maya yerine kabartma tozu / Maya Yerine Karbonat Tozu Nasıl Kullanılır? - HayatKolay

Maya Yerine Kabartma Tozu

maya yerine kabartma tozu

Maya Yerine Karbonat Tozu Nasıl Kullanılır?

Düzenli olarak ekmek ve hamur işleri yapmazsanız, mutfak dolaplarınızda maya olmayabilir. Doğru kullanıldığında, karbonat tozu uygun bir ikamedir. Maya, temel olarak, hamurların kabarmasını sağlamada hayati önem taşıyan bir mayalayıcıdır. Hamur için sadece küçük bir miktar mayalama maddesi gerekir ve kullandığınız madde, ekmeğin lezzetini etkilemez ve doğal tat sağlar. Mayalı hamur yapmanın püf noktaları

İhtiyacınız Olan mazlemeler
Karbonat tozu
C vitamini tozu

Yapılışı
Tarifinizde belirtilen maya ihtiyacının yarısını dolduracak kadar karbonat tozu ölçün. Maya ihtiyacınızın diğer yarısını doldurmak için toz C vitamini veya ezilmiş bir C vitamini besin takviyesi ölçün. Karbonat tozu ve C vitamini eşit parçalarını küçük bir kapta karıştırın.

Karbonat tozu karışımını maya için tarifinizde değiştirin. Mayadan farklı olarak, kimyasal mayalama maddelerinde mayalama işleminin olması için bekletmeniz gerekir, karbonat tozu kullandığınızda kabarmasını beklemeniz gerekmez. Bütün malzemeleri ekledikten hemen sonra hamurunuzu pişirebilirsiniz, fırında kabaracaktır. Poğacadaki maya kokusu nasıl önlenir?

Not
Karbonat tozunuz birkaç ay dolapta kalmışsa, bir bardak sıcak suya 1/2 çay kaşığı karbonat tozu karıştırın. Su buharlaşırsa, karbonat tozu hala iyidir ve bir maya yerine kullanılabilir.

Maya Yerine Ne Kullanılır: 3 Farklı Alternatif

Maya, poğaça, pizza, çörek, rulo gibi birbirinden farklı hamur işi tariflerinde kullanılan malzemelerden biridir. Hamurun kabarmasını sağlayan bu besin, aynı zamanda yumuşaklık verilmesine de yardımcı olur. Özellikle ekmek yapımında tercih edilen maya, kuru ve yaş olarak ayrılır. Kuru maya, su ve şeker ile aktifleşir. Hamur işlerinin mayalanma sürecinde oda sıcaklığı da son derece önemlidir. Ancak mayanın kokusundan rahatsız oluyorsanız veya evde hiç maya kalmadıysa, yerine kullanabileceğiniz bazı besinler var. İşte, maya yerine kullanılan 3 ikame:

kabartma tozu

  1. Kabartma tozu

Kabartma tozu, hamur işi tariflerin vazgeçilmezidir. Mayalama maddesi olarak kullanılabilen kabartma tozu, isminden anlaşılacağı gibi hamurun kabarmasını sağlar. Unlu mamullerde, mayayı eşit miktarda kabartma tozu ile değiştirebilirsiniz. Ancak özellikle ekmek, pizza gibi tariflerde kabartma tozunun, maya kadar etkili olmayacağını unutmayın.

kabartma tozu ve limon

  1. Kabartma tozu ve asit

Mayayı, kabartma tozu ve asit ile değiştirebilirsiniz. Asit ve kabartma tozunu ayrı ayrı kullanmak bir işe yaramaz. Reaksiyonu gerçekleştirmek için, bu ikisini birleştirmeniz gerekir. Yani kabartma tozunu, limon suyu, yağlı süt veya sirke ile birleştirin. Karışımdan köpükler çıkmaya başladığında, reaksiyon gerçekleşmiş demektir. Ardından bu karışımı, tarifinize ekleyebilirsiniz. İkisi bir araya geldiğinde, kabarma etkisi çoğalacaktır. Eğer bir tarif 2 çay kaşığı maya gerektiriyorsa, 1 çay kaşığı kabartma tozu ve 1 çay kaşığı asit kullanın.

ekşi maya

  1. Ekşi maya

Ekşi maya, doğal oluşan bir mayadır. Un ve sudan yapılır. Keskin bir tada sahiptir ve genellikle ekşi mayalı ekmek yapımında kullanılır. Maya yerine ekşi maya kullanacaksanız, kabarma süresini 30 dakikadan en az 1 saate çıkarmanız gerekir. 2 çay kaşığı maya yerine, 1 su bardağı ekşi maya kullanmayı deneyebilirsiniz. 

Kendi Ekşi Mayanızı Nasıl Yapabilirsiniz?

Ekşi maya yetiştirmek en az 5 gün sürer. Ancak yetiştirmeye başladıktan sonra kullanımı kolaydır. İşte, evde ekşi maya yapımı;

  1. 1. gün: 1/2 su bardağı un ve 1/2 su bardağı suyu büyük bir cam kapta birleştirin. Üzerini mutfak havlusuyla örtün ve oda sıcaklığında bırakın.
  2. 2. gün: Karışımın üzerine 1/2 su bardağı un ve 1/2 su bardağı su ekleyerek besleyin ve iyice karıştırın. Gevşek bir şekilde örtün ve oda sıcaklığında bırakın. 2. günün sonunda baloncuklar oluşmaya başlayacaktır.
  3. 3. gün: Mayayı beslemek için, 1/2 su bardağı un ve suyu ekleyerek karıştırın. Üzerini örtün. 3. günün sonunda karışım maya kokusu almaya başlar ve bol miktarda baloncuk içerir.
  4. 4. gün: Önceki günlerdeki gibi 1/2 su bardağı un ve su ekleyip karıştırın. Üzerini örtün. 4. günde ekşi mayanız daha ekşi bir kokuya sahiptir ve boyutu büyümüş olacaktır.
  5. 5. gün: Mayaya 1/2 su bardağı un ve 1/2 su bardağı su ekleyip karıştırın. Ekşi mayanızda çok fazla kabarcık olmalıdır. Artık ekşi mayanız kullanıma hazır.
  6. Mayayı korumak için, hava geçirmez bir kaba aktarın. Buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Mayanın her hafta yarısını kullanın. Eğer kullanmıyorsanız bile yarısını atın. Yarısını çıkardıktan sonra tekrar 1/2 su bardağı su ve un ekleyerek besleyin. 

Bakınız; Ekşi maya rehberi

Herhangi bir bulanık, beyaz veya renkli küf kontaminasyonu olan ekşi maya atılmalıdır.

Şunlara da göz atın;

  1. Maya türleri nelerdir?
  2. Bulgur yerine ne kullanılır?
  3. Kabartma tozu yerine ne kullanılır?
  4. Nişasta yerine ne kullanılır?
  5. Süt tozu yerine ne kullanılır?

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası