delta belirtileri / Delta varyantının belirtileri neler? Delta varyantı yayılıyor - Son Dakika Haberleri

Delta Belirtileri

delta belirtileri

Delta Mutasyonu ve Delta Plus Mutasyonu Nedir? Hangi Aşı Daha Etkili?

Delta Mutasyonu ve Delta Plus Mutasyonu Nedir? Hangi Aşı Daha Etkili?

“Virüsler mutasyon yoluyla sürekli değişir ve bir virüsün yeni mutasyonlarının ortaya çıkması beklenir. Mutasyona uğrayan virüsün belirtileri farklı olabildiği gibi yapılan aşıların da mutasyona etkisi farklı olabilir. Hindistan’da ortaya çıkan deltamutasyonu nedir?  Belirtileri ve yapılan aşıların bu mutasyona etkisi var mı?” İşte tüm bu soruların cevaplarını, İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Çocuk Alerjisi ve İmmünoloji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, açıkladı.

Delta mutasyonu belirtileri nelerdir?

Bu mutasyona uğrayan virüs daha bulaşıcı ve akciğerlerde daha fazla hasar bırakmasının yanı sıra kullanılan ilaçlara da daha dirençli olması nedeniyle daha tehlikelidir. Kovid enfeksiyonu belirtileri öksürük, ateş, koku ve tat kaybıyken delta varyantına yakalananlar arasında en çok baş ağrısı, boğaz ağrısı ve burun akıntısı gibi belirtiler görülmektedir. Genç yaştaki hastalar ağır bir soğuk algınlığı geçiriyormuş gibi hissetmektedir. Bu nedenle de Kovid enfeksiyonu yanlışlıkla soğuk algınlığı gibi düşünülmekte ve bu da hızlı bir yayılmaya neden olabilmektedir. Bu nedenle de bu dönemde nezle, baş ağrısı ve boğaz ağrısı şeklinde ağır soğuk algınlığı geçiriyorsanız Kovid testi yapılması faydalı olabilir. Mutlaka tat ve koku sorunu yaşamanız gerekmez. 

 

Aşıların delta mutasyonuna etkisi nasıldır?

Delta varyantına karşı Biontech aşısının etkisi yüzde 90 olarak bildirilmiştir. İsrail’de yapılan bir çalışmada ise yüzde 70 etkili olduğu bildirilmiştir. Sinovac aşısının ise delta mutasyonua etkisi kat daha az olduğu ancak 3. doz yapıldığında delta mutasyonuna daha etkili olabileceği bildirilmiştir. 

 

Sonuç olarak özetleyecek olursak;

-Delta mutasyonu Hindistan'da  ortaya çıkan bir mutasyondur. 

-Delta mutasyonu nezle, boğaz ağrısı ve baş ağrısı belirtileri gösteren ve ağır soğuk algınlığı gibi kendini göstermektedir. Tat ve koku kaybı görülmez. 

-Delta mutasyonu daha bulaşıcıdır, akciğerleri daha çok etkiler ve Kovid ilaçlarına etkisi daha azdır.

-Aşılardan Biontech delta mutasyonuna en az yüzde 70 olmakla birlikte yüzde 90’a kadar etkili olabilmektedir.

-Sinovac aşısı delta mutasyonuna etkisi daha az olmakla birlikte 3'üncü dozu yapılırsa delta virüsüne karşı daha fazla koruma sağlayabileceği bildirilmektedir.

 

Benzer Yazılar

Mutasyon nedir?
Mutasyon nedir?

Her hücrede canlının genetik bilgisini içeren ve yaşamsal olayları yöneten DNA ve RNA olarak adlandırılan yapılar bulunmaktadır. 4 farklı nükleobazın çeşitli kombinasyonlar ile sıralandığı; göz rengimizden, mevcut ve yaşayacağımız bazı hastalıklara kadar tüm önemli bilgileri içinde bulunduran bu yapılar yaşam süresi boyunca dış etkenlere bağlı olarak rastlantısal değişimlere uğramaktadır.

Devamı

Kuduz Virüsü Nedir?
Kuduz Virüsü Nedir?

Kedi, köpek veya başka bir hayvan tarafından tırmalandığımızda veya ısırıldığımızda aklımıza direkt, “acaba kuduz olur muyum” sorusu gelmektedir. Rabies ya da Lyssa olarak da bilinen kuduz, hayvanlarda olan ve insanlara geçebilen bir çeşit virüs hastalığıdır.

Devamı

Delta varyantının belirtileri neler? Delta varyantı yayılıyor

Griple karıştırılan belirtileri baş-boğaz ağrısı, burun akıntısı olan varyasyonun yeni semptomlarından biri de işitme kaybı. Etkisini azaltmak için ise aşılama kritik.

Hızlı yayılmasıyla bilinen ve Hindistan’da ortaya çıkan Delta varyantının belirtileri griple oldukça benzer. Uzmanlar, benzer semptomların test ve izolasyon tedbirlerinden geri kalınmasına sebebiyet verdiğini söylüyor.

Dünyanın birçok ülkesinde görülmeye başlanan Delta mutasyonunun önceki mutasyonlara göre yüzde 60 daha hızlı bulaştığı yönünde de veriler gelmeye başladı.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nurettin Yiyit, özellikle gençlerde ağır grip geçiriyormuş hissiyatı oluştuğunu, öne çıkan semptomların da baş ağrısı, burun akıntısı, boğaz ağrısı, bazen de öksürük olduğunu vurguluyor.

Grafik: TRT Haber / Nursel Cobuloğlu[Grafik: TRT Haber / Nursel Cobuloğlu]

Türkiye dahil henüz 65 ülkede görülen Delta mutasyonunun yanı sıra bir de Delta Plus mutasyonu gündeme geldi.

TRT Haber'e konuşan Prof. Yiyit, Delta Plus mutasyonu için, “Mutasyona uğramış mutasyonlu virüs” tanımını yaparak, aralarındaki farkı şöyle anlatıyor:

“Delta Plus mutasyonu henüz yaygın bir virüs haline gelmedi. Ama gelecekteki tavır ve davranışını zaman gösterecek. Şimdilik dünyada 11 ülkede bildirilmiş vakalar var. Vaka sayıları arttıkça tecrübemiz daha çok olacak.

Hindistan’da ortaya çıkan Delta Plus’ın genel tavrı da Delta varyantı gibi. Ama Delta varyantından daha hızlı bulaşabileceği öngörülüyor. Bunu zamanla göreceğiz. Deltanın diğerlerinden farklı olarak biraz daha hızlı bulaştığı yönünde veriler her geçen gün artıyor ama bulgularda da değişiklikler oluştu."

Grafik: TRT Haber / Nursel Cobuloğlu[Grafik: TRT Haber / Nursel Cobuloğlu]

Belirtileri benzer özellikte

Hindistan’da ortaya çıkan Delta Plus’ın genel tavrının da Delta varyantı gibi olduğunu belirten Yiyit, Delta Plus’ın daha hızlı bulaşabileceğinin öngörüldüğünü aktarıyor:

“Ülkeler saha tecrübelerini çok hızlı yayıyor. Ama maske ve mesafe bütün mutasyonlarda işe yarıyor. Bilimsel olarak ispatlanmış ve insanoğlunun ulaşabileceği en kolay tedbir. Eğer yüzde 80 aşılama oranına ulaşırsak ülkemizde pandemiyi baskılamış olacağız. Bu anlamda aşı olarak kendimizi koruyacağız ama toplum bağışıklığına da katkı sunarak, bütün ülkenin korunmasına fayda sağlayacağız.”

Semptom listesine "işitme kaybı" da girdi

Prof. Dr. Yiyit, Delta varyantıyla koronavirüs belirtilerine bir yenisinin daha eklendiğini dile getiriyor:

"Dünyanın farklı ülkelerine doğru gidildikçe semptomları da genişliyor. Mesela Delta varyantının mide ağrısı, bulantı, kusma, iştahsızlık gibi farklı ülkelerde semptom farklılığı var. Ancak diğerlerinde olmayan bir bulgu daha duyuldu. O da işitme kaybı. Bu da şunu gösteriyor ki bu virüs sinir hücrelerini de seven bir virüs. Çok yaygın olmasa da bildirilmiş vakalar var.”

Aşı ne kadar etkili?

TRT Haber canlı yayınına katılan Prof. Dr. Mustafa Çetiner ve Prof. Dr. Derya unutmaz da Delta varyantının bulaşıcılığı, belirtileri ve aşı üzerindeki etkisi ile ilgili merak edilenleri cevapladı.

"Virüsün enfeksiyonunu önlemenin tek yolu aşı olmak"

Bağışıklık Sistemi Uzmanı Prof. Dr. Derya Unutmaz, virüsün mutantlarla kat daha bulaşıcı hale geldiğini ve vücuda daha hızlı şekilde girdiğini belirterek, virüsün vücuda nasıl girdiğini şöyle anlatıyor:

“Virüs 1 yıl önceki virüs değil. En optimal düzeye geldi ve virüsün yüzeyindeki anahtar kısmı hücrelerimizin kilidine çok iyi bağlanıyor. Bu da virüsün çok daha hızlı hücrenin içine girmesine neden oluyor. Virüsün enfeksiyonunu önlemenin tek yolu aşı olmak. Çünkü aşıyla bağışıklığı hazır hale getiriyorsunuz. Aşı olmazsanız onu durduracak mekanizmanız yok. Aşı olursanız antikorlar, akıllı füzeler vücudun hücreye girmesini önleyecek tek kalkan olacak.”

 


 

"Etkin aşılama yapılan ülkelerde varyant yayılmadı"

İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Çetiner ise Delta varyantının şu ana kadar rastlanılan varyantlar içerisinde en tehlikeli olduğuna dikkati çekiyor:

“Bunun iki sebebi var. Virüs çifte mutasyon taşıyor. Bunlardan biri virüsün yayılmasını kolaylaştıran bir mutasyon. İkincisi ise antikor cevaplarından kaçışı kolaylaştıran bir mutasyon. Yayılması kolay ve aşı yanıtlarını azaltıyor. Tabii ki dikkatli olmak gerekir. Delta tüm dünyaya hakim olacak bir varyant gibi duruyor. Türkiye için de risk olduğunu kabul etmemiz lazım. Etkin aşılama yapılan ülkelerde varyant yayılmadı. Yayılsa bile hastane yatışları ve ölümleri artırmadı. Nitekim İngiltere’de yatan vakaların büyük bölümü aşılanmaması kişilerde yayıldığını gösteriyor. ABD’de durum böyle.” 

Delta vir&#;s&#; belirtileri nelerdir, nasıl anlaşılır? İşte, Delta vir&#;s&#; g&#;n g&#;n belirtileri

Sağlık

Fotoğraf: iStock

Haber Giriş: -  

Koronavirüs Belirtileri Nelerdir?

 

yılının son aylarında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs belirtileri ve etkileri ile dünyayı endişelendiren bir virüstür ve yeni tip olan bu Coronavirus, Covid adı verilmiştir. Çıktığı andan itibaren dünyada pek çok insanın hayatını kaybetmesine sebep olan bu virüs için çeşitli yöntemlerle farklı aşı türleri geliştirildi. Ancak virüslerde mutasyon söz konusu olduğundan Covid için de pek çok mutasyon yaşandı. Bu durum aşıların etkinliğinin azalmasına sebebiyet verdi ve koronavirüs belirtileri değişti. Ortaya çıkan Delta ve Omicron gibi yeni varyantları ve covid belirtileri hakkında merak edilenleri sizler için derledik.

Koronavirüs Belirtileri Nelerdir?

yılından günümüze dünyayı hızlı bir şekilde etkisi altına alan virüsle ilgili en çok merak edilen sorulardan biri de “Koronavirüs belirtileri nelerdir?” İşte bu sorunun yanıtı:

İnsanlarda ve aynı zamanda hayvanlarda enfeksiyon yaratan coronavirusler çok çeşitli bir virüs ailesidir. Bu virüslerden bazıları insanlar üzerinde hafif seyirli üst solunum yolu hastalığına sebebiyet verirken MERS-CoV ve SARS-CoV gibi virüsler daha ciddi seyirde yaşanan solunum yolu problemleri yaratır ve bu koronavirüs belirtileri gün gün ilerler. Peki, Koronavirüs belirtileri kaç günde belli olur? Belirtiler genellikle gün içinde kendini belli eder ancak bu süre her birey özelinde farklılık gösterebilir.

Corona Virüsü Belirtileri Nedir?

Koronavirüs belirtileri nedir?” sorusunun yanıtını daha detaylandırmak gerekirse;

yılında ortaya çıkan koronavirüs belirtileri yılında da devam ederek yeni mutasyonlar geçirdi. Damlacık yolu ile insandan insana bulaşan koronavirüs belirtileri yeni olan ve yaygın görülen etkileri aşağıdaki gibi:

  • Kas ve eklemlerde ağrı
  • Nefes darlığı
  • Öksürük
  • Tat ve koku kaybının yaşanması
  • Yüksek ateş

Daha az yaygın olan semptomlar ise şöyle:

  • Baş ağrısı
  • Boğazda ağrı
  • Ciltte döküntü
  • El ve ayak parmaklarında rengin değmesi
  • İshal
  • Kusma
  • Mide bulantısı

Delta Varyantı Nedir?

Delta varyantı nedir?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir:

Delta varyantı, coronavirüse neden olan SARS-CoV-2’nin mutasyona uğraması ile oluşan varyanttır. Peki, delta varyantı ne zaman çıktı? İlk olarak 'nin sonlarında Hindistan'da tespit edilen Delta varyantı 31 Mayıs 'de tanımlandı ve 22 Kasım 'e kadar 'dan fazla ülkeye yayıldı. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Haziran 'de Delta varyantının baskın hale geldiğini belirtti. Bu varyant hakkında merak edilen bir diğer soru da “Delta varyantı kaç gün sürer?” Delta varyantı ile ilgili yapılan çalışmalar ortalama 4 gün olduğu öne sürmekte.

Delta Varyantı Belirtileri Nelerdir?

Delta hızlı yayılış gösteren özelliğe sahip. Bu nedenle Hindistan’da görülen vakaların hızlı bir şekilde artmasında etkisi büyük. Varyantın hızlı bir şekilde bulaştığı ülkelerle ilgili resmi rakam 80’den fazla. Peki delta varyantı belirtileri kaç günde çıkar? Bu varyant bulaştığı andan itibaren 2 gün içinde belirtiler yaratır. Bu varyantta virüsün dikensi proteinlerde yaşanan değişimlerle ACE reseptörlerine bağlanma katsayısında artış görüldüğünde bulaşması diğer varyantlar gibi damlacık yoluyla olmasına rağmen vakalar üzerinde farklı belirtiler yaratır ve bazı vakalarda ağır tabloların ortaya çıkmasına sebep olur. Bu nedenle de delta kaynaklı vakalarda bulaşma damlacık yoluyla olmasına rağmen vakalarda farklı belirtiler görülür ve bu delta virüsü belirtisi seyri bazı hastalar için daha ağırdır. Delta virüsü belirtileri de baş ağrısı, boğazda ağrı, burun akıntısı, geçmeyen ateş, kronik öksürük ve nefes darlığıdır.

Omicron Varyantı Nedir?

SARS-CoV-2’nin mutasyona uğraması ile oluşan bir diğer varyant türü de omicron virüsü. Peki, omicron varyantı ne zaman çıktı? Bu varyant, ilk olarak 24 Kasım 'de Güney Afrika'da ortaya çıktı. Çıktığı andan itibaren hızlı bir şekilde vaka artışına sebebiyet veren Omicron, Dünya Sağlık Örgütü tarafından endişe verici varyant sınıfına dahil edildi. Bu varyantta bulaşma damlacık yolu ile. Virüsün gen diziliminde en çok değişimin tespit edildiği varyant türü olarak öne çıkan Omicronda değişimin büyük bir kısmı virüsün hücreye tutunmasını mümkün kılan çıkıntılarda oluşur ve bu nedenle bulaşma oranı yüksektir. Peki, omicron varyantı kuluçka süresi nedir? Omicronda kuluçka süresi enfekte olduktan belirti çıkana kadar 5 gündür. Bu varyant hakkında “omicron varyantı kaç günde geçer?” sorusu da merak edilmekte. Bu varyant günde vücuttan temizlenmekte.

Omicron Virüsünün Belirtileri Nelerdir?

Koronavirüs belirtileri Omicron varyantında soğuk algınlığında görülen belirtilerle benzerdir. Bu varyant ile enfekte olan vakalar baş ağrısı ve burunda akıntı şeklinde belirtiler verir. Bu nedenle de bu varyant ile enfekte olan hastalar test yaptırmaktan genel olarak kaçınarak hastalığın daha çok kişiye bulaşmasına sebebiyet verir. Ağır hastalık tablosu yaratmayan Omicron bu özelliği ile endişe verici olmazken yayılma hızı yüksektir. Bu nedenle de kronik hastalığı olan ya da zayıf bir bağışıklığa sahip olan kişilerde ciddi seyirde yaşanır ve omicron varyantı tedavisi acilen yapılmalıdır.

Delta ve Omicron Varyantları Arasındaki Fark

Delta ve Omicron mutantları birbirinden farklı. Yapılan çoğu araştırma omicron varyantında 50 çeşit mutasyon olduğu ve yaşanan bu mutasyonların büyük bir bölümünün virüsün dikensi proteininde meydana geldiğini bildirmekte. Bu özelliği ile de omicron kısa bir sürede çok sayıda vaka yaratmakta. Ek olarak omicron virüsü ilk ortaya çıkan covid 19 vaka sayısı aksine genç ve çocuk nüfusu etkilemekte.

Bunun yanı sıra Delta ve Omicron varyantları yarattığı belirtilerle de birbirinden ayrılır. Delta varyantı ateş, koku ve tat kaybı ve öksürük şeklinde kendini belli ederken omicron varyantı baş ağrısı, burun akıntısı, hapşırma ve boğaz ağrısı belirtileri ile ortaya çıkar.

Covid ile nezle, grip ve alerji semptomları arasındaki farkları gösteren tablo aşağıdaki gibidir:

Covid Belirtileri

Nezle Belirtileri

Grip Belirtileri

Alerji Belirtileri

Sık ateş

Nadiren ateş

Sık ateş

-

Nadir ağrı

Nadir ağrı

Sık ağrı

-

-

Sık burun akıntısı

Nadir burun akıntısı

Sık burun akıntısı

Nadir burun tıkanıklığı

-

Nadir burun tıkanıklığı

Sık burun tıkanıklığı

Sık yorgunluk

Nadir yorgunluk

Sık yorgunluk

Nadir yorgunluk

-

Sık hapşırma

Nadir hapşırma

Sık hapşırma

Sık kuru öksürük

-

-

Nadir kuru öksürük

Şiddetli solunum zorluğu

-

-

Nadir solunum zorluğu

Nadir boğaz ağrısı

Sık boğaz ağrısı

Nadir boğaz ağrısı

-

-

-

-

Sık gözlerde sulanma

Nadir ishal

-

Nadir ishal

-

 

Grip ve Coronavirus Arasındaki Farklar

Koronavirüs belirtileri göğüs ağrısı

Koronavirüs belirtileri nelerdir nasıl anlaşılır?” sorusu kadar grip ve coronavirus arasındaki farklar da merak konusudur. Grip ve koronavirüsün ortak belirtileri burun akıntısı, ateş, öksürük, boğaz ağrısı, halsizlik, nefes darlığı, baş ağrısı ve eklem ağrısıdır. Ancak COVID durumunda gripten farklı olarak koku ve tat kaybı, ishal, kusma ya da mide bulantısı, bilinç bulanıklığı ve konsantrasyonda azalma belirgindir. Bu belirtilerin ortaya çıkması durumunda en yakın zamanda bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı ve covid 19 test sonucu ile durum tespit edilmelidir. Covid 19 test sonucu öğrenme ile durumun grip mi yoksa covid mi olduğu daha net bir şekilde anlaşılabilir. E-nabız covid test sonucu için doğru bir adrestir. Daha ciddi belirtilerden olan şiddetli baş ağrısı, nefeste darlık, baş dönmesi ve göğüste ağrı varsa acil servise başvurulmalıdır.

Koronavirüs ile grip, nezle ve alerji arasındaki farklar aşağıdaki tablo ile daha net anlaşılabilir:

Koronavirüs

Alerji

Grip

Nezle

BİRİNCİL BELİRTİLER

Nefes darlığı

Öksürük

Yorgunluk

Yüksek ateş

BİRİNCİL BELİRTİLER

Burunda tıkanıklık veya akıntı

Cilt veya gözde kaşıntı

Hapşırma

BİRİNCİL BELİRTİLER

Baş ağrısı

Öksürük

Ateş veya titreme

Yorgunluk

Kaslarda ya da vücutta ağrı

BİRİNCİL BELİRTİLER

Hapşırma

Burunda tıkanma

Boğazda ağrı

Baş ağrısı

Hafif öksürük

İKİNCİL BELİRTİLER

Baş ağrısı

Boğaz ağrısı

Titreme

İshal ve mide bulantısı

Burunda akıntı

Eklem ve kaslarda ağrı

İKİNCİL BELİRTİLER

Nefes darlığı

Hırıltılı nefe alıp verme

Uykusuzluk ve yorgunluk

İKİNCİL BELİRTİLER

İshal

Boğaz ağrısı

Hapşırma

Burunda akıntı

Mide bulantısı

İKİNCİL BELİRTİLER

Yorgunluk

Vücutta ağrı

 

Aşıların Coronavirus Varyantları Üzerindeki Etkisi

Enfekte olan hastalar için farklı tedavi yöntemleri tercih edilmekte. Hatta bu tedavide onay almış ilaçlar da mevcut. Covid aşısı da kullanılan tedavi yöntemlerinden biridir. Hızlı bir şekilde geliştirilen covid 19 aşı çeşitleri ile insanları hayatını kaybetmesinin önüne geçilmektedir. Bu aşılardan ilki virüsün zayıflatılmış bir formu olan inaktif aşılardır. Bunun yanında mesajcı Rna aşılar da kullanılmaktadır. Sinovac inaktif bir aşı olarak öne çıkarken BioNTech mRna aşısıdır. Ancak yeni varyant türlerinin belirmesi aşıların etkinliğini değiştirmiş durumda. Aşılar Delta varyantı üzerinde etki gösterirken bu etki Omicron varyantında düşmekte. Bu varyantın aşının etkisinden kaçmasının daha kolay olduğu bildirilen araştırmalar arasında. Bu sebeple çoğu ülke 2 doz aşının üzerinden 3 aydan fazla süre geçmiş olan bireylerin seafoodplus.info yaptırmasını önermekte.

Virüsün dış yüzeyini saran dikensi proteinler, virüsün hücreye girerek orada tutunmasını kolaylaştırır. Ancak aşıların etkisiyle bağışıklık sistemi virüsü tanıyarak bu dikensi proteinler karşısında antikor üretir ve kişideki covid 19 belirtileri üzerinde koruma sağlar. Bu nedenle 2 doz aşı yaptırmanın üzerinden 3 aydan daha uzun bir süre geçmiş olan kişiler için seafoodplus.info tamamlanması tavsiye edilen bir korunma yöntemi.

Yorum Ekle

nest...

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.