alkol aldıktan sonra namaz kılmak / Hem içki içip hem namaz kılınır mı?

Alkol Aldıktan Sonra Namaz Kılmak

alkol aldıktan sonra namaz kılmak

   Cevabın tamamını burada okuyun: seafoodplus.info

İçki içmek abdesti bozar mı?

Fıkıh açısından sarhoş olmadıktan sonra sadece içki içmek (hafizanallah) abdesti bozmaz. Ancak içki içen kişi günaha girmiş ve ağzına necis olan bir madde bulaşmış olması sebebiyle abdestini tazelemesi ihtiyaten güzel bir davranış olur.

Kaynak kaldırma talebi   

İ&#;kili halde namaz kılmak g&#;nah mı?

İçkili halde namaz kılmak günah mı?

ÇAPRAZ ATEŞ

NESLİHAN CUYAR

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, İslam dininin içkiyi haram saydığı, ancak "aklı başında" olmak koşuluyla içkiliyken namaz kılınabileceği yönündeki görüşü tartışma yarattı. Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan dün gelen açıklamada ise "Alkole teşvik bunun meşru kabul edilmesi gibi bir durum söz konusu değildir" denildi. İçkili halde namaz kılınabilir mi?

Prof. Dr. Saim Yeprem (Marmara Ü.):
Trafikte bile bir miktarı serbest
Kuranıkerim’de sarhoşken namaza yaklaşılmaması buyuruluyor. Bu emir çok açık ve net. Sarhoşluk hali, örfte kime sarhoş deniyorsa o anlamdadır. Yani gördüğünü ayırt edemeyen, şuurunu kontrol edemeyen kişi. Sarhoş haldeyken namaz kılınması yasaklanıyor ancak onun dışındaki davranışta namaz yasağı yok. Örneğin trafik kontrolünde de belirli promile kadar alkol, araç kullanmaya engel teşkil etmiyor. Bu da onun gibi. Alkol almak günah, namaz kılmak farz. Bunları karıştırmamak gerekiyor. İdeal olan alkollü halde kılmamak.

Doç. Dr. Ali Kaya: (Uludağ Ü. İlahiyat Fak.):
Şuuru yerindeyse bir sakıncası yok
Alkollü namaz diye bir şey yok zaten. Sarhoşun tanımını yapmak lazım. Sarhoşluk alkolle, uyuşturucu ya da başka maddeyle de olabilir. Namaz kılmak için kişi belli akla sahip olmalı. İbadetin kurallarını, şekillerini uygulayabilmeli. Kişi alkolle, uyuşturucu ya da herhangi bir maddeyle ibadet yapabilir, ancak ibadet için gerekli olan akıl gücü şarttır. Akıl gücü varsa isterse bir fıçı şarap içmiş olsun. Bu, "Din buna izin veriyor" diye anlaşılmamalı. Diyanet tabii ki buna izin vermiyor. "Alkollüyken namaz kılınabilir" diye bir sonuç çıkmıyor.

Prof. Dr. Nasuhi Ü. Karaarslan (18 Mart Ü.):
İçkiliyken kılmayı onaylamıyorum
Zaten alkolün kendisi yasak. Alkol yasak olunca "İçtikten sonra namaz kılınabilir mi?" sorusu abes oluyor. Alkollü namaz kılınamaz. Eğer biz "Namaz kılınabilir" dersek, o zaman herkes alkol alır, namaz kılar. Kuranıkerim’de de kesin olarak alkolden vazgeçilmesi söylenir. Alkol aldıktan sonra namaz kılmak hiçbir şekilde doğru olmaz. Alkol insanlık için çok büyük bir felakettir. Alkollü olarak namaz kılmayı hiçbir zaman onaylamıyorum.

Prof. Dr. Süleyman Uludağ: (Uludağ Ü.):
Alkollüyken namaz kılmak hoş değil
Kuranıkerim’de de açıkça ifade ediliyor. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın açıklaması, alkolün haram olmadığı anlamına gelmez. Hoş bir şey değildir. Alkollüyken şuur yerinde bile olsa bir kişinin namaz kılması caiz ama mekruhtur. Kişi namazını alkolün tesiri geçtikten sonra kılsa daha iyi olur. İmsaktan önce içmişse oruca niyet edip oruç da tutabilir.
Alkollü kişinin dediği anlaşılıyor, şuuru yerindeyse namaz kılabilir.




GÜNCEL


















   Cevabın tamamını burada okuyun: seafoodplus.info

İçki içenin 40 gün imansız olur mu?

İbn Ömer'den (ra) rivayete göre, şöyle demiştir: “Kim, sarhoş olmasa bile içki içerse, midesine ve damarlarında şaraptan bir damla bulunduğu sürece namazı kabul olunmaz. O halde ölürse kâfir olarak ölür. İçki içip sarhoş olan kimsenin kırk gün namazı kabul olunmaz o durumda ölürse de kâfir olarak ölür.” (Nesai)

Kaynak kaldırma talebi   

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir