kalçada sivilce çıkması / Sırtta Sivilce Çıkması Durumunda Ne Yapılmalı? - Medicana Sağlık Grubu

Kalçada Sivilce Çıkması

kalçada sivilce çıkması

İltihaplı sivilce (akne) nedir, nasıl geçer?

Sivilceden (Akneden) bahsediliyorsa hepsinin ortak bir özelliği vardır: Tıkanmış gözenekler. İltihaplı sivilceyi (akneyi) iltihaplı olmayan sivilceden (akneden) ayıran nokta ise tıkanmış gözeneklerin içindeki bileşenler ve altında yatan nedenlerdir.

İltihaplı Sivilcelerin (Aknelerin) Diğer Sivilcelerden (Aknelerden) Farkı Nedir?

İltihaplı sivilce (akne) ; şişmiş, kızarmış, yağ ve ölü deri hücreleri ile derinlemesine tıkanmış gözeneklerden Propionibacterium acnes (P. acnes) olarak adlandırılan bakterinin etkisiyle ortaya çıkar. İltihaplı olmayan sivilceler (akneler) ise bunun aksine cilt yüzeyine daha yakındır ve bakteri içermez.

İltihaplı Sivilce (Akne) Türleri Nelerdir?

İltihaplı sivilceler (akneler) birbirinden farklıdır ve her iltihaplı sivilce (akne) türünde işe yarayan ayrı ayrı tedavi yöntemleri bulunur. İltihaplı sivilcelerin (aknelerin) geçmesi doğru tedavi yönteminin tercih edilmesine bağlıdır. Bu yüzden cildinizdeki sivilcenin (aknenin) türünü tespit etmeniz oldukça önemlidir.

En sık rastlanan iltihaplı sivilce (akne) türleri aşağıdaki gibidir;

  • Papüller: Bunlar küçük, pembe-kırmızı yumrular şeklinde cilt yüzeyinde görülürler.
  • Püstüller: İçi irin dolu papüllerdir.
  • Nodüller: Deri altında yerleşen daha sert pembe-kırmızı kabartılardır.
  • Kistler: Kistler en ciddi iltihaplı sivilce (akne) tipidir. Nodüller gibi cilt yüzeyinin altında bulunurlar. İrin dolu, genellikle büyük olan kistler dokunulduğunda acı verirler.

İltihaplı sivilceler (akneler) yüzde daha yaygın olarak görülse de boyun, göğüs, sırt ve omuzlarda da çıkabilir.

İltihaplı Sivilceler (Akneler) Nasıl Tedavi Edilir?

İltihaplı sivilce (akne) yayılabilir ve geçtiği zaman iz bırakabilir, bu sebeple çıktığı anda tedaviye hemen başlamak en iyisi olacaktır. Sivilce (akne) tipi ne olursa olsun ilk yapılması gereken uygun sivilce (akne) karşıtı ürünler ile günlük bakımın sağlanmasıdır. Günlük bakıma düzenli bir şekilde devam etmek gerekir. En az haftada etki beklenmeli, yağlanma kontrol altına alındığında veya sivilceler (akneler) geçtiğinde bile doğru bakım ve tedavi bırakılmamalıdır.

1. Dermozkozmetik Ürünler

İltihaplı sivilceler (akneler) için birçok farklı reçetesiz, dermokozmetik ürün mevcuttur. Aşağıdaki bilgiler ışığında bu ürünlerin içinde çoğunlukla bulunan üç ana maddeyi yakından tanıyabilirsiniz;

Benzoil peroksit:
Bu bileşen sivilce (akne) gelişiminde önemli rol oynayan P. Acnes isimli bakteriyi azaltarak yardım olur ve böylece iltihaplı sivilceyi (akneyi) azaltır. Bazı kişilerde cildi kurutup tahriş edebilir.

Salisilik asit: Bu madde cilt yüzeyinde sebumla birleşip gözenekleri tıkayan ölü hücrelerin soyulmasını ve atılmasını sağlar. Bu yolla gözeneklerin derinliklerindeki ölü hücreler ciltten arındırılır. Ayrıca iltihaplı sivilce (akne) lezyonlarının azalmalarını sağlar ve tekrar çıkmalarını önler. Salisilik asit tüm cilde uygulanabilir fakat cildin yeterince nemli olduğundan emin olunmalıdır. Çünkü bu bileşen zamanla kuruluğa neden olabilir.

Sülfür: Bu maddeyi birçok sivilce (akne) tedavi ürününde bulabilirsiniz ama en iyi sonuç hafif ve iltihaplı olmayan sivilcelerde (aknelerde) alınır. İltihaplı sivilceleri (akneleri) kötü etkilemez fakat tedavi açısından da pek bir işe yaramayacaktır.

Cilt bakım rutininize salisilik asit ve benzoil peroksit içeren bir temizleyici ekleyerek başlayabilirsiniz. Değişiklik fark edinceye kadar birkaç ay geçebilir. Unutmayın ki iltihaplı sivilce (akne) her zaman hafif ve reçetesiz cilt bakım ürünlerine cevap vermeyebilir. Özellikle de aşırı yayılmış ve tekrar tekrar oluşuyorlarsa bu ihtimal artar. Üç ay geçmesine rağmen herhangi bir değişiklik gözlemlemiyorsanız bir dermatoloğa görünmeyi düşünebilirsiniz.

2. Reçeteli İlaç Tedavileri

Semptomlarınıza bağlı olarak dermatoloğunuz bir veya birkaç reçeteli ilacın kombinasyonunu ya da topikal sivilce (akne) kremlerini önerebilir, bunlar aşağıda detaylı bir şekilde açıklanmıştır;

Topikal retinoidler: Retinoidler, ölü cilt hücrelerini temizleyen güçlü A vitamini türevleridir. Bazı reçetesiz yaşlanma karşıtı ürünlerde yer almakla beraber reçeteli ve güçlü retinoidler en çok iltihaplı sivilceler de (akneler de) etkilidir. Retinoidler, kızarıklık ve soyulmalara sebep olmasının yanı sıra, cildinizi UV ışınlarına karşı da daha hassas bir hale getirir. Bu nedenle retinoid kullanırken güneş kremi kullandığınızdan emin olmanız gerekir.

İzotretinoin:
A vitamininden türetilen bu oral ilaç, sivilce (akne) için reçete edilen en güçlü tedavilerden biridir. İzotretinoin bir dizi yan etkiye neden olabilir. Bu nedenle topikal veya sistemik diğer tedavilere cevap vermeyen veya çok şiddetli iltihaplı kistik sivilce (akne) problemi yaşayanlar için reçete edilir. Eğer hamileyseniz, emziriyorsanız ya da hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız izotretinoin kullanılmaz.

Oral antibiyotikler:
Antibiyotikler P. Acnes baskılayarak iltihaplı sivilcelerin (aknelerin) gerilemesini sağlar. İltihaplı sivilceleriniz (akneleriniz) varsa dermatoloğunuz günlük bakım ürünleri ve topikal tedaviyle birlikte ağız yoluyla alınan bir dizi antibiyotik ilaç reçete edebilir. Antibiyotikler genelde yaygın sivilcelerde (aknelerde) bakterileri kontrol altına almak için geçici olarak kullanılır.

Topikal antibiyotikler: Oral versiyonlarının aksine deriye sürülen topikal antibiyotikler sadece iki aya kadar günde iki kere şeklinde kısa bir zaman dilimi süresince alınabilir. Fakat, oral antibiyotikler kadar güçlü olmadıkları için daha hafif sivilce (akne) tiplerinde en iyi etkiyi gösterirler.

Hormon tedavileri: Bazı iltihaplı sivilcelerin (aknelerin) sebebi hormon dengesizliğidir. Bu gibi durumlarda dermatoloğunuz hormon düzenleyici ilaçlar yazabilir. Ek olarak, doğum kontrol hapları, adet döngülerinden önce ve döngü sırasında daha fazla iltihaplı sivilce (akne) yaşayan bazı kadınlar için işe yarayan bir ilaçtır. Anti-androjen ilaç türleri ise alışılmadık derecede yüksek androjen seviyelerinin neden olduğu nodüllere ve kistik akneye yardımcı olabilir.

3. Cilt Bakımı

Eğer cildinize düzenli olarak bakım yapmazsanız, iltihaplı sivilcelere (aknelere) karşı koyan hiçbir tedavi yöntemi işe yaramaz. Yukarıda bahsi geçen tedavi metotlarından en iyi verimi alabilmek için cilt bakım tavsiyelerine uyduğunuzdan emin olun;

  • Hiçbir sivilce (akne) lezyonunu patlatmaya çalışmamalısınız, bu özellikle iltihaplı sivilce (akne) için önemlidir. Bunu yapmak hem iltihaplanmayı artırır hem de iz oluşumuna yol açabilir.
  • Yüzünüzü sabah ve gece cildi tahriş etmeyen, nazik ve jel bazlı bir temizleyici ile yıkayın.
  • Siyah nokta ve gözenek genişliği sorunu yoğunsa yıkama sonrası tonik, haftalık maske veya eksfoliasyon yapan ürünlerle derin temizlik yapın.
  • Spor yaptıktan hemen sonra duş alın.
  • Temizleme rutininizi bir nemlendirici ile tamamlayın. Özellikle kuruluk olan deri bölgelerinde bu adımı atlamak cildinizdeki doğal yağları ve suyu tüketebilir. Buna karşılık, yağ bezleriniz daha fazla yağ üretir, bu da daha fazla akneye (sivilceye) yol açar. Öte yandan, nemlendiricilerin sık ve yoğun kullanımı da sivilceyi (akneyi) artırabilir. Az miktarda, özellikle kuruluk olan yerlere uygulayın. 
  • Her gün güneşten koruyucu bir krem veya güneş koruyucu içeren bir nemlendirici kullanın. Bu, cildinizi UV ışınlarından korumaya yardımcı olmakla birlikte, cildinizi güneşe karşı daha hassas hale getiren retinoidler veya diğer tedavilerde olmazsa olmaz bir adımdır.
  • Makyaj yapacaksanız, gözeneklerinizi tıkamayacak veya sivilcelerinizi (aknelerinizi) daha da kötüleştirmeyecek yağsız ve komedojenik olmayan seçenekleri deneyin. Ayrıca gece yüzünüzü yıkamadan önce makyajınızı iyice çıkardığınızdan emin olun.

İltihaplı Sivilceyi (Akneyi) Geçirmek İçin Ne Yapmalı?

İltihaplı sivilceleri (akneleri) tedavi etmek bazen imkansız bir görev gibi hissettirebilir. Yağsız bir nemlendirici, jel bazlı bir temizleyici ve sivilce (akne) izlerine karşı salisilik asit içeren basit bir cilt bakım rutini benimseyerek işe başlayın. Eğer iltihaplı sivilceniz (akneniz) hafifse, muhtemelen reçetesiz ürün ve bakım yöntemlerinden iyi sonuçlar alabilirsiniz. Bunları birkaç hafta deneyin ve sivilcenin (aknenin) nasıl tepki verdiğini gözlemleyin. Eğer birkaç ay sonra herhangi bir gelişme gözlemlemezseniz doktorunuzdan randevu alın.

İltihaplı sivilceyle (akneyle) yaşamak zorunda değilsiniz. Günümüzde birçok iyi tedavi yöntemi var ve içlerinden biri cildinizi temizlemeye yardım edecektir. Sizin için işe yarayanı bulmak sadece biraz zaman ve sabır gerektirir. Dermatoloğunuz sizi inceledikten ve sizden gerekli testleri istedikten sonra önereceği tıbbi tedaviyle çok daha hızlı bir cevap almanız mümkündür. Böylece ulaşılan sonuç sizi daha fazla mutlu eder.

“Söz konusu içerik yalnızca genel bilgilendirme amaçlıdır ve tıbbi tavsiye niteliğinde değildir. Lütfen uzman görüşüne başvurunuz”.

Kalçada Sivilce Neden Çıkar? Kalçadaki Sivilceler Nasıl Geçer? Sivilceler İçin Doğal Çözümler

Kalçada sivilce neden çıkar? Kalçada sivilce çıkması hangi vitamin eksikliğinden kaynaklanır?

Hem kadın hem de erkeklerde ortak sorunlardan biri de kalçada oluşan sivilcelerdir. Peki kalça bölgesinde sivilce oluşumu neden olur?

Kalçada sivilce özellikle çok hareket eden ve terleyen bireylerde görülür. Bunun sebebi kıl köklerinin tıkanması olabilir. Aynı zamanda vücudun diğer bölgelerinde oluşan sivilceler gibi bu sivilceler de bir sağlık sorunundan kaynaklanabilir. Öncelikle bir hekime danışılmalıdır.

Her yaş ve cinsiyette görülebilen bu sivilceler, belirli bir bölgede veya kalçanızın tamamında olabilir. Kaşıntı veya acıya sebep olabilir. İşte kalça sivilcelerinin sebepleri ve nasıl tedavi edileceği ile ilgili tüm detaylar&#;

Kalçada Sivilce Neden Çıkar? 

Kalçada Sivilce Neden Çıkar? Kalçadaki Sivilceler Nasıl Geçer? Sivilceler İçin Doğal Çözümler

Kalçanızda çıkan sivilceler aslında çoğunlukla folikülit olarak bilinen saç köklerinin etrafındaki iltihaplanmadan,dar giysiler giymekten veya ağda nedeniyle oluşan tahrişten kaynaklanır.  

Kalçadaki sivilceler özellikle de yazın oluşur. Bunun temel nedeni terdir. Çok hareketli ve terleyen bireylerde daha sık rastlanır. Terleme, kol köklerinin nemli kalmasına ve tıkanmasına neden olur. Bunun sonucunda da sivilceler oluşabilir. 

Bunun yanı sıra kalçada çıkan sivilceler başka sağlık sorunlarından da kaynaklanıyor olabilir. Stres, vitamin eksikliği, yetersiz beslenme de sivilce oluşumunun nedenlerindendir.

Kalçada Çıkan Sivilcelerin Temel Nedenleri:

  1. Terleme ve kıl köklerinin iltihaplanması
  2. Dar giysiler giyme
  3. Spor sonrası terli kıyafetlerle durma
  4. Uzun süre oturma
  5. Hormonal değişimler
  6. Yetersiz beslenme
  7. Stres

BONUS: VÜCUT AKNELERİ NEDEN OLUR?

Kalçada Sivilce Çıkması Hangi Vitamin Eksikliğinden Kaynaklanır?

Kalçada sivilce hangi hastalığın belirtisidir? Popoda sivilce çıkmasının birçok sebebi olabilir. Vitamin eksikliği doğrudan bir etkiye sahip olmasa da beslenme ve hormonal değişikliklere bağlı olarak kalça sivilceleri oluşabilir. Bu noktada öncelikle bir hekime danışılmalıdır.

Kalçadaki Sivilceler Nasıl Geçer?

Kalçadaki sivilceler için ne yapmak gerekir?

  1. Benzoil peroksit içeren bir temizleme jeli veya antibakteriyel sabunla kalçanızı yıkayın. Fazla terliyorsanız; spor yaptıktan sonra ve sabah-akşam kalça bölgenizi yıkayın.
  2. Cildinizi haftada bir kez lifle nazikçe ovalayın.
  3. Egzersiz yaparken nemi emen kumaşlar tercih edin.
  4. Terledikten sonra mutlaka duş alın. Terli beklemeyin.
  5. Bol giysiler tercih edin.
  6. Vücut losyonları, kremleri ve jelleri kullanın. Salisilik asit, laktik asit içeren ürünler tercih edebilirsiniz. (Hekime danışılmalıdır)
  7. Pamuklu iç çamaşırı tercih edin.
  8. Kıyafetlerinizi anti-alerjen deterjanlarla yıkayın.

Kalçada Çıkan Sivilceler İçin Doğal Çözümler

Öncelikle her zaman bir hekime danışılmalıdır. Daha sonra uzman yönlendirmesine göre evde doğal ürünlerle sivilceleri tedavi edebilirsiniz.

Çay ağacı yağı veya hindistan cevizi yağı gibi antibakteriyel etkili doğal yağlar ile doğal kürler hazırlayabilirsiniz. Cildinizi temizleyin. Bir pamuğa zeytinyağı veya çay ağacı yağı damlatın. Nazik hareketlerle kalçanıza masaj yapın.

Haftada bir nazikçe kese yapmayı atlamayın. Ayrıca cildi nemlendirmeyi ihmal etmeyin.

Sırtta Sivilce &#;ıkması Durumunda Ne Yapılmalı?

Cilt problemleri kişilerin hayat boyu karşılaşabileceği ve günlük hayat kalitesini olumsuz etkileyebilen önemli sağlık sorunları arasında yer alır. Toplumda görülen cilt problemlerinin başında ise akne veya sivilce gelişmesi gelir. Akne sıklıkla yüzde gelişmekle birlikte, belirli cilt koşullarına sahip kişilerde vücudun farklı bölgelerinde de ortaya çıkabilir. Bu bağlamda, yüzden sonra sivilcenin en sık görüldüğü bölgelerden biri sırt bölgesidir.

Sivilce Nedir?

Cilt dokusu, vücudu dış etkenlere koruyan ve keratin yönünden zengin deri hücrelerinin yanı sıra, çeşitli ter ve yağ bezlerinin de yer aldığı oldukça kompleks yapıya sahip bir dokudur. Ciltte yer alan salgı bezleri kişinin genetik, çevresel ve hormonal durumuna bağlı olarak normalden daha fazla salgı üretebilir. Artan salgı ile birlikte salgı bezlerine ait kanallarda tıkanıklıklar gelişerek, cilt dokusunda mikroorganizmalar için uygun üreme koşulları gerçekleşmiş olur. Sonuçta kanallardaki tıkanıklıklar ve mikroorganizmaların bu bölgede üremesi ile birlikte iltihaplı içeriğe sahip, deriden kabarık, çevresi kızarık, ağrılı olabilen lezyonlar gelişir. Bu yapılara akne veya sivilce adı verilir.

Sivilce gelişimi salgı bezlerinin çalışma düzeni, bedensel koşullar ve ciltte yaşayan mikroorganizmalar gibi farklı parametrelere bağlı olduğundan; kişiden kişiye akne yoğunluğu, gelişme sıklığı ve sivilcenin vücutta geliştiği bölgeler yönünden de farklılık gösterir. Buna göre bazı kişilerde az sayıda ve düşük şiddette akne şikâyeti ortaya çıkarken, bazı bireylerde yaşam boyu şiddetli ve çok sayıda akne gelişimi görülebilir.

Sırtta Sivilce Neden Olur?

Sivilcelerin gelişiminde temel olarak cilt dokusuna açılan ve gözenek olarak da bilinen salgı bezlerine ait kanalların çeşitli nedenlerle tıkanması ve ciltteki mikroorganizmaların bu bölgede çoğalması suçlanır. Gözeneklerde tıkanıklığa yol açan veya mikroorganizmaların çoğalmasını tetikleyen nedenler sivilce gelişimini kolaylaştırır. Aşağıdaki nedenler sivilce gelişiminin artmasıyla sonuçlanabilir:

  • Ergenlik, gebelik, adet döngüsü gibi hormonal değişiklikler ve polikistik over sendromu gibi hastalıklar salgı bezlerindeki salgı miktarını artırarak sivilce gelişimini kolaylaştırır.
  • Doğum kontrol hapları, steroid, lityum bazlı ilaç tedavileri sırasında hormon dengelerinin değişmesiyle akne gelişimi görülebilir.
  • Ciltte gözeneklerin tıkanıklığına yol açan cilt ürünlerinin kullanılması sonrasında sivilce gelişimi ortaya çıkabilir.
  • Genetik olarak sivilce gelişimine yatkınlık gösteren kişilerin çocuklarında da benzer yatkınlık izlenebilir. Yine yağlı cilde sahip kişilerde diğer bireylere göre daha sık akne gelişimi meydana gelebilir.
  • Bazı dermatolojik veya romatizmal rahatsızlıkların seyrinde ciltte yaygın akne ortaya çıkabilir.
  • Ciltte yaşayan mikroorganizmaların (flora) bozulmasına neden olan, kontrolsüz antibiyotik veya ilaç kullanımı da akne gelişimini kolaylaştırabilir.

Sırtta Sivilce Tedavisinde Ne Yapılır?

Sırtta sivilce gelişmesi durumunda, rahatsızlığın şiddeti ve yaygınlığına göre farklı tedavi yaklaşımları gündeme gelebilir. Hafif klinik tablolarda kişinin evinde uygulayabileceği çeşitli yöntemlerle rahatsızlığın kontrol altına alınması mümkünken, daha şiddetli hallerde ilaç tedavisinden yararlanılması gerekebilir.

Bu bakımdan, aşağıdaki uygulamalar evde akneyle mücadelede yardımcı olabilir:

  • Cildin hafif sabunlu suyla her gün temizlenerek, gözeneklerin ciltten dökülen doku parçacıkları ve yağ tabakasından arındırılması,
  • Saçın günlük uygun şampuan ve saç bakım ürünleriyle yıkanması, özellikle terleme sonrası duş alınması,
  • Saçın yüz ve sırt gibi bölgelere sürekli temasının engellenerek cildin yağlanmasının önüne geçilmesi, aynı bölgelerle sık el temasının engellenmesi,
  • Su bazlı olan ve komedojenik olmayan makyaj ürünlerinin kullanılmasına dikkat edilmesi,
  • Rahat ve geniş kıyafetlerin tercih edilerek gözeneklerin tıkanmasının engellenmesi,
  • Mevcut sivilcelerin patlatılmaması (aknelerin sıkılarak patlatılması sonucunda yağ tabakası çevre yayılarak diğer gözeneklerin tıkanmasına ve iltihaplanmasına yol açabilir),
  • Ciltte tahriş ve doku hasarına yol açabilen cilt ürünlerinin kullanımından kaçınılması,
  • Güneş ışığına uzun süreli maruz kalınmaması, cilt için uygun güneş kremlerinin kullanılması.

Bu önemlere rağmen şiddetli ve çok sayıda akne şikayetinin varlığında, uzman bir hekim tarafından değerlendirme yapılması oldukça önemlidir. Altta yatan bir hastalığın araştırılması gerekebildiği gibi, dermatolojik tedavilerin uygulanması gündeme gelebilir. İlaç tedavisi olarak sıklıkla topikal veya oral antibiyotikler ile bazı dermatolojik ilaç tedavileri uygulanabildiği gibi, hormonal ilaçların kullanılması gerekebilir. Bunların yanında, hekim kararıyla fotodinamik terapi, dermabrazyon, kimyasal peeling veya kortizon enjeksiyonu gibi farklı tedavi yöntemlerinden de yararlanılabilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası