pekmez faydaları ve vitaminleri / Pekmezin Faydaları Nelerdir? | NPİSTANBUL

Pekmez Faydaları Ve Vitaminleri

pekmez faydaları ve vitaminleri

Pekmezin faydaları nelerdir? Pekmezde hangi vitaminler bulunur? İşte yaraları!

Kan yapıcı özelliğiyle bilinen pekmezin faydaları saymakla bitmemektedir. İçeriğinde bolca vitamin ve mineral barındıran bu ürün kültürümüzde de yerini korumaktadır. Demir ve kalsiyum barındırması nedeniyle kemik gelişimini üst düzeye taşımaktadır. Özellikle çocukların düzenli olarak tüketmesi gereken bu ilacın birçok çeşidi bulunur. Dut , hurma, keçiboynuzu , üzüm gibi türleri bulunur. Peki, pekmezin faydaları nelerdir? Pekmez nasıl tüketilmelidir? İşte detaylar…

PEKMEZİN FAYDALARI NELERDİR?

Pekmez iyi bir enerji kaynağı olmasıyla bilinir. Ek olarak içerisinde bolca B vitamini ve diğer vitaminleri barındırır. Mineral, kalsiyum, magnezyum ve potasyum gibi temel mineralleri içerisinde barındırır. Bu nedenle insan vücuduna birçok yararı bulunur. İşte o faydaları…

PEKMEZ ENERJİ KAYNAĞIDIR

"Şeker ve diğer katkı maddeleri kullanılmadan Anadolu'da binlerce yıldır geleneksel olarak yapılan pekmez, genelde şeker bakımından zengin meyve sularının kaynatılıp konsantre edilmesiyle üretilen yoğun ve tatlı bir şuruptur. Pekmez, taze üzüm ve ihraç şansı olmayan kuru üzümden üretilmekle birlikte keçiboynuzu, elma, dut, kayısı, erik, karpuz, incir ve şeker pancarından da yapılır. Yüksek şeker içeriği nedeniyle iyi bir karbonhidrat ve enerji kaynağı olan pekmez; kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum gibi mineralleri de içerir. Pekmezin, yapıldığı meyveye göre besin içeriği değişir.

HEMEN KANA KARIŞIYOR

Karbonhidrattan zengin bir enerji kaynağı olan pekmez, glikoz ve fruktoz içeriği nedeniyle sindirime gerek kalmadan tüketildikten kısa bir süre sonra kana karışır. İçeriğindeki B (B1,B2,B3) vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, magnezyum, krom, demir zenginliğiyle de yüksek düzeyde vitamin ve mineral kaynağıdır. Ortalama 29 kalori olan bir yemek kaşığı (10 gram) pekmez yaklaşık 1 mg demir ve 40 mg kalsiyum içerir. Pekmezin gramı, yaklaşık kalorilik enerji sağlar.

KANSIZLIĞA İYİ GELİYOR

Pekmez, vücutta kolayca emilebilen demir içeriği nedeniyle kan yapımını artıran, kansızlığa iyi gelen bir besin kaynağıdır. Süt ve süt ürünlerinden sonra kalsiyum içeriği açısından en iyi kaynaklardan olan pekmez, kemik gelişimi ve sağlığı için çok önemlidir. Pekmez, içindeki zengin potasyum sayesinde kan basıncının düzenlenmesinde de oldukça etkilidir. Pekmezde bulunan antioksidanlar, vücut direncini artırarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Hastalıklara karşı koruyucu etkisi nedeniyle öksürüğe iyi geldiği ve balgam söktürdüğü bilinir.

ŞEKER HASTALARINA UYARI

Hem yetişkinlerde hem de çocuklarda 'pamukçuk' adı verilen ağız içi yaraların tedavisinde önemli rol oynar. Pekmezdeki basit şekerler kana hızlı karıştığından diyabeti olan bireylerin şeker ve bal gibi pekmezi de fazla tüketmemesi önerilir. Mineral miktarının fazla ve emilim oranlarının yüksek olması nedeniyle hamile ve emziren anneler ile iyileşme dönemindeki hastaların diyetinde olması gereken bir besindir.

TANSİYONU DA DENGELİYOR

Özellikle büyüme çağındaki küçük çocukların, kilo alamayanların, iştahsızlık ve halsizlik şikayetleri olanların beslenmesinde pekmeze yer verilmeli. Pekmez, egzama, sedef, akne ve diğer cilt hastalıklarının tedavisinde de yardımcı besin olarak kullanılır. İçeriğindeki potasyum sayesinde tansiyonu dengeleyici özelliği bulunur. Zengin besin içeriği olan pekmezi yetişkinlerin günde yemek kaşığı, çocukların ise tatlı kaşığı tüketmesi önerilir.

Pekmezin Faydaları Nelerdir? Hangi Pekmez Neye İyi Gelir?

Üzüm, incir veya dut gibi tatlı meyvelerin ezilerek kaynatılmasıyla üretilen, Anadolu’ya özgü, yoğun ve tatlı bir şurup olan pekmezin üzümden yapılanı pek tatlı, duttan yapılanı ise biraz acımsıdır. Pekmeze koyu rengini ve kıvamını veren, kaynatma işlemi sırasında kestirilen şıranın içindeki şekerlerin karamelize olup kararması ve koyu bir kıvam almasıdır. Pekmez kaynatılırken önemli olan husus bir kere kaynatılmasıdır. Şıra kaynayınca eksilme olacağından bu eksilme yerine yeniden şıra doldurulmalıdır. Aksi taktirde pekmezin kalitesi bozulur.

Pekmezin besin değerleri, kullanılan meyveye göre değişkenlik göstermekle birlikte, karbonhidrat içeriği dolayısıyla (1,kJ / kcal) iyi bir enerji kaynağıdır. B1, B2 vitaminleri ve çeşitli mineral maddeler içerdiğinden faydalı bir ilaç olarak biliniyor. Sindirim sisteminde parçalanmaya gerek kalmadan kolayca kana karıştığı için kan yapıcı özelliği de var. Peki, pekmez çeşitleri nelerdir? Hangi pekmez neye iyi gelir? Pekmezin faydaları neler? Hangi pekmez daha iyi? İşte, pekmez çeşitleri ve faydaları:


Pekmez Çeşitleri

  1. Andız (Ardıç) Pekmezi:

Andız ağacının meyvelerinden elde edilen pekmez türü, andız kozalaklarından elde edilen "andız özü"yle yapılır. Harnup pekmezi gibi bu pekmez de Mersin ve çevresinde sık yapılan bir pekmez türüdür. Bronşit, öksürük, sarılık, kaşıntı, egzama, mide bulantısı, akciğer ve karaciğere faydalı bir pekmezdir. Kan yapıcıdır ve enerji verir.

  1. Dut Pekmezi:

Duttan elde edilen pekmez türüdür. Anemik hastalarca besin olarak alınması çok yararlıdır. Özellikle mide hastalıkları, ülsere iyi gelir. Astım ve bronşit hastalıklarında, soğuğa karşı vücut direncinin arttırılmasında kullanılır. Sporcular için enerji deposudur. Bebeklerin ve çocukların zeka ve bedensel gelişimine yardımcı olur. Gargara halinde ağız ve boğaz hastalıklarında da etkilidir. Çocuklarda sıklıkla rastlanan pamukçukta da tedavi edici olarak kullanılır. Ev yapımı dut pekmezi tarifine göz atın.

  1. Üzüm Pekmezi:

Üzümden elde edilen pekmez türüdür. Vücutta kan yapımında kullanılması, enerji vermesi, iştah açması belirgin özelliklerindendir. Mide, bağırsak ve böbrekler üzerine olumlu etkileri vardır. Damar sertliğine iyi gelir ve kan dolaşımını kolaylaştırır. Üzüm pekmezi yapımı için tarif detaylarına göz atın.

  1. Keçiboynuzu Pekmezi (Harnup):

Keçiboynuzundan elde edilen pekmez türüdür. Ege ve Akdeniz yöresine has bir pekmez türü olmakla birlikte en faydalı pekmez türlerinden biridir. Doğal ve katkısız olanını tüketmek iyidir. Glikoz katkılı olanlar fayda yerine zarar verebilir. Nefes darlığına karşı oldukça etkilidir. Kolesterolün düşürülmesinde, tansiyonun dengelenmesinde yardımcıdır. Kalbe faydalıdır, kalp çarpıntısını önler. Vücudu güçlendirip, yeniler. Bağırsakları hareketlendirir. İyi beslenmesi gereken çocuklar ve gebeler için oldukça faydalı bir besin kaynağıdır. İçerdiği A , B, B2, B3, D vb. vitaminler dolayısıyla doğal güç ve besin kaynağıdır. Keçiboynuzu pekmezi nasıl yapılır sorusuna buradan ulaşabilirsiniz.


Pekmezin Faydaları Neler?

  1. İyi bir karbonhidrat ve enerji kaynağıdır, mineralleri yoğun olarak içerir.
  2. Günlük kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum gereksiniminin büyük bir kısmını karşılar.
  3. Yüksek miktarda krom içerir. Dokuların krom içeriği hamilelikte ve yaşla büyük ölçüde azalmaktadır. Bunu dengeler.
  4. Araştırmalar pekmezin thiamin, riboflavin ve demir açısından baldan daha zengin olduğunu ortaya koymaktadır. 
  5. Anemik hastalarda oldukça faydalıdır. Ayrıca dişleri ve kemikleri güçlendirici etkisi de vardır. 
  6. Bağırsak kurdu, tenya, solucan gibi bağırsak parazitlerini temizler.
  7. İltihap söktürücüdür. Karaciğeri temizler.
  8. İyileşme sürecini hızlandırır. Hastalıklara karşı bağışıklığı güçlendirir.
  9. Öksürüğü keser. Özellikle kuru öksürük için yemekten önce 1 kaşık tüketilmesi gerekir.
  10. Vücuda enerji verir, zinde tutar.
  11. Sindirim sisteminin hızlı çalışmasını sağladığı için, hazımsızlık ve kabızlığa karşı etkilidir. 

Pekmez Aç Karnına Mı Tok Karnına Mı Yenmeli?

Pekmez aç veya tok karna tüketilebilir. Ancak pekmezi tükettikten sonra mutlaka hareket edilmesi gerekir. Besin değerleri bakımından zengin olduğu için, hareketsiz durmak kalori alımına sebep olabilir.

Keçiboynuzu Özü Nasıl Tüketilir?

Keçiboynuzu özü, bebeklerde kahvaltıda 2 çay kaşığı verilmesi önerilir. (Doktor önerisiyle alınmalıdır.) Çocuklarda kahvaltıda yemek kaşığı kadar tüketilebilir. Yetişkinlerde ise sabah veya akşam aç karnına tüketilebilir. Önerilen miktar yemek kaşığıdır. Diyabet hastalarının tüketmeden önce mutlaka doktora danışması gerekir. Pekmezi sade olarak tüketmek istemiyorsanız, içme suyu ile karıştırarak meyve suyu olarak tüketebilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Tahin ve pekmezli tarifler
  2. Dut pekmezinin faydaları nelerdir?
  3. Tahin ve pekmezin faydaları
  4. Sahte bal nasıl anlaşılır?
  5. Altın karışımın faydaları nelerdir?

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası