kuzu göbeği mantarı hangi illerde bulunur / Kuzugöbeği - Vikipedi

Kuzu Göbeği Mantarı Hangi Illerde Bulunur

kuzu göbeği mantarı hangi illerde bulunur

Türkiye'de bir ilk: Serada kuzugöbeği mantarı yetiştirildi

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne (TAGEM) bağlı enstitü, mantarların ekonomik değerinden üreticinin de faydalanması için proje başlattı.

Enstitünün seralarında ekimine başlanan kuzugöbeği mantarı, bir aylık sürede hasat edilecek seviyeye geldi.

Fotoğraf: AA[Fotoğraf: AA]

"Kuzugöbeği, şifa kaynağı olarak bilinmektedir"

Enstitü Müdürü Doç. Dr. Davut Keleş, gazetecilere, tarımsal ürünlerin sayısını ve çiftçilerin kazancını arttırmak için çok sayıda araştırma yaptıklarını söyledi.

Doğadan toplanan mantarların kültür çalışmasıyla örtü altında ekildiğini ifade eden Keleş, "Kuzugöbeği çok değerli bir mantar. Özellikle Fransız mutfağının vazgeçilmezlerinden. Kuzugöbeğinin yer aldığı Fransız yemekleri katına fiyatla satılmaktadır çünkü kuzugöbeği aynı zamanda şifa kaynağı olarak bilinmektedir." dedi.

Fotoğraf: AA[Fotoğraf: AA]

Tazesi lira, kurusu liradan satılıyor

Keleş, mantarın yetiştiricisine ciddi gelir sağlayacağını belirterek, şöyle konuştu:

"Kuzugöbeği mantarının üretiminde, dekarda kilogram rekolte hedefliyoruz. Yaş kuzugöbeği mantarının kilogramının liradan satıldığını düşünecek olursak müthiş bir gelir elde ediliyor. Dekara bin lira gelir elde etme olanağı sunmaktadır. Mantarın kurusunun kilogramı da yaklaşık 3 bin liradan satılabiliyor. Kuzugöbeğinin kültüre alınması projemiz sayesinde ilk kez doğa değil de serada yetiştiriciliğini yapıyoruz. Dünyada bazı ülkelerde yetiştiriciliği yapılıyor ama Türkiye'de bu çalışma bir ilk."

Fotoğraf: AA[Fotoğraf: AA]

"Çok verimli bir alan var"

Projede yer alan yüksek ziraat mühendisi Dr. Atilla Ata da mantarın yetiştirilme süreciyle ilgili şunları kaydetti:

"İlk önce doğadan mantarları topladık, sonrasında da ürünleri laboratuvar ortamında çoğalttık ve geçen kasım ayında ekimini gerçekleştirdik. İlk meyve görüntüsünü 11 Mart'ta elde ettik. Bugün bir ay geçti. Şu an çok verimli bir alan var. Yetiştiriciliği için gölgeli koşullar gereken bir mantar türü çünkü güneşte zarar görüyor. Bu nedenle ortamı gölge tülleriyle kapattık."

Fotoğraf: AA[Fotoğraf: AA]

Kuzu G&#;beği Nasıl Yetişir? Kuzu G&#;beği T&#;rkiye'de En &#;ok Ve En İyi Nerede Yetişir Ve Nasıl Yetiştirilir?

Kuzu Göbeği, genel olarak ormanlık arazilerde bulunan ve yenilebilen bir mantar türüdür. Kuzu Göbeği, tek olarak görülebildiği gibi küçük gruplar halinde de ortaya çıkabilirler. Kuzu Göbeği mantarı alerjik reaksiyonlara sebep olduğu için çiğ yenmemesi tavsiye edilmektedir.

Kuzu Göbeği Nasıl Yetişir?

Kuzu Göbeği, her ne kadar zehirsiz bir mantar türü olsa da zehirli olan türleri de bulunmaktadır. Bu nedenle de tüketilebilmesi için kontrollü bir şekilde yetiştirilmesi gerekmektedir. Kuzu Göbeği, genel olarak orman yangınlarından sonra ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle de yetiştirilmesinde kül oldukça önemlidir. Kuzu Göbeği'nin tohumları olduğu gibi spor şeklinde de yetiştirilebilir. Kuzu Göbeği, genel olarak ağaçların kökünde yetişir.

Küçük bir alan Kuzu Göbeği yetiştirmek için yeterlidir. Toprağın temizlenmesinin ardından yapılacak olan Odun külü, turba yosunu, alçı ve karaçam talaşını(ağaç kabuğu) karışımı yedirilerek üstüne de kül atılmalıdır. Ardından toprağın iyice çapalanmasının ardından mantar tohumları serilerek büyümeleri beklenmelidir. Kuzu Göbeği'nin ekim işlemi eylül ve ekim aylarında yapılmalıdır. 14 - 20 derece arasında sıcaklıklarda büyüyebilen Kuzu Göbeği, fazla sıcak veya soğuk ortamlarda yetiştirilememektedir.

Kuzu Göbeği Türkiye'de En Çok ve En İyi Nerede Yetişir?

Kuzu Göbeğinin yetişebileceği ortam Türkiye'nin her yerinde bulunmaktadır. İdeal bir sıcaklık isteyen Kuzu Göbeği'nin sevdiği iklimler genel olarak orta derecede olan sıcaklıklardır. Kuzu Göbeği, ülkemizde en çok Akdeniz, Ege ve Karadeniz kıyılarında yetişmektedir.

Türkiye'de genel olarak yetiştiriciliği yapılan mantar çeşidi olan Kuzu Göbeği, bu bölgelerde özellikle tohum serilmesi yapılmaktadır. Ancak Kuzu Göbeği iyi anlayan insanlar tarafından da doğal ortamında toplanabilmektedir. Genel olarak zehirsiz Kuzu Göbeği mantarının zehirsiz türlerinin yetiştiği yerler Belgrat Ormanı, Şile ve Polonezköy ormanlarında doğal olarak çıkabilmektedir. Bunların yanı sıra Küre Dağları, Ganos Dağları, Kaz Dağları ve Toroslar zehirsiz Kuzu Göbeği'nin görüldüğü ve toplandığı yerler olarak bilinmektedir.

Kuzu Göbeği Türkiye'de Nasıl Yetiştirilir?

Doğada rahatça bulunabildiği için Kuzu Göbeği yetiştiriciliğinden çok toplanması yapılmaktadır. Ancak bu işlem tehlikeli olabileceği için özel yetiştirilme alanları da oldukça yaygındır. Akdeniz ve Ege kıyılarında özellikle yetiştiriciliği kontrollü bir şekilde yapılmaktadır.

False

Antalya'da Kuzugöbeği Mantarı Sezonu Başladı, Tazesinin Kilosu , Kurulunun İse TL

Antalya'nın Akseki ilçesinde doğada kendiliğinden yetişen ve bölgede yaşayanların "göbek" adını verdiği "kuzugöbeği mantarı" toplanmaya başlandı. Toroslarda yetişen ve diğer türlerine göre nadir bulunan, bölgedekiler için son yıllarda iyi bir gelir kaynağı haline geldi. Kuzugöbeği mantarının tazesinin kilogramı liradan, kurusunun kilogramını ise bin liradan alıcı buluyor.
İhlas Haber Ajansı YouTube Kanalına Abone Olmak İçin:

Akseki’de kuzugöbeği mantarı toplama işi Nisan ayı ortasında başlıyor ve Mayıs ayı sonlarına kadar sürüyor. Kuzugöbeği mantarı sezonunun başlamasıyla vatandaşlar mantarın toplanabileceği muhtemel alanlara akın ediyor. Bahar döneminde yoğun yağış alan Akseki'de ortaya çıkan kuzugöbeği mantarları vatandaşın da gelir kapısı oluyor. Doğadan toplanan kuzugöbeği mantarlarının tazesi kilosu liraya, kurutulmuşu ise bin liraya kadar alıcı buluyor. Şifa kaynağı bitkiler arasında gösterilen, bağırsak ve mide hastalıklarında tedavi edici özellikte olduğu belirtilen kuzugöbeği mantarı nisan ve mayıs aylarında yağmurun ardından sedir, çam, köknar, meşe ağaçlarının dibinde yetişiyor.
Toplaması zahmetli
Akseki’de kuzugöbeği mantarı toplayan Fatma Kara, kuzugöbeği mantarını zor şartlarda topladıklarını söyledi. Mantarın Nisan ve Mayıs aylarında toplandığını belirten Kara, “Toros Dağları’nda Nisan yağmurlarının başlamasıyla birlikte kuzugöbeği mantarı çıkmaya başladı. Kuzugöbeği mantarı her yerde çıkmaz. Güneş gören, karlı, sedir ve ladin ağacı olan bölgelerde çıkar. Kuzugöbeğini toplamak oldukça zahmetli bir iştir. Sabahtan akşama kadar ağaçların dibini geziyoruz. Günlük ortalama bir iki kilogram mantar topluyoruz” dedi.
Kuzugöbeği mantarını satmak amacıyla değil, yemek amacıyla topladığını da ifade eden Kara, “Biz kuzugöbeği mantarını yemek için topluyoruz. Satanlar ise kilogramı liradan satıyor. Havalar yağmurlu giderse Mayıs sonuna kadar kuzugöbeği toplamaya devam ederiz. Yağmur yağmazsa olmaz. Yağmur yağarsa ağaçların ve otların diplerinde çıkmaya devam eder. Akseki’de bu, insanların geçim kaynağıdır” diye konuştu.
Aksekili Mehmet Kara ise Toros Dağları'nda nisan yağmurlarının başlamasıyla birlikte kuzugöbeği mantarının çıkmaya başladığını belirterek " Kuzugöbeği mantarı her yerde çıkmaz. Güneş gören, karlı, sedir ve ladin ağacı olan bölgelerde çıkar. Kuzugöbeğini toplamak oldukça zahmetli bir iştir. Sabahtan akşama kadar ağaçların dibini gezerek kuzugöbeği arıyoruz. Günlük ortalama bir iki kilogram kuzugöbeği mantarı topluyoruz." dedi.
Toroslarda, özellikle sedir ve ladin ağaçlarının olduğu bölgelerde bulunan kuzu göbeği mantarının ticaretini yapan Bayram Erdoğan, yağışlar sonrası toprağın daha verimli hale geldiğini ve ormanlık alanlarda bol miktarda kuzu göbeği mantarı yetiştiğini söyledi.
Yüksek besin değeri ile büyük ilgi gören mantarın birçok vatandaş için gelir kapısı olduğunu söyleyen Erdoğan, “Bazı vatandaşlar topladıkları kuzugöbeği mantarını satıyorlar. Bazıları ise kendi ihtiyaçları için topluyorlar. Ben almış olduğum kuzugöbeği mantarını da sipariş üzerine İstanbul ve Antalya’da bulunan hemşerilerimize gönderiyorum” dedi.
#kuzugöbeği #kuzugöbeğimantarı #haber #sondakika #gündem

================================

İhlas Haber Ajansı Resmi Web Sitesi


İhlas Haber Ajansı Sosyal Medya Adresleri





İhlas Haber Ajansı hakkında


İhlas Haber Ajansı’na ulaşmak için

Kuzu G&#;beği Mantarı nedir ve nerelerde yetişir? Kuzu G&#;beği Mantarı nasıl pişirilir ve faydaları

Haberin Devamı

Dinç ve zinde kalmayı kolaylaştırır.

Kan yapar ve kansızlığa iyi gelir.

Konsantrasyonu arttırır.

Bağışıklık sistemini hızlıca onarır.

Kanser tedavisinde oldukça etkilidir.

Bağışıklık sistemini hızlı bir şekilde onarır.

B1, B2 ve C vitaminleri açısından oldukça zengindir.

Protein bakımından çok zengin bir yiyecektir.

İçeriğinde bol miktarda potasyum ve kalsiyum bulunur.

Bağırsakları ve mideyi rahatlatır.

Bileşiminde 8 adet aminoasit vardır.

Kuzu Göbeği Mantarı Nedir?

 Kuzugöbeği mantarı, Latince ismiyle “morchella esculenta”, “Morchellaceae” ailesinden gelen bir bitki türüdür. Bu mantarlar, tek tek ya da küçük bir topluluk halinde yetişir. Bahar döneminde hasat veren bu bitkiler az miktarda üretildiğinden dolayı fiyatı oldukça yüksektir. Kuzu göbeği mantarına en çok Avrupa ve Amerika’da rağbet gösterilir. Bilinen pek çok faydası bulunan kuzu göbeği mantarı, ülkemizde daha çok Ege, Akdeniz ve Karadeniz de yetiştirilir.

Kuzu Göbeği Mantarı Kurucusu ve Öncüleri Kimdir?

 Böyle bir şey yoktur. Bu bitki çok sayıda faydası ile yemeklerde kullanılan faydalı bir mantar çeşididir. Özellikle de Avrupa ve Amerika’da çok tüketilir. Bahar aylarında yetişen bu ürünler az bulunduğu için değerlidir.

Kuzu Göbeği Mantarı Özellikleri

Haberin Devamı

 Kuzu göbeği mantarının yumurtaya benzeyen şapkası, oyuksu ve düzensizdir. Köşeli ve geniş oyunların üç kısımları ise bir ağ görünümündedir. Bu mantarlar, genellikle de kırmızı ve sarı tonlarındadır. Sap kısmı ise, düzensiz ve silindirik bir görünüme sahiptir. Mantarın etli kısmı da mum kıvamındadır. Hoş kokulu, kırmızımsı ve sarı bir renge sahiptir. Ülkemizde her yıl ton civarı kuzu göbeği mantarı Avrupa’ya ihraç ediliyor.

 Kuzu göbeği mantarı daha çok kanser hastalığının tedavisi için ilaç sanayisinde kullanılıyor. Ülkemizde hızlı ve güvenli bir şekilde yetiştirilen kuzu göbeği mantarı, ekonomiye de büyük katkılar sağlıyor. Kuzu göbeği mantarı yetiştirmek istiyorsanız kültür mantarı yetiştiriciliği hakkında bilgi edinebilirsiniz. Bölgede yaşayan ve mantar toplamacılığı yapan köylüler, sabahın erken saatlerinde yola çıkarak köyde mantar aralar.

Haberin Devamı

 Toplanan mantarlar ise akşam saatlerinde gelen alıcılara satılır ve firmalara teslim edilir. Kuzu göbeği, çabuk bozulan bir ürün olduğundan dolayı Ülkemizde dondurulmuş ve kurutulmuş olarak yurt içine, Avrupa ve Amerika’ya satışa çıkarılıyor. Kurutulmuş kuru göbeği mantarı hacminden kaybettiği için TL arası fiyatla satışa sunuluyor. Bu mantarlar, çok faydalı olduğu için kansızlık sorunu yaşayanların bolca tüketmesi öneriliyor.

Kuzu Göbeği Mantarı Sanatçıları

 Böyle bir bilgi bulunmuyor.

Kuzu Göbeği Mantarı Eserleri

 Kuzu göbeği mantarı ile çok güzel ve lezzetli birbirinden farklı yemekler yapılabilir. Bu tarifleri içeren yemek tarifi kitaplarını bulabilirsiniz. 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası