nevşehir hacıbektaş ilçesi alevi köyleri / Alevi Köyleri Listesi - Ali Kenanoğlu

Nevşehir Hacıbektaş Ilçesi Alevi Köyleri

nevşehir hacıbektaş ilçesi alevi köyleri


ANA SAYFA
HABERLER
HACIBEKTAŞ
İlçemiz Tarihi
Atatürk-Hacıbektaş
Tarihi Yerler
Hacı Bektaş Veli Müzesi
Arkeoloji Müzesi
Haritada Hacıbektaş
Ulaşım-Konaklama
Telefon Rehberi

HACI BEKTAŞ VELİ
KÜLTÜR VE SANAT
ALBÜM
SANAL GEZİ
KÖYLERİMİZ
KÜNYE VE İLETİŞİM
SİTE HARİTASI


  Hava Tahmini

HACIBEKTA&#;

HACIBEKTAS

HACIBEKTAS

HACIBEKTAS

HACIBEKTAS

HACIBEKTAS

Kaynak: Devlet Meteoroloji &#;&#;leri Genel Müdürlü&#;ü

 



"İLÇEMİZ TARİHİNİ" iki başlık altında toplamaya çalıştık:
1-Hacı Bektaş Veli’nin Suluca Karahöyük’e gelmesinden önceki ilçemiz tarihi.
2-Hacı Bektaş Veli’nin Suluca Karahöyük’e gelmesinden sonraki ilçemiz tarihi.

1-HACI BEKTAŞ VELİ’NİN SULUCA KARAHÖYÜK’E GELMESİNDEN ÖNCEKİ İLÇEMİZ TARİHİ:

yılında, Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Kemal BALKAN başkanlığındaki bir heyet tarafından, Hacıbektaş ilçe merkezinde bulunan Karahöyük'te yapılan kazı çalışmalarında, çeşitli kültür kalıntıları bulunmuştur. Elde edilen arkeolojik buluntuların bir kısmının milattan önceki yıllara ait olduğu saptanmıştır. Yılları arasında yapılan arkeolojik kazılarda, aşağıdan yukarıya doğru şu uygarlık katlarının varlığı tespit edilmiştir:

funduszeue.info Tunç Çağı: M.ÖM.Ö
funduszeue.info Ticaret Kolonileri Çağı: M.ÖM.Ö
funduszeue.info Hitit Devleti: M.ÖM.Ö
funduszeue.info Orta Krallık Dönemi: M.ÖM.Ö
V.Büyük Hitit İmparatorluğu Devri: M.ÖM.Ö
funduszeue.infoç Hitit ve Frig Dönemi: M.ÖM.Ö
funduszeue.info-Med ve Pers Egemenliği Dönemi: M.ÖM.Ö
funduszeue.infoistik Devir: M.ÖM.Ö
funduszeue.info Devri: M.ÖM.S

ASUR TİCARET KOLONİLERİ DÖNEMİ (ESKİ TUNÇ ÇAĞI)  (M.ÖM.Ö)

Hacıbektaş ilçe merkezinde bulunan Karahöyük’te yapılan arkeolojik kazılarda, Eski Tunç Çağına ait eserler de bulunmuştur. Kazılarda çıkan eserler, Eski Tunç Çağı içinde yaşanmış olan Asur Ticaret Kolonileri Uygarlık Döneminin, Sulucaharahöyük'teki yaşamı da etkilediğini göstermektedir.

HİTİTLER DÖNEMİ (ESKİ TUNÇ ÇAĞI) (M.ÖM.Ö)

M.Ö yılı başlarında Kafkaslar üzerinden gelen Hititler, Orta Anadolu’da Kızılırmak havzasına yerleştiler. Hititler’in, buradaki yerli halkla kaynaşarak M.Ö li yıllarda kurdukları Hitit Devleti, çocuğu bulunmayan kralın M.Ö yıllarında ölümü üzerine, kardeşi II.Şuppiluliuma’nın tahta geçme çabasının yarattığı kargaşayı yaşamıştır. Bu döneme rastlayan, Ege ve Kuzeyden gelen kavimlerin saldırıları neticesinde, bölgedeki Hitit hakimiyeti sona ermiştir.

GEÇ HİTİT VE FRİGLER DÖNEMİ (M.ÖM.Ö)

Hitit İmparatorluğu yıkılsa da, bütünüyle yok olmamıştır. Daha sonraları “Geç Hitit” denilen “Beylikler” dönemi yaşanmıştır. Hacıbektaş - Karaburna, Topada (Acıgöl), Gülşehir – Sıvasa (Gökçetoprak) da bulunan hiyeroglif kaya yazıtları, küçük beyliklerin oluşturduğu “Tabal Krallığının” Kapadokya bölgesine hakim olduğu Geç Hitit dönemine aittir.

Hitit İmparatorluğunun yıkılışa geçtiği yıllarda Anadolu, Ege ve Kuzeyden göç eden kavimlerin etkisine girmeye başlamıştır. Kafkaslar üzerinden gelenlere Muşki deniliyordu ve Elazığ yöresine yerleşmişlerdi. Hitit İmparatorluğu yıkılırken, Anadoluda ilk varlık gösterenler Muşkiler olmuştur. Batıdan gelenler ise Brig adını taşıyorlardı. Yavaş yavaş Orta Anadolu’ya geçen bu boylardan Balkan kökenli olan Frigler, Polatlı yöresine ulaştılar. M.Ö. 8. yüzyılda krallık durumuna gelerek siyasal bir topluluk olan Frigler, Hellen ve Geç Hitit etkilerine rağmen, Anadolu'ya gelen diğer kavimlerle kaynaşarak kendine özgü bir Anadolu kültürü oluşturmuşlardır.

KİMMERLER’İN İSTİLASI VE LİDYA EGEMENLİGİ (M.ÖM.Ö)

M.Öyüzyılın son on yılında Karadeniz kuzeyinde yaşayan Kimmerler, İskitlerin (Sakaların) baskısına dayanamayarak, Kafkaslar üzerinden Anadolu’ya yönelmişlerlerdir. M.Ö da Kimmerler’e karşı koymak isteyen Frigya Kralı Midas’ın yenilmesi ile, Frigler Orta Anadolu’dan Batı’ya sürülmüşlerdir.

Kimmerler’in saldırıları karşısında ayakta kalmayı başaran Lidya devleti, M.Öyüzyılda Frigya’nın önemli bir kısmını zaptederek Kapadokya’ya kadar genişlemiş ve bölgeye hakim olmuştur.

MEDLER VE PERSLER DÖNEMİ (M.ÖM.Ö)

M.Öyüzyılın sonlarında Medlerin hakimiyetine geçen bölge, M.Öyüzyıl ortalarında Perslerin yönetimine girdi. Pers hakimiyetine giren Anadolu, İran’daki gibi “Satraplık” lara ayrılarak idare edilmiştir. Bu dönemde bölgemiz, Kapadokya Satraplığı’na bağlıydı. Persler bu bölgeye, “güzel atlar ülkesi” anlamına gelen “Katpatuka” diyorlardı ve “Katpatuka” bölgesinden vergi olarak at, katır ve koyun alıyorlardı. Anadolu insanı, İran kökenli bu yönetim anlayışına karşı fırsat buldukça isyan etmiştir. Pers hakimiyetinin zayıfladığı dönemde, Kapadokya satraplığının da isyan ederek bağımsızlık ilan etme girişimlerini görüyoruz. Bunlardan ilki M.Ö’de yaşanan, Kapadokya satrabı Datame’nin ayaklanmasıdır. Datame’nin başlattığı bu ayaklanma başarıya ulaşamadıysa da, başka satraplıkların ayaklanmasının önünü açarak, Anadolu’daki Pers hakimiyetinin sarsılmasına neden olmuştur.

KAPADOKYA KRALLIĞI DÖNEMİ (M.ÖM.S)

Pers hakimiyetinin zayıfladığı dönemde, Kapadokya satraplığının yanı sıra, başka satraplıkların da Perslere karşı ayaklandığını ve bağımsızlıklarını ilan etmeye çalıştıklarını görüyoruz. Makedonya’lı İskender’in, Persleri M.Ö’te yenilgiye uğratmasının ardından, “Ariarathes” Kapadokyas kralı ilan edilmiş ve Kapadokya Krallığı kurulmuştur.

Tarım arazilerinin verimli olması, gümüş ve kalay madeni zenginliği ve önemli geçiş yolları üzerinde bulunması bölgeyi önemli kılmakta idi. Büyük İskenderin oğlu Perdikkas, bu toprakların önemini görerek Kapadokya’ya saldırdı. M.Ö’de Kapadokya Kralı Ariarathes’i mağlup ederek öldürdü. Kapadokya bundan sonra, 20 yıl boyunca Makedonya İmparatorluğu hakimiyetine tabi olmuş; ancak Ariarathes’in yeğeni II. Ariarathes, 20 yıl sonra tekrar Kapadokya Krallığını kurmuştur.

M.Ö yıllarında batıdan gelen Galatlar’ı ve Anodolu’nun içlerine kadar ilerleyen Roma Devleti’ni durdurabilmek için yapılan savaşlar neticesinde Kapadokya Krallığı zayıflamıştır. Pontus Krallığı ve Roma Devleti’nin bölgeye hakim olma mücadelesi başlamıştır. Roma Kralı Tiberius M.S de, Kapadokya’yı Roma Devletine bağlayarak kargaşaya son vermiştir.

ROMA ve BİZANS DÖNEMİ ()

Roma Devletine bağlanan bölge, merkezi Kayseri olan bir eyalet haline getirilmiştir. Roma Devletinin bölgedeki egemenliği sırasında, doğudan göç ederek bölgeye yerleşimler olduğu gibi, bölgeye yönelik saldırılarda olmuştur. Bölgeyi korumak için Lejyon adı verilen askeri birlikler kurulmuştur. Ege ile bölge arasında yapılan yeni yollar, eyaletin merkezi konumunda olan Kayseri’nin önemli bir ticari merkez olmasını sağlamıştır. Gordianus III, İran’dan gelen Sasani’lerin saldırılarına uğrayan Kayseri şehrinin etrafını surlarla çevirmiştir. Bu dönemde Anadolu’ya yayılmakta olan Hristiyanlar için, Kayseri ve Kapadokya bölgesi önemli bir yerleşim alanı olmuştur.

Roma İmparatorluğunun M.S yılında ikiye ayrılması ile, Kapadokya bölgesi Doğu Roma İmparatorluğu sınırları içinde kalmıştır. Bizans İmparatoru funduszeue.info’un ikonları yasaklaması ile başlayan İkonoklasm Döneminde (), bölgedeki taşlardan oyulmuş manastır ve kliseler, ikona yanlılarının sığınağı olmuştur. Kapadokya bölgesinde 7.yüzyılın ilk yıllarında, Bizanslılar ve Sasaniler arasında yoğun savaşlar yaşanmış; bölge yıl kadar Sasanilerin egemenliğine geçmiştir. M.S yılında Halife Osman tarafından Sasani Devletinin yıkılması ile, bölge bu kez Arap-Emevi saldırılarına uğramıştır.

Alparslan yönetimindeki Selçuklu ordusunun ’de, Romanos Diogenes yönetiminde Bizans ordusunu Malazgirt’te yenilgiye uğratması ile, Bizans İmparatorluğu gerileme sürecine girmiştir. Bu tarihten sonra yaşanan göçler sonucunda, bölgede bulunan yerli Rum köyleri yanında, Türk yerleşimleri oluşmuştur.

ANADOLU SELÇUKLU VE DANİŞMENDLİLER DÖNEMİ ()

Yılında kurulan Anadolu Selçuklu Devletinin, yılında Kayseri’yi egemenlik sınırları içine katması ile, Kapadokya bölgesi Selçuklu hakimiyetine girmiştir. Kapadokya bölgesi bir süre,  kökeni Selçuklular ve Anadolu’ya göçen Türkmen topluluklarına dayanan Danişmendlilerin yönetiminde () kalmıştır. Anadolu Selçuklu Devleti ve Danişmendlilerin birlikte karşı koydukları Haçlı Seferlerinde, Kapadokya bölgesi büyük zarar görmüştür.

Melik Gazi’nin de ölümüyle, Danişmendliler taht kavgasına başlamışlar ve II.Kılıçarslan de, Kapadokya ve çevresini Selçuklu hakimiyeti altına sokmuştur. II.Gıyasettin Keyhüsrev (M.Ö) dönemindeki kötü yönetim, Anadolu Selçuklu Devletini dağılma ve parçalanma sürecine sokmuştur.

Araştırma ve incelemeler neticesinde ulaşılan tarihsel veriler, Hacı Bektaş Veli’nin bu dönemde ve böyle bir ortamda Hacıbektaş’a geldiğini göstermektedir.

2-HACI BEKTAŞ VELİ'NİN SULUCA KARAHÖYÜK'E GELMESİNDEN SONRAKİ İLÇEMİZ TARİHİ:

HACI BEKTAŞ VELİ'NİN HACIBEKTAŞ'A GELİŞİ: Hacı Bektaş Veli'nin Anadolu'ya ve Sulucakarahöyük'e (Hacıbektaş'a) gelişine ilişkin sağlam ve somut bilgilere sahip değiliz. Döneme ait bilgiler içeren kaynaklar ve yapılan araştırmalar; Hacı Bektaş Veli'nin, Anadolu Selçuklu Devletinin kötü yönetildiği, Türk birlik ve beraberliğinin bozulduğu bir dönemde Anadolu'ya geldiğini göstermektedir. Döneme ait bilgiler aktaran Aşıkpaşazade ('de yazdığı "Tevarih-i Al-i Osman"), Eflâki ( yılları arasında yazdığı "Menâkıbu'l-Ârîfin"), Elvan Çelebi (Baba İlyas'ın torunu - Baba İlyas ' ın söylencelere dayalı yaşamını anlatan "Menâkıbu'l-Kudsiyye fî Menâsıbı'l-Ünsiyye"), Oruc Bey ( "Tevarih-i Al-i Osman") gibi tarihçilerin kaleme aldıkları eserler ve değişik tarihli el yazmaları olan "Vilayetname" de, Hacı Bektaş Veli'ye ilişkin bilgi ve anlatımlar bulunmaktadır. Bu bilgi ve anlatımlar ışığında, bir kısım araştırmacılar şu sonuca ulaşmışlardır:

Horasan Erenlerinden Hacı Bektaş Veli, Baba İlyas'ın çevresinde ve yakınındadır. Babai ayaklanmasında ölen kardeşi Menteş'le yolları, Kırşehir ve Kayseri'ye gittikten sonra ayrılmıştır. Menteş, Sivas'a gitmiş ve Babailer ayaklanmasında ölmüştur. Hacı Bektaş Veli ise, II.Gıyasettin Keyhüsrev (M.Ö) dönemindeki kötü yönetim sonucunda, Baba İlyas'ın örgütlediği ve Baba İshak'ın yönettiği 'daki "Babailer Ayaklanması" na rastlayan tarihlerde, ölümüne kadar yaşayacağı Hacıbektaş'a gelmiştir. Ayaklanmaya katıldığını düşünenlerin yanı sıra, ayaklanmaya katılmadan Hacıbektaş'a geldiğini ileri sürenlerde bulunmaktadır.

Bastırılan Babailer Ayaklanmasının sarsıcı etkileri ve Moğollar karşısında 'deki "Kösedağ Savaşında" alınan yenilgi, Anadolu Selçuklu Devletini dağılma ve parçalanma sürecine sokmuştur. 'de öldüğü düşünülen Hacı Bektaş Veli'nin Sulucakarahöyük'teki yaşamı, bu tarihsel döneme denk düşmektedir.

BEYLİKLER DÖNEMİ ()


Selçukluların Kösedağ savaşında Moğollar'a yenilmesiyle birlikte, bölgede Moğol hakimiyeti başlamış ve bölge Moğolların atadığı valilerce idare edilmiştir. Moğolların baskısı, Bizans saldırıları, siyasal suikastlar, doğal afetler ve salgın hastalıklar, Anadolu Selçuklu Devleti'nin çöküşünü hazırlamıştır. Anadolu Selçuklu Devletinin bu çöküş döneminde, uç bölgelerdeki Türkmen boyları bağımsızlıklarını ilan ederek Beylikler kurdular. Tarihinden sonra tahta çıkan Anadolu Selçuklu Sultanları görünüşte hüküm sürseler de, aslında yönetim ve egemenlik İlhanlılar'ın kontrolündeydi. Anadolu Selçuklu Devleti de yok olmuş ve bölge tamamen İlhanlıların hakimiyetine geçmiştir.

Sulucakarahöyük'ün bulunduğu bölgedeki Moğol baskısı ve hakimiyet dönemini; egemenliğin Beylikler arasında el değiştirdiği bir dönem takip etmiştir. İlhanlıların egemenliğini, sırasıyla Eretna Beyliği, Karamanlı ve Kadı Burhaneddin Devleti yönetimleri izledi. Tekrar Karamanlılar'ın yönetimine geçen bölge, Yıldırım Beyazıt tarafından 'de Osmanlı topraklarına katılmıştır. 'de Ankara Savaşı'nı kazanan Timur, bölgeyi tekrar Karamanlılar'a verdi. Karamanlılar ve Osmanlı Devleti arasında uzun süren savaşlar sonunda bölge, 'da Karamanlı topraklarıyla birlikte Osmanlı Devleti'ne bağlanmıştır.

BEYLİKLER DÖNEMİNDE HACI BEKTAŞ VELİ VE HACIBEKTAŞ: Baba İlyas'ın örgütlediği ve Baba İshak'ın yönettiği 'daki "Babailer ayaklanması" na denk düşen bir tarihte Hacıbektaş'a geldiği düşünülen Hacı Bektaş Veli, burada olgunlaştırdığı öğretisi ile, ölümünden sonra kurulacak olan Bektaşi tarikatının temellerini atmıştır. Hacı Bektaş Veli'nin ölümünden sonra müridleri, O'nun öğretisini dört bir yana yaymışlardır.

Aşıkpaşazade'nin Vekayinâmesinde; Abdal Musa'nın, Kadıncık'ın müridi ve Hacı Bektaş adını taşıyan Dervişler topluluğunun kurucusu olduğundan bahsedilmektedir. Hacı Bektaş Veli'den "el alan" ve "giz verilen ve yetiştirilen" Kadıncık Ana 'de ölen Hacı Bektaş Veli'nin öğretisini taşıma ve aktarma görevini üstlenir. (Alevi edebiyatında geçen Fatma Nuriye Hatun , Kutlu Melek, Fatma kavramlarının Kadıncık Ana olduğunu düşünenlerin yanı sıra, bunların farklı kimlikler olduğuda ileri sürülmektedir.) Beylikler döneminde, Hacı Bektaş Veli'nin öğretisini Anadolu'nun dört bir yanına yayacak olan "Dervişler Topluluğu", Hacı Bektaş Veli Dergahında yetişmiştir. Abdal Musa'nın Sulucakarahöyük'te, Bursa-Bergama-Denizli ve son olarakta Elmalı - Tekkeköy'deki yaşamını aktaran "Abdal Musa Vilayetnamesi" nin de Aşıkpaşazade'yi doğruladığı görülmektedir. Hacı Bektaş Veli'nin harcını kardığı Alevi-Bektaşi anlayışı, Anadolu, Trakya ve Balkanları kapsayan çok geniş bir alanda kabul görmüş ve benimsenmiştir.

OSMANLI DEVLETİ EGEMENLİĞİ ()

OSMANLI DEVLETİNİN GENİŞLEME DÖNEMİNDE DERVİŞLER: İleride Osmanlı Devletini kuracak olan ve Oğuzların Kayı boyundan olup Anadolu'ya göç edenler, Anadolu Selçuklu Sultanı I. Alaaddin Keykubat tarafından Ankara'nın batısındaki Karacadağ civarına yerleştirildiler. Ertuğrul Bey idaresindeki Kayı Boyu, yılında Söğüt ve Domaniç'i fethederek bu bölgeye yerleşti. Ertuğrul Bey'in yılında ölümü ile, Kayıların başına oğlu Osman Bey geçti ve yılında bağımsızlığını ilan ederek Osmanlı Beyliği'ni kurdu. Osmanlı Devleti'nin temelleri bu tarihlerde atılmış oldu.

Karamanlılar ve Osmanlı Devleti arasında uzun süren savaşlar sonunda, Hacıbektaş ve çevresi, Karamanlı topraklarıyla birlikte tarihinde Osmanlı Devleti'ne bağlanmıştır. Osmanlı Devletinin Hacıbektaş ve bölgedeki egemenliği tarihinde başlamakla birlikte, Hacı Bektaş Veli Dergahında yetişen Dervişlerin, Osmanlıların devlet olma sürecine etkileri çok daha önceki tarihlere rastlamaktadır.

Osmanlı Devletinin genişleme döneminde, yeni fethedilen topraklara yerleşen ve yerleştikleri yerler kendilerine verilmiş olan Derviş'lere rastlıyoruz. Sultan tarafından tanınan ayrıcalıklı konum ve bazı vergilerden muaf tutulmaları, yerleşecekleri yerin fethine katılan "Derviş Gazileri" yaratmıştır. Hacı Bektaş Veli'nin halifesi durumundaki Abdal Musa'nın, evlatlığı Seyit Ali Sultan'ın, Geyikli Baba'nın ve diğer dervişlerin Osmanlıların hakimiyetlerini genişletmesinde; Bursa, Trakya ve Balkanların fethinde rol oynadıkları görülmektedir. Abdal Musa, daha sonra bu ayrıcalıklı konumunu bırakarak, Bergama ve Denizli'ye, oradan da kendi tekkesini kurduğu Elmalı - Tekkeköy'e gitmiş; gittiği yörelerde Hacı Bektaş Veli'nin kutsanışını yaygınlaştırmıştır.

OSMAN BEY - ORHAN BEY - YENİÇERİ OCAĞI - HACI BEKTAŞ VELİ: Osmanlı Devleti'nin Sünni İslam anlayışını benimsemeye başladığı XV.yüzyılın sonlarına kadar, Şaman inançlı atalarından izler taşıyan bir İslam inanışı dönemi yaşanmıştır. Osmanlının yaşadığı bu dönem ve süreçte Hacı Bektaş Veli'nin, halkın gönlünde saygın bir yere sahip olduğunu gösteren anlatımlara rastlıyoruz.

"Vilayetname" nin sonlarında aktarılan, Hacı Bektaş Veli’nin Osman Gazi’ye "Elifi Tac" giydirdiğine ilişkin söylence kısaca şöyle: “Ertuğrul’un Osman adında genç bir oğlu vardı. Babası ölünce Kayılar boyuna beğ oldu. Yarhisar, Bilecik, İnegöl ve İznik’e saldırarak kafirlerin topraklarını yağmaladı. Kafirler, sultan Alaeddin’e anlaşmalarına uyulmadığından yakındılar. Sultan Alaeddin, Osman’ın amcası Gündüz Alp’e gönderdiği hükümle, Osman’ı huzuruna getirtti ve heybetini görünce hayranlığını gizleyemedi. Onu Hacı Bektaş Veli’ye yolladı. Hacı Bektaş Veli, Osman’ı görünce başındaki Elifi Tac’ını çıkarıp ona giydirdi, ona kılıç kuşandırdı ve çerağ yaktı. Kendi kuşağını çıkarıp Osman’ın beline dolayarak önüne sofra yaydı ve ‘Haydi, bütün bu makamları al, seni din düşmanlarıyla savaşmaya salıyoruz.’ ve ‘Hünkar adımı sana veriyorum' dedi. ‘Bu adı ve bütün bunları hep senin soyundan olanlar taşısın. Doğudan batıya dek ışığın sönmesin’ diye dua etti."

Bu anlatım, Hacı Bektaş Veli’nin Osman Gazi () ile bir ilişkisi ve ilgisi olmadığını yazan tarihçi Aşıkpaşazade’nin aktardığı bilgi ile çelişmektedir. Kaldı ki Osman Gazi'nin, Hacı Bektaş Veli’nin ’de ölümünden sonra; Ertuğrul Bey’in ’de ölümü ile Kayı boyunun başına geçtiği bilinmektedir. Bu bölümün Vilayetname’ye, Osmanlı Hanedanlığına “kutsiyet” kazandırarak, halkın bağlılığını sağlama gayesi ile eklendiğini akla getirmektedir.

Sultan Orhan’ın () kardeşi Alaeddin Paşa’nın, derviş yaşamı sürmek için bütün yönetim görevlerini geri çevirdiğini öğrendiğimiz Oruc Bey tarihinde yer alan, Yeniçeri Ocağının kuruluşuna ilişkin bölüm ise özetle şöyle: ”Alaeddin Paşa kardeşine, yeni kurulan orduyu Hacı Bektaş’ın koruması altına almasını, has askerine Bektaşi’lerin beyaz serpuşunu giydirerek, kırmızıyı öbürlerine bırakmasını öğütler. Sultan Orhan, Hacı Bektaş’tan izin almak için adamlarını gönderir. Hacı Bektaş da ona icazet ve ak börk yollar.”

Yeniçeri Ocağının ’de funduszeue.info zamanında kurulduğu kabul edilmektedir. Osmanlı tarihi ve tarihi seyir incelendiğinde, Hacı Bektaş Veli'nin Yeniçeri Ocağı’nın kuruluşunda doğrudan bir etkisinin olmadığı görülmektedir. Bu yıllarda Hacı Bektaş Veli yaşamamaktadır. Yeniçerilerin Hacı Bektaş Veli’yi "Pir" kabul etmeleri, Yeniçeri Ocağı ile Bektaşilik arasında bir bağ olduğunu düşündürtmektedir. Bu bağın, Hristiyan bir çevreden gelen ve devşirme genç askerlerin yetiştirilmesinde görev alan bir kısım Bektaşi Dervişleri vasıtası oluştuğu varsayımını akla getirmektedir. Hacı Bektaş Veli ile Yeniçeri Ocağının kuruluşunu ilişkilendiren Vilayetname'deki anlatımın, Anadolu ve Rumeli’de teşkilatlanmış, yaygın ve etkili Bektaşi tekkelerinin desteğini kazanmayı; Hacı Bektaş Veli’yi "Pir" sayan Yeniçerilerin hanedana bağlılıklarını pekiştirmeyi hedeflediğini akla getirmektedir.

OSMANLI DEVLETİ - HACI BEKTAŞ VELİ DERGAHI: Osmanlı Sarayı, Sünni İslam anlayışına yöneldiği XV. yüzyılın sonlarına kadar, Hacıbektaş'taki Dergah'la ilgisini kesmemiştir. Vilayetname'ye göre türbe, atası Gazi Osman ile yakınlıklarından dolayı, Hacı Bektaş'ın anısına içten bağlı olan Sultan Gazi Murat (Orhan Bey) () tarafından, Yanko Medyen adlı bir Mimara yaptırılmıştır. II. Murat (), türbe aleminin yaldızı için bin altı yüz akçe altın döktürmüştür. II. Bayezıt () Dergahı ziyaret etmiş ve kubbesini kurşunla kaplattırmıştır.

Sulucakarahöyük'te yaşayanlar avarız vergisinden (Avrupa'daki Hıristiyan ittifakına karşı açılan seferlerin masraflarını karşılamak amacıyla her evden 10 akçe alınması) muaf tutulmuşlar ve kadılar hariç, diğer devlet görevlilerinin müdahale edemiyor olmaları Sulucakarahöyük nüfusunu artırmıştır. Hacıbektaş'ta tarihinde  olan nüfusun, de 'e ulaştığı tahmin edilmektedir.

funduszeue.infoıt yılında, İkinci Pir olarak bilinen Balım Sultan’ı (), Hacı Bektaş Veli Dergahının başına getirmiştir. Bütün söylentiler Balım Sultan'ın, Edirne'nin 40 kilometre güneyinde bulunan Seyyid Ali Sultan (Kızıl Deli) tekkesinin bulunduğu Dimetoka'dan geldiğini göstermektedir. Bazı araştırmacılar, Alevi - Bektaşi düşüncesini ve teşkilatını kontrol altında tutmak isteyen Osmanlı idaresinin, Balım Sultan'ı Hacı Bektaş Veli Dergahının başına getirdiği düşüncesindedirler. Bektaşi Tarikatının biçimlenmesine ilişkin etkisi ve rolü yadsınamayacak olan Balım Sultan, 'de Dimetoka'da doğmuş ve yılında Hacıbektaş'ta ölmüştür.

Osmanlı Padişahlarının “Dergah”a ilgisi, II. Bayezit’den sonra sona ermiştir. Osmanlı Sarayı, XV.yüzyıl sonlarında Sünni İslam anlayışına yönelmiş; 'de Abbasi Halifeliğini sona erdiren Yavuz Sultan Selim, ilk Halife Sultan olmuştur. Osmanlının Arap-Acem kültürünü benimsediği bu süreçte; baskı altındaki Alevi ve Bektaşiler, 'de kurulan Türk Safevi Devletine ve Şah İsmail'e yakınlık duymuşlardır. funduszeue.info () yılında hükümdar olmuş; yılında Safevi Devleti üzerine düzenlediği sefer öncesinde ve sonrasında, Alevi ve Bektaşilere yönelik büyük bir kıyım gerçekleştirmiştir. Resmi kaynaklara göre 'in üzerinde Alevi ve Bektaşinin canına mal olacak kıyım, Müftü Hamza'nın yılında Alevilere karşı hazırladığı fetva ile başlatılmıştır. Bu dönemde, Hacıbektaş'taki Dergahın yeniden açılacağı yılına kadar kapatıldığını ileri sürenlerin yanı sıra; yılında ölen Balım Sultan'dan sonra, Dergah'ın başına Kalender Çelebi'nin geçtiğini ileri sürenler de bulunmaktadır. Kalender Çelebi'nin, Balım Sultan'ın kardeşi, oğlu yada torunu olduğuna ilişkin farklı değerlendirmeler olsa da, Bektaşi Dergahı ile bağını kimse yadsımamaktadır.

funduszeue.info'den sonra, yılında tahta oturan Kanuni Sultan Süleyman'ın da Anadolu'da yaşayan halkın üzerindeki baskıcı yönetim anlayışını sürdürmesi isyanlara neden olmuştur. yılındaki Süğlün Koca (Baba Zünnun) ve yılındaki Zünnunoğlu Halil isyanını, yılındaki Kalender Çelebi'nin önderlik ettiği "Şah Kalender" isyanı izlemiştir. Vergi toplayanların yolsuzluklarından yakınan ve Kanuni Sultan Süleyman'ın arazi tahririni yenilemesinden zarar görenlerin de katılımı ile isyan kısa sürede Kırşehir, Ankara, Çorum, Amasya, Tokat, Maraş, Sarız ve Elbistan'ı da kapsayan geniş bir alana yayılmıştır. funduszeue.info zamanında tımarları (TIMAR:Osmanlı toprak düzeninde, yıllık geliri üçbin akçeden yirmibin akçeye kadar olan,genellikle sipahi denen asker sınıfına hizmet karşılığı olarak verilen dirlik.) ellerinden alınan Dulkadiroğlu sipahilerininde katılımı ile, Kalender Çelebi'nin önderliğindeki isyancılar kişiden fazla bir kuvvet haline geldiler. Mohaç seferinden dönen Kanuni, ayaklanmayı bastırması için Sadrazam İbrahim Paşa'yı görevlendirdi. İbrahim Paşa'nın, Anadolu Beylerbeyi Behram Paşa komutasında gönderdiği öncü Osmanlı kuvvetleri, Kalender Çelebi önderliğindeki isyancılar tarafından bozguna uğratılır. Gittikçe büyüyen ve kuvvetlenen isyanın mevcut askeri güçle bastırılmasının zorluğunu gören Sadrazam İbrahim Paşa, Dulkadıroğlu sipahilerine tımarlarının geri verileceğini bildirerek isyancıların bölünmesini sağlar. Kalan kuvvetler arasında da çözülme başlayınca, Maraş'ın Nurhak Dağlarındaki Başsaz yaylasındaki çatışmada, isyancılar yenilgiye uğradı. Ayaklananların başında bulunan Kalender Çelebi ve Kalender Çelebi'yi sonuna kadar yalnız bırakmayan Dulkadiroğlu beylerinden Veli Dündar'ın başları kesildi. Kalender Çelebi'nin mezarı, Hacı Bektaş Veli Dergahı içerisindeki Balım Sultan Türbesi içerisindedir. Kalender Çelebi önderliğindeki isyanın, Pir Sultan Abdal'ın deyişlerine yansıdığına dair inceleme ve değerlendirmeler, her iki ismin aynı dönemde yaşadığını göstermektedir.

Hacıbektaş yılında, Niğde'ye bağlı bir nahiye merkezidir.

Osmanlı Devleti’nin XVIII. yüzyıldan itibaren zayıflamaya başladığı dönemde, Bektaşi Tekkelerinden aldıkları destekle isyanlara karışıp, keyfi hareket eden Yeniçeri Ocağına karşı tepkiler artmıştır. funduszeue.info () tarafından yılında Yeniçeri Ocağı kapatılmış ve Bektaşilik yasaklanmıştır. Bektaşi Tekkeleri kapatılarak, Bektaşi Babalarının bir kısmı sürgüne gönderilmiş ya da idam edilmişlerdir. II. Mahmud, çıkardığı 11 Ocak tarihli fermanla, “Anadolu’daki bütün Bektaşi tekkelerinin türbe mahalleri hariç bütün binalarının yıktırılmasını eşya, emlak ve diğer gelirlerine el konulmasını” emretmiştir. Birçok Bektaşi tekkesi camiye dönüştürülmüş ve daha çok Nakşibendi tarikatına mensup şeyhlerin idaresine bırakılmıştır. Bu dönemde Hacıbektaş’taki merkez tekkeye de Nakşi Mehmed Said Efendi tayin edilmiştir. 'da tahta çıkan funduszeue.infoülmecid () döneminde Bektaşi Tekkeleri yeniden canlanmış ve II. Meşrutiyet’ten sonra bu canlanma daha da artarak sürmüştür. Hacıbektaş yüzyıl sonlarında, Ankara vilayetinin Kırşehir sancağına bağlı bir nahiye merkezidir.

MİLLİ MÜCADELE VE CUMHURİYET DÖNEMi:

ATATÜRK'ÜN HACIBEKTAŞ'A GELİŞİ:
Ulusun kurtuluşu için toplanan kongreler neticesinde bağımsızlık savaşının yürütüleceği merkez olarak Ankara seçilmişti. Sivas Kongresi sonrasında Ankara'ya gitmek üzere yola çıkan Mustafa Kemal Atatürk'ün, Alevi ve Bektaşiler için mühim bir merkez olan Hacıbektaş'a uğrayarak, Çelebi Cemalettin Efendi ve Dedebaba Postu Vekili Niyazi Salih Baba'nın desteklerini almak istiyordu. 22 Aralık tarihinde Hacıbektaş'a gelen Mustafa Kemal Paşa ve beraberindeki heyet, bir gece Hacıbektaş'ta kalmış; varolan ilişki ve destek, daha detaylı olarak ele alınmıştır. Bu görüşmenin ardından, Anadolu'daki tüm Bektaşi tekkeleri milli mücadeleye tam destek vermişler ve birer karargah gibi çalışmışlardır.

HACI BEKTAŞ VELİ TEKKESİNİN KAPANMASI: Osmanlı toplum ve eğitim hayatında önemli bir yere sahip olan tekke ve zaviyeler zamanla yozlaşmış, toplumsal yaşamda bölünme ve gruplaşmalara sebep olmuştu. Türkiye Cumhuriyeti'nin önünü açmak için tekke, zaviye, türbe ve tarikat gibi kurumların kaldırılması gerekiyordu. 30 Kasım tarihinde yürürlüğe giren sayılı "Tekke ve Zaviyeler ile Türbelerin Kapatılmasına ve Türbedarlar ile Bazı Ünvanların Men ve İlgasına Dair Kanun" ile tekke, zaviye ve türbelerin kapatılması kabul edilmiş ve bazı geleneksel ünvanların kullanılması yasaklanmıştır. Hacıbektaş'ta bulunan Hacı Bektaş Veli Dergahı'da, çıkarılan bu kanunla kapatılmıştır.

HACIBEKTAŞ'IN, NEVŞEHİR'İN İLÇESİ OLMASI: Bakanlar Kurulu'nun tarih ve sayılı kararı ile tarihinde ilçe yapılan Hacıbektaş, Kırşehir iline bağlanmıştır. Yılında Millet Partisinin kapatılması üzerine, yılında Cumhuriyetçi Millet Partisini kuran Osman Bölükbaşı, 2 Mayıs tarihinde yapılan seçimde Kırşehir ilindeki oyların çok büyük bir kısmını alarak tekrar TBMM’ne seçilir. Demokrat Parti, 20 Temmuz tarih ve   sayılı  kanunla  Nevşehir’i  il, Kırşehir’i  de ona  bağlı  bir ilçe  haline  getirerek, Kırşehir'i cezalandırır. Kırşehir’e bağlı bir ilçe olan Hacıbektaş, Nevşehir’e bağlanır. 1 Temmuz  de  çıkarılan    sayılı  kanunla, Kırşehir  yeniden  il yapılmış, Hacıbektaş ise Nevşehir’e bağlı bir ilçe olarak kalmıştır.

HACI BEKTAŞ VELİ TEKKESİNİN MÜZE OLARAK AÇILMASI: Hacı Bektaş Veli Külliyesi, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce yılları arasında restore edilmiştir. 30 Kasım tarihinde yürürlüğe giren Tekke ve Zaviyelerin kapatılmasına dair yasa ile Hacı Bektaş Veli Dergahı da kapatılmıştı. Hacı Bektaş Veli Dergahında bulunan eserler, Milli Eğitim Bakanlığı Müzeler Genel Müdürlüğü'nce gönderilen bir heyet tarafından saptanarak, önemli ve taşınabilir durumda olanlar önce Ankara Kalesindeki bir depoya, Ankara Etnografya Müzesinin kurulması ile sözkonusu müzeye taşınmıştır. 

Külliyenin geniş kapsamlı onarımına 'de Milli Eğitim Bakanlığı tarafından başlanmış, 'dan itibaren Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından devam edilmiş; büyük ölçüde aslına uygun biçimde tamir edilen külliye, 16 Ağustos tarihinde müze olarak ziyarete açılmıştır.

İlçenin bugün hala ayakta kalan tarihi yapılarından olan Hacı Bektaş Veli Dergahı, Kadıncık Ana Evi, Bektaş Efendi Türbesi Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyetindedir. Hacı Bektaş Veli Dergahı, Kültür Bakanlığı Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğünce, Hacı Bektaş Veli Müzesi olarak ziyarete açık tutulmaktadır. Karahöyük kazılarından çıkan eski çağlara ait eserler ise, Hacıbektaş Arkeoloji ve Etnografya Müzesinde sergilenmektedir.

(Hacıbektaş WEB bu metnin hazırlanmasında, Ansiklopedik bilgiler ve İrene Melikoff’un “Hacı Bektaş - Efsaneden Gerçeğe” adlı eserinden yararlanmıştır.)

M.ÖM.ÖAsur Ticaret Kolonileri Çağı
M.ÖM.ÖEski Hitit Devleti
M.ÖM.ÖHitit Orta Krallık Dönemi
M.ÖM.ÖBüyük Hitit İmparatorluk Dönemi
M.ÖEge Göç Kavimlerinin Anadolu'ya Gelmesi
M.ÖM.Ö Geç Hitit ve Frig Dönemi
M.ÖM.Ö Kimmer Akınları-Lidya Egemenliği
M.ÖM.Ö Med Egemenliği
M.ÖM.Ö Persler Dönemi
M.ÖM.S Kapadokya Krallığı Dönemi
Romalılar Dönemi
Doğu Roma (Bizans) İmparatorluğu Dönemi
Türklerin Bölgeye Yerleşmesi
Danişmendliler Dönemi
Anadolu Selçuklu Dönemi
Bölgenin Moğol Hakimiyetine Geçmesi
İlhanlı Devleti Egemenliği
Timurtaş'ın İlhanlılar'a karşı Bağımsızlığını İlanı
Timurtaş'ın öldürülmesi; İlhanlı Komutanlarından Eratra Bey Yönetimi
Bağımsız Eratra Beyliğinin Egemenliği
Karamanoğullarının Egemenliği
funduszeue.infoıt'ın Bölgeye Hakimiyeti
Timur'un Bölgeyi Karamanoğullarının Yönetimine Vermesi
Osmanlı Devleti Egemenliği
Balım Sultan'ın Bektaşiliği Kurumsallaştırması
Kalender Çelebi (Şah Kalender) Ayaklanması
Atatürk'ün Hacıbektaş'a Gelişi
Hacı Bektaş Veli Tekke'sinin Kapatılması
Hacıbektaş'ın Nevşehir'in İlçesi Olması
Hacı Bektaş Veli Müzesinin Açılışı
________________________________

arşive git->

Balkanlarda Alevilik Bektaşilik

Balkanların Türkleşmesi ve İslamlaşması sürecinde Alevi-Bektaşi düşüncesinin karizmatik inanç önderlerinin ve onlara tâbi derviş topluluklarının önemli katkılarının olduğu birçok bilimsel yayımla ortaya konulmuştur. Ömer Lütfi Barkan’ın “Kolonizatör Türk Dervişleri” olarak tanımladığı inanç önderleri, Balkanların fethinde; hem savaşın kazanılmasında kılıçları ile hem de savaştan sonra gönüllerin fethinde düşünce sistemleri ile rol oynamışlardır. Fetih sonrası bölgenin iskanı ve İslamlaşması sürecinde adlarına kurulu Alevi ocakları önemli işlevler üstlenmişlerdir. Dede, Baba, Abdal, Ata ve Sultan gibi unvanlarla anılan inanç önderlerinin Alevi inanç sisteminin temsilcileri olarak yaptıkları faaliyetleri; adlarına yazılmış velayetnâme ve menakıpnâmelerden, arşiv belgelerinden, şahsi arşivlerinde sakladıkları şecere, icazet, ferman, berat vb. belgelerden ve karizmatik inanç önderlerinin soyundan geldiğine inanılan dede ve talip topluluklarının sözlü aktarımla günümüze taşıdıkları bilgilerden öğrenmekteyiz. Adı geçen inanç önderlerinden hakkında resmi arşivlerde bilgi ve belge bulunanlardan bir kısmı üzerine çalışmaların yapıldığı bilinmektedir. Yeterli olmamakla birlikte bu çalışmalar yeni araştırma ve yayımlara yön gösterici olmuştur. Son yirmi yılda karizmatik inanç önderlerinin dede ve talip topluluklarının şahsi arşivlerinde sakladıkları belgeler üzerine de yayımlar yapılmaya başlanmıştır. Bu makalede şahsi arşivlerde kayıt altına alınan yedi belgenin saha çalışmaları, arşiv ve literatür merkezli analizi konu edilmektedir. Niğbolu’da (Nikapol) medfun Ali Koç Baba’nın adına kurulduğuna inanılan Ali Koç Baba Ocağı’nın merkezi Bulgaristan İslimiye’ye bağlı (Sliven) Alvanlar (Yablanovo) köyüdür. Ali Koç Baba Ocağı’nın soyundan geldiğini belirten ocakzade Dedelerin tamamı tarihsel süreçte Alvanlar köyünde mukim iken siyasal ve sosyal gelişmelerle bir kısmı yüzyılda Türkiye’de Trakya bölgesi başta olmak üzere Eskişehir’e göç etmişler. Ali Koç Baba Ocağı’na bağlı talip toplulukları da günümüzde Bulgaristan Alvanlar, Türkiye’de Tekirdağ, Kırklareli, Edirne, Yalova, İzmit, Eskişehir, Kütahya’da yerleşiktir. Ali Koç Baba Ocağı, ilmî mahfillerce çalışmalara konu olmuş bir Alevi ocağıdır. Bu çalışmada, Ali Koç Baba Ocaklılar üzerine Bulgaristan ve Türkiye’de gerçekleştirdiğimiz saha çalışmalarımızda tespit edip kayıt altına aldığımız yedi belge, topladığımız sözlü veriler, arşiv kayıtları ve mevcut literatür bağlamında değerlendirilecektir. Belgeler Ali Koç Baba Ocağı Dedeleri kanalıyla bize ulaştırılmıştır. Dört belge Mehmet Ali Koç, üç belge Hasan Özyiğit Dede tarafından bize teslim edilmiştir. Bu belgelerin tarih ve içerikleri hakkında kısaca şu bilgiler verilebilir: 1. belge tarihsiz bir siyadetnâme olarak kabul edilebilecek içeriğe de sahip çok yıpranmış ve bir kısmı yırtılmıştır. Kağıt ve mevcut durumu ile eski tarihli bir metin özelliklerine sahiptir. 2. belge, iki siyadetnâme metninin alt alta yapıştırılması ile tek metin şeklinde muhafaza edilmiştir. Belgelerin her ikisi de Topuz Baba lakaplı Seyyid Nureddin’in soy şeceresidir. İlki Zilhicce (Mart ), ikincisi Zilkade (Mayıs ) tarihlidir. Her iki metin de orjinal metinden yüzyılda yazıya geçirilmiş suretlerdir. 3. belge de siyadetnâmedir. Topuz Baba soyundan Seyyid Hasan’ın seyyidliğini tasdik için verilmiştir. 4 Ramazan (27 Nisan ) tarihlidir. 4. belge Topuz Baba soyundan Seyyid Ömer’in seyyidliğini konu edinen siyadetnâmedir. 29 Rebiülahir (5 Aralık ) tarihlidir. 5. belge, Topuz Baba soyundan Seyyid Saltık’ın seyyidliği ile ilgili siyadetnâmedir. 9 Zilkade (5 Haziran ) tarihlidir. 6. belge Koca Baba zaviyesinden imtiyazları görmezden gelinerek vergi talep edilmesi üzerine Şumnu kadılığına yazılan 17 Şevval (7 Haziran ) tarihli bir mürâsele belgesidir. 7. belge Şumnu kadısına gönderilen fermandır. Ferman, Elvanlar köyü merkezli Koca Baba Zaviyesi’nde alınan satılan ve zaviye için kesilen kurbanlardan vergi alınmaması emrini içermektedir. Belge 10 Ramazan (26 Ağustos ) tarihlidir. Dede ailelerinin şahsi arşivlerinden alınan yedi belgeden üçü Ali Koca Baba ve onun adına kurulan zaviye ile ilgilidir. Bu üç belgeden biri siyadetnâme içeriğine sahipken diğer ikisi Koca Baba Zaviyesi’nin imtiyazlarının tasdiğini içeren resmi evraklardır. Diğer dört belgenin hepsi Topuz Baba evlatlarının seyyidliklerinin farklı dönemlerde tasdiğini içeren siyadetnâmelerdir. Ali Koç Baba Ocaklılar hakkında bizim çalışmamızdan önce yayımlanan siyadetnâmelerde de görülen Seyyid Topuz’dan gelen seyyidlik silsileleri üzerinde yeterince durulmaması ya da görmezden gelinmesi Bulgaristan Alvanlar ve Topuzlar köyündeki inançsal örgütlenme hakkında birçok sorunun cevapsız kalmasına neden olmuştur. Bu çalışma, adı geçen belgeler ve saha çalışmamızda topladığımız veriler bağlamında Alvanlar köyünde Ali Koç Baba Ocağı dışında Topuz Baba Ocağı olarak tanımlayabileceğimiz bir Alevi ocağının varlığını ortaya çıkarmaktadır. Makalede elde ettiğimiz yeni belge bilgiler ışığında Alvanlar köyü ve Topuzlar köyünde yerleşik iki Alevi ocağının tarihsel süreçte tek köy ve tek ocak merkezli yapıya nasıl büründüğü eldeki verilerin bütünlükçü bir şekilde yorumlanması ile sunulacaktır. Anahtar Kelimeler: Alevilik, Ali Koç Baba, Topuz Baba, Ali Koç Baba Ocağı, Alvanlar (Yablonovo), Siyadetnâme.

Alevi Köyleri Listesi

Alevi Köyleri Listesi

Ocak

A+A-

İL ADIİLÇE ADIKÖY / MAHALLE ADI 
ADANASEYHANYeşiloba Mah. 
ADANACEYHANMerkez 
ADANACEYHANDorukKARIŞIK
ADANACEYHANDurhasandede 
ADANACEYHANKızıldere 
ADANACEYHANKurtkulağıKARIŞIK
ADANACEYHANMercimekKARIŞIK
ADANACEYHANNarlı 
ADANACEYHANNazımbeyKARIŞIK
ADANACEYHANYeniköy 
ADANACEYHANSarıbahçe 
ADANAÇUKUROVAKarahan 
ADANAİMAMOĞLUUluçınar 
ADANAPOZANTIBelemedik 
ADANAPOZANTIHamidiye 
ADANAPOZANTIAkçatekir 
ADANAPOZANTIKamışlı 
ADANAPOZANTIMerkez 
ADANASAİMBEYLİMerkez 
ADANASARIÇAMMerkez 
ADANASEYHANAkkapı Mah. 
ADANASEYHANMıdık Mah. 
ADANASEYHANHıdırlı 
ADANASEYHANDörtağaç 
ADANASEYHANMürseloğlu 
ADANASEYHANKarayusuflu 
ADANASEYHANKayışlı 
ADANASEYHANYalmanlı 
ADANASEYHANSalmanbeyli 
ADANASEYHANKuyumcular 
ADANASEYHANŞambayat 
ADANASEYHANMerkez 
ADANATUFANBEYLİAkçal 
ADANATUFANBEYLİAğdere 
ADANATUFANBEYLİBelbaşı 
ADANATUFANBEYLİÇiftlik 
ADANATUFANBEYLİEmirgazi 
ADANATUFANBEYLİKantozlar 
ADANATUFANBEYLİPınarlar 
ADANATUFANBEYLİÜçevler 
ADANATUFANBEYLİFatmakuyu 
ADANATUFANBEYLİHanyeri 
ADANATUFANBEYLİTaşpınar 
ADANATUFANBEYLİEvci 
ADANATUFANBEYLİAyvat 
ADANATUFANBEYLİPekmezli 
ADANATUFANBEYLİDoğanbeyli 
ADANAYUMURTALIKKırmızıdam 
ADANAYUMURTALIKSadiye 
ADANAYUMURTALIKŞeyhganim 
ADANAYUMURTALIKMerkez 
ADANAYÜREĞİRKöklüce 
ADANAYÜREĞİRKaşlıca (Nacarlı) 
ADANAYÜREĞİRAlihocalı 
ADANAYÜREĞİRHavutlu 
ADANAYÜREĞİRMerkez 
ADANAFEKETokmanaklı 
ADANAKARAİSALIBüyüktahtalı 
ADANAKARAİSALIKüçüktahtalı 
ADANAKARAİSALIİncirgediği 
ADANAKARAİSALINergizlik 
ADANAKARAİSALIKıralan 
ADANAKARATAŞBahçe 
ADANAKARATAŞDamlapınarKARIŞIK
ADANAKARATAŞMerkez 
ADANAKARATAŞMihmandar 
ADANAKARATAŞYalnızca 
ADANAKARATAŞYarbaşı 
ADANAKOZANAyşehoca Beldesi 
ADANAKOZANBucakKARIŞIK
ADANAKOZANEnler 
ADANAKOZANUluçınar 
ADANAKOZANHamamköy 
ADANAKOZANMerkez 
ADANAYUMURTALIKKırmızıdam 
ADIYAMANGÖLBAŞIÇATALAĞAÇ 
ADIYAMANGÖLBAŞIÇELİK 
ADIYAMANGÖLBAŞIHAYDARLI 
ADIYAMANGÖLBAŞIYARBAŞI 
ADIYAMANGÖLBAŞIYENİKÖY 
ADIYAMANGÖLBAŞIAKTOPRAK 
ADIYAMANBESNİAKKUYU 
ADIYAMANBESNİAKPINAR 
ADIYAMANBESNİBEŞKOZ 
ADIYAMANBESNİBURUNÇAYIR 
ADIYAMANBESNİÇAKALLI 
ADIYAMANBESNİKESMETEPE BELDESİKARIŞIK
ADIYAMANBESNİGÜMÜŞLÜ 
ADIYAMANBESNİKARALAR 
ADIYAMANBESNİKONUKLU 
ADIYAMANBESNİKÖSECELİKARIŞIK
ADIYAMANBESNİSARIÇİÇEK 
ADIYAMANBESNİTERİKLİKARIŞIK
ADIYAMANBESNİŞAMBAYAT 
ADIYAMANBESNİÇAMLICA 
ADIYAMANBESNİYUKARISÖĞÜTLÜ 
ADIYAMANMERKEZMERKEZ 
ADIYAMANMERKEZBAĞLICA 
ADIYAMANMERKEZAĞAÇKONAK 
ADIYAMANMERKEZAHMETHOCA 
ADIYAMANMERKEZAKÇALI 
ADIYAMANMERKEZATAKENT BELDESİKARIŞIK
ADIYAMANMERKEZAYDINOLUK 
ADIYAMANMERKEZBOĞAZÖZÜ 
ADIYAMANMERKEZBÖRKENEK 
ADIYAMANMERKEZBÜYÜKKIRIKLI 
ADIYAMANMERKEZÇAMGAZİ 
ADIYAMANMERKEZÇAMLICA 
ADIYAMANMERKEZÇAMYURDU 
ADIYAMANMERKEZÇATALAĞAÇ 
ADIYAMANMERKEZDAMDIRMAZ 
ADIYAMANMERKEZDARDAĞAN 
ADIYAMANMERKEZDAVUTHAN 
ADIYAMANMERKEZDOĞANLI 
ADIYAMANMERKEZDURUKAYNAK 
ADIYAMANMERKEZEKİNCİ 
ADIYAMANMERKEZELMACIKKARIŞIK
ADIYAMANMERKEZGÖKÇAY 
ADIYAMANMERKEZGÖKTEPE 
ADIYAMANMERKEZGÜNEŞLİ 
ADIYAMANMERKEZİPEKLİ 
ADIYAMANMERKEZKARAAĞAÇ 
ADIYAMANMERKEZKARAGÖL 
ADIYAMANMERKEZKARAKOÇ 
ADIYAMANMERKEZKARAHÖYÜK 
ADIYAMANMERKEZKAYACIK 
ADIYAMANMERKEZKAYAÖNÜ 
ADIYAMANMERKEZKINDIRALİ 
ADIYAMANMERKEZKIZILCAHÖYÜK 
ADIYAMANMERKEZKIZILCAPINAR 
ADIYAMANMERKEZKORUKÖY 
ADIYAMANMERKEZKOZAN 
ADIYAMANMERKEZKÖMÜR BELDESİ 
ADIYAMANMERKEZKUŞAKKAYA 
ADIYAMANMERKEZKUŞTEPEKARIŞIK
ADIYAMANMERKEZLOKMANKARIŞIK
ADIYAMANMERKEZMESTAN 
ADIYAMANMERKEZOLUKLU 
ADIYAMANMERKEZPAŞAMEZRASI 
ADIYAMANMERKEZPAYAMLI 
ADIYAMANMERKEZSARIKAYA 
ADIYAMANMERKEZTEKPINAR 
ADIYAMANMERKEZUZUNKÖY 
ADIYAMANMERKEZVARLIK 
ADIYAMANMERKEZYARMAKAYA 
ADIYAMANMERKEZYAYLADAMI 
ADIYAMANMERKEZYAYLAKONAK BELDESİ 
ADIYAMANMERKEZYAZIBAŞI 
ADIYAMANMERKEZYEDİOLUK 
ADIYAMANMERKEZSARIHARMAN 
ADIYAMANMERKEZGİRİK 
ADIYAMANMERKEZİNCEKOZ 
ADIYAMANMERKEZZİVAR 
ADIYAMANMERKEZYEŞİLYURT 
ADIYAMANMERKEZÇOKPINAR 
ADIYAMANMERKEZYAYLAKONAK 
ADIYAMANÇELİKHANAKSU 
ADIYAMANÇELİKHANÇAMLIYAYLA 
ADIYAMANÇELİKHANRECEP 
ADIYAMANÇELİKHANBALIKBURNU 
ADIYAMANKAHTABAĞLAR MAH. 
ADIYAMANKAHTAORTANCA 
ADIYAMANTUTYALANKOZ 
AFYONÇAYYeşilyurt (Uyanık) 
AFYONÇAYDeresinek 
AFYONEMİRDAĞGüneysaray 
AFYONİHSANİYEKaracaahmet 
AFYONİHSANİYEEskieymir 
AFYONİSCEHİSARAlanyurt Beldesi 
AFYONŞUHUTBozan 
AFYONŞUHUTGüneytepe 
AFYONŞUHUTKayabelen 
AFYONŞUHUTBalçıkhisar/Tekke mah. 
AFYONŞUHUTTekke 
AFYONSULTANDAĞIÜçkaya 
AFYONSULTANDAĞIMerkezKARIŞIK
AFYONSİNANPAŞAAkçaşar 
AFYONSANDIKLIDutağaçKARIŞIK
AFYONSANDIKLIGökçealanKARIŞIK
AFYONSANDIKLISelçik 
AFYONSANDIKLIAkdere mah. 
AFYONEMİRDAĞTez 
AFYONEMİRDAĞKaracalarKARIŞIK
AFYONEMİRDAĞDereköyKARIŞIK
AFYONEMİRDAĞMerkezKARIŞIK
AFYONEMİRDAĞGüneysaray 
AFYONEMİRDAĞÇatallıKARIŞIK
AKSARAYGÜLAĞAÇCumhuriyet 
AKSARAYGÜLAĞAÇAkmezar 
AKSARAYGÜLAĞAÇPınarbaşı 
AKSARAYGÜLAĞAÇSüleymanhüyüğü (Erenler) 
AKSARAYGÜLAĞAÇSaratlı 
AKSARAYGÜZELYURTBozcayurt 
AKSARAYGÜZELYURTGaziemir 
AKSARAYGÜZELYURTMandam 
AKSARAYGÜZELYURTYakacık 
AKSARAYORTAKÖYKümbet 
AKSARAYMERKEZÇağlayan 
AKSARAYMERKEZİmirgazi 
AKSARAYMERKEZMandama 
AKSARAYMERKEZSüleymanhüyüğü 
AKSARAYMERKEZMerkez 
AKSARAYMERKEZÇağıl 
AMASYAMERKEZMERKEZ 
AMASYAMERKEZÇENGELKAYI 
AMASYAMERKEZABACI 
AMASYAMERKEZALBAYRAK 
AMASYAMERKEZARDIÇLAR 
AMASYAMERKEZÇENGELKAYI 
AMASYAMERKEZBAYAT 
AMASYAMERKEZBÖKE 
AMASYAMERKEZDAMUDERE 
AMASYAMERKEZDİREKLİ 
AMASYAMERKEZGÖKDERE 
AMASYAMERKEZHALİFELİ 
AMASYAMERKEZHASABDAL 
AMASYAMERKEZKALEBOĞAZI 
AMASYAMERKEZKARAÇAVUŞ 
AMASYAMERKEZKARAİBRAHİM 
AMASYAMERKEZKARALİ 
AMASYAMERKEZKARATAŞ 
AMASYAMERKEZKARSAN 
AMASYAMERKEZKAYACIK 
AMASYAMERKEZKAYABAŞIKARIŞIK
AMASYAMERKEZKEÇİLİ 
AMASYAMERKEZKÖYCEĞİZ 
AMASYAMERKEZKÜÇÜKKIZILCA 
AMASYAMERKEZMEŞELİ ÇİFTLİĞİ 
AMASYAMERKEZÖZFINDIKLI 
AMASYAMERKEZSARIALAN 
AMASYAMERKEZSARIKIZ 
AMASYAMERKEZSARAYÖZÜ 
AMASYAMERKEZYAYLACIK 
AMASYAMERKEZSEVİNCERKARIŞIK
AMASYAMERKEZSARIYAR 
AMASYAMERKEZSAZ 
AMASYAMERKEZUYGUR KASABASI 
AMASYAMERKEZÜMÜK 
AMASYAMERKEZYAĞCIABDAL 
AMASYAMERKEZYASSIÇAL BELDESİ 
AMASYAMERKEZYEŞİLDERE 
AMASYAMERKEZYEŞİLÖZ 
AMASYAMERKEZBULDUKLUKARIŞIK
AMASYAMERKEZÇAVUŞKARIŞIK
AMASYAMERKEZİLYASKÖYKARIŞIK
AMASYAMERKEZKARAALİ 
AMASYAMERKEZTOKLUCAKKARIŞIK
AMASYAMERKEZKAYABAŞI 
AMASYAMERKEZOVASARAYKARIŞIK
AMASYAMERKEZSEVİNCEKKARIŞIK
AMASYAMERKEZTATARKARIŞIK
AMASYAMERKEZAVŞAR 
AMASYAGÖYNÜCEKARDIÇPINARI 
AMASYAGÖYNÜCEKASAR 
AMASYAGÖYNÜCEKAŞAĞI EVKERİ 
AMASYAGÖYNÜCEKBAŞPINAR 
AMASYAGÖYNÜCEKBUDOLAR 
AMASYAGÖYNÜCEKÇAYAN 
AMASYAGÖYNÜCEKÇAYKIŞLA 
AMASYAGÖYNÜCEKÇULPARA 
AMASYAGÖYNÜCEKDAVUTEVİ 
AMASYAGÖYNÜCEKILISUKARIŞIK
AMASYAGÖYNÜCEKİKİZYAKA 
AMASYAGÖYNÜCEKGAFFARLI 
AMASYAGÖYNÜCEKKERTME 
AMASYAGÖYNÜCEKKIRIKLER 
AMASYAGÖYNÜCEKKOYUNCU 
AMASYAGÖYNÜCEKKUYULU 
AMASYAGÖYNÜCEKKAVAKLI 
AMASYAGÖYNÜCEKŞARKLI 
AMASYAGÖYNÜCEKŞEYHOĞLU 
AMASYAGÖYNÜCEKTERZİ 
AMASYAGÖYNÜCEKTENCERLİ 
AMASYAGÖYNÜCEKYUKARI EVKERİ 
AMASYAGÜMÜŞHACIKÖYAKPINAR 
AMASYAGÜMÜŞHACIKÖYBALIKLI 
AMASYAGÜMÜŞHACIKÖYBEDEN 
AMASYAGÜMÜŞHACIKÖYÇAVUŞKÖY 
AMASYAGÜMÜŞHACIKÖYÇETMİ 
AMASYAGÜMÜŞHACIKÖYESLEMEZ 
AMASYAGÜMÜŞHACIKÖYGÜLLÜCE 
AMASYAGÜMÜŞHACIKÖYGÜPLÜCE 
AMASYAGÜMÜŞHACIKÖYGÜVENÖZÜ 
AMASYAGÜMÜŞHACIKÖYİMİRLER 
AMASYAGÜMÜŞHACIKÖYKARAKAYA 
AMASYAGÜMÜŞHACIKÖYKEÇİKÖY 
AMASYAGÜMÜŞHACIKÖYKIRCA 
AMASYAGÜMÜŞHACIKÖYKİZİROĞLU 
AMASYAGÜMÜŞHACIKÖYKONUKTEPE 
AMASYAGÜMÜŞHACIKÖYKORKUT 
AMASYAGÜMÜŞHACIKÖYKÖSELER 
AMASYAGÜMÜŞHACIKÖYKUZALAN 
AMASYAGÜMÜŞHACIKÖYMERKEZ 
AMASYAGÜMÜŞHACIKÖYSALLAR 
AMASYAGÜMÜŞHACIKÖYSARAYÖZÜ 
AMASYAGÜMÜŞHACIKÖYYAZIYERİ 
AMASYAGÜMÜŞHACIKÖYBADEMLİKARIŞIK
AMASYAGÜMÜŞHACIKÖYDOLUCAKARIŞIK
AMASYAHAMAMÖZÜÇAYKÖY 
AMASYAHAMAMÖZÜDAMLADERE 
AMASYAHAMAMÖZÜHIDIRLAR 
AMASYAHAMAMÖZÜMERKEZ 
AMASYAHAMAMÖZÜMAĞARAOBRUĞU 
AMASYAHAMAMÖZÜYEMİŞEN 
AMASYAHAMAMÖZÜYUKARI OVACIKKARIŞIK
AMASYAMERZİFONBALGÖZE 
AMASYAMERZİFONÇAMLIKÖY 
AMASYAMERZİFONDERİNÖZ 
AMASYAMERZİFONDİPHACI 
AMASYAMERZİFONELMAYOLU 
AMASYAMERZİFONEYMİR 
AMASYAMERZİFONGÜMÜŞTEPE 
AMASYAMERZİFONHACET 
AMASYAMERZİFONHACIYAKUP 
AMASYAMERZİFONHAYRETTİN 
AMASYAMERZİFONHIRKA 
AMASYAMERZİFONKARACAKAYA 
AMASYAMERZİFONKARAMAĞARA 
AMASYAMERZİFONKARATEPE 
AMASYAMERZİFONKAYADÜZÜ 
AMASYAMERZİFONKİREYMİR 
AMASYAMERZİFONKUYUCAK 
AMASYAMERZİFONKÜÇÜKÇAY 
AMASYAMERZİFONLADİKİN 
AMASYAMERZİFONMERKEZ 
AMASYAMERZİFONMEŞEPINAR 
AMASYAMERZİFONOYMAAĞAÇ 
AMASYAMERZİFONOYMAK 
AMASYAMERZİFONSARIGAZEL 
AMASYAMERZİFONSARIÖZÜ 
AMASYAMERZİFONSARIKÖY 
AMASYAMERZİFONSÖĞÜTLÜ 
AMASYAMERZİFONYAKUPKÖY 
AMASYAMERZİFONYAYLACIK 
AMASYAMERZİFONALICIK 
AMASYAMERZİFONALİŞARKARIŞIK
AMASYASULUOVAARUCAK 
AMASYASULUOVAHACIBAYRAM 
AMASYASULUOVAKAZANLI 
AMASYASULUOVAMERKEZ 
AMASYATAŞOVAMERKEZ 
ANKARAÇUBUKİKİPINAR 
ANKARAÇUBUKÇİT 
ANKARAÇUBUKDEMİRCİ 
ANKARAÇUBUKAŞAĞI EMİRLER 
ANKARAÇUBUKYUKARI EMİRLER 
ANKARAÇUBUKYUKARI KARAKÖY 
ANKARAÇUBUKAŞAĞI KARAKÖY 
ANKARAÇUBUKDALYASAN 
ANKARAÇUBUKKARAAĞAÇ 
ANKARAÇUBUKMEŞELİ 
ANKARAÇUBUKKÖSRELİK 
ANKARAÇUBUKDAĞKALAFAT 
ANKARAÇUBUKSARISU 
ANKARAÇUBUKSUSUZ 
ANKARAÇUBUKMAHMUTOĞLAN 
ANKARAÇUBUKÖMERCİK 
ANKARAÇUBUKSARIKOZ 
ANKARAÇUBUKSELE 
ANKARAÇUBUKKARGIN 
ANKARAÇUBUKOVACIK 
ANKARAÇUBUKKUYUMCU 
ANKARAÇUBUKTEPEKÖY 
ANKARAKALECİKAFŞAR 
ANKARAKALECİKELMAPINAR 
ANKARAKALECİKHANCILI 
ANKARAKALECİKKARATEPE 
ANKARAKALECİKTAVŞANCIK 
ANKARAKALECİKSATILARKÖY 
ANKARAKALECİKYÜZBEYLİ 
ANKARAKEÇİÖRENİNCİRLİ 
ANKARABEYPAZARIKARAŞAR 
ANKARABEYPAZARISARAYKÖY 
ANKARABEYPAZARIKÖSELER 
ANKARABEYPAZARIKABACA 
ANKARABEYPAZARIDERELİ 
ANKARAGÖLBAŞIKIRIKLI 
ANKARAGÖLBAŞISOĞULCAK 
ANKARAGÖLBAŞIMAHMATLIBAHÇE 
ANKARAALTINDAĞAYDINCIK 
ANKARAALTINDAĞKARAKÖY 
ANKARAALTINDAĞMERKEZ 
ANKARAHAYMANASERİNYAYLA 
ANKARAHAYMANAKUTLUHAN 
ANKARAHAYMANAÇALIŞ 
ANKARAHAYMANAÇELTİKLİ 
ANKARAHAYMANAÇEKİRGE 
ANKARAHAYMANAGÜZELCE 
ANKARAHAYMANAKALE 
ANKARAHAYMANAKARACÖREN 
ANKARAHAYMANAKARAHOCA 
ANKARAHAYMANAKOYUNLU 
ANKARAHAYMANASAATLİ 
ANKARAHAYMANASIĞIRCIK 
ANKARAHAYMANAŞEREFLİ 
ANKARAHAYMANATOTAK 
ANKARAHAYMANAYAMAK 
ANKARAHAYMANAYENİKÖY 
ANKARAHAYMANAYURTBEYLİ 
ANKARAŞABANÖZÜBULGURCU 
ANKARAŞABANÖZÜÇAPAR 
ANKARAŞABANÖZÜKUTLUŞAR 
ANKARAŞABANÖZÜÖZBEK 
ANKARABALAAŞIKOĞLU 
ANKARABALAABİLHAS 
ANKARABALABAHÇE 
ANKARABALABELÇARSAK 
ANKARABALABÜYÜKBAYAT 
ANKARABALABÜYÜKBOYALIK 
ANKARABALAÇATALÇEŞME 
ANKARABALAÇATALÖREN 
ANKARABALAGÜLBAĞI 
ANKARABALAKARAHAMZALI 
ANKARABALAKARADALAK 
ANKARABALAKEKLİCEK 
ANKARABALAKOÇYAYLA 
ANKARABALAKÜÇÜKBAYAT 
ANKARABALAKÜÇÜKBOYALIK 
ANKARABALASIRAPINAR 
ANKARABALATOLKÖY 
ANKARABALAÜÇEM 
ANKARABALAYENİKÖY 
ANKARABALAYENİYAPANŞEYHLİ 
ANKARAMAMAKTUZLUÇAYIR 
ANKARAÇANKAYAYAKUPABDAL 
ANKARAÇANKAYAÇİNÇİNBAĞLARI MAH. 
ANKARAÇANKAYADİKMEN 
ANKARAÇANKAYAÇÖKÇEYURT 
ANKARAÇANKAYAGÖKÇEYURT 
ANKARAÇANKAYAKEKLİKPINARI 
ANKARAŞ.KOÇHİSARALTINBAŞAK 
ANKARAYENİMAHALLEBATIKENT 
ANKARAYENİMAHALLEÇAYYOLUKARIŞIK
ANTALYAALANYAKARGICAKKARIŞIK
ANTALYAALANYATOSMUR 
ANTALYAALANYAOBAÇAYI 
ANTALYAELMALITEKKE 
ANTALYAELMALIAKÇAENİŞ 
ANTALYAELMALIÇAYBAŞI 
ANTALYAELMALIDEĞİRMENKÖY 
ANTALYAFİNİKEALACADAĞ 
ANTALYAFİNİKEALİKAHYA 
ANTALYAFİNİKEARİFKÖY 
ANTALYAFİNİKEÇATALLAR 
ANTALYAFİNİKEGÖKBÜK 
ANTALYAFİNİKETURUNÇOVA 
ANTALYAFİNİKEMENEVŞELİK 
ANTALYAFİNİKEVELİKAHYA 
ANTALYAFİNİKEYUVALILARKARIŞIK
ANTALYAKEMERÇAMYUVA 
ANTALYAKEMER / GÖYNÜKDEĞİRMENDERE MAH. 
ANTALYAKEMERKUZDERE MAH. 
ANTALYAKEPEZALTINOVA MAH.KARIŞIK
ANTALYAKEPEZSÜTÇÜLER 
ANTALYAKEPEZDUACI MAH. 
ANTALYAKEPEZ/VARSAKMENDERES MAH. 
ANTALYAKORKUTELİBÜYÜKKÖYKARIŞIK
ANTALYAKORKUTELİKIRKPINARKARIŞIK
ANTALYAKONYAALTIKARATEPE MAH. 
ANTALYAKUMLUCABAYMAK 
ANTALYAKUMLUCABEŞİKÇİ 
ANTALYAKUMLUCAÇALKA 
ANTALYAKUMLUCAGÖDENE 
ANTALYAKUMLUCAKAĞAZ 
ANTALYAKUMLUCAHIZIRKAHYA 
ANTALYAKUMLUCATOPTAŞ 
ANTALYAKUMLUCAALTINKAYA 
ANTALYAKUMLUCAKARACAÖREN 
ANTALYAMANAVGATDOLBAZLAR 
ANTALYAMANAVGATGÜLTEPEKARIŞIK
ANTALYAMANAVGATSARILARKARIŞIK
ANTALYAMANAVGATSORGUN 
ANTALYAMANAVGATBEREKET 
ANTALYAMANAVGATSAGİRİN 
ANTALYAMANAVGATILICAKÖY 
ANTALYAMANAVGATSELEALTI 
ANTALYAMANAVGATYEMİŞLİ 
ANTALYAMURATPAŞAKONUKSEVER MAH.KARIŞIK
ANTALYAMURATPAŞAETİLER 
ANTALYAMURATPAŞAKIZILARIK 
ANTALYAMURATPAŞAYEDİYAR 
ANTALYAMURATPAŞASERİK 
ANTALYAMERKEZVARSAK BELDESİKARIŞIK
ANTALYAMERKEZALTINOVA 
ANTALYAMERKEZKARATEPE MAH. 
ANTALYAMERKEZÇAKIRLAR 
ANTALYAMERKEZKIZILARIK 
ANTALYAMERKEZZEYTİN 
ANTALYASERİKGEBİZKARIŞIK
ANTALYASERİKÜRÜNDÜ 
ANTALYASERİKKÜRÜŞ 
ANTALYASERİKYANKÖYKARIŞIK
ANTALYASERİKMACAR 
ANTALYASERİKMERKEZ 
ANTEPYAVUZELİSARILAR 
ANTEPYAVUZELİŞENLİKÇE 
ANTEPYAVUZELİKUZUYATAĞI 
ANTEPYAVUZELİGÖÇMEZ 
ANTEPYAVUZELİBÜLBÜL 
ANTEPYAVUZELİAŞAĞIKAYABAŞI 
ANTEPYAVUZELİYARIMCA 
ANTEPYAVUZELİYUKARIYENİKÖY 
ANTEPARABANHASANOĞLU 
ANTEPARABANKARABABA 
ANTEPARABANBAŞPINAR 
ANTEPARABANALTINPINAR 
ANTEPARABANGÜMÜŞPINAR 
ANTEPNURDAĞIBALIKALAN 
ANTEPNURDAĞIEMİRLER 
ANTEPNURDAĞIATAKÖY 
ANTEPNURDAĞIİÇERİSU 
ANTEPNURDAĞIİKİZKUYU 
ANTEPNİZİPKÖSELER 
ANTEPISLAHİYEBAYRAKTEPE 
ANTEPISLAHİYEERENLER 
ANTEPISLAHİYEKABAKLAR 
ANTEPISLAHİYEYENİKÖY 
ANTEPISLAHİYENURDAĞI 
ANTEPISLAHİYEATMALI 
ANTEPISLAHİYEHORTLAR 
ANTEPOĞUZELİDOĞANPINAR 
ANTEPOĞUZELİBELÖREN 
ANTEPOĞUZELİBEŞDELİ 
ANTEPOĞUZELİÇATALSU 
ANTEPOĞUZELİÇAYBAŞI 
ANTEPOĞUZELİDOKUZYOL 
ANTEPOĞUZELİDUTLUCA 
ANTEPOĞUZELİSERGİLİ 
ANTEPŞAHİNBEYBOSTANCIK 
ANTEPŞAHİNBEYTÖRELİ 
ANTEPŞAHİNBEYKİLLİK 
ANTEPŞAHİNBEYKAZIKLI 
ANTEPŞAHİNBEYÇAPALI 
ANTEPŞAHİNBEYKÜLECİK 
ANTEPŞAHİNBEYKARAÇOMAK 
ANTEPŞAHİNBEYHACIKÖPRÜ 
ARDAHANMERKEZAlağöz 
ARDAHANDAMALKonuksever mah. 
ARDAHANDAMALÇaybaşı mah. 
ARDAHANDAMALSerhat mah. 
ARDAHANDAMALBurmadere 
ARDAHANDAMALDereköy 
ARDAHANDAMALİkizdere 
ARDAHANDAMALKalender 
ARDAHANDAMALOtağlı 
ARDAHANDAMALSeyitören 
ARDAHANDAMALTepeköy 
ARDAHANDAMALEskikılıç 
ARDAHANDAMALAşağı Gündeş 
ARDAHANDAMALKaldendere 
ARDAHANDAMALObrucak 
ARDAHANDAMALÜçdere 
ARDAHANDAMALYukarı Gündeş 
ARDAHANGÖLEGülistan 
ARDAHANGÖLEKalecik 
ARDAHANGÖLEYeniköy 
ARDAHANGÖLEKoyunlu 
ARDAHANHANAKKoyunpınar 
ARDAHANHANAKİncedere 
ARDAHANHANAKÇimliçayır 
ARDAHANHANAKMerkez 
ARDAHANHANAKÇavdarlı 
ARDAHANHANAKÇatköy 
ARDAHANHANAKGüneşgören 
ARDAHANHANAKÇiçeklidağ 
ARDAHANHANAKSerinkuyu 
ARTVİNYUSUFELİKılıçkaya 
AYDINEFELERYılmazköy 
AYDINBOZDOĞANAsmaköy 
AYDINBOZDOĞANAlamut 
AYDINBOZDOĞANAkçay mah. 
AYDINBOZDOĞANMerkez 
AYDINÇİNEDutluoluk Mah. 
AYDINÇİNESoğukoluk mah 
AYDINÇİNEYeniköy Mah. 
AYDINÇİNEAkçaova 
AYDINGERMENCİKKızılcapınar Mah. 
AYDINGERMENCİKTekin 
AYDINGERMENCİKTuranlar 
AYDINİNCİRLİOVAAkçeşme 
AYDINİNCİRLİOVAİkizdere 
AYDINİNCİRLİOVAAcarlarKARIŞIK
AYDINKARACASUAlemler 
AYDINKARACASUEsençay 
AYDINKARACASUYenice BeldesiKARIŞIK
AYDINKARACASUMerkez 
AYDINKUYUCAKSarıcaova 
AYDINKUYUCAKTaşolukKARIŞIK
AYDINKUYUCAKYamalakKARIŞIK
AYDINKUYUCAKAzizabatKARIŞIK
AYDINKUYUCAKfunduszeue.info 
AYDINSÖKEBurunköy 
AYDINSÖKEGüneyyaka 
AYDINSÖKEGüzeltepe 
AYDINSÖKEPamukçular 
AYDINSÖKEAtburgazıKARIŞIK
AYDINSÖKEBağarasıKARIŞIK
AYDINSÖKESofular 
AYDINSÖKEMerkez 
AYDINSÖKEOrtaklar 
AYDINSÖKECumhuriyet 
AYDINMERKEZYılmazköy 
AYDINMERKEZTerziler 
AYDINMERKEZAkçeşme 
AYDINMERKEZGüneykaya 
AYDINMERKEZKızılcapınar 
AYDINMERKEZReşadiye 
AYDINMERKEZAtburgazıKARIŞIK
AYDINNAZİLLİDallıca 
AYDINNAZİLLİMerkez 
AYDINKOÇARLIBüyükdere 
AYDINKOÇARLISobuca 
AYDINKOÇARLIAtatürk 
AYDINKOÇARLIŞahinciler 
BALIKESİRALTIEYLÜLAYNAOĞLU MAH. 
BALIKESİRALTIEYLÜLÇİFTLİKKÖY MAH. 
BALIKESİRALTIEYLÜLÇUKURHÜSEYİN MAH. 
BALIKESİRALTIEYLÜLGÖKÇEÖREN MAH. 
BALIKESİRALTIEYLÜLİNKAYA 
BALIKESİRALTIEYLÜLKARAMANLAR 
BALIKESİRALTIEYLÜLKUŞKAYA 
BALIKESİRALTIEYLÜLMACARLAR 
BALIKESİRALTIEYLÜLORTAMANDIRA 
BALIKESİRALTIEYLÜLTÜRKALİ 
BALIKESİRKARESİDELİKLİTAŞ MAH. 
BALIKESİRKARESİYAYLACIK 
BALIKESİRKARESİKABAKDERE 
BALIKESİRALTIEYLÜLALİAĞA 
BALIKESİRALTIEYLÜLYEŞİLYURT 
BALIKESİREDREMİTARITAŞI 
BALIKESİREDREMİTBEYOBA 
BALIKESİREDREMİTÇAMCI 
BALIKESİREDREMİTDOYURAN 
BALIKESİREDREMİTHACIHASANLAR 
BALIKESİREDREMİTKAVLAKLAR 
BALIKESİREDREMİTMEHMETALAN 
BALIKESİREDREMİTTAHTAKUŞLAR 
BALIKESİREDREMİTGÜRE KASABASIKARIŞIK
BALIKESİREDREMİTAVCILARKARIŞIK
BALIKESİREDREMİTKIZILÇUKUR 
BALIKESİREDREMİTYÖRÜKOBASI (POYRALI) 
BALIKESİRBİGADİÇAKYAR 
BALIKESİRBİGADİÇELYAPAN 
BALIKESİRBİGADİÇGÜVEMÇETMİ 
BALIKESİRBİGADİÇKOZPINAR 
BALIKESİRBİGADİÇÖZGÖREN 
BALIKESİRBİGADİÇYEŞİLDERE 
BALIKESİRBURHANİYETAHTACI 
BALIKESİRBURHANİYEPELİTKÖY BELDESİKARIŞIK
BALIKESİRGÖNENKİLLİK 
BALIKESİRGÖNENTAŞTEPE 
BALIKESİRGÜREYASSICALI 
BALIKESİRMANYASKALEBAYIRI 
BALIKESİRMANYASKAPAKLI 
BALIKESİRMANYASHAYDARKÖY 
BALIKESİRMANYASÇALKÖY 
BALIKESİRMANYASHEKİMKÖY 
BALIKESİRBANDIRMAÇEPNİ 
BALIKESİRKEPSUTMEHMETLER 
BALIKESİRKEPSUTARMUTLU 
BALIKESİRSINDIRGIKOCASİNAN 
BALIKESİRSUSURLUKDANAVELİ 
BALIKESİRDURSUNBEYTEPEKÖY 
BALIKESİRDURSUNBEYHACILAR 
BALIKESİRSAVAŞTEPEKONGURCA 
BALIKESİRBALYAKOCABÜK 
BALIKESİRBALYADEĞİRMENDERE 
BALIKESİRİVRİNDİSoğanbükü 
BALIKESİRMERKEZAliağa 
BALIKESİRMERKEZAynaoğlu 
BALIKESİRMERKEZBahçedereKARIŞIK
BALIKESİRMERKEZÇiftlikköy 
BALIKESİRMERKEZÇukurhüseyin 
BALIKESİRMERKEZDeliktaş 
BALIKESİRMERKEZGökçeören 
BALIKESİRMERKEZİnkaya 
BALIKESİRMERKEZKabakdere 
BALIKESİRMERKEZKaramanlar 
BALIKESİRMERKEZKuşkaya 
BALIKESİRMERKEZMacarlar 
BALIKESİRMERKEZOrtamandıra 
BALIKESİRMERKEZPamukçu kasabası 
BALIKESİRMERKEZTürkali 
BALIKESİRMERKEZYaylacık 
BALIKESİRMERKEZYeşilyurt 
BATMANMERKEZBinatlı 
BAYBURTMERKEZDEMİRIŞIK 
BAYBURTMERKEZAltıntepe 
BAYBURTMERKEZMerkez 
BAYBURTMERKEZKalecik 
BAYBURTMERKEZHARMANÖZÜ 
BAYBURTMERKEZKIRATLI 
BAYBURTMERKEZYAYLALAR 
BAYBURTMERKEZYENİKÖY 
BAYBURTDEMİRÖZÜDAMLICA 
BAYBURTDEMİRÖZÜYAKUPABDAL 
BAYBURTDEMİRÖZÜfunduszeue.infoAŞ 
BAYBURTDEMİRÖZÜDoğanaslan 
BAYBURTDEMİRÖZÜGelengeç 
BAYBURTDEMİRÖZÜGülalihayık 
BİLECİKMERKEZAbbaslık 
BİLECİKMERKEZMerkez 
BİLECİKMERKEZKapaklı 
BİLECİKBOZÜYÜKKızılcapınar 
BİLECİKBOZÜYÜKMerkez 
BİLECİKBOZÜYÜKÇaydere 
BİLECİKBOZÜYÜKKuyupınar 
BİLECİKGÖLPAZARIKüçüksusuz 
BİLECİKGÖLPAZARIAktaş 
BİLECİKGÖLPAZARIBeşevler 
BİLECİKGÖLPAZARIMerkez 
BİLECİKPAZARYERİEsemen 
BİLECİKOSMANELİMerkez 
BİLECİKSÖĞÜTMerkez 
BİNGÖLADAKLICafran 
BİNGÖLADAKLIMaskan 
BİNGÖLADAKLIGüngörsünKARIŞIK
BİNGÖLADAKLIBağlarpınarıKARIŞIK
BİNGÖLADAKLIGökçeliKARIŞIK
BİNGÖLADAKLIKozluKARIŞIK
BİNGÖLADAKLIKuşçimeniKARIŞIK
BİNGÖLADAKLIDöşlüceKARIŞIK
BİNGÖLADAKLIHarikKARIŞIK
BİNGÖLADAKLISerikKARIŞIK
BİNGÖLADAKLIÇamlıca 
BİNGÖLADAKLISarıdibek 
BİNGÖLADAKLIKabaçalı 
BİNGÖLADAKLIDoluçay 
BİNGÖLADAKLIAltınevler 
BİNGÖLADAKLIDolutekne 
BİNGÖLADAKLI

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası