şeyh bedreddin hakikat filmi izle / Hakikat Filmi mp3 mp4 flv webm m4a hd video indir

Şeyh Bedreddin Hakikat Filmi Izle

şeyh bedreddin hakikat filmi izle

&#;Hakikat: Şeyh Bedreddin&#; filmi ve masumiyetin dokunulmazlığı

Bar&#;&#; Y&#;ld&#;r&#;m

&#;eyh Bedreddin olay&#;, Türkiye Devrimci Hareketi’nin adeta kurucu mitosudur. Bilge bir kuramc&#; önder: Bedreddin. Örgütçü ve yi&#;it bir önder: Börklüce Mustafa. Süfli yanlar&#; a&#;&#;r basan ama bile&#;ine sa&#;lam bir önder: Torlak Kemal. Üç üyesi de kahramanca ölümleriyle gelece&#;i kuran bir “merkez komite.” Parti, cephe ve ordu. Marx, Lenin ve Stalin. Mahir, Deniz ve &#;bo

Bu üçlü analojiler silsilesinin sözcü&#;ü sözcü&#;üne al&#;nmamas&#; gerekti&#;i aç&#;kt&#;r umar&#;m. Eninde sonunda bir mitolojiden bahsediyorum; tahayyülde kurulan, belki aç&#;k aç&#;k söylenmeyen, söylense bile yaz&#;lmayan ça&#;r&#;&#;&#;mlardan.

Hakan Alak’&#;n yak&#;nlarda gösterime giren "Hakikat: &#;eyh Bedreddin" filmini üslup, içerik ve biçimsel stratejiler aç&#;s&#;ndan tart&#;&#;madan önce söz konusu tarihsel olaya ve onun devrimci kültürdeki yans&#;malar&#;na bakman&#;n filmin ötesine geçip sosyalist harekete dair anlay&#;&#;&#;m&#;za bir &#;eyler kataca&#;&#;n&#; umuyorum.

TAR&#;H&#;N KURUCU MOMENTLER&#;NDEN B&#;R&#;: BEDREDD&#;N OLAYI

Hikmet K&#;v&#;lc&#;ml&#;’ya göre Bedreddin, "Türkiye devrim tarihinin de&#;il, bütün insanl&#;k için sosyal devrim tarihinin en ilgi çekici büyük kahraman&#;d&#;r. … Tarihsel devrim yerine sosyal devrimi geçiren en &#;uurlu ve en orijinal büyük devrimcidir." Ümit Hassan, Bedreddin hareketinin ezilmesinin Osmanl&#;’n&#;n devletle&#;me sürecinde belirleyici bir kilometre ta&#;&#; oldu&#;unu saptar (s. ).

"Tarih, s&#;n&#;f mücadelelerinin tarihidir" demek, egemenlerin bu tarihi kendi kum havuzlar&#;nda canlar&#;n&#;n istedi&#;i gibi yapmad&#;klar&#;n&#; da söylemek demektir. Egemen s&#;n&#;f devletlerinin tarihinde ezilen s&#;n&#;flar&#;n mücadeleleri önemli bir rol oynar. Bedreddin örne&#;inde bu rol, Osmanl&#;’n&#;n imparatorlu&#;a dönü&#;mesinin katalizörü olmak, onun devlet yap&#;s&#;n&#; belirlemekti.

Bedreddin olay&#;n&#; Türkiye Devrimci Hareketi’nin kurucu mitosuna çevirme onuru Nâz&#;m Hikmet’e ait. Ataol Behramo&#;lu’nun "divan &#;iiri, halk &#;iiri ve modern &#;iir ö&#;elerini kayna&#;t&#;rarak ulusal &#;iirimizin ba&#;yap&#;tlar&#;ndan birini yaratmay&#; ba&#;arm&#;&#;t&#;r" (c.2, s. ) diye tarif etti&#;i 'Simavne Kad&#;s&#; O&#;lu &#;eyh Bedreddin Destan&#;', hem bu topraklara dayanan sanatsal bir sentez üretmesiyle hem de evrensel sanat gücüyle Türkçe ça&#;da&#; &#;iirin kurucu metinlerinden biri. ’te Bursa Cezaevi’nin kütüphanesinde Mehemmed &#;erefeddin Efendi'nin tarihli teolojik risalesi Simavne Kad&#;s&#; o&#;lu Bedreddin’e rastlayan &#;air, metnin arkas&#;nda Anadolu topraklar&#;nda kaydedilmi&#; ilk s&#;n&#;f mücadelesinin palimpsestini gördü. Elindeki silik çizgilerin üzerinden geçerek karakterleri ve olay dizisiyle dört ba&#;&#; mamur bir öykü yarat&#;rken elbette tarihsel bilgi k&#;r&#;nt&#;lar&#;n&#;n aras&#;n&#; sanatç&#; ve Marksist kafas&#;n&#;n müdahaleleriyle doldurmak zorundayd&#;. &#;syan&#;n ’üncü y&#;l&#; olan ’da &#;zmir’de gerçekle&#;en Börklüce Mustafa Sempozyumu’nda Karaburun Bilim Kongresi’nde bu alanda yap&#;lan en güncel ara&#;t&#;rmalar&#; izlerken Nâz&#;m’&#;n bo&#;luklar&#; doldurma i&#;ini ne denli bir feraset ve titizlikle yapt&#;&#;&#;n&#; gördük. Ç&#;kar&#;mlar&#;n&#;n bir k&#;sm&#; belki (henüz) kan&#;tlanmam&#;&#;t&#; ama tarihe sad&#;k ve tutarl&#;yd&#;lar.

Bu noktaya dek üç kurucu rolden bahsetmi&#; olduk: Nâz&#;m Hikmet destan&#;n&#;n ça&#;da&#; Türkçe &#;iirin olu&#;umundaki rolü, Bedreddin-Börklüce isyan&#;n&#;n Osmanl&#;’n&#;n devletle&#;mesindeki rolü ve Bedreddin-Börklüce-Torlak figürlerinin Türkiye Devrimci Hareketi’nin de&#;erlerinin olu&#;mas&#;ndaki rolü.

"Hakikat" filmi, Nâz&#;m’&#;n Bedreddin destan&#;n&#; ve özellikle de destan&#;n sonundaki “Ahmedin Hikâyesi” adl&#; ek bölümü (“zeyl”) temel al&#;yor ve hikâyesini bu de&#;erleri ak&#;lda tutarak anlat&#;yor.

BU B&#;R BEDREDD&#;N F&#;LM&#;

Dramatik sanatlar alan&#;nda e&#;itim almaya ba&#;lad&#;&#;&#;m günden bu yana say&#;s&#;n&#; hat&#;rlamad&#;&#;&#;m kadar "Bedreddin filmi" projesi duydum (ben de 5 y&#;l önce bir Börklüce oyunu tasla&#;&#; yazm&#;&#;t&#;m). Bu proje bollu&#;unun en korkutucu yan&#;, bunlardan birinin ba&#;ar&#;s&#;z bir filme dönü&#;me olas&#;l&#;&#;&#;yd&#;. Çünkü büyük tarihsel olaylar, ba&#;ar&#;s&#;z sanat olaylar&#;na dönü&#;tüklerinde, konunun bir daha i&#;lenmesi için pek heves b&#;rakm&#;yor ortada; mesele, en az&#;ndan çok uzun bir süre, sanat&#;n gündeminden ç&#;k&#;yor ve i&#;lenmeden kal&#;yor (tipik örnek, Reis Çelik’in Deniz Gezmi&#;’leri anlatmaya çal&#;&#;an "Ho&#;çakal Yar&#;n" filmi.)

Hakan Alak’&#;n "Hakikat"i hakk&#;nda ilk söylenmesi gereken &#;ey &#;u galiba: Bu bir Bedreddin filmi ve bu ad&#; hak ediyor. Hikâyesi Ali &#;ahin’e ait olan, senaryosu Ali &#;ahin ve Hakan Alak taraf&#;ndan yaz&#;lan, görüntü yönetmenli&#;ini Serdar Ünlütürk’ün üstlendi&#;i, müzi&#;ini Levent Güne&#;’in, ses tasar&#;m&#;n&#; Ça&#;lar Ye&#;ilay’&#;n yapt&#;&#;&#; (filmdeki i&#;levleri aç&#;s&#;ndan bunlar&#;n özellikle belirtilmesi gerek) filmde, Bülent Emrah Parlak (Börklüce), Suavi (Bedreddin), Sayg&#;n Soysal (Torlak), Orhan Alkaya (Bak&#;r) gibi isimler rol alm&#;&#;.

Filmin üslubunda belki de en önemli ö&#;e, paralel kurgular. Öykü, biri yüzy&#;lda biri ise yüzy&#;l ba&#;lar&#;nda geçen iki paralel anlat&#;n&#;n iç içe geçirilmesi ile olu&#;turulmu&#;: Börklüce ayaklanmas&#; ile Nâz&#;m’&#;n destan&#;n&#;n sonunda anlat&#;lan Ahmet ve dedesinin Bedreddinî bir köye mecburi konuk olmas&#;. Ama paralellikler burada bitmiyor. yüzy&#;l k&#;sm&#;nda Börklüce’nin Karaburun’da, Bedreddin’in &#;znik’teki hikâyeleri de ayr&#; paralellikler yarat&#;yor. Bayezid Pa&#;a’n&#;n ve Ali Ferit’in ili&#;kileri, daha küçük yan olaylar olarak paralelliklere ekleniyor. Ve neredeyse her sahnede gerilim, paralel çekimlerle ayakta tutuluyor; Ayzen&#;tayn’&#;n sinema sanat&#;n&#;n kurucu metinlerinden olan 'Film Biçimi'nde tarif etti&#;i matemati&#;i uygulamal&#; örneklerle görüyoruz sanki. Bu paralel çekimlerin ba&#;rolünde do&#;a var: Bir harman sahnesi, bir gece &#;enli&#;i veya bir bekleyi&#; ân&#; gökte uçan ku&#;larla, ormanda dola&#;an atlarla bölünerek ilerliyor. Söz çokça kesiliyor ama öykü yine de kendini anlat&#;yor.

Tarihsel olaylar&#; merkezine alan dramatik yap&#;tlar&#;n konuyu bilenler için s&#;k&#;c&#; olmak, konuyu bilmeyenler içinse anla&#;&#;lmaz olmak gibi ikili bir riski var. Yapt&#;&#;&#;m sohbetlerden, seyircide baz&#; noktalar&#; tam anlayamama sorununun ara s&#;ra ortaya ç&#;kt&#;&#;&#;n&#; gözlemledim ama Bedreddin olay&#;yla buldu&#;u her &#;eyi okumu&#; biri olarak "Hakikat"in bu tuzaklardan ilkine dü&#;medi&#;ini gönül rahatl&#;&#;&#;yla söyleyebilirim. Olaylar&#;n s&#;ras&#;n&#; ne kadar iyi bilirseniz bilin, film, ilgiyi her an perdede tutmay&#; ba&#;ar&#;yor.

Filmi izlerken bir yandan da bunu nas&#;l yapt&#;&#;&#;n&#; dü&#;ündüm. "Toplam üç muharebe var, film ilkiyle ba&#;lad&#;, &#;imdi ikincisi gerçekle&#;iyor, s&#;rada üçüncüsü var, Bedreddin &#;znik'ten kaçmak üzere, &#;imdi yakalanacak" vs. gibi olaylar dizisinin ana hatt&#;n&#; olu&#;turan bütün dü&#;ümleri bildi&#;im halde filmi bunca ilgiyle izlememi sa&#;layan &#;ey ne? Galiba birini söyledim: Paralel kurgular&#;n ana hikâyede, yan öykülerde ve tek tek sahnelerde hem anlat&#; düzeyinde hem görüntü düzeyinde ba&#;ar&#;yla kullan&#;lmas&#;; s&#;k s&#;k ama s&#;k&#;c&#; olmadan de&#;i&#;en mekân, zaman ve görüntüler. Bir di&#;er ba&#;ar&#; ise tek tek sahnelerde gerilim ve çat&#;&#;man&#;n daima belli bir düzeyde tutulmas&#;; sadece yeterince büyük olan ana çat&#;&#;maya -Bedreddinîler ve Osmanl&#; aras&#;ndaki sava&#;a- güvenmeyip yan olaylarda ve karakterler aras&#;nda üretken çat&#;&#;malar yarat&#;lmas&#;. Fakat bunlara ses ve müzi&#;in gerilim ö&#;esi olarak kullan&#;lmas&#;n&#; eklemesek olmaz. Levent Güne&#;’in perküsyon a&#;&#;rl&#;kl&#; müzi&#;iyle Ça&#;da&#; Ye&#;ilay’&#;n foleyleri ve ses tasar&#;m&#; (at ki&#;nemeleri, uzak ç&#;&#;l&#;klar, h&#;&#;&#;rt&#;lar, sinek v&#;z&#;lt&#;lar vs.) gözünüzü kapatarak dinleseniz bile gerilimi duyuracak bir ses mimarisi kuruyor.

Filmin zay&#;f yan&#;ysa tam da bu gücünde kar&#;&#;m&#;za ç&#;k&#;yor: Gerilim ekonomisinin verimli yönetilmemesi. Daha ilk dakikalardan ba&#;layarak basit bir gündelik olay sahnesinden gö&#;üs gö&#;üse muharebelere kadar her yerde ses ve müzikle kurulan “d&#;&#;sal gerilim” o kadar yüksek ki bir yerden sonra art&#;k daha fazla gerilemez oluyoruz. Sürekli uyumsuz akorlarla ilerleyen bir blues &#;ark&#;s&#; gibi, bir yerden sonra gerilimi hissetmiyoruz; en az&#;ndan, filmin doruk noktalar&#;n&#;n gerektirdi&#;i kadar hissetmiyoruz. Neredeyse her an endi&#;eli veya öfkeli ses ve mimiklerle oynayan karakterler de gerilim ekonomisine olumsuz etki yap&#;yor.

"Hakikat" gibi tarihsel olaylar&#; konu alan eserler, “tarihin sanatla&#;t&#;r&#;lmas&#;” diyebilece&#;imiz o çetrefil ve her dem güncel konuya dair verimli dü&#;ünme olanaklar&#; sunuyor. Bu noktada tarihin kendisine ve sol çevrelerdeki yorumuna dair bir ba&#;l&#;k açmak isterim. Yaz&#;n&#;n ba&#;&#;nda mim koydu&#;umuz hususa, Bedreddin hareketinin nas&#;l kurucu bir mitosa dönü&#;tü&#;üne biraz daha bakal&#;m.

DEVR&#;MC&#;LER VE BEDREDD&#;N

Nâz&#;m’&#;n destan&#; ve sonras&#;nda yükselen devrimci dalgan&#;n bile&#;enlerince giderek daha fazla benimsendi. Radi Fi&#;’in 'Ben de Halimce Bedreddinem' ve Erol Toy’un 'Azap Ortaklar&#;' romanlar&#; 80 sonras&#; devrimci gelenekte o denli önemli ba&#;vuru kaynaklar&#; haline gelmi&#;ti ki bu kurmaca metinler neredeyse gerçe&#;in yerine geçti, Bedreddin ve Börklüce’nin ki&#;iliklerini anlamak aç&#;s&#;ndan tarihsel belge say&#;lmaya ba&#;lad&#;. Devrimci literatürde (ve sosyal medyada) &#;eyh Bedreddin sözü diye geçenlerin ço&#;u, bu iki romandan ve Nâz&#;m’&#;n destan&#;ndan al&#;nan kurmaca diyaloglar. Bu üç yazar zaten konuyu kendi devrimci gündemlerinin parças&#; olarak i&#;lediklerinden, onlar&#;n (özellikle de Azap Ortaklar&#;’n&#;n) bu tarihsel figürlere giydirdikleri k&#;yafet, ço&#;u zaman ça&#;da&#; bir Marksist-Leninist militan&#;n k&#;yafetiydi.

Oysa elde çok az birincil kaynak var: Bizansl&#; tarihçi Dukas’&#;n isyandan epey sonra gitti&#;i bölgede toplad&#;&#;&#; verileri aktard&#;&#;&#; 'Dukas Tarihi ve Baba &#;shak torunu Â&#;&#;k Pa&#;azâde Tarihi'nde geçen birkaç sayfaya ek olarak Bedreddin torunu Haf&#;z Halil’in yazd&#;&#;&#;, Türkçeye görece geç çevrilen 'Menak&#;bnâme'. Buna &#;drisi Bitlisi, &#;bni Arab&#;ah ve Ne&#;ri’nin bu üç kayna&#;&#; temel alan ikincil metinlerini eklesek bile elimizde pek bir &#;ey yok. &#;eyh Bedreddin’in 'Vâridat'&#; mutat bir tasavvuf risalesidir, epey serbest bir yorumlamayla, insanlar&#;n e&#;itli&#;ine ve halklar&#;n karde&#;li&#;ine dair sonuçlar ç&#;kar&#;labilecek yerler bile birkaç paragraf&#; geçmez; geri kalan ve külliyat&#;n&#;n as&#;l gövdesini olu&#;turan eserleri ise f&#;k&#;h ve &#;eriat incelemeleridir.

Tarihsel belgelerde Torlak Kemal hakk&#;nda hemen hiçbir &#;ey olmad&#;&#;&#; gibi Bedreddin’in Karaburun isyan&#;ndaki rolüne dair bir netlik de yok. Bedreddin ve Börklüce aras&#;nda bir dostluk ili&#;kisi oldu&#;u kesin gibi ama tarihçilerin ço&#;u, Karaburun isyan&#;n&#; Börklüce’nin münhas&#;ran önderlik etti&#;i bir vergi isyan&#; olarak görme e&#;iliminde.

Yine de Bedreddin-Börklüce-Torlak “teslisi” bütün gücüyle devrimci mitolojinin ortas&#;nda duruyor. Bunda Nâz&#;m’&#;n &#;iir gücünün etkisi oldu&#;u kesin fakat bu isyana dair çok az &#;ey bildi&#;imiz de kesin ve bu üç figürün Rumeli, Karaburun ve Manisa’da önderlik ettikleri “zuhur ve huruç” hareketlerinin ortak bir s&#;n&#;fsal zemine dayanmalar&#; çok yüksek ihtimal. &#;lber Ortayl&#; ekolünün Bedreddin hareketini gerici olarak yaftalayan ilkel mekanik materyalizmi (mealen, “Bedreddin daha geri bir toplumu temsil ediyordu, Osmanl&#;’n&#;n imparatorluk haline gelmesi ise üretici güçleri daha ileri ta&#;&#;yan bir hamleydi”) bir kenara b&#;rak&#;lacak olursa, Nâz&#;m’dan K&#;v&#;lc&#;ml&#;’ya, oradan da bugüne dek devrimci yazarlar&#;n hemen hepsinin Bedreddin ve Börklüce’ye bu topraklar&#;n, deyim yerindeyse, ilk Spartaküs’leri olarak bakmalar&#; bütünüyle anla&#;&#;l&#;r. Spartaküs’ün sava&#;t&#;&#;&#; topraklarla Bedreddin’in huruç etti&#;i topraklar&#;n ayn&#; yer (Trakya) olmas&#; ise bu analojiyi en fazla daha da güçlendirir.

SANATIN TAR&#;HLE &#;MT&#;HANI

Tarihi konu alan yap&#;tlar, tarihsel ki&#;ilikleri gerçe&#;e uygun (en az&#;ndan yak&#;n) yans&#;tmakla inand&#;r&#;c&#; ve güçlü karakterler kurmak aras&#;ndaki açmaza eninde sonunda girerler. Bu sorunu Shakespeare gibi tarihsel gerçekleri pek kâle almadan çözmek mümkündür ama aç&#;k veya örtük, tarihe sadakat iddias&#; olan metinlerde bu yap&#;lamaz. Bu durumda en iyi çözüm, tarihsel ki&#;ilikleri ve olaylar&#; arka plana alarak öyküyü kurgusal karakterler etraf&#;nda kurmakt&#;r; öyle ya, her Nazi filminde Hitler ve Goebbels ana karakter olmak zorunda de&#;il, ço&#;u durumda onlar&#; görmemiz bile gerekmez, müsebbipleri olduklar&#; sosyotarihsel fon üzerine say&#;s&#;z hikâye kurabiliriz.

"Hakikat", kurmaca Ali Ferit karakteriyle bu yolu tutar gibi görünüyor ama hem Bedreddin-Börklüce-Torlak karakterlerini arka plana çekemedi&#;inden hem de Ali Ferit karakterinin dönü&#;üm momentlerini yeterince ince i&#;çilikle kuramad&#;&#;&#;ndan epizodik bir niteli&#;e bürünüyor: Herkesi biraz biraz tan&#;yoruz, herkesle az az özde&#;le&#;iyoruz. Hakk&#;nda bunca az &#;ey bildi&#;imiz Börklüce’yi tarihe kallavi müdahalelerde bulunmadan bir karaktere çevirmek mümkün de&#;il; elimizde bir halk önderi var, ona atayaca&#;&#;m&#;z her zay&#;fl&#;k tarihi farkl&#; bir yöne sokacak. Oysa zay&#;fl&#;k yoksa karakter de olmuyor ve oyunculuk, “ki&#;ile&#;tirme” denen ve edebi sanatlar&#;n muhtemelen en ustal&#;k gerektiren sorununu çözmeye yetmiyor. Bedreddin’in dü&#;ünsel dönü&#;ümüne dair görece çok &#;ey biliyoruz; &#;ekspiryen serbestiyi de kullanarak bu malzemeden Orhan Asena’n&#;n denedi&#;i gibi bir trajik karakter yaratmak mümkün ama filmin (ve asl&#;nda bu olay&#; ele alan hemen her çal&#;&#;man&#;n) ba&#;kahraman&#; Bedreddin de&#;il Börklüce, zaten filmde de Bedreddin, kendini pek anlatamadan Serez’de idama gidiyor. &#;çki &#;i&#;esine biraz gere&#;inden fazla uzansa da e&#;lenceli nitelikleriyle Torlak iyi bir yan karakter olmay&#; ba&#;arm&#;&#;. Karakter potansiyeline en çok sahip olan Ali Ferit’se bu kuvveyi fiile ancak k&#;smen dönü&#;türüyor. Sultan ordusunun inanm&#;&#; ve mert bir askerinin esir dü&#;mesi ve sonras&#;nda kademe kademe dönü&#;mesine dair iyi kurgu noktalar&#; saptanm&#;&#; ama tarihsel figürlerin simgesel ve film-zamansal a&#;&#;rl&#;&#;&#; kar&#;&#;s&#;nda bu kurgusal olanaklar geli&#;meye yeterince f&#;rsat bulamam&#;&#;.

Tarih anlat&#;lar&#;n&#;n bir di&#;er sorunu da diyalog. Arkaik olmadan tarihsel duran sözler nas&#;l yaz&#;l&#;r? Kadim vintage sorunsal&#;d&#;r bu: Nesne eski görünmeli ama eski olmamal&#;d&#;r. Shakespeare’in bu soruna yine bir çözümü var: Herkes olay&#;n geçti&#;i de&#;il eserin yaz&#;ld&#;&#;&#; tarihteki dille konu&#;ur, hatta o dönemin elbiselerini giyinir. Game of Thrones gibi yar&#;-fantastik anlat&#;larda da bu yol tutulabilir; arada s&#;rada ça&#;da&#; sözcüklerle kurulmu&#; süslü s&#;fat tamlamalar&#;yla çe&#;ni yapmak yeter, eninde sonunda bir hayal ülkesinde geçmektedir her &#;ey. Nâz&#;m Hikmet, tarihsel kaynaklardaki baz&#; Osmanl&#;ca ifadeleri &#;iirinin dokusuna katarak (“Mübala&#;a cenk olundu”) ve baz&#; diyaloglarda halk &#;iiri formlar&#;n&#; kullanarak (“Var gil atl&#; yi&#;it, var git i&#;ine”) bir çözüm bulur. 'Azap Ortaklar&#;' ve 'Devlet Ana' (Kemal Tahir) gibi eserler, kendilerine özgü bir dil geli&#;tirerek kitap boyunca ona yaslan&#;r; grameri ça&#;da&#;, sözcükleri kadim dil da&#;arc&#;&#;&#;n&#;n bugün de ya&#;ayan k&#;sm&#;ndan al&#;nm&#;&#;, sözcükleri ve cümle yap&#;s&#; biraz e&#;ilip bükülmü&#; stilize bir dildir bu. "Hakikat" filmi de biraz bu son yolu tutuyor ama hem dili “eskitme” taktiklerinin hem de genel olarak diyalog ak&#;&#;&#;n&#;n biraz daha ince i&#;çili&#;e ihtiyac&#; var gibi duruyor. Örne&#;in izleyicinin o me&#;hur “&#;ri&#; Dede Sultan” slogan&#;ndaki iri&#;’in “eri&#;mek” fiiliyle ba&#;&#;n&#; kurabildi&#;ine emin de&#;ilim. Çok yerde de&#;ilse bile baz&#; yerlerde hamasi tarih dizilerinin çürük tad&#; dama&#;&#; rahats&#;z ediyor.

Bu aksamalar&#; en çok tamir eden &#;ey, görüntü ve ses mimarisinin ile oyunculuklar&#;n gücü. Oyunculuk da hiç aksam&#;yor de&#;il; zaman zaman fazla teatral, fazla y&#;pranm&#;&#;, bazen neredeyse özenti aktörlük taktikleri görüyoruz. Fakat genel olarak hem oyuncular hem de reji taraf&#;nda iyi i&#;lenmi&#; bir süreçle kar&#;&#; kar&#;&#;yay&#;z. Tek tek anlarda belki ama toplam atmosferin kar&#;&#;s&#;nda, “gördü&#;üne inanmama” halini çok ya&#;am&#;yoruz.

Tarihsel ve dramatik özgül a&#;&#;rl&#;klar&#; yüksek çok say&#;da karakterin eyledi&#;i öykülerde en zor i&#; final yapmak. Nâz&#;m Hikmet’in dikti&#;i &#;iirsel an&#;t&#;n Bedreddin’in idam&#;n&#; anlatan son bölümü ça&#;da&#; Türkiye &#;iirinin kurucu metinlerinden biridir, demi&#;tik. Zülfü Livaneli’nin '&#;eyh Bedreddin Destan&#;'ndan bu yana “sat&#;r&#; çald&#; cellat” diye ba&#;layan ve Börklüce çarm&#;ha geriliyken müritlerinin “&#;ri&#; Dede Sultan iri&#;” diyerek katledilmelerini anlatan bölüm de sol kolektif haf&#;zan&#;n önemli bir parças&#;. Hem bunlar&#;n gücünü yans&#;tabilecek bir final yaratmak kolay de&#;il. Dahas&#;, bu kadar önemli karakterin sonlar&#;na dair seyirciye bir ipucu vermek, neredeyse zorunlu olarak “çoklu final sendromu” dedi&#;imiz &#;eyi do&#;uruyor. Bu durum, yukar&#;da bahsetti&#;imiz “yüksek gerilim sendromu” ile el ele vererek birçok seyircinin gözünde ya&#; tomurcuklar&#; yaratm&#;&#; olsa gerek.

H&#;Ç K&#;MSEN&#;N DOKUNAMAYACA&#;I SUÇSUZLUK

Sinemada filmlerin ba&#;ar&#;s&#;n&#;n, finalde seyirciyi a&#;latmakla ölçüldü&#;ü bir dönem var. Biraz naif, hatta komik ama dü&#;ünmek gerek: &#;nsanlar neden a&#;lar?

Dramatik sanatlar&#;n, karakterini seyirciye sevdirme (ve gerekirse onun için a&#;latma) taktiklerine bakt&#;&#;&#;m&#;z zaman kapitalizme neredeyse örgütlü bir meydan okuman&#;n izlerini bulabiliriz. En t&#;rt Hollywood filminde bile karakteri ilginç ve sevilmeye lay&#;k k&#;lan özellikler dayan&#;&#;ma, yard&#;mla&#;ma, ba&#;ka insanlar&#; sevme gibi &#;eyler. Anti-kahramanlar bile d&#;&#;ar&#;dan ne kadar nemrut görünürlerse görünsünler objektif olarak bu kolektivist özellikleri ta&#;&#;d&#;klar&#; için veya bu özelliklere yakla&#;t&#;klar&#; ölçüde sevgi puan&#; toplarlar. Bu çok genel ahlaki niteliklerin kapitalizmle mutlaka çeli&#;ki içinde olmak zorunda olmad&#;&#;&#; söylenebilir elbette. Ben, son tahlilde böyle bir çeli&#;ki oldu&#;unu iddia edece&#;im. Ba&#;ka insanlar&#; seven bir birey, kapitalizm ko&#;ullar&#;nda ya&#;am&#;n&#; sürdürebilir tabii ama bu karakter özelli&#;ini korudu&#;u sürece düzenle örtük veya aç&#;k çat&#;&#;malara girmek zorundad&#;r. Tarihin her döneminde bu çat&#;&#;may&#; en aç&#;k ve bilinçli biçimiyle devrimciler ya&#;ar.

"Hakikat" filmi, örne&#;in 'Azap Ortaklar&#;'n&#;n yapt&#;&#;&#; gibi, tarihsel ki&#;ilikleri ça&#;da&#;&#;m&#;z sosyalist militanlara dönü&#;türmüyor ama Mahir’le Ula&#;’&#;n mahkemedeki kucakla&#;ma sahnesini görmü&#; herhangi bir insan&#;n da Börklüce ile Torlak’&#;n vedala&#;ma sahnesiyle ba&#;&#;n&#; kurmamas&#; mümkün de&#;il (bu paralelli&#;e dikkatimi ilk çeken, Gamze Mimaro&#;lu oldu). Peki, her dinden efendi halka kar&#;&#; ittifak içindeyken “inanc&#; ne olursa olsun herkes birdir” diyenlerin “gâvurla i&#; tutmak” ile suçlanmas&#;; ba&#;lar&#;nda a&#;a, bey, pa&#;a olmaks&#;z&#;n kendi emeklerinin ürünüyle ya&#;amak isteyenlerin her tür zulme reva görülmesi tan&#;d&#;k de&#;il mi?

Kendileri için hiçbir &#;ey istemeden ba&#;ka insanlar u&#;runa her tür bedeli göze alanlar&#;n tarihin her döneminde geni&#; kitlelerce duyguda&#;l&#;kla kar&#;&#;lanmas&#;n&#;n özlü bir tahlili, Cemal Süreya’n&#;n Yar&#;mada &#;iirinde var: “Biz k&#;r&#;ld&#;k daha da k&#;r&#;l&#;r&#;z, kimse dokunamaz bizim suçsuzlu&#;umuza.”

"Hakikat", i&#;te budur: Sömüren s&#;n&#;f iktidarlar&#; ne denli güçlü olursa olsun, tarihi ne denli karartmaya çal&#;&#;&#;rlarsa çal&#;&#;s&#;nlar, ellerinde hangi zor ve ideoloji ayg&#;tlar&#;n&#; tutarlarsa tutsunlar, kendi katillerinden ve h&#;rs&#;zlar&#;ndan istedikleri kadar kahraman yaratmaya çal&#;&#;s&#;nlar insanl&#;&#;&#;n kahir ekseriyeti Bedreddin, Börklüce ve Torlak gibilerini sevmeye devam edecek. &#;nsan&#;n insan&#; kar&#;&#;l&#;ks&#;z sevmesinin ve bu u&#;urda bedel ödemesinin masumiyetine zarar vermek mümkün de&#;il. Gönüllerde ve toplumlarda depremler yaratan bir masumiyettir bu.

Yerli Film izle

Film, Osmanlı Devleti&#;nin duraklama devri zamanlarında Anadolu&#;da çıkan ilk eşlikçi isyanı olan Şeyh Bedreddin isyanını konu alıyor. &#;lü yıllarda daha eşitlikçi bir gelir dağılımını hedefleyen Şeyh Bedreddin, can dostu Börklüce Mustafa ve Torlak Kemal ile birlikte çok konuşulan isyanın merkezinde yer alırlar.

Hakikat Şeyh Bedreddin Full Hd İzle

Hakikat Şeyh Bedreddin Full İzle

Tarihi dram türündeki &#;Hakikat Şeyh Bedreddin&#;, Anadolu&#;daki isyanı konu alyor. Yönetmenliğini Hakan Alak&#;ın üstlendiği filmin baş rollerinde Suavi, Bülent Emrah Parlak ve Saygın Soysal bulunuyor. İyi seyirler.

Hakikat Şeyh Bedreddin Full İzle

Tür: Dram Filmleri İzle, Editörün Seçtikleri, Savaş Filmleri İzle, Tarih filmleri izle

Yapım:

Yönetmen: Hakan Alak

Oyuncular: Suavi, Bülent Emrah Parlak, Saygın Soysal, Ali Barkın, Ezgi Esma Kürklü

Etiketler: Hakikat Şeyh Bedreddin p İzle, Hakikat Şeyh Bedreddin Full İzle, Hakikat Şeyh Bedreddin Hd İzle

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası