kuranı ezbere okumaya ne denir / Mukabele nedir? Televizyondan mukabele dinlemekle hatim yapılır mı?

Kuranı Ezbere Okumaya Ne Denir

kuranı ezbere okumaya ne denir

Mukabele nedir ve mukabele nasıl yapılır? Mukabele ile hatim olur mu?

Mukabele nedir ve mukabele nasıl yapılır? Mukabele ile hatim olur mu?

Ramazan Ayı başta olmak üzere üç aylarda da yapılabilen mukabele geleneğinin faziletleriyle ilgili bilinmesi gerekenleri sizler için haberimizde derledik. Peki Mukabele nedir ve mukabele nasıl yapılır? Mukabele ile hatim olur mu?

Sözlük anlamına baktığımızda 'karşılıklı okumak ve yüz yüze' manasına gelen mukabele, Kuran-ı Kerim-i ezber veya yüzüne bakarak okuyan kişiyi takip etmenin sonucunda gerçekleşen bir durumdur. Kuran-ı Kerim'in Ramazan-ı Şerifte nazil olması üzerine Müslümanların bu ayda Kuran-ı Kerim okumaya ağırlık vermesi derecesi yüksek faziletler kazanmak bakımından önemlidir. Her harfine kat kat sevapların verileceği müjdesi ile cami ve evler mukabeleler ile dolup taşmaktadır. Ramazan ayında günde 1 cüz okuyarak bayrama kadar bitirilen Kuran-ı Kerimi baştan sona okuma adeti ile mukabele geleneği doğmuştur. Günümüzde Müslüman kimseler ise birer cüz aralarında pay ederek 30 günde Kur'an hatmi ile mukabelelerini gerçekleştirmiş olurlar.

İlahiyatçı ve Yazar Adnan Şensoy, genellikle Ramazan ayında Kuran-ı Kerim'i karşılıklı olarak okuyup hatip etme anlamına gelen mukabeleyi açıkladı. İki kişiyle yapıldığı gibi grupça da yapılan mukabeleyi Peygamber Efendimiz (sav) ve Cebrail a.s'ın da yaptığını belirtti. Ayrıca Şensoy, mukabele hakkında merak edilen diğer detayları da açıkladı. 

Kuran okumaya başlamadan önce okunacak dua! Her harf için sevap kazandıran duaİLİŞKİLİ HABERKuran okumaya başlamadan önce okunacak dua! Her harf için sevap kazandıran dua

Özellikle Ramazan aylarında her gün bir cüz okuyarak, bayrama kadar bütün Kur'an'ı baştan sona okuma geleneği içinden mukabele geleneği doğmuştur. Buna göre 30 Müslüman birer cüz okumayı paylaşarak kısa sürede karşılıklı paylaşımla Kur'an hatmini gerçekleştirmiş olurlar. 

Peygamber Efendimiz (SAV)'in bu konu ile ilgili hadis-i şerifi ise şu şekildedir:

Kuran okumanın sevabı! Abdestsiz Kuran okunur mu, dokunulur mu?İLİŞKİLİ HABERKuran okumanın sevabı! Abdestsiz Kuran okunur mu, dokunulur mu?

KURAN-I KERİM CÜZLERİNİN HEPSİ OKUNDUKTAN SONRA NE YAPILIR?

Cüzler okunduktan sonra ne yapılmalıdır

Cüzler okunduktan sonra ne yapılmalıdır

Allah'ın kelamı olan yüce kitabimiz Kuran-ı Kerimi okuduktan sonra hatim duasına başlamadan önce Nas ve Fatiha ile Bakara suresinin başından beş ayet okumak sünnettir. Übey bin Ka’b’ın rivayetine göre: “Peygamberimiz (SAV), Nas suresini okuduğu zaman, Fatiha suresine başlar, sonra Bakara suresinin başından “ve ulaike humu’l-müflihun”a kadar okur, hatim duasını yapar, daha sonra da kalkardı.” (Suyuti, el-İtkan, 1/)

Mukabele Nedir Ve Nasıl Yapılır? Mukabele Ne Zaman Okunur

Haberin Devamı

Mukabelenin başka bir anlamı da yüksek sesle hatim okunurken Kur’an'ın gözle ve sessizce takip edilmesidir.

Mukabelenin başka bir anlamı ise karşılaştırma, karşılıklı yapılan okumadır.

Mukabele Nasıl Yapılır?

İslam dünyasında mukabelenin manası şöyledir: Bir kişinin Kuran'ı ezberden ya da kitaptan yüksek sesle okuması ve onu dinleyen topluluğun da sessiz bir biçimde Kur’an'dan takip etmesidir. İslam dünyasında süregelen "mukabele" geleneği hemen hemen tüm Müslüman coğrafyada yerine getirilmektedir.

Makedonya ve bazı Balkan ülkelerinde de 3 aylar geldiğinde mukabele yapılmaktadır. Mukabelede her cüz tek bir kişi ya da birden fazla hafız tarafından okunabilir. Mukabelede usul olarak kabul edilen, mukabele okuyan kimsenin hafız bile olsa mushafa bakarak okumasıdır. Bu yöntem daha faziletli kabul edilmiştir. Ayrıca mukabelenin orta hızda okunması da rahat takip imkanı sağlayacağı için tavsiye edilmiştir.

Mukabelenin tarihinde Kuran'ı güzel okuyan birinden dinleme geleneği yatmaktadır. Hz. Peygamber'in de ashabın içinde güzel Kuran okuyanları dinlediği vakit ve zaman zaman duygulanarak gözyaşlarını tutmadığı bildirilmektedir. Bugün Topkapı Sarayı Müzesinin Hırka-i Saadet Dairesi'nde günün hemen hemen her saatinde mukabele okuma geleneği sürdürülmektedir.

Haberin Devamı

Mukabele Ne Zaman Okunur?

Mukabele eski tarihlerden bugüne kadar süregelen bir dini gelenektir. Osmanlı Padişahı 3. Selim' in ramazan aylarında Eyüp'te türbede ya da Saray' da Hırka-i Saadet Dairesi'nde hatim okuttuğu bilinmektedir. Mukabele nasıl ve ne zaman okunur sorularını madde şöyle cevaplamak mümkündür:

Mukabele; 3 aylarda ve özellikle ramazan ayında cami, mescid ve evlerde daha çok sabah, öğle, ikindi namazları öncesinde hafızlar tarafından okunan Kuran'ı takip etmek suretiyle hatim indirme geleneğinin ismidir.

İstanbul' da eski ramazanlarda camilerde mukabele okunmasına ramazan ayından 15 gün önce başlanılmaktaydı.

Hatta Osmanlı döneminde camilerde namazlardan önce birer cüz mukabele okumakla görevli "cüzhan" olarak adlandırılan cami görevlileri bulunmaktaydı.

Haberin Devamı

Eski zamanlarda İstanbul' da Eyüp Sultan Camii ve Türbesi'nde okunan hatimlerin ayrıca bir faziletinin olduğuna inanılırdı.

Yine eski İstanbul'un büyük konak ve yalılarında güzel sesli imam ve müezzinler görev alırlar, sahurdan sonra mukabeleler okunurdu.

Bugün ise mukabeleler ülkemizde ramazan ayının ilk günü başlamakta ve arefe günü de tamamlanarak duası eda edilmektedir.

Bugün İstanbul'da özellikle selatin camilerinde ve ramazan aylarında tanınmış hafızlar mukabele okumaktadır.

Ülkemizde ayrıca kadınların ramazanda evlerde toplanarak mukabele okuma geleneği de bulunmaktadır.

İstanbul ve tüm ülkede olduğu gibi diğer İslam coğrafyasında da mukabeleler okunmaktadır. Balkan ülkelerinde ve Makedonya' da mukabeleye 3 aylar girince başlanmaktadır. Recep, Şaban ve Ramazan aylarında hatim indirilmektedir.

Haberin Devamı

Mısır, hafızlarıyla ünlü bir İslam ülkesidir. Mısır'da da Ramazan ayında camide, evlerde, radyo ve televizyonlarda mukabele okunmaktadır.

Kaynak: İslam Ansiklopedisi

Mukabele Nedir, Nasıl Yapılır? Mukabele İle Hatim Yapılır Mı?

Mukabele Nedir?

 Mukabele kelimesinin sözlük manası ile "karşılıklı verme, karşılıklı okuma" anlamlarına gelir. Mukabelenin başka bir manası ise Kur’an'ın okunması ile alakalıdır. Mukabele kelimesi Türkçe içerisine Arapçadan geçmiş bulunan bir kelimedir. Arapçada kapsamında mukabele olumlu bir anlam taşıyan sözcükler arasında bulunur.

 Mukabele, bir eylemi anlatır ve bununla birlikte karşılıklı verme veya karşılıklı okuma anlamına gelir. İslam dünyası içerisinde mukabele geleneği ise; Cebrail'in ramazan ayları boyunca her gece Hz. Muhammed'e gelip nazil olan ayetleri ve sureleri karşılıklı bir şekilde okuyup kontrol etmelerine dayandırılır.

 Mukabele Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

 Kur'an, peygamber efendimizin son Ramazan'ında okumuş olduğu sıralama ile ölümünden sonra Ebubekir döneminde mushaflaştırılmış, Osman zamanında ise teksir edilerek büyük olan şehirlere gönderilmiştir. ’den çok fazla sahifeden meydana gelen kitap düzeni, takriben yirmi sayfadan oluşan otuz cüze bölünmüştür. Özellikle Ramazan aylarında her gün bir cüz okunması ile bayrama kadar tüm Kur'an'ı baştan sona okuyabilme geleneği aracılığı ile mukabele geleneğinin doğması sağlanmıştır.

 Mukabele İle Hatim Yapılır mı?

 Televizyon ya da herhangi bir iletişim aracından okunmakta olan bir mukabeleyi takip etmek ya da dinlemek sevap sayılır. Ancak bu durumda ise kişi okunmakta olan mukabeleyi yalnızca dinlemek ile yetindiği takdirde hatim sevabı alır. Hatim yapmış sayılmak için Kur'an'ın bizzat okunması gerekir. Mukabele, dinimizde önemli yere sahip olan bir uygulamadır. Günümüzde de sıklıkla mukabele uygulamalarının gerçekleştirildiği görülmektedir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası