kolda çıkan yağ bezesi / Lipom (Yağ Bezesi) Neden Olur, Nasıl Geçer, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kolda Çıkan Yağ Bezesi

kolda çıkan yağ bezesi

Yağ Bezesi Nedir?

Yağ bezesi, derinin altında gelişen yağ dokularına ve onların deri üzerinde yarattığı şişkinliğe denir. Yuvarlak veya oval şekilli olurlar. Yağdan oluşan bu bezeler çoğunlukla zararsız oluşumlardır. Yavaş yavaş büyüdükleri için belli bir büyüklüğe gelene kadar fark edilmezler. Araştırmalara göre her kişiden birinde görülürler. Sıklıkla yaşlarında ortaya çıkarlar ve kadınlarda erkeklere oranla daha fazla yağ bezesi oluşur.

Yağ bezesi belirtileri arasında şunlar bulunur: Yağ bezelerine deri üstünden dokunulduğunda hareket edebilen, fazla sert olmayan, lastik kıvamında bir doku oldukları hissedilir. Yağ bezeleri vücudun her yerinde ortaya çıkabilir. Genellikle hemen deri altında yer kollarda, bacaklarda, boyun bölgesi civarında, sırtta, omuzlarda, göğüste, karın bölgesinde ve yüzde belirirler. Yüzde yağ bezesi ağırlıklı olarak alında çıkar.

Genellikle ağrıya neden olmadıkları için birçok kişi yağ bezeleriyle yaşamaya alışıktır. Nadir de olsa kaslarda, beyinde ya da iç organlarda da yağ bezesi oluşabilir. Bu durumlarda yağ bezesini göremeseniz de içeride bulunduğu bölgeye yaptığı baskı ile ağrı yaşayabilirsiniz. Ya da yakınındaki bir organınıza baskı yaparsa ilgili organınızla ilgili sağlık sorunları yaşayabilirsiniz. Yağ bezesinin içerisinde kan damarları bulunuyorsa ya da eklem üzerinde oluştuysa bu iki durum da ağrıya neden olabilir.


Yağ Bezesi Neden Olur?

Yağ bezesinin neden oluştuğuna dair net bilgi bulunmamaktadır. Ailede yağ bezesi bulunması kişide beze oluşması ihtimalini artırmaktadır. Yağ bezelerinin bir hasar sonrası hasar gören bölgede ortaya çıktıkları düşünülmektedir ancak bu konuda bir netlik yoktur. 

Bazı hastalıklar nedeniyle oluşan yağ bezeleri vardır. Bu rahatsızlıklar kalıtsal çoklu lipomatoz, Decum hastalığı, Madelung hastalığı ve Gardner Sendromu’dur. Dercum hastalığında çocuklarda ağrılı yağ bezeleri oluşur. Madelung hastalığı genellikle yoğun alkol kullanan erkeklerde ortaya çıkar. Hastalığa bağlı yağ bezeleri ise omuz ve boyun civarında görülür. 

Yağ Bezesi Patlarsa Ne Olur?

Halk arasında yağ bezelerinin patlama ihtimali oduğu düşünülerek bu durumdan çekinilir. Ancak yağ bezeleri patlayacak bir yapıda değildir. Bu hatalı bilgiye yağ bezesi ile kistin karıştırılması neden olur. Kistler patlayabilir ancak yağ bezelerinde böyle bir durum yaşanmaz.

Yağ Bezesi Kanser Belirtisi Midir?

Yağ bezeleri tümör olarak tanımlanırlar ancak zararsız yani iyi huyludurlar. Nadir olarak kötü huylu yağ hücreleri de görülür. Sıklıkla doktorlar elle yaptıkları muayenelerde yağ bezelerinin yapısını anlarlar. Ağrılı olması da hekimler için daha detaylı inceleme yapılmasını gerektirebilir. Ultrason, manyetik rezonans taraması ya da bilgisayarlı tomografi ile yağ bezesinin görüntüsü alınır. Bu görüntüleme sayesinde yağ bezesinin içerisindeki kan damarları daha net görünür ve bası yaptığı yerler anlaşılır.  Liposarkom denilen kötü huylu yağ hücrelerinden şüphelenildiğinde biyopsiyle bir doku örneği alınır ve kesin tanı için patoloji laboratuvarına gönderilir. 

Yağ Bezesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yağ bezesi tedavisi ağırlıklı olarak cerrahi ile yapılır. Yağ bezeleri herhangi bir rahatsızlık vermedikleri sürece çıkartılmaya gerek yoktur. Ancak yağ bezenizi mutlaka bir doktora göstermelisiniz. 

Yağ Bezesi Aldırma

Yağ bezeniz sağlığınız üzerinde bir risk oluşturuyorsa doktorunuz çıkarılmasını isteyecektir. Risk oluşturmamasına rağmen görüntüsü sizi rahatsız ediyorsa siz de çıkarılmasını isteyebilirsiniz. 

Yağ Bezesi Ameliyatı

Gelelim yağ bezesi nasıl geçer sorusunun yanıtına… Derinin hemen altında olan bir yağ bezesi genellikle lokal anestezi uygulanarak küçük bir ameliyatla çıkarılır. Yağ bezesi aldırma işleminin ardından küçük bir yara iziniz kalabilir. Yağ bezesinin çıkarıldıktan sonra tekrar etmesi nadir olarak görülür. Yağ bezesini çıkartmanın bir diğer yolu ise liposuction yöntemidir. Bu yöntemde doktor bir şırınga yardımıyla yağ dokusunu vücuttan dışarı alır.

5 cm’den büyük yağ bezeleri alttaki dokuya bası yaparak rahatsızlık verebilir. Bu ebattaki yağ bezeleri alınırken hastalar uyutularak operasyon yapılması gerekebilir. 
Küçük ya da büyük, alınan her yağ bezesi incelenmek üzere mutlaka  patoloji laboratuvarına gönderilir.

Yağ Bezesi Türleri Nelerdir?

Yağ bezelerinin içerisinde sıklıkla sadece yağ bulunur. Bazı bezelerin içinde kan damarları ve başka dokular da bulunabilir. Lipom türlerinden bazıları şunlardır:

Miyelolipom: İçerisinde kan hücrelerini üreten yağ ve dokular bulunur.
Konvansiyonel: Sık görülen sıradan yağ hücreleridir. İçinde sadece beyaz renkli yağlar bulunur.
İğsi Hücreli: Yağ hücreleri uzun bir yapıya sahiptir.
Pleomorfik: İçerisinde farklı boyutlarda ve şekillerde yağ hücreleri bulunur.
Anjiyolipom: İçerisinde yağla birlikte kan damarları da vardır ve sıklıkla ağrıya neden olurlar. 
Hibernoma: Bu tipteki yağ bezesinin içerisinde beyaz değil kahverengi yağ bulunur.
Fibrolipom: Yağ ve lifli dokudan oluşan bir yapıya sahiptir.   

Yağ Bezesi Oluşmadan Önlenebilir mi?

Yağ bezelerinin oluşmasını engellemenin bir yolu yoktur. Ailenizde yağ bezesi olanlar varsa sizde de çıkma ihtimali ailesinde yağ bezesi olmayan insanlara göre daha yüksektir. 

Yağ Bezesi İçin Doktora Gitmenizi Gerektirecek Durumlar

Yağ bezenizin olduğu yerde ani ağrı oluşursa, dokunduğunuzda yeri değişmiyorsa, hızlı bir şekilde giderek büyüyorsa, sertse doktorunuza giderek bezenizi kontrol ettirmelisiniz. 

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Lipom (Yağ Bezesi)

Lipom Tedavisi

Lipom tedavisi halk arasında ameliyat edilmeden sıcak uygulama, bitkisel tedaviler, lazer tedavileri ve çeşitli masajlarla tedavi edilebileceği söylentisi yaygınlaşsa da bu tip tedaviler lipomun yok olmasını engellemeyip komplikasyonlara sebep olabilmektedir. Özellikle lipomlar travmatize edildiğinde lipom üzerinde dayanılmayacak ciddi ağrılar oluşturabilmektedir. Bununda sebebi yağ nekrozu veya selülit oluşmasından kaynaklıdır

 Yağ Bezelerinizden 5 Dakikalık Bir İşlemle Kurtulun!

Yağ bezelerinin bulunduğu yer ve büyüklüğüne göre en fazla lokal uyuşturucu süresi hariç 5 dakikada yağ bezesinin büyüklüğünün üçte biri büyüklüğünde mikro kesi ile kurtulmanız mümkündür.

Hastanede yatmadan kliniğimizde kısa süren lokal anestezi ile günlük yaşamınıza ve çalışmanıza ara vermeden tedaviniz geçekleştirilir.

Kesinin büyüklüğünce 3 veya 5 adet dikiş atılır belli bir süre atılan dikişin özelliğinden dolayı iz kalmadan kesi izi ve lipom tamamen kaybolur. Lipom kapsülü ile çıkarıldığından bir daha aynı yerde lipom tekrarlamaz.

Pataolojik inceleme çoğu zaman gereksizdir fakat hastanın bireysel istemi sonrası gönderilebilir.

Lipom Tedavisi Sonrası

Operasyon sonrası yukarda bahsettiğim gibi günlük yaşama devam edilir kesi küçük olacağından ilk gün kapalı lana kesi diğer gün açık kalır pansumana ihtiyaç olmadan kişi hayatına devam eder. Dikişler 1 hafta sonra alındıktan sonra yaradan yaklaşık 2 ay sonra eser kalmaz.

Lipom Tedavisi Öncesi - Sonrası

Lipom (Yağ Bezesi) Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yağ bezesi, tıpta lipom olarak adlandırılan zararsız, büyük problemlere sebep olmayan deri / cilt altında görülen iyi huylu tümörlere verilen isimdir. Oluştuğu bölgede herhangi bir baskıya maruz kalmıyor ve boyutu küçükse herhangi bir sıkıntı yaratmaz ve müdahale edilmesi gerekmez. Ancak vücudunuzda yağ bezesi olarak düşündüğünüz yapının doktor tarafından teşhis edilerek yağ bezesi tanısı koyulması gerekir. Çünkü sizin kendi kendinize yağ bezesi teşhisi koyacağınız vakalar farklı bir cilt problemi de olabilir.

Belirttiğimiz gibi lipomlar çok ciddi sorunlara yol açmaz ancak oluştuğu bölge itibariyle kişiyi estetik açıdan rahatsız edebilir. Kişi bu gibi durumlarda yağ bezesini aldırmayı tercih edebilir. Boyut olarak bir mercimek tanesi boyutunda olabileceği gibi portakal boyutunda da olabilen bu vakalar tecrübeli doktorlar tarafından dakika kadar kısa sürecek şekilde lokal anestezi kullanarak tedavi edebilir.

yağ bezesi nasıl geçer

Yağ Bezesi Nedir?

Yağ hücrelerinin sebebi bilinmeyen bir şekilde cilt altında toplanarak yumuşak bir topak haline gelmesine lipom ismi verilir. Sıklıkla deri ile kas arasında meydana gelen bu problem vücutta yağ hücresi bulunan her yerde görülebilir. Parmağınız ile üzerine baskı yaptığınızda lipom hareket eder. Çoğunlukla sırt, göğüs ve boyun bölgesinde görülür.

whatsapp bilgi

Yağ Bezesi Neden Olur?

Neden meydana geldiği net bir şekilde bilinmemektedir. Toplumda fazla kilolara sahip insanlarda sıklıkla karşılaşıldığına yönelik bir düşünce olsa da doğru değildir. Genetik sebeplerden, hatalı bir genden oluştuğuna yönelik bilgi veren uzmanlar aynı zamanda hareketsiz yaşam tarzına sahip olan insanlarda yaygın olduğu konusunda ortak fikir sunmaktadır.

Yağ Bezesi Kimlerde Olur?

Her yaştan veya cinsten insanda meydana gelebilecek olan bu problem çoğunlukla yetişkin insanlarda sıkça karşılaşılan cilt problemlerinden biridir. Erkek ya da kadın farketmeksizin her iki cinste de aynı oranda karşılaşılmaktadır. Her ne kadar az kişide var gibi bilinse de her insanda birinde karşılaşılmaktadır.

Yağ Bezesi Belirtileri Nelerdir?

&#; Parmakla üzerine baskı yapıldığında yumuşak olduğu ve oynadığı hissedilir
&#; Cildin üstünde değil altında yer almaktadır.
&#; Herhangi bir rengi olmaz. Zaten cilt altındadır.
&#; Yavaş yavaş büyüme gösterebilir.
&#; Sıklıkla omuz ve sırt bölgesinde meydana gelir.
&#; Vücudun yağ hücresi olan her bölgesinde ortaya çıkabilir

Lipom Kansere Dönüşür mü?

Yağ bezeleri tamamen iyi huylu ve zararsız tümörler olup herhangi bir kanser riski içermediği gibi farklı dokulara yayılmaz. Ancak vücudunuzda oluşan her kisti kendi kendinize lipom olarak tanımlamak doğru değildir. Bu gibi durumlarda mutlaka bir merkeze giderek muayene olmalı ve doktor tarafından teşhis konulmalıdır.

Lipom Ağrır mı?

Genel anlamda ağrı yapan bir sorun değildir. Çoğunlukla kişiler varlığını bile hissetmez. Ancak aynada görebilecekleri bir konumdaysa rahatsızlık duyarlar. Eğer oluştuğu yer baskıya maruz kalabilecek bir yerde ağrı söz konusu olabilir. Baskı ortadan kalktığında ağrı da geçer.

Ağrı Olabilecek Durumlar
&#; Bel bölgesinde bulunuyorsa kemer kısmının baskı uygulaması sonucunda ağrı olabilir.
&#; Diz ve dirsek bölgesinde gerilme olabildiğinden ağrı görülebilir.
&#; Kalçanın oturma bölümüne denk gelenler
&#; Avuç içi ve ayak tabanındakiler.
&#; Kısa sürede büyüme gösterenler
&#; Darbe gören yağ bezesi üzerinde ağrı oluşabilir
&#; İltihap

Yağ Bezesi Neden Büyür?

Büyüyecek diye bir kaide yoktur. Bazı lipomlar yıllarca aynı boyutta kalabilir veya çok yavaş bir şekilde büyüyebilir. Ancak büyüme veya farklı değişimlere çok kısa sürede şahit olduysanız mutlaka doktora gidilmelidir.

Lipom Nasıl Alınır?

lipom tedavisi youtube

Yağ Bezesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Günümüzde bir çok sağlık sorununun tedavisi ameliyatsız yöntemlerle yapılabilirken henüz lipom konusunda bir teknik bulunamamıştır. Fakat ameliyat denildiği zaman gözünüz korkmasın çünkü çok küçük 1cm yada daha küçük bir kesi uygulanarak lipom alınabilir ve bu işlem sadece dakika kadar sürer. Beze çıkarıldıktan sonra ise kesi yapılan yer gizli dikiş kullanılarak kapatılır ve herhangi bir iz söz konusu olmaz.

Vücudun neresinde olursa olsun her yağ bezesinin tedavisi aynı şekilde yapılmaktadır. Kolda, bacakta, belde, ayakta yada sırtta oluşan lipomlarda farklı bir teknik uygulanmamaktadır. Yalnızca göz kapağında, göz altında yer alan yağ kistlerinin tedavisi herhangi bir kesi, dikiş uygulanmaksızın radyo frekans yöntemiyle ameliyatsız olarak yapılmaktadır.

Yağ Bezesi Nasıl Geçer?

Cilt altında adiposit adı da verilmekte olan yağ hücrelerinin tümörleşmesinden dolayı ortaya çıkan lipom ev ortamında uygulanacak yöntemlerle maalesef geçmez. Deri altında bulunan bir yağ kitlesini herhangi bir ilaç yada bitkisel kürle yok edebilmek veya eski haline getirebilmek mümkün değildir. Yağ bezesinin tek tedavi yöntemi cerrahi şekilde olabilmektedir. Bu da dakika kadar kısa bir sürede gerçekleştirilebilen ve hiç bir komplikasyonu olmayan lokal anestezi (bölgesel uyuşturma) eşliğinde yapılan bir ameliyattır.

Lipom (Yağ Bezesi) Ameliyatı Tehlikeli midir?

Lipom ameliyatı herhangi bir risk içermez. Yağ kistinin boyutunun 3/1&#;i kadar kesi yapılır (genellikle cm). Bu kesi aracılığıyla beze çıkarılır ve kalacak olan izin belli belirsiz olabilmesi için gizli dikiş ile kapatılır. Hasta herhangi bir istirahat, ilaç kullanımı yada pansumana gerek kalmadan günlük hayatına aralıksız devam edebilir.

Yağ Bezesi İçin Hangi Doktora Gidilir, Hangi Bölüm Bakar?

Lipom sorunu olup rahatsızlık duyan kişiler lipom tedavisi için genel cerrahi uzmanı veya dermatoloji yani cildiye bölümlerine başvurabilirler. IDEA Kliniklerin her şubesinde görev yapan genel cerrahi uzmanları lipom konusunda oldukça tecrübelidirler. Size en yakın klinikten randevu alarak muayene ve 5 dakika kadar kısa bir sürede tedavi olabilirsiniz.

Lipom İle Alakalı Sıkça Sorulan Sorular

Yağ Bezesi Hareket Eder mi

Yağ bezeleri yumuşak bir yapıya sahip olduklarından parmak ile üzerine baskı yapıldığında hareket ediyormuş hissiyatı vermektedir.

Yağ Bezesi Kremle Geçer mi?

Yağ bezeleri cilt altında oluşan yağ kitleleridir. Krem, merhem, tablet yada bitkisel kürlerle tedavisi mümkün değildir. Tek tedavi yolu cerrahi yöntemlerle alınmasıdır.

Kanserli Yağ Bezesinin Belirtileri Nelerdir?

Yağ bezesinin iyi huylu olanına lipom, kötü huylu olanına liposarkom denir yani bir tür sarkomdur.

Kanserli yağ bezesi belirtileri; Muayenede lipomdan farklı olarak sınırları net değildir ve tam şekilli değildir. Çıkarılan doku yağ bezesi gibi sarı değil kahverengine çalar sarıdır. Bunlar dışında tüm belirtileri yağ bezesi ile aynıdır.

Diğer kanserlere kıyaslandığında çok kötü değildir ama bulunduğu bölgede sınırsız büyümeye devam eder ve sınırsız büyüme potansiyeli vardır. Vücudun başka yerlerine sıçrama ihtimali çok düşüktür. Lipom gibi kapsülü olmadığı için ameliyatta net bir şekilde temizlemek mümkün olmayabilir bu sebeple tekrar ihtimali yüksektir.

Liposarkomun en kabul edilebilir tarafı çok seyrek rastlanan kanser türüdür ve de öldürücü değildir.

Yağ Bezesi Acıyorsa Ne Yapılmalı?

Aslında ağrılı bir hastalık değildir, çok büyük hacimlere ulaşsa bile ağrı yapması beklenmez. Ağrı ya da acı varsa ezilmiş olabileceği düşünülür. Bir yere çarpıldığında, kemer bölgesi gibi bölgelerde ezildiğinde ağrı yapabilir.

Ağrı yapma sebebi çarpma ise bir kaç günde kendiliğinden azalır ama eklem yeri, kemer bölgesi, oturma alanı gibi yerlerde ise ağrıdan kurtulmanın tek yolu ameliyatla aldırmaktır.

Bezede iltihaplanma olmaz, bezeden farklı bir hastalık olan yağ kistleri iltihaplanabilir. Kist iltihaplandığında apse gelişir ve bir kaç günde giderek artan şiddetli ağrı olur. Bu durumda yapılması gereken şey apse gelişen kist küçük bir ameliyatla boşaltılır. Apse boşaltıldığında kötü kokulu bir cerahat akar, hastanın ağrısı dakikalar içinde kaybolur.

Yağ bezesini Sıkmak Doğru mu?

Bezeyi sıkmanın herhangi bir yararı ya da zararı olmaz, aşırı sıkmaya bağlı olarak kapsül içine kanama olur, bu durumda morarma ortaya çıkar ve haftada kan vücut tarafından emilerek yok edilir ve her şey eskisi gibi olur. Sıkma gibi ezilme veya bir yere çarpma sonucu da bunlar ortaya çıkabilir.

Bezeden farklı bir hastalık olan yağ kistleri ise sıkarak boşaltmak geçici olarak kistin küçülmesini ve kistten kaynaklanan şikayetlerin azalmasını sağlar. Sıkarak boşaltılırken sadece içeriği boşaltılır ama kapsülü olduğu gibi kalır. Salgı devam edeceği için boşaltılan kist aylar içinde aynı eskisi gibi şişer. Ameliyatla kist kapsülü ile birlikte alınmadığı sürece bu şekilde tekrarlar.

IDEA Klinikleri Tercih Edebilirsiniz

Muayene ve tedavi konusunda her şubemizde genel cerrahi uzmanları görev yapmaktadır. Bu şikayetinizle ilgili olarak İstanbul&#;da 3 olmak üzere, Ankara, Antalya, İzmir ve Bursa ile beraber toplam 7 şubemizden size en yakın olanını tercih edebilirsiniz.

Daha Fazla Bilgi İçin:
funduszeue.info
funduszeue.info

Yağ Bezesi Nedir, Nasıl Geçer, Nasıl Tedavi Edilir?

Vücudun çeşitli yerlerinde estetik bir kusur olarak ortaya çıkan ve hastaları rahatsız eden yağ bezeleri bir çeşit yağ kitlesi tümörüdür. İyi huylu olduğundan zararsızdır ve yağ bezelerinin %99 oranında tehlike unsuru bulunmaz. Ancak bu noktada her tümörün kanser riski taşımadığını ve tümörlerin hangi durumda kanser şeklinde gelişim göstereceğini bilmek hastalar için daha açık ne doğru bir yaklaşım sağlar. Örneğin yağ bezeleri gibi hızlı büyüyen kitleler hızlı büyüme gösterir ve bazen kontrolsüzce çoğalır. Kanserli dokularda bu hızlı büyüme kontrolsüz şekilde diğer doku ve organlara yayılım gösterecek şekilde olur. Kötü huylu tümörlerde, yani kanserli dokularda kitleyi bir arada tutup diğer dokulara sıçramayı engelleyecek kapsüller bulunmaz. Yağ bezelerinde bu kapsüller bulunduğundan hızlı ve fazla büyüme gösterse de diğer dokulara sıçrama eğilimi göstermeyeceğinden kötü huylu tümörlerden oldukça farklı büyüme gözlenir.

Adiposit denen yağ hücreleri fazla yağ birikimi nedeniyle lipom olarak adlandırılan yağ bezelerine farklılaşabilirler. Yağ bezeleri bu yönüyle estetik bir kusur olmak dışında zararsızdır. Eğer başka bir hastalıkla ilişkili olarak oluşmamışsa hastanın sağlığına olumsuz bir etkisi bulunmaz. Kontrolsüz büyüme gösteren ve kanserleşme gösteren yağ kitleleri (liposarkom) lipomlardan farklıdır ve bu vakalarda teşhis ve operasyon çok önemlidir. Lipomlar ile liposarkomlar arasındaki ayırıcı tanı oluşum bölgeleri, elle palpe edildiğindeki fiziki farklılık, renk ve büyüklükleri, ağrı ve iltihap durumu ile sağlanır. Liposarkomlarda kapsül yapı olmadığından hızlı yayılım ve büyüme görülür. Ayrıca ağrılı, hareketleri kısıtlı, rengi sarı beyazdan griye doğru giden, iltihaplı kitlelerdir. Liposarkom şüphesinde erkenden uzman hekimlere başvurmak gerekir.

Yağ bezeleriniz için tedaviye başvurmadan önce gerekli araştırmayı yapmalı ve vücudunuzda oluşan değişimleri bilerek uygun tedaviye karar vermelisiniz.

Yağ Bezesi Nedir, Yağ Bezesi Nasıl Geçer?

Lipom olarak adlandırılan yağ bezeleri cilt altında, ağrı vermeyen, zararsız, fazla yağ depolarından oluşan kapsüllü yapılardır. Hastada estetik bir kusur oluşturabileceğinden şikâyet edilerek tedavi talep edilir. Lipomlardan farklı olan ve lipomlarla karıştırılabilecek farklı bir yağ dokusu birikimi ise sebase kistlerdir. Bir diğer adıyla yağ kisti olarak bilinen sebase kistler, cilt altından oluşum gösterip, yavaş büyüyen, sebum sıvısı ile çevrili, kapsüle çevrelenmiş kistlerdir. Yağ bezelerinden daha büyük yapılar olup yavaş büyüme gösterirler. Oluşum nedenleri yağ bezeleri gibi fazla yağ depolamalarıdır. Yağ kistleri, yani sebase kistler genelde baş ve genital bölgede görülür. Yağ bezeleri vücudun çeşitli yerlerinde ortaya çıkabilir. Göz çevresinde, ensede, sırtta, kollarda, kol altında, boyunda, bacakta, genital bölgede yağ bezelerine sıkça rastlanır. Nadir de olsa kemik, kas, eklem, iç organlarda, abdominal boşlukta, sindirim sisteminde, bağırsaklarda da yağ bezeleri görülür. Bağırsaklardaki yağ bezeleri yaygın görülmeyen bazı vakalarda bağırsak tıkanmasına neden olabileceği için tedavi gerektirir.

Hızlı büyüyen yağ bezeleri sarı-beyaz arası renk tonlarına sahiptir. Sayıca çok ya da tekli olabilirler. Genelde cm boyutta olurlar. Göz çevresinde yerleşim gösteren lipomlar çoklu ve 1 cm’den daha küçük boyutta da olabilir. Göz kapağı gibi sık ve refleksif hareket gösteren yerlerdeki lipomlar harekete engel olabileceği için hastaların şikâyet nedeni olabilir.

Hızlı büyüdükleri için bir anda ortaya çıkan yağ bezelerine karşı hastalar “yağ bezeleri nasıl geçer?” sorusunu sorarlar. Tedaviye başvurmak yerine yağ bezelerine kendinizin müdahale etmesi kesinlikle önerilmez. Bazı hastaların tercih ettiği hekimlere danışmak yerine iğne ile yağ dokusunu delmek, enjektör ile yağ kitlesini temizlemeye çalışmak, kesici aletler ile küçük bezeleri koparmak gibi asla yapılmaması gereken yöntemlere arasındadır. Hem yağ bezesinin geliştiği alan ya da alanlarda enfeksiyon riski oluşturabilir hem de dermatolojik bir iz bırakabilirsiniz. Bu nedenle yağ bezelerinin oluşum gösterdiği alanların hassas olabileceğini unutmadan ve büyümesi devam etse de sizi rahatsız eden yağ bezeleri için uzman hekimlere danışabilirsiniz.

İzmir Yağ Bezesi Tedavisi

Yağ Bezesi Nasıl Tedavi Edilir?

Yağ bezelerinin ortaya çıkış nedeni için farklı gerekçeler olabilir. Bunlar arasında en fazla gözlenen aşağıdakilerdir:

  • Metabolizma hastalıkları
  • Diyabet ya da insülin direnci
  • Genetik yatkınlık
  • Yüksek kolesterol
  • Trigliserit düzeyi
  • İleri yaş faktörü
  • Karaciğer hastalıkları
  • Obezite
  • Yetersiz ya da yanlış cilt bakımı
  • Kıl folikülü iltihabı
  • Fiziksel travma
  • Kötü beslenme alışkanlığı
  • Sedanter yaşam tarzı

Yukarıdaki nedenler lipom oluşumunda en fazla gözlenen nedenlerdir. Özellikle beslenme alışkanlıklarındaki ani değişimler yüzdeki yağ bezelerinin hızlıca ortaya çıkmasına yol açabilir. Bunun yanı sıra metabolik hastalıklar sindirim sistemi ve karaciğerdeki lipom oluşumları için en sık görülen neden olabilir.

Yağ bezeleri 3 farklı grup altında adlandırılır: siringoma, milium, ksantelazma. Üçü de farklı şekillerde ve alanlarda büyüdüğünden tedavi prosedürü de farklı olur.

Siringoma, kadınlarda sıkça görülen erken yaşlarda da ortaya çıkabilen yağ bezesi türüdür. Gözaltı, üst yanak çevresi, göz kenarında küçük küçük ve çok sayıda cilt tonundan daha sarı renkte olarak ortaya çıkar.

Yaz bezesi tedavisi için Op. Dr. Rıza Aktaş&#;tan detaylı bilgi ve randevu alabilirsiniz.

Ksantelazma, ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan, dağınık göz kapağına neden olan ve deri altındaki yağ dokusu birikimi lezyonlarıdır. İlerlemesi durumundaki boyutta büyüme görüşte problem yaratabileceğinden tedavi gerektirebilir.

Milium, siringoma tipindeki lipomlara benzeyen ama daha sert ve inci tanesi gibi fazla sayıda yayılım gösteren kistlerdir. Göz kapağında, kirpik diplerinde, yanaklarda sarıdan daha beyaz tonlardadır. Keratin kistleri olması nedeniyle sert yapıdadır ve yağ bezelerinden biraz farklıdır. Tedavisi oldukça kolaydır. Her yaşta kadın ve erkekte gözlenir.

Yağ bezeleri oluşum ve bulundukları yerlerin farklılığı itibariyle farklı tedavi yöntemleriyle giderilir. Yağ dokusundan şüpheleniyorsanız kendiniz de kontrol edebilir, elinizle palpe ederek yağ bezesinin hareketli olduğunu ve elinizden kaçtığını gözleyebilirsiniz. Zararsız olan bu yapılar bağırsaklarda tıkanma, göz kapağında görüşü engelleme gibi problemlerde müdahale gerektirir. Ancak bunun dışındaki yağ bezeleri estetik kusur olup hastanın talebine göre tedavi edilir.

Yağ bezesi ya da yağ kitlesinin tipine göre tedavi disiplinleri yeni gelişen teknoloji ve cihazlar sayesinde oldukça kolay ve başarılıdır. Karbondioksit lazer, düşük dalgalı radyofrekans, kimyasal peelingler ve cerrahi yöntemler lipom ve sebase kist tedavisi için başarılı yöntemlerdir.

Göz Çevresindeki Yağ Bezeleri Nasıl Geçer?

Göz altındaki üst yanak bölgesinde sarıya yakın tonlarda ve çok sayıdaki yağ bezeleri genelde milium tipli yağ bezeleridir. Çok sayıda olmaları özellikle kadınlar için bir kusur olarak görülebilir. Ancak bu yağ bezeleri zararsızdır ve hastanın talebine göre başarılı tedavilerle güzel çözümler alınır. Göz altındaki bezelere iğne gibi aletlerle müdahale etmeniz kalıcı yağ bezeleri yerine kalıcı bir cilt lekesine ve deri hasarına neden olabilir. Yağ bezesi başarılı ve kolay bir tedavi ile çözüme kavuşturulabilirken cildinizde yaratacağınız bir kusur kalıcı hale gelebilir.

Milialar kimyasal peeling ile birkaç seans içinde soyulma ile tamamen giderilebilir. Karbondioksit lazer uygulamaları da başarılı sonuçlar yaratabilir. Kriyoterapi ve diyatermi gibi dondurma ve ısıtma işlemleri de kesi gerektirmeyen tedaviler arasındadır.

Yüzdeki Yağ Bezeleri Nasıl Geçer?

Yüzde meydana gelen 1 cm boyutundan büyük bezeler ve sebase kistler için cerrahi işlem ön görülebilir. Boyutu peeling ile soyulara, dondurma ve ısıtma işlemleri ile veya lazer ile tedaviye cevap vermeyecek tipteki yağ bezeleri, uzman bir hekim tarafından kesi yapılarak alınabilir. Büyük çaptaki yağ bezeleri için kimyasal yöntemler yapılacağı söylense de bu yöntemler etkili olmamaktadır. Çünkü bu yöntemler hem lipomu travmatize edebilir hem de yağ nekrozu ve selülit oluşumuna yol açabilir. Özellikle yüz gibi hastanın sosyal hayatını etkileyen bölgede titiz çalışmak ve iz kalmaması için yöntemleri kullanmak estetik sağlık için önemlidir.

Lipom tedavisi için bölge uyuşturulur ve bir mikro kesi yardımıyla içindeki kapsül içindeki yağ doku boşaltılır. Bu işlemde hastanın yüzünde bir kesi açılması iz kalacağı endişesini doğursa da yapılan dikiş işlemi iz kalmayacak şekilde uygulanır. 5 dakikada gerçekleşen bu operasyon sonrası yara bölgesi 1 gün kapalı kalmalıdır. Pansumana ihtiyaç duyulmaz ve 1 hafta sonra dikişler aldırılır. Operasyondan 2 ay sonra ise yara izinden eser kalmaz.

Yağ bezesi aynı bölgede tekrarlamaz. Çünkü kapsül yapı ve içindeki beze çıkarılır. Büyük yağ bezeleri ve yağ kistleri hastanın talebi üzerine biyopsiye gönderilir. Genelde biyopsi incelemesi operasyon yapan hekimin de fiziki muayenede kitlenin zararsızlığını tetkik edeceği için gereksizdir. Lipomlar kesinlikle kanserli doku değildir.

Yüzdeki Minik Yağ Bezeleri Nasıl Geçer?

Yüzde küçük küçük ve çok sayıda oluşan yağ bezeleri özellikle kadınların makyaj yaparken rahatsız olduğu milia olarak adlandırılan bezelerdir. Alın, üst yanak, göz çevresi gibi yerlerde yoğunlaşır. Tedavileri oldukça kolay olup başarılıdır. Bebeklerde oluşan milialar kalıcı değildir ve doğumdan sonra geçer. Ancak yetişkinlerde kalıcı olan bu küçük yağ bezeleri tedavi gerektirir. Estetik bir kusur olması dışında zararları yoktur. Ancak yüzde olduğu için tedavinin güzel sonuçlanması, iz kalmaması ve kısa sürede beklentiyi almak için uzman hekimlerin kontrolünde işlem yapılmalıdır. Ayrıca bu yağ bezelerine iğne batırıp içini boşalma gibi yöntemlerle yaklaşmak bölgeyi travmatize edeceğinden kalıcı izlere yol açar. Küçük yağ bezelerine sivilce sıkıp içini boşaltma fikriyle yaklaşmak kesinlikle doğru değildir. Operasyonda bu yapılar kapsül ile çıkarılır ve bu sayede tekrarlama olasılığı da azaltılır.

Yüzdeki küçük ve çoklu yağ bezeleri için dondurma ve ısıtma işlemleri uygulanabilir. Lazer ablasyonu bu tipteki bezeler için en fazla kullanılan yöntemdir. Kimi yağ bezeleri dönem dönem çıkıp kendi kendine kaybolsa da göz çevresi yağ bezeleri işlemsiz kaybolmaz. Tecrübeli hekimlerin uygulayacağı tedaviler ile yağ bezeleri kesin ve iz kalmaksızın alınır. Ancak yağ bezelerinin oluşumundaki en büyük nedenler olan hareketsiz yaşam ve beslenme faktörlerini ortadan kaldırarak yağ bezelerinin artışını engelleyebilirsiniz.

Gözde Yağ Bezesi?

Göz çevresinde çıkan yağ bezelerinin yanı sıra göz kapağında yerleşen ksantelazma olarak bilinen yağ bezeleri de görülebilir. Gözde yağ bezesi göz kapağındaki hareket refleksini engelleyebilir ve hastanın estetik olarak memnuniyetsizliğine yol açabilir. Bu yağ bezeleri için radyofrekans uygulaması düşük dalgalar ile yapılır. Görüşe zarar vermez ve basit bir işlemdir. Karbondioksit lazer ve elektrocerrahi de bu bölgedeki lipom tedavisi için yapılan yöntemlerdendir. Büyük lipomlar için cerrahi işlem gerekebilir ve dikişler 1 hafta kadar kalmalıdır. Dikişler alındıktan ve hekim tavsiyesi ile iyileşme süresine dikkate edildikten sonra göz kapağında kusur, batma ve iz kalmaz.

Gözün içinde de yağ bezeleri oluşabilir. Göz bebeğine ilerlemeyen lipomlar hem arlığında hem de başarılı bir tedavi sonrasında görüşe zarar vermez. Cerrahi işlem ile 15 dakikada alınan göz lipomları sonrasında bir süre yanma ve batma hissedilebilir. Damlalar ve ilaçlar yardımıyla bu süreçteki ağrı, yanma ve batmalar en aza indirilip kontrol altında tutulur.

İzmir&#;de yağ bezesi ve lipom tedavisi için kliniğimize başvuru yapabilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası