vecihi hürkuş ülkemize katkıları / Yaptığı çalışmalarla ülkemize katkıda bulunmuş kişilere üç örnek veriniz

Vecihi Hürkuş Ülkemize Katkıları

vecihi hürkuş ülkemize katkıları

kaynağı değiştir]

Dipnotlar[değiştir kaynağı değiştir]

Türk havacılık efsanesi Vecihi Hürkuş kimdir ve neler yapmıştır? İşte Vecihi Hürkuş’un hayatı ve yaptıkları

Vecihi Hürkuş, Türk havacılık tarihinin en önemli isimlerinden birisi olmakla beraber; hayatı ve yaptıkları ile de öne çıkan kişilerin başında yer almaktadır. Öyle ki, Vecihi Hürkuş'un hayatını konu edinen birçok sinema projesi ile, Türk havacılık sektörüne kazandırdıkları anlatılmaya çalışılmıştır. Tam bu noktada da, 'Vecihi Hürkuş kimdir, neler yapmıştır?' sorusunun cevabı, milyonlarca vatandaş tarafından araştırılmaktadır. Sizler için hazırladığımız haberimizin detaylarından, Vecihi Hürkuş'un hayatı hakkında bilgi edinebilir; kim olduğunu, neler yaptığını hızlı ve kolay bir şekilde görüntüleyebilirsiniz.

VECİHİ HÜRKUŞ KİMDİR, NELER YAPMIŞTIR?

6 Ocak tarihinde, üç çocuklu bir ailenin ortanca çocuğu olarak dünyaya gelen Vecihi Hürkuş, genç yaşta babasını kaybedince annesi tarafından yetiştirildi. Babası Gümrük Müfettişi Faham Bey annesi Zeliha Niyir Hanım'dır.

Vecihi Hürkuş, gönüllü olarak Balkan Savaşı'na katılmadan önce Tophane Sanat Okulu'nda güzel sanatlar eğitimi aldı. Balkan Savaşı'nın ardından 1. Dünya Savaşı'na katıldı ve burada uçak mühendisi olarak Bağdat Cephesi'nde görev yaptı. Ardından Kafkas Cephesi'ne geçti, Kafkas Cephesi'nde bir Rus uçağını düşürdü. Bu olayın ardından "Düşman Uçağını Düşüren İlk Türk Pilot" unvanına sahip oldu. Savaşta yaralanıp Ruslara esir düştü. Rusların elinden Nargin Adası'ndan yüzerek kurtuldu.

Vecihi Hürkuş, Rusların elinden kurtulduktan sonra Kurtuluş Savaşı'na da gönüllü olarak katılmış, savaşta başarılı uçuşlar yapmış ve bir Yunan uçağını düşürmeyi başarmıştır. Ardından İzmir Havaalanı'nı işgalden kurtarmış, bu başarılarının karşılığında kendisine İstiklal Madalyası ve üç ayrı Tasdikname verilmiştir.

Vecihi Hürkuş'un başarı hikayeleri savaşlar ile sınırlı değil. Hürkuş'un, Edirne'ye kaza ile düşen bir düşman uçağına kendi ismi verildikten sonra uçak yapma fikri aklına takılmış ve ardından ilk Türk yapımı uçak olarak nitelendirilen Vecihi K VI'ı imal etmiştir.

Uçağın ilk uçuşunu 28 Ocak 'de gerçekleştirdi. Mustafa Kemal Atatürk'ün yönlendirmesiyle kurulan Türk Tayyare Cemiyeti'ne (TTC) katılan Hürkuş, senesinde, kurum adına ilk Türkiye turunu düzenledi. Bunu aynı senenin sonlarında yapılan ve Ankara, Konya, İzmit, İstanbul gibi birçok şehri kapsayan ikinci uçak turu izledi.

21 Nisan 'de, Sivil Tayyare Mektebi'ni kurdu. senesinde Nuri Demirağ tarafından finanse edilen Vecihi K-XVI isimliuçağı tasarladı. senesinde Türk Hava Kurumu, Hürkuş'u mühendislik eğitimi alması için, Almanya'daki mühendislik okula gönderdi. senesinde mezun olarak ülkesine dönen Hürkuş'a iki senede mühendis olunmasının imkansızlığı gerekçesiyle uçak mühedisi ruhsatı verilmedi.

Türkiye'nin ilk sivil hava yolu şirketi olan Hürkuş Hava Yolları'nı 29 Kasım tarihinde kuran Hürkuş, T.H.Y.'nin elden çıkarttığı uçakları alıp onararak filosunu kurdu. Ancak uçaklarına düzenlenen sabotajlar, uçuşlarının gerekçesiz yere iptal edilmesi gibi nedenlerden dolayı bu projesini verimli bir şekilde sürdüremedi.

Hayatının son yıllarını büyük maddi sıkıntılar içerisinde geçiren Hürkuş, 16 Temmuz 'da, geçirdiği beyin kanaması sonucu kaldırıldığı Gülhane Askeri Tıp Akademisi Hastanesi'nde hayatını kaybetti.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası