keme kebabı urfa / Şanlıurfa / Urfa Keme Boranisi - Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası

Keme Kebabı Urfa

keme kebabı urfa

Vazgeçilmez lezzet "Keme Kebabı"

Zengin mutfağıyla Gastronomi Turizminde önemli bir yere sahip olan Şanlıurfa’da sadece 2 ay tüketilen ‘Keme Kebabı’na vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor. Köyüler tarafından dağlık alanda toplanan keme etle harmanlandıktan sonra pişirilerek servis ediliyor.

Özellikle ilkbahar aylarında Şanlıurfa’nın dağlık alanlarında yetişen keme mantarı lezzetiyle hem midelere hem de gözlere hitap ediyor. Tohumu olmayan ve kendiliğinden yetişen keme mantarı Mart ve Nisan ayında yağan bahar yağmurlarıyla ortaya çıkıyor.

Köylüler tarafından toplanan keme, iç pazarda kilosu liradan alıcı buluyor. Görüntüsü patatese benzeyen keme, Bir süre suda bekletildikten sonra ustalar tarafından ince ince doğranıyor.


İnce doğranan Keme, zırhla çekilmiş etle harmanlanıyor. Şişlere saplanan Keme, kömür ateşinde pişirildikten sonra Urfa isotu ve yeşil soğanla servis ediliyor.

DOĞA DA KENDİLİĞİNDEN YETİŞİYOR
Kebap Ustası Fatih Bayram:" Keme Baharın başından itibaren yaklaşık 1 ile 1 buçuk ay doğada kendiliğinde yetişen bir ürün. Tohum olarak ekilen herhangi bir ürün olmamasıyla birlikte doğada bahar aylarında kendiliğinde yetişen bir ürün. Kemenin aşamaları şu şekilde Kemelerimizi ilk önce seçiyoruz, içinde ki çürüklerden ayırıyoruz, daha sonra 1 ile 1 buçuk saate suda bekleterek, toprağını bırakması için ve daha sonra bıçakla saplarından ayrılıyor böylelikle temizleme işlemi bitmiş oluyor. Daha sonra yapımına geçiyoruz. Bıçak ve zıh yardımıyla kemeleri doğruyoruz, daha sonra zıhla çekilmiş kıyma etiyle, doğranmış kemelerle karıştırıyoruz ve sonra şişten geçiriyoruz tekrar sarmasını yapıyoruz ve daha sonra ocakta pişiriliyor. Bunun sonucunda ortaya böyle güzel kebaplar çıkıyor.


İL DIŞINDAN KEME İÇİN GELİYORLAR
Bu kebabın yanında yeşil soğan, limon ve Urfa’mızın közlenmiş kırmızı biber ile servis edilmektedir. Bunun dışında eğer müşteri yanında başka şeylerde isterse onları da yanında servis ediyoruz. Bu aylarda keme mevsimi olmasıyla müşterilerimizin kemeye, olan yoğun talepleri Üzerine, büyük bir yoğunluk yaşamaktayız. Özelikle şükrü usta için şehir dışından gelen, şehir içinden gelen ve özelikle kemeyi eskiler daha çok iyi bilmekteler. Burada 1 ile 1 buçuk ay boyunca keme tüketilmektedir. Keme kebabı ve kebap denilince Şükrü Usta akla gelmektedir ve yaklaşık 40 yıldır biz bu işi yapmaktayız.”


ŞİMŞEĞİN TOPRAĞA VURMASIYLA YETİŞİYOR
Keme Kebabı yiyen müşteri funduszeue.infoa Şahin ise, “Biz Urfalılar olarak Mart ve Nisan aylarını dört gözle bekliyoruz. Bu aylar içinde keme yetişmekte, keme doğal olarak kökü olmayan bir yiyecek. Yağmurlu havalarda, şimşeğin toprağa vurmasıyla, yetişen bir bitkidir. Çok lezzetli buluyorum bu kebabı ve bu aylarda Şükrü ustaya gelerek burada kebap yiyorum. Bu lezzeti yemeyenler için buraya davet ediyorum. Bu kebabı tercih etmemin nedeni doğal olması, lezzetli olması ve bu kebabın tescillenmesini istiyorum.” dedi.

Abdulkadir Çelikcan / Urfa Değişim


Tam bir şifa deposu: Yemek için Urfa’ya geliyorlar!

Video için play'e tıklayın

GAP’ın başkenti Şanlıurfa'da, ilkbahar yağışlarıyla dağlık alanlarda ortaya çıkan keme mantarının etle buluştuğu "keme kebabı" yılda sadece Mart ve Nisan aylarında tüketilebiliyor.

Dağlık arazide kendiliğinden yetişen Keme mantarı, fiyatının yüksek olmasına rağmen vatandaşlar tarafından büyük rağbet görüyor. 

Bu yıl yağışının fazla olmasından dolayı kemenin ellerine geç ulaştığını söyleyen Lütfi Yüksekyayla, “Bu yıl yoğun yağışlardan dolayı dağlarda yetişen kemeleri toplamak zor oldu haliyle bize de keme geç geldi. İlk keme kebabını yaptık Urfa’da ve çevre illerden çok fazla talep var” dedi.

“GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGELERİNDE SIKLIKLA RASTLANABİLİYOR”

Kemenin çoğunlukla Güneydoğu Anadolu bölgelerinde sıklıkla rastlanabildiğini söyleyen İşletme Sahibi Lütfi Yüksekyayla: “Keme belli mevsimlerde oluşan bir mantar türüdür. Güneydoğu Anadolu bölgelerinde sıklıkla rastlanabiliyor. Yağışın bol olduğu Mart ve Nisan aylarında keme çıkar vatandaşlarda toplar restorant ve hal pazarına satar” dedi.

“İLK KEME KEBABINI YAPTIK”

Bu yıl toplanan ilk kemeyle kebabını yaptıklarını söyleyen Lütfi Yüksekyayla: “Bu yıl yoğun yağışlardan dolayı dağlarda yetişen kemeleri toplamak zor oldu haliyle bize de keme geç geldi. İlk keme kebabını yaptık Urfa’da ve çevre illerden çok fazla talep var. Kemede dediğim gibi tohum olmayan yani Allah’ın bir hikmeti ile yetişen bir mantar türü” ifadelerini kullandı.

“KEME ŞİFA DEPOSUDUR”

Kemenin bir şifa kaynağı olduğunu da söyleyen İşletme Sahibi Yüksekyayla: “Keme bir şifa kaynağı, bağışıklık sistemini güçlü tutar, bir çok hastalığa şifa kaynağı. Mantar türü ama kesinlikle zehirli değil, yan etkisi yok kesinlikle bir şifa deposudur” diye konuştu.

KEME KEBABININ YAPILIŞI

Keme kebabının yapılışıyla ilgili de bilgi veren Yüksekyayla: “Keme yerin altında herkes bilemez sadece anlayanlar, yıllarını verenler anlar, toplar bize getirirler bizlerde para karşılığında alırız. Geldiği gibi suya katarız bekletiriz çamuru gittikten sonra bıçakla ince ince doğrarız daha sonra kuzu etinin içine harmanlıyoruz ve son olarak pişirildikten sonra servis yapıyoruz” dedi.

“KEME KEBABININ TÜKETİMİ ORTALAMA 2 AY SÜRÜYOR”

Keme kebabının tüketimi ortalama 2 ay sürdüğünü söyleyen Lütfi Yüksekyayla: “Keme kebabının tüketimi Mart ve Nisan aylarında yani ortalama 2 ay sürüyor bu yıl yoğun yağışlardan dolayı gün geç başladı normalde Mart’ın ilk haftası başlardı ama dediğim gibi yağışlardan dolayı ikinci haftanın sonlarına doğru geldi. İlk kemelerde bize geldi Nisan’ın sonuna kadar devam ediyor” ifadelerini kullandı.

“BU YIL FİYATLAR YÜKSEK”

Bu yıl keme fiyatlarının yüksek olduğuna da dikkat çeken Yüksekyayla: “Bu yıl fiyatlar yüksek ilk keme fiyatının kilogramı lira ama talep olursa liraya kadar da yükselebilir. Geçen yıl kendilerinde talep ettiğimiz çiftçi kardeşlerimiz bize getiriyorlar ama şu anda piyasa da çok yok ama ileri ki günlerde havaların güzel olmasıyla çoğalacağını düşünüyorum” diye konuştu.

“KEME KEBABININ COĞRAFİ TESCİLİ ALINMALI”

Son olarak keme kebabının coğrafi tescili alınması gerektiğini söyleyen Lütfi Yüksekyayla: “Ciğer nasıl coğrafi tescil almışsa keme kebabını da öncelikle Büyükşehir Belediyesinden rica ederek Mezopotamya’nın gözde şehri Şanlıurfa, keme kebabının da coğrafi tescillini almasını istiyoruz çünkü biz almasak yarın başka şehirlerinin alacağını da biliyoruz” dedi.

#Şanlıurfa, urfa, Son dakika, KEME, keme kebabı, Keme yemek çeşitleri, keme nedir, Ciğerci Lütfi, Ciğerci Lütfi Yüksekyayla, urfa haberleri, şanlıurfa haberleri, ilk bahar, Keme kebabına büyük talep, urfa haber, ilk, son, daha, Yüksek, lira, Çiftçi

Mart ve nisan aylarının vazge&#;ilmez kebabı 'keme'

9

Bayram, “44 yıldır bu mesleği yapıyorum. Keme Urfa’nın eski bir mantar yemeği çeşididir. Urfa’da baharın mart ve nisan aylarında yetişir. Bahar deyince keme akla gelir, keme deyince Şükrü usta akla gelir. Göze çok faydası vardır ve vücudu dinç tutar. Genelde keme sezonu bittikten sonra da bende keme bulunur. Buzluğa bırakırım vatandaşlar arar beni ‘Şükrü usta bize 2 tane, 3 tane varsa keme ver’ der. Ben de dipfrizden çıkarıp veriyorum. Vatandaşlar eve götürüp ilaç yapıyorlar. Kemeli kebap dışarıdan gelen vatandaşlar içinde 35 lira, buradaki yerli vatandaşlar içinde 35 lira, fiyatlarımız standarttır. İkinci bir fiyat uygulaması bizde olmaz. Keme kebabına mart ve nisan aylarında çok yoğun ilgi oluyor” dedi.

10

Şanlıurfa merkezden yaklaşık 50 kilometre uzaklıktan keme kebabı yemek için arkadaşıyla birlikte geldiklerini belirten Bedrettin Arslanoğlu, “Çok lezzetli inanmayacaksınız ama 3 ekmek yedim. Her yıl mart, nisan aylarında buraya gelip keme kebabı yeriz. Bence yemeyen herkes keme kebabından tatmalıdır. Yedikten sonra vazgeçilmez oluyor zaten. Bir dürüm yiyen ikincisini istiyor. Sırf keme yemek için köyden geldim, kememi yedim birazdan da köye çıkarım” diye konuştu.

Keme kebabı Şanlıurfa’da gurmelerini bekliyor

Keme kebabı Şanlıurfa’da gurmelerini bekliyor

Şanlıurfa’nın dağlık ve bozkır alanlarında mart-nisan aylarında yağmurların yağması ile toprak altında yetişen keme mantarından yapılan kebap, Livva Restaurant’ta müşterisini bekliyor.

Keme mantarı, çoğunlukla Şanlıurfa bölgesinde nisan yağmurlarının yağması ve şimşek çakması sonucu toprak altında yetişiyor. Patatese benzeyen görüntüsüyle toplanması da bir hayli meşakkatli olan keme, kentin dağlık ve bozkır alanlarında yaşayan köylüler tarafından toplanıp, pazar ve restaurantlarda yerini buluyor. Şanlıurfa’da Livva Restaurantta  kebap ustası Osman Yüksekyayla, keme mantarı lezzetini Urfa kebabı ile harmanlayarak müşterilerine sunuyor. Sade olarak da tüketilen keme mantarı, lezzetiyle yiyenler tarafından çok beğeniliyor.

ETİN FİYATINDAN DAHA PAHALI

Kısa süreliğine tezgâhlarda bulunan ve yalnızca mart- nisan ayları arasında yetişip toplanan keme mantarı, fiyatıyla da adından söz ettiriyor. Zahmetli yetişmesi, Türkiye’de yalnızca Şanlıurfa ve Konya bölgelerinde bulunması ve zengin vitamin kaynağı olması fiyatının da yüksek olmasına neden oluyor. Fiyat aralığı ise TL arasında değişiyor.

YÜKSEKYAYLA,HERKESİ KEME KEBABI YEMEYE DAVET EDİYOR

Tadından ve keme kebabından emin olan usta Yüksekyayla, şimşek enerjili keme kebabını yiyen kişi bu tadı asla unutmaz, ömrü kısa her derde deva’ diyerek keme kebabı severlerini ve bu tadı merak edenleri beklediğini kaydetti. Yalnızca iki aylık bir tüketim ömrü olan ve bahar aylarında sofralarda olan kemenin ömrünün kısa olduğunu mayıs-haziran aylarında bu lezzetin istense de bulunamadığını da dile getirdi.

Daha birçok çeşitli yemeklerde kullanılan keme mantarının tavası, sulu yemeği ve dolması yapılıyor. Ayrıca kış için kurutuluyor ve sucuk gibi yağda kızartıldıktan sonra üzerine yumurta da kırılıp yenilebiliyor.

‘VİTAMİN DEPOSU: KIRMIZI ETE GÖRE 7 KAT DAHA FAZLA PROTEİNE SAHİP’

Keme mantarının vitamin ve şifa deposu olduğunu belirten kebap ustası Osman Yüksekyayla, &#;Yağışlı havalarda yıldırımın düştüğü yerde toprak altında yetişen bir mantar türü olan keme, kırmızı ete göre 7 kat daha fazla proteine sahip’ olduğunu da belirtiyor. Birçok faydası olan keme mantarı, içerdiği doymamış yağ asidi ve bol protein ile hem kolesterol dengesini sağlıyor hem de göz hastalıklarına iyi geliyor.

Keme kebabının sunumu ise kuru soğan ve közlenmiş biber ile yapılıyor. Bu unutulmaz lezzet, severlerini Livva Restaurantta bekliyor.

URFA HABER

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası