yalnız yazımı tdk / Yazım Kılavuzu – Türk Dil Kurumu

Yalnız Yazımı Tdk

yalnız yazımı tdk

Yalnız nasıl yazılır? TDK'ya g&#;re yalnız mı yanlız mı?

Haberin Devamı

Tek başına olmayı simgeleyen yalnız kelimesi genellikle yanlız olarak yazılmaktadır. Bu kelimenin TDK tarafından kabul edilen doğru yazılışı ise şu şekildedir.

TDK'ya Göre Yalnız mı, Yanlız mı?

Yalnız kelimesi günlük hayatta oldukça sıklıkla kullandığımız kelimelerden birini oluşturmaktadır. Zaman zaman Yalnız kelimesi TDK'ya göre nasıl yazılır karıştırabilmektedir. Söz konusu kelimenin TDK'ya göre doğru yazılışı ise, yalnız şeklinde olmaktadır.

Bu kelimenin yanlış olan yazılışı "yanlız" olarak yazılmış olanıdır.

Doğru olarak yazılmış olan şekli ise "yalnız" şeklinde yazılmış olanıdır.

Yalnız Nasıl Yazılır?

Konun çok daha net anlaşılabilmesi için örnekler verilmesi çok yerinde olacaktır. Buna göre ;

  • sıfat, yanında başkaları olmayan

 Sokakta yalnız oynayan bir çocuk var.

  • Zarf (ya'lnız) Yanında başkaları olmayarak:

 "Çocuk annesini yalnız bırakmayı hiç istemedi."

Haberin Devamı
  • Zarf (ya'lnız ) Yalnızca :

 " Kendisini yalnız Ankara'ya kadar götürecek miktarda uçak bileti parası vardı."

 Buradan giderim yalnız çocuklarımı yanımda isterim.

 Çok iyi yalnız biraz pahalı.

  • isim, ruh bilimi toplumsal ilişkilerden mahrum yahut mahrum bırakılan birey.

 Çevresinde hiç kimsenin bulunmadığı kişi olarak tabir edilir.

 Konuya başka bir örnek; Yalnız kelimesi, bir kişinin yanında tek bir bireyin daha olmadığını ifade eder.

Örneğin; Ahmet arabayı yanında kimse olmadan yalnız kullanıyor. Ahmet'in arabayı yalnız kullanması çok tehlikeli çünkü o araba kullanmayı iyi bilmiyor.

Yalnız nasıl yazılır, yalnız yazımı nasıl olmalıdır? Yalnız mı yoksa yanlız mı, TDK&#;ye göre doğru yazılışı nedir?

Dünyadaki en zengin dillerden biri de Türkçedir. Genel olarak yaz&#;ld&#;&#;&#; gibi okunan bir dildir. Bu nedenle baz&#; kelimeler yanl&#;&#; telaffuz edildi&#;inde telaffuz edildi&#;i &#;ekilde yaz&#;larak hataya dü&#;ülür. Yaln&#;z ve yanl&#;&#; kelimeleri de en çok hatal&#; yaz&#;lan kelimeler aras&#;nda yer al&#;r. Yaln&#;z kelimesi için Türk Dil Kurumu’nun resmi internet sitesinde s&#;fat, ba&#;laç ve isim türlerinde be&#; farkl&#; tan&#;m yer al&#;r. Bu tan&#;mlara göre yaln&#;z kelimesi s&#;fat olarak tek ba&#;&#;na anlam&#;na gelir. Zarf olarak ise yaln&#;z kelimesi sadece, yan&#;nda ba&#;kalar&#; olmadan anlam&#;ndad&#;r. Ba&#;laç olarak ama yerine kullan&#;labilen yaln&#;z kelimesi ruh biliminde isim türündedir. Toplum ili&#;kilerinden yoksun olan, yoksun b&#;rak&#;lan ya da kendi tercihi ile toplumdan ayr&#; olan ki&#;iler için bu kelime kullan&#;l&#;r. Yaln&#;z kelimesi atasözlerinde, deyimlerde ve birle&#;ik kelimelerde de yer al&#;r.

Yaln&#;z nas&#;l yaz&#;l&#;r?

Genelde yaln&#;z yaz&#;m&#; en s&#;k kar&#;&#;t&#;r&#;lan kelimeler aras&#;nda yer al&#;r. Yaln&#;z kelimesi yaz&#;l&#;rken genel olarak hataya dü&#;ülür. Yanl&#;&#; kelimesi ile kar&#;&#;t&#;r&#;larak “yanl&#;z” &#;eklinde yaz&#;labilir. Ancak bu kelimenin do&#;ru yaz&#;m&#; “yaln&#;z” &#;eklindedir.

Yaln&#;z m&#; yanl&#;z m&#;?

Türk Dil Kurumuna göre yanl&#;z do&#;ru yaz&#;l&#;&#;&#; de&#;ildir. Yanl&#;z TDK üzerinde yer alan tan&#;mlardaki gibi “sadece, ama, tek ba&#;&#;na” gibi anlamlar&#; olan ve “yaln&#;z” olarak yaz&#;lmas&#; gereken bir kelimedir. Yaln&#;z kelimesinin do&#;ru yaz&#;l&#;&#;&#;na örnek olarak &#;u cümleler verilebilir:

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir