reflüyü azaltmak için / Reflü Şikayetlerini Azaltacak 10 Öneri - Mahmure

Reflüyü Azaltmak Için

reflüyü azaltmak için

Ramazanda refl&#;y&#; azaltmak i&#;in 10 kural

Toplumun yaklaşık yüzde 20’sinde görülen mide ve gırtlak reflüsü, yaşamı olumsuz etkiliyor. Belirtileri sık sık ülser ile karıştırılan reflü hastalığında zaman geçirmeden bir uzmana başvurulması büyük önem taşıyor. Çünkü reflü tedavi edilmediğinde yemek borusu hasarına ve o bölgede kanserleşmeye yol açabiliyor. İki öğün beslenmenin ağırlıkta olduğu Ramazan ayı boyunca reflü şikayetlerini kontrol altına alabilmek için beslenme düzeni önem kazanıyor. Memorial Antalya Hastanesi Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Bölümü’nden Prof. Dr. Mustafa Asım Şafak, mide ve gırtlak reflüsü nedeniyle oluşan şikayetleri azaltmak için önerilerde bulundu.

Gırtlakta gelişen şikayetler

Asit oranı çok yüksek olan mide içeriği gırtlağa ulaştığında, gırtlak ve alt yutak bölgesinde fiziksel tahrişe bağlı mikropsuz iltihaplanma oluştuğunu belirten Şafak, "Bu durum reflü olarak adlandırılır. Daha çok orta yaşlarda görülse de hemen her yaşta meydana gelebilir. Reflüde mideden çok gırtlakta gelişen şikayetler ön plandadır. Özellikle sıvı gıdaların alınması sırasında gırtlağın kapanarak nefes almanın refleks olarak kesilmesi ve hastanın çırpınarak nefes almaya çalışması gibi durumlar ortaya çıkabilir. Mide ve gırtlak reflüsü kesin tanısı hasta şikayetlerine göre ve elektrofizyolojik tekniklerle gırtlak seviyesindeki asidik değişimlerin ölçülmesiyle yapılır. Ancak tanı sıklıkla hastanın şikayetleri, endoskopik kameralarla gırtlağın gözlenmesi ile tanı konur ve reflü tedavisine alınan cevaplar da tanıyı destekleyici niteliktedir. Reflü hastalığı tedavi edilmediğinde kronik gırtlak irritasyonuna bağlı ses tellerinde nodül ve granulom oluşumları, kronik larinks iltihaplanmaları, hatta gırtlak ve alt yutak bölgesinde kanser gelişimlerine kadar varan ciddi hastalıklara neden olabilmektedir. Bu nedenle reflüde görülen şikayetler önemsenmeli ve zaman geçirilmeden KBB uzmanına başvurulmalıdır" ifadelerine yer verdi.

"Yemek yedikten sonra uzanmayın"

Reflü şikayetlerinin önemsenmesi gerektiğini vurgulayan Şafak, belirti ve şikayetleri, ses kısıklığı veya seste çatallanma hissi, geniz veya gırtlak temizliği ihtiyacı, boğazda balgam hissi veya geniz akıntısı şikayeti, yutkunmada ve su içerken zorlanma, yemekten sonra veya uzanıp yattıktan sonra öksürük şikayeti, nefes alma güçlüğü veya boğulma, tıkanma hissi, can sıkıcı veya bunaltıcı öksürük krizleri, boğaza bir cisim yapışmış hissi, kalp ağrısı, göğüs ağrısı, hazımsızlık hissi, ağza acı ekşi su kaçması hissi olarak sıraladı.

Reflü tedavisinde hastanın özellikle beslenmeyle ilgili yaşam tarzının düzenlenmesi gerektiğini kaydeden Şafak, "Bunun yanında en az üç ay boyunca mide asit salgısının düzenlenmesine yönelik ilaç tedavileri ile birlikte oldukça etkili sonuçlar alınır. Medikal tedaviye cevap alınamayan hastalarda cerrahi tedavi yöntemleri de mümkündür. Büyük porsiyonlar halinde ve ağır yemekler sonrasında reflü şikayetleri görülür. Ramazanda reflü şikayetlerinin artmaması için sahur ve iftarda yeterli miktarda beslenmek, ölçüyü kaçırmamak gerekir. Mideden yemek borusuna doğru kaçağı önleyecek fiziksel önlemlerden biri olan yemek sonrası uzanma alışkanlığı da özellikle ramazan ayında terk edilmedir" diye belirtti.

"İftar ve sahurda küçük porsiyon"

Reflü şikayetlerini azaltmak için önerilerde bulunan Şafak, "İftarda ve sahurda küçük porsiyonlar şeklinde beslenin, mideyi çok doldurmayın. Kızartma gibi mide ve bağırsak sistemini yoracak gıdalar yerine, sulu ve haşlama şeklinde pişmiş gıdalar tüketin. Son lokmanızı yedikten sonra yaklaşık üç saat dik durumda kalmaya özen gösterin, dolu mideyle uzanmayın. Uyumak için kullandığınız yatağın baş tarafını, ayak tarafına göre yaklaşık 30 santim daha yüksekte olacak şekilde ayarlayın. İki ya da üç yastık kullanarak uyumak aynı etkiyi oluşturmaz. Karın ve bel bölgesinden boyna kadar olan bölüm eğimli durumda olmalıdır. Bu amaçla hazırlanmış reflü yastıkları oldukça faydalıdır. Fazla acı ve baharat kullanmaktan kaçının. Katkı maddesi bulunan ketçap ve mayonez gibi besinlerden uzak durun. Asitli meyvelerden fazla tüketmemeye çalışın. Bel bölgesini sıkan kıyafetler giymeyin. Dolu mideyle özellikle bel bölgesine yönelik spor yapmaktan kaçının. Sigara kullanıyorsanız, bırakın ya da azaltmaya çalışın" mesajını verdi.

Refl&#;s&#; olanların daha iyi uyumaları i&#;in 3 &#;neri

Haberin Devamı

UYKU POZİSYONUNUZU DEĞİŞTİRİN

Mide içeriği (asidi) mideden yemek borusuna doğru geri kaçtığında reflü (gastroözofageal reflü hastalığı / GÖRH) meydana gelir. Yattığınızda, yerçekimi artık mide asidinin yukarı gelmesini engelleyemez. Ayrıca uyurken daha az tükürük salgılar ve daha az yutarsınız. Tükürük, mide asidini etkisiz hale getirirken yutma asidin aşağı doğru itilmesine yardımcı olur. Tükürük ve yutma azaldığında bu etkiler de azalır. Yapılan çalışmalar eğer reflünüz varsa uyumak için en iyi pozisyonun sol tarafınıza yatmak olduğunu gösteriyor. Böylece yemek borusunun aside maruz kalma ihtimali azalıyor. Sol tarafınıza yatmaya alışık değilseniz, yan yatış yastıklarını deneyebilirsiniz. 
Reflüsü olanların daha iyi uyumaları için 3 öneri
EĞİMLİ UYKU

Haberin Devamı

Sol tarafınıza yatmayı deneyip bir türlü uyuyamadıysanız biraz eğimli yatmak sizi rahatlatabilir. Uzmanlar en iyi sonuç için başınızı yataktan santimetre arası yüksekte tutmanızı öneriyor. Başınızı yukarıda tutmak mide asidinin yemek borusuna ve boğaza doğru gelmesini engeller. Clinical Gastroenterology dergisinde yayımlanan bir araştırmaysa hem sol tarafınıza doğru hem de eğimli uyumanın
en iyi pozisyon olduğunu gösterdi.

GECE İÇKİSİNİ BIRAKIN

Araştırmacılar reflüyle alkol arasındaki bağlantıyı kesinleştirmeye çalışıyor. Zaten birçok çalışma alkolün, özellikle de fazla alkolün reflü semptomlarını kötüleştirdiğini ortaya koyuyor. Yapılan çalışmalar alkolün yemek borusunun altındaki büzücü kasın basıncını azalttığını gösteriyor. Bu da reflü riskini arttırabilir. Yatmadan birkaç saat önce alkol almamak sizi rahatlatır.
Reflüsü olanların daha iyi uyumaları için 3 öneri
BU YİYECEKLERDEN KAÇININ

Eğer reflünüz varsa semptomları rahatlatabilmek adına doktorunuzun ilk önereceği şeylerden biri beslenmenizi değiştirmek olacaktır. Baharatlı, asitli, çok yağlı ve tuzlu yiyecekler de alkol gibi büzücü kasların gevşemesine sebep olur. Böylece sindirim süreci ertelenir, yemek midenizde daha uzun süre bekler. Yatmadan önceki saat bu yiyeceklerden uzak durmalısınız. Ayrıca akşamları çok yemekten kaçınmalısınız çünkü sindirim başlayınca mide asidi artar. Eğer yaşam tarzınızı bu şekilde değiştirmek sizi strese sokuyorsa sakin olun, derin bir nefes alın ve yavaş yavaş başlayın. Her şeyi birden değiştirmenize gerek yok.
Reflüsü olanların daha iyi uyumaları için 3 öneri

#Yazar#Mehmet &#;z#Refl&#;

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları
         

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası