bağırsak sorunu için hangi doktora gidilir / Kabızlık İçin Hangi Bölüme/Doktora Gidilir?

Bağırsak Sorunu Için Hangi Doktora Gidilir

bağırsak sorunu için hangi doktora gidilir

Karşılaştığımız hastalıklarda doğru bölümlere başvurmamız oldukça önemlidir. Doğru bölümlere başvurmamız aynı zamanda tedavimizin de hızlı bir şekilde gerçekleşmesine katkıda bulunmaktadır. Bu nedenle  yaşadığımız sorunlara göre hangi doktora gitmemiz gerektiği konusunda bilgimizin olması bizim daha avantajlı olmamıza fayda sağlamaktadır. Kalın bağırsak ise vücudumuzun en önemli bölgelerinden birinden biridir. Bu bölgede oluşabilecek hastalıklar vücudun tamamını etkileyebildiği gibi kalın bağırsakta oluşan sorunların tespiti ile doktora başvurmak ve tedavi olmak çok önemlidir. Peki, kalın bağırsak için hangi doktora gidilir?

kalin bagirsak

Kalın Bağırsak için Ne Zaman Doktora Gidilir?

Kalın bağırsak için ne zaman doktora gidilir konusunda kişi kendini çok iyi analiz etmelidir. Bazı durumlarda fazla  yemek tüketmek, çok acı yemek, bayat yemek tüketmek gibi biz çok nedenden dolayı bağırsaklarda sağlık sorunları oluşabilmektedir. Bu tip durumlarda genel olarak belirli bir süre sonra vücut kendini yenileyerek bu sorunları aşabilmektedir. Ancak kalın bağırsakta görülen sağlık sorunlarının şiddeti ve süreklilik göstermesi gibi durumlarla karşılaşılması durumlarında kesinlikle doktora başvurulmalıdır.

Kalın bağırsakta önemi düşük sağlık sorunları gerçekleşebileceği gibi çok ciddi sorunlarında görülmesi mümkündür. Bu nedenle kişi kendini inceleyerek özellikle bağırsakları ile ilgili sürekli olarak bir şikayette bulunması durumlarında hiç beklemeden doktora başvurmalıdır. Bu konuda erken teşhis çok önemli olduğu için ne kadar çok erken sağlık sorunu teşhis edilirse tedavinin olumlu sonuç verme olasılığı o kadar artabilir.

Kalın Bağırsak için Hangi Doktora Gidilir?

Kalın bağırsak ile ilgili sağlık sorunu yaşayanlar kalın bağırsak için hangi doktora gidilir sorusunu merak ederler. Bu konuda iki farklı bölüme başvurulabilir. Bunlardan biri İç Hastalıklar yani Dahiliye diğer bir bölüm ise Genel Cerrahidir. Eğer hastalığınız hakkında net bir bilginiz yoksa öncelikle Dahiliye bölümüne başvurulması daha doğrudur. Çünkü Genel Cerrahi genel olarak cerrahi durumlarının oluşması ile devreye girmektedir. Dahiliye bölümü gerekli tetkikleri yaptıktan sonra gerek duyduğunda Genel Cerrahi bölümüne sevk edebilir.

Kalın Bağırsağa Hangi Doktor Bakar?

Kalın bağırsağa hangi doktora bakar konusunda Dahiliye bölümüne başvurulabilir. Bu bölümde uzman olan doktor öncelikle gerekli tetkikleri yapacaktır. Bu konuda bir dizi test yapıldığı gibi hastanın şikayet hikayesi de dinlenmektedir. Toplanan bu verilere göre doktor eğer varsa hastalık teşhisini yaparak gerekli tedavilerin başlamasını sağlar.

Kalın Bağırsak için Hangi Bölümden Randevu Alınmalıdır?

Şikayetleri için randevu almak isteyenler kalın bağırsak için hangi bölümden randevu alınmalıdır sorusunu merak ederler. Bu konuda öncelikle Dahiliye bölümünden randevu alınabilir. Dahiliye bölümü uzmanı gerekli tetkikleri yaptıktan sonra tedavi için ayrıca Genel Cerrahi bölümüne de hastayı sevk edebilir. Bu durum tamamen hastalığın durumuna ve çeşidine göre değişebilmektedir. Tedavi gerekli bölüme sevk edilmesi ile devam ettirilebildiği gibi Dahiliye bölümünde de tedavi devam ettirilebilmektedir.

Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

Bu Başlıklar İlginizi Çekebilir:

Kategoriler Hangi Doktora Gidilir?

Geçirgen Bağırsak Sendromu Nedir?

Geçirgen bağırsak sendromu, sindirim sistemi hastalıkları arasında yer alan bir bozukluktur. Sızdıran bağırsak olarak da bilinen bu durum, bağırsak duvarında yaşanan sorunlarla bağlantılı olarak ortaya çıkmaktadır. Kişilerin yaşam kalitesini önemli derecede olumsuz yönde etkilen bu durum farklı belirti ve semptomlarla görülebilir. Hastalığın erken teşhis edilmesi ve tedavinin doğru uygulanması halinde iyileşme mümkündür.

Bağırsak duvarın bazı durumlarda işlevinde sorunlar yaşanabilir. Bu gibi durumlarda yaşanan aksaklıklar, bakterilerin, gıda parçacıklarının veya toksin gibi maddelerin bağırsaklardan kana ulaşmasına yol açabilir. Bu nedenle ortaya çıkabilen bu hastalık, farklı nedenlere bağlı olarak da görülebilir. Teşhis edilmesi ve tedavi sürecinin doğru planlanması önemlidir. Tedavi kişiye özel olarak ve hastalığın durumuna bağlı olarak uzman doktorlar tarafından belirlenmektedir.

Geçirgen Bağırsak Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Hastalığın herhangi bir semptomla veya şikayetle belirlenmesi kolay değildir. Çünkü bu hastalıkta yaşanan belirtiler farklı pek çok sağlık problemi ile benzer şekildedir. 
Teşhis edilmesini zorlaştıran ya da geciktirebilen semptom ve bulgular birçok gastroenterolojik rahatsızlığın ortak belirtileri arasında görülmektedir. Yine de sık karşılaşılan bazı semptomlar da yer almaktadır. 
Geçirgen bağırsak sendromu belirtileri şu şekildedir:

  • Beslenme sorunları
  • Vitamin eksikliği
  • Mineral eksikliği
  • Bir nedeni olmadan zayıflama ve kilo kaybı
  • Kronikleşen şişkinlik, kabız ya da ishal problemi
  • Bilinçte yaşanan problemler, bilinç kaybı veya bulanıklık
  • Konsantrasyon bozukluğu ve odaklanma problemi
  • Tekrar eden aşırı yorgunluk hissi
  • Baş ve eklemlerde ağrı
  • Vücuttaki yaygın inflamasyonlar
  • Cilt problemleri ve kızarıklık (sivilce, egzama)

Yukarıda verilen semptomlarda da görüldüğü gibi pek çok farklı hastalıkla benzer şikayete sahip olan bu durumun bir hastalık mı yoksa belirti mi olduğu tartışma konusudur.
Ayrıca farklı sağlık problemlerine neden olan bir risk faktörü olarak da görülebilir. Beyin ve bağırsak bağlantısı göz önüne alındığında, bu hastalığın neden olabileceği farklı psikolojik sorunlar arasında depresyon ve anksiyete gibi durumlarda yer alabilir.

Geçirgen Bağırsak Sendromu Nedenleri Nelerdir?

Hastalığın nedenleri konusunda kesin olarak kanıtlanmış bir bilgi ve veri yer almasa da gelişmesinde rol oynadığı düşünülen bazı risk faktörleri vardır. İlk olarak bağırsaklarda bulunan bariyer büsbütün aşılmaz bir duvar olarak görülmez ve bazı durumlarda geçirgenliği olabilir.
Geçirgenlik oranın artması halinde sağlık sorunları yaşanabilir. Geçirgenlik konusunda önemli olan faktörlerden biri de genetik yatkınlıktır. Bunların yanında hastalığa neden olabilecek faktörler de yer almaktadır.
Geçirgen bağırsak sendromu nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Alkol kullanımının aşırı derecede fazla olması
  • Çok fazla strese maruz kalmak
  • Bağırsak mikrobiyotasında bozulma
  • Diyabet
  • Düzensiz ve yetersiz beslenme
  • Otoimmün bozukluk
  • Alerjik bazı durumlar ve hastalıklar
  • Enfeksiyon hastalıkları
  • Huzursuz bağırsak sendromu ve bazı gastrointestinal sistem hastalıkları

Bazı araştırma ve çalışmalara göre, birçok hastalık ve sağlık sorunlarının bu hastalıktan kaynaklı olabileceği düşünülmektedir. Bu sebeple vücudun farklı kısımlarında yaşanan sağlık problemlerinin de sızdıran bağırsaklar sendromuyla bağlantılı olabileceği olasılıklar arasındadır. Bu konu üzerinde bir sonuca ulaşmak için ayrıntılı ve kesin bir veriye ihtiyaç duyulmaktadır.

Geçirgen Bağırsak Sendromu Teşhisi Nasıl Konulur?

Hastalığın teşhis edilmesi bakımından zor bir durum olduğu ve vakalarda yaşanan belirtilerin farklı hastalıklarla benzer durumda olduğu bilinmektedir. Kabızlık, ya da kronik ishal gibi sağlık problemlerinin yaşandığı durumlarda bağırsaklarla ilgili bir sağlık sorunun ortaya çıkma ihtimali yüksektir. Bu gibi belirti ve şikayetlerin yaşandığı durumlarda kişilerin gastroenteroloji uzmanlarına başvurması ve muayene olması gerekmektedir. 
Hasta yaşamış olduğu şikayetleri ve belirtileri detaylı bir şekilde uzmana anlatmalıdır. Doktor tarafından gerekli görülen birtakım testler yapılabilir. Muayene sonrasında yapılan işlemlerden biri de dışkı örneğinin alınarak gaita testi yapılmasıdır. Bu işlem bağırsak florasında yaşanan problemlerin ve enfeksiyonların belirlenmesi bakımından çok fazla tercih edilmektedir.  
Bunun yanında hastalığın şüphesinin bulunduğu vakalarda bağırsak bariyer bütünlüğünün incelenmesi için zonulin testi uygulanabilir. Bağırsak duvarının yapısında bir problem yaşanması halinde kandaki zonulin düzeyinde artış yaşanacağından hastalığın tespit edilmesi bakımından önemlidir.
Endoskopik uygulamalar aracılığıyla sindirim sistemi ve kanlı incelenir. Bağırsaklarda geçirgenliği yol açabilecek bir durumun olup olmadığı belirlenebilir. Yapılan incelemeler, testler ve tetkikler sonucunda geçirgen bağırsak sendromu teşhisi alan kişilerde tedavi planlaması hastalığın durumuna ve neden olduğu farkı problemlere bakılarak doktor tarafından belirlenir.

Geçirgen Bağırsak Sendromu Tedavisi Nasıldır?

Geçirgen bağırsak sendromu tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Tedavi yöntemleri kişiden kişiye ve hastalığın şiddetine bağlı olarak değişebileceğinden doktorun gerekli gördüğü şekilde planlama yapılır.
Doktor tarafından yapılan muayene, inceleme ve tıbbi öykünün öğrenilmesi durumunda hastaya özel bir tedavi süreci planlanır. Bu süreçte bazı öneriler ve tavsiyeler ön plandadır. 
Ayrıca bu durum tek başına bir hastalık olmadığından farklı yöntemlerle şikayetlerin azaltılması yönünde çalışmalar yapılabilir.
Beslenme düzeni hakkında yapılması gereken bazı değişiklikler söz konusu olabilir. Hasta, doktor tarafından diyetisyene yönlendirilebilir ve hastaya uygun beslenme programı hazırlanabilir. 
Beslenme düzeninin oluşturulması ve dengeli bir bağırsak florasının sağlanması hastalığın iyileştirilmesinde, besinlerin emilimi konusunda ve belirtilerin kontrol altına alınmasında fayda sağlayan en etkili yöntemdir. Kişinin alerjisinin olduğu besinler uzman doktora ve diyetisyene aktarılarak beslenme programından çıkarılmalıdır.
Bazı yaşam tarzı değişikliklerinin yapılması da bağırsak sağlığında iyileşme sağlayabilir. Kişiye düzenli olarak spor ve egzersiz yapması, uyku düzeninin sağlanması ve korunması önerilebilir.
Ayrıca sigara kullanımının sonlandırılması ve stresten olabildiğince uzak durulması önemlidir. Sigara tüketimi ve stres bağırsak sağlığını etkilediği için kişilerin sigara gibi maddelerden ve stres gibi durumlardan uzak durması fayda sağlar.
Uzman doktor ve hekimlerin birçoğu bu hastalığı tek başına bir problem olarak ele almadığı için farklı yöntemlerle tedavi planlaması yapılmaktadır. Kişinin farklı hastalıklar sonucu kullanmakta olduğu antibiyotiklerin de bu hastalıkta tetikleyici rolü olduğu için gerekli önlemlerin alınması önemlidir. Ayrıca kişinin gereksiz antibiyotik kullanımından uzak durması gerekir.

Geçirgen Bağırsak Sendromu Olanlar Ne Yememeli?

Hastaların bazı yiyecekleri yememesi, belirtilerin ve şikayetlerin kontrol altında tutulmasına katkı sağlar. Kişiye diyetisyen tarafından verilen beslenme programına uyulması önemlidir. Bunun yanında bazı tatlandırıcıların tüketilmemesi, süt ve süt ürünlerinin tüketilmemesi, yüksek früktoz içeren besinlerden uzak durulması gerekmektedir.

Güncelleme Tarihi: 14 Aralık 2022

Yayınlama Tarihi: 07 Aralık 2022

Sayfa içeriğinde yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. İlgili sayfada tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğeler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Çocuk Gastroenteroloji Nedir?

Yemek borusu, mide, bağırsaklar, karaciğer, pankreas ve safra kesesi sindirim sistemini oluşturan organlardır. Sindirim sistemi içerisinde bulunan tüm organları ve bu organlardan kaynaklı hastalıkları inceleyen bilim dalı da gastroenterolojidir. 0-18 yaş arasındaki tüm çocukları bu alanda kontrol ve tedavi eden birim ise çocuk gastroenteroloji birimidir.

Farklı hastalıklardan dolayı oluşabilecek gastroenterolojik sorunların belirtileri arasında en sık rastlananlar kusma, ishal, karın ağrısı, kabızlık, sarılık ve iştahsızlıktır. Doğduktan sonra başlayan kontrol sürecinde anne ve babaların herhangi bir sorun ile karşılaştıklarında çocuk gastroenteroloji bölümüne başvurması gerekmektedir. Her hastalıkta olduğu gibi gastroenterolojik hastalıklarda da erken teşhis ile çocukların tedavi edilmesi gerekmektedir. Erken teşhis, ileride yaşanacak çeşitli rahatsızlıkların önüne geçmeyi sağlamaktadır.

Çocuk gastroenteroloji doktorları aynı zamanda çocukların beslenme düzeni ile ilgili olarak da hizmet vermektedir. Beslenme bozukluklarının neden olduğu rahatsızlıkların önüne geçmek amacıyla verilen bu hizmete ek olarak gerekli görüldüğünde endoskopi ya da gastroskopi gibi işlemler de yapılabilmektedir. Tıbbi görüntüleme cihazları ile yapılan bu işlemler teşhis ve tedavi sürecinde önemli rol oynamaktadır.

Çocuk Gastroenteroloji Hangi Hastalıklara Bakar?

Kabızlık

Çocuklarda kabızlığa oldukça sık rastlanmaktadır. Karın ağrısı ve iştahsızlık belirtileriyle kendini gösteren kabızlık, kimi çocuklarda zorlanmadan dolayı hemoroid rahatsızlığına da yol açmaktadır.

Kabızlığın her zaman altında bir sebep bulunmamaktadır; ancak bazı kabızlıkların altında farklı hastalıklar yatabilmektedir. Bunlardan bazıları tiroit bezinin az çalışması, kalsiyum düşüklüğü ya da yüksekliği, çölyak hastalığıdır. Bebeklikten tuvalet eğitimine geçiş sürecinde de kabızlık ile karşılaşmak mümkündür. Erken başlanan tuvalet eğitimi çocuğun ruhsal ve bedensel olarak hazır olmamasından dolayı kabızlığı doğurmaktadır.

İshal

Kabızlık kadar ishal de çocuklarda yaygın bir hastalıktır. Çocukların yaşına göre değişen dışkılama sayısının üstüne çıkıldığı zaman doktora başvurulmalıdır. Susuzluktan kaynaklanan akut ishaller 3-4 gün içerisinde sonlanabilmektedir. Ancak susuzluğun yanı sıra tuz kaybı, dengesiz ve yetersiz beslenmeden kaynaklı kronik ishal, bağışıklık sistemini zayıflamaktadır. 14 günü bulan kronik ishallere; orta kulak iltihabı, idrar yolu enfeksiyonu, menenjit gibi rahatsızlıklar da sebep olabilmektedir. Çocuklarda karın ağrısı, ateş, gaz gerginliği gibi belirtilerde geç kalınmadan doktora başvurulmalı ve ishale sebep olan nedene göre tedavi sürecine başlanmalıdır.

Reflü

Yiyecek ve içeceklerin midede oluşturduğu asidin, yemek borusuna ya da ağıza geri gelmesine reflü denmektedir. Asit kimi zaman geri geldiği yoldaki dokulara da zarar verebilmektedir. Çocuklar yetişkinlere oranla daha sık beslendikleri için erken yaşlarda reflünün görülmesi oldukça doğaldır. Olması gereken büyümenin görülmemesi, yemek öncesi ya da sonrasında huzursuzluk, yemek yerken acı çekmesi, ağız kokusu, horlama, ağız açık uyuma, ses kısıklıkları, geniz etinin büyümesi, diş problemleri reflünün göstergeleri arasındadır; ancak her çocukta bu belirtiler farklılık göstermektedir.

Sarılık

Halk arasında karaciğer iltihaplanması olarak bilinse de sarılığın başka nedenleri de olabilmektedir. Yenidoğan bebeklerde sarılık da oldukça yaygın bir hastalıktır. Doğduğu andan itibaren 1 aya kadarlık dönemde görülebilen yenidoğan sarılığı, doğal bir durum olarak kabul edilip çoğu zaman başka bir hastalığa yol açmamaktadır. Karaciğer ya da kan hastalıklarından dolayı oluşan ve 2 haftadan uzun süren bir sarılık mevcutsa çocuk gastroenteroloji doktorları tarafından gerekli tetkikler yapılmaktadır.

Karaciğere bağlı sarılığın önüne geçmek için çocuklara doğar doğmaz hepatit A ve B aşısı yapılmaktadır. Bu aşılar sayesinde ülkemizde neredeyse hiç hepatit B’ye sahip olan çocuk görülmemektedir.

Çölyak Hastalığı

Sindirim sistemi hastalıklardan biri olan çölyak hastalığında; kişi glütenli yiyecekler yediğinde bağışıklık sistemi ince bağırsağa zarar vermektedir. Doğum, gebelik, stres, enfeksiyon gibi sebepler bu hastalığa neden olsa da genellikle genetik bir hastalık olarak bilinmektedir. Uzun süre anne sütü ile beslenen kişilerde bu hastalık diğerlerine oranla daha geç görülebilmektedir. Herkeste aynı belirtiyi göstermeyen hastalık sadece yetişkinlerde değil çocuklarda da karşımıza çıkabilmektedir. Çölyak hastalığının; kronik ishal, açık ve kötü kokulu dışkı, kilo kaybı, kansızlık, karın ağrısı, boy kısalığı, büyüme geriliği, davranış değişikliği, diş çürükleri gibi farklı belirtileri bulunmaktadır.

Kanda glütene karşı antikor seviyesini ölçmek bir teşhis yoluyken ince bağırsak biyopsisi kesin tanı olarak kabul edilmektedir.

Laktoz İntoleransı

Süt ve süt ürünlerinde bulunan laktozun sindirilememesinden dolayı meydana gelen laktoz intoleransı, 10 insandan 1’inde görülebilmektedir. Sadece süt ve süt ürünlerinde değil anne sütünde de bulunan laktozu sindiremeyecek kadar laktaz enzimi eksikliğinde ortaya çıkan bu hastalığın gaz, ishal, bulantı, karın ağrısı, şişkinlik gibi belirtileri vardır. Bu belirtiler genellikle laktozlu ürünlerin tüketilmesinden 30 dakika ila 2 saat arasında kendisini göstermektedir. Hidrojen nefes testi laktoz intoleransı teşhisinde kullanılan yöntemken bu yöntem bebeklerde pek sık kullanılmamaktadır. Bunun yerine hastalık, dışkıda laktoz şekerinin görülmesi ya da dışkının asidik özelliğine göre teşhis edilmektedir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir