laparoskopik göbek fıtığı ameliyatı / One moment, please

Laparoskopik Göbek Fıtığı Ameliyatı

laparoskopik göbek fıtığı ameliyatı

Fıtık Ameliyatları

Fıtıklarda Açık Ameliyat Ne Demektir?

Açık yöntemde fıtık bölgesinde santimetrelik bir kesi yapılır. Yama bu bölgeye gevşek dikişler ile tutturulur. Ameliyat sonrası gerginlik olmayacağı için ağrı fazla değildir. Genellikle hastanede bir gece kalınırsa da istekli hastalar aynı gün taburcu edilebilir. Ameliyat sonrası erken dönemde bile hastanın oturup kalkması, yürümesi kısaca gündelik işlerini rahatça yapması mümkündür. Tek taraflı kasık fıtığı ameliyatı sonrası ortalama günlük istirahat sonrası işe dönülür

Kapalı Ameliyat mı Açık Ameliyat mı?

Laparoskopik kasık fıtığı ameliyatı açık teknikle yapılan onarıma göre daha az ağrılı ve günlük normal yaşama daha erken dönüşü sağlaması nedeniyle daha avantajlıdır. Özellikle her iki kasıkta birlikte olan fıtıklar aynı ameliyatta kolayca onarılabilmekte ve tekrarlamış kasık fıtıkları da kolayaca tamir edilmekte hasta sağlığına en kısa sürede kavuşmaktadır. Özellikle ilk kez ameliyat olan tek taraflı kasık fıtıklarında laparoskopik ameliyatlar sonrasında hasta zorlanma gerektiren günlük normal hareketlerine çok kısa sürede maksimum 10 gün içinde dönebilmektedir. Açık kasık fıtığı ameliyatlarında ise ameliyat yerinde olası şişlik ve ağrı nedeniyle günlük normal hayata dönebilme haftaya ulaşabilmektedir.

Ameliyat Öncesi Nasıl Hazırlanmalıyım?

  • Ameliyatınız öncesi mümkünse hiç veya en azından ameliyatınızdan birkaç gün öncesinden itibaren sigara içmeyiniz.
  • Ameliyatınızdan bir gece öncesinden itibaren bir şey yiyip içmeyiniz
  • Ameliyat öncesi gün susuz kalmamanız için bol miktarda sıvı almaya özen gösteriniz
  • Sürekli kullanmakta olduğunuz ilaçlarınızı nasıl kullanmanız gerektiğini doktorunuzla mutlaka konuşunuz
  • Ameliyatınızdan en az 4 gün önceden itibaren KAN SULANDIRICI ASPİRİN vb. ilaçlarınızı doktorunuza sorarak kesiniz, almayınız.
  • Ameliyat sahasını traş etme konusunda telaş etmeyiniz bu işlem ameliyathanede gerçekleştirilecektir.
  • Ameliyata giderken makyajınızı ve ojelerinizi varsa temizleyiniz.

Fıtıklarda Kapalı Ameliyat (Laparoskopik) Nasıl Yapılır?

Laparoskopik (endoskopik) fıtık ameliyatında da zayıf noktanın tamiri yine sentetik yama ile yapılır. Ameliyat için uzun bir kesi yerine küçük deliklerden girilir. Bir adet 1 santimetrelik delikten minik bir kamera sokulup ameliyat yapılacak bölge görülür. İki adet başka 0,5 (yarım) santimetrelik delikten endoskopi için geliştirilmiş ince uzun cerrahi aletler sokulup zayıf noktaya yama yerleştirilir. Laparoskopi ile yapılan girişimlerde ameliyat kesileri çok küçük olduğu için ameliyat sonrası dönem daha rahat geçer (bakınız safra kesesi hastalıklarında laparoskopi). Fıtık tedavisinda laparoskopinin avantajı özellikle çift taraflı (sağ ve sol) kasık fıtıklarında ameliyat olacaklarda belirgin hale geçer. Açık yöntemle her iki kasığa altışar santimetrelik (toplam 12 santimetre) kesi yapılacakken endoskopik yöntemde toplam 2 santimetrelik bir kesiden ameliyat gerçekleştirilir. Bu da ameliyat sonrası dönemin açık ameliyata göre daha rahat geçmesine ve işe dönüşün daha erken olmasına yol açar. İki taraflı laparoskopik kasık fıtığı tamiri yapılanlar genellikle bir gece hastanede kalır ve gün sonra işe dönebilir.

Laparoskopik Fıtık Cerrahisinde Hangi Yöntemler Vardır?

  • Total ektraperitoneal fıtık tamiri (TEP) tekniği (Yama; karın zarı (periton) dışında yerleştirilmekte bunun sağlanması içinde ya karın duvarı tabakaları arasında bir yer hazırlanır.
  • Transabdominal preperitoneal tamir (TAPP): Yama; karın içine girilerek oradan yerleştirilir.
  • İntraperitoneal onlay mesh (IPOM) tekniği ile tamir.

Kimler Laparoskopik Fıtık Ameliyatı Olmalıdır?

Fıtık teşhis edildiği zaman ameliyat edilip tamir edilmesi gereken bir hastalıktır. Açık yöntemle ameliyat adayı herkes, laparoskopik cerrahiye engel bir durumu olmadıkça aynı sebeplerle kapalı ameliyat için de uygun adaylardır. Fıtığı nedeniyle ağrı ve rahatsızlık hissi olan hastaların da ameliyat edilmesi klinik olarak doğrudur. Fıtık teşhisi konulan ve başak sağlık problemi olmayan özellikle genç hastalarda fıtık tamirinin mutlaka yapılması önerilmektedir. Tekrar etmiş olan fıtıklar, iki taraflı fıtıklar, normal günlük aktivitelerine erken dönmesi gereken tüm hastalar laparoskopik fıtık ameliyatları için özellikle uygun hastalardır. Hastanın laparoskopik yolla ameliyatı tercih ediyor olması da bir seçim nedenidir. Ameliyatı yapacak olan cerrahın laparoskopik yöntem konusunda yeterince tecrübeli olması da çok büyük önem taşımaktadır. TAPP ve TEP yöntemleri arasında fıtıkların tekrar etmesi yönünden özellikle bir farklılık yoktur ancak TAPP yönteminde göreceli olarak karın içi organ yaralanma riski daha fazladır. IPOM tekniği karın içi yaralanmaların daha fazla olması, sinir hasraları ve fıtıkların tekrarlarının fazla olması nedeniyle poplularitesini kaybetmiştir. Laparoskopik ameliyatların fiyatlarının kimsi olarak daha yüksek olmasına karşılık sosyal faydaları nedeniyle bu maddi farklılık tolere edilecek şekilde görünmektedir.

Kimler Laparoskopik Fıtık Ameliyatı Olamaz?

Laparoskopik ameliyatların kesin bir kontrendikasyonu bulunmamaktadır. Medikal olarak ameliyata yönelik ciddi bir sağlık problemi olmayan herkes laparoskopik fıtık ameliyatı adayı olabilir. Karnın aşağı kısmından geçirilmiş prostatektomi gibi ameliyatlar geçirmiş hastalar, boğulmuş fıtıkları olanlar, anestezi alamayacak olan hastalarda laparoskopik ameliyat yapılmamaktadır.

Fıtık Ameliyatında Neden Yama (Mesh) Kullanılır?

Kasık fıtıklarının tamirinde yama kullanılması kasık fıtıklarının dikişlerle tamir edilmesinden hem daha kolay ve hem de daha etkilidir. Yama konulması daha güçlü bir tamiri sağlar ve 5 yıllık sürede fıtığın fıtığın tekrar etmesini %2 oranında azaltır. Yama kasık dokusuna gerginliksiz konulduğundan bu ameliyatlarda daha az ağrı olmaktadır. Bu da hastanın günlük normal yaşamına 1 hafta kadar kısa bir sürede dönüşünü sağlamaktadır. Bunun yanında dikişler ile yapılan onarımda bu sure ortalama 6 hafta kadardır. Hastanın ağrıdan korunmak için ıkınmayı veya zorlanmasını gerektirecek hareketlerden de kaçınması gerekmektedir.

Fıtık Ameliyatlarından Sonra Beni Neler Bekliyor?

Fıtık ameliyatları hangi yöntemle yapılırsa yapılsın ameliyat bölgesinde kanama ve iltihaplanma nadiren gelişebilir. Ayrıca ender olarak tamir sırasında yakındaki sinirlerin sıkışması nedeniyle ameliyat sonrasında ilave ağrı olabilir. Girişim sırasında gerekli her türlü tedbir alınmasına rağmen yukarıda sayılanlar ve bezeri istenmeyen olaylar geliştiğinde nedene yönelik tedaviler ile bu durumlar çözülür. Ameliyat sonrası komplikasyonların ihtimalini sıfıra indirmek imkansızdır. Risklerin ender de olsa gelişebileceğinin bilinmesi alınacak önlemlerin planlanmasını sağlar. Ayrıca hastaların bu konular hakkında aydınlatılması hekimlerin vicdani ve kanuni sorumluluğudur.

Fıtık Ameliyatından Sonra Yan Etkiler Var mıdır?

Her ameliyat olduğu gibi fıtık ameliyatlarından sonra da bazı yan etkiler ve komplikasyonlar görülebilir.

  • Ameliyat sahasında geçici kaşıntı, kızarıklık veya iz oluşması görülebilir ve bunlar genellikle birkaç gün içinde geçer. Ancak ameliyat iziniz büyük oranda geçmekle birlikte görünür halde kalacaktır.
  • Erkeklerde ameliyat sonrasında testislerde şişme ve yanma görülebilir birkaç gün sonra düzelir.
  • Ameliyat sonrasında saat süre ile idrar yapmada güçlük görülebilir
  • Anestezi sonrası kısa dönem anesteziye bağlı halsizlik, yorgunluk görülebilir
  • Çok nadir olarak ameliyat sahasında enfeksiyon gelişimi görülebilir.
  • Ameliyat sonrasında ameliyat sahasında çok nadiren kanamalar görülebilir ve bunlar büyürse hematom adı verilir. Bazen boşaltılması gerekebilir.
  • Damar hasarları veya organ yaralanmaları çok nadiren karşılaşılan durumlardır.
  • Ameliyat yerinizde bazen hissizlik veya daha az hissetme gibi yakınmalarınız olabilir. Genellikle his birkaç ay ile birkaç yıla kadar sürebilir. Her ameliyattan 11’inde ameliyat bölgesinde kalıcı hissizlik bildirilmiştir.

Laparoskopik cerrahide bu risk çok daha azdır.

Taburcu Olduktan Sonra Yapmam Gerekenler Nelerdir?

  • Taburcu olurken evde kullanmanız gereken ilaçların reçetesini almayı unutmayınız.
  • Ne zaman banyo yapacağınızı doktorunuza mutlaka sorunuz.
  • Taburculuğunuz sonrasında günlük normal yaşamınızdaki hareketlerinize nasıl dönmeniz gerektiğini, spor, sosyal aktivitelerinize ne kadar sonra başlayabileceğinizi doktorunuza danışınız.
  • Eğer varsa dikişlerinizin ne zaman alınacağını öğreniniz.
  • Ameliyat sahanıza pansuman gerekip gerekmeyeceğini sorunuz.

Laparoskopik Fıtık Ameliyatı

KAPALI YÖNTEMLE FITIK AMELİYATI

 

Laparoskopik ameliyat diğer adıyla kapalı ameliyat, gazla (CO2) şişirilmiş bir boşlukta, küçük deliklerden içeri sokulan özel el aletleri ile yapılır. Pek çok cerrahi işlemi artık kapalı yöntemle yapmak mümkün. Kapalı ameliyatların bir dezavantajı maliyetin yüksek olması diğeri de sadece genel anestezi ile yapılabilmesidir. Buna karşılık kapalı ameliyatların hem genel avantajları hem fıtık cerrahisine özel ayrıca avantajları vardır ve mümkün olan tüm hastalarda kapalı ameliyat yapılmalıdır. 

Laparoskopik veya kapalı cerrahi, geleneksel açık cerrahiye göre çeşitli avantajlar sunar. 

Genel avantajlar

1-Daha küçük insizyonlar: Laparoskopik cerrahi, açık cerrahide kullanılan büyük bir kesi yerine birkaç küçük kesi (genellikle 1 santimetreden az) yapılmasını içerir. Bu daha küçük insizyonlar daha az yara izi ve kozmetik fayda sağlar.

2-Daha az ağrı ve rahatsızlık: Daha küçük kesiler, açık cerrahide kullanılan daha büyük kesilere kıyasla tipik olarak daha az ağrı ve rahatsızlığa neden olur. Hastalar genellikle daha az ağrı kesici ilaç gerektirir ve daha hızlı bir iyileşme yaşarlar.

3-Daha hızlı iyileşme ve daha kısa hastanede kalış süresi: Laparoskopik prosedürler genellikle daha hızlı iyileşme ve daha kısa hastanede kalış süresi sağlar. Daha küçük kesiler, daha az ağrı ve dokulara travma daha hızlı bir iyileşme sürecine katkıda bulunur.

4-Daha az enfeksiyon riski: Daha küçük kesiler, daha büyük kesilere kıyasla enfeksiyon riskini en aza indirir. Ek olarak, laparoskopik cerrahi, iç organların dış kirletici maddelere maruz kalmasını azaltarak enfeksiyon riskini daha da azaltır.

5-Azaltılmış kan kaybı: Laparoskopik cerrahi, kan damarlarının daha iyi görselleştirilmesine ve kontrolüne izin veren özel aletlerin ve tekniklerin kullanılmasını içerir. Bu genellikle işlem sırasında kan kaybının azalmasına neden olur.

6-Normal aktivitelere hızlı dönüş: Laparoskopik cerrahi ile hastalar genellikle açık cerrahiye kıyasla normal aktivitelerine daha erken dönebilirler. Azalan iyileşme süresi, hastaların işe ve düzenli günlük aktivitelerine daha hızlı dönmesini sağlar.

7-İyileştirilmiş kozmetik sonuçlar: Laparoskopik cerrahide kullanılan daha küçük insizyonlar, daha iyi kozmetik sonuçlara yol açabilen minimal yara izi ile sonuçlanır. Bu özellikle vücudun görünen bölgelerinde yapılan işlemler için avantajlıdır.

8-Azaltılmış postoperatif komplikasyonlar: Laparoskopik cerrahi, yara enfeksiyonları, insizyonel fıtıklar ve adezyonlar (skar dokusu oluşumu) gibi bazı postoperatif komplikasyonların daha düşük insidansı ile ilişkilendirilmiştir.

9-Daha iyi görselleştirme ve büyütme: Laparoskopik prosedürler, cerrahlara cerrahi bölgenin büyütülmüş ve ayrıntılı bir görüntüsünü sağlayan bir kamera (laparoskop) kullanır. Bu gelişmiş görselleştirme, hassas ve titiz cerrahi manevralara izin verir.

Tüm ameliyatların laparoskopik yaklaşıma uygun olmadığını ve cerrahi tekniğin seçiminin hastanın durumu, cerrahın uzmanlığı ve prosedürün karmaşıklığı gibi çeşitli faktörlere bağlı olduğunu unutmamak gerekir. Laparoskopik cerrahinin olabilirliği ve avantajları, vakayı değerlendirebilecek ve uygun önerilerde bulunabilecek fıtık cerrahisinde tecrübeli bir cerrahla tartışılmalıdır.

Çift taraflı fıtıklarda, Karşı kasıkta fıtık şüphesi olanlarda, İşine hemen dönmek isteyenlerde, Sporcu fıtıklarında, Sürekli spor yapanlarda, İşi fiziki güç gerektirenlerde, kadın hastalarda nüks fıtıklarda kapalı ameliyatlar İDEALDİR; açık ameliyat yapmamak gerekir.

 

kapalı_monash.pw

 

Kapalı ameliyatların kasık ve göbek fıtıklarında ilave başka avantajları da vardır

 

Açık ameliyatlarda büyük çoğunlukla yama fıtık deliğinin ön kısmına yani cilde yakın olarak konur. Burası fıtık onarımı için yeterli bir direnç sağlamaz. İdeal olanı karın içine veya adalenin arkasına konmasıdır. Böylece öksürmekle, ıkınmakla veya spor yapınca içerden gelen karın içi basıncı artışına bağlı yama kapak gibi açılmaz. Tüm karın duvarı fıtıkları için geçerlidir. 

Aşırı kilolar açık ameliyatlarda hekime ve hastaya büyük zorluk çıkarır. Bu nedenle kilolu hastalar başvurdukları pek çok sağlık merkezinden "kilo verip öyle gelin" uyarısı ile karşılaşırlar. Kilolu ve fıtığı olan birisi için zayıflamak oldukça zordur. Kapalı ameliyatlarda kilonun teknik bir zorluğu yoktur. Ayrıca kilolu hastalarda açık ameliyatlarda görülen yara iyileşmesi sorunu ve enfeksiyon kapalı ameliyatlarda kesi çok küçük olduğu için görülmez.

Kasık fıtıklarında kapalı ameliyatın bir avantajı, aynı üç delikten hem sağ kasığı hem sol kasığı görmek ve gerekirse ameliyatı iki taraflı olarak yapmak mümkündür. Bu ameliyat süresini yaklaşık 10 dakika uzatır ve hastanın taburcu olması işine geri dönmesi de aynıdır. 

Bunlara ilave olarak kasık fıtığında kapalı ameliyatlarda yama tüm fıtık alanlarını örterken (direk, indirek, femoral) açık ameliyat sadece iki deliği ancak kapatır ve üçüncüden yeniden fıtık oluşması riski hep vardır.

Daha önce açık olarak ameliyat edilmiş ve nüks etmiş kasık fıtıklarının ameliyatı,kapalı yöntemle yapılır, daha önceki ameliyat bölgesine hiç girmeden, iç taraftan onarmak mümkündür. İlk ameliyat açık yöntemle yapıldıysa, bölgenin orijinal anatomisi bozulduğu için bu olgularda açık yöntem teknik güçlükler içerir ve komplikasyon potansiyeline sahiptir. Dolayısıyla nüks fıtıklarda da kapalı yöntem daha başarlıdır. Fıtık cerrahisinin genel prensiplerini öğrenmek için lütfen buraya tıklayınız.


Kasık Fıtığı

Kasık Fıtığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kasık fıtığı ameliyatları klasik açık yöntemle ve kapalı (laparoskopik) yöntemlerle yapılabilir. Açık kasık fıtığı ameliyatında fıtık olan bölgeden (sağ veya sol) yapılan cm’lik cilt kesisi ile fıtık kesesine ulaşılır. Fıtık kesesi içinde karın içi organlar varsa ayrılıp karnın içine gönderilir. Fıtık kesesi tamir edilir. Yapılan bu tamir günümüzde genellikle yama denen sentetik örgülü materyallerle desteklenir. Ameliyat kesi alanı dikilerek işlem sonlandırılır.

Kapalı (laparoskopik) yöntem ile fıtık tamiri iki şekilde uygulanır.:

  1. TEP (total ekstra peritoneal teknik)
  2. TAPP (trans abdominal pre-peritoneal teknik)

Her iki yöntemdeki temel fark TAPP yönteminde karın boşluğunun içine girilmesi, TEP yönteminde ise karın boşluğu içine girilmeden cerrahi işlemin gerçekleştirilmesidir. Her iki yöntemde de ameliyat 3 küçük kesiden yapılmaktadır. Fıtık kesesi bulunup ortadan kaldırıldıktan sonra açık fıtıkta olduğu gibi yama denilen sentetik örgülü materyallerle desteklenir.  Açık yönteme göre daha az ağrı, daha az yara komplikasyonu, daha çabuk ayağa kalkma ve daha çabuk işe dönüş gibi avantajlarının yanında kullanılan teknolojik aletler sebebiyle maliyet dezavantajı bulunmaktadır. 

TEP ve TAPP yöntemlerinin teknik karşılaştırılmasında; TAPP tekniğinde cerrahi esnasında karın içi organ yaralanması, ameliyattan sonraki dönemde karın içinde yapışıklıklar ve bağırsak tıkanıklıklarına sebep olma potansiyelinden dolayı TEP daha avantajlı olmaktadır. Karın boşluğuna girilmeden yapılan TEP ameliyatı günümüzde birçok cerrah tarafından altın standart olarak görülse de çalışılan alanın darlığı nedeniyle daha fazla cerrahi deneyim ve beceri gerektirmesi dezavantajıdır. 

 

Kasık Fıtığı Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Kasık fıtığı ameliyatından sonra en önemli kural daha iyi ve çabuk bir iyileşme periyodu için ameliyatı gerçekleştiren hekimin önerilerine uymaktır. Hekim tarafından taburculukta verilen reçete ve öneriler dikkatle uygulanmalıdır. 

Genel olarak fıtık ameliyatlarından sonra 2 gün pansumanın kapalı kalması, banyo yapılacaksa su geçirmez yara örtüleri kullanılması önemlidir. İlk gün yalnız kalmamak oluşabilecek erken komplikasyon için önemlidir. Beslenme düzeninde bir değişikliğe gerek yoktur. Kabızlık olmaması için yeterince su içilmeli ve posalı gıdalar öğünlerde ağırlıklı olmalıdır. Günlük fiziksel aktiviteleri kısıtlama yapılmamalıdır. Ağır fiziksel aktivitelere 1 ay ara vermek gerekir. 

 

Kasık Fıtığı Ameliyatı Riskli Mi?

Her ameliyatta olduğu gibi kasık fıtığı ameliyatında da riskler vardır. Özellikle kapalı (laparoskopik) yöntemde genel anestezi zorunlu olduğu için yaşlı, kronik hastalıkları olan düşkün hastalar için risk katlanmaktadır. Genel anestezi alamayacak kadar riskli olan hastalar için bölgesel anestezi ile yapılabilecek açık fıtık tamiri tercih edilebilir. Açık yöntemde yara yeri enfeksiyonu, kanama, seroma, vasküler yaralanma, duktus yaralanması, yama enfeksiyonu gibi riskler mevcuttur. 

Kapalı yöntem kasık fıtığı ameliyatlarında:

  • TAPP yönteminde karın içi organ yaralanmaları, trokar yeri kanamaları, ameliyat sahası yaralanmaları, seroma, vasküler yaralanma, duktus yaralanması ve yama enfeksiyonları olabilir. 
  • TEP yönteminde büyük damar yaralanmaları, kanama, seroma, vasküler yaralanma, duktus yaralanması ve yama enfeksiyonları olabilir. 
  • Ancak bu komplikasyonların görülme ihtimali olmasına rağmen fıtık cerrahisi düşük riskli cerrahiler gurubundadır. 

 

Kasık Fıtığı Ameliyat Sonrası Tekrarlar Mı?

Kasık fıtığı ameliyatlarında tekrarlamalar sentetik yamaların kullanıma girmesinden sonra oldukça azalmıştır. Ancak ne yazık ki hala sıfır değildir. Özellikle KOAH denilen akciğer hastalığı olanlarda, prostat rahatsızlığı olanlarda, sirozlularda, kronik kabızlığı olanlarda, ağır spor yapanlarda, mesleği ağır kaldırmak olanlarda fıtığın tekrar etme olasılığı vardır. 

 

Laparoskopik (Kapalı) Kasık Fıtığı AmeliyatıLaparoskopik (Kapalı) Kasık Fıtığı Ameliyatı

Kapalı (laparoskopik) yöntem ile fıtık tamiri iki şekilde uygulanır:

  1. TEP (total ekstra peritoneal teknik)
  2. TAPP (trans abdominal pre-peritoneal teknik)

Her iki yöntemdeki temel fark TAPP yönteminde karın boşluğunun içine girilmesi, TEP yönteminde ise karın boşluğu içine girilmeden cerrahi işlemin gerçekleştirilmesidir. Her iki yöntemde de ameliyat 3 küçük kesiden yapılmaktadır. Fıtık kesesi bulunup ortadan kaldırıldıktan sonra açık fıtıkta olduğu gibi yama denilen sentetik örgülü materyallerle desteklenir.  Açık yönteme göre daha az ağrı, daha az yara komplikasyonu, daha çabuk ayağa kalkma ve daha çabuk işe dönüş gibi avantajlarının yanında kullanılan teknolojik aletler sebebiyle maliyet dezavantajı bulunmaktadır. 

TEP ve TAPP yöntemlerinin teknik karşılaştırılmasında; TAPP tekniğinde cerrahi esnasında karın içi organ yaralanması, ameliyattan sonraki dönemde karın içinde yapışıklıklar ve bağırsak tıkanıklıklarına sebep olma potansiyelinden dolayı TEP daha avantajlı olmaktadır. Karın boşluğuna girilmeden yapılan TEP ameliyatı günümüzde birçok cerrah tarafından altın standart olarak görülse de çalışılan alanın darlığı nedeniyle daha fazla cerrahi deneyim ve beceri gerektirmesi dezavantajıdır. 

 

Laparoskopik (Kapalı) Kasık Fıtığı Ameliyatı Kolay Mı?

Özellikle laparoskopi tecrübesi yüksek ve inguinal bölge anatomisine hakim cerrahlar için laparoskopik fıtık ameliyatları kolaydır. 

 

Açık Kasık Fıtığı AmeliyatıAçık Kasık Fıtığı Ameliyatı

Açık kasık fıtığı ameliyatında fıtık olan bölgeden (sağ veya sol) yapılan cm’lik cilt kesisi ile fıtık kesesine ulaşılır. Fıtık kesesi içinde karın içi organlar varsa ayrılıp karnın içine gönderilir. Fıtık kesesi tamir edilir. Yapılan bu tamir günümüzde genellikle yama denen sentetik örgülü materyallerle desteklenir. Ameliyat kesi alanı dikilerek işlem sonlandırılır.

 

Kasık Fıtığı Ameliyatı Sonrası Ağrı Olur Mu?

Evet kasık fıtığı ameliyatları sonrası da ağrı olabilir. Kasık fıtığı ameliyatı sonrası ağrı açık ve kapalı yöntemde farklılık arz eder. Kapalı yöntemde ağrı açık yönteme göre çok daha azdır. Ağrı kesicilerle rahatlıkla kontrol edilebilen gün süren hafif ağrı olabilir.

Ancak açık yöntemde ağrı biraz daha şiddetli ve 10 güne kadar uzayan şekilde olabilir. Bunun dışında özellikle kapalı yöntemde çok düşük ihtimalle cerrahi bir komplikasyon olarak yama tespiti sırasında sinirsel hasara bağlı aylar süren kronik ağrılar olabilir.

 

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır