spor hekimliği nelere bakar / Spor hekimliği nedir, hangi hastalıklara bakar?

Spor Hekimliği Nelere Bakar

spor hekimliği nelere bakar

Bölümümüzde üç öğretim üyesi ve araştırma görevlileri aktif olarak hizmet vermektedir. Anabilim dalımızda çeşitli hastalıkların cerrahi dışı tedavisinde gerekli olduğu durumlarda PRP (trombositten zengin plazma), proloterapi, hyaluronik asit gibi enjeksiyon tedavileri ve kuru iğneleme yöntemleri uygulama altyapısı mevcuttur. Bölümümüz bünyesinde:

- Genel sporcu sağlığı değerlendirmeleri,

- Spor yaralanmalarından korunma, performansın geliştirilmesi, beslenme, doping konularında sporcuların bilgilendirilmesi,

- Spor yaralanmaları tanı ve tedavisi

- Ameliyat öncesi ve sonrası sportif rehabilitasyon

- Spor öncesi taramalar, spora yönlendirme, sporcu lisans muayeneleri

- Kronik hastalıklar için egzersiz reçeteleri

- Omuz, diz, kalça, dirsek ayak bileğine özel egzersiz protokolleri

- Kas gücü ve eklem hareket açıklığı ölçümü

Biyomekanik değerlendirme gibi birçok hizmet çeşitli seviyelerden sporla uğraşan hastalarımıza sunulmaktadır.

Cerrahi gereksinimi olan rahatsızlıklarda artroskopi ve spor cerrahisi konusunda üniversitemiz Ortopedi ve Travmatoloji AD’nın deneyimli öğretim üyeleriyle iş birliği içinde çalışılmaktadır. Bölümümüzde “Biodex İzokinetik Sistem 3, Cryo-Cuff Soğuk Kompresyon Sistemi, Basış Analiz Aynası Compex MI-Sport  TENS Cihazı, El Kavrama Dinamometresi” cihazları bulunmaktadır.

Biodex İzokinetik Sistem

Egzersiz üçe ayrılır:

- İzotonik: Sabit bir ağırlıkla yapılan hareket, elimize ağırlık alıp dirseği bükme gibi egzersizler

- İzometrik: Eklemde hareket olmadan sadece kası kasıp, bırakma tipi egzersizler

- İzokinetik: Sabit açısal hızla hareket edilerek yapılan egzersizler

İlk iki egzersizi yapmak için minimal alet yeterli iken, izokinetik egzersiz yapabilmek için özel düzeneklere ihtiyaç vardır. İzokinetik egzersizde eklemdeki açısal hız sabit olduğu için, hızı artırmaya çalışmak kasın maksimum yüklenmesine olanak sağlar ve dolayısı ile kaslardaki kuvvet artışı en üst düzeye çıkmaktadır. İzokinetik sistemler bu üç tip egzersizi de oluşturabilirler. Ayrıca izokinetik sistem kasın kuvvetini niteliksel olarak ölçebilir, dolayısı ile sporcuların kuvvetlerini karşılaştırma olanağı ve ileri dönük olarak sporcunun kuvvet gelişimini takip etme imkanı sağlarlar. Bunlara ek propriyoseptif duyu (eklem pozisyonu) ölçümüne de olanak sağlayan bu sistem çeşitli birçok araştırmada kullanılmaktadır. Klinikte özellikle ön çapraz bağ ameliyatı sonrası spora dönüşün planlanmasında ve rehabilitasyonun yönlendirilmesinde de kullanılmaktadır.

Cryo-Cuff Cihazı

Kas-iskelet sistemi yaralanmalarında erken tedavinin iki önemli basamağı, soğuk ve kompresyon (basınç) uygulamadır. Bu cihaz erken dönem diz, ayak bileği, omuz yaralanmalarında ve operasyonları sonrasında soğuk ve kompresyonun beraber uygulanmasını sağlar. Böylece yaralanmış veya operasyon geçirmiş kişilerin erken dönemde eklem şişmelerinin minimal düzeyde tutulmasına yardımcı olur.

El Kavrama Dinamometresi

El kavrama dinamometresi ile el ve ön kol kaslarının maksimum izometrik kasılması test edilmektedir. Belirli standartlarda yapılan 3 ölçümün ortalaması baz alınmaktadır. Bu değer hastanın genel kas kuvveti ve kas iskelet sisteminin koordinasyonu ile ilgili bilgi vermekle birlikte klinikte ve çeşitli araştırmalarda kullanılabilmektedir.

Basış Analiz Aynası

Gelişim çağındaki çocuklarda ve sporcularda basış bozukluklarının değerlendirilmesi daha sonradan kinetik zincirde meydana gelecek yaralanmaların önlenmesinde ve erken müdahale açısından önem arz etmektedir. Bu amaçla koşu testiyle birlikte kliniğimizde bulunan basış analiz aynası kullanılmaktadır.

Treadmill (Koşu Testi)

Anabilim dalımızın Atletik Performans Değerlendirme Ünitesi kapsamında bulunan “treadmill” izokinetik test öncesi ısınma protokolü, klinik gereklilik halinde koşu biyomekanik analiz ve çeşitli araştırmalar için kullanılmaktadır.

Compex MI-Sport

Dışarıdan cilde bağlanan elektrotlar yardımıyla kasları ve duyu sinirlerini uyarmaya yarayan bu profesyonel elektriksel stimülatör rehabilitasyonun çeşitli aşamalarında, özellikle standart egzersiz protokollerine yanıt alınamayan dirençli vakalarda kullanılabilmektedir.

Genel Bilgiler

Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Anabilim Dalı, dalışa uygunluk muayenelerini gerçekleştiren, dalışa bağlı hastalıkların tanı ve tedavisi, çeşitli hastalıklarda yardımcı tedavi olarak Hiperbarik Oksijen Tedavisi (HBOT) uygulayan uzmanlık dalıdır. 


Tarihçemiz

        Ülkemizde yılında Kurtarma ve Sualtı Komutanlığı ile İstanbul Tıp Fakültesi arasında yapılan protokol ile Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp’ın temeli atılmıştır. İlk olarak Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Anabilim Dalı’na bağlı çalışmalar başlamış ardından yılında “Deniz ve Sualtı Hekimliği” olarak ayrılmıştır. yılında Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde (GATA) anabilim dalı, İstanbul Tıp Fakültesi’nde bilim dalı olan Deniz ve Sualtı Hekimliği, ’da GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi’nde Deniz ve Sualtı Hekimliği servisi olarak yeni binasında modern ve son teknoloji ile donatılmış hiperbarik oksijen ünitesi ile hizmet vermeye başlamıştır (Resim 1). Sağlık Bakanlığı tarafından yılında yayınlanan Tıpta Uzmanlık Tüzüğü’nde, uzmanlık alanının adı Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp olarak değiştirilmiştir. Uzmanlık süresi 18 Temmuz da yayınlanan Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Yönetmeliği’nde 3 yıl olarak belirlenmiştir. Bu süreye Enfeksiyon Hastalıkları (1 ay), Endokrinoloji (1 ay), Göğüs Hastalıkları (1 ay), Anestezi ve Reanimasyon (1 ay), Yoğun Bakım (1 ay) dallarındaki rotasyonlar dahildir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir