ya mübdi esması / EL-MÜBDÎ | Sorularla İslamiyet

Ya Mübdi Esması

ya mübdi esması

EL-MÜBDÎ

Değerli kardeşimiz,

“Varlıkları, daha önce bir misli ve benzeri olmaksızın, ilk defa yaratan."

Varlıkların yaratılışı iki tarzdadır: Birisi ibdâ’, diğeri ise inşâ. İbdâ’, daha önce yapılmış bir başka şeyi taklit etmeden, bir şeyi ilk ve son olarak en mükemmel ve misilsiz şekilde yaratmak demektir. Ne güneş sistemi bir başka sistemden örnek alınarak yaratılmıştır, ne insan, ne de bir başka canlı.

Bunların hepsinde Mübdî’ ismi tecelli etmiştir.

Bütün varlık âleminin çekirdeği olan Nur-u Muhammedî (asv) de ibdâ’ ile vücut bulmuştur.

Nur Külliyatında geçen, “Eşya zeval ve ademe gitmiyor, belki daire-i kudretten daire-i ilme geçiyorlar” (Mektûbat) cümlesinde, “eşya yokluk ve hiçlikten gelmiyorlar, belki ilim dairesinden kudret dairesine geçiyorlar” hükmü de saklıdır. Zira, yokluğa gitmeyen, yokluktan da gelmiyor demektir.

Bu hikmet dersinin ışığında şöyle diyebiliriz:

İlâhî ilimde, mahiyetleri ve bütün özellikleri tayin edilen varlıkların, şu âlemde boy göstermeleri, ibdâ’ iledir.

Her şeyin, kendisine has müstakil özellikleri vardır. Bu yönüyle her şey, bir eşi ve benzeri olmaksızın, ilk defa dünya yüzüne gelmektedir. Ve bu yaratılışta Mübdî’ ismi tecelli etmektedir.

İnşâ ise, hikmet âlemi olan bu dünyada, bazı şeylerin bir anda yahut zamansız olarak değil de, belli bir zaman dilimi içerisinde ve kademeli olarak yaratılmasıdır. İnşâda, ‘terbiye fiili’ daha hâkimdir.

Bu mânâ Nur Külliyatı'nda çok güzel dile getirilir:

“Kadîr-i Mutlak’ın iki tarzda, hem ibdâ’ hem inşâ suretinde icadı var. Varı yok etmek ve yoğu var etmek; en kolay en suhuletli, belki daimî, umumî bir kanunudur. Bir baharda, üç yüz bin enva’-ı zîhayat mahlukatın şekillerini, sıfatlarını, belki zerratlarından başka bütün keyfiyat ve ahvallerini hiçten var eden bir kudrete karşı, ‘yoğu var edemez!’ diyen adam, yok olmalı!..” (Lem’alar)

Kendi simamıza ve parmak izimize bakalım; bu yüz ve bu iz, ilk defa yaratılmıştır. Daha önce bir benzeri görülmemiştir. Buna göre insanın bedeni nutfe, alâka dönemlerinden, çocukluk, gençlik çağlarından bir inşâ ile geçmiş olsa bile, onun ruhu, simasının şekli ve daha nice hususiyetleri ilk defa vücut bulmakta ve Mübdî’ isminin bir tecellisini sergilemektedir.

Kula düşen vazife, bu tecellileri tefekkürle okumak ve her şeyi misalsiz olarak yaratan O misilsiz zâtın, varlığına iman ederek, O’na hakkıyla kulluk etmeye çalışmaktır.

Selam ve dua ile
Sorularla İslamiyet

El-mübdi Ne Demek?

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır.Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.

El-Mübdi ne demek? Allah’ın isimlerinden El-Mübdi anlamı ve fazileti nedir?

Kişiler Esmaül Hüsna’yı okuyarak Allah’ı anmış olur. Allah’ın isimlerine Esmaül Hüsna denirken El Mübdi de Allah’ın diğer isimlerindendir. Peki, El- Mühdi ne demek? Allah’ın isimlerinden El-Mübdi anlamı ve fazileti nedir?

Allah'ın isimleri Esmaül Hüsna olarak bilinmektedir. El Mühdi ismi de Allah'ın isimlerinden biridir. Peki, El- Mühdi ne demek? Allah’ın isimlerinden El-Mühdi anlamı ve fazileti nedir?

EL MÜBDİ NE DEMEKTİR?

El-Mübdi anlamı, kısaca maddesiz olan ve örneksiz yaratan olarak tanımlanabilmektedir.

Allah'ın yoktan var eden olduğunu, yaratıcı ve her yarattığını bir öncekinden farklı yarattığını anlatmaktadır. Fazileti bol olan bu esma genellikle namazda ve dua ederken zikredilmektedir.

El mübdi Allah'ın (cc) esmalarından biridir ve zikir sayısı da 57 olarak karşımıza çıkar.

Müslümanlar 57 kez el mübdi ismini zikrederlerse manevi olarak mertebeleri artar ve ilmi de bu sayede gelişir. Allah Teala günde 57 kez ya mübdi ismini zikreden kullarının işlerinin yolunda gitmesine yardım eder ve onların işlerini kolaylaştırır. Kullar karşılaştıkları işlerde bir kolay yol bulur ve bu sayede manevi olarak da rahatlarlar.

jpg

EL MÜBDİ FAZİLETİ NEDİR?

El Mübdi ismini zikreden kulların yanında olur ve kullarının mertebelerini de artırır. Her kim ki Allah'ın (cc) el mübdi ismini sık sık zikrederse o kişinin başarısı artar ve yüksek mertebeye ulaşır. Ya mubdi ya da el mübdi esması Kur'an-ı kerim'de de sık sık geçer. El mübdi esması zikreden kişilerin başarılarının artmasına vesile olan bir isimdir.

İşlerde başarılı olmak, mertebenin yükselmesi ve sıkıntılardan kurtulma için okunan el mübdi esması kulların faydasınadır. El mübdi esmasını zikreden Müslümanlar kendi yeteneklerinin farkına varır ve işlerinde de başarılı olur. El mübdi esmasının zikir sayısı 57'dir ve kulların el mübdi esmasını 57 kez zikretmeleri önerilir.

Her kim ki maddi ve manevi kendini yetersiz ya da güçsüz hissederse Allah'ın (cc) El Mubdi esmasını zikretmeli ve tüm sıkıntılarından kurtulmalıdır. Allah (cc) kendisinden isteyen ve dileyen kullarını hiçbir zaman geri çevirmez ve onların iyi olması için yardım eder.

El-Mübdi (c.c.) esmasının faydaları : Mahlukatı maddesiz ve örneksiz olarak yoktan var eden, bütün varlıkları ilk yaratan, her şeyi yokken var eden demektir. Tüm varlıkları benzerleri mevcut olmadığı halde yoktan var eden.

El-Mübdi’ : المبدىء
Ya Mübdi :  يَا مُبْدِىُٔ

Fazileti ve faydaları :
* 5 vakit namazdan sonra 57 kere &#; Ya Mübdi celle celâlühû &#; zikrine devam eden ilimde ve fende başarılı olur.
* Düşük ihtimali olan hamile bayanlar eşleriyle beraber 99  &#;El Mübdi celle celâlühû&#; zikrine devam ederlerse maksatlarına erişirler.
* Bir işe karar vermede kararsız olan, bu mübarek ismi () defa okursa karar verme gücü kazanır.
* Evin dört tarafına yedi gün boyunca her gün 70&#;er defa okunursa kaybolan, salimen eve döner.
* El-Mübdiü, el-Müıydü&#; isimlerini birlikte okumayı sürdürenler, unuttuğunu hatırlama gücü kazanırlar ve bazı gizli şeylerin esrarına vakıf olurlar.
* Hamile bayanların çocuğunu düşürme endişesi duyuyorlarsa, sağ elini batnı üzerine koyup, bu ismi celili 99 defa okursa, Allah Teala çocuğunu zayi olmaktan muhafaza buyurur.
* İşlerine bu ismi celil ile başlayan kimse o işte başarıya ulaşır.
* Sevdiği bir kimseyi müşahede edemeyen, rüyasında onu görebilmek için yatarken 57 okumalıdır.
* Ya Mübdi ismini zikreden hikmet sahibi olur, hikmetli konuşur. Gizli olan işlerden haberdar olur.
* Her gün 56 defa Ya Mübdi ismini zikreden başladığı her işi başarıyla bitirir. İşe başlarken okunursa işte muvaffak olunur.

El-Mübdi esmasının ebced değeri, zikir sayısı, zikir günü ve zikir saati :
Ebced değeri ve zikir sayısı ; 56
Zikir günü ; Perşembe
Zikir saati ; Müşteri (Sabah güneş doğarken ve ikindi sonrası. Gece okumalarında tam gece yarısı.)
Vücut haritasındaki yeri (Zikri hangi organa iyi gelir.) : Gırtlak ve nefes borusu.
Gezegeni : Pluto.

İçinde El Mübdi İsm-i şerifi geçen Kur&#;an ayetleri :
1-) Secde suresi 7. ayet
الَّذِي أَحْسَنَ كُلَّ شَيْءٍ خَلَقَهُ وَبَدَأَ خَلْقَ الْإِنسَانِ مِن طِينٍ
Okunuşu :
Ellezî ahsene kulle şey’in halakahu ve bedee halkal insâni min tîn (tînin).
Anlamı :
Ki O, herşeyin yaratılışını en güzel yapan ve insanı yaratmaya, ilk defa tînden (nemli topraktan) başlayandır.
2-) Yunus suresi ayet
قُلْ هَلْ مِن شُرَكَآئِكُم مَّن يَبْدَأُ الْخَلْقَ ثُمَّ يُعِيدُهُ قُلِ اللّهُ يَبْدَأُ الْخَلْقَ ثُمَّ يُعِيدُهُ فَأَنَّى تُؤْفَكُونَ
Okunuşu :
Kul hel min şurakâikum men yebdeul halka summe yuîduhu, kulillâhu yebdeul halka summe yuîduhu fe ennâ tu&#;fekûn (tu&#;fekûne).
Anlamı :
De ki: “Sizin ortaklarınızdan (şirk koştuklarınızdan) örneksiz ilk defa yaratıp sonra onu geri döndürecek kim var?” De ki: “Örneksiz, ilk defa yaratıp sonra onu geri döndürecek Allah’tır. Öyleyse nasıl döndürülüyorsunuz?”
3-) Ankebut suresi ayet
أَوَلَمْ يَرَوْا كَيْفَ يُبْدِئُ اللَّهُ الْخَلْقَ ثُمَّ يُعِيدُهُ إِنَّ ذَلِكَ عَلَى اللَّهِ يَسِيرٌ
Okunuşu :
E ve lem yerav keyfe yubdiullâhul halka, summe yuîduhu, inne zâlike alâllâhi yesîr (yesîrun).
Anlamı :
Allah’ın ilk yaratışını görmüyorlar mı? Sonra onu geri iade edecek. Muhakkak ki bu, Allah için kolaydır.
4-) Yunus suresi 4. ayet
إِلَيْهِ مَرْجِعُكُمْ جَمِيعًا وَعْدَ اللّهِ حَقًّا إِنَّهُ يَبْدَأُ الْخَلْقَ ثُمَّ يُعِيدُهُ لِيَجْزِيَ الَّذِينَ آمَنُواْ وَعَمِلُواْ الصَّالِحَاتِ بِالْقِسْطِ وَالَّذِينَ كَفَرُواْ لَهُمْ شَرَابٌ مِّنْ حَمِيمٍ وَعَذَابٌ أَلِيمٌ بِمَا كَانُواْ يَكْفُرُونَ
Okunuşu :
İleyhi merciukum cemîâ (cemîan), va&#;dallâhi hakkâ (hakkan), innehu yebdeul halka summe yuîduhu li yecziyellezîne âmenû ve amilûs sâlihâti bil kıstı, vellezîne keferû lehum şerâbun min hamîmin ve azâbun elîmun bimâ kânû yekfurûn (yekfurûne).
Anlamı :
Hepinizin dönüşü O’nadır (dönüş yeriniz O’dur). Allah’ın vaadi haktır (gerçektir). Muhakkak ki O, ilk olarak (örneksiz) yaratmaya başlar. Ve sonra âmenû olanlar ve salih (nefs tezkiye edici) amel yapanlar, adaletle mükâfatını vermek için O’na iade olunur (döndürülür). Ve kâfir olanlar için inkâr etmiş olduklarından dolayı hamîmden (kaynar sudan) bir içecek ve elîm azap vardır.
5-) Enbiya suresi ayet
يَوْمَ نَطْوِي السَّمَاء كَطَيِّ السِّجِلِّ لِلْكُتُبِ كَمَا بَدَأْنَا أَوَّلَ خَلْقٍ نُّعِيدُهُ وَعْدًا عَلَيْنَا إِنَّا كُنَّا فَاعِلِينَ
Okunuşu :
Yevme natvis semâe ke tayyis sicilli lil kutub (kutubi), kemâ bede’nâ evvele halkın nuîduhu, va’den aleynâ, innâ kunnâ fâılîn (fâılîne).
Anlamı :
O gün, kitapların yazılı sayfalarını dürer gibi semayı düreceğiz. Onu ilk defa halketmeye başladığımız gibi (eski durumuna) iade edeceğiz (geri döndüreceğiz). Bizim üzerimizde bir vaaddir. Muhakkak ki (bunu) yapacak olan, Biziz.
6-) Büruc suresi ayet
إِنَّهُ هُوَ يُبْدِئُ وَيُعِيدُ
Okunuşu :
İnnehu huve yubdiu ve yuîd (yuîdu).
Anlamı :
Muhakkak ki O, ilk defa (yoktan var ederek) yaratır. Ve (sonra geri) döndürür.

72
Gam üzüntü ve sıkıntının def’i için
Ve es&#;elüke biesmâike
Yâ Mübdi
Yâ Mu&#;îd
Yâ Hafız
Yâ Mühît
Yâ Hamîd
Yâ Mecîd
Yâ Mükît
Yâ Müğîs
Yâ Mü&#;îzz
Yâ Müzill
سُبْحَانَكَ يَا لآَ اِلٰهَ اِلآَّ اَنْتَ اْلاَمَانُ اْلاَمَانُ نَجِّنَا مِنَ النَّارِ Sübhâneke yâ lâ ilahe illâ ente&#;l-e: ne&#;l-emâne neccinâ mine&#;n-nâr.

Allah&#;ım Senden şu isimlerinin hakkı için istiyor ve yalvarıyorum.
Ey mahlukatı örneksiz ve yoktan yaratan Mübdi,
Ey mahlukatı öldükten sonra yeniden dirilten Muid,
Ey her şeyi muhafaza eden Hafiz,
Ey her şeyi ilim ve kudretiyle kusatan Muhit,
Ey hamd ve senaya en çok layık olan ve çok övülen Hamid,
Ey azamet, şeref ve hakimiyeti sonsuz Mecid,
Ey her türlü mahlukata münasip rızk veren Mukit,
Ey darda kalan çaresizlerin imdadına koşan Mugis,
Ey istediğine izzet veren ve şereflendiren Muizz,
Ey istediğini zelil kılan Müzill,
Sen bütün kusur ve noksan sıfatlardan münezzehsin, Senden başka ilah yok ki bize imdat etsin. Eman ver bize, Eman diliyoruz. Bizi cehennemden kurtar.

Not : Cevşen-i Kebir duası alıntısıdır.

88
Topuk ağrısı için
وَ اَسْئَلُكَ بِاَسْمَٓائِكَ Ve es&#;elüke biesmâike
Yâ Mükrim
Yâ Mü&#;azzim
Yâ Müna&#;im
Ya Mü&#;tî
Yâ Müğnî
Yâ Mühyî
Yâ Mübdî
Yâ Mürdî
Yâ Müncî
Yâ Muhsin
سُبْحَانَكَ يَا لآَ اِلٰهَ اِلآَّ اَنْتَ اْلاَمَانُ اْلاَمَانُ نَجِّنَا مِنَ النَّارِ Sübhâneke yâ lâ ilahe illâ ente&#;l-emâ-ne&#;l-emâne neccinâ mine&#;n-nâr

Allah&#;ım Senden şu isimlerinin hakkı için istiyor ve yalvarıyorum.
Ey gerçek ikram sahibi Mükrim,
Ey dilediğini büyüten ve eserleriyle büyüklüğünü gösteren Muazzim,
Ey mahlukatını çeşit çeşit nimetlere gark eden Müna im,
Ey mahlukatına lazım olan her şeyi veren Muti,
Ey mahlukatının ihtiyacını giderip zengin kılan Mugni,
Ey canlılara hayat veren Muhyi,
Ey mahlukatı maddesiz ve örneksiz ilk defa yaratan Mübdi,
Ey mahlukatını nimetleriyle hoşnut kılan Murzi,
Ey mahlukatı her türlü tehlikeden kurtaran Münci,
Ey bol bol iyilikte bulunan Muhsin,
Sen bütün kusur ve noksan sıfatlardan münezzehsin, Senden başka ilah yok ki bize imdat etsin. Eman ver bize, Eman diliyoruz. Bizi cehennemden kurtar.

Not : Cevşen-i Kebir duası alıntısıdır.

 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası