modem anten gücü kaç olmalı / Modem Anteni Ne İşe Yarar ve Nasıl Durmalı? - TurkNet Blog

Modem Anten Gücü Kaç Olmalı

modem anten gücü kaç olmalı

Modem Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ev, okul, ofis gibi iş ve yaşam alanlarında kullanılan internetin sorunsuz ve verimli çalışması, kullanılan modeme bağlıdır. Hızlı bir internet kullanımı için kesintisiz bağlantı ve erişim hızı gibi iki önemli unsur çok belirleyicidir. Modem alırken öncelikle altyapının uygunluğuna, hız kapasitesine, güvenliğine ve sinyal gücüne dikkat etmek gerekir. “Modem alırken nelere dikkat edilmeli?”, “Modem seçimi nasıl yapılmalı?” gibi konularda daha fazla bilgi almak için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

 

Modemin Altyapıya Uygunluğu: ADSL, VDSL, Fiber Destekliyor mu Nasıl Anlaşılır?

İnternet bağlantısı, bir donanım bileşeninden, yani bir aktarım cihazından (modem) ve altyapı hizmetinden oluşur. Altyapı hizmetini verimli kullanabilmek için alınan hizmete uygun modem seçilmelidir. Bulunduğunuz bölgede hangi altyapının olduğunu öğrenmek istiyorsanız altyapı sorgulama işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

 

İnternet servis sağlayıcıları ADSL, VDSL ve fiber internet gibi farklı altyapı donanımlarını kullandıkları için her modem, her altyapıda aynı verimlilikle çalışmaz. Modeminizin hangi altyapı hizmetini desteklediğini modem üreticinizin resmi web sitesinden öğrenebilirsiniz. Örneğin; VDSL modem nasıl anlaşılır? sorusuna yanıt almak için model numarasını sorgulatabilir ve desteklediği sistemi kolayca öğrenebilirsiniz. 

 

Modemin markası ve model numarası hem modemde hem de kutusunun üzerinde yazmaktadır. Servis sağlayıcınızdan aldığınız hizmete uygun bir cihaz seçerken wifi performansına, desteklediği farklı altyapı türlerine ve yine desteklediği hızlara dikkat etmek gerekiyor. 

Modemin Sağlayabileceği En Yüksek Mbps Değeri Nedir?

Günlük hayatta da sıklıkla kullandığımız internet hızı kavramı “Mbps” (Mega Bit Per Second) ile ifade edilir ve bir saniyede aktarılan veri sayısını anlatmak için kullanılır. Megabit cinsinden ifade edilen bu veri sayısı standart bir hız birimidir. ADSL modemler maksimum 24 Mbps bağlantı hızına ulaşırken, VDSL modemlerde bu sayı Mbps arasındadır.

 

 İnterneti en hızlı şekilde kullanmanıza imkan sağlayan fiber destekli modem ise Mbps yani 1 Gbps hıza kadar çıkabilir. Ancak burada yazımızın başında belirttiğimiz altyapı hizmetinin de internet hızında etkili olduğunu tekrar hatırlamakta fayda var. Çünkü altyapı dolayısıyla her fiber internet için modem aynı hızda veri aktarımı sağlayamayabilir.

Mbps Modem Hangi Durumlarda Gereklidir?

Genellikle web tabanlı çalışan ve internete aynı anda çok fazla kişinin ihtiyaç duyduğu büyük ölçekli işyerlerinde yüksek aktarım hızına sahip mbps modem hayat kurtarıcı olabilir. Film izlemek ya da indirmek, online oyunlar oynamak, akıllı ev sistemleri kullanmak gibi yoğun veri aktarımı gereken durumlarda Mbps internet hızı zamandan tasarruf etmenizi sağlayabilir.

Mbps Modem Hangi Durumlar için Yeterlidir?

Mbps modem en çok tercih edilenlerden biridir. Arama motorlarında search yapmak, film izlemek, müzik dinlemek, sosyal medya kullanmak gibi web tabanlı günlük ihtiyaçlarınız için son derece uygundur. Mbps modem tercih edilirken modemin yeri, bağlantı kablosunun uzunluğu ve altyapı sisteminin sağlıklı çalışması gibi değişkenlerin aktarım hızını etkileyeceği unutulmamalıdır. 

 

Unutulmamalıdır ki bu uygunluklar aldığınız hizmetle paraleldir. mbps hızında bir internet kullanıyorsanız ilk olarak modemin bu hızı desteklediğinden emin olmalısınız. Temelde modem satın alırken ilk bakmanız gereken noktalar, servis sağlayıcınızdan aldığınız hizmetin detayları. Bu noktalarda modem ihtiyaçlarınızı karşılıyorsa artı başka özelliklere de bakabilirsiniz. 

Modem Güvenlik Seviyesi

Yazımızın buraya kadar olan bölümünde modemlerin kullanım amaçlarına ve hız seviyelerine yoğulaştık ancak bu bölümde “Modem güvenlik duvarı ne işe yarar?” sorusuna yanıt vereceğiz. 

 

Modem güvenlik seviyesi en temelde ağ güvenliğini sağlar ve verilerinizin dış kaynaklar tarafından ele geçirilmesine engel olur. Ağ yöneticisinde tanımlı olmayan tüm internet trafiğini sizden uzak tutan bu sistem, daha rahat ve daha risksiz bir internet kullanımı sunar. 

 

Modem güvenlik duvarı, Firewall olarak adlandırılır ve farklı protokollerle uygulanır. Modem kurulumu sırasında tercih etmeniz gereken bu protokoller, farklı güvenlik seviyelerine ve izinlere tabidir. Modemlerin güncel Firewall sürümlerini markalar kendi internet sitelerinden yayınlar. Güncel sürümünü kullanmak oldukça önemlidir. En çok tercih edilen en yaygın protokoller şunlardır:

 

  • Wi-Fi Protected Access (WPA)
  • Wi-Fi Protected Access II (WPA2) 
  • Wired Equivalent Privacy (WEP) 

Modem Sinyal Gücü

Modem sinyal gücü, internetin daha uzun mesafede kullanılabilmesini ve daha hızlı veri aktarılmasını sağlar. Dolayısıyla modem seçerken sinyal gücü de dikkate alınmalı ve kullanım yerinin metrekaresine uygun bir seçim yapılmalıdır. Modemden uzaklaştıkça azalan sinyal gücü, modem anten ile yükseltilebilir ve Wi-Fi ağının kullanıldığı hemen her noktada daha etkili hale getirilebilir.

 

Bir Wi-Fi ağına bağlı olduğunuzu gösteren simge üzerinden bağlantı gücünüzü yani sinyal seviyenizi öğrenebilirsiniz. Bağlantı seviyesi, genellikle 4 ya da 5 çubuklu bir grafikle gösterilir. Sinyal gücü ölçümleri dBm ile ifade edilir ve negatif rakamla yazılır. İnternet bağlantılarında sinyal gücü ila arasında değişmektedir. mümkün olan en iyi bağlantı değerini gösterirken, dBm bağlantınızın zayıf olduğu anlamına gelir. 

 

Ancak radyo dalgaları ile çalışan tüm vericilerde olduğu gibi modem sinyal gücünün de belirli bir seviye aralığında tutulması sağlık açısından yasal bir zorunluluktur. Kapalı mekanlarda sinyal gücü seviyesi şu değerler arasında olmalıdır: 

 

  • GHz bandında çalışan Wi-Fi için maksimum mw (20dbm).  
  • 5 GHz bandında çalışan Wi-Fi için maksimum mw (23dbm) 

Modem Üzerindeki Port Sayısı ve Port Özellikleri

Modem üzerindeki portlar bağlantı noktası olarak da tanımlanabilir ve portların görevi işletim sistemleri tarafından sunucu ve işlemci programlarına aktarılan veri paketlerinin atanmasını sağlamaktır. Sıklıkla TCP ve UDP olmak üzere iki protokol kullanılır ve bu iki protokolün her biri, biri işlemcide diğeri sunucuda olmak üzere iki bağlantı noktasına sahiptir.

 

Modem üzerindeki port sayısı, o modeme aynı anda ve birbirinden bağımsız olarak kaç kaynağın (PC, akıllı TV, laptop vb) bağlanabileceğini gösterir. 4 port modem, ethernet kablosu ile 4 kaynağa hizmet verebilirken, 8 port modem 8 ayrı kaynak için internet erişimi sağlar. 

TurkNet Abonelerine Avantajlı Fiyatlarla Zyxel Modem 

TurkNet olarak hızlı ve kesintisiz internet hizmeti verirken, sizin ve sevdiklerinizin güvenliğini de önemsiyoruz. Tüm abonelerimize, talep ve ihtiyaçları doğrultusunda sağladığımız TurkNet modem hizmeti ile keyifli bir internet deneyimi sunuyoruz. 

 

MODEMLERDE ANTENİN ÖNEMİ

MODEMLERDE ANTENİN ÖNEMİ

Kablosuz ağ kullanıcıları için en önemli konulardan biri, kullandıkları modemlerin kapsama alanın ne kadar geniş olduğu Tabii ki her kablosuz ağ kullanıcısı Wi-Fi cihazı alırken maksimum kapasiteye ulaşmak istiyor. Kablosuz cihazın anteni ne kadar büyükse sinyal gücü ve kapsama alanının o kadar güçlü olacağına inanılıyor. Oysa radyo dalgaları kullanarak çalışan tüm cihazlarda olduğu gibi kablosuz ağ cihazlarında da yasal sınırlamalar var. Bu sınırlamaların üzerine çıkmak sağlık açısından tehlikeli olabiliyor.

Bir kablosuz ağ (Wi-Fi) cihazının yayın gücü, ERIP (Effective Isotropic Radiated Power – Etkin Yayın Gücü) olarak ifade ediliyor. Bu tanım, cihazın gücü ile anten kazancının toplamına eşit. Dolayısıyla cihazın EIRP değeri ne kadar yüksekse yayın gücü de o kadar yüksek oluyor. Ev ya da işyeri gibi kapalı ortamlarda kullanılan ve GHz bandında çalışan Wi-Fi cihazlar için EIRP değeri yasal olarak en fazla 20dBm(mW) olabiliyor. 5 GHz bandında ise bu sınır, 23dBm (mW) olarak belirlenmiş durumda. Bu değerlerin üzerindeki kullanımlar Avrupa Birliği Direktiflerince yasaklanmış olmakla birlikte Dünya Sağlık Örgütü tarafından da tavsiye edilmiyor.

Büyük anten daha fazla kapsama alanı anlamına gelmiyor

Peki, daha büyük ya da daha yüksek kazançlı antene sahip modemlerin kapsama alanı daha mı geniş? Aslında büyük veya küçük antenli cihazların yayın gücü arasında bir fark yok. Büyük antene sahip cihazların anten kazancı yüksek olmakla birlikte cihaz gücü düşük kalıyor. Çünkü yasal düzenlemeler çerçevesinde bir cihazın anteni ne kadar büyük olursa olsun toplamda yapabileceği radyo dalgasının gücü sınırlı Örneğin, büyük antenli bir modemin anten kazancı 5dBi ise cihazın gücü de 15dBm olabiliyor. Buna karşılık, nispeten daha küçük 2 dBi kazançlı anteni olan bir modemin cihaz gücü 18dBm ile maksimum yayın kapasitesine ulaşıyor.

Tümü

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir