askerlik erken terhis / Muvazzaflık ve Terhis İşlemleri MSB | T.C. Millî Savunma Bakanlığı

Askerlik Erken Terhis

askerlik erken terhis

100 Bin Askere Erken Terhis Getiren Yasa Neler İçeriyor?

ANKARA — 

Türkiye’de yeni yasal düzenlemeyle ordunun profesyonelleşmesi yönünde adımlar atılırken, belirli ücret karşılığında zorunlu askerlik hizmetinden muafiyet tanınması ve askerlik süresinde kısaltmaya gidilmesi eleştirilere de yol açtı.

“Askeralma Kanunu”, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın HDP dışındaki tüm siyasi partilerle diyaloğu sonrası TBMM’de yasalaştı. 7179 sayılı yasa, ordunun mevcut yapısını değiştiriyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yasayı onaylamasıyla birlikte ilk aşamada zorunlu askerlik süresi kısaldığı için kışlalardan 100 bin askerin erken terhisi gündemde.

‘Erken terhis olmayana 2 bin TL harçlığa’ ilgi düşük

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) zorunlu askerlik süresinin 12 aydan 6 aya indirilmesiyle birlikte yaşanan bu terhis tablosu nedeniyle er ve erbaşlar tarafından yürütülen hizmetlerde aksama olabileceği iddiası söz konusu. Yasal düzenlemeyle 6 ay daha orduda görev yapmayı kabul edecek askerlere 2 bin Türk Lirası harçlık verilecek. Ancak Savunma Bakanlığı’nın beklentisi aksine 2 bin TL’lik harçlık karşılığında orduda göreve devam etmeye fazla ilgi gösterilmediği ve bunun servis araçları sürücülüğü gibi işleri üstlenen asker sayısındaki ani düşüş nedeniyle sıkıntı yaratabileceği kaydediliyor.

“6 aylık zorunlu askerlik süresi kısa”

Kanuna yönelik eleştiriler TSK’daki hizmetlerdeki olası aksaklık iddiasıyla sınırlı kalmıyor. Ordunun yapısal değişikliğe uğraması, “askerlik kavramının anlamını yitirmesi” olarak da değerlendiriliyor. Türkiye Emekli Subaylar Derneği (TESUD) Genel Başkanı Emekli Tuğgeneral Namık Kemal Çalışkan, özellikle bedelli askerlik uygulaması kalıcı hale getirildiği için endişe duyduklarını ifade ediyor. Çalışkan, VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada, kalıcı bedelli askerlik ile Türk Ordusu’nun ilke ve değerlerine zarar verilebileceğini ve ayrıca 6 aylık zorunlu askerlik süresini de kısa bulduklarını ifade etti.

TBMM’deki görüşmeler sırasında kalıcı bedelli askerlik meselesi, kamuoyunda “artık sadece yoksullar askerlik yapacak” eleştirisine yol açtı. Yasayla 31 bin TL karşılığında 20 yaşını doldurmuş erkeklere bedelli askerlik hakkı tanınmasına, TBMM’de son güne dek HDP karşı çıktı. HDP, Türkiye’deki yoksulluk sınırı ve asgari ücret düşünüldüğünde 31 bin TL’nin yüksek bir meblağ olduğunu belirterek, sadece yoksullar için zorunlu askerliğin devam edeceği eleştirisinde bulundu. CHP ise, bedelli askerlik ücretinde taksitlendirme gibi seçenekler olmasını talep etti ancak yine de yasayı destekledi.

Kaçaklara bir sefere mahsus bedelli hakkı

65 maddelik “Askeralma Kanunu”, zorunlu askerlik süresi altı aya indirerek bedelli askerlik uygulamasını kalıcı hale getiriyor. Bedelli askerlik ücreti ise tek seferde ödenmesi koşuluyla 31 bin lira olarak belirlendi.

Yoklama kaçağı, bakaya veya saklı olanlara ise, 1 Kasım’a dek başvurmaları ve bedelli askerlikle ilgili bedeli peşin ödemeleri şartıyla kuraya tabi tutulmaksızın bir defaya mahsus bedelli askerlikten yararlanma hakkı tanındı. Bu kapsamda 460 bin kişi olduğu duyuruldu.

Doğu ve Güneydoğu’da hizmete ekstra harçlık

Yasayla askerlik süresi de değiştirildi. Hizmet süresi, erbaş ve erler için 6 ay, yedek subay ve yedek astsubaylar için 12 ay oldu. Ancak Türk Ordusu’nun personel ihtiyacında sıkıntı olmaması içinse er ve erbaşlar için 6 ay sonunda askerliğe devam etmeleri için “harçlık” formülü getirildi. Zorunlu askerlik süresi olan 6 aydan sonra 6 ayda daha askerliğe devam edecek kişilere aylık 2 bin lira harçlık verilmesi öngörüldü. Askerlik hizmetine 6 ay sonunda Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Şırnak, Hakkari, Van, Ağrı ve Iğdır illerindeki hudut birliklerinde görev yaparak devam edeceklere ise ayrıca bin lira ilave ödeme yapılması kararlaştırıldı.

Bu noktada yeni yasayla birlikte zorunlu askerlik hizmetinde 6 ayı doldurmuş yaklaşık 100 bin kişi ise terhis edilecek görünüyor.

Çalışkan: “Asker millet, ordu millet felsefesi zarar görmemeli”

Türkiye Emekli Subaylar Derneği (TESUD) Genel Başkanı Emekli Tuğgeneral Namık Kemal Çalışkan, askerlik kavramıyla ilgili Türkiye’deki geleneksel “asker millet, ordu millet felsefesi” açısından yaklaştıklarını vurguladı. Bunun zarar görmesini istemediklerini kaydeden Çalışkan, Türk Ordusu’nun profesyonelleşmesi süreci uzun süredir gündemde olsa da zaten profesyonelliğe sahip bir ordu olduğunu dile getirdi. Çalışkan, “Biz profesyonellik söylemiyle Türk Ordusu’nun savaşma yani muharebe etme imkan kabiliyetini azaltabilme olasılığı olacak değişim ve dönüşümlere karşı çıkıyoruz” dedi.

“Muharip personel yetiştirilmesinde sıkıntı olur”

Çalışkan kalıcı bedelli askerlik uygulamasından duydukları endişeyi şu sözlerle ifade ediyor: “Bedelli askerlik kavramı Türk Ordusu sistematiği içinde çok özel koşullarda çıkarılan geçici bir askerlik yöntemi idi. Bedelli askerliğin kalıcı olması bizim içinden yetiştiğimiz Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bize kazandırdığı değerler ve ilkeler sistemi geriye gidişe yol açabileceği için karşı çıktığımız bir şey.”

Askerlik hizmet süresini 12 aydan 6 aya indirilmesi içinse süreyi kısa bulduklarını belirten Çalışkan, gelişmiş teknolojik teçhizat eğilimleri için dahi en az 2-3 aylık süreye ihtiyaç duyulduğunu vurgulayarak, dolayısıyla kısa sürede etkin bir muharip personel yetiştirilmesinde sıkıntı olabileceğini dile getirdi. Çalışkan, Türkiye’nin içerisinde bulunduğu Ortadoğu koşullarında TSK’nın hali hazırdaki mevcudiyetinde sayısal azalmaya yol açacak olması nedeniyle endişe ettiklerini kaydetti. TSK’nın vazifesini her zaman hakkıyla yerine getireceğini inandıklarını da sözlerine ekleyen emekli subay, kısa süreli askerlik dolayısıyla bazı sıkıntılar olabileceğini savundu.

Erken terhis başladı mı? Kimler erken terhisten faydalanacak? İşte yeni askerlik sistemi hakkında detaylar

Uzun bir süredir gündemde olan yeni askerlik sistemine ilişkin düzenleme Meclis'te kabul edildi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onaylamasıyla da resmen yürürlüğe girdi. Yasanın yürürlüğe girmesiyle şu an askerde bulunanlar ve 6 ayını dolduranlar ne zaman terhis olacaklarını araştırmaya başladı. Kışlalarda terhisler dün itibariyle başladı. Yeni askerlik sistemi ve bedelli askerlik ücretleriyle ilgili detayları da haberimizde bulabilirsiniz.

Yayınlanma:

Erken terhis başladı mı? Kimler erken terhisten faydalanacak? İşte yeni askerlik sistemi hakkında detaylar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yeni askerlik sistemini onayladı. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni askerlik sistemi yasası ile askerlik sisteminde köklü değişikler hayata geçmiş oldu. Yeni sistemde, kısa dönem uzun dönem askerlik ayrımı sona erdi. Zorunlu askerlik 12 aydan 6 aya düştü. Böylece şu an kışlalarda olan ve 6 ayını dolduran askerlere terhis hakkı doğmuş oldu. Peki erken terhisler ne zaman başlayacak? Erken terhisler dün yasanın onaylanmasıyla resmen başladı. İşte yürürlüğe giren yeni askerlik sistemi ve bedelli askerlikle ilgili ayrıntılar…

ERKEN TERHİSLER NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

6 aylık askerlik görevini tamamlayanlar istemeleri ve uygun görülmeleri halinde askerlik hizmetine devam edebilecek. Bu kişilere 2 bin lira maaş verilecek. Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Şırnak, Hakkari, Van, Ağrı ve Iğdır’da görev yapan askerlere ise ek bin lira verilecek.

Kanun düzenlemesinin yürürlüğe girmesiyle kışlalarda erken terhis çalışmaları da başladı. 6 aylık süreyi tamamlamış olan 100 binden fazla askerin terhis süreci başladı.

BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİ NE KADAR?

Yeni sistemde 20 yaşını doldurmuş ve 31 bin TL ödeyenler bedelli askerlik yapabilecek. Bedelli askerlikten yararlananlar bir aylık temel eğitimin ardından terhis olacak.

Düzenlemeyle, bakaya ve yoklama kaçağı durumunda olanların bir defaya mahsus olmak üzere bedelli askerlikten yararlanmasının önü açıldı, cezaları da affedildi.

Yeni askerlik kanunuyla yedek subaylığın yanı sıra yedek astsubaylık da devreye girdi.

Yedek astsubay olarak görev yapacaklar 2 ay temel 10 ay da kıta görevi yapacak. İsteyenler yedek astsubaylıktan astsubaylığa geçebilecek.

Doktorlar ve öğretmenler, bir aylık temel eğitimin ardından görevlerini yaparak askerlik hizmetini tamamlamış sayılacak.

Yeni kanun ile bazı kişilere askerlik muafiyeti de sağlanabilecek. Muafiyet kararı, Milli Güvenlik Kurulu'nun gerekli gördüğü sahalarda, Milli Savunma Bakanlığı'nın teklifi üzerine verilebilecek.

YENİ ASKERLİK SİSTEMİNDE ASKERLİĞİ ERTELEME KOŞULLARI

Bitirdiği okulun dengi veya daha alt seviyedeki bir öğretim kurumuna kayıt yaptıranların askerlikleri ertelenmeyecek.

Çift ana dal programına kayıtlı yükümlülerin bir programdan mezun olmaları halinde askerlik erteleme işlemleri, diğer ana dal programındaki öğrenciliğine göre yürütülecek. Yoklama kaçağı veya bakaya kaldıktan sonra ya da yoklama kaçağı olarak muayenesi yapılarak sınıflandırma kaynağına alınacaklardan; sevke tabi tutulacağı celp tarihine kadar okula kayıt yaptıranların askerlikleri ertelenmeyecek. Yurt dışında yükseköğretim kurumlarında öğrenim görenlerin askerlikleri, öğrenciliklerinin yetkili Türk makamlarınca tanınmasının ardından ertelenecek.

Öğrenim kurumlarından terk, ilişiği kesilen veya mezun olanlardan; lise veya dengi okuldan mezun olduğunu belgeleyenlerin askerlikleri istekleri halinde mezuniyet tarihinden itibaren 3 yıl, mesleki ve teknik lise mezunları için ilave 3 yıl, fakülte veya yüksekokul ile MYO’dan ilişikleri kesilenler ile yüksekokul ve MYO mezunlarının askerlikleri ise mezuniyet ya da ilişik kesme tarihinden itibaren 2 yıl süreyle ertelenecek. Bu erteleme süreleri lise veya dengi okul mezunları için 22, mesleki ve teknik lise mezunları için 25, fakülte veya yüksekokul ile MYO’dan ilişikleri kesilenler ile yüksekokul ve MYO mezunları için 28 yaşını tamamladıkları yılın sonunu geçemeyecek.

4 yıl ve daha uzun süreli yükseköğretim kurumlarından mezun olan yükümlülerin askerlikleri istekleri halinde 2 yıla, yüksek lisans eğitimini tamamlayanların ise 1 yıla kadar ertelenecek. Yurt dışındaki öğrenim kurumlarından mezun olanlara, talepleri halinde, denklik işlemlerini tamamlayabilmeleri için ayrıca bir yılı geçmemek üzere erteleme hakkı tanınabilecek. Bu şekilde yapılan erteleme süreleri 32 yaşını tamamladıkları yılın sonunu geçemeyecek. Erteleme süresi içerisinde yükseköğretim kurumuna kayıt yaptıranların askerlikleri öğrencilik nedeniyle ertelenecek.

AğrıaskerlikCumhurbaşkanıGaziantepHakkâriHatayIğdırKilisMardinMeclisMilli Savunma BakanlığıokulRecep Tayyip ErdoğanŞanlıurfaŞırnakTAyyip ErdoğanVan

Dönem : 21 Yasama Yılı : 2

T.B.M.M. (S. Sayısı : 188)

Askerlik Kanununa Bir Geçici Madde Eklenmesi Hakkında Kanun Tasarısı ve Millî Savunma ve Plan ve Bütçe

Komisyonları Raporları (1/543)

T.C.

Başbakanlık

Kanunlar ve Kararlar 4.10.1999

Genel Müdürlüğü

Sayı : B.02.0.KKG.0.10/101-1517/4830

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Millî Savunma Bakanlığınca hazırlanan ve Başkanlığınıza arzı Bakanlar Kurulunca 6.9.1999 tarihinde kararlaştırılan “Askerlik Kanununa Bir Geçici Madde Eklenmesi Hakkında Kanun Tasarısı” ile gerekçesi ilişikte gönderilmiştir.

Gereğini arz ederim.

Bülent Ecevit

Başbakan

GENEL GEREKÇE

17 Ağustos 1999 tarihinde Marmara Bölgesinde meydana gelen deprem felaketinde uğranılan ağır kayıpların ve bu afet nedeniyle doğan zararların giderilmesine katkıda bulunmak amacıyla, 1 Ocak 1973 tarihinden önce doğan yükümlülerden her ne sebeple olursa olsun henüz fiili askerlik hizmetine başlamamış olanların, bir defaya mahsus olmak üzere, bedel ödeyerek askerlik hizmetlerini yerine getirmeleri öngörülmektedir.

Aynı amaçla Tasarıda, askerlik yükümlülüklerini uzun süre yerine getirmeyen ve emsali doğumlular çağ dışına çıkmış olanların da yükümlülüklerini fazla bedel ödeyerek ve temel eğitim yapmaksızın yerine getirmelerine imkân tanınmaktadır.

Bu kapsamda elde edilen gelirin tamamının, deprem felaketinin kayıplarının giderilmesi için kullanılması amaçlanmaktadır.

MADDE GEREKÇELERİ

Madde 1. – Madde ile 17 Ağustos 1999 tarihinde Marmara Bölgesinde meydana gelen deprem felaketinde uğranılan ağır kayıpların ve bu afet nedeniyle doğan zararların giderilmesine katkıda bulunmak amacıyla, 1 Ocak 1973 tarihinden önce doğan ve 1076 sayılı Yedek Subay ve Yedek Askerî Memurlar Kanunu ile 1111 sayılı Askerlik Kanununa tabi yükümlülerden her ne sebeple olursa olsun henüz fiili askerlik hizmetine başlamamış olanlara bir defaya mahsus olmak üzere bedelli askerlik uygulaması öngörülmektedir.

Bu uygulama kapsamında yatırılacak paraların T.C. Ziraat Bankasında açılacak özel bir hesaba aktarılması hükmüne yer verilmekte, bu miktarların nerede, ne amaçla ve ne şekilde kullanılacağı hususları düzenlenmektedir.

Madde 2. – Yürürlük maddesidir.

Madde 3. – Yürütme maddesidir.

Millî Savunma Komisyonu Raporu

Türkiye Büyük Millet Meclisi Millî Savunma Komisyonu 11.10.1999 Esas No. : 1/543 Karar No. : 24

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Millî Savunma Bakanlığınca hazırlanarak 4.10.1999 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sunulan ve aynı tarihte Başkanlıkça Talî Komisyon olarak Komisyonumuza, Esas Komisyon olarak Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edilen 1/543 esas numaralı “Askerlik Kanununa Bir Geçici Madde Eklenmesi Hakkında Kanun Tasarısı” Komisyonumuzun 7.10.1999 tarihli 7 nci Birleşiminde; Hükümeti temsilenMillî Savunma Bakanının Başkanlığında Millî Savunma,İçişleri ve Maliye Bakanlıkları ve Genelkurmay Başkanlığı temsilcilerinin de katılmalarıyla incelenip görüşülmüştür.

Tasarı ve gerekçesi incelendiğinde;

17 Ağustos 1999 tarihinde Marmara Bölgesinde meydana gelen deprem felaketinde uğranılan ağır kayıpların ve bu afet nedeniyle doğan zararların giderilmesine katkıda bulunmak amacıyla, 1 Ocak 1973 tarihinden önce doğan yükümlülerden her ne sebeple olursa olsun henüz fiili askerlik hizmetine başlamamış olanların, bir defaya mahsus olmak üzere, bedel ödeyerek askerlik hizmetlerini yerine getirmelerinin amaçlandığı,

Bu kapsamda elde edilen gelirin tamamının özel bir hesapta izlenerek deprem felaketi kayıplarına yönelik olarak kullanılacağı,

Görülmektedir.

Sayın Bakan yaptığı açıklamalarda,

Sözkonusu Tasarının Hükümetin deprem felaketi nedeniyle ek gelir arayışları sırasında Türk Silâhlı Kuvvetlerinin kendi içinden gelen bir teklif üzerine ve 1987 ve 1992 yıllarındaki bedelli askerlik uygulamalarında olduğu gibi elde edilecek gelirlerin Savunma Sanayi Destekleme Fonu yerine Maliye Bakanlığı nezdinde ayrı bir hesaba kaydedilmesi için ise yeni bir tasarı şeklinde hazırlandığını,

1.1.1973 doğumlu ve daha önce ve 40 yaşı aşmış olan yükümlülerden yaklaşık 120 000 kişilik bir grubun Tasarının kapsamı içine gireceğinin tahmin edildiği, basında yeralan 200 000 gibi rakamların ise Ülkemizde yaşanan hızlı iç göç nedeniyle, sağlıksız nüfus kayıtlarından kaynaklandığı,

1.1.1973 tarihinin Türk Silâhlı Kuvvetlerinin kaynak yeterliliği ve uzman eleman (doktor, mühendis ve tim komutanı) ihtiyacı saptanarak hesaplamalar sonucunda bulunmuş bir tarih olduğu,

Tasarının halen silâh altında bulunanları kapsamamasının nedeninin ise, örneğin halen silâh altında bulunan 3 500 doktor yedek subaydan 2 500’ünün terhisine neden olacağı ve bunun da halen Doğu ve Güneydoğuda operasyon yapan takım ve timlerde görev yapan doktor yedek subaylar nedeniyle olumsuz etkisi olacağı, ayrıca silâh altında olup da omuz omuza çatışanlardan bazılarının terhis olup bazılarının olamamasının psikolojik olarak yol açacağı duyguların da dikkate alınmasından kaynaklanan bir mecburiyet olduğu,

27 yaş ve yukarısının 15 bin DM ve karşılığı TL.sı, 40 yaş ve yukarısının 20 bin DM ve karşılığı TL.sı ile bedelli askerlik yapmasındaki farklılığın ise 40 yaşın zaten askerlik çağı sonu olmasından kaynaklandığı ve 40 yaş ve üstü için temel eğitim yaptırılmamasının ise bunlara temel eğitim yaptırılırsa, seferberlik halinde tekrar askere çağrılamamalarından kaynaklandığı,

Önümüzdeki sene için bilgisayar ortamında ASAL tarafından 600 000 asker ihtiyacının saptandığı, genel ortalama olarak askerlik çağı gelen grubun % 58’inin bu yükümlülüklerini yerine getirirken % 42’sinin yasal (master, doktora, ÖSYM sınavı, teciller) ve yasal olmayan nedenlerle askere gitmedikleri, dolayısıyla Türk Silâhlı Kuvvetlerinin bu % 42’lik kaynak kaybına ancak ve en çok 1.1.1973 doğumlulara bedelli askerlik imkânı tanıyarak tahammül edebileceği, aksi haldeki çabaların Türk Silâhlı Kuvvetlerini zaafiyete uğratacağı,

Basına yansıyan ve 72 000 olarak belirlenen başvuru sayısının sadece bunların nerede barındırılıp nasıl eğitim yaptırılacağı konusunda Genelkurmay Başkanlığınca yaptırılan bir anket çalışması sonucunda belirlenen bir rakam olduğu özel bankaların kredileri ile bu rakamın 100 000’e ve elde edilecek gelirin de 1 milyar ABD dolarına ulaşacağının tahmin edildiği,

Hususlarını belirtmişlerdir.

Komisyonumuzda yapılan görüşmelerde; gerek yaş sınırı gerekse silâh altında olmaları nedeniyle bu haktan yararlanamayacaklara büyük bir haksızlık yapıldığı,

Sözü geçen % 58’lik askere alma oranı konusunda geçen ve geçecek dönemleri de kapsaması nedeniyle oranın yükseleceği ve Tasarının kapsamının genişletilmesi gerektiği,

Tasarının TürkSilahlı Kuvvetlerinin gösterdiği büyük bir fedakârlık sonucunda hazırlandığı ve askere gitmenin Türk kültüründe ve aile yapısında çok büyük bir yeri olduğu, Tasarının ne yapılırsa yapılsın belirli bir kesim üstünde mağduriyet yaratabileceği ve bunun da en aza indirilmesi gerektiği,

Tasarı kapsamının son bir aydır kamuoyunda bilindiği ve üzerinde konuşulduğu, askerlik hizmetini bedel ile yapma konusunun tarihî hasletlerle değerlendirilmesi halinde bunun kabul edilmesinin çok zor olacağı,

Böyle bir konuda esas komisyon olarak Komisyonumuzun görev yapması gerektiği, bunun yanında Anayasanın 72 nci maddesine göre Anayasaya aykırılığının ileri sürülebileceği ve bu nedenle Başkanlıkça Anayasa Komisyonuna da havalesinin gerektiği,

Deprem bölgesinde şu anda askerlik yapan ve kurtarma çalışmalarına katılan askerlere bir moral izni verilmesinin düşünülüp düşünülmediği, yine aynı şekilde bölge doğumlu olup da depremde yakınlarını kaybedenlerin erken terhisleri konusunun da düşünülmesi gerektiği,

Başka bir öneri olarak, TürkSilahlı Kuvvetleri için uzman personel kaynak ihtiyacının temini için 2, 4 veya 5 yıl gibi kademeli bir programla, bunlara ilerideki tarihlerde temel eğitimlerini tamamlamak ve 15 bin DM veya karşılığı TL.’sı alınarak Tasarının silah altındakileri de kapsayacak şekilde genişletilebileceği,

Türk Silahlı Kuvvetlerinin hesaplarına uyulması gerektiği, 1992 yılında çıkartılan 3802 sayılı Kanunda yaş sınırının 28 olarak saptandığı, ancak Kanunun silah altındakileri de kapsadığı,

Eksikliğinin zaafiyet yaratacağı söylenen 2 500 doktor yedeksubayın sadece Doğu ve Güneydoğu Anadoluda değil, tüm yurt sathında görev yaptığı,

İşini kurmuş ve çalışan insanların, çok sayıda işsizin de bulunduğu Ülkemizde, bedel ödeyerek askerlik yapmalarının aslında bir transfer olduğu ve bunun sürekli bir hale getirilmesi gerektiği,

Halen silah altında olup da kısa dönem askerlik yapanların sıcak mahallerde bulunmadıkları ve bunların da kapsam içine alınabilecekleri,

Bedelli askerlik uygulamasının Osmanlı Devletinde de, Kurtuluş Savaşı sırasında da yapıldığı, ancak temel askerlik eğitimlerinin her zaman yaptırıldığı, 40 yaş ve üzerindekilerin de bu nedenle temel askerlik eğitimlerini yapmalarının gerekli olduğu,

26 yaşını dolduranların bu uygulamadan yararlanacakları ve zaten 26-31 yaş aralığında olanların % 60’ının bir şekilde iş ve gelir sahibi oldukları, 20-26 yaş aralığında olanlarında ise bu oranın % 30 olduğu, bunların da kapsam içine alınmalarıyla elde edilecek gelirin daha fazla olacağı,

Hükümetçe hazırlanan bu olumlu ve teknik bir çalışmanın kapsamının daha da genişletilmesi gerektiği, dünyada gelişen teknolojinin artık kol gücüne ihtiyaç bırakmadığını ve zaten son teknolojiyi en yakından takip eden Türk Silahlı Kuvvetlerimizin de artık bu kadar fazla sayıda askere ihtiyaç duymaması gerektiği,

Felaketler gibi lütuflara da toplu halde gelince katlanmanın daha kolay olduğu ve bu nedenle kapsamın genişletilmesinde fayda olduğu,

Şeklinde görüşler dile getirilmiştir.

Hükümet adına yapılan tamamlayıcı açıklamalarda;

Daha önce de belirtildiği gibi Türk Silahlı Kuvvetlerinin % 42 oranındaki kaynak kaybını 1974-1978 arasında okulunu bitirmiş, master ve doktoralarını tamamlamış olanlardan karşılayacağı,

Polislerin askerliklerini yapmadan mesleğe başlamaları uygulamasına 1995 yılında son verildiğini ve rakam olarak askerliğini yapmamış 14 000 polisten 9 000 kadarının bu uygulamadan yararlanacaklarını,

Askerlik Kanununun temel bir kanun olduğu ve Anayasada, gerekli düzenlemelerin 1111 sayılı Kanun ile yapılacağının açıkça belirtildiği, nitekim öğretmen açığı olduğunda bazı uygulamaların yapıldığı,

Türkiye şartlarında ve özellikle komşularında köklü değişiklikler olmadıkça sürekli bir bedelli askerlik konusunun gündeme gelmesinin olanaksız olduğu,

Tasarının kamuoyunda genel kabul gördüğü, teknik hesaplar karşısında kişisel nedenlerle kapsamın genişletilmesi çabalarının Tasarının tutarlılığını bozacağı,

Silah altındakilerden ihtiyaç duyanlara 45 günlük bir deprem izninin verildiği, deprem bölgesi çocukları için erken terhis önerisinin güzel bir temenni olduğu, ancak sağlıksız nüfus kayıtları nedeniyle bu temenninin Bakanlıkça değerlendirilmesi gerektiği,

İfade edilmiştir.

Tasarı ve gerekçesi Komisyonumuzca da benimsenerek maddelerinin görüşülmesine geçilmiştir.

Tasarının 1 inci maddesi ile yürürlük ve yürütmeye ilişkin 2 ve 3 üncü maddeleri aynen kabul edilmiştir.

Raporumuz Esas Komisyon olan Plan ve Bütçe Komisyonuna sunulmak üzere Yüksek Başkanlığa saygı ile arz olunur.
 

 BaşkanBaşkanvekiliKâtip 
 Sadık KırbaşHayrettin ÖzdemirM. Kemal Tuğmaner 
 ÇanakkaleAnkaraMardin 
 ÜyeÜyeÜye 
 M. Metanet ÇulhaoğluGönül Saray AlphanOğuz Aygün 
 AdanaAmasyaAnkara 
  (1. maddeye muhalifim)(İmzada bulunamadı) 
 ÜyeÜyeÜye 
 Rıza UlucakHüseyin ArabacıTurhan Tayan 
 AnkaraBilecikBursa 
  (İmzada bulunamadı)  
 ÜyeÜyeÜye 
 Vahit KayrıcıFahrettin KukaracıMukadder Başeğmez 
 ÇorumErzurumİstanbul 
 ÜyeÜyeÜye 
 Hüseyin ArıMustafa EnözHasan Gülay 
 KonyaManisaManisa 
  (İmzada bulunamadı)  
 ÜyeÜyeÜye 
 Ekrem PakdemirliŞükrü YürürFethullah Gültepe 
 ManisaOrduVan 
 (Muhalefet şerhim eklidir)(Muhalefet şerhim ektedir)  
  Üye  
  Ömer Üstünkol  
  Zonguldak  

 

MUHALEFET ŞERHİ

Tasarı ile getirilen ve Millî Savunma Bakanlığınca saptanan 1.1.1973 ve daha küçük doğumluların bedelli askerlik hakkından yararlanabilmeleri konusundaki yaş sınırı ve bunun daha da aşağı çekilememesi anlaşılabilir. Ancak 1.1.1973 doğumlu ve daha aşağı doğumluluk koşulunu taşıyan ancak halen silah altında bulunanların da bu haktan yararlandırılmaması eşitlik ve hakkaniyet ilkeleri ile bağdaşmamaktadır.

Kaldı ki 1992 yılı 3802 sayılı dövizli askerlik yasasında 28 yaş sınırı getirilmiş ve bu koşulu taşıyan silah altında bulunanları da kapsamıştır. Devletin ve TSK görüşlerinin devamlılığının esas olduğu görüşündeyiz.

Millî Savunma Bakanlığı özellikle silah altındakilerin de bu haktan yararlandırılması halinde, halen görev yapan 3500 yedeksubay doktordan 2500’ünün terhis edilmesini gerektireceğini ve bunların özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da takım ve tim doktoru olarak görev yaptığını bunun da sıkıntı yaratacağını belirtmişlerdir. Ancak sözkonusu 2500 yedeksubay doktor tüm yurt sathında görev yapanların sayısıdır. Ayrıca Kanunun yürürlüğe girmesini takip eden 6 ay içinde başvuru yapma imkânı olduğundan sözkonusu dönemde iki celp dönemi daha geçecektir. Bu nedenlerle Tasarının kapsamına halen silah altında olan 1.1.1973 ve daha aşağı doğumluların da eklenmesi Türk Silahlı Kuvvetleri için önemli bir kaynak sıkıntısı yaratmayacaktır.

Komisyonumuzun 7.10.1999 tarihli birleşiminde görüşülerek aynen kabul edilen 1/543 esas numaralı “Askerlik Kanununa Bir Geçici Madde Eklenmesi Hakkında Kanun Tasarısının kapsam kısmına yukarıdaki nedenlerle muhalif olduğumu belirtirim.

Saygılarımla.
 

  Gönül Saray Alphan 
  Amasya 

MUHALEFET ŞERHİDİR

Millî Savunma Komisyonunda görüşülmüş bulunan Bedelli Askerlik Kanun Tasarısı Anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır. Aykırılık şöyledir :

1. Belli bir doğum tarihinden başlayarak, askerlik çağına girmiş diğer gençlerimizin bu imkândan faydalanması önlenmektedir.

2. Şu anda silah altında olanların bu imkândan faydalanamaması,

3. Kırk yaşına girmiş olan bir vatandaşımızın bir bedel ödeyerek temel askerlik eğitiminden muaf olması,

Şeklinde özetlenebilir.

Bu aykırılığı önlemek için verilen önergemin askerlik çağına girmiş olan mükelleflerin 20 000 DM ödeyerek, temel eğitimi aldıktan sonra askerliğini yapmış sayılacağı şeklindedir. Bedelin yükseltilerek, insan kaynağı gelir dengelemesi korunduğundan, yani bu uygulamadan 100 bin kadar gencin bundan istifade etmesi planlandığına göre, bedel yükseltilerek 75 bin kişinin müracaatı alınarak, eşitlik ilkesi sağlanacaktır.
 

Şükrü Yürür                                  Ekrem Pakdemirli
Ordu                                                  Manisa
Millî Savunma Komisyonu Üyesi Millî Savunma Komisyonu Üyesi

MİLLÎ SAVUNMA KOMİSYONUNUN KABUL ETTİĞİ METİN

ASKERLİK KANUNUNA BİR GEÇİCİ MADDE EKLENMESİ HAKKINDA

KANUN TASARISI

MADDE1. —Tasarının 1 inci maddesi Komisyonumuzca aynen kabul edilmiştir.

MADDE2. —Tasarının 2 nci maddesi Komisyonumuzca aynen kabul edilmiştir.

MADDE3. —Tasarının 3 üncü maddesi Komisyonumuzca aynen kabul edilmiştir.

Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu

Türkiye Büyük Millet Meclisi

Plan ve Bütçe Komisyonu 19.10.1999

Esas No. :1/543

Karar No. :63

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Millî Savunma Bakanlığınca hazırlanarak, Bakanlar Kurulunca 4.10.1999 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sunulan ve Başkanlıkça aynı tarihte tali komisyon olarak Millî Savunma Komisyonuna, esas komisyon olarak da Komisyonumuza havale edilen “Askerlik Kanununa Bir Geçici Madde Eklenmesi Hakkında Kanun Tasarısı” Komisyonumuzun 19.10.1999 tarihinde yapmış olduğu 5 inci birleşiminde Hükümeti temsilen Millî Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu ile, İçişleri ve Maliye Bakanlıkları, Genelkurmay Başkanlığı ve Devlet Planlama Teşkilâtı Müsteşarlığı temsilcilerinin de katılımıyla incelenip görüşülmüştür.

Bilindiği gibi, Marmara Bölgesinde 17 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelen deprem felaketi önemli ölçüde can ve mal kaybına yol açmış ve ortaya çıkan zararın telafisi için büyük miktarda malî kaynak ihtiyacı doğmuştur.

Tasarı ve gerekçesi incelendiğinde; Marmara Bölgesinde meydana gelen deprem felaketi nedeniyle doğan zararların giderilmesine katkıda bulunmak amacıyla, 1 Ocak 1973 tarihinden önce doğan yükümlülerden, her ne sebeple olursa olsun henüz fiili askerlik hizmetine başlamamış olanların, bir defaya mahsus olmak üzere, bedel ödeyerek askerlik hizmetini yerine getirmelerine ve bu çerçevede elde edilen gelirlerin tamamının özel bir hesapta izlenerek deprem felaketi nedeniyle doğan zararların giderilmesinde kullanılmasına imkân tanınmasının amaçlandığı anlaşılmaktadır.

Komisyonumuzda Tasarının geneli üzerinde yapılan görüşmelerde;

—Tasarının, deprem felaketinin yol açtığı zararın giderilebilmesi açısından yerinde olduğu, ancak ihtiyaç duyulan kaynağın sağlanmasında yeterli olamayacağı, bu nedenle Tasarının kapsamının, ordumuzu zaafa uğratmayacak şekilde genişletilmesinde yarar bulunduğu,

—Bedelli askerlik için öngörülen bedelin ödenmesine ilişkin usül ve esasların bir an önce açıklığa kavuşturulmasının, kamuoyunda meydana gelen tereddütlerin giderilmesine katkıda bulunacağı,

— Ülkemizin iç güvenliğini sağlayan kolluk kuvvetlerinden birisi olan polislere de bedelli askerlikten yararlanabilmeleri için, ödeme güçleri de göz önüne alınarak bazı kolaylıklar sağlanmasının iç güvenlik hizmetlerinin aksamadan yürütülmesi açısından faydalı olacağı,

— Yükseköğretim kurumlarında akademik çalışmalarda bulunanların bedelli askerlikten yararlandırılmaları sırasında akademik çalışmalarını aksatmayacak şekilde bir takvim düzenlenerek, ülkemizin ihtiyaç duyduğu bu kişilere çalışmalarını tamamlamaları için imkân tanınmasının yerinde olacağı,

—Bedelli askerlik uygulamasının, Anayasamızın 72 nci maddesine aykırı olabileceği hususunda görüşler bulunduğu,

— Bedelli askerlik uygulamasından elde edilen gelirlerin amacına uygun olarak kullanılması konusunda kamuoyunun hassasiyet gösterdiği, bu nedenle; sağlanan gelirlerle, yapılan harcamaların düzenli aralıklarla kamuoyunun bilgisine sunulmasında yarar bulunduğu,

—Tasarı kapsamının halen askerliklerini yapmakta olanları da kapsayacak şekilde genişletilmesinin gerekli olduğu, esasen başvuru süresinin altı ay olarak belirlenmesi nedeniyle, bu arada geçecek iki celp döneminde Ordunun asker ihtiyacının karşılanabileceği,

—Deprem felaketinin üzerinden uzunca bir süre geçmiş olmasına rağmen, ortaya çıkan zararların telafisi için ciddî bir finansman modeli oluşturulamadığı, yaşanan felaket karşısında alınan tedbirlerin yetersizliği nedeniyle kamuoyunda olumsuz tepkilerin oluştuğu,

—Bedelin ödenme usül ve esaslarına ilişkin hususların Bakanlar Kurulunun yetkisine bırakılması yerine Kanunda düzenlenmesinin daha uygun olacağı,

Şeklindeki görüş, eleştiri ve temennileri takiben Hükümet adına yapılan tamamlayıcı açıklamalarda;

— Her Türk gencinin vatanî görevini tam olarak yerine getirmesinin arzu edildiği, ancak Marmara Bölgesinde meydana gelen deprem felaketinin yol açtığı hasarların giderilebilmesi ve afete maruz kalan vatandaşlarımızın ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için büyük miktarlarda malî kaynağa ihtiyaç duyulduğu, bu nedenle bu güne kadar çeşitli nedenlerle askerlik hizmetini yerine getirmemiş olanlar için bir defaya mahsus olmak üzere bedeli karşılığında askerlik ödevini yerine getirme imkânı sağlanmasına ilişkin Tasarının hazırlandığı, Tasarının hazırlanmasına kamuoyunda oluşan olumlu havanın da etkisi olduğu,

—Tasarıya esas alınan 1 Ocak 1973 tarihinin, Ordumuzun ihtiyaçları gözetilerek yapılan titiz çalışmalar sonucunda belirlenen en uygun tarih olduğu, bu nedenle Tasarının bu haliyle kabul edilmesinin hayati önem taşıdığı,

—Kanun çıktığı zaman kırk yaşını doldurmuş olanların temel eğitim yapmaksızın 20 000 DM ödemeleri, kırk yaşın altında olanların ise iki aylık temel eğitim yapmak şartıyla 15 000 DM ödemeleri halinde askerliklerini yapmış sayılacakları, bu ayrımın, kırk yaşından küçük olanların ihtiyaç halinde tekrar askere çağrılabilmeleri imkânı bulunmasından, kırk yaşını geçmiş olanların ise temel eğitime alınmamasının bunların askerlik çağının sona ermiş olmasından kaynaklandığı,

—Bedelli askerlikten yararlanacakların ödeyecekleri bedelin ödeme usül ve esasları konusunda Bakanlar Kurulunca henüz bir karar alınmadığı, ancak kırk yaşın altındakiler için üç, kırk yaşın üstündekiler için ise dört eşit taksitte ödeme planı düşünüldüğü,

—Bedelli askerlik uygulamasından yaklaşık 120 bin kişinin yararlanabileceği, bu güne kadar yapılan başvurunun 72 bin civarında olduğu, Tasarının kanunlaşması halinde bu rakamın 100 bine ulaşabileceği,

—Anayasanın 72 nci maddesi ile askerlik ödevinin ne şekilde yerine getirileceği veya getirilmiş sayılacağına ilişkin hususların kanunla düzenlenmesinin öngörüldüğü, bu nedenle Anayasaya aykırılık iddialarının haklı bulunmadığı, öngörülen bedelin de titiz çalışmalar sonunda belirlenmiş makul bir bedel olduğu,

— Emniyet görevlilerinin askerlik hizmetine ilişkin hususların iki kurum arasında sağlanan eşgüdüm ile hizmetin aksamasına meydan verilmeyecek şekilde çözüme kavuşturulacağı,

—Tasarı kapsamının genişletilerek halen askerlik yapmakta olanların da kapsama dahil edilmesinin, Silahlı Kuvvetleri hizmet açısından zaafa uğratabileceği hususunda endişe duyulduğu,

İfade edilmiştir.

Tümü üzerindeki görüşmeleri müteakip Tasarı ve gerekçesi Komisyonumuzca da benimsenerek maddelerin görüşülmesine geçilmiş ve Tasarının 1 inci maddesi ile yürürlük ve yürütmeye ilişkin 2 nci ve 3 üncü maddeleri Komisyonumuzca aynen kabul edilmiştir.

Raporumuz Genel Kurulun onayına sunulmak üzere Yüksek Başkanlığa saygı ile arz olunur.
 

 BaşkanBaşkan V.
 Metin ŞahinMehmet Hanifi Tiryaki
 AntalyaGaziantep
 SözcüKâtip
 Nihat GökbulutCafer Tufan Yazıcıoğlu
 KırıkkaleBartın
 ÜyeÜye
 Abdülkadir AkcanGaffar Yakın
 AfyonAfyon
 ÜyeÜye
 Ali UzunırmakM. Altankarapaşaoğlu
 AydınBursa
  (Muhalefet şerhi eklidir)
 ÜyeÜye
 Oğuz TezmenSüleyman Coşkuner
 BursaBurdur
  (Muhalifim)
 ÜyeÜye
 Hakkı DuranMücahit Himoğlu
 ÇankırıErzurum
 ÜyeÜye
 Aslan PolatRamazan Gül
 ErzurumIsparta
 (Muhalefet şerhim ektedir)(İmzada bulunamadı)
 ÜyeÜye
 Aydın AyaydınNesrin Nas
 İstanbulİstanbul
 ÜyeÜye
 Masum Türkerİlhami Yılmaz
 İstanbulKarabük
 ÜyeÜye
 Necdet TekinAli Gebeş
 KırklareliKonya
 ÜyeÜye
 Mehmet Ali YavuzCevat Ayhan
 KonyaSakarya
 (İmzada bulunamadı)(Muhalefet şerhi eklidir)
 ÜyeÜye
 Ş. Ramis SavaşTarık Cengiz
 SakaryaSamsun
 ÜyeÜye
 Kemal KabataşLütfi Ceylan
 SamsunTokat
 Üye 
 Bekir Gündoğan 
 Tunceli 

 

MUHALEFET ŞERHİ

Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığına

Görüşülmekte olan bedelli askerlik yasasının hükümlerinden :

1. Kanun çıkmadan M.S.B.’lığının açıklama yapmasının ve müracaatları kabulünün siyasî nezaket kuralına ve TBMM’nin üzerinde bir güç varmış gibi sergilenmiş olmasına karşı olduğumuz için,

2. İmkân ve fırsatlardan eşitlik ilkesi içinde halen askerde bulunanların da yararlanmaları gerektiğinden,

3. Oluşturulacak fonun denetiminin kamuya ve özellikle deprem bölgesi milletvekillerine açık olmamasından,

4. Toplanan maddî imkânların; deprem bölgelerinin hangi ihtiyaçlarına karşı kullanılacağı yasada belirtilmediğinden muhalifiz.
 

 M. Altan KarapaşaoğluAslan PolatCevat Ayhan
 BursaErzurumSakarya

HÜKÜMETİN TEKLİF ETTİĞİ METİN

ASKERLİK KANUNUNA BİR GEÇİCİ MADDE EKLENMESİ

HAKKINDA KANUN TASARISI

MADDE 1. – 21.6.1927 tarihli ve 1111 sayılı Askerlik Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“Geçici Madde 37. – Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte her ne sebeple olursa olsun henüz fiili askerlik hizmetine başlamamış, 1 Ocak 1973 tarihinden önce doğan ve 1076 sayılı Yedek Subaylar ve Yedek Askerî Memurlar Kanunu ile 1111 sayılı Askerlik Kanununa tabi yükümlüler, istekleri halinde, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde askerlik şubelerine başvurmaları, 15 000 Alman Markı veya ödeme tarihindeki karşılığı konvertibl yabancı ülke parasını ya da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz satış kuru üzerinden hesaplanacak Türk Lirası parayı ödemeleri ve Genelkurmay Başkanlığınca belirlenecek birlik ve kurumlarda temel askerlik eğitimlerini yapmaları şartıyla askerlik hizmetlerini yerine getirmiş sayılırlar.

Bu madde kapsamında bulunan ve 31 Aralık 1999 tarihinde 40 yaşını tamamlamış olanlardan istekliler, 20 000 Alman Markı veya karşılığı birinci fıkrada belirtilen yabancı ülke ya da Türk Lirası parayı ödemeleri halinde temel askerlik eğitimine tabi tutulmazlar.

Bu uygulama kapsamında yatırılacak paralar Maliye Bakanlığı Merkez Saymanlık Müdürlüğü adına T.C. Ziraat Bankasında açılacak özel hesaba yatırılır. Bu hesapta toplanan miktarları genel bütçeye özel gelir ve karşılığı da ilgili kurum bütçelerine aktarılmak üzere Maliye Bakanlığı bütçesinde açılacak özel bir tertibe ödenek kaydetmeye Maliye Bakanı yetkilidir. Bu ödeneklerden yılı içinde kullanılamayan miktarlar, ertesi yıl bütçesine devren gelir ve ödenek kaydedilir.

Bu tertipte oluşan ödenek Maliye Bakanı tarafından belirlenecek usul ve esaslar dahilinde, 17 Ağustos 1999 tarihinde vuku bulan deprem dolayısıyla genel hayata etkili afete maruz kalan bölgede yer alan illerdeki hasar ve zararların giderilmesi için gereken her türlü harcamanın finansmanında kullanılır.

Bedelin ödenme usul ve esasları ile uygulamaya ilişkin diğer hususlar, Bakanlar Kurulu kararı ile düzenlenir.

Bu madde hükümlerinden yararlanan yükümlüler hakkında adlî takibat yapılmaz.”

MADDE 2. — Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3. — Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
 
 
 
 
 

 Bülent Ecevit  
 Başbakan  
 Devlet Bak. ve Başb. Yrd.Devlet Bak. ve Başb. Yrd.En. ve Tab. Kay. Bak. ve Başb. Yrd
 D. BahçeliH. H. ÖzkanM. C. Ersümer
 Devlet BakanıDevlet BakanıDevlet Bakanı
 R. ÜnalProf. Dr. T. ToskayM. Keçeciler
 Devlet BakanıDevlet BakanıDevlet Bakanı
 Prof. Dr. Ş. S. GürelS. SomuncuoğluY. Yalova
 Devlet BakanıDevlet BakanıDevlet Bakanı
 M. YılmazProf. Dr. R. MirzaoğluR. K. Yücelen
 Devlet BakanıDevlet BakanıDevlet Bakanı
 H. GemiciProf. Dr. Ş. ÜşenmezE. S. Gaydalı
 Devlet BakanıDevlet BakanıDevlet Bakanı
 F. ÜnlüProf. Dr. A. ÇayM. A. İrtemçelik
 Adalet BakanıMillî Savunma Bakanıİçişleri Bakanı
 Prof. Dr. H. S. TürkS. ÇakmakoğluS. Tantan
 Dışişleri BakanıMaliye BakanıMillî Eğitim Bakanı
 İ. CemS. OralM. Bostancıoğlu
 Bayındırlık ve İskân BakanıSağlık BakanıUlaştırma Bakanı
 K. AydınDoç. Dr. O. DurmuşProf. Dr. E. Öksüz
 Tarım ve Köyişleri Bakanı V.Çalışma ve Sos. Güv. BakanıSanayi ve Ticaret Bakanı
 A. K. TanrıkuluY. OkuyanA. K. Tanrıkulu
 Kültür BakanıTurizm BakanıOrman Bakanı
 M. İ. TalayE. MumcuProf. Dr. N. Çağan
  Çevre Bakanı 
  F. Aytekin 

 
 
 
 
 

PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONUNUN

KABUL ETTİĞİ METİN

ASKERLİK KANUNUNA BİR GEÇİCİ MADDE EKLENMESİ

HAKKINDA KANUN TASARISI

MADDE 1. – Tasarının 1 inci maddesi Komisyonumuzca aynen kabul edilmiştir.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MADDE 2. – Tasarının 2 nci maddesi Komisyonumuzca aynen kabul edilmiştir.

MADDE 3. – Tasarının 3 üncü maddesi Komisyonumuzca aynen kabul edilmiştir.
 
 


SIRA SAYISI 188’İN SONU

Yeni askerlik sisteminde erken terhis gelişmesi! Yürürlüğe girdi! İşte yeni askerlik sisteminin detayları…

Mecli,sten geçen yeni askerlik sistemi düzenlemesi dün akşam Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da onaylandı, daha sonra Resmi Gazete'de yayımlandı. Yeni askerlik sistemi yasasının yürürlüğe girmesiyle askerlik sisteminde köklü değişikler hayata geçmiş oldu. Yeni sistemde, kısa dönem uzun dönem askerlik ayrımı sona erdi. Zorunlu askerlik 12 aydan 6 aya düştü. Kanun düzenlemesinin yürürlüğe girmesiyle kışlalarda erken terhis çalışmaları da başladı. 6 aylık süreyi tamamlamış olan 100 binden fazla askerin terhis süreci başladı. İşte tüm detaylar...

Yayınlanma: 03:59 - 26 Haziran 2019 Güncellenme:

Yeni askerlik sisteminde erken terhis gelişmesi! Yürürlüğe girdi! İşte yeni askerlik sisteminin detayları…

Meclis Genel Kurulu'nda 335 milletvekilinin oyuyla kabul edilen yeni askerlik sistemi düzenlemesi dün akşam Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da onaylandı, daha sonra Resmi Gazete’de yayımlandı. Yeni askerlik sistemi yasasının yürürlüğe girmesiyle askerlik sisteminde köklü değişikler hayata geçmiş oldu. Yeni sistemde, kısa dönem uzun dönem askerlik ayrımı sona erdi. Zorunlu askerlik 12 aydan 6 aya düştü.

6 AYLIK ASKERLİK GÖREVİNİ TAMAMLAYANLARA ERKEN TERHİS OLANAĞI

6 aylık askerlik görevini tamamlayanlar istemeleri ve uygun görülmeleri halinde askerlik hizmetine devam edebilecek. Bu kişilere 2 bin lira maaş verilecek. Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Şırnak, Hakkari, Van, Ağrı ve Iğdır’da görev yapan askerlere ise ek bin lira verilecek.

Kanun düzenlemesinin yürürlüğe girmesiyle kışlalarda erken terhis çalışmaları da başladı. 6 aylık süreyi tamamlamış olan 100 binden fazla askerin terhis süreci başladı.

31 BİN TL ÖDEYEN BEDELLİ ASKERLİK YAPABİLECEK

Yeni sistemde 20 yaşını doldurmuş ve 31 bin TL ödeyenler bedelli askerlik yapabilecek. Bedelli askerlikten yararlananlar bir aylık temel eğitimin ardından terhis olacak.

Düzenlemeyle, bakaya ve yoklama kaçağı durumunda olanların bir defaya mahsus olmak üzere bedelli askerlikten yararlanmasının önü açıldı, cezaları da affedildi.

Yeni askerlik kanunuyla yedek subaylığın yanı sıra yedek astsubaylık da devreye girdi.

Yedek astsubay olarak görev yapacaklar 2 ay temel 10 ay da kıta görevi yapacak. İsteyenler yedek astsubaylıktan astsubaylığa geçebilecek.

Doktorlar ve öğretmenler, bir aylık temel eğitimin ardından görevlerini yaparak askerlik hizmetini tamamlamış sayılacak.

Yeni kanun ile bazı kişilere askerlik muafiyeti de sağlanabilecek. Muafiyet kararı, Milli Güvenlik Kurulu'nun gerekli gördüğü sahalarda, Milli Savunma Bakanlığı'nın teklifi üzerine verilebilecek.

YENİ ASKERLİK SİSTEMİNDE ASKERLİĞİ ERTELEME KOŞULLARI

Bitirdiği okulun dengi veya daha alt seviyedeki bir öğretim kurumuna kayıt yaptıranların askerlikleri ertelenmeyecek.

Çift ana dal programına kayıtlı yükümlülerin bir programdan mezun olmaları halinde askerlik erteleme işlemleri, diğer ana dal programındaki öğrenciliğine göre yürütülecek. Yoklama kaçağı veya bakaya kaldıktan sonra ya da yoklama kaçağı olarak muayenesi yapılarak sınıflandırma kaynağına alınacaklardan; sevke tabi tutulacağı celp tarihine kadar okula kayıt yaptıranların askerlikleri ertelenmeyecek. Yurt dışında yükseköğretim kurumlarında öğrenim görenlerin askerlikleri, öğrenciliklerinin yetkili Türk makamlarınca tanınmasının ardından ertelenecek.

Öğrenim kurumlarından terk, ilişiği kesilen veya mezun olanlardan; lise veya dengi okuldan mezun olduğunu belgeleyenlerin askerlikleri istekleri halinde mezuniyet tarihinden itibaren 3 yıl, mesleki ve teknik lise mezunları için ilave 3 yıl, fakülte veya yüksekokul ile MYO’dan ilişikleri kesilenler ile yüksekokul ve MYO mezunlarının askerlikleri ise mezuniyet ya da ilişik kesme tarihinden itibaren 2 yıl süreyle ertelenecek. Bu erteleme süreleri lise veya dengi okul mezunları için 22, mesleki ve teknik lise mezunları için 25, fakülte veya yüksekokul ile MYO’dan ilişikleri kesilenler ile yüksekokul ve MYO mezunları için 28 yaşını tamamladıkları yılın sonunu geçemeyecek.

4 yıl ve daha uzun süreli yükseköğretim kurumlarından mezun olan yükümlülerin askerlikleri istekleri halinde 2 yıla, yüksek lisans eğitimini tamamlayanların ise 1 yıla kadar ertelenecek. Yurt dışındaki öğrenim kurumlarından mezun olanlara, talepleri halinde, denklik işlemlerini tamamlayabilmeleri için ayrıca bir yılı geçmemek üzere erteleme hakkı tanınabilecek. Bu şekilde yapılan erteleme süreleri 32 yaşını tamamladıkları yılın sonunu geçemeyecek. Erteleme süresi içerisinde yükseköğretim kurumuna kayıt yaptıranların askerlikleri öğrencilik nedeniyle ertelenecek.

YOKLAMA KAÇAĞI, SAKLI VE BAKAYALARA VERİLECEK CEZALAR

Barışta kabul edilebilir bir özrü olmaksızın yoklama kaçakları ve saklılar için yoklama kaçağı kaldıkları tarihten; bakayalar için bakaya kaldıkları tarihten; geç iltihak bakayaları için kendilerine tanınan yol süresinin bitiminden; yedeklerden çağrılanlar için birlikte işleme tabi olanların en son gönderilme tarihinden itibaren kaçak kaldıkları gün süresi kadar idari para cezası uygulanacak. Bunlardan kendiliğinden gelenlere her gün karşılığı 5, yakalananlara ise her gün karşılığı 10 lira idari para cezası verilecek.

Yapılan muayenelerinde askerliğe elverişli olmadıkları anlaşılanlar, askerlikten muafiyet hakkı olanlar, düzenlemede belirtilen nedenlerle erteleme hakkı olduğu halde süresi içerisinde işlem yaptırmayanlara, idari para cezası uygulanmayacak.

Askerlik şubesi başkanlıkları, idari para cezası vermeye yetkili olacak.

Terör örgütlerine veya MGK’ce devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti, iltisakı, bunlarla irtibatı olan ve askerliğe elverişli oldukları anlaşılan yükümlülerden, yoklama kaçağı ve bakayalar dahil bu düzenlemede yazılı geçerli mazereti olmayanlar, bakanlıkça belirlenecek celp ve sevk esaslarına göre silah altına alınacak.

Yoklama kaçakları ve bakayalar, askerlik ödevlerini yerine getirmek amacıyla yakalanmaları için Milli Savunma Bakanlığınca, İçişleri Bakanlığına bildirilecek. Yakalanarak muhafaza altına alınanlar, mesai saatleri içerisinde en yakın askerlik şubesine getirilecek. Mesai saatleri dışında veya askerlik şubesinin bulunmadığı yerlerde ilgili kolluk kuvveti tarafından hazırlanan tutanağa istinaden derhal serbest bırakılacak.

Yoklama, celp ve sevk ile ilgili hususlar, Milli Savunma Bakanlığınca TRT ve diğer ulusal yayın yapan televizyon, radyo kanalları aracılığıyla zorunlu yayın kapsamında duyurulacak, bakanlığın internet sitesinde ve e-Devlet sisteminde ilan edilecek.

Erbaş ve erlere muvazzaflık hizmetinin her ayı için bir gün izin verilecek. Ayrıca ikinci 6 aylık süreyle sınırlı olmak üzere askerlik hizmetine devam edenlere muvazzaflık hizmetinin her ayı için ilave bir gün izin tanınacak.

Askerlik hizmetinin gerektirdiği görev ile yükümlülükleri yerine getirme konusunda gayret ve çalışmaları sonucu emsalleri arasında üstün başarı gösteren erbaş ve erlerden, muvazzaf askerlik hizmetleri boyunca, herhangi bir ceza almamış olanlara, azami üç güne kadar ek izin verilebilecek.

Radyoaktif ışınla çalışan erbaş ve erler, her ay için iki gün ilave izin kullanabilecek. Muvazzaflık hizmeti sırasında eşi doğum yapan ya da eşi veya ikinci derece dahil kan veya kayın hısımlarından biri vefat eden erbaş ve erler, talepleri üzerine ilave 10 gün izin kullanabilecek. Askerlik hizmetini yedek subay ve yedek astsubay olarak yerine getirecek yükümlülerin izinleri, Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu’ndaki sürelere oranlanarak uygulanacak. Bu kapsamda verilen izinler askerlik hizmet süresinden sayılacak. Bu kapsamdaki yazılı izinlerin dışında afet ve acil durumlarda izin vermeye cumhurbaşkanı yetkili olacak.

Erbaş ve erlerin hava değişimi ile istirahatte geçen sürelerinin, tabi olduğu hizmet süresinin her ayı için bir günlük kısmı, askerlik hizmetinden sayılacak.

Yedek subay ve yedek astsubaylardan hastalananlar, muvazza subay/astsubay emsalleri gibi sıhhi izin süresine tabi tutulacak. Bu izin süresince, özlük hakları saklı kalmak kaydıyla, yedek subay veya yedek astsubaylıkta alınan sıhhi izin sürelerinin tabi olduğu hizmet süresinin, her ayı için bir günlük kısmı askerlik hizmetinden sayılacak.

Yedek subay adayları ya da yedek astsubay adaylarının kanuni mazeretlerine dayalı olarak sınıf okulundan ayrı geçirilen sürenin, sınıf okulu toplam süresinin üçte birinden fazla olanlar veya sınıfı görevi yapamaz raporu alanlar hakkında geçici terhis işlemi yapılacak.

Bir sonraki dönemde hastalıklarının devam etmediği sağlık raporu ile saptananlar ve yeniden sınıflandırılanlar yeni dönemin tamamına katılacak.

Firar ve hava değişimi veya izin ihlali durumundaki yükümlüler hakkındaki suç dosyası, suçun oluşması için öngörülen sürelerin geçmesin müteakip, ilgililerce soruşturma izni verilmesi halinde yetkili cumhuriyet savcılıklarına gönderilecek.

Haklarında yakalama kararı olan firar ve hava değişimi ya da izin ihlali durumundaki yükümlüler ele geçirilinceye kadar kolluk kuvvetlerince aranacak. Kolluk kuvvetlerince yakalananlar en yakın adli makama teslim edilecek ve adli makamın talimatı doğrultusunda haklarında işlem yapılacak. Bu durumda olan ancak haklarında adli makamlarca çıkarılmış yakalama kararı bulunmayan yükümlülerden, kendiliğinden gelen ya da kolluk kuvvetlerince askerlik şubelerine teslim edilenler, serbest olarak birlik ve kuramlarına sevk edilecek.

Kısa süreli kaçma ve izin süresini geçirme disiplinsizliklerini işleyen yükümlülerden kendiliğinden askerlik şubelerine gelenler, serbest olarak birlik ve kurumlarına sevk edilecek.

AğrıaskerlikCumhurbaşkanıe-devletGaziantepHatayIğdırinternetMardinMeclisMilli Savunma BakanlığıRecep Tayyip ErdoğanSağlıkŞanlıurfaŞırnakson dakikaTAyyip ErdoğanTBMMTerörTürk Silahlı KuvvetleriVan

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası