kireç kükürt karışımı / Gülleci Bulamacı - Balıkesir Merhaba GazetesiBalıkesir Merhaba Gazetesi

Kireç Kükürt Karışımı

kireç kükürt karışımı

Gülleci bulamacının gecmişi Lokman Hekim&#;e kadar uzanmaktadır. Tamamen bizim öz geleneklerimizden gelen ve anadolu topraklarına ait tarım ilacıdır. Bizim bulmuş olduğumuz ve yüzyıllar boyunca kullandığımız ilacı, bizlere kaliforniya ilacı olarak satmaya çalıştılar. Kaliforniya ilacı diye söylenen bizim yapmış olduğumuz güllecidir. Türk ve Anadolu topraklarında yüzyıllar boyunca tarımda kullanılmıştır. Kimyasaldan uzak ve bu denli etkili olan bir ilaca sahip çıkmamız gerekiyor.

Bu yazımızda sizlere gülleci bulamacının faydaları, nasıl kullanıldığı ve nasıl yapıldığı ile ilgili bütün detayları vereceğim.

Özellikle &#;li yıllardan sonra tarıma giriş yapan kimyasal ilaçlar tarımın şeklini değiştirdi. İnsanoğlu tohumun şeklini değiştirdi, tohuma uygun kimyasal ilaç üretti. Kimyasal gübre üretti. Verimi arttırdı ama gıdadan kaynaklanan sağlıklı yaşamı maalesef yok etti. Sağlıklı sebze, meyve yiyemez olduk.

Karaot Köyü&#;nde tarım ilacı kullanımı

Karaot Köyü&#;nde bulunan çiftçiler olarak &#;lı yıllarda gülleci bulamacı ile tanıştık. Tabiki daha öncesinde dedelerimiz kullanıyordu ama tarım ilaçlarına maalesef herkes geçiş yaptığı için üretimi sona ermişti.

İlk başladığımızda çiftçimizin ürettiği ve kendi tarlalarında kullandığı bitkisel ilaçtı. Kullanım sonucunda müthiş faydalar sağlandığı ortaya çıktı. Zeytin üretiminde ilk denemelerimizi yapmıştık ve müthiş verim almıştık. Her sene yaşamış olduğumuz kronik hastalıkların yok olduğunu gördük ve bu sayede verim artışıda sağladık. Ayrıca kendi ürettiğimiz ilaç olduğu için maliyetlerimizi minumum seviyeye indirdik.

Şu anda köyümüzün büyük bölümünde gülleci bulamacı, ısırgan otu ilacı, dut yaprağı ilacı gibi geleneklerimizden gelen ve sadece bitkisel olan tarım ilaçlarını kullanıyoruz.

Gülleci bulamacı nasıl yapılır

Bulamaç yapımında saf kireç ve saf kükürt kullanılır.

İçindekiler:

  • litre su için
  • 15 kg sönmemiş taş kireç
  • 30 kg toz kükürt

Büyük bir kazanda üretimi yapıyoruz. Eğer uygun kabınız yoksa, verdiğim miktarları orantısal olarak ayarlayabilirsiniz.

50 litre su içerisine sönmemiş taş kireci atıyoruz ve çözülmesini sağlıyoruz. Kireci suyun içerisine attıktan sonra fokur fokur sönme işlemi başlayacaktır. Su içerisinde kireci karıştırmamız gerekiyor. Eğer karıştırma işlemi yapmazsak top halinde kalacaktır. Kirecin sönme işlemi uzun sürebilir. Özellikle suyun alt kısımlarına kireç çöker. Sürekli karıştırarak kirecin suya karışmasını sağlamamız lazım. Kireç suya tam olarak karıştıktan sonra, kalan 50 litre suyu ilave ediyoruz.

Su ilavesinden sonra kükürdü yavaş yavaş karışım içerisine eklemeye başlıyoruz. Bir anda hepsini eklememiz doğru olmaz. Bu sebeple 1 kilo partiler halinde kükürdü karışıma ekliyoruz. Bu esnada sürekli karıştırma işlemi yapıyoruz. Eğer karıştırma yapmazsak kükür su üzerinde kalır ve hiçbir anlamı olmaz.

Kükürtün hepsini karışım içerisine attıktan sonra karıştıracağız. Tam bulamaç haline geldikten sonra ateşi yakabiliriz. Kazanın altında ateş yanıyorken bulamacı sürekli karıştırıyoruz. Koyu bir kıvam alacaktır ve üzerinde köpüklenme oluşacaktır. Kaynama esnasında oluşan köpükleri almamız gerekiyor. Bu süzgü veya tas ile üzerinde köpükleri alıyoruz.

Ateşi yaktıktan sonra 1,5 saat boyunca kaynamasını sağlayacağız. Kaynama esnasında karıştırmaya özen gösterelim. Karıştırmazsak dip kısmında birikme olacaktır. 1,5 saat kaynama süresinden sonra ateş altından alınacaktır ve karışım soğumaya bırakılacaktır.

Soğuduktan sonra belli ölçekli kaplara alınır ve beklemeye alınır.

Gülleci bulamacı ne işe yarar

  • Mantari hastalıkları önleyicidir
  • Zararlı böcekleri, kurtları öldürücüdür ve bitkiyi koruyucudur.
  • Tedbir amaçlı kullanıldığında bütün sebze ve meyvelerde böceklerin o bölgeye gelmesini engeller.
  • Ağaçların gövdelerinde bulunan çatlakların içerisinde böcekler kış aylarında yuva yapar. Böcekler gövde kısmına inanılmaz zarar verir ve ağacın gücünü azaltır. Gülleci kullanıldığında böceklerin yok olması sağlanır.
  • Mantar hastalıkları meyve ağaçları için çok büyük sorundur. Mantarların büyümesi ve çoğalması sonucunda ağaçlar hastalıklar ile kaplanır. Mantar hastalığına yakalanan ağaçların verimi düşer. İlerleyen dönemlerde ağacın dallarının yok olmasına veya kurumasına kadar gidebilir. Bulamaç kullanıldığında mantarların çoğalmasını engeller ve bu sayede bütün hastalıkların önüne geçmiş olur.
  • Özellikle zeytinlerde oluşan zeytin sineğine karşı müthiş faydalıdır. Normalde zeytin sineğinin önüne geçebilmek için yıllık 4 defa kimyasal tarım ilacı uygulaması yapılır. Gülleci bulamacının Temmuz ayında 1 defa kullanılması sonucunda zeytin sineğinin önüne geçmiş oluruz. Hem maddi olarak fayda sağlarız, hemde kimyasal hiçbir işlem uygulanmamış olur.
  • Domates, biber, patlıcan gibi bütün sebzeler için kullanılır. Sebzelerin çiçeklerinin azaldığı ve büyümeye başladığı dönemlerde kullanabiliriz. Yaprakların süresini uzatır, olgunlaşmaya yardımcı olur. Böcekleri savurur ve mantar hastalıklarını yok eder.
  • Ağaçlarda oluşan yaralanmaları düzeltir. Örneğin bir dalın kırıldığını düşünürsek, kırılmış olan bölgeyi ağacın kapatması çok uzun sürmektedir. Bu bölümler hastalıklara açıktır. Bu bölgeye sürebiliriz. Burada hastalıkların oluşmasını engeller ve kabuğun hemen kapatmasını sağlar.
  • Erik, badem, şeftali, kiraz gibi meyvelerde kök boğulma hastalığı olur. Kök kısmının 1 metre çevresine bulamaç dökülür ve bütün kış boyunca bulamaç kök kısmına ulaşır. Bulamaç kök boğmasına engel olmaktadır.

Gülleci bulamacı nezaman kullanılır

  1. Aralık veya Ocak ayında kullanmamız gerekir. Kış aylarında üreyecek olan mantar hastalıkları ve böcek yuvalanmalarının önüne geçmiş olacağız. Özellikle zeytin için Aralık ayını geçirmeden kullanmak çok faydalı olacaktır. Bu sebeple zeytin toplamamızı en geç Aralık ayında bitirmemiz gerekir.
  2. Meyvelerin büyüme döneminde gülleci bulamacı kullanılması gerekir. Örneğin incir için konuşursak Mayıs-Haziran ayı incirin büyüme dönemidir. Bu dönemde gülleci bulamacı kullanabiliriz.
  3. Zeytin sineği için Temmuz ayında gülleci bulamacı uygulanır. Diğer meyvelerde olduğu gibi Temmuz ayından sonra zeytin için büyüme dönemi başlar. Bu dönemde kullanılacak olan gülleci, zeytin sineğinin önüne geçecektir.
  4. Hasat tarihimizden 1 ay önce tekrar gülleci bulamacı kullanmamız gerekir. Meyvelerin olgunlaşma esnasında kabuk kısımlarında mantar hastalıkları üremeye başlar. Eğer bunların önüne geçilmezse meyvelerin dökülmesine, kalite düşüklüğüne, iç kısımların bozulmasına sebep olur. Gülleci bulamacının uyguladığımız zaman bu tarz hastalıkların önüne geçmiş oluruz. Sadece kabuk kısmında kaldığı ve doğaya karıştığı için insan sağlığı içinde hiçbir zararlı etkisi bulunmamaktadır.
  5. Sebze ürünlerinde çiçeklerin yok olup, sebzelerin büyümeye başladığı dönemde kullanılabilir.

Gülleci bulaması nasıl kullanılır

  • Kış ayı için kullanım durumu

Kış ayı için hazırlamış olduğumuz gülleci bulamacını litre suya 1,5 litre gülleci bulamacı koyarak kullanıyoruz. Bu orantıya sabit kalararak miktarları arttırabilir veya azaltabilirsiniz.

  • Yaz ayı için kullanım durumu

Yaz ayı için hazırlamış olduğunuz gülleci bulamacını litre suya 1 litre gülleci bulamacı koyarak kullanıyoruz.

NOT: Sebze ürünlerinde litreye 0,75 litre gülleci bulamacı kullanmanız gerekir. Sebze ürünlerinde daha fazla seyrelterek kullanmak lazımdır.

NOT: Gülleci bulamacını güneş gören bir yerde saklamayın. Gülleci bulamacı iki renge bürünmektedir. Kullanmadan önce karıştırın ve sonra su ile karıştırın. Su içerisine attıktan sonra tekrar karıştırın.

Gülleci bulamacı tamamen bitkisel bir tarım ilacıdır. Yüzyıllardır tarımda kullanılan ve müthiş verim alınan bir tarım ilacıdır. Aynı zamanda doğal olması sebebiyle organik tarımda tercih edilmektedir.

Gülleci bulamacı siparişi vermek için whatsapp telefonumuz üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz veya mağaza bölümünü ziyaret edebilirsiniz.

Yotube kanalından gülleci bulamacı yapımını inceleyebilirsiniz.

This entry was posted in Karaot. Bookmark the permalink.

Balıkesir Merhaba Gazetesi

Her derde deva mı? Zararı var mı? Gelelim bu haftanın konusuna. Emektar sayın hocam Prof. Dr. Atıf Atilla (Allah rahmet eylesin) tarafından köylerde öğretilen ve kendisi “gülle” sporu ile uğraştığı için zamanın köylüleri tarafından bu isim verilmiş. Halk arasında Güllüce bulamacı, Lime sülfür, Kaliforniya bulamacı, kireçli kükürt, kokan su, sarı su gibi isimler verilen Gülleci bulamacı, toz kükürt ve toz kirecin kaynatılması ile ortaya çıkan “Kalsiyum polisülfit” bileşiğidir yani kükürdün ve kirecin karışımı sonucu elde edilen bir çözeltidir.

Hazırlanma aşamasında belli bir işçilik gerektiren, pis kokan ama çoğunlukla derde deva bir üründür. Gülleci bulamacı 10,7 gibi yüksek bir pH derecesine sahiptir. Yani baziktir. Bu özelliğinden dolayı asit karakterli yani pH değeri 7’den düşük olan ürünlerle karışımında tehlikeli durumlar ortaya çıkar. Gülleci bulamacının yapımı sırasında dikkatli olunması ve mutlaka eldiven, gözlük, maske kullanılması gerekmektedir.

Gülleci bulamacı bazı mantar hastalıklarından tutunda bazı böceklerin mücadelesine kadar geniş bir alanda kullanılır. Akarisit yani kırmızı örümcekleri öldürücü, İnsektisit yani böcek öldürücü ve Fungisit yani mantar öldürücü gibi etkileri olan tamamen organik bir üründür. İç kurdu hariç çoğu böceğe karşı etkilidir. Bu arada faydalı böceklere zararı yoktur. Balıkları öldürmektedir ve bal arılarının aktif oldukları saatlerde kullanmamak gerekli.

Yanlış bilgi, yanlış yönlendirme, tabiri caiz ise sallama, satıcının veya kullanıcının öyle işine gelmesi gibi nedenlerden dolayı bir şekilde insanlar en çok şu soruyu sorar oldu: “Gülleci bulamacı, Bordo bulamacının yerine kullanılır mı?” ikinci en çok da şu soruyu sorar oldular: “Bordo bulamacı, Gülleci bulamacının yerine kullanılır mı?”. Bu soruları kış ve bahar başı dediğimiz dönemlerde sorar oldular.

Cevap veriyorum: Gülleci bulamacı ve Bordo bulamacı aslaamaasla birbirinin yerine kullanılmaz.

İkisinin de üstün olduğu taraflar vardır. Örneğin Bordo bulamacının zararlılar üzerinde hiçbir etkisi yokken, Gülleci bulamacının zararlılar üzerinde etkisi vardır.

Peki insanlar üzerinde etkisi yok mu? Kocaman bir VAR bırakayım şuraya.

Kireç ile Kükürdü kaynatırken çıkan buhar solunmamalıdır bunu için filtreli maske kullanılmalıdır. Ayrıca duman gözleri yakar ve kör eder bunu için koruma gözlüğü takılması gerekir. Kireç ile Kükürt karışımı kaynarken ve soğuduktan sonra deriye temas etmemelidir bunu için ise su geçirmeyen bir eldiven giyilmelidir.

Önce Gülleci bulamacı hazırlama tarifi ile başlayalım. Ben 10 litre su için tarif verdim, siz farklı bir miktarda yapmak istiyorsanız ona göre hesaplayın.

Gereken malzemeler şunlar:

 

10 lt su,
3 kg kükürt,
1,5 kg kireç. (Sönmemiş kireç) veya 3 kg sönmüş (toz) kireç (inşaatlarda kullanılan sönmüş kireçler kullanılmamalı çünkü içerisine başka katkı maddeleri de koyuluyor.)

Gelelim hazırlama tarifine:

 

50 litrelik kapaklı bir teneke varili alttan ateş yakacağınız düzeneğin üzerine yerleştirin (varil mutlak surette metal olacak, plastik olmayacak). İçine kükürt ve kireci toz olarak dökün ve üstüne 10 litre suyu ekleyin. Kireç, su ile sönmeye başlarken ısı ve buhar şeklinde gazlar açığa çıkacak. Bu dumanı solumayın. Altına ateşi yakın ve kaynamaya bırakın kaynama sırasında dakikada bir karıştırın. Bu sırada köpürme, kabarma ve gaz çıkışı olacaktır. Kaynadıktan sonra da karıştırmaya devam edin. Köpüklenmesi ve kabarması gitgide azalacaktır. Ateşin üstünden alın veya ateşi söndürerek kendi halinde soğumaya bırakın. Varilin üzerine kapak örtün ki içine bir şey düşmesin. Soğuduktan sonra dipte tortusu olacak. Varilden sıvı kısmı alırken plastik bir kaba tülbentten süzerek tortusunu ayırın.

Tortuyu mutlaka varilden alın çünkü tortu durdukça varili delebilir. Bu tortu su ile bal kıvamına yakın kıvamda cıvıltıp ağaç gövdelerine sürebilir veya daha fazla suya karıştırıp toprağa dökebilirsiniz.

Gülleci bulamacının hazırlanması yani kaynatma süresi 2 saat olmalı. Bazıları ,5 saat diyor ama Kireç ve Kükürdün tepkimesi 2 saatte tamamlanıyor. Sonra mutlaka soğutulmalıdır. Soğutma işlemi kendi halinde bırakılarak yapılmalıdır.

Gelelim en can alıcı noktaya; ne kadarını neye karşı kullanmanız gerek?

 

Balıkesir çiftçisinin işine yarayacağı durumlar: Pamuklu bit (dikkat edin %1 veya %1,5 yani yüz litre suya ,5 litre oranını geçmeyin), ayrıca Gülleci bulamacı Halkalı leke hastalığının zararını da azaltır, bitkilerde Kabuklu bitlerin hepsi için kullanabilirsiniz, Kırmızı örümceklerin tamamı için ve Bağ uyuzu için kullanabilirsiniz, Asmada ölü kol hastalığı, Külleme, Mildiyö, Yaprak küfü, Kara leke, Kurşuni küf, Bakteriyel yanıklık, Kuş zararları, tarla faresinin toprak üstü zararları, Salyangoz ve Sümüklü böcek zararları, vs.

Özetleyecek olursam Gülleci bulamacı Bordo bulamacı ile aynı şey değildir, birbiri yerine kullanılmaz. Gülleci bulamacı yapım aşamasında dikkatli olunmazsa sağlık sorunlarına yol açar, Gülleci bulamacının faydaları fazladır. Gülleci bulamacı her derde deva değildir ve sık sık kullanılmaz. Mesela çiçeklenme zamanında kesinlikle kullanmayın, iç kurdu için kesinlikle kullanmayın.

Mahsulünüz bereketli olsun Kalın sağlıcakla…

Daha fazla köşe yazısı için tıklayınız&#;

Gülleci Bulamacıköşe yazılarımustafa birol

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası