5 gün erken regl olmak / Hemen Adet Olmak İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir? - Medicana Sağlık Grubu

5 Gün Erken Regl Olmak

5 gün erken regl olmak

Her kadın zaman zaman adet düzensizliği yaşayabilir. Adet düzensizliği, adetin beklenen tarihten önce/sonra gelmesi veya beklenenden farklı şekilde gelmesi olarak tanımlanabilir.

Bir adet döngüsünün başlangıcından diğerinin başlangıcına kadar geçen süre yaklaşık olarak gündür. Kadınların çoğu, yıl boyunca kez adet döneminden geçer. Bu rakama yakın değerler ( az/fazla) normal olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle adet düzensizliği, kişi için normal olan değerlere bakılarak değerlendirilmelidir.

Kanama pıhtı içermemeli ve süresi 8 günü geçmemelidir. Bir gün içinde kullanılan ped miktarı ise  adet olmalıdır. Bu tanımlamalardan sapmalar adet düzensizliği olarak algılanabilir.

Hormonlar adet görülmeye başlandığı tarihten itibaren birkaç yıl boyunca belirli bir düzene giremeyebilir. Bu tür adet düzensizliği normaldir. Aynı durum, adetin sona ermeye yaklaştığı “perimenopoz” ve “menopoz” dönemleri öncesinde de geçerlidir. Menopoz diye adlandırılan adet sonlanması son adet döneminin üzerinden 12 ay geçtikten sonra başlar. Tüm bunların yanı sıra belirli sistemik hastalıklarda da adet düzensizliği görülebilir.

Adet görmenin tamamen durmasına ise “amenore” denir.

Sık, erken adet görme; adet sikluslarının 21 günden daha kısa sürmesine ise “polimenore” denilir. Bunun sonucunda 1 yılda görülen adet kanaması sayısı da artar.

Düzenli aralıklarla adet kanaması gören bir kadında kanamaların birdenbire sıklaşması durumunda bu kanamanın aslında bir ara kanama olabileceği de her zaman göz önüne alınmalıdır.

Seyrek adet görme ve gecikmeler; adet sikluslarının 35 günden daha uzun sürmesine “oligomenore” denir. Buna bağlı olarak adet kanaması yılda kez görülür. Doğurganlık çağında adet kanaması gecikmelerine sık rastlanır. Adet düzensizlikleri genellikle organik ve hormonal sebeplerden kaynaklanır. Organik sebep denildiğinde kadın üreme organlarının anatomik yapısındaki değişiklikler akla gelmelidir.

Adet görmek ne anlama gelir?
Adet görmek; rahim içi dokusunun (endometrium) kanama ile dökülmesi demektir. Adet dönemi 3 evreye ayrılarak incelenebilir:

  • Birinci dönem yumurtanın seçildiği ve 20mm çapa ulaşana kadar olgunlaştığı ‘‘Foliküler Faz”
  • İkinci dönem olgun yumurtanın küçük bir patlama şeklinde yumurtalıktan atıldığı ”Ovulasyon Fazı”
  • Üçüncü dönem ise gebe kalınması halinde embriyonun yerleşmesine kadar rahim içinin hazırlandığı ”Sekretuar Faz”.

Bu döngü gebelik ile devam edecek olursa rahim içi embriyonun gelişi ile değişen hormon düzeyleri ve rahim içi özel mekanizmalar nedeniyle adet görülmez. Gebelik olmadığında ise hazırlanan rahim içi doku yumurtalıkta progesteron hormon seviyesinin düşmesi sebebiyle dökülmeye başlar. Hücreler ve aralarındaki bağlantıyı sağlayan maddeler kanama ile dökülür.

Adet düzensizliğinin nedenleri nelerdir?

  1. Stres: Çok fazla kilo alma veya zayıflama, yeterli derecede beslenmeme, düşük kalorili diyet programları, egzersiz düzeni içerisinde gerçekleştirilen değişiklikler, gerginlik, hastalıklar, seyahat ve günlük hayatı etkileyen farklılıklar adet düzeninin bozulmasına neden olabilir.
  2. Doğum Kontrol Hapları: Doğum kontrol haplarının büyük bir çoğunluğu östrojen ve progesteron hormonlarının (bir kısmı yalnızca  progesteron içermektedir) bir kombinasyonunu içerir. Bu haplar yumurtalıkların yumurta bırakmasını önleyerek, hamile kalmayı engeller. Doğum kontrol haplarının kullanılması veya kullanımının bırakılması da adet döngüsünde değişikliklere sebep olabilir. Adet düzeninin yeniden sağlanması 6 ay kadar sürebilir. Yalnızca progesteron içerikli olan doğum kontrol hapı kullanan kadınlar, adet aralarında kanama ile karşılaşabilmektedirler.
  3. Uterin Polipleri veya Miyomları: Rahim polipleri, rahmin iç tabakasında rastlanan küçük (genellikle kanserli olmayan) oluşumlardır. Miyomlar ise, rahim kasından köken alan, genellikle iyi huylu tümörlerdir. Boyutları mm’den 10 ile 15cm’e kadar ulaşabilmektedir. Ağır kanamalara ve ağrıya sebep olabilirler. Miyomun büyüklüğü ile alakalı olarak komşu organlara baskı yapabilirler.
  4. Endometriozis: Rahmi saran ve her ay adet akıntısı ile beraber vücuttan atılan endometrial doku, rahim dışında gelişmeye başladığı zaman “endometriozise&#; rastlanır. Doku yumurtalık, altı sindirim sistemi, rektum ve rahim arasındaki bölge, bağırsak, fallop tüpleri ve bölgedeki diğer organlar üzerinde büyüyebilir. Endometriozis belirtileri arasında adet düzensizliği haricinde kramplar, cinsel ilişki esnasında ağrı, normal dışı kanama, adet dönemi öncesi ve sonrasında ağrılar bulunmaktadır.
  5. Pelvik İnflamatuar: Kadın üreme sistemine etki eden bir enfeksiyon çeşididir. Cinsel temasla vajinaya giren bakteriler, rahim ve üst genital sisteme yayılabilir. Aynı zamanda bu enfeksiyona neden olan etkenler spiral takıp-çıkarırken, düşük, doğum, kürtaj ve benzeri müdahaleler esnasında üreme organlarına sıçrayabilirler. Belirtilerinin içerisinde adet düzensizlikleri, vajina bölgesinde kötü koku, leğen kemiği bölgesinde ve alt karın bölgesinde ağrı, ateş, bulantı, kusma, ishal ve vajinal akıntı yer almaktadır.
  6. Polikistik Yumurtalık: Polikistik over sendromunda, yumurtalıklar normalden daha fazla androjen (erkeklik hormonu) üretirler. Böylece sıvı dolu keseler yani kistler meydana gelebilir. Yüksek oranda androjen, yumurtaların gelişmesine engel olarak yumurtanın atılmasına engel olur. Bu durum daha çok obezite ve aşırı tüylenme ile alakalı olarak görülür.
  7. Prematür Yumurtalık Yetmezliği: Bu durum özellikle 40 yaşından küçük olan ve yumurtalığının özelliklerini tam anlamıyla yerine getirmediği kadınlarda görülmektedir. Adet kanamaları kesilir. Genetik olarak görülebileceği gibi, kemoterapi ve radyasyon terapisi sebebi ile de meydana gelebilir.

Adet düzensizliğinin diğer nedenleri;

  • Aşırı kilo alma veya kilo kaybı
  • Aşırı egzersiz
  • Endometrial hiperplazi (rahim iç tabakasının kalınlaşması)
  • Rahim kanseri
  • Tiroid sorunları
  • Diyabet
  • Karaciğer sirozu
  • Sistemik lupus
  • Gebelik komplikasyonları (düşük veya dış gebelik)
  • Östrojen takviyeleri
  • Kan inceltici ilaçların kullanımı
  • Doğum kontrolü için rahim içi araçlarının kullanımı
  • Steroidler
  • Antidepresan kullanımı
  • Östrojen ve/veya progesteron dengesizliği

Adet olamama neye bağlı olabilir?
Adet olmayan her kadında hangi yaş olursa olsun ”menapoz” sorgulaması yapılmalıdır. Kadınlar 40, hatta 20 yaşından önce bile menopoz olabilirler. Aile öyküsü çok önemli olmakla birlikte, bazı genetik ve kronik hastalıklar, sigara, kullanılan ilaçlar ve kemoterapi/radyoterapi de erken menopoz nedeni olabilmektedir. Özellikle çocuk isteyen kadınlar her adet düzensizliğinde gecikmeden doktora gitmelidir.

  • Özellikle gençlerde daha sık gözlenen anoreksiya, bulimiagibi yaşamı tehdit eden durumlarda; ağır depresyon ve uyku bozukluklarında da adet düzensizliği söz konusudur.
  • Testiküler Feminizasyon, genetik olarak erkek olduğu halde androjen (erkeklik hormonu) duyarsızlığı nedeniyle kadın görünümüne sahip kişiler hiçbir zaman adet görmez.
  • Turner Sendromu;eksik bir kromozom nedeniyle kısa boy, esnek kollar ve ense saç çizginin aşağıda olması gibi belli belirsiz görüntüsel bulgular veren genetik bir hastalıktır. Çok nadiren küçük yaşta  görülmekle birlikte çoğunlukla menopoz sonrası görülür.
  • Doğum kontrol hapları3 aylık korunma iğneleri,hormonlu spiral kullanımıkürtaj sonrası rahim içinin iyileşememesi (Asherman Sendromu) hallerinde de adet görülmeyebilir. Bu durumlar geçici olup tedavi ile adet düzeni normale döndürülebilir.

Sonuçta adet olmama, mutlaka doktor muayenesi gerektiren bir durumdur. Adet görememe şikayeti ile doktora başvuran her kadında multidisipliner bir yaklaşım ile tanı ve tedavi yapılmalıdır.

Adetin düzensiz, aşırı miktar veya sürede olması

  • Adetin düzensiz, aşırı miktarda veya sürede olması durumunda; başta yumurtlamama (anovulasyon)olmak üzere hormon bozuklukları, myom, polip, hiperplazi, kanser, enfeksiyon, dış gebelik, ilaç kullanımı, tiroid bezi hastalıkları ve adenomyosis araştırılmalıdır.
  • Tanı için düzensiz adet kanamaları varsa, gerekli durumlarda, rahim içinden parça almak (endometrial biyopsi, pipelle ile biyopsi) veya histeroskopi yapmak gerekebilir.
  • Tanıya göre uygun tedavi belirlenir. Buna göre bazen tedavi; birkaç aylık ilaç kullanımı olabilirken bazen de ameliyat gerekli olabilmektedir.

Normal adet miktarı ne kadardır?
Adet standart olarak gün sürmeli, günde ortalama; 3 ped kanama olmalıdır. Ancak spiral kullananlarda bu süre 10 günü, günlük kanama ise 4 pedi bulabilmektedir. Adet çok olursa kirli kan kaybedilir inancı yanlış olup, kaybedilen kirli kan değildir. Gözlenen fazla kanama kadının kansızlık başta olmak üzere pek çok sıkıntıyı yaşamasına neden olabilmektedir. Adet esnasında doktora danışarak kullanılan ağrı kesici ilaçlar kanamayı azaltabilmektedir.

Aşırı adet olmak özellikle sonradan başladığı hallerde “myom, polip, hiperplazi, enfeksiyon, kanser vb.” gibi bir patolojinin göstergesi olup basit bir jinekolojik muayene ile tanınabilir. Kan pıhtılaşma hastalıkları ve kan sulandırıcılar (aspirin, heparin gibi) da kanamayı arttırıp aynı zamanda adet siklusunun ara döneminde de kanamaya neden olabilmektedir.

Adet düzensizliği hamile kalmayı zorlaştırır mı?
Adet düzensizliği yumurtlama bozukluğu göstergesi olabileceğinden bu sorunu yaşayan kadınlarda hamile kalmada güçlüklerin olması çok normaldir. Adet düzensizliği olan bir kadın özellikle çocuk sahibi olmayı istiyorsa mutlaka doktora başvurmalıdır. Düzensizliğin nedeni saptanıp, buna yönelik tedavi uygulanmalıdır. Bazen çok basit tedaviler ile gebelik sağlanabilirken bazı durumlarda ileri üreme teknikleri olarak adlandırılan tüp bebek yöntemine başvurulması gerekebilir.

Düzenli adet görmek için bedenimiz nelere ihtiyaç duyar?

  • Kadın vücudunda adet görmek için pek çok organ birlikte çalışır. Beynimizin içinde bulunan hipotalamus bölgesi, hipofiz bezi, boyun bölgesindeki tiroid bezi, böbrek üstü bezleri, yumurtalıklar, rahim, vajina ve kadın dış genital bölgedeki vulva sağlam ise adet görülür.
  • Bunlardan herhangi birinin fonksiyonlarında  bozukluk varsa, hastalık, stres, açlık, aşırı spor gibi durumlar söz konusuysa veya vücut herhangi bir konuda acil durum sinyali veriyorsa adet düzeni bozulabilir.

Adet düzensizliği ya da kesilmesi durumunda kadın neden doktora gitmelidir?
Hastanın adet görememe nedeniyle başvurması halinde doktor önce hasta hakkında ayrıntılı bir öykü alır. Ardından meme gelişimi, vücut gelişimi ve vücut kitle indeksi (BMI) kontrol edilir. Ultrason tetkikleri ile  genital organ muayenesi yapılır ve eğer hormonal bozukluk şüphesi varsa hormon profil (FSH, LH, TSH, Estradiol; TSH) ve biyokimyasal değerlere bakılır.

Dış genital organ muayenesi hem sekonder seks karakterlerinin gelişimini görmek, hem vajinal açıklığın değerlendirilmesi, hem doğuştan genital organ gelişim bozuklukları ve sapmaları için tanı konması açısından gereklidir. Bazen çok basit bir kızlık zarının kapalılığı (hymen imperferatus) adet görmemenin nedeni olabilir ve yine basit bir cerrahi müdahale ile giderilebilir.

Adet gören bir kadında sonradan gelişen amenorede hormonal bozuklukların yanı sıra yumurtlayamama (anovulasyon) aranır. Bu durumu da polikistik over sendromu (PKO) sıklıkla karşılaşılan hastalıklardandır. Adet görmeyen genç kız çocuğu veya kadın tüm bu altta yatan doğumsal ve sonradan gelişen sebeplerin araştırılması için doktora başvurmalı ve kapsamlı olarak muayene edilmelidir.

Erken adet görme nedenleri normal olarak iki adet tarihinin arasında 21 günden az süre olmasıdır. Adet kanamalarının 21 günden az, 35 günden daha fazla sürede olması tıbbi olarak normal kabul edilmez. Erken adet görme ve geç adet olma ile ilgili nedenlerin ortaya çıkartılması gerekir. Bununla ilgili kesinlikle doktora başvurulmalıdır.

Kadınların bir yıl içinde gördüğü adet kanamalarının sayısının artması, yani erken adet görme durumunun en önemli nedeni vücutta meydana gelen hormonal dengesizliklerdir. Bunun yanında aşırı egzersiz yapmak, stresli ortamlarda bulunmak, ani duygusal değişimler de bu soruna neden olabilir.

Düzenli adet kanaması olan bir kadında anormal boyutta kanama olması halinde, bunun bir adet kanaması değil de, ara bir kanama olabileceği düşünülmeli ve bu konu üzerinde bir araştırma yapılmalıdır. Adet kanamalarında yaşanabilecek bu tip düzensizlikler olması durumunda, mutlaka doktora başvurulmalı ve gerekli muayene ve tahliller yapılmalıdır. Kadında meydana gelebilecek hormonal değişimlerde rahim ağzı polipleri, yumurtalık kistleri, rahim içi tabakanın durumu, miyom ve rahim kanseri olasılığı mutlaka araştırılmalıdır.

En Önemli Neden Hangisidir?

Erken adet görme nedenlerinden belki de en önemlisi kadınların vücut hormonlarını olumsuz yönde etkileyen, endokrinolojşk hastalıklardır. Hormon bozuklukları, tiroid bezinin çok fazla ya da gerektiğinden az çalışması &#; halk arasında guatr, genetik diyabet riski taşımak, gizli şeker hastalığı, insülin direnci olması gibi metabolik sendrom yaratan endokrin hastalıkları, kadınlarda kesinlikle adet düzensizliğine yol açar. Kanda ve idrarda bakılacak çeşitli değerler ile bu tip hastalıkların teşhisi konulabilir. Uygun bir tedaviye başlandıktan kısa bir süre sonra adet düzeni tekrar rayına oturacaktır.

Erken adet görme ile ilgili diğer bir neden de vücut metabolizmasını fazlaca yoran dengesiz ve sağlıksız beslenme programları, sağlıksız şekilde uygulanan diyetler, çalışma nedeniyle öğün atlama gibi, yeterli vitamin ve mineralleri alamama sonucunda erken adet görme ya da geç görme gibi düzensiz adet olma durumu meydana gelir. Yetersiz ve dengesiz beslenmek, erken adet görmeye neden olabilir.

Kadınlarda adet döngüsü, yumurtalıklardan üretilen yumurtanın döllenebilmesi için, rahim iç tabakasının döllenen yumurtayı tutabilmek üzere kendini hazırlamasıdır. Yumurtanın döllenmesi gerçekleşirse, bu şekilde hazırlanmış olan rahme tutunur.

Döllenme olmadığı zaman da, adet kanaması şeklinde dökülür ve dışarı atılır. Rahim iç tabakasının beklenen zamandan önce dökülmesi farklı nedenlerden kaynaklanabilir. Genç kızların ilk adet gördüğü dönemlerde erken adet görme, aralıklı zamanlarda adet görme durumları, hormonal dengenin henüz tam olarak oturmaması nedeniyle normal olarak karşılanmalıdır. Uzun bir süreçte düzensiz adet olma devam ediyorsa, bir düzene oturmuyorsa, mutlaka bunun sebebinin araştırılması gerekir.

Ara Kanama Neden Olur?

Kadında normal olarak adet görmesi gereken günler dışında kanama yaşanması durumunda, yani ara kanama konusunda, öncelikle gerekli tahlillerin ve tetkiklerin yapılması gerekir. Erken adet görme olarak da değerlendirilen ara kanamaların en sık görülen sebepleri arasında, ‘’klamidya’’ bakterisi ve diğer etkenlerin sebep olduğu rahim iç tabakası ve rahim ağzı enfeksiyonları gelir. Diğer etkenler arasında miyomlar, hormonal dengesizlikler, genital organ yaralanmaları, bazı ağır ilaçlar, endometriozis sayılabilir.

Kadınların doğum kontrol yöntemi olarak kullandığı spiralin rahim içinde tahrişe neden olması, doğum kontrol hapları, korunma iğneleri lekelenme şeklinde gerçekleşen ara kanamalara sebep olabilir. Rahim ağzı kanserleri, rahim ağzında kanser öncesi gelişen lezyonlar, bazı genital hastalıklar da ara kanama olarak belirti gösterebilir.

Erken Adet Görme Tedavisi Nasıl Yapılır?

Erken adet görme ya da adet döngüsü dışında ara kanama yaşanması kadınlar için ilgili bölgede sorun olduğuna dair belirtilerdir. Öncelikle kadın jinekolojik muayeneden geçmelidir. Muayene sırasında pap smear testi için örnek alınmalıdır. Tam kan sayımı ve hormonal değerlerin görülmesi için kan alınmalıdır. Gerekirse ultrason görüntüleme ile rahim, yumurtalıklar ve alt batın bölgesi gözden geçirilmelidir. Tam kan tablosu, hormonların durumu ve ultrason görüntülemeden alınan sonuçların hepsi birlikte değerlendirilmelidir.

Sık görülen kanamalar zamanında tedavi edilmediğinde kansızlık, kısırlık ya da rahim kanserlerine neden olabilir. Çoğunlukla progesteron hormonları takviye edilmesi, bu tarz kanamaları önleyerek, adet kanamalarını belli bir düzene sokacaktır. Ardından erken kanamaya sebep olan etkenin de tedavisi yapılmalıdır.

Adet ağrısı yazımız için tıklayınız

Detaylı bilgi için bize ulaşın:

Mail: [email protected]
Cep Tel: 30 08
Asistan Tel: 60 97

Erken Adet Görme Nedenleri Nelerdir?

Erken adet görme çok sayıda kadının hayatının belirli dönemlerinde yaşayabildiği bir durumdur. Pek çok unsura bağlı olarak kadınlarda adet kanaması beklenen tarihten daha erken dönemde başlayabilir. Erken adet görmenin nedenleri arasında en sık karşılaştıklarımız şu şekildedir:

  • Doğum kontrol yöntemlerinden bazıları
  • Kilo vermek ya da kilo almak
  • Yoğun egzersiz yapmak
  • Ergenlik dönemine girmek
  • Perimenopoz
  • Polikistik over sendromu
  • Cinsel yolla bulaşan bazı hastalıklar
  • Endometriozis

Daha farklı nedenlere bağlı olarak da regl döneminin erken zamanda başlaması mümkün olabiliyor. Bu konuya dair en sık gündeme gelen soruları yanıtlarıyla birlikte aktaracağız. Öncesinde ise adet görmek ne anlama gelir sorusunu ele alalım.

Adet Görmek Ne Anlama Gelir?

Kadınlarda belirli periyotlarla adet görme, doğurganlık süreci devam ettiği müddetçe sürer. Adet zamanlarında vücutta salgılanan hormonlar yumurtalıkları uyarır. Şayet gebelik oluşmadıysa, erkek ve kadın üreme hücreleri buluşarak döllenmenin meydana gelmesi söz konusu değilse, salınan yumurta vücuttan tahliye edilir. Döllenmeyen vücuttan atılması ise belirli bir kanama ile olur. Bu kanama da adet görme olarak adlandırılır. Geç ya da erken adet görme ise üzerinde durulması gereken önemli konulardan biridir.

Ergenlikte Erken Adet Görmek

Kadınlar ergenlik dönemine girdiklerinde erken adet görme durumu yaşanabilir. İlk adet kanamasının gerçekleşmesinin ardından 1 yıl ile 1,5 yıl boyunca adet düzensizlikleri yaşanabiliyor. Bunun nedeni ise vücudun hormonal dengesinin henüz tam olarak oluşmaması olarak açıklanabilir. Adet kanamasının erken ya da geç başlaması, uzun sürmesi gibi durumlar, ergenlik döneminde sık karşılaşılan durumlardır. Ancak bu düzensizliğin 1,5 yıldan daha uzun sürmesi gibi bir durum varsa mutlaka doktora danışılmalıdır çünkü bu süreden daha uzun zaman devam eden adet düzensizlikleri normal kabul edilmez.

Erken Adet Görme Hamilelik Belirtisi Midir?

Hamilelik belirtileri arasında adet görmeme vardır ve erken adet görme ise gebelik belirtisi değildir. Bu konuda akılları karıştıran unsur ise çoğu zaman yerleşme kanaması oluyor. Döllenme meydana geldiğinde ve döllenen yumurta rahme yerleştiğinde çok hafif düzeyde bir anama olur. Halk arasında yerleşme kanaması ya da gebelik kanaması gibi isimlerle anılan bu kanamayı adet kanaması ile karıştırmamak gerekir. Hafif lekelenme şeklinde meydana gelen yerleşme kanaması, adet kanaması gibi günlerce devam etmez ve yoğun bir kanama da söz konusu olmaz. Eğer kanama adet kanamasıyla 1 ya da 2 günden daha uzun sürer ve yoğunluğu da daha fazladır. Sadece lekelenme şeklinde değildir. Bu nedenle yerleşme kanamasıyla adet kanamasının birbirine karıştırılmaması büyük önem taşır.

Adet Düzensizliği Belirtileri Nelerdir?

Adet düzensizliği çok sayıda farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Aynı zamanda erken adet görme durumunun da adet düzensizliği olduğunu belirtmeliyiz. İki adet döneminin arasında geçen süre kişiden kişiye değişir. Bu süre 21 gün ile 35 gün arasındadır. 21 günden daha kısa sürede adet olmak ya da 35 günden daha uzun süre adet olmamak da adet düzensizliği olarak kabul edilir. Adet düzensizliği yaşayan kadınların, nedeninin araştırılması için mutlaka bir doktora başvurması gerekiyor. Aynı zamanda adet süresinin normalden çok daha uzun sürmesi ya da kısa sürmesi de doktora başvurulmasını gerektiren durumlar arasında yer alıyor.

Adet düzensizliği ile kendini gösteren çok sayıda farklı hastalığın olduğunu belirtmeliyiz. Bu hastalıklarda erken tanı önemlidir. Bir an önce tanı konması ve uygun tedaviye başlanabilmesi için adet düzensizliğinin kadınlar tarafından da ciddiye alınması ve doktora başvurulması gerekir.

Adet Düzensizliği Nasıl Tedavi Edilir?

Adet düzensizliğinin ya da erken adet görme durumunun tedavisinin yapılabilmesi için öncelikle buna yol açan unsurun tespit dilmesi gerekir. Tedavi ise adet düzensizliğine yol açan faktörün ortadan kaldırılmasına yöneliktir. Jinekolojik muayene, radyolojik tetkikler, laboratuvar tetkikleri ile nedenin belirlenmesi gerekir. Hastalara smear testinin yapılması da gerekebilir. Tedavi yalnızca ilaç kullanımı şeklinde olabildiği gibi kimi zaman ameliyat ile sorunun ortadan kaldırılması da gerekebilir. Hastaya hormon takviyesinin verilmesi gibi seçenekler de mevcuttur.

Cinsel İlişki Adeti Geciktirir Mi?

Cinsel ilişki, erken adet görme nedeni olmadığı gibi adet gecikmesinin de nedeni değildir. Sadece gebelik oluşması durumunda kadının adet görmemesi söz konusu olur. Bunun dışında cinsel ilişki adet periyotlarında değişime yol açmaz.

Erken Adet Görme Menopoz Belirtisi Mi?

Kadınlar menopoz dönemine girerken adet düzensizlikleri de yaşayabilirler. Her kadında olmasa da erken adet görme menopoz dönemine girilmeye başladığının habercisi de olabilir. Ancak tek başına erken adet görme menopoz tanısı konması için yeterli değildir. Bu konuda sorularınız varsa yorum bölümüne yazabilirsiniz.

 

İlginizi çekebileceğimizi düşündüğümüz diğer makalelerimiz:
Smear testi nedir nasıl yapılır?
Miyom nedir belirtileri nelerdir?
Dış gebelik nedir nasıl tedavi edilir?

 

Detaylı bilgi için ÖzelBahçelievler Kadın Doğum Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel:  56 66
Ofis Tel:  66 54
E-Mail: [email protected]

Erken adet görmenin 10 yaygın nedeni

Erken adet görmenin 10 yaygın nedeni

Özel İçerik

Çoğu insan adetlerinin gecikmesi konusunda endişelenir, ancak erken adet görme de aynı derecede endişe vericidir. Erken dönemin, stresten Polikistik Over Sendromu (PCOS) gibi tıbbi durumlara kadar birçok nedeni vardır.

Adetin erken olmasının birçok nedeni vardır, ancak nedenini belirlemek her zaman kolay değildir. Erken adet döneminin yanında başka semptomlar yoksa, özellikle doğum kontrol yöntemleri değişmediyse veya çok fazla stres yaşanmıyorsa, fazla endişelenmenize gerek yoktur. Ancak, ağrı veya olağandışı akıntı gibi başka semptomlar yaşanıyorsa, kesinlikle bir uzmandan yardım alınması gerekir.

Regl dönemiyle ilgili bir şey hakkında endişeleniyorsanız, doktorunuzla konuşmaktan çekinmeyin.

İşte adetin erken olmasının 10 önemli nedeni.

Erken adet görmenin 10 yaygın nedeni

ERKEN ADET GÖRMENİN 10 YAYGIN NEDENİ

funduszeue.info

Stres, yumurtlamanın zamanlamasını bozabilir ve adet döneminin erken veya geç gelmesine neden olabilir. Stresin bir dönemi geciktirmesi veya tamamen atlaması daha yaygındır, ancak stres nedeniyle erken adet görme de mümkündür,

2. Kilo vermek veya almak

Şiddetli kilo dalgalanmaları, menstrüasyonun başlangıcını değiştirebilecek hormon üretimini değiştirebilir. Bu, adetin erken veya geç olmasına neden olabilir.

3. Yorucu egzersiz

Aşırı yorucu egzersiz, hormon üretimini değiştirerek şiddetli kilo dalgalanmalarına neden olabilir. Bu, yumurtlamayı ve adet döneminin zamanlamasını etkileyecektir.

4. Ergenlik

Ergenlik, çocukluktan yetişkinliğe doğal geçiştir. Beyin tarafından salınan hormonlar tarafından uyarılan östradiol adı verilen kadın cinsellik hormonunun artan üretimi de dahil olmak üzere hormonlarda bir değişiklik olur. Ergenlik döneminden geçerken, adetler düzensiz olabilir ve bu da erken veya geç dönemlere neden olabilir.

5. Perimenopoz

Perimenopoz tipik olarak bir kadın 40'lı yaşlarında olduğunda ortaya çıkar. Perimenopozda kadınlarda daha az yumurta üretimi olur ve bu yumurtaların kalitesi de diğer dönemlere göre düşük olur. Bu yumurtalar, beyinden gelen hormon mesajlarına yanıt vermez, bu da seyrek yumurtlamaya veya tamamen yumurtlama eksikliğine neden olabilir. Bu, daha kısa adet döngüsüne ve erken dönemlere veya kaçırılan dönemlere neden olur.

Ek olarak, yumurtlamayla üretilen bir hormon olan progesteron olmadan uterusun önceden tahmin edilemeyen bir şekilde dökülme olasılığı daha yüksektir ve bu da erken veya geç bir adet dönemine neden olabilir.

6. Doğum kontrolü

Hem östrojen hem de progestin içeren kombine bir hap kullanılması, adetin erken olmasının ana nedenlerinden biridir. Bunun nedeni, alınan progestin seviyelerinin düşerek rahim kanamasını tetiklemesidir.

Yalnızca progestin içeren bir doğum kontrol yöntemi kullanılıyorsa, erken kanamanın uterus astarının incelmesi ile ilgili olabilir. Bunun nedeni rahim zarının oluşmamasıdır. Hormonsuz bir doğum kontrol hapı kullanımında, vücudun alışırken ilk 3 ila 6 ay boyunca öngörülemeyen kanama gibi yan etkilerin görülmesi de yaygındır.

7. Polikistik Over Sendromu

Polikistik Over Sendromu (PCOS), aşırı erkeklik hormonu (testosteron) seviyelerine sahip olmakla ilişkili olabilecek bir hormonal bozukluktur. Bu sendrom yumurtlamanın düzensiz olmasına neden olabilir ve bu da erken veya geç dönemlere neden olabilir.

8. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar

Klamidya, bel soğukluğu ve trikomonas gibi bazı cinsel yolla bulaşan hastalıklar, rahim ağzında ve rahimde tahrişe neden olabilir ve bu da kanamaya yol açabilir. Birçok insan bu kanamayı adetleriyle karıştırabilir. Ancak cinsel yolla bulaşan hastalıklarda muhtemelen idrara çıkma ile yanma, cinsel ilişki ile ağrı ve pelvik ağrısı semptomları da yaşanır. Bu belirtilere sahipseniz, bir doktora görünmek önemlidir.

9. Endometriozis

Endometriozis, normalde rahimde bulunan dokunun rahim dışında büyüdüğü zamandır. Genellikle çok ağrılı dönemler ve kısırlıkla ilişkilidir. Ayrıca dönemler arasında kanamaya neden olabilir, bu da erken dönemle karıştırılabilir.

 İmplantasyon kanaması

İmplantasyon kanaması, gebeliğin başlangıcında, döllenmiş bir yumurtanın uterusa yapışmasıyla meydana gelir ve bu da hafif kanamayı veya lekelenmeyi tetikler. Hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız, hamilelik testi yaptırdığınızdan emin olun.

egzersizKilo Vermekergenlikkilo almakEndometriozis

Google News ile Takip Et

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası