izmit gemi müzesi / Müze Gemiler Müdürlüğü Gayret Gemisi

Izmit Gemi Müzesi

izmit gemi müzesi

Izmit Müze Gemiler Müdürlüğü

İZMİT MÜZE GEMİLER MÜDÜRLÜĞÜ TARİHÇESİ

Türk Deniz Kuvvetlerinde görev alan ve müteakiben hizmet dışına ayrılmaları sonrası müze gemi olarak hizmet veren harp gemilerinin görev alanları ve yaşam şartlarını, gemilerde mevcut orijinal cihazlar, manken, şilt ve büst gibi objelerle yerlerinde ziyaretçilere yansıtarak Türk deniz tarihi aşılamak; Donanmamızın halka tanıtılması ve genç neslin denizciliği sevmesi, benimsemesi ve denizciliğe teşvik edilmesini temin etmek ve kültür sanat etkinliklerine katkıda bulunmak maksadıyla, 20 Ağustos tarihinde kurulmuştur. Bu vazife kapsamında halen; 20 Ağustos tarihinde TCG GAYRET (D) muhribi, 29 Ekim tarihinde TCG HIZIRREİS (S) denizaltı gemisi ve 18 Aralık tarihinde TCG PELİKAN (P) hücumbotu müze gemi olarak faaliyette bulunmaktadır. Kocaeli bölgesindeki muhtelif kültürel maksatlı resim, vitray elişi, fotoğraf, maket, eski, eserlere ait sergi faaliyetleri ile kitap, müzik vb. fuar faaliyetleri icra edilmektedir.

MÜZE GEMİ GAYRET

TCG Gayret (USS Eversole DD); yılında ABD'de denize indirilerek yılına kadar Amerikan Deniz Kuvvetleri Pasifik donanmasında görev yapmış, Kore ve Vietnam savaşlarına katılmıştır. yılında Amerika Birleşik Devletleri'nden alınarak Türkiye'ye getirilmiş ve yılına kadar 22 yıl boyunca Türk Deniz Kuvvetlerinde görev almıştır. Türk Donanmasında ilk Asroc (Güdümlü Torpido) atışını yapan ve TCG Akar akaryakıt gemisinden denizde seyir halinde ilk akaryakıt ikmalini yapan gemi olma özelliklerini taşımaktadır. TCG Gayret'in Türk Deniz Kuvvetlerindeki aktif hizmeti yılında sona ermiş ve M/G Gayret 20 Ağustos tarihinde Türkiye'de "İlk Müze Gemi" olma özelliği ile sergilenmeye başlanmıştır.

MÜZE GEMİ HIZIRREİS

TCG HIZIRREİS (USS Gudgeon S ), yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde denize indirilerek, yılına kadar Amerikan Deniz Kuvvetlerinde görev yapmıştır. USS Gudgeon (S ) olarak; yılında günde deniz mili mesafe kat ederek dünyanın çevresini dolaşmış ve tam dünya turu atan ilk konvansiyonel denizaltı unvanını kazanmıştır. Türk Deniz Kuvvetlerinde görev yaptığı 21 yıl boyunca saat dalış gerçekleştirmiş, 19 adet Milli Tatbikat ve 9 adet NATO tatbikatına iştirak etmiştir. yılında tamamen milli imkânlarla yapılan “Vatos Atış Kontrol Sistemi” ile modernize edilmiştir. TCG Hızırreis'in Türk Deniz Kuvvetleri’ndeki aktif hizmeti 09 Şubat tarihinde sona ermiş ve M/G Hızırreis 29 Ekim tarihinden itibaren müze gemi olarak sergilenmeye başlanmıştır.

MÜZE GEMİ PELİKAN

TCG PELİKAN (P ) hücumbotu, Almanya'da inşa edilerek Türk donanmasına 29 Aralık tarihinde katılmıştır. Deniz kuvvetlerini döneminde güçlendirme çabalarının bir sonucu olarak, yüzer vurucu unsurların modernize edilmesi programı uyarınca, Norveç firması KONGSBERG VAPENVABRIKK ile 15 Kasım tarihinde imzalanan kontrat sonrası, PENGUIN Güdümlü Mermisi, TCG PELİKAN hücum botuna monte edilmiştir. TCG Pelikan hücumbotunun Türk Deniz Kuvvetlerindeki 47 yıllık aktif hizmeti 14 Haziran tarihinde sona ermiş ve M/G Pelikan 18 Aralık tarihinde halen konuşlu bulunduğu İzmit Müze Gemiler Müdürlüğünde sergilenmeye başlanmıştır.

kaynağı değiştir]

11 Temmuz 'te, EversoleTürkiye'ye satılmış ve Türk Deniz Kuvvetleri'nde TCG Gayret (D) ismi ile göreve başlamıştır.

Gayret yılında emekliye ayrılmıştır. 20 Ağustos tarihinde İzmit'te Türkiye'nin ilk müze gemisi olarak hizmete açılmıştır.[1]

Ödülleri[değiştir

Haberler

Türkiye'nin ilk müze gemisi olarak Kocaeli'de faaliyet gösteren Gayret Gemi Müzesi, geçmişten günümüze kalan orijinal ürünleri ve tarihiyle hayranlık uyandırıyor.

İlk olarak "USS Eversole" ismi ile yılında ABD Deniz Kuvvetleri’nde kullanılan gemi, birçok görevde yer aldı. Kore savaşında gösterdiği başarılardan dolayı 7 “Savaş Yıldızı" ödülü alan USS Eversole, ve yıllarında Avustralya'ya gitti ve barış gücü harekatlarına katıldı. Refakat ve koruma görevlerinde de bulundu.

27 YIL ÖNCE EMEKLİYE AYRILDI

yılında ABD’den satın alınan USS Eversole, "TCG Gayret (D)" ismi ile Türk Deniz Kuvvetleri’nde göreve başladı. 22 yıl Türk Deniz Kuvvetleri’nde kullanılan gemi, yılında emekliye ayrıldı. 20 Ağustos yılında ise Türkiye'nin ilk müze gemisi olarak hizmete açıldı. 25 yıldır İzmit’te müze olarak kullanılan gemi, her gün yüzlerce ziyaretçi ağırlıyor.

TÜRK DONANMASI’NA HİZMET ETTİ

Müzenin tarihiyle ilgili bilgilendirmelerde bulunan İzmit Müze Gemiler Müdürü Deniz Yüzbaşı Seda Koç Aşkar, "İzmit Müze Gemiler Müdürlüğü; Türk Deniz Kuvvetlerinde hizmet dışına ayrıldıktan sonra müze gemi olarak kullanılan harp gemilerinin görev alanlarını ve yaşam şartlarını, gemilerde mevcut orijinal cihazlarla ziyaretçilere tanıtıp, Türk deniz kültürünü aşılamak, donanmamızı halka tanıtmak, genç neslin denizciliğin sevmesini sağlamak amacıyla 20 Ağustos tarihinde kurulmuştur. yılında 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda Gayret Gemisi'nde yapılan törende babam da görevliydi ve o törene ben de gittim. O zamanlar ilkokula gidiyordum. Gayret Gemisi, bu mesleği seçmemde çok etkili oldu. 21 sene sonra Gayret müze gemisinin olduğu yere müze müdürü olarak atandım" dedi.

3 HARP GEMİSİ SERGİLENİYOR

Müzede toplam 3 harp gemisinin sergilendiğini söyleyen Yüzbaşı Koç Aşkar, "Müzemizde Hızır Reis Denizaltısı, Gayret Muhribi ve Pelikan hücumbotu sergilenmektedir. Gayret Gemi Müzesi; yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde denize indirilmiş ve yılına kadar Pasifik Donanmasında USS Eversole adıyla görev yapmış, Kore ve Vietnam savaşlarında kullanılmıştır. Gemi, yılında Amerika Birleşik Devletleri’nden alınarak Türkiye’ye getirilmiş ve 'TCG Gayret' adı verilerek yılına kadar Türk Deniz Kuvvetleri Donanmasında görev yapmıştır" diye konuştu.

ULUSLARARASI DONANMA İŞARETİ OLAN 'E' HARFİ İLE ÖDÜLLENDİRİLDİ

Gayret Gemisi'nin öneminden bahseden Yüzbaşı Koç Aşkar, "Gayret Gemi Müzesi, birçok tatbikatta sancak gemisi görevi yapmış, zamanın cumhurbaşkanlarını, genelkurmay başkanlarını ve kuvvet komutanlarını ağırlaşmıştır. Türk Donanmasında ilk Asroc (güdümlü) torpido atışını yapan ve TCG Akar’dan (akaryakıt gemisi) denizde seyir halindeyken ilk akaryakıt ikmalini yapan gemi olma özelliği taşır. Geminin bütün bu hizmet yıllarının sonunda köprü üstünde iskele tarafında bulunan İngilizce de üstün, mükemmel anlamına gelen 'Excellent' kelimesini ifade eden uluslararası donanma işareti olan 'E' harfi ile ödüllendirilmiştir" şeklinde konuştu.

TÜRKİYE'NİN İLK GEMİ MÜZESİ

Müzenin yılından bu yana ziyaretçi kabul ettiğini söyleyen Yüzbaşı Koç Aşkar, " yılında teknolojik ömrünü tamamlayan gemi, hizmet dışına ayrılmış ve yılından itibaren de Türkiye’nin ilk müze gemisi olarak İzmit Kocaeli’de sergilenmeye başlanmıştır. Müzemiz kurulduğu tarihten itibaren bu güne kadar 25 yılda toplam bin kişi ziyaret etmiştir. Ziyaretçilerimizin büyük bir kısmını okul gezileri oluşturmaktadır. Ayrıca müzeniz konum itibariyle oldukça ulaşılabilir bir yerde olduğu için yabancı turistlerin de ilgisini çekmektedir" ifadelerini kullandı.

gemijpggemijpggemijpggemijpg

DENİZ HABER AJANSI

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası