bağırsak florası bozulursa ne olur / Bağırsak Sağlığına Ne İyi Gelir? | Enterogermina

Bağırsak Florası Bozulursa Ne Olur

bağırsak florası bozulursa ne olur

Bağırsağımız içinde yaşayan trilyonlarca bakterimiz vardır. Bu bakteriler denge içinde yaşamaya devam ederler ve sayılamayacak kadar çok görevleri vardır. Eğer bu bakteriler arasında denge bozulursa o zaman barsağımızın duvarı da hasar almaya başlar. (Geçirgen bağırsak sendromu) Sonra başta karaciğer olmak üzere tek tek diğer organlarda hastalık belirtileri görülüfunduszeue.infon ve mineral eksikliklerinin sebebide burada ki ki emilimin olmamasıdır.

Başlıca hastalıkları sayacak olursak; romatizmal hastalıklar, cilt hastalıkları, obezite, depresyon, psikolojik ve birçok nörolojik ve kronik rahatsızlıkların baş nedeni bağırsaklarımızdır.

Geçirgen bağırsak nedeniyle bu sıkı bağların gevşemesi buradaki toksinlerin,sindirilmemiş gıda parçalarının, mikropların kana karışmasına neden funduszeue.info kana karışan toksinlere karşı vücudumuz savaş açar, onları düşman olarak görür ve böylece otoimmün hastalıklara giden yolda açılmış olur.

Son 20 yılda kronik hastalıklar bütün dünyada özellikle gelişmiş toplumlarda çok fazla arttı. (Karbonhidrattan zengin beslenmek, hızlı beslenmek, çok fazla paketli gıda tüketmek ve antibiyotiklerden dolayı). Hastalıkların isimleri farklı olsa da kökeni bağırsaklarımızdır. Bu durum cilt hastalıklarında da böyledir. Bütüncül yaklaşıma göre önce içerideki sıkıntılar düzelir sonra cilt düzelir yani bağırsak florası sağlıklı olduğunda cildimizde sağlıklı olur. Cilt hastalıklarında kullanılan kortizonlu kremler hastalığı uyutmaktan ya da baskılamaktan ileriye gitmez önce bağırsak sağlıklı olacak ve sağlıklı bağırsak da cildi düzeltecek.

Aynen bir bitkinin kökleri gibi eğer kökler sağlıklı değilse bitkinin hiçbir bölümü sağlıklı olamaz. Bağırsaklarımızda aynen bitkinin kökleri gibidir.

Bağırsağımızdaki dost bakterilerin yani Mikrobiyotanın tüm bedende etkili olduğu artık kesindir. Sağlıklı bağırsak ile tüm beden olumlu olarak etkilenir. Sağlığımızın kontrolü aslında bizim elimizde yani Bağırsaklarımıza iyi bakmamızdadıfunduszeue.infoi gıdalardan, rafine şekerden, çok fazla antibiyotik kullanmaktan ve kortizonlardan uzak durmalıyız. Mümkün olduğu kadar kaliteli yağlardan zengin beslenmeliyiz ve prebiyotik takviyesi almalıyız. Haftaya çok güzel bir prebiyotikten bahsedeceğim. Sağlıklı günler dilerim.

Bağırsaklar İkinci Beyin mi?

Haberin Devamı

Ruh sağlığına etki eden ve antidepresan gibi çalışan bakterilere psikobiyotikler deniyor. Bildiğiniz gibi, mikroplarla ilgili çalışmalar çoğunlukla fareler üzerinde gerçekleştirilmekte. Bilim insanları artık mikroplara müdahale ederek daha cesur ve utangaçlığını yenip sosyalleşebilen fareler elde edebiliyorlar. İnsanlarla yapılan çalışmalarda da bazı yararlı bakterilerin, endişeyi azalttığı ve beynin işleyişine olumlu etkilerde bulunduğu gözlemleniyor.

Bu noktada beyin kimyasalları üreten bazı yararlı bakterilerin adını anmadan geçmeyelim. Basilus bakterisi dopamin ve noradrenalin, Bifidobakterium bakterisi GABA, Enterekok bakterisi serotonin, Escherichia bakterisi noradrenalin ve serotonin, Laktobasil bakterisi GABA ve asetilkolin üretiyor. Elbette, yüzlerce insanı öldürebilen çok zararlı bakteriler de olduğunu, kişisel temizlik ve gıda hijyenine dikkat etmenin öneminin de altını çiziyoruz çünkü bütün bakteriler dostumuz değil.

Depresyon ve Panik Atak Bağırsaklardan mı Kaynaklanıyor?

Özellikle kentlerde, o kadar çok kişi depresyonla mücadele ediyor ki, biz de artık sık sık depresyon ya da panik atak bulaşıcı mı sorusuna cevap vermeye başladık. Bu soruyu biraz açmakta yarar var. Karşınızda depresif bir insan, varsa ya sizin yüksek enerjiniz onu biraz neşelendirecek ya da siz onun karamsar dünyasından nasibinizi alacaksınız. İlk bakışta tek aktarım yolu bu gibi görünüyor. Oysa çeşitli enfeksiyonlar insanları daha depresif hale getirebiliyor.

Enfeksiyonlar esnasında halsizlik, isteksizlik, iştahsızlık, keyifsizlik, hiçbir şeyden zevk alamama gibi depresif belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtiler hastalığın mevcut yapısından ya da kullanılan antibiyotikler nedeniyle bağırsak florasının bozulmasından kaynaklanmaktadır. O halde enfeksiyonlar bulaşıcı olduğuna göre onların tetiklediği psikolojik tepkimeler de enfeksiyonun olduğu her kişide ortaya çıkabilecektir. Bu yüzden ister istemez sanki psikolojik tablolarda da bulaşıcıymış gibi bir manzara ortaya çıkmaktadır.

Ayrıca panik atakların nerede ve ne zaman ortaya çıktıkları da her zaman tartışılan bir konu olmuştur. Atakları incelediğimizde kişilerin mutlu oldukları anlarda bile gelişebildiklerini görmekteyiz. O halde panik ataklar, kişinin anlık psikolojik durumu ile alakalı değildir. Peki, ataklar neden ortaya çıkar? Hastanın hayatını bir kâbus haline çeviren ve kişiye ölümlerden ölüm beğendiren bu ataklar, nasıl oluşmaktadır? Sebeplerin belirsizliği nedeniyle hekimleri şaşkına çeviren panik ataklar için asıl aradığımız suçlu bağırsaklar mıdır? Ve panik atakların gelişimi tümüyle yediğimiz içtiğimiz gıdalarla mı alakalıdır? Bu konu, ciddi ciddi üzerinde düşünülmesi gereken bir durumdur. Çünkü eğer bu varsayım doğru ise bağırsak florasını koruyarak ya da yeme içme alışkanlıklarını değiştirerek panik atakları önlemek mümkün olabilecektir. Ve bana öyle geliyor ki yakın gelecekte, biz de kliniklerimizde depresyon teşhisi koyduğumuz kişiler için farklı bir beslenme planı çıkartmak durumunda kalacağız.

Bağırsaklar İkinci Beyin mi

Belki de panik ataklar için yıllardır aradığımız gizli suikastçı bağırsaklarda saklanmaktadır. Bunu şu anda tam bilemiyoruz. Ancak panik atak hastalarının çevrelerindeki kişilerde de aynı atakların görülmesi, yakın kişilerde benzer beslenme alışkanlıklarının olmasından kaynaklanabilir. Bu nedenle, “Sık sık panik atak geçiren ve hastalığın nedeni ortaya konulamayan kişilerde mutlaka bağırsak flora incelemesi yapılmalıdır” diyoruz.

Probiyotikler Duygu Durumunuzu Değiştirebilir

Bağırsaklarımızdaki bakterilerin beyin ve hislerimizle ilişkisine değindikten sonra önemli bir soru çıkıyor ortaya: Probiyotikleri beslenme listemize daha fazla dâhil ederek ruh sağlığımızı tedavi edebilir miyiz? Örneğin yukarıda bahsettiğimiz gibi panik atakları önleyebilir miyiz? Bunun mümkün olabileceğini söyleyen araştırmalar ve daha önceki satırlarda da söylediğimiz gibi, depresyonun bir bağırsak hastalığı olduğunu savunanlar var. Aynı şekilde annelerinden ayrılmış farelerin yaşadığı stres üzerinde çalışan bilim insanları, farelere verilen probiyotiklerin stres ve kaygıları önlediğini gördüler. Dolayısıyla bir depresyon veya panik atak hastası üzerinden konuşacak olursak probiyotiklerin ruh sağlığını tümüyle düzelteceğini düşünmemeliyiz ama tedaviyi destekleyen bir yönü olduğunu göz önünde bulundurmalıyız.

Hastalıkların Duygusal Kökenleri

Stres, üzüntü ve yıkıcı travmalar, tüm bedeni etkilemektedir. Bağırsaklar, mide, boğaz, cinsel organlar hatta bedenin her bir hücresi, kendinizi nasıl hissettiğinizden etkilenerek hastalanabilmektedir. Bağırsak konusunda en yaygın bilinen hastalıklardan biri de huzursuz bağırsak sendromudur. Fiziksel ya da duygusal olarak hırpalanan, ağır şekilde zedelenen kişiler, bu hastalığa daha sık yakalanmaktadır. Belki yaşanan acı bir olayın ardından bağırsak florası bozulacak ama kişinin çok da kolay anlaşılmayan bu hastalığına teşhis konulması yıllar sonrasına rastlayacaktır. Kişi, özellikle stresli anlarda şişkinlik, gaz, sıkışmışlık hissi yaşar. Bazı kişilerde ağırlıklı olarak kabız görülürken bazı vakalarda ishal, kimilerinde ikisi birden görülmektedir. Burada ilk önemli nokta, duyguların sindirim sistemimizi etkilediğini bilmek ise ikinci önemli nokta da bozuk bir bağırsak florasının stres ve huzursuzluğa yol açabileceğini anlamaktır. Bağırsaklarında sorun yaşayan kişiler, depresyona daha yatkın hale gelirler. Dolayısıyla tedavi aşamasında diyetlerin yanı sıra antidepresan da kullanılır. Kişi, bağırsaklarında sorun yaşıyorsa bunu ciddiye almalı; tekrar eden gaz, sıkışmışlık hissi hafife alınmadan bir uzmana ulaşılmalıdır. Çünkü ilk etapta herkeste rastlanabilecek gibi duran bu rahatsızlıklar, ileri aşamada, tüm bedeni olumsuz etkileyebilmektedir. Bağırsakların, hastalıklara karşı savunma sistemi konusunda ve bedenin gereksiz gıdalardan arındırılmasında yani toksik gıdaların atılmasında üstlendikleri büyük görev daima akılda tutulmalıdır. Bağışıklık sistemi dediğimiz güçlü mekanizmanın yüzde 80’ini bağırsaklar oluşturmaktadır.

Hatalı beslenme veya ilaç kullanımı gibi nedenlerle, bağırsak florası bozulduğunda; patojen bakteriler ve mantarlar, faydalı bakterilerin yerine geçmeye başlarlar. Bu durumda bağırsakların emilim fonksiyonları bozularak, kan dolaşımına geçmemesi gereken zararlı maddeler ve toksinler dolaşıma katılırlar. Bu zehirli maddelerin ilk etkilediği organ ise maalesef beynimizdir.

Konuyu Bir De Bağırsaklarınıza Danışın

Bağırsakların karar alma sürecinde de etkili olabileceği düşünülüyor. Bu nasıl olabilir derseniz içgüdülerimiz ve sezgilerimiz yoluyla karar alma sürecine katkıda bulunabileceği düşünülmekte. Şöyle ki, bazı kararlarımızı ince eleyip sık dokuyarak daha uzun süreli değerlendirmeler ile alıyoruz. Bağırsaklar ise sahip olduğu sinir ağıyla sezgilerimizin kaynağı oluyor. Bedenimiz, bağırsak bakterilerinden gelen sinyallere paralel olarak geliştirdiği terleme, iğrenme gibi duyusal tepkiler ile günlük yaşamımızın içinde yer alıyor. Yani bir bakıma, bağırsaklar sezgisel kararlarımız yardımıyla seçim yapmamıza yardım ediyor. Elbette, bu konuda açıklanmayı bekleyen pek çok nokta var. Ama bedenin kendi zekâsı o kadar açık ve net ki, olaylar karşısında bedeninizin tepkilerini gözlemlerseniz bir duygusal gerilim sırasında bağırsaklarınızın hemen bir sinyal çaktığını görebilirsiniz. Bu sinyal, kimilerinde bulantı ya da daralma hissi olabileceği gibi aniden ishal olma, günler boyunca kabız gezme veya gaz, geğirme isteği gibi farklı şekillerde de gerçekleşebilir.

Bağırsaklar İkinci Beyin mi

İkinci Beynin Sağlığı

Beynimizi ve “ikinci beyin” denen bağırsaklarımızı korumak için önceki bölümde söz ettiğimiz faydalı bakterilere iyi bakmalıyız. Tam trilyon faydalı bakteri, bağırsaklarımızın içinde yaklaşık metrekarelik koruyucu bir tabaka oluşturuyor. Bu yararlı ortamı yaşam biçimimize dikkat ederek koruyabiliriz.

• Biraz yukarıda bahsettiğimiz gibi, gereksiz antibiyotik kullanımı, bağırsaklarımızdaki yararlı bakterileri de öldürerek sağlığımızı olumsuz etkiler. Bu nedenle kulaktan dolma bilgilerle, arkadaş tavsiyesiyle antibiyotik almamak gerekir. Sadece doktorunuzun tavsiyesiyle, onun belirlediği sıklıkta ve dozda, hastalığınıza uygun şekilde ilaç kullanmaya özen gösterin.

• Annelerin çocuklarına yapabileceği en büyük iyilik, şüphesiz normal doğumdur. Genç anneler doğumdan korkmaları ya da çeşitli estetik kaygılar ile bebeklerini sezaryen ile dünyaya getirmeye karar verebiliyorlar. Oysa sağlık durumu izin veren kadınların normal doğum yapmaları, çocukları için çok daha yararlıdır. Çünkü normal doğumda bebek, annesinden pek çok yararlı bakteriyi alabiliyor. Sezaryen yöntemi ile dünyaya gelen bebeklerde, sindirim ve savunma mekanizmalarının çok daha zayıf olduğu gözlenmektedir. Doğumdan sonra da emzirme konusuna özen göstermek gerekir çünkü anne sütü bebek için önemli bir probiyotik kaynağıdır.

• Beslenme şekli bağırsaklardaki yararlı bakteriler için önem taşır. Sebze, meyve, et ürünleri; turşu, peynir, mümkünse ev yoğurdu, sirke, boza ve kefir beslenme listelerinde yer almalıdır. Doğal ürünler ve fermantasyona yardım eden yiyecekler bağırsak sağlığı için çok yararlı olur. Karbonhidrat ağırlıklı beslenme ise bağırsak florasına zarar verdiği için tercih edilmemelidir.

• Probiyotik kullanımı, başlı başına merak edilen konulardan biri… Probiyotikler, bağırsaklarda bulunan canlı mikroorganizmalardır. Bunlar faydalı bakteriler gibi çalışırlar. Probiyotikleri gıdalardan alabileceğimiz gibi gıda takviyesi olarak eczaneden edinmek de mümkündür. Öte yandan bağırsakları sağlıklı olan kişilere, gıda takviyesi olan probiyotiklerin bir ek fayda sağlamadığını biliyoruz ama bilinen bir zararı da yok. Bu nedenle eğer yeterli probiyotik aldığınızdan emin değilseniz ve bilinen bir hastalığınız yoksa bedeninizi gözlemlemek amacıyla probiyotik takviyesi yapabilirsiniz. Eğer fayda görürseniz probiyotikten yana zengin gıdalara yönelerek ilerlemeniz bağırsaklarınız için en iyi seçim olacaktır.

Not: konu ile ilgili daha fazla bilgi isteyen ‘’Korku Ve Ötesi’’ kitabımızdan yararlanabilir.

Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz

funduszeue.info

funduszeue.info

#Bağırsak#Bağırsak Sağlığı#Mehmet Yavuz

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

Bağırsak Florası Dengesizliği Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?

Bağırsak florası dengesizliği

Bağırsak florası, bağırsaklarda bulunan canlı organizmalar topluluğudur. Bu florada; nötr, iyi ve kötü bakteri türleri bulunmaktadır. Bu üç grubun kendi içerisinde bir dengesi bulunmaktadır. Bu dengeyi çeşitli durumlar etkileyebilir. İyi beslenmeme, stres, hormon alımı gibi birçok etmen flora dengesizliğine neden olabilir. Bağırsak florası dengesizliği ortaya çıkmaya başladığı zaman iyi bakteriler azalmaya, kötü bakteriler artmaya başlar. Kötü bakterilerin artması, iyi bakterilerin azalması bazı belirtilere neden olur. “Bağırsak florası dengesizliği belirtileri nelerdir?” dediğimiz zaman bu belirtilerin bulantı, kusma, ağırlık hissi, karında şişlik, karın ağrısı, kırgınlık, halsizlik, ishal ve kabızlık gibi belirtiler olduğu görürüz. Bu dengesizlik; yararlı denebilecek bileşenlerin üretiminin düşmesi ve vitamin emiliminin azalması ile ortaya çıkar. Bunun yanı sıra flora enfeksiyona karşı yenik düşer. Peki bağırsak florası dengesizliği neden olur ve hangi durumlarda ortaya çıkar?

Bağırsak florası dengesizliği nedenleri nelerdir?

Bağırsak florası dengesizliği nedenleri arasında şu etmenler bulunmaktadır:

Anti bakteriyeller: Antibiyotikler, bağırsak florası dengesizliğine yol açabilir. Bu dengesizlik, ishal ile görülebilir.

Bağırsak enfeksiyonları: Bağırsaklarda oluşan enfeksiyonlar sindirimi etkileme özelliklerine sahiptirler. Bu enfeksiyonlar ateş, karın ağrısı, kusma, ishal gibi durumlar ile ortaya çıkabilir.

Beslenme: Çocuklarda anne sütünden mamaya geçişte bu dengesizlik gözlemlenebilir; bu durum ise şişlik, ishal ve karın ağrısı olarak gözlemlenir.

Dış faktörler: Seyahat gibi durumlar ile değişen hava koşulları ishal ve karın ağrılarına neden olabilir.

Gıda hassasiyeti: Eğer kişinin bazı gıdalar için sindirime yönelik hassasiyeti var ise bu durum da dengeyi bozabilir.

Çölyak hastalığı: Çölyak hastalığı, bir bağırsak fonksiyon bozukluğudur. Gluten içerikli gıdaların; yani arpa, çavdar ve buğday gibi gıdaların parçalanamaması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Karın ağrısı, halsizlik ve sinirlilik gibi durumlar ile kendini belli edebilir.

Şeker hassasiyeti: Şeker hassasiyeti, bağırsak florası dengesizliğine neden olan etmenler arasındadır. Şeker hassasiyetine baktığımızda enzim eksikliğinden kaynaklandığını görürüz. Şeker hassasiyeti ile şeker daha küçük elementlere ayrışamaz ve su emmeye başlar. Bağırsak florası ise bu duruma gaz üreterek cevap verir. Bu da midede gaz, şişlik ve ishal gibi sonuçlara neden olur.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası