kayseride gezilecek doğa yerleri / Kayseri'de Mutlaka Görmeniz Gereken Doğal Güzellikler

Kayseride Gezilecek Doğa Yerleri

kayseride gezilecek doğa yerleri

Kayseri Gezilecek Yerler ve Turistlik Yerler:

Sene içerisinde pek çok yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapan Kayseri’nin tarih sahnesindeki rolüne baktığımızda çok eski dönemlere dek uzandığını görüyoruz. Farklı dillerde ve dönemlerde Caesarea, Mazaka, Kaisareia gibi isimlerle anılması şehrin köklü tarihi geçmişini gözler önüne serecek bir niteliğe sahip. Kayseri bölgesindeki yerleşmelere baktığımızda buradaki ilk yerleşmelerin milattan önce ’lü yıllarda başladığını görüyoruz. Milattan önce ’li senelerde Hititler, Anadolu’ya geliyor ve Kayseri civarındaki Kültepe şehrini kuruyorlar. Şehir, ilerleyen süreçte Bizans ve Anadolu Selçuklu Devletlerine ev sahipliği yapıyor. Bununla birlikte senesine gelindiğinde ise Osmanlı sultanlarından Yavuz Sultan Selim’in şehri topraklarına kattığını da görüyoruz. Tarih çizelgesini bu şekilde incelediğimizde Kayseri’de gezilecek tarihi yerler listesinin neden bu denli kabarık olduğunu da anlamış oluyoruz.

Kayseri’de Gezilecek Yerler

Yolunuz Kayseri’ye düştüğünde şehirde gezip görmenizi önerebileceğimiz pek çok değerli mekan yer alıyor. Bahsettiğimiz gibi şehrin yaklaşık senelik bir tarihi geçmişe sahip olması bu durumu destekler bir nitelikte karşımıza çıkıyor. Kayseri gezilecek yerlerlistesi içerisinde bulunan Kültepe, Melikgazi Türbesi, Döner Kümbet, Kayseri Saat Kulesi, Yaman Dede Cami, Hunat Hatun Medresesi ve Külliyesi, Güpgüpoğlu Konağı Etnografya Müzesi gibi yerler bu bağlamda şehrin öne çıkan tarihi turistik mekanları olarak değerlendiriliyor. Kayseri gezilecek yerler doğa tutkunu misafirler için de oldukça keyifli yerlere sahip. Kayseri mesire yerleri, Gesi Bağları, Kapuzbaşı Şelaleleri Kayseri gezilecek yerler arasında turistler tarafından en çok tercih edilen yerler olarak karşımıza çıkıyor.

Kültepe: Kayseri il merkezine yaklaşık 24 kilometrelik bir uzaklıkta yer alan Kültepe, Hititlerin Anadolu’ya ilk geldiklerinde kurdukları kentler arasında yer alıyor. Kayseri’de gezilecek yerler listesi içerisinde bulunan bu mekan içerisinde çeşitli dini yapılar, dükkanlar ve de ev gibi yerleşim yerlerinin kalıntıları göze çarpıyor. Bununla birlikte Kültepe, dünya tarihi mirası açısından da değerli bir yere sahip. Asurlular tarafından kurulan büyük ticaret kolonilerinin merkezi olan Karum, bu bölgede yer alıyor. Böylelikle Kültepe, dünyadaki ilk organize ticaret merkezi olarak da biliniyo. Yine bu bölgedeki çalışmalardan elde edilen mektuplar, mühür ve anlaşma metinleri de bulunuyor. Bu tabletler, Anadolu’da bulunan ilk yazılı tabletler olarak kabul ediliyor. Aynı zamanda senesinde Unesco Dünya Belliği listesi içerisine girmeyi hak kazanıyor. Kültepe’nin bulunuş tarihi ise ’li senelere uzanıyor. Bu bölgeden çıkartılan eserler ise Kayseri Arkeoloji Müzesi içerisinde ziyaretçilerin karşısına çıkartılıyor. Yolunuz bu şehre düştüğünde dünya tarihinin bir mirası olarak da değerlendirilen Kültepe’yi ve de Kayseri Arkeoloji Müzesini ziyaret rotanız içerisine eklemenizi tavsiye ediyoruz.

Kayseri Kalesi ve Surları: Kayseri şehir merkezinde bulunan Kayseri Kalesi, 3. yüzyılda Roma Dönemi içerisinde inşa ediliyor. İnşanın ardından yaklaşık 3 yüzyıl geçtikten sonra 6. yüzyılda ise bölgede Bizans’ın hakim olduğu dönemde ise daraltılıyor. Kale ve surların günümüzdeki şekli ise Selçuklular Dönemi içerisinde veriliyor. İlerleyen dönemlerde Karamanoğulları ve Osmanlı Devleti tarafından onarımlar yaptırılan kale iç kale ve dış kale olmak üzeri iki bölümden meydana geliyor. Kayseri’de gezilecek yerler listesi içerisinde bulunan ve şehir merkezinde yer alması sebebi ile ulaşım kolaylığına sahip olan bu mekanı görmek isteyebilirsiniz.

Kayseri Mesire Yerleri: Kayseri’de gezilecek doğal yerler içerisinde karşımıza pek çok mesire alanı çıkıyor. Beştepeler Parkı, bu bağlamda ziyaret rotanız içerisine eklemediğimiz ilk mesire alanı. Park, yüksek bir konumda yer aldığı için keyifli bir Kayseri manzarasına da sahip. Uzun ve görkemli ağaçlar eşliğinde sevdikleriniz ve aileniz ile birlikte enfes bir gün geçirmek için bu mekanı tercih edebilirsiniz. Mekanda doğa yürüyüşlerinin yanı sıra piknik alanları da gününüzü renklendirmek için sizleri bekliyor. Kayseri gezilecek yerler listesi içerisinde sahip oldukları doğal ve yeşil alanlar ile öne çıkan daha fazla mekan olduğunu da sizlerle paylaşmak istiyoruz. Kınanardı Kenti Ormanı, Ali Dağ Piknik Alanı, Mimar Sinan Parkı, Gültepe Parkı şehrin uğrak yeşil alanları olarak biliniyor. Hem şehir halkı hem de turistler tarafından tercih edilen bu mekanları sizler de gezi rotanız içerisinde değerlendirmek isteyebilirsiniz.

Kapuzbaşı Şelaleleri: Kapuzbaşı Şelaleleri, iki tanesi küçük olan toplamda 7 adet şelaleden oluşuyor. Her bir şelalesi yaklaşık 40 ile 60 metre yüksekten dökülen bu şelaleler Kayseri turistik yerler listesinde ayrı bir güzelliğe sahip olarak karşımıza çıkıyor. Her bir şelale neredeyse bir dereyi besleyecek güce sahip olmakla birlikte en yüksekten dökülen şelale de dünyadaki en yüksek ikinci şelale olarak biliniyor. Yüksek ve etkileyici bir görüntüye sahip olan bu şelalelere ulaşmak için ise yaklaşık saatlik bir yolculuk gerekiyor. Hem yöre halkı hem de doğa tutkunu turistler tarafından sıklıkla tercih edilen bu mekan, Aladağlar trekking parkuru içerisindeki en güzel dinlenme noktalarından bir tanesi olarak da biliniyor. Aladağlar Milli Parkı içerisinde bulunan bu doğal güzelliğe sahip mekanı gezi rotanız içerisine eklemek isteyebilirsiniz. Yemyeşil doğanın ve akan suyun güzelliğini doyasıya çıkartmanız için bölgeyi özellikle yaz aylarında ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz.

Sultan Sazlığı (Kuş Cenneti): Kayseri’de gezilecek doğal yerler içerisinde karşımıza çıkan Sultan Sazlığı, Kayseri il merkezine yaklaşık 70 kilometrelik bir mesafede bulunuyor. Sultan Sazlığı içerisindeki ’e yakın kuş türü ve de civarında bitki türü ile bölgedeki diğer yeşil alanlardan kendisini ayırılıyor. Sazlıkta bulunan kuş türleri arasında flamingo, turna gibi kuşlar yer alıyor. Bu kuşlar yılın belli zamanlarında Sultan Sazlığı’nı dinlenmek, yavrulamak gibi amaçlarla ziyaret ediyorlar. Sultan Sazlığı bu sebeple, Kuş Cenneti olarak da anılıyor. Bununla birlikte bölgenin büyük bir kısmı, isminden de anlaşılabileceği sazlarla kaplı. Sahip olduğu kuş türleri ve de bitki çeşitleri ile kuş gözlemcileri ve doğa tutkunları tarafından sıklıkla ziyaret edilen Sultan Sazlığı’nı sizler de gezilecek yerler rotanız içerisine ekleyebilirsiniz. Mekanı ziyaret etmeniz halinde sazlıkların arasında kayıkla gezi yapabilir; arka fondaki yeşil, mavi ve de sarının her tonunu keyifle hafızalarınıza kazıyabilirsiniz.

Sultan Hanı: Kayseri gezilecek yerler listemiz içerisinde bulunan tarihi değere sahip mekanlardan bir tanesi ile karşınızdayız. Kayseri- Sivas yolu üzerinde bulunan Sultan Hanı, Kayseri’ye ortalama 47 kilometrelik bir uzaklıkta yer alıyor. yüzyıl içerisinde ’lu yıllarda Anadolu Selçuklu hükümdarlarından Alaaddin Keykubat tarafından inşa ettiriliyor. Selçuklu mimarisine ait en güzel örneklerinden olan han, ortasındaki etkileyici bir görüntüye sahip olan Köşk Mescit ile görenleri kendisine hayran bırakıyor. Han genelinde Selçuklu mimarisine ait izler varken mescit üzerinde ise Orta Asya mimarisine ait izlere rastlanıyor. Özellikle ağzı açık ejder figürleri, Orta Asya mimarisinin en önemli işaretlerinden bir tanesi olarak karşılanıyor. Figür olarak ejderin tercih edilmesinin ardında ise ejderlerin hanı kötülüklerden koruyacağına dair olan inanç olarak karşımıza çıkıyor. Kayseri’de gezilecek doğal yerler ve tarihi mekanlar listesi say say bitmeyecek bir bolluğa sahip. Sizler için hazırladığımız bu listeden de yararlanarak kendi Kayseri gezi rotanızı oluşturabilirsiniz. Sizlere keyifli ve tarih dolu bir Kayseri seyahati diliyoruz.

Erciyes Dağı

Erciyes dağı Sultan sazlığı ovalarının yanında yükselen yapısıyla yer almaktadır. Kayseri merkezden 28 km uzaklıkta bulunan eski bir volkandır. Araçla yaklaşık olarak yarım saat içinde ulaşım mümkün olmaktadır. Kayseri merkezden kalkan Develi minibüsleriyle Erciyes dağına ulaşılabilir. Ayrıca yine merkezden kalkan 13,20,, ve numaralı otobüslerle de gidilebilmektedir. Özel aracınızla seyahat etmek isterseniz Hisarcık kasabası üzerinden Tekir yaylası yönünde giderek Erciyes dağına ulaşabilirsiniz.

Erciyes dağı yılın her mevsimi görsel güzellikler sunmaktadır. Kışın kayak turizmi amacıyla baharda yürüyüş yapmak için en çok tercih edilen yerlerdendir. Erciyes dağında en çok görülen ağaç türleri arasında ilk sırada meşe ağacı bulunmaktadır. Dere boylarında kavak ağaçları, dağlık alanlarda ise ardıç ağaçları görülmekte olan türlerdendir. Dağın tepesinde bozkır ve kayalıklar bulunmaktadır.

Doğal bitki türleri arasında geven, sütleğen, kekik, peygamber çiçeği, sığır kuyruğu, defne ve yapışkan otu yer almaktadır. Bu bitki türleri bahar aylarında doğal güzelliklerin yanında mis gibi kokuların oluşmasını sağlamaktadır. Mesire alanları, kayak merkezi ve yürüyüş parkurları ile çevrilidir.

Erciyes dağı yerli ve yabancı turistlerin her mevsim tercih ettiği bir yerdir. Doğal güzellikleri ve kayak pisti sebebiyle özellikle kış ayları yoğun bir ilgi olmaktadır.

Erciyes kayak merkezi ve yayla çıkışlarında yaşa göre ücretlendirme yapılmaktadır. Her yaştan kişinin gidebileceği bir yerdir. yaş arası çocuklar için çıkışlar ücretsizdir. yaş arası çıkış ücretleri 9 TL- TL, 13 yaşından büyükler için 17 TL TL arasındadır. Çıkış özelliklerine göre fiyat belirlenmektedir.

Kapuzbaşı Şelalesi

Kapuzbaşı şelalesi Yahyalı ilçesine bağlı Kapuzbaşı köyünde bulunmaktadır. İsmini köyün isminden almaktadır. Kayseri şelale arası km’dir. Kapuzbaşı şelalesine gitmek için Yahyalı’dan günde iki defa kalkan dolmuşlarla ulaşım sağlanabilir. Özel aracınızla veya tur firmalarıyla ulaşım da mümkün olmaktadır. Taksi ile de şelaleye ulaşmak için bir alternatiftir.

Kapuzbaşı şelalesi Kayseri’de görmeniz gereken doğal güzelliklerin başında yerini almaktadır. Kapuzbaşı şelalesinde birden fazla şelale bulunmaktadır. Bu şelalelerden bir tanesi Türkiye’nin en yüksek şelalesi olarak bilinmektedir. Ayrıca dünyanın en yüksek ikinci şelalesi olarak gösterilmektedir. Kapuzbaşı şelalesinin bulunduğu alanda restoran, kafe ve ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz tesisler bulunmaktadır. Piknik ve mesire alanları bulunan şelale bölgesinde ailenizle keyifli bir gün geçirebilirsiniz.

Kapuzbaşı şelaleleri kamp alanına da sahiptir. En çok yaz aylarında tercih edilen bölgenin havası çok ferah ve serindir.

Halka açık olan bölgeye giriş ücretleri indirimli 4 TL normal bilet ücreti 8 TL olarak belirlenmiştir.

Zamantı Irmağı

Kayseri Yahyalı ilçesi sınırlarında bulunan Zamantı ırmağı 51 km uzunluğundadır. Kayseri’den Zamantı ırmağı km’dir. Şehir merkezinden kalkan ve numaralı otobüslerle Zamantı ırmağına ulaşım mümkündür. Özel aracınızla D Kayseri Malatya kara yolu üzerinden ulaşım sağlamanız mümkündür. Taksi kullanarak da Zamantı ırmağına gidilebilir.

Zamantı ırmağı heyecan tutkunlarının rafting için tercih ettiği bir yerdir. Rafting alanı 13 km uzunluğundadır. Bu bölgede mart ayından başlayıp ekim ayının ortasına kadar rafting yapılması mümkün olmaktadır. Yerli ve yabancı turistlerin doğal güzellikleri ve rafting imkanı sebebiyle tercih ettiği bir ırmaktır. Zamantı ırmağı boyunca mesire alanları ve piknik alanları bulunur.

Zamantı ırmağı herkesin gezip görebileceği doğal güzelliklere sahiptir. Aladağlar milli parkı içerisinde bulunması sebebiyle giriş ücreti 8 TL dir. Rafting için turla gelmeniz gerekir ve ücretleri değişkenlik göstermektedir.

Sultan Sazlığı Kuş Cenneti

Sultan Sazlığı Kuş Cenneti; Kayseri Yeşilhisar, Develi ve Yahyalı ilçeleri arasında bulunmaktadır. Kayseri’den 70 km uzaklıkta yer alır. Sultan Sazlığı Milli Parkı’na ulaşım için merkezden Yahyalı dolmuşlarına binebilirsiniz. Ayrıca , , , , , , , numaralı otobüslerle de ulaşım sağlamak mümkündür. Özel aracınızla gitmek isterseniz Niğde veya Develi yolu üzerinden kolaylıkla gidebilirsiniz.

Sultan Sazlığı Milli Parkı bünyesinde ’den fazla kuş ve ’den fazla da bitki türü bulunmaktadır. Bu bitki türlerin 48 tanesi bölgeye özel endemik türlerdir. Yerli ve yabancı kuş gözlemcilerinin ziyaret ettiği bir alandır. Flamingo, dik kuyruk ve turna bu kuşlar arasındadır. Kaya tırmanışı ve fotoğrafçıların gözde yerleri arasında yer almaktadır.

Bisiklet, balıkçılık ve yürüyüş sevenlerin de tercih ettiği bir bölgedir. Afrika ve Avrupa arasında kuşların göç yolu üzerinde bulunmaktadır. Ülkemizde kuşların kullandığı ikinci büyük sulak alandır. Gölün üzerinde bahar mevsiminde nilüferler bulunmaktadır. Ayrıca belirli bölümlerde de saz adacıkları görülebilmektedir.

Doğal güzellikleri ve manzaraları ile her mevsim turistlerin ilgisini çeken bir bölgededir. Her yaştan kişinin rahatlıkla gezip görebileceği ve aktivite yapabileceği imkanları barındırmaktadır. Milli park içinde tesisler ve piknik alanları bulunmaktadır. Ailecek her türlü ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz alanlara sahiptir.

Milli park statüsünde olduğu için girişler ücretlidir. Kişi başı 7 TL olarak belirlenmiştir. Özel aracınızla girmek isterseniz araç başı 21 TL’dir.

Koramaz Vadisi

Kayseri merkez Koramaz vadisi arası 12 km’dir. Vadinin rakımı m’den m’ye kadar değişkenlik göstermektedir. Melikgazi ilçesinde yer alan vadiye dolmuşlarla ulaşım sağlanır. Özel aracınızla köylerden geçerek vadiye ulaşma şansınız bulunur.

Vadi Kapadokya bölgesinin en uzun vadisi olarak bilinmektedir. Deprem kırığı sonucunda oluşan vadi doğu batı yönlü olarak uzanmaktadır. Tarihi Bizans dönemine kadar uzanan vadi içinde 38 tarihi ve 2 adet modern kilise bulunmaktadır.  Koramaz vadisinde bir çok yerleşim yeri bulunmaktadır. Geçmişten günümüze farklı bir çok somut ve somut olmayan değeri barındıran yapıda özelliklere sahiptir.

Koramaz vadisinde yıllık ceviz ağaçları, yaşlı söğüt ağaçları, elma ve gilaburu gibi meyve ağaçları bulunmaktadır. Vadiden akan Koramaz çayında su kaplumbağaları yaşamaktadır. Bir çok farklı kuş çeşiti ve bitki  türüyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. Aynı zamanda yaban hayatı için de doğal bir barınak özelliği bulunmaktadır. Tilki, yılan, gelincik ve kirpi gibi farklı hayvanların yaşama alanıdır. Ailenizle doğanın ve güzel manzaranın içinde rahatça yürüyüş yapma imkanı sunar.

Koramaz vadisi doğal güzellikleri ve tarihi yapısıyla Unesco Dünya Mirası geçici listesine dahil edilmiştir. Vadi içinde gezilebilecek bir yeraltı şehri de bulunmaktadır.

Her yaştan kişiye doğal güzellikleri ve manzarasıyla çekici gelmektedir.  Koramaz vadisi yeraltı şehri giriş ücreti bulunmamaktadır.

Kültepe

Kayseri Kültepe arası 24 km’dir ve Kocasinan ilçesinde yer almaktadır. Kayseri Sivas yolunun kim’sinden tabelalar aracılığıyla kolaylıkla ulaşmak mümkündür. Özel aracınızla veya taksi ulaşım seçenekleri arasında yer alır.  Belediye otobüslerini kullanarak da ulaşım sağlanabilir.

Kültepe Kaniş isminin özelliği bu bölgedeki küllü toprak yapısı ve eski medeniyetlerden olan krallığın adının Kaniş olmasıdır. Yıllardır devam eden kazı çalışmaları sonucunda 3 saray ve 3 tapınak kalıntısı ortaya çıkarılmıştır. Kazı çalışmalarına halen devam edilmektedir. Hititlerin Anadolu’da kurduğu ilk kent kalıntısı olan höyük tarihi 6 bin yıl öncesine dayanmaktadır. Kültepe ören yerinde dini yapılar, ev, dükkan ve atölye kalıntıları bulunmuştur. Yerli ve yabancı turistlerin ilgiyle ziyaret ettikleri yerler arasında yer almaktadır.

Kültepe Asurluların kurduğu büyük ticaret merkezleri arasında gösterilmektedir. Asurluların yazdığı ilk çivi yazısı tabletlerde burada bulunmaktadır. Kültepe tabletleri yılında Unesco tarafından Dünya belleği listesine alınmıştır. Çivi yazısı tabletlerde dönemin hukuki ve siyasi anlaşmaları, metinleri, senet ve mühürleri bulunmaktadır.

Kültepe’ye giriş için müze kart kullanılabilmektedir. Herkesin geçmiş medeniyetlerin kalıntılarını görmek ve gezmek için tercih edebileceği bir alandır.

Yeşilköy Şelalesi

Kayseri Soğanlı vadisinde yer alan Yeşilköy şelalesi Kayseri’ye 95 km mesafededir. Kayseri merkezden Yahyalı’ya giden araçlarla veya özel aracınızla şelaleye ulaşım mümkün olmaktadır.

Yeşilköy’e 3 km mesafede bulunan şelale halkın ilgisi ile karşı karşıyadır. Antalya Düden şelalesine benzer özelliğiyle dikkat çekmektedir. Zamantı ırmağının üstünü kapatan doğal bir köprünün en başında bulunan bir şelaledir. Büyük olan şelalenin yüksekliği 20 m, küçük olan şelalenin yüksekliği 10 m olarak bilinmektedir. Şelale suları günün belirli saatlerinde çekilip geri gelmesi sebebiyle farklı manzaraların oluşmasına sebep olur. Bu konuyu araştıran bilim adamları da şelalede çalışmalar yapmaktadır.

Yeşilköy şelalesi doğal güzellikleri ve manzarası ile yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği bir yerdir. Piknik alanı bulunmaktadır. Ailecek keyifli yürüyüş ve piknik yapma imkanı sunmaktadır.

Derebağ Şelalesi

Kayseri Yahyalı’ya 10 km mesafede bulunan bir şelaledir. Özel aracınızla veya Yahyalı’ya gelen araçlarla ulaşım mümkün olmaktadır. Doğal güzellikleri ve manzarası ile her mevsim turistlerin bulunduğu bir yerdir.

Derebağ şelalesi 1,5 m yükseklikten akan bir şelaledir. İki farklı mağaradan su berrak ve temizliğiyle dikkat çeker. Bu sular vadiden akarak Yahyalı’ya ulaşmaktadır. Şelalenin çevresinde piknik yapmaya uygun alanlar bulunur.

Derabağ Şelalesi milli parkı giriş ücreti 8 TL olarak belirlenmiştir. İçerisinde tesis bulunmaktadır.

Hacer Ormanı ve Yedigöller

Kayseri merkezden Hacer ormanı km’dir. Aladağlar Milli parkı içinde yer alan Hacer ormanı doğal güzellikleri ve manzaraları sebebiyle tercih edilmektedir. Aladağlar Milli parkına direkt olarak ulaşım yoktur. Özel aracınızla kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Turlarla da gelinmesi mümkündür.

Hacer ormanı içinde dört ana su kaynağı bulunmaktadır. Bunlardan bir önemlisi Soğuk Pınardır. Bu alanın çevresinde kamp ve piknik alanları bulunmaktadır. Hacer ormanı içinde bir çok farklı ağaç türü bulunur. Bunlar arasında meşe, ardıç, karaçam, titrek kavak ve sedir ağaçları sayılmaktadır. Hacer ormanında ayrıca bir mağara bulunur ve soğuk depo olarak kullanılmaktadır. Orman içinde yürüyüş yapılabilir, fotoğraf çekilebilir, mağaracılık ve dağcılık faaliyetlerinin yapılması alternatifler arasındadır.

Aladağlar milli parkı içinde yedigöllerin giriş ve çıkışlarında bulunan bir ormandır. Bu alanda irili ufaklı yedi tane göl bulunur. Yahyalı ilçesine 70 km uzaklıkta bulunan göllerden en büyüğü rakımda bulunan Direk gölüdür. Genel olarak göllerin derinliği bilinmemekle birlikte buzul ve kar sularıyla beslendikleri bilinmektedir.

Bu alanda hektarlık ormanlık arazi olduğu söylenmektedir. Yedigöller ülkemizin en önemli doğal ve manzara alanlarındandır. Bu bölgedeki göl sayısı temmuz ayında karların erimesiyle yaklaşık olarak 80’e çıkmaktadır.

Doğal güzellikleri ve yürüyüş parkurları ile yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerleri arasında yer alır.

Milli park içinde yer aldığı için halka açıktır ve ücret olarak kişi başı 7 TL’dir. Araçla girişlerde  araç ücreti alınmaktadır.

Şeker Gölü

Kayseri’den Şeker gölü Kocasinan ilçesi sınırları içerisindedir. Otobüslerle toplu taşıma kullanılarak ulaşmak mümkün olmaktadır. Ayrıca özel aracınızla da rahat bir şekilde göle gelebilirsiniz.

Şeker fabrikası alanı içinde bulunan göl koruma altında tutulmaktadır. Hem doğal güzellikleri hem de tarihi özellikleri sebebiyle turistlerin geldiği bir yerdir. Gölün eski adı Keykubat gölüymüş. Bunun sebebi  Alaaddin Keykubat’ın kendisine ait olan köşk olarak gösterilmektedir.

Köşkün turizme açılması için çalışmalar devam ettirilmektedir. Yerli turistlerin hem göl etrafında yürüyüş yapmak hem de bu tarihi yeri ziyaret etmek için tercih ettikleri  bir alandır.

Şeker gölü halka açık ve ücretsiz bir alandır.

Soğanlı Vadisi

Soğanlı vadisi Kayseri arası 78 km’dir. Özel araçla yolculuk bir saat sürmektedir. Kayseri, Niğde ve Nevşehir illeri arasında bulunması sebebiyle ulaşım kolaylıkla sağlanmaktadır.

Yeşilhisar ilçesine bağlı olan vadi toplam 25 km’lik geniş bir kanyonda yer almaktadır. Kapadokya bölgesinin en gizemli vadisi olarak adlandırılmaktadır. Köy içinden kuzeye doğru uzanan alanda peribacaları görüntüsü hakimdir. Kubbeler, kiliseler, tonozlar ve apsislerle mimari bir şaheser olarak görülmektedir.

Soğanlı vadisi özel kaya yapısı ve mimari oluşumlarıyla hem doğa tutkunlarını hem de tarih meraklılarını çeken bir yapıya sahiptir. Roma devrinden kalan kiliseleriyle ünlü olan bir alandır.

Soğanlı vadisi giriş ücreti 12,5 TL olarak belirlenmiştir. Herkese açık bir alandır. Hafta içi açık olan vadiye hafta sonları giriş mümkün olmamaktadır.

Derevenk Vadisi

Kayseri Derevenk vadisi Talas ilçesi sınırlarında yer almaktadır. Ermenice venk kelimesi kilise anlamına gelir ve dere kilise olarak geçmektedir. Hafta sonu doğa severlerin yürüyüş parkuru olarak kullandıkları pek fazla bilinmeyen bir alandır. Kayseri Talas arası 12 km’dir. Dolmuş veya otobüslerle Talas’a ulaşmanız mümkündür. Ya da özel aracınızla Derevenk vadisine gelebilirsiniz.

Derevenk vadisinde patikalar, tarihi kiliseler ve tarihi evler bulunmaktadır. At çiftliklerinin parkuru arasında kalan bir alandır. Vadide akan su baharda çok yüksekken Ağustosta hiç su akışı olmamaktadır.

Vadinin her iki tarafında da oyulmuş mağaralar ve mağaralarda resimler bulunmaktadır. Hem doğa hem de tarih içinde yürüyüş yapma fırsatı sunmaktadır. Ormanda meşe, kuşburnu ve söğüt türlerinde ağaçlar bulunmaktadır. Bahar aylarında çiçekler açan vadide gezip görülebilecek bir çok alternatif bulunmaktadır.

Derevenk vadisi kampçıların da tercih ettiği bir alandır. Fakat hiçbir tesis bulunmamaktadır. Halka açık olan bu vadide ücretsiz olarak gezip dolaşabilirsiniz ve hatta konaklayabilirsiniz.

Kayseri Doğal Güzellikleri

Kayseri, tarihi zenginliklerinin yanı sıra doğal güzellikleriyle de ön plana çıkan bir şehirdir. Başta Erciyes Dağı olmak üzere birçok doğal güzelliği içerisinde barındıran Kayseri’de milli parklar, ırmaklar, vadiler, göller, şelaleler, yaylalar ve kaplıcalar bulunur. Bu doğal güzellikler konum olarak genellikle il merkezine yakın bir alandadır.

Ayrıca Kayseri, Kapadokya’ya da yakın bir konumdadır. Kapadokya’ya 1 saat uzaklıkta bulunması sebebiyle birçok turist Kayseri üzerinden Kapadokya’ya geçiş sağlamaktadır.

Günübirlik eğlenceleriniz için uygun fiyatları ile sizi mutlu edecek oteller için Kayseri otel fiyatları sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın.


Erciyes Dağı

Erciyes Dağı

Kayseri’nin simgesi olarak kabul edilen Erciyes Dağı, Kayseri il merkezine 25 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Karlı tepeleri ve ihtişamlı duruşuyla dikkat çeken Erciyes Dağı’nın yüksekliği ise metreye yakındır. Etrafında ise birçok ova bulunur. Ovaların içerisinden bir anda yükselmeye başlar.

Erciyes Dağı, yılın her döneminde binlerce turist tarafından ziyaret edilir. Doğa sporları ve yaylacılık faaliyetleri için de uygun bir doğal güzelliktir. 

Bölgede kayak merkezi de bulunmaktadır. Özellikle kış aylarında yoğun turist ziyaretine uğrayan kayak merkezi Türkiye’nin en iyi kayak merkezi kabul edilir. Amatör sporcuların yanı sıra profesyonel sporcuların da yoğun olarak tercih ettiği Erciyes Dağı’nda buzul tırmanışları da yapılmaktadır. Erciyes Dağı’ndaki kar kalitesi ise mükemmeldir ve bu özelliği ile kendini dünyaya tanıtmayı başarmıştır.

Küme volkan dağ türüne örnek olarak gösterilen Erciyes Dağı’nda kayaç yaşı ise 30 milyon yıldır. Bölgedeki kazılarda bulunan eski Roma madeni paralarına göre M.Ö. yılında püskürdüğü tahmin edilmektedir.

Bölgede bulunan kayak merkezine giriş ücretleri ise 1 çıkış için öğrenci 9 TL, tam 12 TL’dir.

Bölgeye ulaşım ise belediye otobüsleri, taksiler ve özel araçlar ile yapılabilir. Belediye otobüsleri sadece cumartesi ve pazar günleri sefer yapmaktadır. Seferler havaalanı önü, İpeksaray karşısı ve Ahi Evran Zaviyesi’nden 1 saat aralıklarla gerçekleştirilmektedir.


Aladağlar Milli Parkı

Aladağlar Milli Parkı

yılında milli park durumuna getirilmiş olan Aladağlar Milli Parkı; Adana, Kayseri ve Niğde il sınırları içerisinde yer almaktadır. Kayseri’den ulaşım yaklaşık 2 saat sürmektedir.

Aladağlar ise Torosların en yüksek dağlarıdır. Aladağlar, doğa sporları için de uygun olması sebebiyle yıl içerisinde binlerce turistin ziyaret ettiği bir alandır. Milli park sınırları içerisinde birçok tepe, şelale ve göl bulunmaktadır.

Aladağlar Milli Parkı, ile arasında yükseklik farkı bulunan bir bölgedir. Bu yüzden bölgede biyoçeşitilik oldukça geniştir. İçerisinde kınalı keklik, çakal, kurt ve kartal gibi birçok hayvan türü ve ardıç, çam, sedir ve meşe gibi birçok bitki türü bulunmaktadır.

Milli park sınırları içerisinde görülebilecek doğal güzellikler ise Yedigöller, Hacer Ormanı, Demirkazık Tepesi, Kapuzbaşı Şelaleleri, Aksu Kanyonu ve Zamantı Vadisi’dir. Yedigöller’de irili ufaklı 7 adet göl bulunmaktadır. Hacer Ormanı’nda ise birçok ağaç türü bulunmaktadır. Özellikle kampçılık için uygun bir alandır. Kapuzbaşı Şelaleleri ise vadiye dökülmektedir ve debileri yüksektir. Dökülen şelaleler ise Zamantı Irmağı’nı beslemektedir. Türkiye’deki birçok şelaleden daha büyük ve görkemlidir.

Kayseri'de doğal güzellikleri ile sizi büyüleyecek yerler için Kayseri'nin gezilecek yerleri makalemizi kontrol etmeyi unutmayın.


Ali Dağı

Ali Dağı

Kayseri Erciyes Dağı eteklerinde bulunmaktadır. Ali Dağı, birbirinden farklı yüksekliklere sahip 3 adet tepeden oluşmaktadır. Kayseri’nin Talas ilçesinde bulunan Ali Dağı, özellikle hava sporları için tercih edilmektedir.

Rakımı yaklaşık metre civarındadır. Yamaç paraşütü için yoğun olarak tercih edilen bölge, Türkiye’deki en iyi atlayış alanları arasındadır.

Bölgeye belediye otobüsleri, taksiler veya özel araçlarla gidilebilir. Belediye otobüslerinden numaralı hatta binilmesi gerekir. numaralı hat Erciyes Üniversitesi’nden Ali Dağı’na yaklaşık 35 dakikada ulaşım sağlar.


Sultan Sazlığı Milli Parkı

Sultan Sazlığı Milli Parkı

Kayseri il merkezine 70 kilometre uzaklıkta bulunan Sultan Sazlığı Milli Parkı, Develi, Yeşilhisar ve Yahyalı ilçe sınırlarında bulunur. yılında milli park ilan edilmiştir.

Milli parkın büyük bir bölümü sazlıklarla kaplıdır. İçerisinde nesli tükenmekte olan kuş türleri de dâhil olmak üzere birçok kuş ve bitki türü bulunmaktadır. Bölge Kuş Cenneti olarak da isimlendirilmektedir. Milli park 4 adet gölün birleşmesiyle oluşmuştur. Bu göller ise sırasıyla Söbe Gölü, Tuzlu Göl, Çöl Gölü ve Yay Gölü’dür.

Yaklaşık kuş türüne ev sahipliği yapan bölge kaşıkçı, akbalıkçıl, turna ve flamingo kuş türlerinin beraber kuluçkaya yattığı tek alan olarak dikkat çeker. yılları arasında yapılan çalışmalara göre bölgede 48’i endemik toplam bitki türü bulunmaktadır.

Bölgeye giriş ücretleri ise normal bilet TL, indirimli bilet TL, bisiklet TL, motosiklet veya ATV için 9 TL’dir.


Kaplıcalar

Kaplıcalar

Kayseri’de merkeze en yakın olan kaplıca, Bayramhacı Köyü’nde bulunur. Kayseri il merkezine 70 kilometre uzaklıkta bulunan Bayramhacı Kaplıcası yıl içerisinde binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir. Kaplıcanın su sıcaklığı yaklaşık 40 derecedir. Kaplıcanın suyu başta romatizma olmak üzere bel fıtığı, cilt problemleri, kadın hastalıkları, psikolojik rahatsızlıklar, kalp hastalıkları ve solunum yolu hastalıklarına iyi gelmektedir.

Bunun dışında Kayseri il merkezine 35 km uzaklıkta bulunan Tekgöz Kaplıcaları, Himmetdede Mahallesi’nde bulunan Çiftgöz Kaplıcaları ve Dutluk ilçesinde bulunan Dutluk İçmeceleri diğer doğal güzellikler arasında yer almaktadır.

Kayseri’de muhteşem manzaraları ile sizi farklı diyarlara götürecek gezi rehberi için Kayseri gezi rehberi sayfamıza uğramayı unutmayın.


Şelaleler

Derebağ Şelalesi

Kayseri, şelaleler açısından da zengin bir şehirdir. Şelalelerin en önemlisi ise Aladağlar Milli Parkı’nda yer alan Kapuzbaşı Takım Şelaleleri olarak kabul edilir. Kapuzbaşı Takım Şelaleleri irili ufaklı birçok şelaleden oluşmaktadır. Kayseri’nin Erciyes Dağı’ndan sonra en çok tanınan doğal güzellikleri arasında yer almaktadır.

Bu takım şelalelerin dışında Yahyalı ilçesi sınırlarında Yahyalı’ya 10 kilometre uzaklıkta bulunan Derebağ Şelalesi de dikkat çeken bir doğal güzelliktir. Zamantı Irmağı’na akan Yeşilköy Şelalesi de Yahyalı’da bulunmaktadır. Yeşilköy Şelalesi ile Düden Şelalesi benzerlik göstermektedir. Bu benzerlik ise şelale suyunun çekilerek geri gönderilmesine dayanmaktadır.


Yaylalar

Berçin Yaylası

Kayseri’de kampçılık, dağcılık ve doğa yürüyüşleri için uygun olan birçok yayla bulunmaktadır. Tomarza ilçesinde bulunan Berçin Yaylası hem manzarasıyla hem de Dadaloğlu Şenlikleri ile tanınmaktadır. Dadaloğlu Şenlikleri ise Türkiye’de yaşayan Avşarları bir araya getirmek amacıyla düzenlenmektedir.

Bir diğer tanınmış doğal güzelliklerden Tekir Yaylası da Kayseri’den metre yükseklikte bulunmaktadır. Rakımı yaklaşık metre olan Tekir Yaylası, Erciyes’in kuzeyinde bulunur. Dağ buzulu yanında bulunan bu yayladan doğal kaynak suları da çıkarılmaktadır. Kış sporları için yıl içerisinde binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir. Özellikle Çobanini ve Şeytan Deresi mevkilerinde kampçılık yapılmaktadır.

Kayseri'de doğa ile iç içe mekanlara yakın kaliteli hizmet sunan konaklama seçeneklerini Kayseri 5 yıldızlı oteller sayfasından bulabilirsiniz.


Göller

Şeker Gölü

Kayseri, denize sınırı olmasa da göller açısından son derece zengindir. Kayseri’ye sadece 8 kilometre uzaklıkta bulunan Şeker Gölü, Keykubat Dağı eteklerinde yer almaktadır. Korumaya alınmış bir göl durumundadır. Şeker Gölü kenarında Keykubat Köşkü de bulunmaktadır.

Manzarasıyla dikkat çeken bir diğer göl ise Palas Tuzla Gölü’dür. Palas Ovası’nda bulunan gölün Kayseri’ye uzaklığı 40 kilometredir. Birinci derece doğal sit alanı durumunda olan gölün etrafında yerleşimler çok eskidir. Bölgede ilk yerleşimler M.Ö. ’lere kadar dayanmaktadır.


Zamantı Irmağı

Zamantı Irmağı

Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesinden doğarak Seyhan Nehri’ne dökülmektedir. Seyhan Nehri’ni besleyen büyük kollardan bir tanesidir. Pınarbaşı ilçesinden doğduktan sonra sırasıyla Tomarza, Develi ve Yahyalı ilçelerinden geçer.

kilometre uzunluğa sahip olan Zamantı Irmağı, rafting sporu için çok elverişli bir yapıdadır. Rafting yapmak amacıyla yüzlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir.

Menderesler çizerek akan Zamantı Irmağı, güzergahı boyunca birçok farklı çay ve dereleri de besler. Zamantı Irmağı kenarında konaklama mekanları da bulunmaktadır.

Kayseri’de tatil zevkinizi en yüksek kaliteye taşıyacak oteller için Kayseri 3 yıldızlı oteller sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Vadiler

Derevenk Vadisi

Kayseri il sınırları içerisinde farklı özelliklerde birçok vadi bulunmaktadır. Derevenk, Barsama, Soğanlı, Ihlara ve Hacer vadileri bunlara örnek olarak gösterilebilir.

Derevenk Vadisi, Kayseri’nin Talas ilçesinde bulunmaktadır. Araç trafiğine kapalı olması sebebiyle özellikle doğa yürüyüşleri için en çok tercih edilen vadidir. Vadi boyunca dik yokuşlar ve patikalar bulunmaktadır. Patikalar ise uçurum manzarasına sahiptir. Güzergahı Talas’tan başlayarak Tavlusun Köyü’ne kadar devam etmektedir.

Fotoğrafçılık için mükemmel manzaralar sunan bir diğer doğal güzellik ise Barsama Vadisi’dir. Kayseri-Sivas yol ayrımına yakın bir konumdadır. 

Bir diğer doğal güzellik olan Soğanlı Vadisi de Yeşilhisar’a 15 kilometre uzaklıktadır. Erciyes Dağı ile Ihlara Vadisi’nin tam merkezinde bulunan Soğanlı Vadisi, gizemli yapısıyla dikkat çeker.

Bir diğer doğal güzellik olan Hacer Vadisi de birçok bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yapmaktadır. Aladağlar Milli Parkı içerisinde yer alan Hacer Vadisi aynı zamanda Kapuzbaşı Takım Şelaleleri’ne de yakın bir konumdadır. Hacer Vadisi, trekking ve dağcılık sporları için uygun olmasının yanı sıra Türkiye’nin en iyi post ormanıdır.


KAYSERİ GEZİLECEK YERLER &#; 1 VE 2 GÜNLÜK HARİTALI ROTA

Kayseri&#;ye ilk defa gidecek çoğu insan gibi Kayseri deyince aklınıza pastırma-sucuk ve Erciyes Kayak Merkezi’nden başka bir şey gelmiyorsa, kendinizi bize teslim edin gitsin. Kendi başınıza kolayca yapabileceğiniz, sabahtan akşama kadar planlanmış,  Kayseri&#;nin en önemli gezilecek yerlerini kapsayan, haritalı, armut piş, ağzıma düş bir gezi programı çıkardık.

İçiniz rahat olsun, sizi sürekli tarihi yerlere sürüklemeyeceğiz. Gezi rehberimiz bir kaşığa kırk tane sığdırılması makbül mantısını, halis muhlis çemenli pastırmasını ve bol baharatlı sucuğununu da kapsıyor, Kayseri&#;nin görülmesi gereken yerlerini de. Hatta Kayseri&#;de Ne Yenir & Nerede Yenir üzerine buyrun tez yazdık. 🙂

Yani niyetimiz size iki günde hem Kayseri merkezde görülmesi gereken yerleri göstermek, hem tatmanız gerekenleri en doğru yerlerde tattırmak, hem de şehrin biraz dışına çıkarak merkeze 40 dakika mesafedeki Mimar Sinan&#;ın doğduğu evi ve Ağırnas&#;ı göstermek. En güzeli de bunları yaparken hiç program yapma stresi yaşamayacak olmanız çünkü biz sizin için gün gün programladık. Bununla birlikte peşinen söyleyelim, Kayseri&#;de yapılacak en güzel şey açık ara Erciyes&#;te kaymak. Açıkçası diğer yerler turistik olarak sönük kalıyor.

Biraz Kayseri&#;den bahsedecek olursak; Erciyes ve Ali Dağ arasındaki düzlük alan kurulan şehir tarih boyu medeniyetin önemli beşiklerinden olmuş. Bölgede insan yaşamına dair izleri bundan yıl öncesine uzanıyor. Hitit, Roma ve Bizans, hepsi bu topraklardan geçmiş, Anadolu Selçuklu Devleti&#;nin Konya&#;dan sonraki ikinci önemli şehri olmuş. Kanuni, 2. Selim ve 3. Murat dönemlerinin başmimarı Mimar Sinan&#;ın Kayseri&#;de doğmuş. Mübadele öncesine kadar burada yaşayan taş mimarisinde usta Ermeni ve Rumlar&#;ın Mimar Sinan&#;ın dehasında önemli katlısı var.

Index

Kayseri Seyahati Planlaması &#; Gelmeden Önce

Kayseri&#;ye Nasıl Uygun Fiyatlı Uçak Bileti Bulurum?

Kayseri&#;ye uçakla gelecekseniz, uçağınızın ineceği havalimanı Kayseri Havalimanı. Kayseri merkez, Kayseri Havalimanı&#;ndan arabayla çok yakın sadece 13 dakika sürüyor. Uçak biletinizi almadan önce mutlaka farklı havayolu firmalarının bilet fiyatlarını karşılaştırın deriz. Aşağıdaki bağlantıları kullanabilirsiniz. Kayseri Havalimanı&#;na uygun fiyatlı UÇAK BİLETİ bulmak içinTIKLAYIN.


2 Günlük Kayseri Planı

Kışın buradaysanız, öncelikli önerimiz tüm zamanınızı kayarak geçirmeniz. Eğer yoruldunuz ya da mevsimi değilse 2 gününüzü şöyle planlayabilirsiniz.
1. Gün: Genelde Kayseri&#;ye gelenler ya Kapadokya&#;dan günübirlik geliyor, ya da Erciyes&#;te kaymaya gelmişken 1 gün ayırıp da şehri geziyor. Dolayısı ile biz de 1. günün programını tek günü olanlar maksimum da faydalanabilsin diye epey yoğun yaptık.  &#;Yuh! 1 güne 18 madde nasıl sığacak derseniz&#; test edildi, onaylandı, hiç sızlanmayın, gayet sığıyor. Zaten genel olarak görülen yerler ufak olduğu için çok zaman gerektirmiyor ama tabi sallanmamak da lazım. Özellikle deyemeğe oturunca bir rehavet çöküyor, aman o tuzağa düşmeyin.
2. Gün: 3 seçeneğiniz daha var. Mevsim ve zevkleriniz hangisine yatkınsa siz seçin. Favorimiz kayak ve günübirlik Kapadokya.
1. Seçenek &#; Yarım gün kültür gezisine devam, üzerine alışveriş için serbest zaman. Olur da sizin uçağınız Pazar gecesiyse, yani Kayseri&#;de 2 tam gününüz varsa, o zaman aşağıda bulacağınız Kayseri Kültür Rotasını daha geniş geniş gezip, 1. günün ikinci yarısındaki şeylerin bir kısmını 2. güne sarkıtabilirsiniz.
2. Seçenek &#; Erciyes&#;te kayak
3. Seçenek &#; Sultan Sazlığı + Kapuzbaşı şeklinde bir doğa kaçamağı
4. Günübirlik Kapadokya &#; Kapadokya gezi rehberimiz için tıklayın.


Kayseri&#;de Seçtiğimiz Oteller ve Evler

Kayseri&#;de nerede kalacağınız konusu buraya geliş amacınıza göre değişir. Kayseri&#;ye kültür turizmi amaçlı geldiyseniz merkezde, kış turizmi için geldiyseniz de Erciyes Kayak Merkezi çevresindeki otellerde kalmanız ideal olur. Kayseri merkezden bizim önerdiğimiz otelleri ve kiralık ev seçeneklerini ise aşağıda bulabilirsiniz.

Radisson Blu Hotel $$$

Odaları çok konforlu ve rahat edebileceğiniz gibi. Lezzetli açık büfe kahvaltısı var. Arabayla gidenler için otopark ücretsiz. Kayseri Kalesi&#;ne metre mesafede. Ek ücret karşılığında önceden konuşup havalimanından servisin sizi otele götürmesini talep edebiliyorsunuz. İncelemek için TIKLAYIN.

Setenönü Hotel $$

Diğer seçeneklere göre bir tık daha uygun fiyatlı, orta bütçeye uygun diyebiliriz. Temiz, rahat bir otel. Kayseri Kalesi&#;ne 1 kilometre mesafede. İcelemek için TIKLAYIN.

Fier Boutique Hotel $$

Kocasinan&#;da, içinde bakım merkezi, hamam, spor salonu ve kapalı havuzu bulunan, oda kahvaltı hizmet veren bir şehir oteli seçeneği. İncelemek için TIKLAYIN.

Talas&#;ta Butik Otel Odası $$

Talas mahallesinde 3 kişi kapasiteli bir butik otel odası seçeneği. İçinde wifi, tv, ısıtma, klima mevcut. Evcil hayvan kabul ediliyor. İncelemek için TIKLAYIN.

Aşağıdaki bağlantılardan Kayseri&#;deki tüm otelleri ve evleri inceleyebilirsiniz.

– Kayseri&#;deki KİRALIK EVLER ve VİLLALAR için TIKLAYIN.
– Kayseri&#;deki tüm OTELLER için TIKLAYIN.

Fiyat karşılaştırmasını kişi başı maliyetlere göre belirliyoruz. Özellikle evlerde çok kişi konaklama yapılabileceği için kişi başı maliyetler düşüyor ve daha avantajlı hale geliyor. Çiftler için de uygun fiyatlı güzel evler mevcut. Şimdiden harika bir tatil diliyoruz.


Araba Kiralamak Gerekir mi?

Kayseri&#;yi gezerken altınızda araç olması şart çünkü gezilecek çok yer ama yeraltı şehirleri, köyler, doğal güzellikler ve Erciyes Kayak Merkezi gibi yerler birbirine çok uzakta kalıyor. O nedenle de ya kendi aracınızla gelmeyecekseniz havalimanından araç kiralamanızı tavsiye ederiz. Kayseri Havalimanı&#;ndan uygun fiyatlı ARAÇ KİRALAMAK içinTIKLAYIN.

Kayseri&#;de Gezilecek Yerler

Haritayı zoom yaparak detaylı görüntüleyebilirsiniz.

Gezilecek Yerler

  1. Talas
  2. Yaman Dede Kültür Ve Sanat Evi
  3. Ali Dağı
  4. Meryem Ana Kilisesi
  5. Selçuklu Uygarlığı Müzesi
  6. Avgunlu Medresesi
  7. Kurşunlu Cami
  8. Kayseri Saat Kulesi
  9. Kayseri Kalesi
  10. Hunat Hatun Cami ve Külliyesi
  11. Milli Mücadele Müzesi
  12. Kayseri Mahallesi
  13. Kapalı Çarşı
  14. Döner Kümbet
  15. Seyyid Burhanettin Hz. Türbesi
  16. Mimar Sinan Evi
  17. Agios Prokopios Kilisesi
  18. Ağırnas Yeraltı Şehri
  19. Erciyes Kayak Merkezi
  20. Sultansazlığı Milli Parkı
  21. Hürmetçi Köyü
  22. Kapuzbaşı Şelalesi
  23. Soğanlı Köyü
  24. Keşlik Köyü

Yeme-İçme

  1. Gubate
  2. Kaşık-La
  3. Sultan Sofrası
  4. Bağdat Pöç Tandır
  5. Avlu Restaurant
  6. Vera Cafe
  7. Elmacıoğlu İskender

1. Gün

1. Kahvaltı: Kaşık-La ya da Gubate

Sabah uçağıyla Kayseri&#;ye gelip Erkilet Havalimanı&#;na indiniz. Uçakta verilen (veya verilmeyen) fasulyeden kahvaltıyı kahvaltı olarak saymayıp, güzel bir kahvaltı yapmak isterseniz bizim önerimiz Talas&#;taki Gubate. Çerkez bir aile işletmesi olan mekanda hem yöresel, hem de çerkezlere özgü çeşitlerin olduğu zengin bir serpme kahvaltı getiriyorlar. Gubate&#;nin konumu için tıklayın. Haritada 1 numara.

Diğer bir seçenek de Kayseri&#;nin en bilinen mekanların olan Kaşık-La . Bize biraz seri üretim geldiği için Gubate&#;yi önerdik ama Kaşık-La da Kayseri&#;nin en ünlü mekanlarından. Seçim size kalmış. İkisi de mütevazi mekanlar. Kaşık-La&#;nın konumu için tıklayın. Haritada 2 numara.

Depoları fullediysek Talas&#;tan devam.

2. Ermeni, Rum ve Türkler&#;in Bir Zamanlar Birlikte Yaşadığı Talas&#;taki Osmanlı Sokağı&#;nı Gezin

Erciyes Dağı&#;nın komşusu Ali Dağı&#;nın eteklerindeki Talas, Ermeni, Rum ve Türklerin tehcir ve mübadele dönemlerine kadar birlikte yaşadığı bölge. Taş işçiliğinde usta olan Ermenilerin evlerin, taş cami ve kiliseden devşirme camilerin yoğun olduğu, çoğunun cafelere dönüştürüldüğü tarihi birkaç sokaktan oluşuyor.

Talas tam olarak Kayseri&#;nin merkezinde değil ona 8 kilometre 15 dakika mesafedeki Kayseri&#;nin bir ilçesi. Bu nedenle buraya havaalanından hemen sonra, henüz merkeze geçmemişken gelmek iyi bir fikir çünkü merkezde görülecek yapılacak o kadar çok şey var ki burası arada kaynasın istemezsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

3. Talas&#;ın Diğer Tarafındaki Yaman Dede Kültür Ve Sanat Evi&#;ne & Panaya Kilisesi&#;ne Uğrayın

Talas&#;taki bu taş konak, Talaslı tüccar ve Rum bir ailenin avukat oğlu olan ve asıl adı Diyamandi olan doğumlu Yaman Dede&#;nin, Talas Belediyesince restore edilerek kültür evi olarak ziyarete açılmış konağı.

Yaman Dede, zamanında eğitim için gittiği İstanbul&#;da İmam Hatip ve Yüksek İslam Enstütüsü&#;nde Farsça öğrenmiş ve Mesnevi öğretisini benimsemiş. Ellili yaşlarında kendi isteği ile Müslüman olmuş ve okullarda Farsça dersleri vererek geçimini kazanmış.

Talas halkı tarafından çok sevilen sayılan biri olmuş. O öldükten sonra da anısına, Selçuklu mimarisinden esinlenilen konağı da restore edilerek kültür evine çevrilmiş. Konağın içindeki odalarda, Talas yöresi günlük yaşamından çeşitli kesitler, cansız mankenlerce canlandırılmış. Konağın açılış kapanış saati: &#; Giriş ücretsiz. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

5. Ali Dağı Sarnıçlı Yeraltı Şehri&#;nde Vay Canına Deyin

Ali Dağı, Kayseri&#;de Erciyes&#;ten sonraki ikinci büyük dağ. Fakat Erciyes&#;in aksine bu dağ kayak turizmi ile değil derinliklerindeki yeraltı şehri ile ünlü.

Bu yeraltı şehrinin senelik geçmişi var ama ziyarete yılında açıldığından daha birçok yeri henüz kapalı. Hem çökme tehlikesi olduğundan hem de henüz arkeologlarca keşif aşamasında olduğundan.

Tıpkı Kapadokya&#;daki yeraltı şehirlerinde olduğu gibi burada da zamanında insanlar bu volkanik kayaları oya oya kendilerine yaşam alanları yaratmışlar. İçeri girince şırahaneyi, mutfağı, güvercinlikleri ve şapeli olduğu gibi görebiliyorsunuz.

Ama asıl ilginç kısmı daracık geçitler ve tünellerle dolu olması. Bu geçişlerin bu kadar dar olmasının nedeni herhangi bir savaş anında düşmanın içeri teker teker girmesini sağlamakmış.

İsmindeki sarnıç, metrelik tünelden, eğile eğile geçip de sonuna vardığınızda karşınıza çıkan doğal kaynak suyu ile dolu bir sarnıçtan geliyor. Kesinlikle baştan uyarmak gerek sarnıca ulaştığınız tünel yolu çok dar ve alçak. Klostrofobisi olanlar için hiç uygun değil.

İçerisinin yaz kış hep 8 derece olması da ayrıca ilginç. Buradaki görevli rehber her mevsim aynı kalınlıkta kıyafet giydiklerini söyledi. Bu ücrete dahil rehber hizmeti de var. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

6. Kayseri Merkezdeki Kültür Yolu&#;nu Yürüyün

Peşin peşin söyleyelim ben bu Kültür Yolu&#;ndaki 40 yerin 40&#;ını da göreceğim, içine girip tek tek rehberli tur yapacağım derseniz size iki günlük Kayseri turu yetmez. Siz de bizim gibi Kültür Yolu&#;unda listelenmiş 40 yer içinden önceliklerinizi belirleyip, ona göre haraket edin deriz.

En önemli tarihi yerleri kapsayan sarı hat üzeridekiler. Kırmızı güzergah çarşı turuna , mavi güzergah da müze turuna çıkarıyor. Yani diyeceğimiz o ki yukarıdaki plana uyacağım diye de kendinizi kasıp, Kayseri&#;nin diğer yerleri kaçırmayın sakın.

Kayseri büyük şehir statüsünde Anadolu&#;nun gelişmiş diyebileceğimiz şehirlerinden. Bir zamanlar Gesi Bağları türküsüne ama konu olan bağlık bostanlık Gesi bile şimdilerde Kayseri&#;nin büyük semtlerinden biri. 🙂 Kayseri merkez, içinden tramvayların geçtiği, planlı şehircilik anlayışına göre düzenlenmiş, bakım, onarım restorasyon, müzecilik, kültür ve tanıtım projelerinin yürütüldüğü bir şehir.

Kayseri Kültür Yolu da, Kayseri Büyükşehir Belediyesi&#;nin geliştirdiği kültür ve tanıtım projesi. Belediye, Kayseri merkezdeki bütün önemli yapıları, yollara çizdiği sarı bir çizgi ile birleştiren bir rota oluşturmuş adını da Kültür Yolu koymuş.

Siz de 1 numaradan başlayıp sarı çizgiyi takip ederek, rahatlıkla yürüyerek şehir turu yapabilirsiniz. Yukarıda, Kayseri merkezdeki tüm önemli ve tarihi yapıların tek bir yerde numaralandırdığı haritayı bulabilirsiniz.

Belediye, Kültür Yolu projesiyle sadece harita ve güzergah oluşturmakla kalmayıp, her yapının önüne de o yapıyı açıklayan, haritadaki yerini gösteren yönlendirmeler de kondurmuş. Gerçekten başarılı ve güzel işleyen bir uygulama. Umarız diğer tüm şehirlerimizde de ileride böyle bir çalışma olur.

7. Kütüphaneye Dönüştürülen Meryem Ana Kilisesi&#;ni Görün


Yapılış tarihi tam olarak tarihi bilinmese de yüzyılda inşa edilmiş olduğu düşünülen Meryem Ana Kilisesi, restore edilerek araştırmacılara, kitapseverlere ve ders çalışmak isteyenlere kapılarını açan, 50 bine yakın dijital ve basılı kitabın bulunduğu, 24 saat açık özel bir kent kütüphanesine dönüştürülmüş. Üç bölümden oluşan kütüphanede, öğrencilerin araştırma yapıp çıktılarını ücretsiz alabildiği bilgisayar bölümümü, çalışma alanlarının olduğu asma kat ve alt bölüm ve çay, kahve ve yiyecek servisinin olduğu sesli çalışma bölümü bulunuyor. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

8. Gevher Nesibe Medresesi Selçuklu Uygarlığı Müzesi

Anadolu&#;nun ilk uygulamalı tıp medresesi ve akıl hastalarına ses terapisinden, su terapisine alternatif tıp tekniklerinin uygulandığı merkez olarak inşa edilen bu yapıyı, Anadolu Selçuklu Devleti Sultanı 1. Gıyaseddin Keyhüsrev, veremden kaybettiği kız kardeşi Gevher Nesibe&#;nin vasiyeti üzerine &#;te inşa ettirmiş.

Yapının inşa edilme hikayesi oldukça dokunaklı: Sultanın kız kardeşi Gevher Nesibe, başkomutana aşık olur. Sultan kız kardeşinin başkomutana aşık olduğunu öğrenince bu aşka engel olmak için onu savaşlardan savaşlara göndererek şehit düşmesine neden olur. Gevher Nesibe de aşkından ince hastalığa (verem) yakalanır. Sultan bu duruma çok pişman olur ve af dilemek için kız kardeşini ölüm döşeğinde ziyaret gider. Gevher Nesibe, vefat etmeden önce abisine adına bir şifahane yaptırarak, kimseden beş kuruş para almadan hizmet vermesini vasiyet eder. Böylece bu yapı iki yıl içinde tamamlanır ve Gevher Nesibe&#;nin mezarı da buraya nakledilir. Anadolu&#;nun ilk uygulamalı tıp medresesi olan şifahane, Gevher Nesibe gibi aşk acısından hasta olanlara yıllarca şifa olur.

Tıp medresesi, darüşşifa ve bimarhane (akıl hastanesi) bölümlerinden oluşan yapı bugün çok güzel bir Selçuklu Uygarlığı Müzesi haline getirilmiş. Müzede, o dönemde hastalara uygulanan su ve ses terapisi, ışık ve ses efektleriyle yeniden canlandırılmış. Müzenin bir bölümü de Anadolu Selçuklu Uygarlığı&#;nda sanat, bilim, gündelik yaşam gibi kültür öğelerine yer verilmiş. Bizce kesinlikle görülmesi gereken etkileyici bir yer. Normal ziyaret saatleri: &#; Haziran-Eylül: &#; Pazartesileri ve dini bayramların 1. günleri kapalı. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

9. Avgunlu Medresesi ve Türbesi (Kıvılcım Cafe)&#;de Kahve Molası Verin

Uzun süre atıl kalan ama şimdilerde Kıvılcım adlı bir kitapçı-kırtasiye-cafe olan bu yüzyıl Selçuklu yapısı da Gevher Nesibe Medresesi&#;nin hemen yanında kalıyor. Aslında medresenin üstü orjinalde açıkmış ama daha sonra restore edilip kapatılarak bu kırtasiye-cafeye dönüştürülmüş. Oldukça enteresan bir yer tam kahve molası vermelik. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.

Mimar Sinan&#;ın Eseri Kurşunlu Cami&#;ne Bakın

1 ve 2 numaralı yapılar arasında Mimar Sinan Parkı var. Onu boydan boya geçtiğinizde karşınıza Kurşunlu Cami çıkıyor. Kayseri&#;de tek bir camiye girecekseniz bizce bu Kurşunlu Cami olsu çünkü bu cami aslen Kayserili olan Mimar Sinan&#;ın kendi memleketinde bıraktığı iki camiden biri ve günümüze ulaşanı.

Zamanının Konya Valisi Ahmed Paşa tarafından, yüzyıl&#;da yaptırılan, tek minareli ve revaklı yapının asıl ismi Hacı Ahmed Paşa Camii olmasına rağmen kurşun kaplama kubbesinden dolayı halk arasında ismi Kurşunlu Cami olarak kalmış.

Bu caminin yapımı sırasında Sinan 97 yaşında olmasına rağmen, tüm Osmanlı&#;nın halen başmimarlık görevindeymiş. İçi gri-beyaz ağırlıklı sade ama bir o kadar da ince süslemeler ve işçiliklerle dolu. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.

Cumhuriyet Meydanı ve Saat Kulesi &#; Şehrin Göbeğini Görün


Bu meydan tüm şehir merkezinin ana damarı. Türkiye&#;de görebileceğiniz en zarif Atatürk heykelleriden biri de bu meydanda, şehir sularının bir bölümü de, tarihi saat kulesi de&#;

Aslında bu saat kulesinin tarihi çok da eskilere dayanıyor sayılmaz. Sultan II. Abdülhamit&#;in tüm büyük şehirlerde bir saat kulesi olacak diye bir fermanı olmuş. Bu saat kulesi de bu ferman üzerine &#;da inşa edilmiş.

Şimdilerde bu kule, Kültürel ve Hediyelik Eşya Satış Ofisi olarak işletiliyor. Buradan Kayseri&#;ye dair anahtarlık, magnet, biblo, kartpostal, kupa gibi envai çeşit hatıra eşyası bulabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.

Kayseri Kalesi&#;ne Selam Çakın

Kayseri&#;nin tam ortasında, Cumhuriyet Meydanı&#;ndaki şehir kalesinin, M.Ö. yıllarına dayandığı düşünülüyor. Bu emekatar kale, zaman içinde Danişmentliler&#;den Selçuklular&#;a, Dulkadiroğulları&#;ndan, Karamanoğulları ve Osmanlı&#;ya birçok medeniyetin gelip geçişine şahit olmuş, her biri tarafından da bir müdehaleye uğramış.

İçine giremeseniz de dışından bir tur atıp daha sonra da çevresindeki sucuk, pastırma, mantı satan işletmelerden dönüş alışverişinizi yapabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.

Hunat Hatun Külliyesi

Saat Kulesi&#;nden bir metre kadar ileride, Kayseri&#;deki Selçuklu mimarisinin en güzel örneklerinden olan Külliye, &#;de 1. Alaeddin Keykubad&#;ın eşi Mahperi Hunat (Hatun) tarafından yaptırılmış. Külliye olduğundan içinde cami, medrese, hamam, kümbet ve çeşmeden oluşan birimleri var. Hemen yan tarafında da Hunat Hatun Kültür Merkezi var. Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.

Öğlen Mantı ya da Pöç Deneyin


Karınlar bir güzel acıktıysa, sıra geldi beklenen ana. Peşinen söyleyelim, birkaç yerde denememize rağmen hiç bir yerde aradığımız tadı bulamadık. Kayseri&#;deki mantı alışık olduğumuz yoğurtlu salçalı mantı değil. Farklı yapılıyor. Ama yine de gelmişken denemek isterseniz, Külliye&#;e yürüyerek 10 dakika mesafedeki Sultan Sofrası&#;na gidebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

Diğer bir seçenek de pöç denemek. Öküzün kuyruk sokumunun ağır ateşte pişilmesi ile yapılan pöç, etin yoğun aroması, baharatlar ve yanındaki pilavı ile tam bir Orta Doğu lezzeti. Zaten Irak, Suriye taraflarında çok yapılırmış ve nasıl oluyorsa Kayseri mutfağının da demirbaşlarından olmuş. Ağır bir yemek olduğu için herkes sevmeyebilir ama mantıyı her yerde yersiniz, gelmişken asıl pöç deneyim derim. Pöçü de Medrese&#;den 6 dakikalık yürüyüş mesafesindeki Bağdat Pöç&#;te deneyebilirsiniz ancak gitmeden arayın, bazen kalmıyor. Tel: () 22 22 Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

Eğer yakın olmasa da olur, yemek için her yere gideriz derseniz sizi böyle alalım: Kayseri&#;de Ne Yenir Nerede Yenir

İki Cumhurbaşkanı, Bir Büyük Şair Çıkarmış Kayseri Lisesi Milli Mücadele Müzesi&#;ne Bakın

Biraz geç yenen öğle yemeğinin ardından, hayatınızda görüp görebileceğiniz en nostaljik, en hoş liselerden birini görmeye gidin. Burası Neo-klasik üsluplu, zarif taş işçilikli, Şair Faruk Nafız&#;ın edebiyat öğretmenliği yaptığı, sınıflarında Turgut Özal, Şair Behçet Kemal Çağlar ve Abdullah Gül&#;ün okuduğu tarihi Kayseri Lisesi.

yılında açılan lise, &#;de Kurtuluş Savaşı&#;nda, tüm son sınıf öğrencilerini cepheye göndermiş ve hiç mezun vermemiş. ’de Şair Faruk Nafız, liseye edebiyat öğretmeni olarak atanmış ve savaşta şehit düşen öğrencilerin anısına &#;Kayseri Lisesi Marşı&#;’nı yazmış. Ayrıca ileride kendisi gibi ünlü bir şair olacak Behçet Kemal Çağlar’ın da öğretmeni olmuş. &#;te Atatürk, eşi Latife Hanım ile Kayseri Lisesi’ni de ziyaret etmiş ve okula bir yağlıboya tablosunu hediye etmiş.

Yıllar içinde on binlerce öğrenci yetiştidikten sonra en sonunda emekliye ayrılıp, &#;da gerçekten görülmesi gereken bir Milli Mücadele Müzesi olarak düzenlenmiş. Milli mücadele dönemi Kayserisi, lisenin savaş kahramanları ve Milli Mücadele dönemi&#;nde diğer yaşananlar, bu dönemde basın ve sözlü tarih üzerine oldukça derli toplu bir müze olmuş.

Normal ziyaret saatleri: &#; Haziran-Eylül: &#; Pazartesileri ve dini bayramların 1. günleri kapalı. Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.

Kayseri Mahallesi

Setenönü Mahallesi&#;nin, taş işçiliği örneği, karakteristik, tarihi Kayseri evleri kısa bir süre öncesine kadar yıkık dökük harabe halindeyken belediyenin restorasyon çalışmalarıyla yeniden hayata döndürülmüş. Şimdi, eski günlerdeki gibi işlek ve yaşayan bir yer. Kayseri&#;de mutlaka görün diyeceğimiz yerlerden. Haritada 12 numara.

Halen daha tüm proje tamamlanmış değil bazı restorasyon çalışmaları sürüyor. Şu ana kadar tamamlananlar arasında, Kayseri yemeklerini yiyebileceğiniz otantik restoranlar, butik otel konaklar, fırından bakkala, berberden aktara gerçek bir mahallenin gerektirdiği tüm esnaf grupları var. Özellikle Tarihi Avlu Restoran bir harika yemek yemeseniz bile mutlaka girip bir içini görün. Haritada 5 numara.

Aylardan kışsa, Avlu Restoran&#;ın karşısındaki Vera Cafe&#;de sahlep keyfi de kaçmaz. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.

Kapalı Çarşı ve Hanlar

Kayseri Kapalıçarşı, Osmanlı kapalıçarşıları arasında İstanbul&#;dan sonraki en büyük kapalıçarşı olarak sayılıyor ama döneminde çıkan yangınlarla eskiden ahşap olan oldukça büyük bir kısmı yok olmuş ve tamamen taştan orjinal haline sadık kalınarak yeniden yapılmış.

Şu an Kayseri&#;de halen işlek bir ticaret merkezi konumunda. Kayserililer, kuyumculuk, giyim, gıda gibi alışverişlerini halen daha kapalı çarşıdan yapmaya devam ediyor. Led tabelalar, üst üst mankenler, oradan buradan sarkan montlar pantalonlar ile pek göze hoş gelen bir yer değil. Bizce atlayabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 13 numara.

Döner Kümbet&#;in Önünden Geçin

Kümbet şeklinde anıt mezar yapma geleneği, Selçuklularda başlayıp Beylikler Dönemi’nde de devam etmiş. O zamandan bu zamana kalan, Selçuklu tipi kümbetlerin en ünlülerinden biri de üzerindeki tuğla süslemelerle öne çıkan Kayseri merkezdeki Döner Kümbet. &#;da, Anadolu Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubad, kızı Şah Cihan Hatun için yaptırmış. Yani aslında asıl ismi Şah Cihan Hatun Kümbeti ama kümbetin döndüğü efsanesi ile ismi zamanla Döner Kümbet kalmış. Konum için tıklayın. Haritada 14 numara.

Mevlana&#;nın Hocası Seyid Burhanettin&#;in Türbesi De Burada

Mevlana&#;nın 9 sene hocası olan Seyid Burhanettin&#;in ve arasında Kayseri&#;de yaşamış ve mezarı da buradaki Selçuklu mezarlığına gömülmüş. Zamanında Seyid Burhanettin gördüğü bir rüya üzerine Konya&#;ya giderek Mevlana&#;yı bulmuş ve ona orada ders vermiş. Bir yıl sonra Kayseri&#;ye geri dönmüş ama Mevlana ona gelmeye devam etmiş. Daha sonra &#;te Ankara Valisi Abidin Paşa onun anısına mezarı üzerine bu türbeyi inşa ettirmiş. Konum için tıklayın. Haritada 15 numara.

Akşam Yemeği: Elmacıoğlu İskender


Kayseri mutfağından olabildiğince çok şeyi bir arada deneyimleyebileceğiniz, yerellerin gözü kapalı önerdiği tek adres var: Elmacıoğlu. Sokakta kime nerede yiyelim diye sorduysak bizi buraya yönlendirdi.

Aslında Elmacıoğlu&#;nun imza yemeği iskenderi (biliyoruz her ne kadar alası Bursa&#;da yenir ama gerçekten parmak yalatan, çok başarılı bir örneğiydi) ama menüde Kayseri mutfağının gözdeleri mantı, Develi cıvıklısı, yağlama, yaprak sarma, kağıtta pastırma ve Kayseri&#;ye özel endemik bir bitkinin kırmızı meyvelerinden yapılan gilaburu suyu gibi seçenekler de var. Yediğimiz her şey çok lezzetliydi.

Kalabalık bir grupsanız, her şeyden ortaya söyleyip, paylaşın. Eğer siz sizeyseniz de önerimiz iskender, yaprak sarma veya Develi cıvıklısı. Elmacıoğlu&#;nun birden fazla şubesi var ama &#;da açılan, kale surlarının olduğu çarşı içindeki ilk şubesini sizin için pratik olur. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.

2. Gün

Dediğimiz gibi 2. günün programı sadece yarım günlük. Bu yarım günü Kayseri merkeze 26 kilometre 40 dakika mesafedeki, Mimar Sinan&#;ın doğduğu ve yirmili yaşlarına kadar yaşadığı küçük bir Ermeni kasabası olan Ağırnas&#;a ayırdık. Yeraltı şehirleri, Ermeni taş işçiliği ve çörtenleriyle ünlü tarihi sivil mimari yapıları, kilisesi, bezirhaneleriyle yaklaşık yıllık bir yerleşim yeri.

Kayseri&#;de ilk gününüzü şehir merkezine ayıracaksanız sonraki ikinci gününüzü kesinlikle Ağırnas&#;a ayırın deriz. Biraz yol tepmeniz gerekiyor ama buraya adımınızı attığınız anda deyeceğine garanti ederiz.

Mimar Sinan&#;ın Ağırnas&#;taki Evi

Bu taş ev, sadece Osmanlı&#;nın başmimarı değil, şu güne kadar bu coğrafyadan çıkmış en önemli dehalardan biri olan Mimar Sinan&#;ın doğduğu ve devşirildiği 21 yaşına kadar yaşadığı ev. Büyük Sinan, &#;de Osmanlı tarafından devşirilip İstanbul&#;a getirilmeden önce, 29 Mayıs &#;da şimdiki adresi ile Mimar Sinan 3. Sokak&#;taki bu taş evde dünyaya gelmiş.

Ağırnas, Kapadokya gibi volkanik bir arazi üzerine kurulu bir yerleşim yeri olduğundan burada taş işçiliğine ve taşa şekil verme konusunda haliyle yüzyılların bilgi birikimi var. Osmanlı zamanında burada yaşayan Ermeniler ve Rumlar, bu bilgi birikimini en güzel şekilde kullanıp küçücük kasabada harika eserler yapmışlar.

Haliyle Ağırnas&#;ta doğan ve büyüyen Sinan da ileride mimar olduğunda ustalıkla kullanacağı taşa dair ilk izlenimlerini kendi köyünde edinmiş. Yani Ağırnas, onun elindeki malzemeyi bu kadar iyi tanımış ve kullanmış olmasında oldukça büyük pay sahibi. Hatta bir sözünde Ağırnas için &#;Ağırnas olmasaydı ben de olmayacaktım, köyüm beni yetiştirdi&#; demiş.

Evi ’lerde, seafoodplus.info Afet İnan tespit etmiş. Elbette bugünkü iki katlı versiyonu, Mimar Sinan&#;ın doğduğu zamanki hali değil de yıllarca üzerine gelen eklemelerle değişmiş hali ama yine de evin en alt katı nerdeyse hiçbir değişime uğramadan bugüne gelmeyi başarmış. Evin alt katını gezdiğinizde taş odaları ve yeraltı şehirlerini andıran kısınlarını görebiliyorsunuz. Evin bu bölümü, yeraltı dehlizleri ile yeraltı şehirlerine bağlanıyormuş.

Dahi diyeceğimiz bir mimari zekaya sahip Sinan, orduya destek için su yolları, kemerler ve köprüler gibi savaş mimarisi ile mimarlık kariyerine başlamış ama yüksek başarılarından ötürü kariyeri devlet mimarisi ve sivil mimariye doğru evrilmiş. Böylece Osmanlı topraklarında medreselerden, camilere, mescitlerden, hamamlara, türbelerden, çeşmelere ve saraylara eser bırakır.

Ne yazık ki doğduğu yer olan Ağırnas&#;a sadece iki çeşme yaptırabilmiş ama memleketi Kayseri&#;de merkezde 2 cami kondurmuş. Bunlardan Kurşunlu Cami hala ayakta. Buraya geldiğinizde evi gezebilmek için evin sorumlusu Ahmet Bektaş&#;ı 03 54 nolu telefondan arayıp ziyarete geleceğinizi haber verin ki o saatte orada olup size rehberlik etsin. Konum için tıklayın. Haritada 16 numara.

Agios Prokopios Kilisesi

tarihli, bir Ortodoks Kilisesi. Kilise mübadele sonrası kapatılıp depo olarak kullanılmaya başlanmış ama daha sonra restorasyonu yapılıp yeniden ziyarete açılmış. Şu an aktif olarak ibadete açık değil ama mübadele sonrası kendi şehirlerini terk etmek zorunda kalan mübadiller ziyarete geldiklerinde ibadete açıldığı oluyormuş. Konum için tıklayın. Haritada 17 numara.

Bezirhaneler

Bezirhaneler, Kayseri çevresinde yaygın şekilde görülen, içinde adına “zeyrek” denen yabani keten tohumunun yağını çıkarmak için kullanılan seten taşı denilen devasa değirmen taşının olduğu yeraltındaki üretimhaneler. Zamanında bu bölge Osmanlı&#;nın sanayi bitkisi olarak bolca ekimini yaptığı ve sabun ve boya sanayinde kullanılan beziryağı üretimi yaptığı yerlerdenmiş. Ağırnas&#;a geldiğinizde ücretsiz içeri girip gezebiliyorsunuz.

Ağırnas Yeraltı Şehri

Ağırnas Yeraltı Şehri, tıpkı Ali Dağı Sarnıçlı Yeraltı şehri ve Kapadokya&#;daki yeraltı şehirleri gibi yıl öncesinde insanların yaşam alanlarından. Ali Dağı Sarnıçlı Yeraltı şehri kadar derinliklerine ininebilen bir yeraltı şehri olmasa da zamanında Hristiyanlığın yasaklandığı dönemlerde yeraltında gizlice ibadet eden insanların ibadethanelerini, uyudukları bölümleri, güvercinlikleri, tünelleri ve mezarları görülmeye değer. Konum için tıklayın. Haritada 18 numara.

 Kayseri Çevresinde Gezilecek Yerler

Kayseri&#;de 2 günden fazla zamanı olanlar için Kayseri çevresinde gezilecek yerleri verdik. Erciyes Kayak Merkezi ve Kapadokya&#;yı ister günübirlik ister gece kalmalı düşünebilirsiniz ama Soğanlı ve Keşlik Köyleri, Sultan Sazlığı Milli Parkı ve Kapuzbaşı Şelaleleri için sadece bir üçüncü gün yeterli olacaktır.

Erciyes Kayak Merkezi, Melikgazi


Şehir merkezinden ufka baktığınızda bol bol göz göze geleceğiniz Erciyes Dağı, Kayseri&#;nin en büyük turizm gücü. Erciyes Kayak Merkezi Türkiye&#;deki en yeni donanıma ve km&#;ye ulaşan pist uzunluğuna sahip olma özellikleri ile epey ilgi görüyor. Şehir merkezine sadece 25 kilometre mesafede olması en büyük artısı.

Aralık &#; Nisan arasında kar kalınlığı santime kadar varan Kayak merkezinde kayak / snowboard ekipmanları ve kıyafet kiralayabiliyor, özel hocalardan ders alabiliyorsunuz. Tüm tesiste toplam 33 tane farklı uzunlukta ve zorluk seviyesinde pist var. 2&#;si gondol olmak üzere lift ağı da çok gelişmiş.

Merkez etrafında konaklama için de birçok alternatif var ama siz daha uyguna Kayseri merkezde kalıp buraya transfer araçlarıyla veya kiralayacağınız araç ile de gelmeyi tercih edebilirsiniz. Zaten çoğu otelin, havaalanından kayak merkezine transferi de kapsayan paketleri de oluyor. Ayrıca Erciyes Dağı&#;ndan şehir merkezine her gün arası, şehir merkezinden Erciyes Dağı&#;na da arası saat başı transfer var. Erciyes Kayak Merkezi Ski pass ücretleri için tıklayın. Konum için tıklayın. Haritada 19 numara.

Sultan Sazlığı Milli Parkı, Develi

Kayseri merkeze 70 kilometre kadar bir mesafede olan Sultan Sazlığı, Manyas gibi Türkiye’nin sayılı kuş cennetlerinden birisi, yani bir RAMSAR alanı. Yıllarca sivrisinek yuvası diye kurutmaya çalışılan değerli sulak alanlarımızdan.

Afrika &#; Avrupa arasındaki göç yolu güzergahındaki eşine az rastlanan tatlı ve tuzlu su oluşumlarında biri olan Sultan Sazlığı kuş gözlemcilerinin uğrak yerlerinden. Flamingoların da içinde olduğu kuş türüne ev sahipliği yapıyor.  Her yıl burada bir fotoğraf yarışması da düzenleniyormuş. Bu nedenle çevrede pansiyonlar da var.

Buraya geldiğinizde mutlaka Ovaçiftlik Köyü’ndeki ziyaretçi tanıtım merkezi veya Sindelhöyük Kasabası&#;ndaki ziyaretçi bilgilendirme merkezine uğrayıp bilgi alın. Zaten RAMSAR alanı olduğundan çevreyi zorunlu olarak bir alan kılavuzu ile gezmeniz gerekiyor. Konum için tıklayın. Haritada 20 numara.

Ayrıca hemen yakınındaki Yeni Hayat Köyü, buradan harmanlanan kamış balyaları ile harika kareler veriyor.

Hürmetçi Köyü, Hacılar

Köylülerin iş göremez halde olan ya da bakamadıkları atları doğaya salması ve onların zaman içinde çoğalmalarıyla oluşan vahşi at kolonilerinin yani yılkı atlarının toz bulutu içinde koşan fotoğraflarını mutlaka görmüşsünüzdür. Siz de atları görüp fotoğraflamak isterseniz Kayseri’de Hürmetçi Köyü ve Sultan Sazlığı civarları ideal yerler. Bu bölgelere sık sık fotoğraf turları da oluyor.

Köyün manda ürünlerinden oluşan kahvaltısı da çok meşhur. Peynirinden sucuğuna kaymağından yoğurduna mandanın aklınıza gelebilecek her ürünü sofraya geliyor. Öyle ki hafta sonları rezervasyonsuz yer bulmak mümkün olmuyor. Burada Kemer Doğal Köy Ürünleri isimli bir satış noktası var. Yan taraftaki bahçesinde tüm gün kahvaltı veriyor. Konum için tıklayın. Haritada 21 numara.

Kapuzbaşı Şelaleleri, Yahyalı


Aladağlar Milli Parkı içinde kalan Şelaleler, Kayseri merkeze kilometre 2 saat mesafede olduğundan aylardan sadece yaz veya baharsa ve trekking/ bisiklet gibi bir aktitive yapacaksanız gidin diyeceğimiz bir yer. Sadece bir şelale görecekseniz 2,5 saat yol tepmenin bir manası yok. Onun yerine merkeze sadece 1 saat 15 dakika mesafedeki Kapadokya&#;ya gider, günü daha verimli değerlendirirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 22 numara.

Soğanlı ve Keşlik Köyleri Yeşilhisar

Soğanlı Köyü için Kayseri&#;nin Kapadokya komşusu diyebiliriz. Aslında o bölgeye o kadar benziyor ki aslında kolaylıkla Nevşehir&#;e bile dahil edilebilirmiş. Bu köyün özelliği, karakteristik yer şekilleriyle dolu vadisi, harabeleri, kaya kiliseleri ve folklorik elbiseli, el yapımı bez bebekleri. Bu bebekler o kadar ünlü olmuş ki şu an bu köyde sadece bu bebekleri üreterek geçimini sağlayan aileler bile varmış. Konum için tıklayın. Haritada 23 numara.

Soğanlı Köyü&#;ne 20 dakika mesafede kalan ve yine Yeşilhisar&#;a bağlı olan Keşlik Köyü de freskolarla süslü kaya manastırlarının olduğu yerlerden. Fakat buradaki kalıntılar biraz kaderine terk edilmiş halde. Konum için tıklayın. Haritada 24 numara.

Kapadokya, Nevşehir

Kayseri Avanos arası, 72 kilometre yani 2 saat 15 dakika kadar. Yani rahatlıkla günübirlik Kapadokya&#;ya geçip, ister gezilecek yerleri gezer ister doğa aktivitelerini yapar, Kızılçukur Vadisi&#;nde güneşi batırır, tandır yer akşam da geri dönersiniz. Kafanızda Kapadokya&#;ya dair ne olursa olsun, daha önce gelmiş veya gelmemiş olun yola çıkmadan mutlaka Kapadokya&#;dan Benzersiz 25 Aktivite yazımıza göz atın. Konum için tıklayın.

Kayseri&#;de Yeme-İçme

Kayseri mantısı, Develi cıvıklısı, yağlama, etli yaprak sarma, kağıtta pastırma gibi ayıla bayıla yediğimiz Kayseri yemeklerini neler ve nerede yenirler gibi soruların cevaplarını Kayseri&#;de Ne Yenir, Nerede Yenir yazımızda bulabilirsiniz.

Kayseri&#;de Alışveriş

Kayseri Pastırması & Sucuğu

Tabi ki çemeni yerinde pastırma ve bol baharatlı sucuk! Alacaksanız tam olsun ama değil mi?

Kayseri&#;de pastırma ve sucuk konusu hassas bir konu. İkisi için de iki dev marka var: İlki Şahin Sucukları. Zaten tv reklamlarından da aşinasınızdır. Diğeri ise Başyazıcı. Aslında Şahin&#;e göre daha geri planda kalan ama Kayserililerin öncelikli tercihi olan.

Her iki marka da bayilik sistemi ile çalıştıklarından ve Kale çevresindeki tarihi sokaklarla Kazancılar Çarşısı&#;ndaki dükkanların neredeyse hepsine hakim olduklarından kafanızı nereye çevirseniz her şarküterinin tabelasında devasa logolarını görebilirsiniz. Böylece hangi işletmede hangi markanın satışı olduğunu kolaylıkla çakıyorsunuz ona göre alışveriş yapıyorsunuz. Aradığınız Şahin ürünleri ise Şahin pastırma ve sucukları satana Başyazıcı ürünleriyse de Başyazıcı logolu olana gibi.

Biz Kocasinan&#;daki Çağlar Pastırma ve Sucuk&#;tan alışveriş yaptık. Mesela burası Şahin satan bir işletme. Çalışanlar müşterilerle çok ilgili ve et konusunda da oldukça bilgililer. Pastırma ve sucuk hakkında aklınıza gelen her şeyi sorup öğrenebilirsiniz. Pastırma için etin neresi daha makbuldür, en pahalı pastırma olan kuşgömünün olayı nedir gibi gibi&#; Hepsinin cevabını Kayseri&#;de Ne Yenir Nerede Yenir yazımızda bulabilirsiniz.

Ben yanımda taşıyamam derseniz veya evinize sipariş etmek isterseniz buradan istediğiniz yere kargo da yapıyorlar. Yanınıza alacaksanız da her şeyi vakumluyorlar. Adres: Cumhuriyet Mahallesi, Kızılay Cad. Havuzlu Han 2/C, Kocasinan/Kayseri Tel: () 83 90 Konum için tıklayın.

Kayseri Mantısı

Kayseri mantısına doyamayacak, kesinlikle eve de götürmek isteyeceğinizi adımız gibi bildiğimizden (çünkü biz de yaptık ordan biliyoruz) size en güzel Kayseri mantısı markalarını yazalım: Çağlar, Elmacıoğlu, Kaşık-La. Hepsinin önceden vakumlu paketlerde hazırlanmış yarım kiloluk paketleri var. Buzdolabında en az 2 ay tazeliğini koruyor. Tam birkaç paket alıp, buzluğa atmalık, canınız çektikçe çıkarıp pişirmelik.

Kayseri Su Böreği

Genellikle kahvaltıda yenen Kayseri su böreği bir efsane. Peynirli ve kıymalı versiyonları var. Biz Kaşık-La&#;da peynirlisini denedik ama kıymalısının da çok başarılı olduğunu duyduk. Kaşık-La&#;dan hazır paketlenmiş halini de alabilirsiniz.

Kayseri Nerede?


Kayseri, İç Anadolu Bölgesi’nde. Kuzeybatısında Yozgat, kuzeydoğusunda Sivas, doğusunda Kahramanmaraş, güneyinde Adana, batıda ise Nevşehir var.

Konya Kayseri arası arabayla kilometre ve yaklaşık 3 saat 45 dakika,
Ankara Kayseri arası arabayla kilometre ve yaklaşık 3 saat 53 dakika,
Gaziantep Kayseri arası arabayla kilometre ve yaklaşık 4 saat 26 dakika,
Adana Kayseri arası arabayla kilometre ve yaklaşık 4 saat 27 dakika,
Mersin Kayseri arası arabayla kilometre ve yaklaşık 5 saat 25 dakika
İstanbul Kayseri arası ise arabayla kilometre ve yaklaşık 8 saat 32 dakika sürüyor.

Kayseri&#;ye Ulaşım

Karayoluyla Kayseri

İstanbul’dan Kayseri’ye arabayla gitmek isterseniz kilometre uzaklıkta ve kendi arabanızla yaklaşık 8 saat 30 dakikada ulaşırsınız.

Trenle Kayseri

Pek sevdiğimiz Doğu Ekspresi, Kayseri&#;den de geçiyor. Sefer saatleri ve diğer tüm detaylar için Doğu Ekspresi Yolculuğu İçin Önemli Bilgiler yazımıza bakabilirsiniz.

Uçakla Kayseri

Uçakla gitmek isteyenler için ise İstanbul-Kayseri arası uçakla 1 saat 20 dakika civarında sürüyor. İstanbul’dan Kayseri’ye Pegasus Hava Yolları’nın her gün Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan, Türk Hava Yolları’nın ise her gün birkaç tane Kayseri Havalimanı’na direkt uçuş var. Havaalanından şehir merkezi arabayla sadece 15 dakika sürüyor. Bu nedenle havaalanından şehir merkezine ulaşım konusunu çok kafanızda büyütmenize gerek yok.

Uçaktan indikten sonra şehir merkezine gitmek için Kayseri Havalimanı’ndan Havaş servislerine binebilirsiniz. Belli bir kalkış saatleri yok, her inen uçaktan sonra bütün yolcuları alıp servis şehir merkezine doğru hareket ediyor. Havalimanı’ndan şehir merkezine 15, otogara ise 30 dakika sürüyor. Şehir merkezinden havalimanına da aynı şekilde Havaş servisleri ile ulaşabilirsiniz. Şehir merkezinden havalimanına servis kalkış saatleri ve yerleri için buraya tıklayın.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir