doğal kolajen hapları / Kolajen Nereden Elde Edilir? | Supra Protein

Doğal Kolajen Hapları

doğal kolajen hapları

KOLAJEN

Bir protein türü olan kolajen kıkırdak, kemik, deri, göz, saç ve hatta sindirim sistemine kadar pek çok dokunun yapısında bulunur. İnsan üzerinde saydığımız tüm bu bölgelerde kolajenin aktif bir rolü vardır. Kolajen insan tarafından üretilen bir proteindir. Ancak ilerleyen yaş ve birtakım olumsuz etkenlerden dolayı kolajen üretimi azalmaya başlayabilir. Peki, bu durumda ne yapılabilir? Böyle bir durumda kolajeni bir destek olarak takviye gıdalardan almak mümkündür. Pek çok güvenilir markanın kolajen takviyeleri bulunmaktadır. Bunların farklı formları olmakla beraber tüketicilerin ihtiyacını en iyi şekilde karşılamayı hedeflemektedir. 

Kolajen nedir?

Kolajen insan vücudunun pek çok dokusu için önemli bir protein çeşididir. Çünkü dokular kolajen sayesinde esner, rahat bir şekilde hareket kabiliyeti sağlar. Kas, kan ve kemiklerde kolajen bulunur. Bu protein kolay bir şekilde dönüştürülür ve parçalanmak sureti ile vücut tarafından emilimi sağlanır. Bu nedenledir ki hem tıbbi hem de kozmetik alanlarda kendisine oldukça sık yer bulur. Kolajenden özellikle bazı cerrahi birimler, güzellik sektöründeki markalar, plastik cerrahi birimleri sık bir şekilde faydalanır. 

Vücutta doğal bir şekilde üretilebilen kolajen zaman geçtikçe üretimi azalan bir proteindir. Amino asitlerin birleşmesiyle üretilir. Ancak kolajen üretiminin yavaşlaması sadece yaşla olmaz. Bununla beraber çeşitli faktörler de kolajen üretiminin azalmasına rol oynar. Yanlış diyet, sigara kullanımı, UV ışınları, uykusuzluk, stres, çeşitli rahatsızlıklar kolajen üretiminin azalmasında önemli rol oynarlar. 

Kolajen tipi genel olarak 28 tanedir. Tip I, tip II ve tip III olarak bunları kendi aralarında sınıflandırmak mümkündür. Tip I kolajen bizim vücudumun ürettiği ana tip kolajen çeşididir. Tip I kolajen cildin sağlıklı görünmesi açısından ayrıca bir öneme sahiptir. Piyasada görülen pek çok kolajen cilt sağlığını desteklemekte kullanılır ve bu sebeple Tip I olarak tüketicilere sunulur. 

Tip II kolajen çeşidi ise yine insan vücudu tarafından üretilir ancak görevi insan bünyesinin daha hareketli ve kuvvetli kalmasını sağlama adına eklem ve kıkırdakların korunmasına desteklemektir. Tip III kolajen genel sağlığı korumanın yanı sıra kas etrafındaki inflamasyonun düzenlenmesine katkıda bulunur. İçilebilen, enjekte edilebilen gibi kolajenin çeşitleri bulunmaktadır. Kapsül formunda tüketicilere sunulan ve bir diğer adı kolajen hapı olan form özellikle kullanım kolaylığı nedeniyle tercih edilmektedir. Sadece su ile içilmesi yeterli olan kolajen kapsül yani hapının herhangi bir tadı yoktur ve yutulması kolaydır. 

Kolajenin hap faydaları yanı sıra rahat kullanımı açısından da tüketiciler tarafından tercih sebebidir. Farklı markaların farklı özellik ve fiyatlara sahip kolajen hapları bulunmaktadır. Sıvı formu ise herhangi bir içeceğe eklenmek sureti ile rahat bir şekilde tüketilebilir. Sıvı kolajen gibi toz kolajenin de emilimi oldukça kolaydır. İster sıvı ister, ister kapsül ister toz kolajen çeşitlerinden size tüketimi en rahat geleni tercih edip kullanabilirsiniz. Markaların kolajen çeşitleri fiyat olarak da farklılık gösterebilir. Bunda kolajenin tipi ve gramajı da önemli bir rol oynamaktadır.

Kolajen tozu dediğimiz form parçalanmış kolajen molekülleri içermektedir. Bu toz çeşidi vücut tarafından iyi tolere edilmektedir. Bu tozu farklı gıdalar beraberinde karıştırarak kullanabilirsiniz. Toz kolajen kullanımı oldukça basittir. Dilerseniz sıcak, dilerseniz sıcak yemeklerle beraber kullanılabilir. Çok çabuk çözündüğünden çay, kahve ya da çorbalarla da tüketilmesi mümkündür. Unlu mamulleri, yulaf ezmeleri ya da soslara karıştırarak da tüketebilirsiniz. Toz kolajen fiyatları ise marka ve gramaja göre farklılık gösterir. Ancak farklı markaların farklı seçenekleri olduğu için en uygun toz kolajeni de bulmanız mümkündür.   

Hangi kolajenin size uygun olduğundan emin değilseniz içeriklerini iyi bir şekilde araştırarak ihtiyacınıza en uygun seçeneği bulabilirsiniz. Ayrıca alacağınız kolajen takviyesinin kullanım kolaylığını da göz önünde bulundurmanız gerekir. 

Kolajen vücutta bulunsa bile zamanla insan yaş aldıkça azalır. Bu da kemiklerde, kas ve eklemlerde sorunlar ortaya çıkarmaya başlar. Yürürken bile insanın canı acıyabilir. Bu sebeple kolajen bu noktada önemli bir yere sahiptir. Kolajeni takviye gıda olarak almanın sakıncası yoktur. Önemli olan hangi formda ve ne kadar alınması gerektiğidir. Bunu da uzman doktordan destek alarak öğrenebilirsiniz. Farklı formlardaki kolajen çeşitleri farklı fiyatlarla tüketicilere ulaşmaktadır. Bu da pek çok kolajen çeşidine rahat bir şekilde ulaşma anlamına gelmektedir. 

Kolajenler bir su yardımı ile tüketilebildiği gibi formuna bağlı olarak yemeklerle beraber de kullanılabilir. Formları farklılık gösterdiği için kullanım çeşitleri de farklılık gösterir. Ancak genel anlamda kolajen takviyelerinin kullanım şekilleri oldukça rahattır.  

Kolajen Faydaları

Kolajen tipleri farklılık gösterse de genel olarak hedefi vücut dokularının dayanıklılığını ve esnekliğini korumaya almaktır. Kolajenin cilde faydaları yanı sıra eklemleri destekleme gibi özellikleri vardır. Kolajen cildi taze, canlı tutmaya yardımcıdır. Kemiklerin sağlıklı, güçlü ve dayanıklı olmasına destekte bulunur. Vücut esnekliğine yardımcı olan kolajenin cildin elastikiyetini de desteklediği bilinmektedir. Kolajenler sporcu besini olarak da sıklıkla kullanılırlar. Çünkü sporcuların hareket kabiliyetini artırmak, kalp sağlığını desteklemek gibi görevleri vardır. 

Yaş ilerlemesi ile birlikte yoğun bir şekilde hareketli kalmak da kıkırdağın zamanla yıpranmasına sebebiyet verebilir. Tendomlar gerilirken kemikler birbirine sürtünür. Kemiklerin birbirine sürtünmesi ile de ağrı ortaya çıkar. Bu gibi durumların önüne geçmek adına kolajen desteği alınabilir. Kolajen desteği sunan bazı kozmetik ürünler ve kremler de bulunmaktadır. Bunlar cildin genç görünmesine, daha elastik ve canlı görünmesine katkı sağlamaktadır.  

Kolajen Nasıl Kullanılır?

Eğer kolajen içerikli bir krem kullanıyorsanız kremi duruma göre günde 1 ya da 2 kez kullanabilirsiniz. İçilen kolajen çeşitleri ise özellikle doktorun belirttiği şekilde alınmalıdır. Doktor tavsiyesi olmadan kişi kafasına göre kolajen almamalıdır. Üretici genellikle kullanım talimatlarını kolajen üzerinde belirtmektedir. Kolajenin kullanım süreci ise etki sürecine göre değişecektir. hafta arasında kullanılması genellikle önerilir. Ancak yine de bu süre hem üretici firmaya hem de doktorunuzun önerisine göre değişiklik gösterebilmektedir. 

Kolajen çeşitlerini kullanırken eğer kafanız çok karışırsa mutlaka uzman doktordan bir destek almanız önerilir. Aksi halde yanlış bir kullanım ile fayda görmemek mümkün olabilir. Doğru kolajen takviyesi ve doğru kullanımla en etkili sonucu almak mümkün olacaktır. Kolajen takviye çeşitleri hemen herkese göre üretilmektedir. Kullanım talimatına ve doktor önerisine uygun olarak tüketilecek kolajen takviyesi ile eklem, kas, kemik gibi bölgelerdeki kolajeni destekleyebilirsiniz.  

Kolajen Takviye Çeşitleri

Vücut, ilerleyen yaşlarda kolajen üretemez hale gelir. Bu durumda kullanımı kolay kolajen takviyeleri kullanmak durumunda kalınabilir. Kolajen takviyesi farklı formlarda olup vücudun kolajen üretimini desteklemektedir. Kolajen takviyesi, kolajen hapının bünyeye pek çok faydası bulunmaktadır. Artrit ağrısını azaltmaya, cildi gençleştirmeye, kas kütlesini artırmaya yardımcı olur. Özellikle son zamanlarda kolajen takviyeleri daha popüler hale gelmiştir. 

Kolajenin kaynağı genellikle tavuk, balık gibi hayvansal kolajen ile bitkisel kaynaklardan elde edilmektedir. Form olarak tablet, sıvı ya da toz şeklinde üretilmektedir. Kemik, eklem, cilt sağlığı açısından ve bunların aktivitesini yerine getirebilmeleri açısından kolayen son derece önemlidir. Sıvı, tablet ve toz formlarda alabileceğiniz kolajen takviyesi ile bu gibi konulardaki şikâyetlerinizi en aza indirme adına bir destek alabilirsiniz. 

Kolajen takviyesi faydaları arasında yaşa bağlı olarak kaybedilen kolajenin desteklenmesidir. Kolajen oldukça rahat bir şekilde sindirilir. Bu nedenle güvenle kullanılabilir. Kişide herhangi bir rahatsızlık hissi bırakmaz. Kolajenin bir diğer önemli desteği ise cilt üzerinde kırışıklığın önlenmesine yardımcı olmasıdır. Cilt üzerinde esneklik sağlamaya yardımcıdır. 

Eklemler üzerindeki olumlu etkileri bilinmektedir. Eklemde oluşan ağrıları minimize etmeye yardımcı olur. Kolajen takviyesi alarak pek çok şikâyetinizi en aza indirebilirsiniz. Ancak kolajen takviyesi alırken özellikle eklem ağrılarından dolayı tüketmek isterseniz mutlaka doktorunuza danışmanız önerilir. Çünkü doktorunuz şikâyetinize bağlı olarak bir tavsiyede bulunabilir. 

Kolajen çeşitleri bağırsak sağlığını destekleyici niteliktedir. Özellikle ağızdan tüketilen formlarını sevdiğiniz yemek ve içeceklere karıştırarak alabilirsiniz. Böylelikle içimi de oldukça kolay olacak, sindirimi rahat olduğundan sizi rahatsız etmeyecektir. Kolajenin kalp sağlığını destekleyen önemli bir özelliği daha bulunmaktadır. Kolajen genellikle güvelidir. Fakat yine de kullanmadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır. Çünkü bu bir takviye gıdadır. 

Size faydasını en iyi uzman doktor bilecektir. Bununla beraber kullanım standardını da yine o belirleyecektir. Kolajenin takviyeleri marka olarak, gramaj olarak, içerik ve kullanım olarak birbirinden farklılık gösterebilir. Yine kolajen kullananların yorum, görüş ve önerilerini dikkate alarak size en uygun kolajen çeşidini belirleyebilirsiniz. 

Kolajenin etki süresi ise kişiden kişiye değişir. Aslında burada ne kadar kullanılmalı ile benzer bir durum vardır. Kullanılan ürüne göre değişiklik gösterebileceği gibi kişinin bünyesine göre de değişiklik gösterebilir. Buradaki temel nokta düzenli kullanımdır. Kolajenin kiloya etkisi yoktur. Bu anlamda gönül rahatlığı ile kullanmak mümkündür. Kolajen takviye çeşitleri pek çok marka tarafından tüketicilere sunulmaktadır. Bunları farklı satış noktalarından sipariş verebilirsiniz. Güvenli alışverişin adresi Kozmela’da kolajen takviye gıda çeşitlerini yakından inceleyebilir ve dilediğiniz ürünü anında sipariş verebilirsiniz. 

İşte doğal kolajen kaynakları

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Günümüzde tüketiciler, sağlık ve güzelliklerini korumak ve oluşan sorunlarına çözüm bulmak için ilaç yerine doğal ürünlere, fonksiyonel gıdalara ve güvenli gıda takviyelerine yöneliyor. Fonksiyonel gıdalar, besleyici etkilerinin yanı sıra bir ya da daha fazla etkili bileşene bağlı olarak sağlığı koruyucu, düzeltici veya hastalık riskini azaltıcı etkiye sahip olan gıdalar olarak tanımlanıyor. Günlük tükettiğimiz besin skalasına baktığımızda farkında olmadan birçok fonksiyonel gıda ile zaten buluştuğumuzu görmek mümkün.

Haberin Devamı

Takviye edici gıdalar ise bir ya da birden fazla besin öğesi; vitamin, mineral, protein, bitki, botanik, bitkisel kaynaklı maddeler, amino asitler ve benzeri bileşenler ile bunların konsantresi ve/veya ekstraktlarından oluşan ve günlük alım dozu belirlenmiş ürünler olarak tanımlanmıştır. Besinlerden günlük almamız gereken miktarları tamamlayamadığımızda bunları takviye olarak almak ve vücuttaki biyo yararlılığını sağlamamız gerekir.

İşte tam olarak da bu sebeple son dönemlerin popüler tercihi olana kolajen hidrolizatları konuşuluyor ve epeyce tercih ediliyor.

Peki, bakalım neymiş bu kolajen hidrolizatı ve gerek var mıdır günlük olarak alınmasına?

Fonksiyonel bir bileşen olan kolajen hidrolizatı, vücutta kolajen yapımını arttırarak kemik ve cilt sağlığını düzenleyici gıdalarda kullanılan popüler bir bileşen hale gelmiştir. Kolajen dokulardaki matriks, hücrelerin arasında bulunan, hücre aralarını dolduran ve onları destekleyen kompleks bir yapıdır. Ayrıca su ve mineralleri tutar ve doku gerginliğini ayarlar. Kolajen vücudumuzdaki proteinlerin yaklaşık % 25’lik kısmını oluşturan, derimizin % 75’lik kısmını meydana getiren önemli bir proteindir. Çoğunlukla deri, tendonlar, iç organlar, kemik, kıkırdak ve bağ dokuda bulunur ve vücut tarafından fibroblast hücrelerince doğal yollarla üretilir.

Haberin Devamı

Vücut kolajen kaybının nedenleri nelerdir?

Yaşlanma, sigara ve alkol, vücuttaki oksijen azlığı, beslenme yetersizlikleri ile güneş ve diğer dış etkenler nedeniyle 20’li yaşların ortalarından itibaren vücutta kolajen sentezi azalır. Kolajen kaybı sonucunda deri esnekliğini, parlaklığını ve yumuşaklığını kaybeder, donuklaşır, kırışır ve kahverengi lekeler ve başka renk değişiklikleri oluşur. Bunun sonucunda deride sarkmalar ve kırışıklıklar meydana gelir.

Kolajen sentezinin azalması sonucunda benzer bir durumda, bağ doku ve kıkırdaklar için geçerlidir. Yaşlanma ve diğer nedenlerden ötürü kolajen sentezinin azalmasıyla bağ doku ve kıkırdaklar esnekliğini kaybeder ve osteoporoz başta olmak üzere çeşitli rahatsızlıklar meydana gelir. Önemli bir protein ve amino asit kaynağı olan kolajenin sentezinin azalması ile yaraların geç iyileşmesi, yorgunluk ve performans düşüklüğü gibi semptomlar da görülür.

Haberin Devamı

Kolajen hidrolizatının insan sağlığı üzerine etkileri

Yapılan klinik çalışmalar sonucunda araştırmacılar, hidrolize kolajenin güvenli ve insan sağlığına olumlu etkileri olduğunu kanıtlamışlardır. Kolajen hidrolizatının klinik çalışmalar sonucunda kanıtlanan insan sağlığı üzerindeki etkilerine bakıldığında;

  • Yüksek protein içeriğinden dolayı beslenmeyi destekleyici etki
  • Saçları kuvvetlendirici ve uzatıcı etki
  • Antioksidan etki
  • Deride genç görünümü ve esnekliği artırıcı etki
  • Derinin su tutma kapasitesini ayarlayıcı etki
  • Derideki pürüzsüzlüğü artırıcı etki
  • Eklem iltihabını engelleyici etki
  • Eklem ağrılarını azaltıcı etki
  • Kemik erimesini engelleyici etki

Yapılan klinik çalışmalara göre kolajen hidrolizatın olumlu etkilerinden faydalanmak için düzenli ve günlük önerilen kullanımı eklem, kemik ve cilt sağlığı üzerinde yararlı etkileri olduğunu, kanda hidroksipirolin konsantrasyonunu artırma etkileri deneysel verilerle tespit edildiğinden dolayı bu maddenin günlük alım dozu 10 gram olarak önerilmektedir.

Haberin Devamı

Genellikte yapılan araştırmalar sonucunda ürün formülasyonlarında C vitamini kullanıldığı görülmüştür. Ürün formülasyonlarında C vitamini kullanılmasının sebebi C vitaminin kolajen sentezini desteklemesidir.

İşte doğal kolajen kaynakları

Kolajen içeren doğal besinler neler?

Vücudunuzun kolajen üretme yeteneğini desteklemek istiyorsanız diyet listenize ekleyeceğiniz kolajen içeren besinler ile doğal çözümler üretebilirsiniz. Günlük tüketimde yer alması gereken besinler tamamlandığında dışardan kolajen hidrolizatı olarak ek takviye kullanımına gerek olmayabilir.

Kemik suyu: Kemik suyu içerdiği glisin, prolin ve arjinin gibi önemli amino asit içeriğiyle mükemmel bir kolajen kaynağı. Beslenme rutininize zaman zaman kemik suyu eklemeniz, vücudunuzda azalan kolajeni yerine koymak için ideal. Ancak rutinde kemik suyu tüketimi kan kolesterol düzeylerini arttırabileceği için kalp-damar hastalığı veya kolesterol yüksekliğiyle ilişkili herhangi bir hastalığınız varsa kemik suyu tüketiminden kaçınmanız çok önemli.

Haberin Devamı

Kırmızı-mor meyveler: Ahududu, böğürtlen, yaban mersini, kızılcık, çilek, kiraz, siyah üzüm, elma, pancar, kırmızı kapya biber, domates gibi besinler içerdikleri güçlü antioksidanlar sayesinde kolajen üretimini uyarırlar. Güneşin zararlı ışınlarının deriye etkilerini azaltırlar. Sabah kahvaltınızda veya günlük ara öğünlerinizde tercih edeceğiniz bu grup alternatifleri güçlü bağışıklığın yanı sıra ışıldayan bir cilt sağlığına da katkıda bulunacaktır.

Koyu yeşil yapraklı sebzeler: Beslenme listelerimin vazgeçilmezi olan ıspanak, semizotu, tere, roka ve maydanoz içerdiği C vitamini sayesinde vücut kolajenininin üretiminde en büyük destekçi.

Avokado: Cildinizi serbest radikallerin neden olduğu zararlardan koruyan ve cilt hücrelerini oksitlenmeden koruyan harika bir E vitamini ve omega-3 yağ asidi kaynağıdır. Ayrıca kolajen üretimini artırır ve cilt kanseri riskini azaltır. Sabah kahvaltınızda alacağınız yarım porsiyon avokado ile güne başlamaya hazır olun.

Haberin Devamı

Soya ürünleri: Soya, doğal bir bitki hormonu olan jenistein olarak bilinen bir bileşiği içerir. Bu bileşik, kolajen üretimini arttırır. Soyada antioksidanların varlığı da cilt bakımında önemli bir yere sahiptir. Antioksidanlar, hücreye zarar vermenin ana nedeni olabilecek serbest radikallerin üretimini düzenleyerek cildi korur. Cildi sıkılaştırmak, antioksidanların bir başka önemli faydasıdır.

Süt ve süt ürünleri: Süt, oldukça zengin besin değerlerine sahip. Alfa hidroksi asit, B, A ve D vitamini, kalsiyum, selenyum, magnezyum, biotin, B12 vitamini ve B6 vitamini içerir. Süt, kolajen üretimini artırır. Cildin elastikiyetinin artmasını sağlar, serbest radikallerle savaşır. Lor peyniri, beyaz peynir, inek sütü gibi ürünler yüksek oranda prolin ve lisin içerir. Bu amino asitler, kolajen oluşumunu hızlandırır.

Sarımsak: Sarımsak ve soğan gibi sülfür içeren gıdalar vücuttaki kolajen üretimini artırır. Doğal antibiyotik kaynağı olmalarının yanı sıra, cilt için kolajen oluşumuna katkı sağlarlar.

Son yıllarda popülerleşen kolajenin fazla tüketiminin aynı zamanda kan kolesterol düzeylerini de artırıp kalp hastalıklarının önlenmesinde veya tedavisinde olumsuz etki yaratabileceği için günlük beslenmenizde yüksek miktarda tüketiminden kaçınmak gerekir.

#Kolajen#Kolajen Kaynakları#Kolajen İ&#;eren Besinler

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası