yumurta tembelligi nasil gecer / Yumurtalık Tembelliği Nedir? Neden Olur? Belirtileri | Anatolia Tüp Bebek Merkezi

Yumurta Tembelligi Nasil Gecer

yumurta tembelligi nasil gecer

YUMURTALIK TEMBELLİĞİ

Her kız çocuğu anne karnında iken, oluşan yumurtalık dokusu içerisinde yumurta hücreleri de gelişir. Anne karnında iken yumurta sayısı 7 milyon civarında olan kız çocuğu doğuşta bu sayının 6 milyonunu kaybeder ve 1 milyon yumurta ile doğar.

Bu yumurta hücreleri ergenliğe kadar uykuda bekler. Ergenlik ile birlikte adet döngüleri başlar ve her ay bir yumurta yumurtlanırken, kişiden kişiye değişen miktarda yumurta hücresi de kaybedilir.

Yani sabit sayı ile doğulduğu halde, sonrasındaki tüketim hızındaki farklılık nedeniyle yaşıt kadınların yumurtalıkta kalan yumurta sayısı yani rezervi farklılık gösterir.

YUMURTALIK TEMBELLİĞİ NEDİR?

Yumurtalık tembelliği yumurtalık dokusu içindeki yumurta sayısının azalmış olması demektir. Yumurtalık içindeki yumurtaların artan yaşla birlikte azalması normal ve fizyolojik bir süreçtir.

Daha önce çocuk sahibi olmuş kadınlarda bile gebe kalabilme yaşından itibaren zorlaşır ve 45 yaşından sonra ise neredeyse imkansızdır. Elbette mucizeler olabilir ancak kayda değer bir şans 45 yaşından itibaren yoktur.

Bu nedenle biz Anatolia Tüp Bebek olarak kadın yaşının 45'in üzerinde olduğu olgularda tüp bebek tedavisi önermemekteyiz.

YUMURTALIK TEMBELLİĞİ BELİRTİLERİ

  • Hafif düzeyde yumurta rezerv azlığı yani yumurtalık tembelliği olan kadınlarda çoğu zaman bir bulgu yoktur. Adetler düzenli devam edebilir ve bu kadınlar çoğunlukla rutin kontrol sırasında ya da gebe kalamama nedeniyle doktora başvurduklarında rezerv azlığını öğrenebilirler.
  • Adet kanamaları birbirine yaklaşır. Daha önceleri günde bir adet gören kadınlarda kanamalar günde bir olmaya başlar. Bazen 15 gün aralıklarla adet kanamaları olabilir. Kanamanın miktarı genelde değişmez. Kanamam azaldı acaba menopoza mı giriyorum savı genelde doğru değildir. Bazı durumlarda ise yumurtlamanın olmaması veya gecikmesi sonucunda adet kanamaları da gecikebilir.
  • Tüp bebek ve benzeri tedavilerde yumurtalıkların uyarılması sonucunda gelişen yumurta sayısı az olur. Yüksek doz ilaç uygulaması veya değiştirilen bireysel tüp bebek tedavi protokollerine rağmen yumurtalıklar tedaviye dirençlidir ve az sayıda yumurta gelişir. Yumurta sayısının az olması bu tedaviler ile elde edilebilecek gebeliklerin olasılığını, rezervin azalması şiddetinde, azaltmaktadır. Zayıf yumurtalık cevabı tekrarlayıcıdır ve bugün için bilinen herhangi bir tedavisi yoktur.

YUMURTALIK REZERVİ TESTLERİ NELERDİR?

Yumurtalık rezervi düşüklüğü için risk altında olan kadınlarda (Endometriozis, geçirilmiş yumurtalık cerrahisi veya ailesinde erken menopoz öyküsü olan), yumurtalık rezervi kanda AMH testi veya ultrasonografide antral folikül sayısı ile değerlendirilir. Daha detaylı bilgi için yumurtalık rezervi testleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Not: AMH testinin güvenilir olması için çalışma koşulları, dolayısıyla yapıldığı laboratuvar çok önemlidir. 

Anatolia Tüp Bebek Laboratuvarı, Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından ISO akreditasyon belgesi ile kalitesi tescillenmiştir. Ayrıca Uluslararası Kalite Uzmanı UK Neqas'ın programını tamamlamış ve Türkiye'de güncel olarak uluslararası tüp bebek laboratuvarı standartlarına uygunluğunu tescilleyen tüp bebek laboratuvarından biri olma özelliğine kavuşmuştur.

AMH testi, adet döngüsünün herhangi bir zamanında, aç/tok olmasına bakılmaksızın yapılabilir. AMH değeri 1 ng/ml altında ise düşük, ng/ml ise alt-normal (sub-optimal), ng/ml ise normal, 4 ng/ml üzerinde ise yüksek over rezervi olarak sınıflandırılabilir.

Yumurtalık rezervi düşüklüğü kendiliğinden gebe kalınamayacağı anlamına gelmez. Ancak bu durumda zaman kaybetmemek önemlidir. Çünkü rezerv düşüklüğü varlığında tüp bebek uygulamalarında dahi rezerv azlığı derecesine göre, canlı doğum oranı azalır.

YUMURTALIK TEMBELLİĞİ NEDEN OLUR?

Yumurtalık tembelliğinin çoğu zaman saptanabilen bir nedeni yoktur. Ancak kadında yaş ilerledikçe, her ay yumurta sayısında azalma olması ve yeni yumurta yapılamaması nedeniyle rezerv azlığı görülme riski artmaktadır. Özellikle 38 ila 40 yaş sonrasında rezerv azlığı çok sık görülmektedir.

Genetik Yatkınlık

Ailede genetik bir yatkınlık olması durumunda da kadında erken yaşta rezerv azlığı görülebilir. Özellikle anne, teyze, anneanne ya da kız kardeşte erken yaşta rezerv azlığı ya da erken menopoz öyküsü varlığı, kadında genç yaşta rezerv azlığı görülme riskini belirgin olarak arttırmaktadır.

Geçirilmiş Yumurtalık Cerrahileri

Yumurtalığın tamamen alınması veya kist ameliyatı yumurta sayısını azaltacağından rezervi azaltır. Özellikle halk arasında çikolata kisti diye bilinen endometriozis kistlerinin alınması o taraftaki yumurtalık kapasitesini azaltabilir. Bu tür cerrahilerin yetkin cerrahlar tarafından ve normal dokulara maksimum saygı gösterilerek yapılması çok önemlidir.

Endometriozis

Çikolata kistleri olarak da bilinen bu durumda, cerrahi yapılmasa bile yumurta sayısı, dolayısıyla yumurtalık rezervi azalabilmektedir.

Endometriozis, Anatolia Tüp Bebek Merkezi'nin özel çalışma alanlarından biridir. Bu konuda merkezimizce yapılan uluslararası alanda yayınlanmış 3 ayrı çalışmamız bulunmaktadır. Endometriozis konusunda yaptığımız çalışmalar, endometriozis belirtileri ve tedavisi ile ilgili daha fazla bilgiye endometriozis sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Geçirilmiş Radyoterapi ve Kemoterapiler

Yumurtalık fonksiyonuna toksik olması nedeni ile rezervi azaltır ve hatta bazı olgularda kalıcı menopoza neden olabilirler. Böyle bir tedavi öncesi kadın yaşı ve yumurtalık rezervi, gelişecek yumurtalık hasarının belirleyici unsurlarındandır.

Ağır Sigara İçimi

Günde 10’dan fazla sigara içiminde yumurtalık rezervi azalmaktadır.

Kromozomal Problemler

Kromozomal bir problem  varlığında da (Turner Sendromu ya da bazı translokasyonlar) yumurtalık rezervinde erken tükenme görülebilir.

YUMURTALIK TEMBELLİĞİ İLE İLGİLİ SIK SORULANLAR

Yumurta Tembelliğinde Adet Düzensizliği Neden Olur?

Yumurta tembelliği derecesi arttıkça, yani yumurtalıkta kalan yumurta sayısı azaldıkça adetler düzensizleşmeye başlar. İlk bulgu adet aralarının kısalmaya başlamasıdır. Önceleri düzenli ve normal aralıkta ( günde bir) adet olunurken, adet araları kısalmaya yani sık adet görmeye başlanır.

Adet araları ilk günden ilk güne günde bir olmaya başlar ve daha ileriki zamanlarda da adet aralarında açılma görülür. Yani ilk günden ilk güne günde bir adet olur hatta ilaçsız adet görmeme raddesinde düzensizlik görülebilir.

Yumurtalık Tembelliğine Ne iyi gelir?

Bir kadın hayatının hiçbir döneminde yeni yumurta hücresi yapamaz. Doğuştan yumurtalığına yerleşmiş olan  sabit sayıdaki yumurta hücrelerini ancak kullanabilir. Yani  her ay yumurtlama olurken belli sayıda yumurta hücresini kaybeder.

Sayı hiç artamaz aksine her ay bir tüketim vardır. Kadına uygulanacak hiçbir tedavi ile, müdahale ile, prp gibi işlemler ile yeni yumurta üretimini sağlamak mümkün değildir.

Ancak var olan yumurtalar kullanılabilir. Beslenme şeklinin değiştirilmesi, ilave takviye edici gıdalar, vitamin ya da antioksidanların kullanımı da yumurta sayısını arttırmamaktadır.

Yumurtalık Tembelliği Kilo Aldırır mı?

Yumurtalık tembelliği olan kadında, eğer hafif düzeyde rezerv azlığı varsa adetler çoğunlukla düzenlidir. Bu dönemde kilo aldırma gibi bir durum gözlenmez ve bir farklılık olması beklenmez.

Ancak rezerv azlığı şiddetlendiğinde hatta ilaçsız adet görmeme raddesinde adet düzeni bozuldu ise metabolizma hızı düşebilir ve kilo almaya meyil olabilir.

Yumurta Tembelliği Ağrı Yapar mı?

Yumurtalık tembelliği varlığında tek sorun yumurta sayısında azalma olduğu için, kişide herhangi bir şikayete yol açmaz. Ağrı yapmaz.

Yumurtalık Tembelliği Geçer mi?

Yumurtalık tembelliği, yumurtalık dokusu içindeki yumurta sayısının azalması demektir. Yumurta sayı azalması süreklilik arz eden bir durumdur. Yumurta sayısı her ay azalmaya devam eder.

Hiçbir kadın yeni yumurta hücresi üretemez. Bu nedenle de yumurtalık tembelliği kalıcı bir durumdur ve zamanla da yumurtalık fonksiyonu tükenir ve menopoz gerçekleşir.

Yumurta Tembelliği Cinsel İsteksizlik Yapar mı?

Adet görülmeye devam edildiği sürece, yumurtalıklardan  hormon üretimi devam ettiği için cinsel istek açısından bir farklılık olmaz. Ancak menopoz gerçekleşti ise bazı kadınlarda cinsel isteksizlik görülebilir.

Yumurta Tembelliği Çocuğa (hamileliğe) Engel mi?

Yumurta tembelliği olması kendiliğinden gebe kalmaya engel değildir. Eğer kadın düzenli adet görüyor ve düzenli olarak yumurtluyor ise, eşe ya da kendisine ait ilave bir gebe kalamama nedeni yok ise kendiliğinden gebelik elde edilebilir.

Ancak rezerv azlığı yani yumurtalık tembelliği varlığında oyalanmamak önemlidir. Giden yumurta geriye gelmediği, hiçbir ilaç tedavisi ile bir kadına yeni yumurta ürettirilemediği için zaman değerlidir.

Hiç kendiliğinden gebeliği denememiş, ilave bir problemi olmayan, kadın yaşının genç olduğu çiftlerde bir süre kendiliğinden gebelik için beklenebilir. Ancak bir süredir gebe kalınamadı ise, kadın yaşı ileri ise ya da ilave erkeğe ait gebeliği zorlaştıracak bir neden de varsa hızlıca tedavi seçeneklerinden uygun olanı seçmek başarı şansını arttıracaktır.

Rezerv azlığına ilaveten ayda bir adet gören ya da ilaçsız adet görmeyen kadınlarda tüp bebek tedavi şansı bile olamayabilmektedir.

Yumurtalık Rezervindeki Azalma Menopoz mudur?

Yumurtalık rezervinin azalması ve dolayısıyla üreme fonksiyonunun kaybı menopoz ile eşdeğer algılanmamalıdır. Kadınlarda üreme ve hormon salgılama fonksiyonlarında 38 yaşından itibaren bir ayrışma başlar.

Üreme fonksiyonu bu yaştan itibaren hızla düşerken hormon salgılama fonksiyonu son adetin görüleceği menopoz yaşına kadar devam eder. O halde adet oluyorum neden çocuk sahibi olamam sorusunun cevabı işte bu fizyolojik değişiklikte yatmaktadır.

Ailesinde erken menopoz olan kadınlarda yumurtalık kapasitesi daha erken tükenir. Bu kadınlarda genetik olarak programlanmış olan menopoz yaşından yaklaşık 10 yıl öncesinden üremede güçlükler yaşanabilir.

Yumurta tembelliği nedir ve neden olur? Yumurta tembelliğine ne iyi gelir, evde doğal ve bitkisel tedavisi var mı, nasıl yapılır?

Yumurtalıklarda meydana gelen ve fonksiyon bozukluğu olarak bilinen yumurta tembelliği kadınlarda sıklıkla görülüyor. Kadınların her ay düzenli olarak yumurtaları çatlar ve döllenmeye hazır hale gelir. Yumurtaları çatlamayan kadınlarda yumurta tembelliği yani polikistik over sendromu görülür. Yumurtalık tembelliği tedavi edildikten sonra tekrarlama riski oldukça düşük hastalıklardan biridir. Peki Yumurta tembelliği nedir? Yumurta tembelliğine ne iyi gelir, bitkisel tedavisi nasıl yapılır?

YUMURTA TEMBELLİĞİ NEDİR?

Kadınlarda sıklıkla görülen ve tıptaki adı polikistik over sendromu olan yumurta tembelliği yumurtalardaki fonksiyonların bozulması sebebiyle oluşur. Her ay düzenli olarak çatlaması gereken yumurtaların çatlamaması sonucunda oluşan bu durum için uzman doktora başvurulması gerekir. Doktor tavsiyesi üzerine ilaç kullanımı yapılabilir.

YUMURTA TEMBELLİĞİNE NE İYİ GELİR?

Yumurta tembelliği yaşayan kadınlar uzman doktora görülebilir. Bazı kadınlar ise evde kendi bitkisel yöntemleriyle bu durumu atlatmaya çalışıyor. Tedavide genellikle yumurtlamayı sağlayan uyarıcı ilaçlar kullanılıyor. Hamile kalmayı istemeyen kadınlarda ise doğum kontrol hapı ya da adet hapları gibi farklı ilaçlar kullanılabiliyor. Yumurta tembelliği için soğan kürü öneriliyor. Bunun yanı sıra yeşil sebzeler ıspanak, karalahana, brüksel lahanası, kuşkonmaz ile marul gibi yeşil sebzeler folik asit ve demir içerikleriyle yumurta kalitesinin artmasına yardımcı oluyorlar.

YUMURTA TEMBELLİĞİ BİTKİSEL TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Yumurta tembelliği için bitkisel tedaviler kadınların sıklıkla araştırdığı başlıklar arasında yer alıyor. Yumurtaların tembelliği için doğal olarak tüketebileceğiniz yeşil sebzeler Ispanak, karalahana, brüksel lahanası, kuşkonmaz ile marul gibi yeşil sebzeler folik asit ve demir içerikleriyle yumurta kalitesinin artmasına yardımcı olabiliyor. Soğan kürü de bu doğal tedaviler arasında tercih edilebilir.

YUMURTA TEMBELLİĞİ NEDEN OLUR?

Kadınların hamile kalmalarına engel olan yumurtalık tembelliği farklı sebeplerle ortaya çıkabiliyor. Bunlar arasında en sık görülen sebepler aşağıda yer alıyor;

Yumurta kisti

Stres

Hormon dengesizliği

Yumurta (Yumurtalık)tembelliği nedir belirtileri nedenleri ve tedavisi

Yumurta tembelliği ve yumurta olmaması aynı anlama gelir. Rahimde yumurtalıkların olması gerekenden daha yavaş ya da hiç çalışmaması durumuna verilen bu isim her 10 kadından 2’sinde görülmektedir. Yumurta tembelliği hamilelik önünde engel oluşturabilir. Yumurta tembelliğinin sebebi hormonlardaki dengesiz çalışmadır, hormonlar düzenli çalışmadığında yumurtalıklardaki üreme hücreleri doğru şekilde büyüyüp gelişmez. Bu yüzden de hamilelik meydana gelmez. Yumurta tembelliği için uygulanan tedavi ortalama ay sürmektedir.

Yumurta Tembelliği Gebeliğe Engel Midir?

Yumurta tembelliğinin gebe kalmaya engel olması çok sık olarak görülmektedir. Diğer adı polikistik over sendromu olan yumurta tembelliği kişinin gebe kalmasını engelleyebilir.

Yumurta Tembelliği Belirtileri Nelerdir?

Yumurta tembelliğinin ilk ve en yaygın belirtisi adet düzensizliğidir. Bu durumda bazıları bir ayda 2 defa adet olurken, bazıları ise adet gecikmesi yaşamaktadır. Kısacası adette yaşanan düzensizlikler yumurta tembelliğinin en kesin belirtisidir.

Düşük yapma riskini yükseltir: Yumurta tembelliği ve ayrıca ilerleyen yaş nedeniyle yumurtalıklardaki kapasite azalır ve bu durumda yumurtalıklarda geriye kalan yumuralıklar normal olmadığı için kişinin düşük yapma riski artar.

  1. Ciltte yüzde sivilce çıkması
  2. Karın bölgesinde, göbek üstünde, meme uçlarında kıllanma
  3. Kısırlık
  4. Düzensiz veya eksik adet döngüleri
  5. Amenore (aylık adet döngülerinin olmaması) veya oligomenore (düzensiz aylık adet döngüleri)
  6. Yüksek LH hormonu seviyeleri
  7. Cildin ve saçların çabuk yağlanması
  8. Düzensiz veya eksik yumurtlama (anovülasyon)
  9. Hiperandrojenizm olarak da bilinen yüksek düzeyde androjenler
  10. İnsülin direnci
  11. Erkek tipi saç dökülmesi
  12. Obezite
  13. Tekrarlayan düşük

Yumurtalık Tembelliği Neden Olur?

Hormon Dengesizlikleri

Yumurta tembelliğine sebep olan en yaygın durum kişinin yaşamış olduğu hormonal dengesizliklerdir. Normalde sağlıklı bir kadın vücudunda üreme hormonu östrojendir. Erkek vücudunda ise testesterondur. Dolayısıyla her iki cinste de kendi hormonları daha baskındır. Kadınların vücutlarında östrojen hormonu seviyesindeki azalma veya yükselme yumurtalık tembelliğiyle sonuçlanabilir.

Yaşlanma

Kadınlarda yaşın ilerlemesiyle birlikte yumurta tembelleşmesi görülmesi gayet normaldir. Diğer bir deyişle, yaşı ilerlemiş kadınlarda düşük yapma riski yüksektir çünkü bunun sebebi yumurtalık tembelliğidir.

Yumurtalık Kisti

Yumurtalıklarda kist olması da yumurtalıkların görevlerini yerine getirmemesine sebep olduğu için yumurtalık tembelliğine yol açabilmektedir. Yumurtalık kisti yumurtalıkların çalışma hızını etkiler.

Stres

Stres sağlığı direkt olarak etkileyen bir faktördür. Kadın vücudunda meydana gelen stres ilk başta hormonal organları etkilemektedir. Bu yüzden günlük yaşamda karşılaşılan stres yumurtalıkların daha yavaş çalışmasına sebep olmaktadır. Sayısal bir değer vermek gerekirse, kadınlarda yumurta tembelliğinin arkasındaki sebep %30 oranında strestir.

Genetik Sorunlar ve Sonradan Ortaya Çıkan Problemler

Kişinin sahip olduğu Kallman sendromu, Turner sendromu, yumurtalıkların doğuştan gelişmemesi gibidoğuştan gelen genetik ve yapısal sorunlar ve polikistik over sendromu, kist, guatr ve süt hormonu fazlalığı gibi sonradan meydana gelen hormonal problemler yumurta tembelliğine sebep olabilir. Ek olarak da bu bahsi geçen problemler için uygulanan cerrahi tedaviler ve erken menopoz yani yumurtalıkların fonksiyonlarını erken kaybetmesi de yumurta tembelliğinin sebepleri arasındadır.

Yumurta Tembelliği Nasıl Tedavi Edilir?

Yumurta tembelliği yaşayan kişiler eğer gebelik istiyorsa uygulanacak tedavi buna bağlı olarak değişmektedir. Eğer hasta gebelik istiyorsa kişiye sağlıklı yumurtlamayı sağlayacak tedaviler uygulanır. Fakat eğer hasta gebelik istemiyorsa ve hastanın şikayeti adet düzensizliği ise hastaya doğum kontrol hapları ya da başka hormon tedavileri uygulanabilir.

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’ndan Yumurtalık Tembelliğini Çalıştırmak İçin Soğan Kürü

Malzemeler

  1. 1 tane açık kahverengi kabuklu beyaz kuru soğan
  2. 2 bardak klorsuz su (markette satılan pet şişe su da olur)

Hazırlanış ve Uygulama

  1. İlk olarak soğanın kabuklarını soyun ve içerisinde sirkeli su bulunan bir kapta bir süre bekletin. Diğer yandan 2 bardak suyu kaynatın ve içine sirkeli suda beklemekte olan soğanı 4’ bölüp atın. Bu şekilde 5 dakika kaynatın. Kaynadıktan sonra ocaktan aldığınız soğan kürü ılıdıktan sonra süzün. Püf noktası olarak, bu kürde kullanacağınız soğanın kabukları taze ve kuru olmalıdır. Ayrıca soğanın kabukları kırmızı ve mor renkte olmamalıdır.

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu ‘nun vermiş olduğu bu kür tarifi özellikle gebe kalmak isteyen kadınlar içindir. Bu kürü adet bitiminden 1 hafta sonra içmeye başlamalısınız ve 7 gün içmelisiniz. Daha sonrasında funduszeue.info dönemi başlamadan 10 gün önce bu kürü tekrar 7 gün boyunca içmelisiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası