kas erimesine çözüm / Kök Hücre ile Kas Erimesi Tedavisi (Musküler Distrofi) | GenCell

Kas Erimesine Çözüm

kas erimesine çözüm

Kas Erimesi Hastası 10 &#;ocuk K&#;k H&#;cre Tedavisi G&#;rd&#;

Kök Hücre Sayesinde Kas Erimeleri Yavaşladı

Hastalıkları aynı, yaşadıkları sıkıntılar ise benzer… Bir proje kapsamında 10 kas hastası çocuk, dört ay boyunca kök hücre tedavisi gördü. Sonuçlar ise yüz güldürücü.

Türkiye’nin dört bir yanından kontrole İstanbul’a gelen kas erimesi hastası çocukların tek dileği var: Kök hücre tedavilerinin devam etmesi… Liv Hospital Rejeneratif Tıp ve Kök Hücre Üretim Merkezi MedCell Sorumlusu Prof. Dr. Erdal Karaöz, kas erimesi hastalığı olan çocuklara yapılan kök hücre çalışmaları hakkında bilgi verdi…

Duchenn Muskuler Distrofi (Kas Erimesi) Hastası Çocuklara Kök Hücre Tedavisi Uygulaması Projesi Nasıl Başladı?

Duchenn Muskuler Distrofi (kas erimesi) hastası 10 çocuğa kök hücre tedavisi uygulaması projesi,  Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış olan bir projedir.Dünya da da üçüncü projedir. Gaziantep Üniversitesi ve Liv Hospital’ın yüzde 80 sponsor olduğu bir projeydi. Antep’te uygulamalar başladı. yılının Temmuz ayında başladık kök hücre uygulamasına. Dört ay sürdü. Bu 10 çocuğa, dört ayda sekiz kez kök hücre uygulaması yapıldı. Proje yılının Kasım ayında son buldu.

Neden Böyle Bir Proje Yapıldı?

Türkiye’de, bana iletilen rakamlara göre bin kas hastası var. Bu proje biteli bir yıl üç ay oldu. Duchenn muskuler Distrofi gibi genetik tabanı olan hastalıkların tedavisinde kök hücrelerin yüzde bir karşılığı olmayacağı noktasında şunu çok iyi biliyoruz: Biz, bu tedavinin yüzde bir tedavi olmadığını bilmekler birlikte, hastalığa bağlı oluşan birtakım patolojiler geriye sarmak ve hastalığın ilerlemesini durdurmak amacıyla yola çıkmıştık. Proje bitti, uygulamalar yapıldı. yılının Eylül ayında projeyi  Sağlık Bakanlığı’na sunduk. Sağlık Bakanlığı bilimsel verileri tatmin edici buldu ve bizlere teşekkür ettiler, bunun biran önce yayına dönüştürülmesini talep ettiler. Benim de o gün bugündür tüm bu verileri  toplayarak  yayına dönüştürülmesi konusunda çabalarım devam ediyor. Mart ayında uluslar arası bir dergiye göndermeyi düşünüyorum. Bu çalışma, bundan sonraki uygulamaların izin alma noktasında, kas hastaları için yapılacak kök hücre tabanlı uygulamaların SGK tarafından karşılanması noktasında önümüzü açacak.

Biz şunu da biliyoruz ki; bu çocukların bu kök hücre tedavisinin devam etmesi gerekiyor. Ne yazık ki bu hastalık biraz dibi delik bardak gibi yanı biz bardağı doldurmaya çalışıyoruz ama dibi delik olduğu için tekrar dolması gerekiyor. Yani bizim yılda veya altı ayda bir kez bu çocuklara bu uygulamayı yapmamız gerekiyor.

Bundan Sonra Neler Yapacaksınız?

Hem bu çocukların tedavisini, hem de yeni gelecek çocuklara tedavi imkanı sağlamak amacıyla 30 kişilik yeni bir proje hazırlayacağız. Bunun 20 tanesi yeni hastalardan olacak, 10 tanesinde de eski hastaların devamlılığını sağlamaya çalışacağız. Önümüzdeki aylarda bu çalışma için de etik kuruldan izin alıp bakanlığa başvuracağız.

Türkiye'nin Dört Bir Tarafından Gelen Aileler Yaşadıklarını Anlatıyor

Çınar Cirit (10 yaşında)
 

‘Fizik tedavi doktorları kök hücrenin faydasının farkında’

CİRİT ailesi Düzce’de yaşıyor. 10 yaşındaki Çınar Cirit’in annesi Huriye Cirit, yaşadıklarını şu sözlerle anlatıyor: “ Çınar doğar doğmaz hastalığı fark ettik. Doğumdan sonra sarılık olmuştu, kan değerlerinden anlaşıldı, teşhis konuldu. Çınar dördüncü sınıfa gidiyor, okula ben getirip götürüyorum.

Kök hücre tedavisi alalı bir yılı geçti. Kök hücre tedavisi devam etsin istiyorum çünkü gözümüzün önünde çocuklarımız günden güne eriyor. Onlara da yazık, bize de yazık. Bizim hayatımızı da etkiliyor. Onlar gözümüzün önünde erirken bizde eriyoruz, çalışamıyoruz. Fizik tedavi doktorları da şuan durumun gayet iyi olduğunu söylüyorlar. Onlarda kök hücre tedavisinin etkili olduğunu düşünüyorlar. Dileğim bütün çocuklarımız iyi olsun. Çınar’ın tek dileği iyleşmek…”

Arda Şentürk (12 yaşında)

‘Üst üste 60 adım atamıyordu şimdi uçurtma uçuruyor’

ARDA Şentürk’ün annesi ve 18 yaşında hemşirelik okuyan ablası taşıyıcı. ‘Bu hastalığı kadınlar taşıyor, erkekler yaşıyor’ diyen baba Serkan Şentürk, yaşadıkları süreci şu sözlerle anlatıyor:”Arda’nın yaşında kan değerleri yüksek çıkınca hastalık fark edildi. Arda şuan beşinci sınıfa okuyor. Hastalığının yeni yeni farkında ve sorgulamaya başladı. Eğer kök hücre yapılmasaydı daha kötü olurdu, şuan resmen hastalıkla savaşıyor. Arda, evde üst üste 60 adım atamıyor, bir odadan diğer odaya yürüyemiyordu. Dördüncü kök hücreden sonra saat ayakta kaldı, uçurtma uçurdu. Bu tedavinin faydasını görmeye başladık. Devletimizin bize sahip çıkmasını ve tedavilerimize devam edebilmeyi çok istiyoruz.

Efe Balcı (9 yaşında)

‘Ayağında platin olmasına rağmen yürüyebiliyor’

BURSA’DA yaşayan Balcı Ailesi’nde anne psikolog, baba ise fizik tedavi uzmanı. Efe’nin fizik tedavilerini evde sürekli kendisi yaptırıyor. Efe’nin annesi, yaşadıklarını şu sözlerle anlatıyor:”Efe kilolu bir çocuktu. Kilosundan dolayı hantal olduğunu düşündük. Hastalığı fark etmemiz bu yüzden biraz geç oldu. Tedavisi olmayan bir rahatsızlık olduğu için nereden ne yapılabilir diye bir umut arıyorsun. Kök hücre tedavisi de bizim için öyleydi. Gerek fiziksel aktivitelerini yaptırmamız, gerek kök hücre tedavisi almamızın hastalığın seyrini yavaşlattığını düşünüyoruz. Efe, Eylül ayında trafik kazası geçirdi ama şuan tekrar ayağa kalktı. Bu tedavinin ne kadar etkili olduğunu görüyoruz. Ayağında platin olan kas hastası bir çocuğun ayağa kalkması imkansız gibi bir durum. Tedavinin devam etmesi tek dileğimiz.”

Doç. Dr. Ali Taghizade, yaklaşık 5 sene önce DMD hastaları ve aileleriyle temas ettiklerini, tedavi arayışlarına katıldıklarını söyledi.
DMD`nin hastalığı kalıtsal bir kas hastalığı olduğuna işaret eden Taghizade, "Kas dokusu, distrofin (kas yapıtaşı proteini) isimli proteini üretemez. Bu durum kaslarda zayıflığa neden olur. Hastalığın ilerlemesi ile birlikte kalp kası hasarı görülmeye başlar." dedi.
Distrofin ismindeki proteinde bulunan hataların kas erimesine neden olduğunu ifade eden Taghizade, bu proteinin 79 farklı parçadan oluştuğunu tıp literatüründe her bir parçaya ise ekzon dendiğini söyledi.
Ali Taghizade, "DMD hastalarında bu ekzonların biri veya birkaçı eksik oluyor. Biz de ülkemizdeki eksik görülen ekzonlara yönelik çalışma yapıyor ve ülkemizde yerel tedavi geliştirmeye çalışıyoruz." dedi.
Taghizade, hastalığın tedavisine yönelik gen transferi ve gen taşıma sistemi tasarımıyla ilgili çalışmaları bulunduğuna değinerek şöyle devam etti: "İlk başta 52`nci ekzonla ilgili bir çalışma yapacağız. Sonra diğer ekzonlarla proje süresince çalışmalarını tamamlayacağız. Eğer istediğimiz sonuçları elde edersek ve başarılı olursak 3 sene sonra klinik araştırmalar aşamasına gelip Faz-1 ve Faz-2 çalışmalarına dahil olmak istiyoruz. Bu vasıtayla biz çalışmalarımızda başarılı olursak yerli ve yerel bir tedavi seçeneği de sunmuş olacağız."
BŞEÜ Rektörü Prof. Dr. Şükrü Beydemir de araştırmanın önemine değinerek "Bu proje ile şu anda tedavisi tam olarak mümkün olmayan önemli bir hastalığın tedavisiyle alakalı önemli bir çalışma yapılmaktadır. İnşallah en güzel şekilde sonuçlanır." diye konuştu.
Tıp Fakültesi kurucu dekanı Prof. Dr. Mahmut Baykan ise DMD hastalığının tedavisi için yeni bir projeye başladıklarını vurgulayarak, "Bu projeyle birlikte inşallah hastalarımıza yüz güldürücü bir tedavi sunmanın yollarını kısa bir süre sonra devreye sokarız umuduyla gayretlerimiz devam ediyor." ifadesini kullandı.
Çalışmada, proje ekibi olarak BŞEÜ`nün öğretim üyelerinden Dr. Öğretim Üyesi Sıdıka Genç, Doç. Dr. Erhan Şahin, Dr. Öğretim Üyesi Nilgün Tuncel Çini ve Dr. Öğretim Görevlisi Damla Gül Fındık görev alıyor. Atatürk Üniversitesinde görevli Dr. Öğretim Üyesi Demet Çelebi ve ekibi de projeye destek veriyor.
Yükleniyor lütfen bekleyiniz
Tümörün yüzünü kapladığı Kamerunlu çocuk Gaziantep'te ameliyat edildi

Kemik Erimesine Bitkisel Tedavi

Kemik erimesinden bahsedilirken, genetik bir rahatsızlık olduğu, hormon dengesizliğinin osteoporozu tetiklediği, özellikle sigaranın çok zararlı olduğu söyleniyor. Bitkisel çözüm arayanlara ise magnezyum, kalsiyum bakımından zengin besinler öneriliyor; aralarında çorba tarifi bile var. Siz ne dersiniz, dokusunu kaybetmeye, bozulmaya başlamış iskelet sisteminizi düzeltmek için içtiğiniz çorbalar ne kadar sürede, ne ölçüde etki eder?

Kemik erimesiyle mücadele aslında çocuk yaşta başlıyor ve bir ömür boyu devam ediyor. Kalsiyum bakımından zengin gıdalar çocuk yaştayken daha çok tüketiliyor, bu tutum kemik gelişimi için olumlu katkı yapıyor ve sağlam, güçlü ve kemik doku bakımından zengin, yani kalın kemikler oluşumuna yol açıyor.

ABD’de yapılmış ve 30 yıl süren araştırmalarda görülmüş ki; yetişkin insan her sene ortalama olarak g. kas kaybediyor. Kas kaybı ve kemik erimesi arasındaki korelasyonu tespit eden uzmanlar, kas kaybeden insanlarda kemik erimesinin çok daha hızlı geliştiğini görmüşler. Yani bu durumda kemik erimesinin önüne geçebilmek için en önemli tedbirin; kas miktarını arttırmak ve kayıpların önüne geçmek olduğu bu araştırmalar sonucu görülmüş.

Kas Kaybı ve Kemik Erimesi

Kas kaybı neden kemik erimesini hızlandırıyor, ya da tersinden soracak olursak, kas miktarını arttırmak nasıl oluyor da kemik erimesini durduruyor?

Egzersiz yapmak, özellikle ağırlık kaldırarak kas miktarını arttırmak çok faydalı, kaslar yerine konup çoğaldıkça kemik dokunun etrafını sarıyor ve iskelet sisteminize destek oluyor. Her sene gram kas kaybediyordunuz ya, bütün yükü iskelet sisteminiz tek başına taşımaya çalışıyordu ve vücudunuzda çeşitli sonuçlara sebep oluyordu, mesela bel ağrısı, sırt ağrısı, boyun ağrısı çekiyorsunuz ve bunun sebebi kas kaybediyor oluşunuz.

Yapılan egzersiz mutlaka kas miktarını arttırmalı, yani ağırlık kaldırmalısınız. Araştırmalar göstermiş ki; ağırlık egzersiziyle desteklenmeyen kardiyo çalışmaları, kas kaybına neden oluyor. Yani tek başına yürüyüş, yüzme, koşu kas kaybetmenizi engelleyemiyor. Mutlaka ağırlık kaldırma egzersizi yapmalısınız.

Bunun yanında siz ağırlık kaldırmalı egzersiz yapmaya başladıkça, iskeletinizde harika bir şey oluyor ve kemikleriniz kalsiyum tutmaya başlıyor, yani kemik erimesini geri çeviriyorsunuz.

Ağırlık kaldırmak gözünüzü korkutmasın SuperSlow Zone un üstünde uzun yıllar çalışılmış, kişiye özel bir programı var ve sadece haftada 2 defa 20 dakikalık bir program uyguluyor. Deneme randevusu ise ücretsiz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir