kesme işareti kullanılan yerler / Kesme işareti - Vikipedi

Kesme Işareti Kullanılan Yerler

kesme işareti kullanılan yerler

kaynağı değiştir]

Kurum, kuruluş, kurul ve işyeri adlarına gelen ekler kesmeyle ayrılmaz:

Özel adlara getirilen yapım ekleri, çokluk eki ve bunlardan sonra gelen diğer ekler kesmeyle ayrılmaz:

Özel adlar yerine kullanılan "o" zamiri cümle içinde büyük harfle yazılmaz ve kendisinden sonra gelen ekler kesme işaretiyle ayrıl­maz:

Sonunda nokta bulunan kısaltmalar ile üslü kısaltma ve rakamlar kesmeyle ayrılmaz. Bu tür kısaltmalardaki ekler, noktadan ve üs işaretinden sonra kelimenin ve üs işaretinin okunuşuna uygun olarak yazılır:

Kaynakça[değiştir

Kesme işareti

Kesme işareti ya da apostrof, bir noktalama işareti. Türkçede başlıca özel isimlerden sonra gelen ekleri ayırmada kullanılır.

Yazım[değiştir kaynağı değiştir]

Kesme işareti ve kullanıldığı yerler ile ilgili cümleler: Kesme işareti nerelerde kullanılır?

Metnin içerisinde kullan&#;lan rakamlardan ve özel isimlerden sonra kesme i&#;aretinden s&#;kça yard&#;m al&#;n&#;r. Özel isimlere gelen eklerden önce kullan&#;lmas&#; zorunludur. Kesme i&#;areti kullan&#;m&#; s&#;ras&#;nda, yüksek oranda hata yap&#;l&#;r. Yerine göre kullan&#;lmas&#; kar&#;&#;&#;k noktalama i&#;aretlerinden biridir. Do&#;ru kullan&#;mda özel isimlerin ay&#;rt edilmesini sa&#;larken, yaz&#;m yanl&#;&#;&#; olmas&#;n&#; engeller.

Kesme &#;&#;areti Nedir?

Özel isim, tarih ve s&#;ra belirten say&#;lar&#;n ekleri için kesme i&#;areti kullan&#;l&#;r. Kesme i&#;areti ile kelimenin özel isim olup olmad&#;&#;&#; anla&#;&#;l&#;r. Sayg&#; ve unvan kelimelerinden sonra da kesme i&#;areti kullan&#;lmas&#; gerekir.

Kesme i&#;areti ile ilgili cümleler için verilen örnekler, genel olarak özel isimlerle kullan&#;m üzerinedir. Kesme i&#;aretinden sonra gelen ek, bo&#;luk b&#;rak&#;lmadan kesme i&#;aretine biti&#;ik olarak yaz&#;l&#;r. Böylece gelen ek, özel isme ait olarak yaz&#;lm&#;&#; olur. Gelen ekleri özel isimler ile birlikte yazman&#;n tek yolu kesme i&#;areti kullanmakt&#;r. Kesme i&#;areti, yaz&#;m kurallar&#; gere&#;i kelimenin sa&#; üstünde yer al&#;r.

Kesme &#;&#;areti Nerelerde Kullan&#;l&#;r?

  • Ki&#;iye veya nesnelere ait özel isimlerden sonra gelen ekler öncesinde, kesme i&#;areti kullan&#;lmal&#;d&#;r. Kesme i&#;aretine bak&#;larak, hangi ismin özel oldu&#;unu anlamak son derece kolay olur. Yaz&#;larda anlat&#;lan nesnelerin kendine ait özel isimleri olabilir. Farkl&#; gelen özel isimler, kesme i&#;areti sayesinde okuyucuya fark ettirilir. &#;nsan ismine sahip kedi, köpek isimleri fark edilebilir hale gelir.
  • Birçok yaz&#;da ve eserde, kesme i&#;aretinden s&#;kça yard&#;m al&#;n&#;r. Tarih, gün, uzunluk gibi say&#;lardan sonra gelen ekler, kesme i&#;areti ile ayr&#;l&#;r. Bu kullan&#;ma 1’inci, ’de gibi örnekler verilebilir. Say&#;lar rakam ile kullan&#;l&#;rken, getirilen ekler kesme i&#;areti ile ayr&#;l&#;r.
  • Oldukça kar&#;&#;t&#;r&#;lan kullan&#;m alanlar&#;ndan biri k&#;saltmalardan sonra gelen kesme i&#;aretidir. K&#;saltmalardan sonra gelen ekler için de kesme i&#;areti kullan&#;l&#;r. Bu konuda TDK’nin payla&#;&#;mlar&#; ve düzeltmeleri mevcuttur.
  • Belirli bir tarihi belirten durumlarda, ay ve günlerden sonra gelen ekler de kesme i&#;areti ile ayr&#;l&#;r. Belirli bir tarih olmad&#;&#;&#; durumda, büyük harf kullan&#;m&#;nda ve kullan&#;lan kesme i&#;aretinde de&#;i&#;im olur.

Kesme &#;&#;areti Örnekleri

Kesme i&#;areti hakk&#;nda s&#;kça kullan&#;lan örnekleri s&#;ralayal&#;m.

  • Zehra’n&#;n saçlar&#; alt&#;n rengindeydi.
  • Ankara’da deniz var m&#;?
  • Kedimiz Efekan’&#; bahçeye ç&#;kar&#;r m&#;s&#;n?
  • Ahmet, s&#;n&#;fta 1’inci olmu&#;.
  • TBMM’nin koltuklar&#; güzelmi&#;.
  • A’dan Z’ye her harfi bilmelisiniz.

Yukar&#;da verilen örneklerde özel isimlerden sonra gelen ekler kesme i&#;areti ile ayr&#;l&#;r. Verilen örnekler incelenerek, kesme i&#;areti hakk&#;nda bilgi edinilebilir.

Kesme i&#;aretinin kullan&#;ld&#;&#;&#; yerler aras&#;nda istisnai durumlar bulunur. Bunlar &#;u &#;ekilde örneklendirilebilir:

  • Türkiye Büyük Millet Meclisinin 10’uncu oturumunu da sonland&#;.
    Bu örnek içerisinde ‘Meclis’ kelimesine gelen ek kesme i&#;areti ile ayr&#;lmaz. Kesme i&#;aretinin istisnai durumlar&#; aras&#;nda yer alan bu örnek, k&#;saltma oldu&#;u durumlarda farkl&#; yaz&#;l&#;r. TBMM k&#;saltmas&#;ndan sonra gelen ekler için kesme i&#;areti kullan&#;lmak zorunludur.
  • Türk Petrolleri Anonim Ortakl&#;&#;&#;nda büyük ayr&#;l&#;klar görüldü.
    Ayn&#; &#;ekilde bu örnek için de ‘Ortakl&#;k’ kelimesinden sonra gelen ek ayr&#;lmaz.
  • Çanakkaleli annenin, &#;zmirli baban&#;n çocu&#;uyum.
    Yukar&#;da örnek içerisinde özel isimleri yap&#;m ekleri getirilmi&#;tir. Özel isimlere yap&#;m ekleri geldi&#;i durumlarda kesme i&#;areti ile ayr&#;lmaz. Ki&#;i nereli oldu&#;unu yazarken, kesme i&#;areti ile ay&#;rmadan yazmal&#;d&#;r.
  • Orta Ça&#;&#;n önemli hükümdarlar&#; aras&#;nda IV. Baldwin yer al&#;r.
  • Duraklama Döneminin Osmanl&#; için kötü oldu&#;u söylenir.
  • Türk Edebiyat&#;nda birçok ilgi çeken eser bulunuyor.

Yukar&#;da verilen örnekler içerisinde ak&#;m ve dönem isimleri bulunuyor. Özel isim haline gelmi&#; dönem isimlerinden sonra gelen ekler de kesme i&#;areti ile ayr&#;lmaz.

En çok kar&#;&#;t&#;r&#;lan örnekler ile kesme i&#;areti kullan&#;m&#; ö&#;renilebilir. Özel isimlerin k&#;saltmalar&#;nda ve uzun aç&#;l&#;mlar&#;nda kesme i&#;areti kullan&#;m&#;na dikkat etmek gerekir.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası