reddediyorum nasıl yazılır / Portfolyo Nedir? Nasıl Hazırlanır?

Reddediyorum Nasıl Yazılır

reddediyorum nasıl yazılır

Ön Yazı Nasıl Yazılır? CV Ön Yazı Örnekleri ve Kapak Mektubu

Doğru ön yazı yazmayı biliyor musunuz? Son zamanlarda düzgün bir ön yazı ile beklentilerini arttırmak isteyen insanlardan birçok istek aldım. Bir ön yazı ve kapak mektubunu etkili yapan ve yapmayan şeyler adına sahip olduğum anlayışlardan bazılarını paylaşmak istiyorum. Bu size yarar sağlayacak olan en uzun yazılarımdan biri, bir yere ayrılmayın.

Eğer bu ipuçlarını işverenin bakış açısı tarafından değerlendirirseniz, bence çoğunun ortak bir düşünce olduğunu kabul edeceksiniz. Bununla birlikte şu ana kadar olan deneyimim çoğunun genel olarak uygulanmadığını ortaya koyuyor. Çünkü çoğu insan bu kaçınılmaz hataları yapıyor; sadece ön yazı ya da kapak mektuplarına bakarak başvuranların %80’inini reddediyorum.

Çoğu zaman insanların ön yazı ve kapak mektuplarında yaptıkları hatalar kendiliğinden onları diskalifiye ediyor. Bu yüzden onların CV’lerine bakmaya bile gerek duymuyorum.

Bu ipuçları benim son zamanlardaki kişisel deneyimlerime dayanırken, aynı zamanda herkes için genel kabul görmüş kuralları içeriyor.

Ön yazı çeşitleri

Ön yazı neden önemlidir? İş arama sürecinde ön yazı hazırlamak pozisyon ile neden ilgilendiğinizi ve neden iyi bir aday olduğunuzu belirtmek için önemli bir adımdır. Ön yazınızda, biraz kişiselleşebilirsiniz-kendiniz hakkında detayları paylaşmak için ön yazıyı kullanın.

Yüz yüze yapılan mülakatlarda özgeçmiş ön yazısı amaçlarınızı ve yeteneklerinizi vurgular. Bir CV birkaç sayfaya uzayabildiğinden dolayı, bu sizin belge içinde görülmesi gereken yerleri diğer anlamda vitrine koymanızı sağlar. Bir CV’de ön yazı için sadece birkaç paragraf yazmak yeterlidir. Veya iş başvurusunun bir parçası olarak ön yazı yazabilirsiniz. Bu sizin işe alım yöneticileri tarafından diğer adaylardan şirketle daha ilgili olan biri olarak hatırlanmanızı sağlayacaktır. Ortalama 250-500 kelime arası bir ön yazı yazın. Nerede ortaya çıkacağına bakmaksızın, ön yazınızdaki amacınız her zaman aynı olacaktır: Geçmişinizi ve amaçlarınızı söz konusu iş ile bağdaştırmaya çalışmak.

Ön yazı neler içermeli?

Ön yazınızda, kendiniz ve pozisyon arasında bir bağlantı yapmalısınız. Bunu üç aşamalı bir süreç gibi düşünün: Kendiniz hakkında bazı detaylar paylaşın. Siz kimsiniz? ‘’Üretim Yöneticisi’’  veya ‘’Onur Belgeli Yeni Mezun’’ gibi şeyler yazabilirsiniz. En alakalı deneyim ve yeteneklerinizi vurgulayın ve şirkete neler katabileceğinizi paylaşın. ‘’Proje yöneticisi olarak geçirdiğim yıllarda, hiçbir detayın gözümden kaçmasına izin vermedim’’ gibi şeyler yazabilirsiniz.

Kariyer hedefleriniz hakkında bilgi paylaşın. Örneğin, ‘’Muhasebe Denetmeni olarak  orta büyüklükteki bir şirkette çalışmaya istekli’’ gibi amacınızı ortaya koyun. Adına ön yazı dense de, aşırı detaya girmekten kaçının. Sadece söz konusu iş ile ilgili olan bilgileri paylaşın. Örneğin, eğer muhasebeci olmak için bir pozisyona başvuruyorsanız, bir dergide yazar olma amacınızdan bahsetmeye gerek yok. Hatırlayın, ön yazınızın amacı sizi iş arama sürecinde daha ileriye taşımak.

Ön yazı yazarken kullanabileceğiniz ipuçları neler?

Ön yazı her zaman kişisel olmalıdır-başvurduğunuz her iş için aynı ön yazı kullanmak doğru değildir. Tabii, her seferinde de ön yazınızı sıfırdan yazmanıza gerek yok. Sadece iş tanımında istenilen özellikleri ve şirketin ihtiyaçlarını yansıtan düzenlemeler yapmanız yeterli.

Ön yazıyı okuyacak kişileri tanımaya çalışın.

Ön yazınızı belirli bir pozisyona ve şirkete göre odaklayın. Aradıkları aday hakkında bir görüşe sahip olabilmek için şirket hakkında biraz araştırma yapın. İş tanımını baştan yazın ki şirketin bir adayda nelere ihtiyaç duyduğunu anlayın. Pozisyon için özelliklerinizin hangi noktalarda iyi bir eşleşme olduğunun notlarını alın.

Liste hazırlayın.

İşverenlerin bilmesi gereken ne yaptınız? Başarılarınızın bir listesini yapın. Sosyal, iletişim ve genel becerileriniz ve yetenekleriniz hakkında beyin fırtınası yaparak bir liste oluşturun.

İlk taslağınızı uzun uzun yazın, daha sonra kısaltın.

Şirketin ihtiyaçları ve sizin sunabilecekleriniz hakkında düşünerek zaman harcadınız ve ön yazınız için şu an elinizde birçok veri var. Bu noktada, uzunluğu hakkında endişelenmeyin, yazabildiğiniz kadar yazın. Daha sonra, geri dönün ve düzenleyin - CV için birkaç cümle ve başvuruda bulundurmak için 250-500 kelime arası. Gereksiz kelimeleri ve anlamı olmayan klişeleri çıkarın. Bunların yerine, eylem fiilleri kullanın. Birinci ağızdan yazmanızda problem yok ama ‘’ben’’ zamirini çokça kullanmakta kaçının.

Hedef koyun.

Birçok beceriniz, ilgi alanınız ve çalışma deneyiminiz var. Bir pozisyonda vurgulamak istediğiniz şey bir başka pozisyonda vurgulamak isteyeceğiniz şey olmayabilir. Eğer hem yazar hem de editör olarak becerikliyseniz, ön yazınızda hangi yeteneği kullanmanız gerektiğine karar verin ve seçiminizi istediğiniz iş ile en alakalı olandan yana kullanın.

Kusursuz bir ön yazı yazmak için uygulayacağınız 10 adım:

İmla ve gramer hatalarından kaçının

Hiçbir şey imla ve gramer hatalarıyla dolu olan bir ön yazı kadar ben kötüyüm diye bağıramaz.

Peki bu şekildeki hatalar potansiyel işverene nasıl gözükür?

Bu şekildeki hatalar detaylara yeterince dikkat etmediğinizi gösteren sallama iş yaptığınızı, iyi bir iş yapmayı o kadar da önemsemediğinizi, eğitimsiz olduğunuzu veya çok da akıllı olmadığınız izlenimini verir.

Güncelleme sonrasında ortaya çıkan küçük bir yazım hatası çok önemli değildir. Bazı işe alım uzmanları bunu negatif bir şey olarak görebilir ama çalışanlar anlarlar ki hatalar olabilir ve mükemmellik gerçekten bir standart değildir. Bununla birlikte eğer hazırladığınız ön yazı içeriğinde birçok yazım hatası varsa veya grameriniz 3. Sınıfı geçememiş gibi duruyorsa bunun sizin kariyer yaşamınıza zarar vereceği bir gerçek.

Peki sizin ana diliniz olmayan bir işe başvuruyorsanız? Bence hala kaliteli bir ön yazı ve yazım hataları olmayan bir özgeçmiş sağlamak için çaba harcamalısınız.

Mükemmel İngilizce yeteneklerine sahip olmanız gerektiğini söylemiyorum. Basitçe size kötü bir şekilde yazılmış bir ön yazı yüzünden diskalifiye olmanıza izin vermemeniz gerektiğini söylüyorum. Dil kullanış şeklinizin size ihanet etmesine izin vermeyin.

Hazırladığınız ön yazı ya da kapak mektubunun başka biri tarafından gözden geçirilmesini sağlayan. Özgeçmişinizi okuması için ve hataları düzeltmesi için ana dili olan bir kişiden yardım isteyim. Bu kişinin ön yazı mektubunuzu gözden geçirmesine izin verin. Bu fazladan ekstra vaktinizi almayacaktır ama sizin kötü bir iletişimci olarak diskalifiye edilmenizi engelleyebilir.

Şöyle düşünün: Eğer bir işverenin sizin ve eşit bir şekilde yetenekli aday arasında karar kılması gerekirse ve diğer kişinin hazırladığı ön yazı mükemmelse ve sizinki hatalarla doluyken sizce avantaj kimdedir?

Kişisel olarak konuşursak, ben zayıf İngilizce ile yazılmış bir ön yazı gönderen kişi ile yola devam etmezdim, hatta gönderen kişinin İngilizcesinin iyi olmadığını bilsem dahi. Ben şirketimin öncelikli dilinde güzel bir şekilde iletişim kurabilen insanları tercih ederim.

Uzun dönemli ilgilendiğinizi gösterin

İşletmeler onun etrafında olan insanlar tarafından inşa edilir. Bir işverenin bakış açısından; birkaç hafta veya birkaç ay çalışmak isteyen biriyle çalışmanın bir değeri neredeyse yoktur.

Yeni birini işe almak pahalıdır. Adayları filtrelemek, mülakat yapmak ve uygun insanları bulmak zaman ve maliyet  gerektirir. Onları eğitmek ve koçluk yapmak daha da çok zaman alır. Başlangıçta birçok çalışanın negatif değeri vardır- sağladıklarından daha çok değeri şirketten çekerler.

İş hacmi birçok şirket için bir problemdir. Eğer asgari ücret alan yeteneksiz çalışanlar üzerine kurulu bir işletmeniz varsa o zaman tabii ki iş hacmi vasat olacaktır. Fakat sabit ve uzun dönemli çalışanlara sahip yaratıcı alanlardaki birçok işletme veya küçük işletmeler için bu çok daha iyidir.

Bir işveren olduğunuzu düşünün. Bir aday okula dönmeden önce o yaz için iş aradığını söylüyor. Başka bir tanesi de alanında uzun dönemli istihdam aradığını söylüyor. Kimi seçerdiniz?

Yalan söylemeniz gerektiğini söylemiyorum. Eğer yaz için sadece uygunsanız o zaman bunun hakkında açık olun ve sezonluk işler arayın. Ama eğer uzun dönemli bir işverenle çalışmak için bazı fırsatlar varsa elinizde, eğer işler yolunda giderse orada devam edeceğinizi belirtmekte fayda var. Eğer tam tersini yapar ve çok uzun bir süre orada kalmayacağınızı belirtirseniz o zaman bir işveren için size yatırım yapmak daha riskli.

Eğer kendinizi yüksek iş hacmine sahip bir çalışan olarak görürseniz, o zaman gelirinizi de düşürmeniz kaçınılmaz. Yüksek iş hacmine sahip işler asgari ücrete yakın olmaya eğilimlidir. Eğer bir iş iyi bir geliri sağlıyorsa büyük ihtimal yüksek iş hacmine sahip değildir. Yani eğer daha fazla para kazanmak istiyorsanız o işi sevin. Kendinizi o işte yıllarca çalışabilecek biri olarak görün.

Kimse sizden yeni bir şirketle yıllarca çalışacağınıza dair bir sadakat beklemiyor. Bu konuda kimse sizinle sözleşme de yapmıyor :) Birbirinizle iyi bir eş oluşturup oluşturmadığınızı görmek için öncelikle birbirinizi tanımalısınız. Ama en azından eğer işler yolunda giderse orada kalacağınız ihtimalini de gösterin. Bu daha iyi bir yatırım olarak görünmenizi sağlar. Bu sizin şansınızı azaltmaz.

Yerel olarak başvurun

Yaşadığınız yerden uzak bir yerde iş başvurusu yapıyorsanız bunu hazırlayacağınız ön yazı ya da kapak mektubunda iyi bir şekilde açıklamanızda yarar var. Ayrıca açıklamanız inandırıcı olmalı...

Aksi halde işveren merak içinde kalacaktır! Neden bu insan evinden çok uzak bir yerde iş arıyor? Yerel olarak iş bulamıyor mu? Çok iyi olmamalılar.

Ufkunuzu genişletmek için yeni bir şehre taşınma isteği yeterli bir nedendir. Birçok insan İstanbul, Ankara ya da İzmir'e o yerlerde yaşamanın deneyimini istediği için taşınıyor. Ama eğer şu anki şehrinizde çok uzun yıllardır yaşıyorsanız ve bir gelire ihtiyacınız olduğu gerçeğinden başka hiçbir nedeniniz yoksa bu büyük yer değişimi için; bu sizi sadece acınası ve değersiz gösterir.

Ne zaman yer değişimi ve özel bir vize gerektiren işler için diğer ülkelerden insanlardan başvuru alsam, korkarım. Ülke dışından birini işe almak daha risklidir ve yerel olarak birini işe almaktan daha karmaşıktır. Kendi şehrim ve ülkem içindeki yerel ihtimalleri tamamen bitirmediysem çok da mantıklı gözükmüyor.

Şehrim ya da ülkem dışına çıkmamın tek sebebi sadece eğer sanal olarak çalışacak insanlar aramam veya yerel iş gücünün sağlayamayacağı yetenekler peşinde olmamdır. Bunlar haricinde, diğer şehirlerde ve ülkelerdeki insanlarla ciddi bir şekilde çalışmayı değerlendirmeden önce yerel birini işe alırım. Yerelin dışına gitmek yerelde iyi insanlar bulduğum sürece mantıklı gelmiyor.

İstediğiniz pozisyona dair açık bir resim çizin

Bazı insanlar bana öyle anlamsız kapak mektupları gönderiyorlar ki neyi yapmakla ilgilendiklerini kestiremiyorum. Bu mektuplar daha çok "hemen hemen istediğiniz her şeyi yapabilirim" gibi ifadeler içeriyor.

Ne iş olursa yaparım abi!

Özgeçmişlerine göz attığımda kendi alanlarıyla alakası çok az ya da hiçbir alakası olmayan deneyimlerle dolu.

Bu insanlar ne istediklerine dair spesifik olmayı beceremediklerinden dolayı bütün yükü benim hayal gücüme bırakıyorlar.

Maalesef onlar için sadece mektuplarını çöpe atabilecek kadar hayal gücümü kullanıyorum.

Eğer ne istediğinizi bilmiyorsanız o zaman işe başvurmadan önce açık bir resim oluşturmalısınız. Başvuru yaptığınız şirketin sizi anlamasını beklemeyin.

Çoğu insan heves ve çalışma isteğinin işe alınmaları için yeterli olduğunu düşünüyor. Ama değil.

Stajyerlik arıyor olsanız dahi ne aradığınıza dair spesifik olun. Pazarlama stajı arayan bir pazarlama öğrencisi misiniz? Programlama stajı arayan programcı mı? Ya da ne olursa olsun diyen biri mi? Eğer açık değilseniz, kendinizi daha sonrasına koyuyorsunuz demektir. Odaklanmayan insanlar için çok da kaliteli stajyerlikler yoktur.

Eğer çok da zeki görünmeyen yerel bir aday tarafından anlaşılmaz bir ön yazı alırsam onu görüşmeye davet ederim. Eğer meşgul değilsem büyük ihtimal öyle yaparım. Büyük ihtimal hoş sohbet ederiz ve belki de bir şeyler düşünürüz. Ama çoğunlukla bunu yaparken sadece sosyal oluyorum. O insan bana onunla ciddi bir şekilde çalışmayı düşünmem için yeterli bir sebep vermedi, en azından şimdilik. Eğer ortak ilgi alanlarımız varsa sadece ne çıkacağı için o kişiyle görüşürüm çünkü o çeşit bir rahatlığım vardır. Ama eğer meşgulsem veya yerel olmayan bir adaydan böyle bir şey geliyorsa devam etmek için hiçbir neden yoktur.

Fazla spesifik olarak şansınızı sınırladığınızı düşünüyor olabilirsiniz. Ama buna bir de işverenin bakış açısından bakın. Eğer her hafta ‘’neredeyse her şeyi’’ teklif eden insanlardan mektuplar alırsam, hepsi birlikte yok olacaktır. Hiçbiri göze çarpmayacaktır. Bu yaklaşım genelleyicidir ve genelleyici bir reddi garanti eder.

Hazırladığınız ön yazı ya da kapak mektubunda ne istediğinizi belirtirken çok anlaşılmaz olursanız işte o zaman işe alım uzmanı tarafından göz yumulacaksınız. İşverenler ne istediğini bilen insanları nasıl işe alıp, eğitip ve entegre edeceğiyle alakalı şeylerle meşguller. Ne istediğinizi anlayacak kadar çok vakitleri yok. Bunu anlamak sizin işiniz, onların değil.

Hatırlayın, çoğu iş genel olarak ilan edilmez. İlan edilen şeye cevap vermek yerine kendi pozisyonunuzu yaratma ve tasarlama gücüne sahipsiniz. İlan edilen pozisyonlar genel olarak sizin kendiniz için tasarlayacağınızdan daha çok kalıplaşmıştır ve çok rekabet çekerler. Ben kendi işimi yönetirken ilan vermeden birçok pozisyonu doldurma şansını buldum. Her pozisyonu bağlantılarım sayesinde doldurdum.

Kazanmak için dava açın

Neden işe alınmanız gerektiğini dava açan bir avukat gibi düşünün. Davanızın güçlü olduğundan emin olun.

Uzun dönemli bir kariyer arıyorsanız şunu anlayın ki sizinle aynı şeyi arayan birçok insan var. Bu ülkemiz genelinde rekabetçi bir durum! Yalnızca kendi şehrinizle değil, diğer şehirlerden gelebilecek kişilerlede rekabet ediyorsunuz. Bu yüzden kazanmak için oynamalısınız.

Ülkemizdeki davalarda ve hatta hukuk normlarında ‘’ herkes suçluluğu kanıtlanana kadar masum’’ diye bir deyiş vardır. Bu sizin savcı tarafından suçlu olduğunuz kanıtlanmadığı sürece masum olduğunuz anlamına gelir.

Ben bunu şuna benzetiyorum. Bazı insanlar işe sanki ‘’yetersiz olduğu kanıtlanana kadar işe alınabilir’’ şekliyle başvuruyor. Çok güzel özgeçmişler ve ön yazı ya da kapak mektupları sunuyorlar. Beklentileri karşıladıkları sürece ve bir şeyi batırmadıkları sürece makul bir düzeyde kovulma şanslarının olduklarını düşünüyorlar. Çok açık olan hatalardan kaçınmada dikkatlidirler ve yine de kaybederler. Makul olmayan insanlara karşı kaybederler.

Bazı insanlar bana çok iyi ön yazı ve iş başvuru mektupları gönderiyorlar. Bununla birlikte sadece birkaçı "çok iyi" standardını geçiyor. Bir şeyin mükemmel olduğunu kanıtladılar- mesela bizim spesifik olarak nasıl çalışacağımıza dair detaylı ve de uzun bir mektup. Saçma sapan hevesli şeyler teklif etmemişler; beraber neleri başarabileceğimize dair güçlü bir dava yaratmışlar.

Eğer kendinizi çoğu insanın kapasitesinin ilerisinde bir standartta tutarsanız, en üstte olmasanız bile büyük ihtimal diğer aşamaya geçersiniz. İşveren sizi işe almak için ekstra bir pozisyon bile açabilir.

Normal standartlardan daha yüksek olan insanlar ( yüksek standartlılar ) çalışma dünyasında önemlidir. Bir işveren mükemmel birini işe alabilecekken neden orta düzeyde olan birini işe alsın?

Eğer bazı yetenekleriniz var ve onlara güven duyarak ortaya atıyorsanız, onları bazı şeylerle kanıtlayın ve yeteneklerinize arka çıkın. İş deneyiminizle veya eğitiminizle gelmeyen bu yetenekleri nasıl geliştirdiğinizi açıklayın. Özel kurslara mı gittiniz? Özel kişilerden ders mi aldınız? Yoksa geceleri uyumayarak bu yetenekleri geliştirmek için mi çabaladınız? Çok çalışkan veya organize olmak gibi genel yetenekleri ortaya atmak çok risklidir. Eğer onlara arka çıkamayacaksanız ortaya koymayın. Bu yetenekleri nasıl uyguladığınıza dair kısa bir hikaye paylaşın. Yani bu özel yeteneklerinizi uygulama şansını bulduğunuzu anlatın. Gerçekleşmemiş olsa bile gerçekleşmiş gibi davranmak her durumdan daha iyidir. Aksi takdirde diğer birçok insanın yaptığını yapıyor olursunuz ve kanıtlara sahip olan başka biri sizin ikinci aday olmanıza sebep olabilir.

Rekabetçi bakış açısını sevmek zorunda değilsiniz ama görmezden de gelemezsiniz. Eğer rekabet içinde olacaksanız o zaman kazanmak için olun; yoksa hiç zahmet etmeyin.

Profesyonel olun

Kendinizi yetkili bir profesyonel gibi sunun- ya da en azından yükselen bir amatör gibi. İşe alım uzmanları güçlü yeteneklere sahip yetkili profesyonelleri işe almak ister. Kendilerini amatör ve toy olarak tanımlayan insanları işe almak çok risklidir.

Şunları yapan insanlardan çok fazla ön yazı kapak mektubu aldım:

  • Bir önceki işverenlerinden şikayetçi olanlar,

  • Geçmişlerinden, o anki hayat durumlarından şikayetçi olanlar,

  • Bazı işleri yapmaktan bıkan ve nefret edenler,

  • Nasıl yanlış anlaşıldıklarını açıklayanlar,

  • Yetmeyen hayatlarına dair bıkkınlıklarını anlatanlar

Böyle şeyler açık ve dürüst gözükebilir ama gerçekten hiç profesyonel değil. Eğer yukarıdaki gibi bir şey yapacak olursanız bilin ki kendinizi duygusal olarak toy bir erkek ya da kız çocuğu durumuna sokuyorsunuz. Ciddi bir profesyonel gibi gözükmediğinizi bilmeniz gerekir. Benim görüşüme göre aday anında diskalifiye edilir.

Kendi hayat durumunuzu geliştirme arayışında olmanıza sempati duyarım ve belki de önceki iş arkadaşlarınızla problemleriniz oldu. Hadi size şüphenin yararını verelim ve kontrolünüz dışında gelişen o problemleri söyleyin. Öyle olsa bile kurtarılmaya ihtiyacı olan biri olarak kendinizi görmek akıllıca değildir. Bu sizi kaliteli bir aday olarak göstermez. Bu sizi sorumsuz yapar. Yeni bir işveren sizin eski patronunuzun salak olduğunu doğrulayamaz.

Bir işveren yukarıdakileri gördüğünde büyük ihtimal şöyle düşünür:

  • Eğer bu insan diğer işverenleriyle problem yaşadıysa büyük ihtimal burada da yaşayacak.

  • Eğer bu insan önceki işverenleri hakkında şikayette bulunmaya istekliyse, o zaman sonunda benden de şikayet edecek.

  • Bu insan nankör, vefasız.

  • Bu insanın makul olmayan bir yetkisi var.

  • Bu insanın negatif tavırları var.

  • Bu insan takımda istediğim kişi değil.

Zorlu bir noktada olmanıza sempati kurabilirim ama eğer ciddi bir iş arıyorsanız profesyonel ön yazı kapak mektubunuzda geçmiş küskünlüklerinize yer vermek uygun bir şey değil.

Kendinizi işverenin yerine koyun. Bir aday kendi ‘’kötü’’ durumları hakkında şikayetçi oldukları bir mektup gönderiyor ve diğer bir aday da önceki işverenlerinden ne öğrendiklerine dair ve köprüleri yıkmadan nasıl devam ettiklerine dair kaliteli bir mektup gönderiyor, siz hangisini seçerdiniz?

Potansiyel işveren sizin terapistiniz değildir. Eğer işe alınmak istiyorsanız kendinizi en iyi pozisyona koyun. Sempati mi istiyorsunuz  yoksa çalışmak mı?

Kişiliğinizi enjekte edin

Özgeçmiş ve ön yazı genel olarak çok sıkıcıdırlar. Büyük ihtimal potansiyel işvereniniz aynı anda birçok başvuruya bakacak. Aynı anda 10-15 yığına bakmışlığım var.

Sizin iletişim stiliniz de diğerleri kadar sıkıcıysa o zaman bu sizin göze çarpmanıza yardımcı olmayacak. Eğer özgeçmişinize ve ön yazı kapak mektubunuza biraz orijinallik ve özgünlük katarsanız, o zaman bunun yardımı dokunabilir.

Birincisi, bu sizi hatırlanır yapar. Eğer mektubunuz daha çok akılda kalır ise o zaman yola devam etmek için daha iyi bir şansınız var demektir.

Aldığım mektuplardan bazıları çok fazla kişisel ayrıntılar içeriyordu. Mesela ilginç mizah anlayışı gibi...

Bütün işe alım uzmanları adına konuşamam ama insanlar bunu yaptığında çok hoşuma gidiyor; tabii insanlar kişiliklerinin pozitif yanlarını ortaya koydukça.

Bunu yaptığınızda biraz risk alıyorsunuz ama bence bu makul bir risk. Bunu yapan insanlara saygı duyuyorum. Bana sizinle çalışmanın ne olacağına dair realist bir fikir veriyor. Eğer bilgisayar kurdu tarafınızı, mizahınızı veya yaratıcı tarafınızı dışa vuruyorsanız, sizi daha kolay bir şekilde takımın bir parçası olarak hayal edebiliyorum.

Arkadaşça bir ton edinmek genel olarak iyidir ama sizin amatör olarak gösterecek rahatlıktan kaçının. Mektubunuzun her bir paragrafının bir ağırlık ve değer içerdiğinden emin olun.

Özgeçmişinizde ve ön yazı kapak mektubunuzda becerilerinizin bazılarından bahsedebilirseniz, onu da yapın. "Bana göster, anlatma" taktiğini takip edin. Eğer güçlü yetenekleriniz olduğunu iddia ediyorsanız o zaman özgeçmişinizin bunları yansıttığından emin olun. Eğer yüksek derecede yaratıcı olduğunuzu ifade ediyorsanız  ama özgeçmişiniz ve ön yazı kapak mektubunuz çok sıkıcı ve tipik ise; bu size karşı olan bir uyumsuzluktur.

Diğer yandan, size karşı olabilecek kişiliğinizin başka açılarını anlatmanızı tavsiye etmem. Kendinizi beraber çalışması zor olabilecek karanlık ve garip biri olarak göstermeyin. Örneğin eğer işinizle alakası yoksa ateşli silah koleksiyonunuzdan bahsetmeyin.

Kader kartını oynamayın

Eğer bir melek size rüyanızda göründüyse ve size o şirket için çalışacağınızı söylediyse veya belirli bir pozisyona başvurmanız için birçok önsezi hissettiyseniz lütfen bunları ön yazı kapak mektubunuza koymayın. Bu sizin için heyecan verici olabilir ama aynı zamanda eğer bunu potansiyel işvereninize iletirseniz bu toy ve manipüle edici gözükebilir.

Eğer büyük bir tevafuk ile sizi işe alırsam, o zaman kendiliğinden sadece evet demem yeterli olmazdı ve ikinci bir bakış atardım. Ama sizin tevafuklarınız sizindir. Onların bana hiçbir anlamı yok. Eğer bizim potansiyel çalışma ilişkimizi kaderde olan bir şey olarak görürseniz o zaman size özgür irade ile bir ders veririm. Büyük ihtimal başvurmanız ve reddedilmeniz kaderde varmış bu yüzden gelecekteki bu hatadan kaçınmak için dersinizi almış olursunuz.

Belki de beraber çalışmayı seçeriz ama kaderimizde yazılmış değildir. Potansiyel işverenin karar verme yeteneğini altüst etmeyin. En iyi seçimi arıyorsanız o zaman kader kartını oynamadan kazanın.

Büyüklüğünüzü belli edin

Hazırladığınız ön yazı siz kendinizi nasıl gösterirseniz o şekilde tanıtmaya yardımcı olur. Kendinizi zayıf, muhtaç veya umutsuz olarak göstermeyin. Kapak mektubunda kendinizi rekabetçi bir alanda mükemmel bir seçim olarak gösterin.

Hangi konuda en iyisiniz? Neden bir işveren bir başkasını değil de sizi işe almalı? Ön yazı işverene bu soruların cevabını vermelidir.

Diğer insanlardan çok daha iyi bir şekilde geliştirdiğiniz bir veya iki yeteneğinizi tanımlayın. Bunları vurgulayın. Bu özellikleri en iyi yanlarınız olarak gösterin ve bu özellikleri iş başvurunuzda ve kapak mektubunda merkezi hale getirin.

Örneğin eğer çok yaratıcı olduğunuza inanıyorsanız o zaman bir işverenin yıl içinde görebileceği en yaratıcı başvuruyu gönderin. Aksi takdirde sadece hava atıyorsunuz, yaratıcı olduğunuz iddianız zayıf.

Eğer mükemmel bir video editörü olduğunuzu iddia ediyorsanız o zaman neden basit bir ön yazı gönderesiniz? Bir video başvurusu gönderin ve parlayın. Yada ön yazı kapak mektubuna video için link koyun.

Sizi kalabalıktan ayıracak şeyleri paylaşın. Eğer ödülleriniz varsa onları paylaşın. Eğer alanınızda makaleleriniz yayınlandıysa onları da paylaşın.

Sizi daha iyi veya farklı yapabilecek bir şey paylaşamıyorsanız o zaman başkası paylaşır. Onlar işe alınır. Siz de reddedilirsiniz.

Yetenek ve deneyiminize uyan işe başvurun

Özelliklerine sahip olmadığınız işe "kaybedecek neyim var ki" tavrıyla başvurmayın. Diğer insanların vaktini harcamayın.

Pozisyon ve becerileriniz, deneyiminiz ve amaçlarınız arasında güçlü bir uyum olduğunda başvurun. Aksi takdirde hiç başvurmayın.

Başka etkileyici olan şey de başvurduğunuz diğer yerleri ön yazı içerisinde paylaşmaktır. Eğer işverene onlar dahil olmak üzere o alanda beş rakip firmaya başvurduğunuzu belirten bir ön yazı kapak mektubu gönderirseniz, büyük ihtimal sizi fark ederler. Bazı çalışanlar sizi rakiplerine kaptırmamak için, özellikle eğer yetenekliyseniz işe alacaktır. Bu özellikle teknik alanlarda geçerlidir.

Uyumsuz olduğunuz bir işi almayı başarsanız dahi orada uzun kalma ihtimaliniz düşük. Ve siz size uyumsuz bir işte sıkışıp kalmışken daha iyi fırsatlar yanınızdan uçup gidecek çünkü siz onları fark etmek için çok meşgul olacaksınız. Bu sırada işinizde büyük ihtimal üretken olamayacaksınız.

Kendi kariyer gelişiminiz için sorumlusunuz. Kim olduğunuzu belirleme yükünü işverenlere atmayın. Kimse size hayat amacı veremez, onu kendiniz bulmalısınız.

Eğer birisi benimle çalışmak için başvuruda bulunuyor ama eğitimleri ve çalışma geçmişleri uyumlu değilse, onları ciddiye alamıyorum. Daha iyi bir aday için kendimi tutuyorum. Bir pozisyonu yanlış biriyle doldurmaktansa iyi biri için boşta tutmayı tercih ederim. Bu harika ön yazı yazan kişiler için de geçerli. Ön yazı ve kapak mektubu harika doldurulmuş olsa da işi gerçekten hakeden ve haketmeyen ayrımını yapmak gerekiyor.

Başvurduğunuz yeni pozisyon için özgeçmişinizin yetersiz olduğunu biliyorsanız, açıklamasını yapsanız iyi edersiniz ve açıklamanız mantıklı da olmalı. Aksi takdirde kendinizi umutsuzluk içinde kıvranıyor gösterirsiniz çünkü istediğiniz alanda iş bulamamışsınızdır. Bu aynı zamanda ne istediğinizi bilmediğinizi gösterir ki bu da çok uzun süre orada kalmayacağınıza işarettir.

Ne çeşit iş yapmaktan hoşlandığınıza karar verin. Bu yönde eğitiminizi ve becerilerinizi geliştirin; resmi üniversite eğitimi de olur- kendi sağlayacağınız eğitim de. Daha sonra mevcut yeteneklerinize uyan ve kariyer gelişiminize yardımcı olacak pozisyonlara başvurun.

Ön yazı örneği 

Örnek olması için kullanabileceğiniz bazı ön yazı örnekleri:

İlgili yazı: Kısa Ön Yazı Örnekleri

CMA belgesine sahip, büyük şirketlerde 10 seneden fazla çalışmış deneyimli bir muhasebeciyim. Hesap denetimlerini yaptım ve on kişiden oluşan bir departmanı yönettim. Pozitif duruşum ve detay odaklı ruh halim ay sonu finansal özetlerinin düzgün bir şekilde ve herhangi bir hata olmadan gerçekleşmesine yardımcı olmaktadır. Bir sonraki pozisyonumda lider bir rol arıyorum.

Büyük dergilerde ve üniversite gazetesinde yazım deneyimine sahibim. Yeni mezunum. Şirketin vizyonuna ve kültürüne ayak uydurabilen güçlü bir yazarım. Yazar pozisyonu arayışındayım ve sıfırdan dergi sanatını öğrenmeye istekliyim.

Hazırladığınız ön yazı kapak mektuplarını aşağıda yorum bölümüne yazarak benden yorumlamamı isteyebilirsiniz. Mümkün olan en kısa sürede yanıtlayacağıma emin olabilirsiniz.

Kusursuz bir ön yazı için, imla ve gramer hatalarından kaçının. Uzun dönemli ilgilendiğinizi gösterin. Yerel olarak başvurun. İstediğiniz pozisyona dair açık bir resim çizin. Neden işe alınmanız gerektiğini dava açan bir avukat gibi düşünün. Davanızın güçlü olduğundan emin olun. Profesyonel olun.

Büyük ihtimal potansiyel işvereniniz aynı anda birçok başvuruya bakacak. Aynı anda 10-15 yığına bakmışlığım var. Sizin iletişim stiliniz de diğerleri kadar sıkıcıysa o zaman bu sizin göze çarpmanıza yardımcı olmayacak. Eğer özgeçmişinize ve ön yazı kapak mektubunuza biraz orijinallik ve özgünlük katarsanız, o zaman bunun yardımı dokunabilir.

Uzun dönemli bir kariyer arıyorsanız şunu anlayın ki sizinle aynı şeyi arayan birçok insan var. Bu ülkemiz genelinde rekabetçi bir durum! Yalnızca kendi şehrinizle değil, diğer şehirlerden gelebilecek kişilerlede rekabet ediyorsunuz. Bu yüzden kazanmak için oynamalısınız.

İş arama sürecinde ön yazı hazırlamak pozisyon ile neden ilgilendiğinizi ve neden iyi bir aday olduğunuzu belirtmek için önemli bir adımdır. Yüz yüze yapılan mülakatlarda özgeçmiş ön yazısı amaçlarınızı ve yeteneklerinizi vurgular. Bir CV birkaç sayfaya uzayabildiğinden dolayı, bu sizin belge içinde görülmesi gereken yerleri diğer anlamda vitrine koymanızı sağlar.

Ön yazı her zaman kişisel olmalıdır-başvurduğunuz her iş için aynı ön yazı kullanmak doğru değildir. Tabii, her seferinde de ön yazınızı sıfırdan yazmanıza gerek yok. Sadece iş tanımında istenilen özellikleri ve şirketin ihtiyaçlarını yansıtan düzenlemeler yapmanız yeterli. İşverenlerin bilmesi gereken ne yaptınız? Başarılarınızın bir listesini yapın. Sosyal, iletişim ve genel becerileriniz ve yetenekleriniz hakkında beyin fırtınası yaparak bir liste oluşturun.

İlgili makama,

Firmanız ile ___________ pozisyonuna başvurmak için yazıyorum. Becerilerime ve niteliklerime dayanarak, bu rol için güçlü bir aday olduğuma inanıyorum.

Önceki rollerde, ____________ yeteneğimi kanıtladım. Bu pozisyonda da aynı şeyi yapabileceğime eminim. Ek olarak, kendimi geliştirdiğim ve sahip olduğum ____________ ve __________ sertifikalarım var.

Şirketinizde çalışmak, birlikte başarılara imza atmak için istekli olduğumu belirtmek isterim. Ekibiniz için değerli bir varlık olabileceğime inanıyorum. Sizinle niteliklerimi ayrıntılı bir şekilde paylaşmak ve kendimden bahsetmek için sabırsızlanıyorum.

Saygılarımla,

Ad - Soyad

Adres

Telefon numarası

E-posta adresi

Şirkette bir irtibat adınız varsa ekleyin. Aksi takdirde, bu kısmı atlayabilirsiniz.

Ön yazı mektubunda, alıcının adı ve adresi, gönderenin adı ve adresi, mektubun konusu ve tarihi içermelidir. Ayrıca, mektupta özet bir giriş ve bir çağrıya yanıt olması gereken bir talebin olup olmadığının belirtilmesi de gereklidir.

Gönderdiğiniz ön yazı mektubunda, alıcıya saygın ve dürüst bir ses tonu kullanmalısınız. Ses tonunuz, mektubunuzun ne kadar ciddiye alınacağını ve ilgi göreceğini etkileyebilir. Mektubunuzda özgüvenli, ama sıcak ve samimi bir ses tonu kullanmalısınız. Yapıcı olmaya çalışın ve üzerinde durulması gereken konular üzerinde odaklanın. Mektubunuzda kibar ve arkadaş canlısı bir ses tonu kullanın ve alıcının dikkatini çekmek için kişisel özel detaylar ekleyin.

1. Yazının doğru dil ve kelime kullanımını sağlayın.
2. Yazınızın okuyucularınızın anlayabileceği bir seviyede olmasını sağlayın.
3. Yazınızın giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinden oluşmasını sağlayın.
4. Yazınızda yeterli açıklama ve kanıtlar kullanın.
5. Yazınızda çoklu görüşleri barındırın.
6. Yazınızı gerekli kaynaklarla destekleyin.
7. Yazınızın konu hakkında özgün ve yenilikçi olmasını sağlayın.
8. Yazınızda sağlıklı ve akıcı bir akış koruyun.
9. Yazınızı düzgün ve kurallara uygun bir şekilde düzenleyin.
10. Yazınızı tarama ve düzeltme işlemini yapın.

Ön Yazının İş Başvurularındaki Önemi

Başarıyla Gerçekleştirilmiş İletişim

Ön yazı, iş başvurularında önemli bir rol oynayan etkili bir iletişim aracıdır. Başvuranın beceri ve deneyimlerini, ilgili iş pozisyonu ile bağlantılı bir şekilde sunar. Bu, işverenin adayı daha iyi anlamasını sağlar ve başvuranın uygulanabilir becerilerini gösterir.

Kişisel Bağlantınızı Kurun

İş başvurusunda ön yazı kullanmak, başvuranın işverenle kişisel bir bağlantı kurmasına olanak tanır. Özellikle CV veya özgeçmişte sunulan bilgilerin ötesinde, başvuranın motivasyonunu ve çalışma değerlerini paylaşmasına izin verir. Bu, başvuranın işverene daha uygun bir aday olarak ön plana çıkmasına yardımcı olur.

Profesyonellik ve Ciddiyet

İş başvurularında ön yazı kullanılması, başvuranın profesyonellik ve ciddiyet düzeyini gösterir. İyi yazılmış, düzenli ve özenle hazırlanmış bir ön yazı, işverene başvuranın işe uygunluğuyla ilgili olumlu bir izlenim bırakır. Bu da işverenin adaya daha fazla ilgi göstermesine yol açar.

Başvuru Sürecinde Öne Çıkma

İş başvurularında rekabetin yoğun olduğu durumlarda, ön yazının önemi daha da belirgin hale gelir. Kalabalık bir aday havuzu içinde öne çıkmak, başvuranlar için oldukça önemlidir. İyi hazırlanmış bir ön yazı, işverenin dikkatini çekebilir ve başvuranın diğer adaylardan ayrılmasını sağlar.

Sonuç olarak, ön yazı, iş başvurularında etkili bir iletişim aracı olarak büyük bir öneme sahiptir. Başvuranın beceri ve deneyimlerini iş pozisyonuyla ilişkilendirir, kişisel bağlantı kurmaya olanak sağlar ve başvuranın profesyonellik düzeyini gösterir. Tüm bu faktörler, işverenin başvuranı doğru bir aday olarak değerlendirmesine yardımcı olur ve çalışma hayatında başarı şansını artırır.

Ön yazı yazarken dikkat edilecek faktörler

Giriş bölümü

Etkili bir ön yazı yazarken, öncelikle giriş bölümünde dikkat çekici bir başlangıç yaparak okuyucunun ilgisini çekmeye çalışmalıyız. Bu amaçla, yazının konusunu net bir şekilde ifade eden ve okuyucu için değerli bir bilgi sunan bir cümle kullanabiliriz.

Yazının amacı ve hedef kitle

Ardından, yazının amacını ve hedef kitleyi belirlememiz önemlidir. Bu sayede içeriği daha iyi hedeflemekte ve ne tür dille yazı yazacağımıza karar verebiliriz. Ayrıca, hedef kitleyi göz önünde bulundurarak, okuyucuya uygun örnekler ve görsel öğelerle yazıyı daha anlaşılır ve akıcı kılmaya çalışmalıyız.

Akıcı ve tutarlı ifadeler

Ön yazıyı akıcı ve tutarlı bir biçimde yazmak özellikle önemlidir. Bunu başarmak için, makeleye uyumlu kısa cümleler kullanarak ve gereksiz sözcüklerden kaçınarak anlatımı sadeleştirebiliriz. Ayrıca, yazıda bağlaçlar ve geçiş cümleleri kullanarak düşünceler arasında kopukluk olmamasını sağlamalıyız.

İmla ve dil bilgisi

İyi bir ön yazı, imla ve dil bilgisi kurallarına dikkat edilerek yazılmalıdır. Bu nedenle yazıyı tekrar okuyup düzeltme yaparak olası hataların önüne geçmekte fayda vardır. Bu sayede okuyucu üzerinde daha profesyonel ve güvenilir bir izlenim bırakabiliriz.

Sonuç ve değerlendirme

Son olarak, yazıyı etkili bir şekilde tamamlayarak okuyucuya sunmalıyız. Bunun için, özet ve değerlendirme niteliğinde bir sonuç bölümü oluşturarak yazının ana noktalarını ve vurgulanması gereken düşünceleri belirtebiliriz. Bu bölümün aynı zamanda, yazının başında verilmiş olan giriş bölümüyle uyumlu olması gerektiğini unutmamalıyız.

Tüm bu hususlara dikkat ederek hazırlanan ön yazılar, okuyucuya değerli ve çekici bilgiler sunacak ve başarılı bir iletişim sağlayacaktır.

Ön Yazı ve Özgeçmişin Özellikleri

İş başvurusu sırasında ön yazı ve özgeçmiş, başvurulan pozisyon için adayın uygunluğu ve deneyimleri hakkında bilgi sağlayan iki temel belgedir. Bu belgeler, işverenlere adayın yetkinliklerini, eğitim geçmişini ve iş deneyimlerini göstererek, seçme sürecinde değerli rehber görevi görmektedirler. Ancak, ön yazı ve özgeçmiş arasında belirgin farklar bulunmaktadır.

Özgeçmişin İşlevi ve İçeriği

Özgeçmiş, genellikle bir sayfadan oluşan ve adayın eğitim, iş deneyimi, beceri ve başarılarıyla ilgili bilgileri içeren sistematik bir belgedir. İşverenler, özgeçmişi adayın eğitim düzeyini, hangi işlerde çalıştığını, hangi yetkinliklere sahip olduğunu ve hangi başarıların elde edildiğini değerlendirmek için kullanır. Özgeçmişler genellikle öz ve açık olmalı, belirli bir format ve düzen içermelidir.

Ön Yazının Amaçları ve Kapsamı

Ön yazı ise, iş başvurusunun daha kişisel ve duygusal yönünü ifade eden bir mektup niteliğindedir. Ön yazı, özgeçmişten farklı olarak adayın başvurduğu işe ve şirkete özgü motivasyonunu, hedeflerini ve beklentilerini açıklar. İşverenler, ön yazıyı adayın iletişim becerilerini, başvurulan pozisyona duyduğu ilgiyi ve hangi konularda değer katacağını değerlendirmek için kullanır. Ön yazı, özgeçmişi tamamlayarak adayın başvurulan pozisyon için neden uygun olduğunu açıklar ve işverene daha bütüncül bir bakış açısı sunar.

Sonuç olarak, iş başvurusu sırasında ön yazı ve özgeçmiş, işverenlere adayın profesyonel ve kişisel niteliklerini gösteren farklı ama tamamlayıcı belgelerdir. Özgeçmiş, adayın eğitim ve iş deneyimini, becerilerini ve başarılarını özetlerken, ön yazı ise başvurulan pozisyona ve şirkete duyulan motivasyonu, hedefleri ve beklentileri anlatır. Her iki belge, başarılı bir iş başvurusu için adayın niteliklerini ve uygunluğunu ortaya koymak açısından büyük önem taşır.

Önyazı Kapak Yazısı Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Özgeçmişinizle birlikte sunacağınız önyazı kapak mektubu, iş başvurularınızda oldukça önemlidir ve birçok unsura dikkat ederek hazırlamanızda fayda vardır. İşte bu yazıda, etkili bir önyazı kapak yazısı hazırlarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini ele alacağız.

Özgün ve Kişisel Olun

Öncelikle, ön yazınızın her başvuru için özgün ve kişisel olması gerektiğini unutmayın. Adayın beceri ve deneyimlerini yansıtan özel bir mektup yazmak, işverenin dikkatini çekebilir ve adayın pozisyona uygunluğunu gösterebilir.

Açılış Cümlesi İle İlgi Çekin

İşvereni etkilemek için önyazının açılış cümlesi önemlidir. Açılış cümlesinde pozisyon ve şirket hakkındaki bilgi ve heyecanınızı belirtin. Böylece, işveren adayın başvuruya ne kadar önem verdiğini görebilir.

Kısaca ve Net Olun

Önyazı kapak yazınızın çok uzun olmamasına dikkat edin. Kısa ve net cümleler kullanarak, beceri ve deneyimlerinizi vurgulayın. Genellikle, 3-4 paragraf ve 200-300 kelime arası ideal kabul edilir.

Görev ve Başarıları Belirtin

Ön yazınızda geçmişteki iş deneyimlerinizi, görevlerinizi ve başarılarınızı örneklerle belirtin. Bu, işverenlere adayın şirket için ne kadar değerli olabileceğini gösterir.

Sonuç Paragrafında İletişime Geçilmesini İsteyin

Önyazı kapak yazınızın sonunda, işverenle iletişime geçme isteğinizi belirtin. Ne tür bir iletişim tercih ettiğinizi ve ne zaman temas kurabileceğinizi belirterek, sonuç sürecini hızlandırabilirsiniz.

Son olarak, önyazı kapak mektubunuzu yazarken profesyonel bir dil kullanmaya özen gösterin, dil bilgisi ve yazım hatalarından kaçının. Unutmayın, başarılı bir ön yazı hazırlayarak iş başvurularınızda olumlu sonuçlar alabilirsiniz.

CV Kapak Yazısı Bölümleri

Kişisel Bilgiler: CV kapak yazısında ilk olarak ad, soyad, telefon numarası ve e-posta adresi gibi kişisel bilgiler verilmelidir. Böylece işveren adayı kolayca iletişime geçebilir.

Amaç ve Hedef: Adayın pozisyon ve şirketle ilgili kısa ve öz amaçlarından bahsedilmelidir. Bu kısım, adayın mevcut deneyimlerini ve becerilerini nasıl kullanarak şirketin başarısı için katkıda bulunacaklarını açıklamalıdır.

Eğitim ve Sertifikalar: Adayın eğitim seviyesine, mezun olduğu okul veya üniversiteye ve varsa ilgili sertifikalara değinilmelidir. Bu bilgiler işverenin adayın niteliklerini ve yeteneklerini değerlendirmesine yardımcı olacaktır.

Deneyim ve Beceriler: CV kapak yazısında adayın önemli iş deneyimlerine, başarılarına ve öğrenilen becerilere değinilmelidir. Bu bilgiler adayın geçmişteki başarılarını ve gelecekteki potansiyelini gösterir.

Uygunluk ve Motivasyon: Adayın iş ve şirket için uygun olduğunu gösteren özellikler, tutum ve değerler vurgulanmalıdır. Adayın motivasyon kaynaklarından ve işe olan ilgi düzeyinden bahsetmek de faydalı olabilir.

Referanslar: CV kapak yazısının son kısmında adayın önemli referansları belirtilmelidir. Bu referanslar, adayın güçlü yönlerini ve profesyonel geçmişini doğrulayan kişilerdir.

Sonuç ve Teşekkür: CV kapak yazısının sonunda, adayın işverene teşekkür etmesi ve iş görüşmesi için ulaşılmayı beklediğini belirtmesi kibar ve profesyonel bir tavırdır.

CV kapak yazısı yazarken tüm bu başlıklar altında bilgiler vermek, adayın iş başvurusunun güçlü ve etkileyici olmasını sağlar. Bu şekilde işverenler, adayın niteliklerini ve uygunluğunu daha iyi değerlendirebilir ve en uygun adayı seçme şansına sahip olurlar.

İşverenin İlgisini Çeken Unsur: Uygunluk Gösterme

CV'nin ön yazı kısmında işverenin dikkatine sunulması gereken en önemli faktör, başvuranın pozisyon için uygun olduğunu gösteren bilgilerdir. Adayın iş deneyimi, eğitimi ve becerileri, hedeflenen rolle doğrudan ilgili olmalı ve ön yazıda vurgulanmalıdır.

Uygulamanın Özelleştirilmesi

Her iş başvurusu için ön yazının özelleştirilmesi de önemlidir, çünkü her işveren ve pozisyon farklı beceri ve deneyim setlerini gerektirir. Adayın neden bu belirli şirket ve görev için uygun olduğunu açıklığa kavuşturan ve hedef görevin özel gereklilikleriyle nasıl ilişkilendirildiğini gösteren açık ve öz bir ön yazı kullanılmalıdır.

İlgili Başarılar ve Başarılar

Ön yazıda, adayın önceki işlerinde veya projelerinde başarıları ve elde ettiği başarılar da işverenin ilgisini çekecek unsurlar olarak değerlendirilebilir. İşverenler, adayların örneklerle somut başarılarını ve hedeflerini nasıl gerçekleştirdiklerini bilmek isterler.

En İyi Zaman ve Yer için Hikayeler

‍Ön yazıda ayrıca adayın iş deneyiminin ve başarılarının özelliklerini vurgulayan özlü ve ilgi çekici hikayelere de yer verilmelidir. Adayın alanında önemli bir proje üzerinde çalıştığı, önde gelen bir ekip üyesi olduğu veya başarılı bir pazarlama kampanyası yürüttüğü gibi durumlar, işverene başvuranın değerini gösterir.

Aktif Dil Kullanma

Genellikle avantajlıdır ön yazıda etkin bir dil kullanarak, görev ve sorumlulukların adayın başarılarını ve başarılarını yerine getirme biçimini vurgulamak. Pasif yapılar kullanmaktan kaçınarak, ön yazı daha enerjik ve ilgi çekici olacak ve işverenin ilgisini daha kolay çekecektir.

Sonuç olarak, CV'nin ön yazı kısmında işverenin ilgisini çekecek unsurlar, adayın uygunluğunu gösteren bilgiler, uygulamanın özelleştirilmesi, ilgili başarılar ve başarılar, etkili hikayeler ve aktif dil kullanımıdır. Bu faktörler bir araya getirilerek, adayın başvurusu işveren tarafından olumlu karşılanabilir ve değerlendirilebilir.

Önyazı İçeriği ve Pozisyon Gereklilikleri

Önyazı kapak yazısı, iş başvurularında adayın ilan edilen pozisyonun gerekliliklerine ve özelliklerine uygun olduğunu gösteren önemli bir belgedir. Bu nedenle, başvurulan pozisyonun gereklilikleri ve özellikleri öncelikle dikkate alınarak önyazı hazırlanmalıdır.

Araştırma ve Bilgi Toplama

Öncelikle, başvurulan pozisyonun tüm gerekliliklerini ve özelliklerini detaylı olarak araştırmak gerekir. Bu bilgiler ilanın kendisinde, şirketin internet sitesinde veya sektör analizlerinde bulunabilir. Aday, elde ettiği bilgiler doğrultusunda kendine uygun gördüğü görevler ve sorumluluklar hakkında fikir sahibi olmalıdır.

Kişisel Deneyimler ve Beceriler

Aday, önyazısında başvurulan pozisyona uygun olduğunu kanıtlamak için kişisel deneyimlerini ve becerilerini sergilemelidir. Gereklilik ve özelliklerle ilişkili olan kariyer başarıları, eğitim düzeyi ve sertifikalar öne çıkarılmalıdır. Aday, becerilerini ve başarılarını somut örneklerle açıklamalı ve seçildiğinde şirkete nasıl katkı sağlayabileceğini belirtmelidir.

Uyum ve Kültür

Bir diğer önemli nokta, başvurulan şirketin kültürüne ve değerlerine uyum sağlamaktır. Önyazıda, adayın şirketin değerleri ile uyumlu olduğunu gösteren ifadeler kullanılmalıdır. Şirketin misyon ve vizyonu, sektördeki başarıları ve kurumsal sosyal sorumluluk projeleri hakkında bilgi sahibi olduğunu belli etmek, adayın şirket kültürüne uyum sağlayabileceğini gösterir.

Sonuç

Önyazı kapak yazısı yazarken başvurulan pozisyonun gereklilikleri ve özellikleri dikkate alınarak hazırlanmalıdır. Adayın deneyimleri, becerileri ve şirketin kültürüne uyum sağlayabileceği gösterilerek başarılı bir önyazı oluşturulabilir. Bu sayede, adayın başvurulan pozisyona uygunluğu ve değeri kanıtlanarak işe alım sürecinde önemli bir avantaj elde edilmiş olur.

Kişisel Deneyimlerin Betimlenmesi

CV kapak yazısı hazırlarken kişisel deneyimler ve başarılar, efektif bir şekilde öne çıkarılmalıdır. Bu, işverenin ilgisini çekmeye yardımcı olacak ve adayın işe uygunluğunu gösterecektir. Kişisel deneyimlerin betimlenmesi kısmında, adayın eğitim süreçlerinde ve önceki işlerinde edindiği pratiğe dayalı bilgi ve tecrübeler açıklanmalıdır. Öğrenilmiş becerilerin ve yapılan projelerin somut örnekleri de eklenerek, adayın ne kadar başarılı olduğu ifade edilmelidir.

Başarıların Vurgulanması

CV kapak yazısında başarılarını ön plana çıkaran bireylerin dikkat çekme olasılığı daha yüksektir. Bu nedenle, adayın önceki işlerinden elde ettiği başarılar veya öğrenciyken kazanılan ödüller detaylı bir şekilde belirtilmelidir. Ayrıca, başarılar kişisel ve profesyonel gelişimine nasıl katkı sağlamış ve adayın iş performansına nasıl yansımışsa, bunlar da vurgulanmalıdır.

Etkin İletişim Yöntemleri

Etkileyici bir CV kapak yazısı hazırlamak için, adayın kullandığı dil ve üslup önemlidir. Akıcı bir anlatım ve düşünceyi net bir şekilde ortaya koyan cümleler, işverenin adayı daha iyi anlaması ve değerlendirmesi açısından faydalıdır. Adayın hangi iletişim yöntemlerini kullanarak görev başarısına katkıda bulunduğunu dile getirmesi de önemli bir husustur. Örneğin, toplantılar, sunumlar, etkinlikler ve e-ticaret çalışmalarında aktif rol alan ve başarılı sonuçlar elde etmiş bir aday, işverenin dikkatini çekebilir.

Uygun Örnekler Sunma

İş başvurusunda bulunan adayların CV kapak yazılarında, başarı ve deneyimlerini açıklayıcı örneklerle ortaya koyması önemlidir. Bu, adayın somut ve belirgin başarılarını ortaya koyarak, işverenin adayın ne kadar uyumlu olduğu konusunda bilgi sahibi olmasına yardımcı olacaktır. Adayın profesyonel yaşamında edindiği bilgi ve deneyimlerle ilgili bilgiler ve başarı örnekleri, CV kapak yazısını daha etkili ve güçlü hale getirecektir.

Özgeçmiş Oluşturma Stratejisi

Özgeçmişin ön yazı kısmına, işe başvuran adayların sahip olduğu beceri ve deneyimleri doğru bir şekilde ifade eden ve öne çıkaran bilgiler eklemek önemlidir. Bu kapsamda, düşünülen sıralama ve öge kullanımı da önemli bir rol oynamaktadır.

İş Deneyimi ve Pozisyonlar

Öncelikle, özgeçmişteki iş deneyimi bölümüne başlamalıyız. Burada, daha önceki çalıştığınız şirketleri ve pozisyonları, en son işten başlayarak kronolojik sıralamayı kullanarak belirtmelisiniz. İş deneyiminizdeki her pozisyon için, başarılı olduğunuz ve sonuçlar elde ettiğiniz projeleri ve görevleri kısaca özetlemelisiniz.

Eğitim ve Sertifikalar

Daha sonra, eğitim ve sertifikalar bölümüne geçmeliyiz. Burada da, tamamladığınız eğitim derecelerini en son mezuniyetinizden geriye doğru sıralayarak eklemelisiniz. Eğitim bilgilerinize ek olarak, aldığınız sertifika ve kursların da ayrıntılı olarak belirtilmesi gerekmektedir.

Yetenekler ve Yetkinlikler

Bir sonraki adım olarak, sahip olduğunuz teknik ve sosyal becerileri belirtmelisiniz. Bu kısımda, özellikle iş başvurusu yaptığınız pozisyon için gereken ve fark yaratan yeteneklerinizi sıralamalısınızdır. Dil bilgisi, yazılım ve programlama dilleri, proje yönetimi gibi becerilere yer verebilirsiniz.

Ödüller ve Başarılar

Ayrıca, kariyerinizle ilgili önemli ödül ve başarılarınızın da özgeçmişinizde yer alması gerekmektedir. Özellikle, işverenlerin dikkatini çekmek için sektörle ilgili ödüller ve başarıları sıralamalısınızdır.

Gönüllü Faaliyetler ve Hobiler

Son olarak, gönüllü faaliyetler ve hobilerinizi de özgeçmişinize eklemelisiniz. Bu konularda gösterdiğiniz aktif katılım, sosyal becerilerinizin güçlü olduğunu gösterir ve işverenlerin gözünde daha olumlu bir izlenim bırakmanıza katkıda bulunabilir.

Özetle, özgeçmişin ön yazı kısmına eklenen bilgilerin düzenli ve etkili bir şekilde sunulması, işe alım sürecinde başarılı olmanızda önemli bir etkendir. Bu sebeple, belirtilen kriterlere dikkat ederek özgeçmiş oluşturmalı ve değerli bilgilere yer vermelisiniz.

Ön Yazı Mektubunun Yapısı ve Uzunluğu Nasıl Olmalıdır?

Önemli İş Başvurusu Adımı: Ön Yazı

İş arama sürecinde ön yazı hazırlamak, adayın pozisyona neden ilgilendiğini ve neden iyi bir uyum olduğunu belirten önemli bir aşamadır. Ön yazı ile başvuranlar, kişisel bilgiler paylaşarak kendilerini öne çıkarabilir ve detayları mülakat öncesinde vurgulayabilirler.

Ön Yazının Uzunluğu ve İçeriği

Ortalama olarak, 250-500 kelime aralığında bir ön yazı mektubu yazılmalıdır. Aday iş başvurusunun bir parçası olarak bu ön yazıyı kullanabilir ve işe alım yöneticileri tarafından şirketle daha ilgili olan biri olarak hatırlanabilir. Ön yazıda amacın her zaman aynı olması önemlidir: geçmişi ve hedefleri, söz konusu iş ile bağdaştırmak.

Üç Aşamalı Bir Süreç: Kendini Tanıtma, Deneyimler ve Hedefler

Ön yazınızda, kendiniz ve pozisyon arasında bir bağlantı kurmanız gerekir. Bu süreci üç aşamalı olarak düşünerek ilerleyin. İlk olarak kendiniz hakkında bazı detaylar verin ve kim olduğunuzu ifade edin. Daha sonra en alakalı deneyim ve yeteneklerinizi vurgulayarak, başvurduğunuz şirkette neler sunabileceğinizi belirtin. Son olarak, kariyer hedeflerinizi paylaşıp, bu pozisyonun sizin için ne anlam taşıdığını ortaya koyun.

Detaylarla Boğulmamaya Dikkat Edin

Ön yazınızda, sadece başvurduğunuz iş ile ilgili bilgiler sunun ve gereksiz detaylardan kaçının. Örneğin, muhasebeci başvurusu yaparken dergi yazarlığı hedefinizden bahsetmeye gerek yoktur. Unutmayın, ön yazınızın amacı sizin iş arama sürecinde daha ileriye taşımaktır.

Sonuç Olarak: Kişiselleştirilmiş Bir Ön Yazı İle Şansınızı Arttırın

Ön yazı her zaman kişisel ve başvurulan işe özgü olmalıdır. Farklı iş başvuruları için farklı ön yazılar yazarak, şansınızı daha da yükseltebilir ve işe alım yöneticilerinin dikkatini çekebilirsiniz. Bu sayede iş arama sürecinizde daha başarılı ve etkili olabilirsiniz.

Ön Yazı Yazarken Dikkat Edilmesi Gereken Genel Kabul Görmüş Kurallar

Ön yazı, iş başvurularında adayların işverenlere kendilerini ve hedeflerini aktarmalarını sağlayan oldukça önemli bir araçtır. Özellikle yüz yüze gerçekleştirilen mülakatlarda ve iş başvurularında ön yazının önemi daha da artmaktad. Bu bağlamda, etkili bir ön yazı yazarken dikkate alınması gereken genel kabul görmüş kuralları şu şekilde sıralayabiliriz:

1. Kişiselleştirme: Ön yazınızda kendiniz hakkında detaylı bilgi vermek önemlidir. Bu, adayların pozisyonla ilgisini göstermesini ve işe alma yöneticileri tarafından daha iyi hatırlanmasını sağlar.

2. Özgeçmişle Bağlantı Kurma: Ön yazı, özgeçmişinize ek olarak başvurduğunuz işle ilgili geçmiş deneyimlerinizi ve yeteneklerinizi vurgulamanızı sağlar. Bu, adayların işverenin beklentilerine uygunluğunu kanıtlamasına yardımcı olur.

3. Uygun Uzunluk: İdeal olarak, ön yazılar ortalama 250-500 kelime arasında olmalıdır. Bu, adayların kendilerini ve hedeflerini etkili bir şekilde özetlemesine imkan tanır.

4. Üç Aşamalı Süreç: Ön yazınızı yazarken, kendiniz hakkında bilgi vermek, deneyim ve yeteneklerinizi vurgulamak ve kariyer hedeflerinizi paylaşmak için üç aşamalı bir süreç izlemelisiniz. Bu sayede, işverenin dikkatini çekerek, başvurunuzun diğer adaylardan ayrılmasını sağlamış olursunuz.

5. İlgili Bilgileri İçermeli: Ön yazıda, başvurduğunuz işle ilgili bilgileri paylaşmalısınız. Söz konusu işle alakasız olan bilgilerin ön yazıda yer alması, etkili bir ön yazı yazmanın önündeki engellerden biridir.

Sonuç olarak, etkili bir ön yazı yazmak, iş başvurularında başarı şansınızı önemli ölçüde artırabilir. Bu nedenle, dikkate alınması gereken genel kabul görmüş kuralların bilinmesi ve uygulanması, iş arama sürecinde adaylara büyük fayda sağlar.

Başarılı Bir Ön Yazı Mektubu İçin Detaylara Dikkat Etmenin Önemi

Ön Yazının Amaçları ve Rolünün Kavranması
İş arama sürecinde ön yazı hazırlanması, pozisyonla ilgili beklentilerinizi ve uygun aday olduğunuzu ortaya koymak için önemli bir adımdır. Bu süreçte özgeçmiş ve ön yazısı, başvuru sahibinin amaçlarını ve yeteneklerini vurgular. İlgili detaylar paylaşılarak, belgelerdeki önemli bilgilerin dikkat çekmesi sağlanır.

Ön Yazı ve Pozisyon Arasında Bağlantı Kurma
Ön yazı yazarken, başvuru sahibinin kendisi ve pozisyon arasında güçlü bir bağlantı kurması önemlidir. Bu üç aşamalı süreç dahilinde; kişisel bilgiler ile deneyimin paylaşılması, şirket ve sunabileceklerin belirtilmesi ve kariyer hedeflerinin ortaya konulması gerekmektedir.

Gereksiz Detaylardan Kaçınma
Başarılı bir ön yazı mektubu, gereksiz detaylardan kaçınarak sadece ilgili ve önemli bilgilere yer vermelidir. Başvuru sahibinin başka alanlarla ilgili hedef ve isteklerinden bahsetmek yerine, pozisyonla ilgili beklenti ve uyumunu ortaya koyan bilgilerle donatılmalıdır.

İş Başvurusu Sürecine Değer Katma
Ön yazının amacı, başvuru sahibinin iş arama sürecinde daha ileriye taşınmasını sağlamaktır. Bu nedenle, detaylara dikkat etmenin önemi büyüktür. Ön yazı, her zaman kişiselleştirilmiş ve başvurulan her iş için farklı olmalıdır. Aynı metnin tekrarlarından kaçınmak, başarı şansını artıracaktır.

Sonuç olarak, başarılı bir ön yazı mektubu hazırlamak için detaylara dikkat etmek büyük öneme sahiptir. Bu sayede, başvurulan pozisyonla ilgili uyum, yetenekler ve hedeflerin doğru bir şekilde aktarılması sağlanır ve başvuru sürecinde olumlu sonuçlar elde edebilmek için önemli bir adım atılmış olur.

Ön Yazı Kapak Mektubunda Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Ön yazının amacı ve önemi: İş başvurusu sürecinde ön yazılar adayın pozisyon ile neden ilgilendiğini ve neden iyi bir aday olduğunu göstermeye yarar. Bu yazılarda, adaylar kendileri hakkında detayları paylaşarak biraz kişiselleşebilirler ve mülakatlarda özgeçmişin ön yazısı amacınızı ve yeteneklerinizi vurgulamalarına yardımcı olur. Ortalama 250-500 kelime arasında bir ön yazı yazmak yeterlidir.

Ön yazı ve kapak mektubu içeriğinin düzenlenmesi: Öncelikle, adayın kendisi ve pozisyon arasında bir bağlantı kurması gerekir. Bu bağlantı üç aşamalı olarak düşünülebilir: Adayın kendisi hakkında bazı bilgiler paylaşması (örneğin, Üretim Yöneticisi, Onur Belgeli Yeni Mezun), en alakalı deneyim ve yeteneklerinin vurgulanması (örneğin, proje yönetimindeki başarılar) ve kariyer hedefleri hakkında bilgi paylaşımı (örneğin, muhasebe denetmeni olarak çalışmak istemek).

Ön yazıların kişiselleştirilmesi: Başvurduğunuz her iş için aynı ön yazıyı kullanmayın, her iş pozisyonu için özel olarak düzenlenmiş bir kapak mektubu yazın. Bu şekilde, işe alım yöneticilerinin gözünde pozisyonla daha ilgili bir aday olarak görünebilirsiniz.

Aşırı detaya kaçınmak: Ön yazılarda, sadece başvurulan pozisyonla ilgili bilgilerin paylaşılması önemlidir. Örneğin, muhasebeci pozisyonuna başvuruyorsanız, dergi yazarlığı hedefiniz gibi ilgisiz hedeflerinizden bahsetmeyin.

Sonuç olarak, doğru bir ön yazı ve kapak mektubu hazırlamak, iş başvurusu sürecinde adayın başarılı olmasına önemli ölçüde katkı sağlar. Bu nedenle, işverenin bakış açısını düşünerek adayın ön yazısının amacını, içeriğini ve kişiselleştirilmesini dikkatle düzenlemesi gerekir. Böylece, başvuranların ön yazı ve kapak mektuplarındaki kaçınılmaz hataları nedeniyle reddedilmesi engellenebilir ve iş arama sürecinde daha ileriye taşınmaları sağlanır.

Ön Yazının Etkinliğini Artıran Faktörler ve İş Başvurusunda Avantaj Sağlayan Özellikler

Ön Yazı Etkinliği ve İş Başvurusu Avantajları

Ön yazılar, iş başvurularında CV'nin etkinliğini artıran ve adayların kendini öne çıkarması için kritik bir fırsattır. Ön yazı etkinliğini artıran faktörlerden bazıları şunlardır:

1. Kişiselleştirme: Ön yazınızı başvurduğunuz işe özel olarak hazırlamalı ve başvurduğunuz pozisyonla ilgili deneyim ve yeteneklerinizi vurgulamalısınız.

2. Özgeçmişle Bağlantı Kurma: İyi bir ön yazı, adayın özgeçmişi ile pozisyon arasında güçlü bir bağlantı kurar ve geçmiş deneyimin işe nasıl uygulanabileceğini açıklar.

3. Kariyer Hedeflerini Paylaşma: Ön yazıda, başvurulan pozisyona uygun kariyer hedeflerini belirtmek, işverenin adayı daha potansiyel bir çalışan olarak değerlendirmesini sağlar.

4. Özgeçmişte Vurgulanması Gereken Yerler: Ön yazı, CV'deki önemli noktaları ve adayın yetenek ve başarılarını, özellikle ilgili olanlarını vurgulamalıdır.

İş başvurusu sürecinde adaylara avantaj sağlayacak olan ön yazı özellikleri şunlardır:

1. Netlik ve Kısa Cümleler: Ön yazıda kullanılan cümlelerin net ve kısa olması, okuyucunun kolayca anlamasına yardımcı olur.

2. Fazla Detaya Girmemek: Söz konusu işle ilgili olmayan bilgiler paylaşmamak, ön yazının daha etkili olmasını sağlar.

3. Alt Başlıklar Kullanmak: Ön yazıdaki bilgileri kolayca takip etmek için alt başlıklar kullanmak, okuyucunun dikkatini daha iyi çeker.

4. Kolayca Anlaşılır Kelimeler ve Dil Kullanımı: Ön yazıda karmaşık ve anlaşılması zor kelimeler kullanmaktan kaçınarak, okuyucuyu rahatsız etmeyen bir dil kullanılmalıdır.

Sonuç olarak, doğru şekilde hazırlanan ve iş başvurusuna özgü yapılandırılan bir ön yazı, CV'yi daha etkili hale getirir ve adaylara iş başvurusu sürecinde avantaj sağlar.

Ön Yazının Geliştirilmesi için Adım Adım Süreçler

1. Ön Yazının Amacını Belirleyin

Başarılı bir ön yazı geliştirmek için öncelikle amacınızı netleştirmelisiniz. Geçmiş deneyimlerinizi ve kariyer hedeflerinizi, başvurmak istediğiniz iş pozisyonuyla bağdaştırmalısınız. Bunu yaparak işe alım yöneticilerine neden sizinle ilgilendikleri konusunda bir fikir verirsiniz.

2. Kişisel Detayları Paylaşın

Ön yazınızda, kendinizle ilgili önemli bilgileri de belirtmelisiniz. Bu, işverene sizin kim olduğunuzu ve ne tür yeteneklere sahip olduğunuzu gösterir. Etkileyici ve özgün olduğunuzu belirten ifadeler kullanarak dikkat çekmeye çalışın.

3. Alakalı Deneyim ve Yetenekleri Vurgulayın

Başvurmak istediğiniz pozisyona uygun deneyim ve yeteneklerinizi ön yazınızda belirtmek, sizin neden uygun bir aday olduğunuzu ortaya çıkarır. İlgili sonuçlar ve başarılarınızı kullanarak deneyimlerinizi destekleyebilirsiniz.

4. Şirkete Katkı Sağlayabileceklerinizi Paylaşın

Başvurmak istediğiniz şirket için neler yapabileceğiniz konusunda bilgi verin. Bu, işverenin sizin değerinizi ve şirkete nasıl bir katkı sağlayabileceğinizi görmesine yardımcı olacaktır.

5. Kariyer Hedeflerinizden Bahsedin

Ön yazınızda kariyer hedeflerinizi belirtin, bu da işverene sizin ne istediğinizi ve başvurduğunuz pozisyonla nasıl uyum sağlayacağınızı gösterir. Ancak, unutmayın ön yazınızda ilgisiz konulara değinmekten kaçınarak yalnızca başvurduğunuz işle alakalı bilgiler paylaşın.

6. Özgün ve Özgür Gerçi Olun

Başvurduğunuz her iş için aynı ön yazıyı kullanmak yerine, her ön yazınızı pozisyon ve şirkete özgü hale getirin. İlgili anahtar kelimeler ve ifadeler kullanarak başvurduğunuz işe göre ön yazınızı kişiselleştirerek başarılı bir sonuç elde etmeye çalışın.

Sonuç olarak, başarılı bir ön yazı geliştirmek için iyi organize olmuş ve uyumlu bir yapıya sahip olmalısınız. İşverenin bakış açısını göz önünde bulundurarak etkili ve dikkat çekici bir ön yazı hazırlayabileceğinizi unutmayın. Bu süreçten fayda sağlamak, istihdamın artar ve kariyer hedeflerinize bir adım daha yaklaşabilirsiniz.

Önyazı Hazırlamada Sade ve Etkili Dil Kullanımı

Önyazıların Amaç ve Önemi

İş başvurularında önyazı hazırlamanın amacı, adayın pozisyona neden ilgilendiğini ve iyi bir aday olduğunu belirtmektir. Özgeçmişin ön yazısı, adayın hedeflerini ve yeteneklerini vurgulamaya yardımcı olur. İyi bir önyazı, 250-500 kelime arasında olmalıdır ve adayın geçmişi ile hedeflerini işle bağdaştırmaya çalışmaktır.

Önyazıda Üç Aşamalı Süreç

Önyazının hazırlanmasında üç aşamalı bir süreç düşünülebilir. İlk olarak aday, kendisi hakkında bazı detayları paylaşmalıdır. Bu detaylar, adayın iş deneyimi ve unvanları hakkında kısa bilgiler içermelidir. İkinci aşamada aday, en alakalı deneyim ve yeteneklerini vurgulayarak şirkete neler katabileceğini anlatmalıdır. Üçüncü ve son aşamada aday, kariyer hedefleri hakkında bilgi paylaşarak, pozisyona uygunluğunu göstermelidir.

Önyazının Sade ve Etkili Dili

Önyazılar sade ve etkili bir dil kullanarak hazırlanmalıdır. Cümlenin uzunluğu maksimum 20 kelime olmalıdır ve pasif cümle kullanımından kaçınılmalıdır. Adayın niteliklerini ve deneyimlerini açık bir şekilde ifade etmesi, okuyucunun dikkatini çeken ve işe alım sürecini başarılı bir şekilde yönlendiren bir önyazı oluşturulmasına katkı sağlar. İş başvurusu için önyazıda aşırı detaya girmeden sadece ilgili bilgilere odaklanmak önemlidir. Başvurulan her iş için önyazının kişisel olması ve farklılık göstermesi gerekmektedir.

Sonuç

Önyazı hazırlarken sade ve etkili dil kullanarak, adayın pozisyonla ilgili hedeflerini, yeteneklerini ve deneyimlerini açıkça ifade etmek önemlidir. Adayın kendini ve hedeflerini başarılı bir şekilde anlatabilmesi, iş başvurusunun kabul edilme olasılığını artırır ve diğer adaylardan daha ön plana çıkmasına yardımcı olur. İyi bir önyazı ile aday, işe alım sürecinde daha ileriye taşınarak arzu ettiği pozisyona ulaşabilir.

Ön Yazıda Hangi Başarı Öykülerini ve Projelerini Vurgulamalıyız?

İş Başvurusu ve Başarı Öyküleri

Ön yazı, CV'nizle birlikte gönderdiğiniz ve işverenin sizinle ilgili daha fazla bilgi edinmesine yardımcı olan bir belgedir. İş arayışı sürecinde, ön yazınızda başarı öykülerinizi ve projelerinizi sergilemek, işverenlerin dikkatini çekmenizi sağlamada önemli bir etkiye sahiptir. Ancak, burada önemli olan ise doğru başarı hikayelerini ve projeleri vurgulamaktır.

Özgeçmişinizi Yansıtan Hikayeler

Öncelikle, ön yazınızda bahsedeceğiniz başarı öyküleri ve projeler, CV'nizde sunulan bilgilere uyumlu olmalıdır. Özgeçmişinizde belirtilen iş deneyimleri ve becerilerinizle alakalı örnekler sunarak, işverene neden size güvenmesi gerektiğini gösterirsiniz. Bu durum, başvurduğunuz iş pozisyonuyla ilgili geçmiş başarılarınızı vurgulamak için iyi bir fırsattır.

Alakalı Deneyim ve Beceriler

İkinci olarak, vurgulanması gereken başarı hikayeleri ve projeler, başvurduğunuz işin uzmanlık alanına uygun olmalıdır. Başvurduğunuz pozisyon için önemli olan beceri ve yeteneklerinizin üzerinde durarak, işverenin ihtiyaçlarını nasıl karşılayabileceğinizi kanıtlarsınız. Bu sayede, işverenin sizinle ilgili daha pozitif bir izlenim edinmesini sağlarsınız.

Sonuç Odaklı Başarılar

Son olarak, ön yazınızdaki başarı hikayeleri ve projelerinizin sonuç odaklı olması gerekmektedir. Yaptığınız işlerin somut başarılarını ve rakamlarla destekleyerek gerçekleştirdiğiniz projeleri gösterin. Bu şekilde, değer ve gerçek etkiniz üzerinde durarak işverenin dikkatini daha fazla çekebilirsiniz.

Özetle, ön yazı, işverenlerin dikkatini çekmekte oldukça önemli bir araçtır. Bu nedenle doğru başarı öykülerini ve projeleri vurgulayarak, işverenlerin sizinle ilgili daha fazla bilgi edinmesi ve neden sizi işe almaları gerektiğini görmelerine olanak sağlamalısınız. Başarı hikayeleriniz ve projeleriniz hem özgeçmişinizle uyumlu, hem başvurduğunuz işin uzmanlık alanına uygun ve hem de somut sonuçlar odaklı olmalıdır.

Özgeçmiş Kapak Yazısının Önemi ve İşverene Dikkat Çekme Yöntemleri

Özgeçmiş kapak yazısı, iş arama sürecinde adayların işverenin dikkatini çekerek başvurulan pozisyona uygunluklarını göstermeleri için önemli bir araçtır. Bu bağlamda, kapak yazısında kendimizi etkileyici bir şekilde tanıtmak ve pozisyona göre neden uygun olduğumuzu vurgulamak esastır.

Kendimizi Tanıtma ve Pozisyona Uygunluk Vurgusu

Öncelikle, kapak yazısında kendimiz hakkında detayları paylaşarak işverene kim olduğumuzu açıklamalıyız. Örneğin, 'Üretim Yöneticisi' veya 'Onur Belgeli Yeni Mezun' gibi ifadeler kullanılabilir. Ardından, en alakalı deneyim ve yeteneklerimizi vurgulayarak şirkete katkılarımızı aktarmalıyız. 'Proje yöneticisi olarak geçirdiğim yıllarda, hiçbir detayın gözümden kaçmasına izin vermedim' gibi cümlelerle bu amaç gerçekleştirilebilir.

Kariyer Hedeflerinin Belirtilmesi ve Fazla Detaya Girmemek

Kapak yazısında kariyer hedeflerimizi paylaşarak, işverene pozisyona ilişkin beklentilerimizi ve amaçlarımızı netleştirmeliyiz. Fakat, bu süreçte aşırı detaya girmekten kaçınarak yalnızca söz konusu işle ilgili bilgileri sunmalıyız. Örneğin, muhasebeci pozisyonuna başvuruyorsak, bir dergide yazar olma amacımızdan bahsetmeye gerek yoktur.

Kişiselleştirilmiş Kapak Yazısı ve Güçlü Bir Sonuç

Son olarak, her başvuru için özelleştirilmiş bir kapak yazısı hazırlamalı ve ardından güçlü bir sonuç paragrafıyla kapak yazısını tamamlamalıyız. Bu sayede, işe alım yöneticilerinin gözünde diğer adaylardan sıyrılarak, şirketle daha ilgili ve uyumlu bir profil sergileyebiliriz.

Özetle, özgeçmiş kapak yazısında kendimizi başarılı bir şekilde tanıtmak, pozisyona uygunluğumuzu göstermek ve kariyer hedeflerimizi netleştirmek, işverenin dikkatini çekerek başarılı bir iş başvurusu sürecinin anahtarıdır.

cv ön yazı kariyer ön yazı ön yazı mektubu ön yazı yazma örnek ön yazı ön yazı örnekleri ön yazı nasıl yazılır
Bilal Şentürk

Celal Bayar Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesinde Lisans eğitimleri, Yıldız Teknik Üniversitesi İnsan Kaynakları Yönetimi ve Beykent Üniversitesinde İşletme Yönetimi üzerine Tezli Yüksek Lisans yapmıştır. Halen insan kaynakları üzerine doktora tezi yazmakta ve işletmelere insan kaynakları üzerine danışmanlık yapmaktadır.

kaynağı değiştir]

Oysa birçok başka düşünür (Habermas, Anthony Giddens gibi) bir dönemin kapanması olarak modernizmin sona ermesini kabul etmezler. Böyle bir dönemleştirme onlara göre hem olanaksız hem de faydasızdır. Bununla birlikte bu düşünürler de postmodern düşüncenin öne sürdüğü birçok olgu ve yeni durumları kabul etmektedirler. Fakat bu yeni gerçeklikler modernizmin içerisindeki olgular olarak degerlendirilir. Modernlik tamamlanmamış bir proje (Habermas) olarak ya da postmodernizm denilen yeni durum modernliğin radiklalleşmesinin (Giddens) bir sonucu olarak değerlendirilir bu eğilimlerde.

Bu karşıt konumları da göz önünde bulunduran Agnes Heller ve Ference Feher, postmodernizmi şu şekilde tanımlarlar;

"Postmodernite, ne bir tarihsel dönem, ne de iyi tanımlanmış karakteristik özellikleri olan politik ya da kültürel bir eğilimdir. Tersine postmodernite; dış çizgilerini, moderniteyle ve moderniteye havale edilmiş sorunlarla problemi olanların, moderniteyi suçlamak isteyenlerin ve gerek modernitenin başarılarının gerekse çözümsüz açmazlarının bir dökümünü çıkaranların çizdiği, modernitenin daha geniş kapsamlı zaman ve mekânı içerisindeki bir özel kolektif zaman ve mekân olarak anlaşılabilir".

Burada anlaşılacağı üzere, postmodernizmi kabul etmeyen düşünürler, genel bir yaklaşım olarak, postmodernizm olarak beliren yeni durumu modernitenin kendi içindeki özel bir evre ya da dönem olarak değerlendirmektedirler.Bunu formüle edişleri, çıkarsamaları ve postmodernizmi eleştirme yönelimlerindeki hedef ve gerekçeler değişmekle birlikte, genelde böyle bir yaklaşıma sahip oldukları söylenebilir.

Güzel sanatlarda postmodern isimler[değiştir kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir