arı sokması şişkinliğine ne iyi gelir / Arı Sokması Anında Ne Yapılmalı ve Tedavisi - Medicana Sağlık Grubu

Arı Sokması Şişkinliğine Ne Iyi Gelir

arı sokması şişkinliğine ne iyi gelir

Arı Sokmasına Ne İyi Gelir? Evde Çözümle Arı Sokması Şişlik Ve Kaşıntısı Nasıl Geçer?

Arılar genellikle saldırgan yapıya sahip olan hayvanlar olmasalar da bazı durumlarda insanları sokabilirler. Bal arıları insanları soktuktan sonra ölürler ancak eşek arıları soktuktan sonra direkt olarak ölmezler. Arı sokması durumu bazı bireyler için oldukça basit bir durum olsa da özellikle alerjisi olan bireyler için arı sokması ölümcül etkiler bile doğurabilir bu nedenle oldukça temkinli olunmalıdır.

Arı Sokmasına Ne İyi Gelir?

İnsanların arıya karşı alerjisi olmasa da arı soktuğunda insan vücudu bir reaksiyon gösterir. Bu reaksiyon; şişlik, kaşıntı, kızarıklık ve ağrıdır. Bu semptomları hafifletmek için bazı uygulamalar yapılabilir. Bu uygulamalardan birkaçı şu şekildedir:

  • Öncelikle arının soktuğu yer su ve sabunla yıkanmalıdır. Soğuk su acıyı azaltır ve sabun üzerinde bulunan kir ve zehri temizlemeye yardımcı olur.
  • Arının soktuğu yerde şişlik ve kaşıntı olabilir. Bu yerler kaşınmamalıdır.
  • Şişliği indirmek için buz veya soğuk kompres yapılabilir. Buzu doğrudan tene uygulamak buz yanığına neden olabileceğinden buzu bir beze sarıp öle uygulamak daha doğrudur. 20 dakika buzu bölgede bekletmek yeterlidir. Gerektiğinde tekrar uygulanabilir.
  • Sokulan bölge yukarı kaldırabileceğiniz bir yerde ise örneğin; kol, bacak gibi, bu yeri yukarıda tutmak ağrı ve şişliğin azalmasına yardımcı olabilir.
  • Eczane ve doktora danışılarak merhem, krem vb. kullanılabilir.

Evde Arı Sokması İçin Ne Yapılabilir?

Arı sokması için evde yapılacak uygulamalar şu şekildedir:

  • İlk olarak arının iğnesi vücuttan çıkarılması gerekir. Ancak bu temiz bir cımbız ile yapılmalıdır.
  • İlk ağrı ve şişliği azaltmak için soğuk kompres yapılmalıdır.
  • Soğan: Doğal antibiyotik etkisine sahip olan soğan iltihaplarda sıkça kullanılan bir yöntemdir. İkiye bölünen soğanın iç kısmını yaraya bastırmak suretiyle uygulanır.
  • Sarımsak: Soğan gibi antiseptik ve antibiyotik özelliği bulunan sarımsağın arının zehrini alması için ezip yaraya uygulayın.
  • Karbonat: İltihap kurutucu etkisi olan karbonat kaşıntı, kızarıklık ve yanma hissinin azalması için karbonat kullanılır. 1 tatlı kaşığı karbonat bir bardak suya karıştırın ve arıyı sokan yeri bu su ile temizleyin.
  • Yoğurt: Yoğurdun soğuk olarak arının soktuğu yere uygulanması yanma hissinin ve ağrının hafiflemesine yardımcı olur.
  • Elma sirkesi: Elma sirkesini pamuğa döküp tampon hareketler ile arının soktuğu yere uygulamak kaşıntıyı ve ağrıyı hafifleten uygulamalar arasındadır.
  • Lavanta yağı: Lavanta yağı, eşek arısı sokması dahil tüm arı sokmalarında anında zehri alma ve rahatlama etkisi sunar. Lavanta yağını birkaç dama olacak şekilde pamuğa dökün ve arının soktuğu kısma tampon hareketler ile uygulayın.

Arı Sokması Şişlik ve Kaşıntısı Nasıl Geçer?

Arı sokması sonrası şişlik ve kaşıntının geçmesi için yapılacak bazı uygulamalar:

  • Bal: Arı sokmasının ardından oluşan şişliğe bal sürüp yaklaşık 1 saat kadar bekletin. Bal yaranın iyileşmesi ve ağrı, kaşıntının azalması için uygulanan bir besindir.
  • Sirke: Arı zehrini nötralize etmek için kullanılır. Şişlik ve kaşıntının geçmesi için etkilidir.
  • Karbonat: Karbonatlı su ile yaranın üzerini temizlemek şişlik ve kaşıntıyı azaltacaktır.
  • Et: Oluşan yaranın üzerinde 15 dakika boyunca çiğ et bekletmek kaşıntı, ağrı ve şişliği alır.
  • Aloe vera: Aloe vera'nın arı sokan yere sürülmesi iltihabı engeller. Şişlik ve kaşıntının önlenmesine yardımcı olur.

Arı sokması sonucunda oluşan şişlik ve kaşıntının zamanla azalması beklenir. Eğer zamanla bu durum azalmıyorsa acil bir şekilde doktora başvurulması gereklidir.

Arı sokması şişliği ne kadar zamanda iner?

Hafif reaksiyonlarda sokma bölgesinde ani şekilde gelişen keskin bir yanma, ağrı, kızarıklık, şişme gibi semptomlar görülür. Oluşan ağrı ve şişlik genellikle birkaç saat içerisinde ortadan kaybolur. Orta derecedeki reaksiyonlarda belirtiler biraz daha şiddetlidir.

Böcek sokmasına ne iyi gelir?

Böcek sokmaları, böceklerin kendilerini koruma mekanizmaları olsa da, sizin veya çocuklarınızın acı içinde kalması hoş bir durum değildir. Isırılan bölgedeki şişlik birkaç gün inmeyebilir ve kaşınabilir, fakat geçecektir. Böcek sokmasına ne iyi gelir? Böcek sokması durumunda kaşıntı varsa kaşıntı önleyici bir krem, ağrı varsa ağrıya karşı bir krem kullanılmalıdır fakat böcek sokması anında bölgeyi dezenfekte etmek en önemli noktadır. Böcek sokmasına karşı alabileceğiniz önlemler ve acıyı dindirme yöntemleri ipuçlarımızda!

Böcek sokmasına ne yapılır?

  1. Böcek sokmasına ne yapılır? Öncelikle sakin olun.

Eğer bir böcek tarafından sokulduysanız çevrenizdekilerden iğneyi çıkarmaları için yardım isteyin. Uzun bir tırnak, kredi kartı veya ona benzer başka bir şey iğneyi çıkarmanıza yardımcı olabilir.
Arılar, genellikle insanları soktuktan sonra, vücutlarının zehir pompalayan kısmını iğneleriyle birlikte vücudunuzda bırakır ve ölmek üzere uçarlar. Bu yüzden cımbız kullanmayın. Eşekarıları ise genelde iğnelerini bırakmazlar ama gene de kontrol etmelisiniz. Eğer böcek tarafından sokulan kişi bir çocuksa, çocuğu sakince cesaretlendirmeye çalışın, yatıştırın ve daha sonra iğneyi çıkarın.

  1. Cildin enfekte olan bölgesini temizleyin.
  2. Soğuk bir bez yardımıyla acıyı dindirin (Örneğin; soğuk suya sokulmuş bir bez kullanın.)
  3. Şişliği indirmek için cilde antihistaminik içeren bir krem sürün.

Bu aynı zamanda kaşıntıyı da azaltacaktır. Eğer mümkünse vücudun şiş bölgesini yukarıda tutun, bu yöntem de şişliğin azalmasına yardımcı olacaktır.

  1. Çocuklar yara olan bölgeleri konusunda uyarılmalıdırlar, yaralı olan bölgeler tahriş seafoodplus.infoı bölge yeniden enfekte olabilir, özellikle siz çocuğunuzun yanında değilken çocuğunuzun elleri kirliyse dikkat etmesi gerekir.

 

Zehrin yayılmasını önlemek

Arı iğneleri, zehir içeren hazneler taşır ve eğer bu hazne iğne çıkarılmadan önce patlarsa, zehir deri altına nüfuz edebilir. Bu yüzden sakin davranın ve iğneyi tamamen temizlediğinizden emin olun. İğne parçalarını temizlerken elinizle bu parçaları sıkıştırmayın.

 

Böcek ısırması: Şişlik ve kızarıklığına ne iyi gelir?

Arı veya eşekarısı sokmalarına iyi geldiği düşünülen birçok ev yapımı yöntem mevcuttur. Arının soktuğu yeri sirkeyle ovalamak veya soda dökmek de bunlara dâhil. Bazı insanlarsa soğan veya çiğnenmiş tütünün işe yarayacağını söylerler.

Bunların hiçbiri tıbbi açıdan kanıtlanmış tedavi yöntemleri değildir, ayrıca her insanın farklı olduğunu da hesaba katmak gerekir. Bu yöntemleri özellikle çocuklara ve alerjik reaksiyon sebebiyle daha da kötü olabileceğini düşündüğünüz insanlara uygulamayın.

 

Bir iğneden fazlası

Eğer birden fazla aynı veya farklı bir böcek sokmasına maruz kaldıysanız cildinizde daha ciddi bir reaksiyon oluşabilir, çünkü bu durumda vücudunuza daha büyük miktarda zehir salgılanmaktadır.

Bu tür bir durum genelde yalnızca rahatsızlık hissinizi artırır fakat daha ciddi bir reaksiyon oluştuğu takdirde tıbbi yardım almanızda fayda var. Tehlikeli semptomlar için aşağıdakileri okuyun.

 

Daha ciddi bir böcek ısırığı durumunda

Çoğumuz için böcek sokmaları yalnızca geçici bir rahatsızlık hissi anlamına gelir ancak nadiren de olsa böcek sokmaları alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilir. Eğer böcek sokmasına maruz kalan kişi aniden kendini iyi hissetmediğini söylüyorsa, derhal tıbbi yardım çağırın.

 

Böcek sokması sonrası tehlikeli semptomlar

Böcek sokması sonrası acilen tedavi gerektiren durumlar: Bulantı, kalp çarpıntısı, bayılacak gibi hissetmek, baş dönmesi, yutkunma güçlüğü veya yüzde ve dilde şişlik, nefes alırken hırıltı, ciltte kabarma veya cildin herhangi bir yerinde ya da sokmanın gerçekleştiği bölgede kaşıntı.

 

Öneri

Yılın ilk zamanlarında, eşekarıları diğer böcekleri avlamakla uğraşırlar ve genelde insanlar için tehlike yaratmazlar fakat temmuz ve ağustos aylarında, eşek arılarında şeker ihtiyacı ortaya çıkar.

Yılın bu zamanlarında, şeker içeren yiyecek ve içeceklere ilgileri artar. Eğer çocuklarınızın eşekarıları tarafından zarar görmesini istemiyorsanız onları şekerli içecekler, lolipop veya benzeri tatlı şeylerden uzak tutun.

Ekmeksiz diyetler sağlığa zararlı mı?

İlginizi Çekebilecek Yemek Tarifleri

 

 


 

Panik Yok! &#;&#;te, Ar&#; Sokmas&#; Halinde Yap&#;lmas&#; Gerekenler

Bahar aylar&#;nda pek çok ki&#;inin ya&#;ad&#;&#;&#; korkulardan biri de ar&#; sokmas&#;d&#;r. Ar&#;lar kimi ki&#;ilerde ufak bir k&#;zar&#;kl&#;k b&#;rakabilece&#;i gibi; alerjisi olan ki&#;ilerde ciddi sa&#;l&#;k sorunlar&#; da olu&#;turabilir. Alerji durumu ar&#;n&#;n ki&#;iyi &#;s&#;rd&#;&#;&#; anda görülebilir. Baz&#; ar&#;lar&#;n zehirli yap&#;lar&#; bulunur. Bu zehirli yap&#;lar&#; “venom” denilen zehir ile bilinir. Toplumda pek çok ki&#;inin venoma kar&#;&#; alerjisi olmaktad&#;r.

Alerji durumlar&#;nda e&#;er ilk 30 dakika içinde nefes darl&#;&#;&#;, bayg&#;nl&#;k, kusma ve tansiyon dü&#;üklü&#;ü ya&#;an&#;rsa bu durum ciddiye al&#;nmal&#;d&#;r ve çok fazla vakit kaybetmeden doktora gidilmelidir. Fakat ar&#;n&#;n soktu&#;u yerde geçici bir k&#;zarma ve &#;i&#;lik meydana gelmi&#;se, bu k&#;sa rahats&#;zl&#;k tedavisiz &#;ekilde geçirilebilir.

Acil durumda an&#;nda t&#;klay&#;p ihtiyac&#;n&#;z olan bilgilere tek yaz&#;dan kolayl&#;kla ula&#;abilece&#;iniz ar&#; sokmas&#;na kar&#;&#; evde do&#;al tedavi yöntemleri sizler için listelendi. Olas&#; bir ar&#; sokmas&#; durumuna kar&#;&#; a&#;a&#;&#;daki do&#;al malzemelerden biri veya birkaç&#;n&#; evinizde bulundurmak farkl&#; bitkisel tedaviler için de i&#;inize yarayabilir; veya so&#;an, sar&#;msak, karbonat, fesle&#;en gibi her evde bulunabilecek malzemeleri ar&#; sokmas&#;na kar&#;&#; bir ilaca çevirebilirsiniz. Tek yapman&#;z gereken ac&#;ya bir süre sabredip sakinlik içinde kendinizi veya ar&#; sokmas&#; durumunu ya&#;ayan yak&#;n&#;n&#;z&#; tedavi etmek.

Bu yaz&#;m&#;zda ar&#; sokmas&#; &#;i&#;li&#;ine ne iyi gelir sorusuna yan&#;t bulacaks&#;n&#;z. Ar&#; sokmas&#; tedavisi ev ortam&#;nda ve hastaneye gitmeden nas&#;l yap&#;l&#;r diye merak edenlere do&#;al tedavi önerileri sunuyoruz. Panik yapmadan, tela&#;a kap&#;lmadan ufak ar&#; sokmas&#;n&#;n etkisini ortadan kald&#;raca&#;&#;z. &#;&#;te ar&#; sokmas&#; ilk yard&#;m bilgileri sizlerle.

Ar&#; Sokmas&#;na Ne &#;yi Gelir? 9 &#;lk Yard&#;m Yöntemi

1) Lavanta Ya&#;&#;

  • Ar&#; sokmas&#; an&#;nda öncelikle panik yapmamal&#;s&#;n&#;z.
  • Panik ile hareket etti&#;iniz sürece i&#;leri daha da zorla&#;t&#;rabilirsiniz.
  • Sakin kal&#;p e&#;er evinizde lavanta ya&#;&#; varsa bir pamuk yard&#;m&#; ile ar&#;n&#;n &#;s&#;rd&#;&#;&#; bölgeye sürmelisiniz.
  • Antibakteriyel etkiye sahip olan lavanta ya&#;&#; ile; ar&#; sokmas&#; ka&#;&#;nt&#;s&#; k&#;sa sürede geçirilebilir.
  • Ayn&#; &#;ekilde olu&#;acak a&#;r&#;y&#; da önleyebilirsiniz.

Lavanta Ya&#;&#; Faydalar&#; Nelerdir? Ne &#;&#;e Yarar? Nas&#;l Yap&#;l&#;r?

lavanta ya&#;&#;

2) Yo&#;urt

  • Yan&#;k ve yaralar&#;n iyile&#;mesi için tercih edilen yo&#;urt bu defa ar&#; sokmas&#; evde tedavisi için tercih ediliyor.
  • Ar&#;n&#;n &#;s&#;rd&#;&#;&#; bölgeye so&#;uk yo&#;urt sürün ve bir süre o &#;ekilde bekleyin.
  • Yo&#;urt so&#;uk olmas&#;yla &#;i&#;mesini önleyecektir.
  • Ayr&#;ca k&#;zarman&#;n da önüne geçip k&#;sa sürede bu ufak rahats&#;zl&#;&#;&#; ortadan kald&#;racakt&#;r.

Yo&#;urt Faydalar&#;, Suyunun Faydalar&#;, Yo&#;urt Yemenin Faydalar&#;

yo&#;urt

3) Sar&#;msak

  • En do&#;al antibiyotik olarak bilinen sar&#;msak, ar&#; sokmas&#; enfeksiyon riskini yok etmek için harekete geçiyor.
  • Ar&#; sokmas&#; durumunda bir adet sar&#;msa&#;&#; ortadan ikiye kesin ve zarar gören bölgeye 10 dakika kadar masaj yap&#;n.
  • Sar&#;msa&#;&#;n yap&#;s&#;nda bulunan antibakteriyel maddeler, enfeksiyonu önleyecektir.
  • O bölgedeki mikrobu k&#;r&#;p &#;s&#;rma etkisini k&#;sa sürede yok edecektir.

Sar&#;msa&#;&#;n Faydalar&#; Nelerdir? Sar&#;msak Yutman&#;n Faydalar&#;

sar&#;msak

4) Karbonat

  • Hemen hemen her evde bulunan karbonat, ar&#; sokmas&#; durumunda adeta bir kurtar&#;c&#; oluyor.
  • 2 çay ka&#;&#;&#;&#; karbonat&#; çok az su ile kar&#;&#;t&#;r&#;n ve ar&#;n&#;n i&#;nesini bat&#;rd&#;&#;&#; bölgeye masaj yaparak uygulay&#;n.
  • Böylece k&#;sa süre içinde ne ka&#;&#;nt&#; ne de k&#;zar&#;kl&#;k kalacakt&#;r.

Karbonat Nedir? Nas&#;l Kullan&#;l&#;r? Faydalar&#; Nelerdir?

karbonat

5) Çi&#; Patates

  • Evde veya yazl&#;k ortamda, bahar aylar&#; geldi&#;inde ar&#; sokmalar&#;na patates dilimi ile çare bulabilirsiniz.
  • Ar&#; soktu&#;u anda hemen bir patates soyun ve orta kal&#;nl&#;kta bir dilim kesin.
  • Ar&#;n&#;n soktu&#;u bölgede patates dilimini b&#;rak&#;n.
  • Çi&#; patates dilimi &#;i&#;lik ve k&#;zarma etkisini ortadan kald&#;racakt&#;r.

Patates Suyunun Faydalar&#;, Zay&#;flatan Etkileri – Hiç Duymad&#;klar&#;n&#;z!

patates

6) Fesle&#;en

  • Ar&#; sokmas&#;na kar&#;&#; alerjik bir durumunuz yoksa ilaçs&#;z tedavinize fesle&#;en yapraklar&#; ile ba&#;layabilirsiniz.
  • Fesle&#;en yapra&#;&#;n&#; hafif ezerek ar&#;n&#;n soktu&#;u bölgeye tampon olarak uygulay&#;n.
  • Ferahlat&#;c&#; etkisi ile k&#;zarma ve &#;i&#;lik önlenecektir.

Fesle&#;en Nedir? Faydalar&#; Nelerdir?

fesle&#;en

7) So&#;uk Kompres

  • Ar&#;n&#;n vücudunuzu soktu&#;u anda yap&#;lacak do&#;al tedaviler aras&#;nda, so&#;uk kompres de yer al&#;yor.
  • Hemen buzdolab&#;ndan buz veya so&#;uk bir po&#;et alarak tahri&#; olan bölgeye bast&#;r&#;n.
  • Dikkat edilmesi gereken nokta, buzu do&#;rudan cildinize temas ettirmeyin. Bir beze sararak uygulayabilirsiniz.
buz

8) Aloe Vera

  • Do&#;al tedavi yöntemleri aras&#;nda yara ve sivilceler için etkili olan aloe vera, ar&#; sokmas&#; durumunda da size yard&#;mc&#; oluyor.
  • Ar&#;n&#;n soktu&#;u bölgeye aloe vera yapra&#;&#;n&#; k&#;r&#;n ve masaj yaparak uygulay&#;n.
  • Bitkisi yoksa aloe vera ya&#;&#; ile de ayn&#; i&#;lemi uygulayabilirsiniz.

Aloe Veran&#;n Faydalar&#; Nelerdir? Neye &#;yi Gelir?

aloe vera

9) Amonyak

  • Ar&#; sokmas&#;na kar&#;&#; önerece&#;imiz listemizin son maddesi de amonyak olacak.
  • Ar&#; sokmas&#; amonyak ile nas&#;l tedavi edilir? E&#;er evinizde amonyak bulunuyorsa, bir bardak içinde su ile kar&#;&#;&#;m haz&#;rlay&#;n ve pamuk yard&#;m&#; ile ar&#;n&#;n soktu&#;u bölgeyi temizleyin.
  • Amonyak her türlü ar&#;n&#;n sokmas&#;na kar&#;&#; tercih edilebilir.

Unutmadan! Ar&#; sokmas&#;na kar&#;&#; alerjinizin olup olmad&#;&#;&#;n&#; henüz bilmiyorsan&#;z, olas&#; sorunlar&#; önlemek amac&#;yla ar&#; soktu&#;u anda doktora gitmelisiniz. Bir süre sonra geçer diye dü&#;ünmek, sizi sa&#;l&#;&#;&#;n&#;zdan uzakla&#;t&#;rabilir.

amonyak

Sivrisinek Is&#;r&#;&#;&#;na Ne &#;yi Gelir? Ka&#;&#;nt&#;n&#;z&#; An&#;nda Geçirecek 7 Yöntem

Arı Sokmasına Ne İyi Gelir: Evde 7 Doğal &#;&#;z&#;m

Yaz aylarında büyük bir risk taşıyan arı sokması, bazı kişileri az etkilerken, bazılarına hayati etkiler verebiliyor. Özellikle alerjik ve hassas bünyelerde etkileri daha fazla. Eşek arılarının sokması ise ciddi sonuçlar doğurabiliyor. Arıların dil, ağız ve göz kapağı gibi yerlere zehrini akıtması durumunda mutlaka doktor tedavisi gerekiyor. Peki, arı soktuğunda ne yapılmalı? Arı sokmasına ne iyi gelir? İşte, arı sokması durumunda yapmanız gereken müdahaleler ve 7 doğal yöntem:

Arı Sokması Durumunda Ne Yapmalıyız?

  1. Öncelikle arı sokması durumunda sakinliğinizi korumanız gerekir. Ve ilk yapılması gereken arının iğnesini deriden çıkartmaktır.
  2. İğneyi çıplak el yerine cımbızla çıkartmanız daha doğru olacaktır.
  3. Zehir dakika içinde kana karıştığı için mutlaka erken tedavi uygulanmalıdır.
  4. İğnenin çıkartıldığı bölgeye soğuk kompres uygulanmalıdır. Bunun için buz parçalarını temiz bir beze sarın ve sokulan bölgenin üzerine bastırmadan tutun.
  5. Ağrı ve şişkinlikleri giderebilmek için, aşağıda verdiğimiz besinlerden yararlanabilirsiniz.

Önemli Not: Eğer alerjik bir bünyeniz varsa veya arı sokmasına karşı alerjiniz varsa, zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.

Arı Sokmasına Ne İyi Gelir?

  1. Sarımsak


Antiseptik özelliği bulunan sarımsağın dişlerini ayırın ve ezin. Ezdiğiniz karışımı yaranın üzerine uygulayın ve 20 dakika bekletin.

  1. Soğan

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir