerçeveye, hukukun üstünlüğünü yürüten modern bir yasal çerçeve ve sisteme, gelişmekte olan bir ulaştırma sistemine sahipti. &#;lü yılların ikinci yarısında, Büyük Britanya Krallığı&#;nın ekonomisi, sanayinin hakimiyetinde ve makine imalatında yerini almaya başladı.

Tekstil endüstrilerinin mekanizasyonu, demir üretim tekniklerinin geliştirilmesi ve rafine kömürün kullanımının artmasıyla başladı. Başladıktan sonra hızla yayıldı. Ticari genişleme, geliştirilmiş yolların ve demiryollarının getirilmesiyle sağlandı. Buhar gücünün (öncelikle kömürle beslenen) ve motorlu makinelerin (çoğunlukla tekstil üretiminde) tanıtılması, üretim kapasitesindeki çarpıcı artışlara destek olmuştur.

Sanayi Devrimi&#;ni Hazırlayan Koşullar

İlk Sanayi Devrimi, &#;lerde, sanayi ve ekonomik ilerlemenin, buharla çalışan gemiler, demiryolları ve daha sonra on dokuzuncu yüzyılda içten yanmalı motor ve elektrik enerjisi üretimi ile ivme kazandığında, İkinci Sanayi Devrimi&#;ne karıştı. Çelik, çoğu zaman, &#;li yılların başından itibaren İkinci Sanayi Devrimi&#;ni karakterize ettiği söylenen, endüstriyel seri üretim için yeni alanlardan ilki olarak geçmektedir. Bu ikinci Sanayi Devrimi, kimya endüstrilerini, petrol rafinasyonu ve dağıtımını da içerecek şekilde giderek artmıştır.

Elektrik endüstrileri ve yirminci yüzyılda, otomotiv endüstrileri ve İngiltere&#;den Amerika Birleşik Devletleri ve Almanya&#;ya teknolojik liderlik bir geçiş ile damgasını vurdu. Hidroelektrik enerji üretimine başlanması &#;lı yıllardan başlayarak kömürden yoksun Kuzey İtalya&#;nın hızla sanayileşmesini sağlamıştır. Ekonomik petrol ürünlerinin artan mevcudiyeti de kömürün önemini azaltmış ve sanayileşme potansiyelini daha da genişletmiştir. &#;lı yıllarda, bu alanlardaki sanayileşme, dünyanın önde gelen borsalarında demiryolu şirketi olan U.S. Steel, General Electric ve Bayer AG gibi şirketler gibi, dünya çapındaki yükselen küresel çıkarlarla ilk dev sanayi şirketlerini yarattı. Sonuçta kömür ve demir insanlığın en önemli kaynakları haline geldi. Geldi ama başka bir sorun daha var. İngiltere, kömür kaynağı olan tek yer değildi. Peki, neden Sanayi Devrimi, Çin’de ya da bu doğal kaynağı bol olan başka bir yerde başlamadı?

Sanayi Devrimi Neden İngiltere&#;de Başladı?

İngiltere’de sanayileşmenin başlamasının muhtemel nedenleri arasında şunlar vardır:

  • Odun sıkıntısı ve uygun kömür yataklarının bolluğu
  • Ticari fikirli aristokrasi; sınırlı monarşi
  • Serbest girişim sistemi; sınırlı hükümet katılımı
  • Gemileri korumak için güçlü bir donanma için ticari projeler için hükümet desteği
  • Kuzey Amerika&#;da köleler tarafından üretilen ucuz pamuk
  • Yüksek okur yazarlık oranları
  • Hukuk kuralı; varlıkların korunması
  • Değerli göçmenler (Hollandalılar, Yahudiler, Huguenotlar)

Sanayi Devrimi Nedenleri

yüzyıla kadar Avrupa kendi içinde geçirdiği savaşlar ve Osmanlı İmparatorluğu’nun büyük baskısı yüzünden gelişememiş bir kıtadır. Gelişemeyen Avrupa’nın para, gıda ve üretim sıkıntıları çok büyük sorunlar haline gelmeye başlamışlardır. Bir dizi zincirleme etki yapacak çok büyük bir kararla Avrupa açık denizlere açılmaya ve yeni kaynaklar keşfetmeye karar verir. Avrupa’nın attığı büyük adımı biz bugün Coğrafi Keşifler olarak adlandırıyoruz. Bu keşifler sayesinde Avrupa’ya büyük miktarda altın ve gümüş girmeye başladı. Tüm ülkeler zengin olmak istediği için (çünkü zenginlik gücü de beraberinde getiriyordu.) Coğrafi Keşifler&#;deki rekabet arttı. Rekabet arttıkça denizcilikte yeni yöntemler, denizcilerin daha az hasta olması için yeni tıbbi yöntemler geliştirilmeye başlandı bu sayede teknoloji gelişmeye başladı.

Gelişen teknoloji ile refah seviyesi ile doğru orantılı olarak nüfus arttı. Nüfus arttıkça, iş gücü fazlalaşmış oldu. En sonunda ’te James Watt tarafından bulunan buhar makinesiyle Sanayi Devrimi tetiklenmiş oldu. Buhar makinesi tekstil ve kömür sanayisinde kullanıldı. Daha sonra buharlı gemi ve tren icat edildi. Başka önemli gelişme ise büyük miktarlarda çelik üretimini sağlayan üretim süreçlerinin geliştirilmesiydi. Sanayi Devrimi insanlık tarihinin ikinci zirve noktası olarak kabul edilmiştir. Sanayi Devrimi ile birlikte batının hayat tarzı, ekonomisi ve hayat standartları kökten değişmiştir. Aynı zamanda dünya tarihinde ilk defa nüfus artışının olduğu bir yerde hayat standartlarındaki kalitenin arttığı görülmüştür.

Sanayi Devrimi dinamiklerini maddeler halinde özetleyecek olursak:

  • Büyük Keşiflerin yapılması
  • Avrupa’ya altın ve gümüşün akması
  • Küçük şirketlere ve yeni fikirlere olan yatırımın artması
  • Teknolojinin gelişmesi
  • Nüfusun artması
  • Şehirlere iş gücü akımı
  • Teknik icatlar

Sanayi Devrimi Sonuçları

Sanayi Devrimi, daha büyük hacimde ve fabrikada üretilen malların çeşitliliğini getirdi ve özellikle orta ve üst sınıflar için birçok insan için yaşam standardını yükseltti. Ancak, yoksul ve çalışan sınıfların yaşamı zorluklarla dolu olmaya devam etti. Fabrikalarda çalışanlar için ücretler düşüktü. Çalışma koşulları tehlikeli ve monoton olabilirdi. Kalifiye olmayan çalışanların çok az iş güvenliği vardı ve kolayca değiştirilebildi. Çocuklar işgücünün bir parçasıydı ve çoğu zaman uzun saatler çalışmış ve makinelerin temizlenmesi gibi çok tehlikeli görevler için kullanılmıştır.

&#;ların başında, İngiltere&#;nin tekstil endüstrisindeki işçilerin yaklaşık beşte biri, 15 yaşından küçüktü. Sanayileşme, bazı zanaatkarların yerini makinelerin aldığı anlamına geliyordu. Buna ek olarak, kentsel, sanayileşmiş alanlar, kırsal kesimden gelen işçilerin akışına ayak uyduramamakta, yetersiz, aşırı kalabalık konutlar ve hastalığın yaygın olduğu kirli, sağlıksız yaşam koşulları ile sonuçlanmaktadır. Britanya’nın işçi sınıfı koşulları, hükümetin çeşitli emek reformları başlatması ve işçilerin sendika kurma hakkını kazanmasıyla birlikte, yüzyılın ilerleyen kısımlarında kademeli olarak ilerlemeye başladı.

Sanayi Devrimi, uzun vadede, ülkelerdeki insanların yaşam standartlarının artmasına yardım etti. Fakat insan türünün, doğayı insan amacına ve insan imajına göre sömürmek için teknolojiyi kullanma gücü gibi muazzam bir şekilde arttığı bir dönemi de işaret etti. Doğal dünyanın ortaya çıkan yıkıcı tüketimi, son yıllarda, sürdürülebilir kalkınma ve doğanın sömürülmesine karşı çıkan eşit derecede güçlü karşı akımların ortaya çıktığı boyutlara ulaşmıştır.

Sermaye ve Emek Sorunları

Bir kişinin makine satın almak ve bir fabrika açmak için büyük bir sermayeye sahip olması gerekiyordu. Başarılı olanlar, daha fazla makine satın almak, daha büyük binalar inşa etmek ve daha büyük miktarlarda malzeme satın almak için üretimi arttırdı ve büyük miktarda kar elde etti. Böylece sermaye, öncekinden çok daha hızlı arttı. Bunların çoğu demiryollarına, buhar gemilerine ve dış ticaret geliştirmeye yatırım yapıyordu. Bu girişimleri kontrol eden adamlar İngiltere&#;de güçlü bir sınıf oluşturdular; Endüstriyel kapitalistler.

Kapitalistler hükümette bir ses elde etmek için mücadele etti. Daha iyi bir bankacılık, para ve kredi sistemine ihtiyaçları vardı. Ürünleri için pazar bulmak ya da pazar oluşturmak zorunda kaldılar. Fabrikalarını verimli bir şekilde çalışması için organize etmekte zorlanıyorlardı. Bu problemin yanında, artan rekabet yüzünden daha fazla kar yapmak zorundalardı.

Laissez-faire, İngiltere&#;deki esas alınan kuraldı. Bu da Fabrika sahipleri bu nedenle çalışma koşullarını istedikleri şekilde ayarlayabilirler demekti. Bunun sonucunda, işçiler için çalışma saatleri, ücretler, işsizlik, kazalar, kadın ve çocukların istihdamı ve barınma koşulları gibi ciddi sorunlar ortaya çıktı.

Çocuklar, makinelerin çoğunu yaşlılar gibi kolay bir biçimde kullanabiliyorlardı ve daha az ücret karşılığında işe alınabiliyorlardı. Çok sayıda insan korkunç koşullar altında günde 12 ila 14 saat çalıştı. Kötü besleniyorlar ve kötü giyiniyorlardı. Bu çocuk kölelerin yüksek ölüm oranı nihayetinde İngiltere parlamentosu işçiler ve çocuk işçiler için günlük tehlikeyi sınırlayan yasalar çıkarmaya başladı.

Sanayi Devrimi Kültürel Sonuçları

Sanayi Devrimi, yaşam şeklimizi değiştirdi. Yeni teknoloji sayesinde iletişim ve ulaşım inovasyonları yapıldı. Aynı zamanda insanların çalışma biçimlerini ve işlerini de değiştirdi. Sanayi Devrimi nedeniyle insanların yaşam standardı arttırılmış ve arzuları elde edilebilmiştir. İletişim ve ulaşım gelişti. Sanayi Devrimi&#;nden önce, insanlar çok sık seyahat etmezlerdi ve insanlar arasındaki iletişim daha zayıftı. Ama buhar motorunun gelişimi ile insanlar, seyahat etmeye ve daha hızlı iletişim kurmaya alışmış oldular. O dönem de gelişen bilim ve teknoloji sayesinde telefon ve telgraf icat edildi. İnsanlar artık daha güvenli ve çok daha hızlı bir biçimde iletişim kurabiliyordu. Bu süre içinde yaşam standardı arttı ve insanlar sanlar temel ihtiyaçlarını ve isteklerini bir arada karşılayacak duruma geldiler. İnsanlar kendilerine zaman ayırabilmeye başladı böylelikle refah seviyesi arttı.

Sanayi Devrimi, insanların yaşadığı yolu değiştirdi. Toplumsal düzenin en düşük noktasındaki insanlar bile, artık sadece hayatta kalabilmek için değil toplumsal düzende daha üst noktalara tırmanmak (daha güzel bir ev, bir araba, bir telefon almak vs.) için çalışmaya başladı. İnsan, yeni bir kültür yaratmaya ve eskiyi toz içinde bırakmaya başladı. Sanayi Devrimi sırasında iş hayatı da değişti. Teknolojik yenilikler nedeniyle insanlardaki işgücünün ve yeteneğin üretim için yeterli olmadığı ortaya çıktı. Her yerde olmasa da bazı alanlarda zor olan işleri makine yapmaya başladı ve işçilere bu makineyi yönetme görevi verildi. Ayrıca işçi kesimin yaşam standartları ve iş dünyasındaki hakları artmaya başladı. Gelen makineler birlikte çok az kişinin kalifiye eleman olmasına izin verildi. Bu sayede işçiler, kalifiye eleman olup iş dünyasında yükselebilmek için daha hırslı çalışmaya başladı. İşçiler, yüksek verimlilik oranlarına ve gelecek için devrim yaratan üretime sahipti.

Sanayi Devrimi ve Sendikalar

Sanayi Devrimi&#;nden önce, çiftçiler, gerekli işleri yapmak için daha fazla yardım olacak şekilde geniş ailelere sahipti. Tarım araçları icat edildiğinden, çiftçiler daha az yardım ile daha fazla üretebilirler, böylece aileler küçüldü. Fabrikalar, malları daha ucuza üretmenin yollarını geliştirdikçe, daha fazla kar yapmaya başladılar ve dağıtım ağları, fabrikanın yerel topluluktan daha geniş bir alana hizmet vermesiyle gelişti. Fabrikada üretilen ürünler, ev yapımı ürünler için geçerli olandan daha yüksek kalitede ve daha hızlı olabilecek yöntemlerle üretildi. Bazı fabrikalar, bitmiş bir ürünün sadece bir kısmını yaptıkları parçalarda uzmanlaştılar.

Böylece, karmaşık öğeler üretilmeye başladığında, bir sürü fabrika sadece diğer fabrikalara hizmet etti; yani, otomobiller için koltuklar, buzdolapları için elektrik motorları, kanepeler için özel malzemeler, cam, vidalar, çiviler, çelik kirişler, çimento, tuğlalar, standartlaştırılmış kereste, traktör şirketleri, jeneratörler vb. Bu tür fabrikalar nesiller boyu mevcut emeğin avantajından yararlandıktan sonra, dezavantajlı çalışan insan için konuşmak üzere sendikalar kuruldu. Güvenlik ve sağlık konusundaki ilk düşünceler tanıtıldı. Bu özellikle madenlerde göz önünde bulunduruldu. Sonra ücretler bir çekişme noktası oldu. Daha sonra iş günleri, fazla mesai ve üretim programları gibi şeyler tartışıldı. Çiftçiler gittikçe daha verimli hale geldikçe, daha azına ihtiyaç duyulduğundan, işçiler şehirlere taşındılar ve hizmetlerini fabrikalara ve işyerlerine sattılar. Şehirler büyüdü ve nüfus arttı.

Sanayi Devrimi Ekonomik Sonuçları

Sanayi Devrimi, ekonomik değişim ve büyümenin yolunu açtı. İnsanlar artık bir servet göstergesi olan fabrikalarda ve sanayilerde yatırım yapmaya başladılar. Şehirler, fabrikaların sağladığı ekonomik faaliyet etrafında gelişmeye başladı. Sanayi Devrimi, Avrupa&#;nın tarım toplumu tarzı düzeninin değişmesini sağladı.

Sanayi Devrimi, Avrupa&#;da yeni ekonomik noktalar yarattı. Bu noktalar ticaret, iş ve teknoloji merkezleri haline geldi. Daha fazla insan geldikçe ekonomi bu alanlarda büyüdü. Bu devrimin getirdiği fabrikalar ekonomik süper güçlerin ve bölgelerin yaratılmasına yol açtı. Sektörlerdeki yatırımlar, hisse kavramının ortaya çıkışı yeni bir ekonomi türü yarattı. Sosyoekonomik sistem, Sanayi Devrimi&#;nin getirdiği endüstrilere yapılan yatırıma dayanıyordu. Bu dönemde tüm sosyal sınıflar bu ekonomik değişim nedeniyle büyüdü. Bu Avrupa&#;daki servetin hızla artmasını sağladı ve yeni fabrikaların gelişimini ilerletti. Sanayi Devrimi&#;nin ekonomiyi kendi etrafına toplanmasıyla tarımın ekonomideki etkisi zayıfladı. Endüstri, ekonominin yeni şekli oldu.

Sanayi Devrimi’nin ekonomik değişimlerini maddeler halinde özetleyecek olursak:

  • Birçok toplumdaki ekonomik faaliyetler tarımdan üretime geçerken, üretim evdeki geleneksel yerlerden ve küçük atölyeden fabrikalara kaymıştır.
  • Nüfusun büyük bölümleri kırsal alandan, üretim merkezlerinin bulunduğu kasabalara ve şehirlere taşındı.
  • Üretilen mal ve hizmetlerin toplam miktarı çarpıcı biçimde genişledi ve çalışan başına düşen sermaye oranı arttı.
  • Yeni yatırımcı grupları, iş adamları ve yöneticiler finansal riskler aldı ve büyük ödüller kazandı.

Endüstri Devrimi

Sonuç olarak, Endüstri Devrimi olarak da bilinen Sanayi Devrimi’ndeki ekonomik, kültürel ve teknolojik değişiklikler bugün hala toplumumuzu etkiliyor dememiz mümkün. Mesela, buhar makinesi, montaj hattı ve benzeri yenilikler bugün hala kullanılmakta. Ayrıca, Sanayi Devrimi gelecekte oluşacak reformlar için bir model oldu. Halkın yaşam tarzında geçirdiği değişiklik, günümüz tarzına birçok yönüyle benzemekte. Sanayi Devrimi’nin bizi sosyal ve kültürel anlamda çok farklı yerlere götürdüğünü, ekonominin merkezini değiştirdiğini söylemek doğrudur. Bu değişimler yüzyıllar sonra günümüze iz bırakmayı başarmıştır bu yüzden insanlığın attığı en önemli adımlardan birisidir.

Bu konuyla ilgili olarak Sanayi Devrimi Sonuçları Nelerdir? başlıklı yazımızı da inceleyebilirsiniz.

kaynağı değiştir]

Sonuçları[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası