ayran kabızlığa iyi gelirmi / Ayran nedir? Ayranın faydaları nelerdir?

Ayran Kabızlığa Iyi Gelirmi

ayran kabızlığa iyi gelirmi

Diyetinize serinleten ayran aşı çorbasını ekleyin

Yazın kavurucu sıcaklar zor günler yaşatabilir. Bu nedenle de büyük küçük herkes tarafından soğuk içecekler tercih edilir. Su tüketiminin önemli olduğu sıcak günlerde sağlıklı ayran aşı çorbası da tüketebilirsiniz. Yazın sizi ferahlatıp kilo vermenize de yardımcı olacak soğuk ayran aşı çorbası hem hafif hem de lezzetli. Ayran aşı çorbası içindeki yoğurt, nohut ve buğdayla yüksek protein, lif ve kalsiyum sağlar. Besleyici değeri yüksek olan bu soğuk lezzeti diyet yapanlar da gönül rahatlığıyla tercih edebilir. Ana ve ara öğün olmak üzere günde iki kase tüketilebilecek olan ayran aşı çorbasının faydaları…


Bağırsaklarınızın mutluluğu çok önemli

Ayran aşı çorbası, içeriğindeki yoğurdun probiyotik etkisiyle beraber bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudun hastalık ve enfeksiyonlara olan direncini artırır. Kötü beslenme, stres, sık antibiyotik kullanımı, toksik öğelere maruz kalma gibi birçok etken bağırsaklardaki dost bakterileri etkileyerek sayıca azalmalarına neden olur. Bağışıklık sistemimizin yüzde 70’i bağırsaklar tarafından yönetilir. Bu yüzden sağlıklı bir bağırsak florası hem bağışıklık sistemimizi güçlendirir hem de bizi hastalıklara karşı korur. Ayran aşı yapımında kullanılan yoğurt ise en büyük probiyotik kaynaklarından biri.

Kabızlık çekiyorsanız&#x;

Kabızlık şikayeti olanlarda, bağırsak hareketlerinin hızlanmasına yardımcı olarak kolay dışkılamaya destek olur. Yoğurttan elde edilen ayran aşı çorbası, yoğurdun içerdiği bakteriler sayesinde bağırsak florasının düzenlenmesinde rol alır. Bağırsak florasının düzenlenmesi hazımsızlık, kabızlık gibi birçok bağırsak rahatsızlığının giderilmesini sağlar.

Soğuk lezzet yağ yaktırır

İçerdiği kalsiyum ile yağ yakımına destek olarak, kilo kaybına yardımcı olur. Yapılan çalışmalar yetersiz kalsiyum alanlarda özellikle karın bölgesi yağlanmasının arttığını gösteriyor. Kalsiyum enerji dengesinde görev alan en önemli minerallerden biri. Diyette alınan yağların emilimini azaltarak, bağırsaklardan atılımını kolaylaştırır. Yapılan çalışmalar, günde mg kalsiyum tüketenlerin 3 yıl sonunda yağ depolarında yüzde azalma olduğunu ortaya koyuyor. Ancak her şeyde olduğu gibi ayran aşı çorbasının da aşırıya kaçmamak önemli.

Hem kemikleriniz hem dişleriniz güçlenir

Ayran aşı, yoğurt sayesinde içerdiği kalsiyumla kemik ve diş sağlığını destekler. Ayrıca ileriki yaşlarda kemik yoğunluğunun azalmasının önüne geçer. Besinlerden yeterli kalsiyum alınmazsa, kemiklerdeki kalsiyum azalır ve vücut gerekli kalsiyumu kemiklerden sağlar. Bu da ileriki yaşlarda kemik erimelerine yol açar. Ayran aşı çorbası ise içerdiği yoğurt sayesinde kemik gelişimine destek olur.

Buğday ve nohut protein verir

Ayran aşı çorbasında kullanılan tahıllar protein içerir. Bitkisel proteinler, en az hayvansal proteinler kadar değerli ve özellikle vejetaryenlerin protein ihtiyaçlarını karşılamak için mutlaka günlük beslenmede yer verilmesi gerekir. Bitkisel protein kaynakları içerdiği fitokimyasallar, antioksidanlar ve lifler sayesinde, kötü kolesterolün düşürülmesine destek olurken, kanserden koruyucu rol de oynar. Ayran aşı çorbasındaki buğday ve nohut dışında, diğer kuru baklagil ve tahıllar da bitkisel protein içerir.

Halsizlik mi çekiyorsunuz?

İçerdiği tahıllar B grubu vitaminlerinden zengin. Özellikle enerji metabolizmasında rol oynayan B1 vitamininin en önemli kaynağı. B1 vitamini, vücuda alınan karbonhidratın yakılarak enerjiye dönüşmesini sağlar. Ayrıca kas ve dolaşım sistemi için de oldukça önemli. Yetersizliği durumunda dikkatsizlik, halsizlik ve hafıza zayıflığı görülebilir.

Çocuklar kuvvetlenir

Ayran aşı vitamin, mineral, lif ve proteinden zengin olduğu için besin değeri oldukça yüksek bir gıda ve özellikle çocuklarda büyüme ve gelişmeye destek olur. İçerisindeki yoğurt, nohut, buğday gibi besinlerle çocukların bağışıklık sistemini, kemik–diş sağlığını, bağırsak sağlığını destekler ve sağlıklı gelişimlerine katkıda bulunur.

Kötü kolesterolü düşürür

Ayran aşı çorbası yüksek lif içeriği sayesinde bağırsaklardan yağ emilimini azaltarak kolesterolün düşürülmesinde faydalıdır. Çözünebilir lifler vücut tarafından sindirilemediği için ince bağırsağa gelerek jel halini alırlar. Burada oluşan jel yapı kolesterolü içine alarak, kolesterol ve ince bağırsak dokularının temasını önler. Böylelikle kolesterol ince bağırsaktan geri emilemeden lifle beraber vücuttan atılır.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

ÇOCUKLARDA KABIZLIK NEDENLERİ VE KABIZLIĞIN ÖNLENMESİ

Çocuklarda kabızlık sıklığı % arasındadır. Yani her 4 çocuktan biri hayatının bir döneminde kabızlık sorunu yaşar.

Kabızlık ile başvuran çocuklarda durumun %95 oranında fonksiyonel olduğu ve etiyolojide organik bir neden bulunmadığı tespit edilmiştir. Yani kabızlık sorunu olan çocuğun sadece 5’inde bir hastalık vardır, diğer 95’inde bir hastalık yoktur, fonksiyonel kabızlıktır. Fonksiyonel kabızlığın kesin olarak ortaya konulmuş, tek bir nedeni yoktur. Fonksiyonel kabızlık bir çok nedene bağlı olarak ortaya çıkar.

 

Kabızlık ve Genetik

Genetik ve çevresel faktörlerin kabızlıkta rol oynadığı düşünülmektedir. Şu ana kadar fonksiyonel kabızlık ile ilişkili bir gen bulunamamıştır. Ancak, kabız çocukların %40’dan fazlasında ailede kabızlık öyküsü bulunması, tek yumurta ikizlerinde, çift yumurta ikizlerine göre 6 kat daha fazla kabızlık görülmesi genetik bir yatkınlığın varlığını düşündürmektedir.

Alerji ve Kabızlık

İnek sütü alerjisinin çocuklarda kabızlığa yol açan nedenlerden biri olduğu düşünülmektedir. Ancak halen mekanizma net değildir. Anne sütünün dört aydan önce bırakılması ve günde ml’den fazla inek sütü tüketiminin anal fissür ve kronik kabızlık ile ilişkisi gösterilmiştir.

Kabızlık; psikososyal faktörler

Kabızlık çocukluk çağında özellikle anne sütünden ayırma döneminde, tuvalet eğitimi ve okul çocukluğunun başlangıç döneminde artış göstermektedir. Psikososyal problemler ile kabızlık arasında açık bir ilişki vardır. Çoğunlukla çocuklarda kabızlık istemli veya unutarak dışkı tutmayla oluşmaktadır. Dışkı sertleşince daha zor ve daha az sıklıkla atılır. Sertleşen dışkı anal irritasyon ve anal fissür gelişimine, bunun sonucunda da dışkılama sırasında ağrıya neden olur. Eğer akut dönemde tedavi uygun bir şekilde yapılmazsa çocuk ağrıdan dolayı dışkı tutmaya devam eder, dışkılamadan kaçmak için gluteal kaslarını ve vücudunu gerer (dışkı tutma davranış modeli).

Kabızlık; beslenme ve diyet

Aşırı kilo ve obezitenin kabızlıkta risk faktörü olduğunu belirten yayınlar vardır. Düşük lifli beslenme, meyve ve sebzenin az tüketilmesi, kalabalık toplum, stresli yaşam ve depresyonun etiyolojide rol aldığı düşünülmektedir.

FONKSİYONEL KABIZLIK

  • Yapısal veya biyokimyasal bir neden olmadan, inatçı, zorlu, seyrek veya tamamlanamayan dışkılama ile birlikte bir grup bozukluğun ismidir.
  • Çocuk çağındaki tüm kabızlıkların %95’i fonksiyonel kabızlıktır.
  • Çocuklarda, anne sütünden ayırma döneminde, tuvalet eğitimi ve okul çocukluğunun başlangıç döneminde sık görülür.

ORGANİK NEDENLİ KABIZLIK (HASTALIĞA BAĞLI KABIZLIK)

Organik nedenler, çocuklarda kabızlığın, %5’inden sorumludur. Yani kabızlığı olan çocuğun sadece 5’inde bir hastalık vardır.

  • Anatomik malformasyonlar: anal stenozis, imperfore anüs, anterior yerleşimli anüs, sakral teratom (pelvik kitle)
  • Metabolik ve gastrointestinal nedenler: hipotiroidizm, hiperkalsemi, hipokalemi, kistik fibrozis, diabetes mellitus, multipl endokrin neoplazi tip 2B ve gluten enteropatisi (çölyak hastalığı)
  • Nöropatik durumlar: spinal kord anomalileri veya travma, nörofibromatozis, statik ensefalopati, tethered kord
  • İntestinal sinir ve kas bozuklukları: Hirschsprung hastalığı, intestinal nöronal displazi, visseral miyopatiler veya nöropatiler
  • Anormal karın kas yapısı: Prune-belly, Down syndrome, gastroşizis
  • Bağ dokusu hastalıkları (örn. Skleroderma)
  • İlaçlar: antasitler, opiatlar, fenobarbital
  • Diğer: İnek sütü protein intoleransı, ağır metal alımı (kurşun), D vitamini toksisitesi, botilism
  • Otizm spektrum bozuklukları

FONKSİYONEL KABIZLIK NASIL OLUŞUR

  1. Stres yaratan olaylar ( Memeden ayırma, tuvalet eğitimi, kreş veya okula başlama vb.)
  2. Diyetteki değişiklikler
  3. Araya giren hastalıklar
  4. Uygun olmayan tuvalet ( Çocuğun boyuna uygun olmayan tuvalet)

 

Bu yukarıdaki nedenlere bağlı olarak çocuk dışkılamayı erteler. Dışkıda sertleşme ve ağrılı dışkılama olur. Tuvalet sırasında ağrısı olduğu için tuvaletin tutar, dışkı daha da sertleşir bu defa popoda çatlak (anal fissür) gelişir.

Bu aşamada tedavi edilmezse olay kısır döngüye girer. Çatlak olduğu için tuvalet sırasında daha çok ağrı olur, çocuk tuvaletini daha çok tutar, dışkı daha sertleşir, sert dışkı çatlağı arttırır. Bu kısır döngü devam ederek kabızlık kronik bir sorun haline gelir.

FONKSİYONEL KABIZLIK TEDAVİSİ

  1. Lavman veya Fitil: Gerekli ise katılaşmış dışkının çıkışını kolaylaştırmak için çocuğun yaşına göre lavman veya fitil kullanılmalıdır. Anal irritasyon, semptomların kronikleşmesi açısından dikkatli olunmalı hekim önerisi olmadan çok sık kullanılmamalıdır. Benim genel önerim; çocuk 5 gün boyunca tuvaletini yapamadı ise 6. gün lavman veya fitil kullanılmasıdır.
  2. Osmotik laksatifler (dışkı yumuşatıcı şuruplar): Bağırsağın düzenli boşalması ve kabızlığın tekrarlamaması için uzun süreli laksatif tedavisi uygulanmalı, laksatif tedavisi kademeli olarak azaltılıp, kesilmelidir. Bu tedavinin amacı; yumuşak ve ağrısız dışkılamanın sağlanması ve devam ettirilmesidir.
  3. Beslenme ve diyet düzenlenmesi: Lif yönünden zengin ve dengeli beslenme
  4. Davranış değişiklikleri (Doğru tuvalet alışkanlığı): Tuvalet eğitimi 2 yaştan sonra ve uygun şekilde verilmelidir. Tuvalet temiz, sıcak, aydınlık, kuru olmalıdır. Çocuğun rahat bir şekilde tuvaletini yapabilmesi için adaptör ve basamak kullanılması gerekir.
  5. Anal fissur tedavisi: Anal fissur gelişmişse tedavi edilmelidir. 15 gün boyunca günde 3 kez dakika ılık su ile oturma banyosu (küvet veya leğen içinde) yapılır ve oturma banyosu sonrasi verilen iki krem (hamazinc ve anestol)  popo deliği çevresine sürülür.

KABIZLIĞIN ÖNLENMESİNDE DİYET ÖNERİLERİ

Önerilenler, yapılması gerekenler:
  • Günde 1,5 litre su bardağı ılık su
  • Yoğurt, ayran, kefir; istediği kadar tüketebilir ama günde en az 1 kase almalıdır.
  • Meyveler; elma, artmut, kayisi, incir, şeftali taze olarak kabuklariyla veya kurusu ve komposto olarak tüketebilir. Kompostonun sadece suyunu değil mevveleriyle birlikte tüketmelidir.
  • Kuruyemiş; badem, ceviz, fındık günde adet tüketebilir.
  • Zeytin yağı; uygun yemek ve salatalarla 2 tatlı kaşığı verilmelidir.
  • Çorbalar ve sebze yemeği mümkünse her öğünde verilmelidir.
  • Nohut, kuru fasülye haftada 2 öğün tüketebilir.
  • Ekmek; mümkün olduğunca az tüketmeli ve mutlaka tambuğday ekmeği tüketmelidir.
  • Bulgur pilavı verilebilir.

***Et, balik, tavuk yiyebilir ancak yağlı kızartma şeklinde değil ızgara, haşlama veya fırında az yağlı olmalıdır.

Yasaklar; mümkün olduğunca verilmemesi gerekenler

  • Beyaz ekmek
  • Her türlü hamur işi (boğça, börek, simit)
  • Her türlü abur cubur (bisküvi, cips, çitolata)
  • Kola, gazoz, çay, hazır meyve suyu
  • Süt ve peynir (bunların yerine yoğurt, ayran, kefir alabilir)
  • Kızartmalar
  • Pirinç pilavı, makarna

Çocuğunuzda kabızlık olduğunda mutlaka doktora başvurun, muayene ve gerekirse tetkiklerle ile kabızlığa neden olan bir hastalık var mı araştırılır, varsa ona yönelik tedavi verilir. Belirlenen bir hastalık yok ise fonksiyonel kabızlık düşünülür, çocuğun yaşına ve şikayetlerine göre tedavisi verilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası