kasımpatı ne zaman çoğaltılır / Kasimpati ne zaman cogaltilir? – funduszeue.info

Kasımpatı Ne Zaman Çoğaltılır

kasımpatı ne zaman çoğaltılır

Çoğaltma söz konusu olduğunda kasımpatı dalından tutar mı sorusu aklınıza geliyor olabilir. Kasımpatı nasıl çoğaltılır yazımızı inceleyerek en pratik yöntemleri kolaylıkla keşfedebilirsiniz.

Kasımpatı kökten ayırma ve tohum ekme yöntemleriyle çoğaltılabilir. Kasımpatının çoğaltılması için en uygun ay mayıs ayıdır. Çelikleri suya koyarak bir hafta bekleyin. Köklenen çelikleri ayrı ayrı 10 cm&#;lik saksılara koyun ve kökleri büyüme alanlarını doldurduğunda tekrar saksılayın. Tüm don riski geçtikten sonra, korunaklı, güneşli bir yerde nemli fakat iyi drene edilmiş toprağa ekin. Kasımpatı saksı değişimi nasıl yapılır yazımızı inceleyerek, saksı değişimine dair daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Birçok uzun ömürlü bahçe bitlisi gibi, dayanıklı krizantemler de birkaç yılda bir bölünmekten büyük fayda görür. Bu en iyi ilkbahar sonlarında yapılır ve aşırı kalabalığın azaltılmasına, bitkinin canlanmasına ve size birkaç ekstra bitki sağlanmasına yardımcı olur. Bununla birlikte, eşit derecede kolay ve çok daha fazla bitki üreten bir çoğaltma yöntemi, kesimlerdir. Çelikler ilkbaharın sonlarında ve yazın başlarında alınabilir ve en iyi sabahları, günün sıcaklığından önce ve sürgünlerin şiştiği zaman alınır.

 Adım Adım Kasımpatı Nasıl Çoğaltma

  1. Alt yaprakları hemen çıkarın.

Bunu terlemeyi (bitki yapraklarından suyun buharlaşmasını) azaltmak için yapın.

  1. Kalan yaprakları temizleyin.

Çelikler güvenli bir şekilde elde edildikten sonra temizlenebilir ve sapları kısaltılabilir.

  1. Temiz bir kesim yapın.

Sap kesiminin temiz olduğundan ve çürümenin girme riskini oluşturabilecek pürüzlü kenarlar veya yırtıklar olmadığından emin olun ve transpriasyonu (su buharını) daha da azaltmak için kalan daha büyük yapraklar yarıya kadar kesilebilir.

  1. Kökünüzü bir saksıya yerleştirin.

Kesilmiş kesimler, zengin bir kompost ile doldurulmuş pişmiş toprak bir saksının kenarına yerleştirilmelidir. Pişmiş toprak nefes alabilir ve aktif köklenme bölgesine daha fazla oksijenin ulaşmasını sağlar.

  1. Bitkinin etrafındaki nemi koruyun.

Plastik torba, nemi korumanın etkili ve ucuz bir yoludur. Kesimler iyice sulandıktan sonra &#; kesimleri rahatsız etmemek için ince bir gül kullanarak &#; torbayı tencerenin üzerine yerleştirin. Yoğuşma çürüme ve gri küf riskini artıracağından, yaprakların torbanın iç kısmına temas etmemesi önemlidir. 

Kasımpatı Nasıl Çoğaltılır: Püf Noktalar

  • Bir ekim tepsisini veya saksısını perlit ile doldurun. Perliti sulayın ve kesimi dikmeye hazır olana kadar boşalmasına izin verin.
  • Sağlıklı, olgun bir krizantemden 10 &#; 15 cm uzunluğundaki bir sapı parmak uçlarınızla sıkıştırarak çıkarın. Alternatif olarak, sapı makas veya bahçe budayıcı ile çıkarabilirsiniz. Kesimin en az dört yaprak veya yaprak düğümü olduğundan emin olun &#; bir yaprağın gövdeden çıktığı küçük yumrular. Bitki iyi sulanırken sabahları kesimi yapın.
  • Sapın altını, en düşük yaprak düğümünün yaklaşık 5 -8 cm altından kesin. Temiz bir kesim yapmak için yeni bir tıraş bıçağı kullanın.
  • Yaprakları kesimin alt yarısından dikkatlice çekin.
  • Kesimi nemli perlitin içine yerleştirin. Sadece çıplak gövdenin dikildiğinden ve bir veya iki düğümün toprağın altında olduğundan emin olun. Kesimi, kalan yapraklar yukarıda olacak ve perlite değmeyecek şekilde yerleştirin. Birden fazla kesim ekiyorsanız, yaprakların birbirine değmemesi için kesimleri boşluk bırakın.
  • Kesimleri normalde sıcak bir odaya, parlak, dolaylı ışık alan bir yere koyun. Onları çok sıcak olabilecek güneşli bir pencerenin yanına koymayın.
  • Perliti her zaman hafif nemli tutmak için gerektiği kadar su kullanın. Fazla su vermeyin, çünkü çok fazla nem çeliklerin çürümesine neden olabilir.
  • Üç ila dört hafta içinde kökler için çelikleri kontrol edin. Tencerenin dibinden uzanan kökleri arayın. Perlitten bir kesimi dikkatli bir şekilde kaldırmak için bir kaşık da kullanabilirsiniz. Kökleri inceleyin ve kesimi hemen yeniden dikin. Kökler 5 cm uzunluğunda olduğunda kesimler ekilmeye hazırdır.
  • Kesimleri güneşli bir yere geri koyun ve saksı karışımını hafif nemli tutun. Krizantemleri kalıcı evlerine dikmeden önce genç bitkilerin dört ila altı hafta daha gelişmesine izin verin.
  • Köklendirme hormonu kesinlikle gerekli olmasa da, hormon genellikle kök gelişimini hızlandırır. Toz hormon kullanmak için bir parça mumlu kağıda az miktarda serpin. Kesimin alt 5 cm’lik kısmını ekimden hemen önce toz içinde yuvarlayın, ardından belirtildiği gibi dikin. Kullanılmayan tozu atın. Sıvı köklendirme hormonları da mevcuttur.
  • Büyüyen krizantem uçlarını sıkıştırmak, daha fazla çiçek içeren, dolgun, gür bir bitki üretir, çünkü sıkıştırma nemi ve besinleri bitki boyunca eşit olarak dağıtır. Her çekimin uçlarından yaklaşık 2,5 cm kaldırarak kökleri keser kesmez sıkıştırmaya başlayın. Yaz ortasına kadar her 2 haftada bir sıkıştırmaya devam edin.

Daha fazla bilgi ve ipucu için kasımpatı bakımı yazımızı ziyaret edebilirsiniz!

Kasımpatı (krizantem) bakımı nasıl olmalı? Özellikleri nelerdir?

Kasımpatı bakımı kolay bitkilerden biridir. Papatyagiller familyasına ait olan krizantem ya da Kasımpatı (Chrysanthemum) otsu gövdeli ve yıllık yaşayan bir bitkidir. Kasımpatı bitkisinin çiçeklerinin rengi sarı, beyaz veya pembe olur.

KASIMPATI BAKIMI

  • Toprağı yumuşak, nemli ve geçirgen olmalıdır. Nem oldukça önemlidir, çünkü toprağının kurumuş olması bitki için tehlike demektir. Bitki gelişme dönemini tamamladığında nem isteği azalır.
  • Gübre olarak organik gübre kullanımı çok önemlidir.
  • Bitkiye çiçek verme süresince 15 günde bir gübre ilave edilebilir.
  • Güneşli ve aydınlık ortamlar ister, fakat doğrudan gün ışığından korumak gerekir.
  • Serin ortamdan hoşlanır ama yazın sıcağa ve susuzluğa toleransı yüksektir.
  • Bol çiçeklenme için mayıs ayında budayın. • Dikildiği yerin rüzgar almaması idealdir.
  • Soğuğa karşı dayanıklıdır; ancak kış aylarında bitki aşırı soğuktan korunarak çok az sulanmalıdır.
  • Çok fazla soğuk ve sıcak hava çiçeğin yapraklarına ve köklerine zarar verir.
  • Solan çiçeklerin kesilmesi yeni tomurcukların açmasını sağlar. Çiçeklerin tamamı solunca dip kısımlarından santimetre kalacak bir şekilde kesilmelidir. Bu işlem bitkinin daha sağlıklı ve gür büyümesini sağlar.
  • Sulamayı kontrollü olarak, yağmursuz günlerde yapmalısınız.
  • Gün uzunluğunun 12 saatten fazla olduğu günlerde çiçek tomurcuk oluşturamaz. Bu durumlarda çiçeklenmesi için karartma uygulanmalıdır. Karartma için siyah naylon veya bez örtüler kullanılır.
  • Saksı değişimi genellikle sıcak ayların başlangıcı olan mayıs ayında yapılmalıdır. • Kasımpatının çoğaltılması için en uygun zaman mayıs ayıdır.
  • Genellikle çeliklerinden veya kök sürgünlerinden çoğaltılır. Tohumla yetiştirilen cinsleri de vardır.
  • İlkbaharda bitki sürmeye başlayınca kök sürgünleri dikkatle ayrılıp dikilmelidir.
  • Bitkide bakteri, mantar ve virüslerin neden olduğu hastalıklar görülebilir. Bunlardan korunmak için çelik alınacak anacın temiz olması gerekir. Bitkide görülen bir diğer önemli hastalık da cüceleşme hastalığıdır. Bu hastalıkta çiçeklerin tamamı veya bir kısmı rengini kaybeder, sarı-yeşil renk alır ve çiçekler küçülür.

KASIMPATI ÖZELLİKLERİ

kasımpatı krizantem
  • Asteraceae familyasına ait bir cinstir.
  • Anavatanı Asya’dır.
  • Serin iklim bitkisidir.
  • Mevsimlik ve de çok yıllık türleri vardır.
  • Saçak köklere sahiptir.
  • Tek sap üzerinde boy yapar.
  • Doğal şartlarda sonbaharda çiçeklenir.
  • Oldukça iri olan çiçeklerinin doğal rengi beyazdır ancak sarı, turuncu, kırmızı ve bordoya kadar bir çok farklı renkleri vardır.
  • Büyüklükleri, şekilleri, katmerli olup olmamaları, türlerine göre değişiklik gösterir.

Kasımpatı (krizantem), 50– cm kadar büyüyebilir. Büyük çiçek başlarına sahip sarı, turuncu, kırmızı, beyaz renkleri mevcuttur.

Ülkemizde kasımpatının çokça renkleri mevcuttur. Kasımpatı papatya cinsinin en büyüğüdür.  Vazoluk çiçekler içerisinde en dayanıklı ve en uzun ömürlü çiçektir.

Dikim aralığı 15–20 cm olup, yaklaşık bir buçuk ay kadar çiçekte kalır. Torf+gübre karışımı harçlı topraklarda yetişir. Bahçe, balkon ve teraslarda kullanılabilir.

KASIMPATI NE ZAMAN ÇİÇEK AÇAR?

Kasımpatı Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında çiçek açar. Ev ve balkonlarda ise Eylül ve Ekim aylarında çiçeklenmeye başlar. Ekimin yapıldığı aya göre yaz aylarında çiçeklenir. 

KASIMPATI ÇİÇEĞİ ANLAMI NEDİR?

Kasımpatı çiçeği bolluk anlamı taşır. Bir saksısında yüzlerce çiçeği olabilen kasımpatının bir dalında ise birden fazla çiçeği olması bolluk ve bereket anlamına gelir.

KASIMPATI GÜNEŞİ SEVER Mİ?

Kasımpatı bakımı için güneş ihtiyacı da önemlidir. Güneşli ve yarı gölge ortamlarda bakılmayı sever.

Kuruyan çiçeklerini makas yardımıyla temizlediğinizde daha iyi gelişim gösterecektir.

Toprağının nemli olmasını ister. Fakat nemli olması demek toprağın ıslak kalması anlamına gelmez.

KASIMPATI NE ZAMAN DİKİLİR?

Kasımpatı tohumlarını ocak ayından mart başına kadar gerçekleştirebilirsiniz. Çimlenme süreci hızlıdır. Çiçeklenme süreci ise yaz mevsimi boyunca gerçekleşir.

KASIMPATI NASIL ÇOĞALTILIR?

Kasımpatı

Kasımpatı (krizantem) çoğaltmak için tohum kullanabilirsiniz. Nemli uygun toprak yüzeyine kasımpatı tohumları ekilir. Yüzeyi cm toprakla kapatılır. Toprak üzerine sera etkisi yaratmak için şeffaf poşet ya da jelatin kapatıp çimlenme sürecini hızlandırabilirsiniz.

Yaklaşık üç hafta içerisinde çimlenmeye başlar. Filizler gözlemlendikten sonra daha geniş saksılara alınarak dikilebilir.

KASIMPATI ÇİÇEKLERİ DÖKÜLÜYOR

Merhaba, Bahçeyle uğraşmaya yeni başlıyorum. Kasımpatı çiçeklerim yakın zamana kadar oldukça sağlıklıydı. Çiçekleri dökülmeye başladı. Nasıl budamalıyım? Ayşe Ak

Merhaba, Kasımpatı çiçeklerinizin kalitesinin bozulduğunu düşünüyorsanız, kökün 10 santimetre yukarısından bitkinizi budayın. Kestiğiniz dalların üzerinde en az üçer göz bırakarak parçalara ayırın. Altta kalan gözleri toprağın içinde kalacak şekilde bir saksıya dikin.  Toprağını nemli tutun. Bitkiniz bahar döneminde filiz verecektir.

SONBAHAR KASIMPATI İLE RENKLENSİN

Kasımpatı dekorasyon

Sonbahar ayları elbette renklerin söneceği anlamına gelmez. Balkonunuz, evinizin girişine veya bahçenize top top ve göz dolduran kasımpatılar alabilir, hatta onları mevsim renklerine uygun kahverengi sepetlerin içine yerleştirerek etkilerini daha da artırabilirsiniz. Çok yıllık olan bu çiçekler bir sonraki güzde de sizi memnun etmeye devam edecektir.

Kumkuat ağacı bakımı püf noktaları

Kumkuat ağacı bakımı püf noktaları: Saksıda kamkat nasıl yetiştirilir?

Hangi vazoya hangi çiçek konulur? Vazo çeşitleri ve özellikleri

Hangi vazoya hangi çiçek konulur? Vazo çeşitleri ve özellikleri

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası