kefir içmenin yararları / Sabah aç karnına kefir içerseniz ne olur? - Sağlık Haberleri

Kefir Içmenin Yararları

kefir içmenin yararları

Kefirin faydaları ve zararları nelerdir?

Kefir ile yoğurt hemen hemen aynı maya türü gibi düşünülse de aslında kefir çok daha konsantre ve yoğurtta bulunmayan bakterileri içeren bir besindir. Görünümü ayranı andıran bu besin; her yaştan birey tarafından tüketilebilir ve özellikle tedavi süreçlerinde oldukça faydalı sonuçların elde edilmesine yardımcı olur.

Karmaşık kimyasal reaksiyonlarından bahsetmek yerine, kısaca bakterilerin faydalarına değinmek, kefirin neden önemli olduğunu daha iyi açıklar.

Vücudumuz bakteriler olmaması halinde kısa zamanda yaşayamaz hale gelir. Bakteriler vücudumuzda birer organ gibi çalışır ve sistemin efektif biçimde işlemesini sağlar. Biz bunlara "faydalı bakteriler" diyoruz. Cildimizden, bağırsaklarımıza, dolaşım sisteminden beyin hücrelerine kadar hemen her noktada bakteriler vücudumuzun ayakta durmasını sağlayan mikroorganizmalardır.

Kefir; içerisindeki milyarlarla ifade edilen faydalı bakteri ile insan vücudunun en iyi dostlarından bir tanesidir. Diğer tüm mayalı ürünlerden daha fazla bakteri yaşam alanına sahip bu besin, bugünlerde dünyanın en çok üzerinde durduğu süt ürünüdür.

Elbette kefir bir süt ürünü olduğundan laktoz içerir. Ancak yoğurt ve özellikle kefir, laktoz intoleransı üzerinde daha az tahrik edici özelliğe sahiptir. Sütün asitliğini de azaltarak sindirim sistemini yormaz, bilakis sindirim sistemi üzerinde yapıcı etkileri vardır.

Tabii burada bir hususun altı çizilmelidir. Kefir bir şehir sihirli iksir değildir. İçer içmez mucizeler beklemek doğru olmaz. Belli periyotta ve sizin için uygun ise bu besini tüketerek orta vadede faydalı sonuçlar elde edebilirsiniz.

Bunun yanında, kimi kaynaklarda faydalı olmadığı neredeyse hiçbir husus yokmuş gibi gösteriliyor olması da yanıltıcıdır. Örneğin; bu besinin kanser üzerinde bir etkisi olduğuna dair bilimsel veri yoktur. Bunun gibi size olağan dışı güçler de kazandırmaz. 

Ancak kefir; bugün çoğunlukla sentetik hale gelmiş besin gamı içerisinde tüketebileceğiniz en faydalı besinlerdendir demek doğru olur. Tabii kefirin yapıldığı sütün de mümkün olduğunca organik standartlara yakın olması gerekir.

KEFİRİN BESİN DEĞERLERİ

Kefir ml (yaklaşık gr) içerisinde yüzde 85 su, yüzde 5 karbonhidrat, yüzde 3, yüzde 4 süt yağı, yüzde 4 protein yüzde 2 mineral, vitamin ve diğer bileşenleri içerir. Kefirin kalori değeri ml için yaklaşık 70kcal seviyesindedir. Bu noktada kefirin kalori değerini değiştiren en önemli unsur; yapıldığı sütün yağ oranıdır. Yukarıda gösterdiğimiz değer; birçok farklı hayvanın sütünden yapılabilen kefirin tam yağlı inek sütü ile yapılması durumunda ihtiva edeceği kalori değeridir. İnek sütü de farklı yağlılık değerlerine sahip olabilir. Ev yapımı kefirin kalori değerini tam olarak hesaplayabilmek bu bakımdan çok kolay değildir. Ancak ml için marjinal bir farktan söz edilemez. Kaldı süt yağı oldukça faydalı bir yağ türüdür ve tüketilmesinde herhangi bir mahsur yoktur.

Burada dikkat edilmesi gereken süt proteini ve süt yağı alerjisi olup olmama durumudur. Süt ürünlerine herhangi bir şekilde alerjisi olanların bu besini tüketmeleri doğru olmayabilir.

Kefirin içerisinde mg kalsiyum bulunur. Bu mineral, yaşamsal döngümüz için oldukça önemli bir mineraldir. Günde bir bardak kefir tüketerek günlük kalsiyum ihtiyacımızın 4’te birini karşılayabiliriz.

Kefir besin türleri içerisinde çok yaygın bulunmayan fosfor bileşenini içerir. Yine kalsiyum gibi bir bardak kefirin içinde günlük ihtiyacın yüzde 25’i yer almaktadır. Fosfor kadar önemli bir diğer bileşen olan folik asitte kefirin içerisinde az da olsa bulunur.

Bağışıklık sisteminin efektif çalışması için son derece faydalı minerallerden olan magnezyum da bir bardak kefirin içinde günlük ihtiyacın yüzde 10’u kadar yer alır. 

Bazı kaynaklarda yer aldığı gibi; kefirin içerisinde tüm vitaminler fazlasıyla bulunmaz. Kefir; A, B2 ve B12 vitamini içerir. A ve B2 vitaminlerini çok yüksek miktarda içermiyor olsa da, son derece önemli bir vitamin türü olan B12’yi yüklü miktarda içerir. Her gün bir buçuk bardak kefir, ihtiyacınız olan tüm B12’yi alabilmenizi sağlar.

Ancak kefir; tekil olarak tüketilebilecek bir ürün değildir. Bir başka deyişle sadece kefir tüketerek hayatta kalabilmeniz mümkün değildir. Diğer pek çok vitamin ve minerali almalısınız ki, kefir tek başına bunları sağlayamaz. Ancak destek bir gıda olarak her evde bulunması önerilir.

KEFİR, NASIL VE NE KADAR TÜKETİLMELİDİR?

Kefir; yoğun ama akışkan bir besindir ve çoğunlukla ayran gibi tüketilir. Yemeklerin yanında veya herhangi bir zamanda içerek tüketilebilir. Dolapta bekleme süresi 3 hafta kadar olan ürün üretilirken herhangi bir katkı maddesi kullanılamadığından, güvenle tüm aile bireyleri tarafından kullanılabilir.  Ancak süt ürünlerinin tüketim miktarına dikkat edilmesi gerekir. Her ne kadar çok faydalı bir besin olsa da, aşırı tüketilmesinin bazı riskleri vardır. Özellikle laktoz intoleransı durumunda ciddi sayılabilecek yan etkiler gözlemlenebilmektedir.

Miktar olarak kefir tüketimi ile ilgili net bir veri bulunmamakla birlikte, kalori değerlerini hesaplayarak tüketmekte fayda vardır. ml kefirin içinde (bir su bardağı) yaklaşık kalori (Kcal) enerji bulunur. Bu değer her ne kadar çok yüksek gibi görünmese de, günde bardak kefir tüketimi aslında bir öğün yemeğe denktir demek yanlış olmaz. Bu bakımdan tüketim miktarını sınırlı tutmak; kilo almamak için faydalı olacaktır.

Kefirin tüketimi için belirli bir zaman öngörülmez. Her ne kadar kimi kaynaklarda gece yatmadan önce veya sabah gibi ifadeler yer alıyor olsa da, bunun faydalarını arttırdığına dair herhangi bir veri bulunmuyor. Ancak sıvı ve hacimli bir besin olmasından ötürü, mide aşırı yüklü iken tüketmek yerine, öğün dışında tüketilmesi reflü gibi mide sorunları olanlar için daha doğru olabilir. Tabii kefirin ayran yerine tüketimi de söz konusu olabilir.

Sindirim sistemi sorunları olanlar için genel diyetin yanında, mutlaka doktorun talimatlarının içerisinde yer almak koşulu ile belirlenen zaman aralıklarında tüketimi uygundur. Özellikle sair rahatsızlıkları olanların, hekimin onayı olmaksızın kefir veya bir başka besini tedavi amacıyla tüketmesi doğru değildir. Bu noktada yapılacaklar, devam etmekte olan tıbbi tedavinin zarar görmesine veya normalde var olmayan yan etkilerin ortaya çıkmasına yol açabilir. Diğer pek çok hastalıkla değilse de, kefir tüketiminin mide ve bağırsak hastalıklarıyla ilişkisi olabileceğinden, bu konu hakkında hekimden görüş almanız faydalıdır. Sağlık sorunların olanların, tıbbi tedavileri devam ederken, hekimin kontrolü dışında besin takviyeleri ve alternatif tıp denemeleri yapmaları doğru değildir.

KEFİR NEYE İYİ GELİR?

"Kefir neye iyi gelir?" sorusu; pek çok kaynakta çeşitli biçimlerde yanıtlanır. Ancak bilimsel kaynakların neredeyse hiç birinde, bu faydalar listesinin bütünü ile ilgili kesinlik ifade eden veri yoktur. Elbette son derece sağlıklı ve vücut için faydalı bir besindir ancak, kefir bir hayat iksiri değildir. Sağlığınızı koruyabilmek için, temel beslenme standartlarına özen göstermek ve çeşitli beslenerek, vücudun ihtiyaç duyduğu tüm besin bileşenlerini almak gerekir. Sadece kefirin faydalarına odaklanmak son derece yanlış olacaktır. Örneğin; vücut kefirde yer almayan; vitamin ve mineral bileşenlerini de almak zorundadır. Eğer kefir ile birlikte, bu bileşenleri almazsak, genel sağlığımız zarar görebilir.

Bu bakımdan kefirin iyi geldiği hastalıklara odaklanmak yerine, sağlıklı beslenmeye odaklanmak ve sağlıklı besleme koşullarını kefir tüketerek en iyi hale getirmek daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Kefirin faydaları başlığında yer alan unsurlara göz atalım.

KEFİRİN FAYDALARI NELERDİR?

Kefir; içerdiği faydalı bakteriler bakımından çok önemli bir besindir. Faydalı bakteriler bağırsak florasında yer alır ve besin bileşenlerinin vücutta kullanılabilir hale gelmelerini sağlar. Bağırsaklarımızda yeterince bakteri olmaması durumunda, sindirim sistemi sorunları yaşamamız; bunun sadece bir sonucudur. Bağırsak florasının yeterli bakteriyi içermemesi durumunda besinler sindirilemez ve posa olarak atılır. Besinlerin bileşenlerinden faydalanamayan vücut, kritik seviyelerde sağlıksız hale gelebileceğinden, sindirim sisteminin vücudun diğer tüm yaşamsal fonksiyonları kadar, hatta biraz daha fazla önem arz ettiği kimi kaynaklarda belirtilir.

Kefirin içerdiği benzersiz faydalı bakterilerin, vücudun ihtiyaç duyduğundan çok daha fazlasını içerdiği ifade edilir. Belirttiğimiz gibi; tükettiğimiz tüm besinlerin vücuda faydalı bileşenler haline gelmesini sağlayan bu bakterilerin yeterli olması durumunda, tüm besinlerden olağan dışı biçimde faydalanabilmek mümkün olmaktadır. Kimi kaynaklarda, kefirin mucizevi etkilerinden bu özelliği nedeniyle bahsedilmesi de, böyle bakıldığından anlaşılabilir olur.

KEFİRİN BAŞLICA FAYDALARI

- Sindirim sistemini düzenlemesi

- İçerdiği kalsiyum ile eklem sağlığına fayda sağlaması

- Kolesterol seviyesinin düzenlenmesine yardımcı olması

- Kan şekerini düzenlemesine yardımcı olması

- Enflamasyonun azalmasına yardımcı olması

- Metabolik fonksiyonların iyileşmesin yardımcı olması

- Hücre rejenerasyonuna destek olması

- Bağışıklık sistemine destek olması

- Kardiyovasküler sistemin ve dolaşım sisteminin sağlıklı çalışmasına destek olması

- Çeşitli ilaçların kullanımı sonrasında bozulan floranın iyileşmesini sağlaması

şeklinde özetlenebilir.

Bunların yanı sıra kefirin bazı kanser türlerinde etkili olduğuna işaret eden çalışmalar da bulunur. Ancak kefir kansere iyi gelir veya kefir kanserin ilacıdır demek doğru değildir. Bu noktada kesin bir bilimsel veri olmadığı gibi, mevcut verileri tek başında kefirin böyle bir etkisi olmadığını da kesin olarak ifade eder. 

"Kefir zayıflatır mı?" sorusuna cevap olarak ise yine kanserde olduğu gibi kesin bir cevap yoktur. Metabolik fonksiyonları iyileştirmesi ve besinlerin en iyi şekilde sindirilmesine yardımcı olması bakımından, kefirin kilo verme sürecinde destek olduğu teorik olarak ifade edilebilir. Ama yine bilimsel bir kesinlik ifadesinden, bu günün koşullarında bahsedilemiyor.

KEFİRİN ZARARLARI NELERDİR?

Kefirin bilinen bir zararı veya yan etkisi yoktur. Açıklamalarda belirtildiği gibi, bazı sağlık sorunları ile birleştiğinde beklenmedik yan etkileri ortaya çıkarabilmesi ve aşırı tüketilmesi durumunda ortaya çıkacak sorunlar dışında kefirin son derece güvenli bir besin olduğundan bahsedilir. 

Hekiminiz veya diyetisyeniniz yasaklamadığı sürece kefiri güvenle tüketebilirsiniz. Günümüzde paketli formları marketlerde satılan ürünün elbette ev yapımı olanı daha çok önerilir. Ancak kefirin evde üretilmesi için gerçek kefir mayasına ulaşmalı ve geleneksel yöntemlerle üretimini yapmalısınız. Güvenilirliğinden emin olmadığınız ürünleri tüketmek, faydalarından çok zararlarına isabet etmenize neden olabilir.

Özet olarak; kefirin faydaları ve zararları kıyaslaması yapıldığında oldukça asimetrik bir sonucun çıktığını ifade edebiliriz. Türk kültürünün önemli besin bileşenlerinden birisi olan kefirin, bugün batı dünyasının da yaygın biçimde tüketmeye başladığı bir besin olduğunu söyleyebiliyoruz. Bu besinin uygun miktarlarda tüketiminin, son derece faydalı olduğunu ve hemen herkes için önerildiğini de söyleyebiliyoruz. 


Kefir Nedir?

Bazı yiyecek ve içecekler vücutta adeta bir gençlik iksiri görevi görerek sağlığa yarıyor. Kimileri bağışıklık sistemini güçlendirirken, kimileri mide ve sindirim sistemine iyi geliyor. Kimileri de çeşitli enfeksiyonlara karşı koruyucu etki gösteriyor. Bunun gibi sağlığa birbirinden farklı pek çok yarar sağlayan içeceklerden birisi de kefir… 


Kefir Nasıl Yapılır?

Kefir, Kafkasya’da yaygın olarak tüketilir ve halk arasında ‘gençlik iksiri’ olarak bilinir. Süte doğrudan kefir mayasının eklenmesi sonucu bazı yararlı bakterilerin fermantasyon faaliyeti sayesinde oluşan kefir, fermente süt ürünleri içerisinde yoğurttan sonra en çok bilinen süt ürünlerinden birisi. Kefirin sıklıkla tüketildiği Kafkasya bölgesi, tüberküloz, kanser ve sindirim bozukluğu gibi hastalıklara fazla rastlanmaması ve ortalama insan ömrünün seneye ulaşmasıyla bilinir.
Kefir yapımı için

Malzemeler:

  • 1 litre süt
  • 30 gr kefir tanesi (1 yemek kaşığı)
  • Cam kavanoz
  • Plastik süzgeç

Hazırlanışı:
1 litre sütü kaynatın. Üzerinde oluşan kaymağı alın. Metal olmayan bir kapta oda sıcaklığına getirilen süte (20 derece) kefir tanelerini ilave edin. Tahta kaşıkla iyice karıştırın. Kabın üzerini temiz bir bez ile kapatın. derece kalacak şekilde karanlık bir yerde sütü bekletin. Ortalama 48 saat sonra süt pıhtılaşır. Mayalanmış sütü plastik bir süzgeç ya da tülbentten geçirerek kefirinizi elde edin. Süzgeçte kalan kefir tanelerini tekrar maya olarak kullanabilirsiniz. Buzdolabında saklayacağınız kefiri iki gün içerisinde tüketmelisiniz.

Kefir Kaç Kalori?

Ferahlatıcı ve hafif ekşimsi tadı olan kefirin, akıcı kıvamda, homojen ve parlak bir görünümde olması gerekir. Kefir tanelerinin kalitesini, kullanılan süt, mayalama süresi ve soğuk ortamda muhafaza edilmesi faktörleri belirler. 1 su bardağı kefir yaklaşık kalori arasında enerji içerir. Ancak bu rakam yapıldığı süt ve yağ oranına bağlı olarak değişebilir.

Çocukların büyüme döneminde bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve güçlü kemik oluşumuyla boy uzamasına fayda sağlayan kefirin bilinen bir zararı bulunmuyor. Ancak mikroorganizma içeriğinin yüksek olması nedeniyle 2 yaş öncesinde kullanılması önerilmiyor. Yetişkinlerde günlük 1 su bardağı, 2 yaş sonrası çocuklarda ise günlük 1 çay bardağı kefirle başlanıp yavaş yavaş artırılarak tüketilmesinde sakınca görülmüyor. 

İçeriğinde bulanan betakaroten bağışıklık sistemini güçlendiriyor, vücutta oluşan toksin maddelerin üremesini durdurarak, bağışıklık sistemini zayıflatan mikroorganizmaları yok ediyor.

Kefirin Faydaları

Kefirin düzenli olarak günde ml’ye eşdeğer olan 1 su bardağı oranında tüketiminden maksimum fayda sağlanır. Sütteki tüm besin maddelerini içerdiğinden dolayı beslenme değeri yüksek bir süt ürünü olan kefirin faydaları şöyle sıralanabilir:

  • B12 vitamini ve diğer B grubu vitaminler sayesinde kan yapımına destek olur.
  • Hafızayı güçlendirir.
  • Kalp hastalıklarına karşı da koruyucu özellik taşır.
  • Yüksek kalsiyum oranı sayesinde kemik ve diş sağlığını korur
  • Kilo vermeye yardımcı olur.
  • İyi bir biotin kaynağı olarak sağlıklı saçlar ve güzel bir cilde sahip olmayı sağlar.
  • Vücutta fazla tuz tutumunu önleyerek böbrek hastalıkları, safra bozuklukları, sarılık, çeşitli enfeksiyonlar ve egzama tedavisinde de etkilidir.
  • İyi bir probiyotik kaynağı olarak sindirim sisteminin düzenlenmesinde etkilidir.  Yapılan son çalışmalarda probiyotiklerin bağırsak florası sağlığına olumlu etki ettiği, sağlıklı bağırsak florasının da kilo kaybına destek olduğu ifade ediyor. 
  • Sinirleri yatıştırıcı ve depresyondan kurtulmada destektir. Tüketim sonrasında hafif bir gevşeme ve uyku hali verir. Kefirin depresyonu azaltıcı etkisi, triptofan, magnezyum ve kalsiyum içeriğinin yüksek olmasına bağlanır.
  • Kefir ayrıca, iştahsızlık, uykusuzluk, yorgunluk, halsizliğe de iyi gelir.

Kefir Ülseri Önlüyor

Mide ülserine neden olan ‘helicobakter pilori’ isimli bakterinin öldürülmesine yardımcı oluyor. Mide ülserinin oluşmasının engellenmesinde ve tedavisinde destekleyici role sahip.

Sindirime Yardımcı

Yararlı mikroorganizmalar, bağırsaklarda zararlı mikroorganizmaların oluşmasının ve çoğalmasının önüne geçerek bağırsak florasını düzenliyor. Besinlerin sindirilmesine ve emilmesine katkıda bulunuyor. Bağırsaklarda bu mikroorganizma dengesi bozulduğunda ishal, kabızlık, emilim bozuklukları oluşabilirken, kefir içeriğindeki doğal mikroorganizmayla bu dengeyi sağlıyor.

Kemik Sağlığına İyi Geliyor

Yüksek oranda içerdiği kalsiyumla kemiklerin gelişmesini sağlayan kefir, büyüme dönemindeki çocukların ve yaşlıların artan kalsiyum ihtiyacını karşılamakta en etkili kaynaklardan. Vücut, ihtiyacı olan kalsiyumu besinlerle alamadığında gereksinmeyi kemiklerden sağladığından, kemik yumuşaması ve kırılmaları, diş dökülmeleri oluşabiliyor. Günlük tüketilen 2 su bardağı kefir günlük kalsiyum ihtiyacının ortalama yüzde 60’nı sağlıyor.

Kefirin Sinirleri Yatıştırıcı Etkisi Var

Triptofan aminoasidi ve B vitamini içeriğiyle sinirleri yatıştırıcı ve depresyonu azaltıcı etkisi olan kefir, gevşeme ve uyku verici özelliğiyle de gece rahat uyumaya yardımcı oluyor.

Hücreler Yenileniyor

E vitamini ve selenyumdan zengin olan kefir güçlü bir antioksidan. Bu özellikleriyle kefir, hücre yıkımına sebep olan toksin maddelerin oluşumunu ve çoğalmasını engelleyerek hücre yenilenmesine katkı sağlıyor.

Kefiri Meyvelerle Tatlandırın

Kefir, oluşan fermantasyon nedeni ile ekşi bir tada sahip. Kendine özgü bu ekşi tadı sevmeyen miniklere mevsim meyveleriyle blender yapılarak içirilebilir. Tadından rahatsız olan yetişkinler de elma, muz, kivi gibi meyvelerle aroma katarak tüketebilir.

Kan Şekerini Dengeleyici

Kefir gibi probiyotikler protein ve yağların kolay sindirilmesini sağlıyor. Glisemik indeksi düşük olan kefir içerdiği proteinle birlikte midede uzun süre kalarak tokluk hissi veriyor ve kan şekerinin de daha yavaş yükselmesini sağlıyor. Böylelikle yaşanılan açlık krizlerinin önüne geçilerek fazla besin ve kalori alımı azaltılıyor.

Mide Gazını Azaltıyor

Laktik asit fermantasyonu sayesinde sindirimi kolaylaştırarak, midede oluşan gazı azaltan kefir, bu özelliğiyle de laktoz intoleransı olan kişilerde kalsiyum ihtiyacını karşılamak için kullanılabilir.

Şekersiz Kefirli Kek Tarifi

Malzemeler:

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 su bardağı kefir
  • 2 yumurta
  • 1 su bardağı ceviz
  • 4 adet kuru incir
  • 4 adet hurma
  • 1 buçuk su bardağı tam buğday unu
  • 2 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 tatlı kaşığı karbonat

Hazırlanışı:

İncir ve hurmayı bir kaba koyup üzerine sıcak su ekleyin, dakika bekletin. Yumurtayı bir kaba kırın, üzerine kefir ve sıvı yağ ilave ederek iyice çırpın. İncir ve hurmanın suyunu süzüp küçük küçük doğradıktan sonra karışıma ilave edin. Tam buğday unu, karbonat ve tarçın ilave ederek un parçaları kaybolana kadar karıştırın. En son cevizleri de küçülterek karışıma ilave edin. Karışımı yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine veya kek kalıbına dökerek önceden ısıtılmış fırında derecede dakika pişirin.
 
 

Yulaflı Muzlu Kefir

Malzemeler:

  • 1 su bardağı kefir
  • 3 yemek kaşığı yulaf ezmesi
  • 1 küçük boy muz
  • 1 tatlı kaşığı tarçın

Hazırlanışı:

Kefir ve yulaf ezmesini bir kasede karıştırın. Minik minik doğranmış muzları da ekleyin, üzerine toz tarçın serpin. Tercihe göre adet çiğ badem de ilave edebilirsiniz.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kayna&#;&#;!

Kefir, kökü çok eskilere dayanan özgün bir içecektir. Bizler bu &#;ifa deposu içece&#;i biraz unutmu&#; olsak da son y&#;llarda hak etti&#;i de&#;eri vermeye ba&#;lad&#;k. Hafif ek&#;i bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile özde&#;le&#;mi&#; bir içecektir. Yava&#; yava&#; dünya çap&#;nda da ünlenmeye ba&#;layan kefir, yüksek besin de&#;erleri sayesinde ad&#;ndan s&#;kl&#;kla söz ettiriyor.

Kefir Faydalar&#;, Ne &#;&#;e Yarar?

  • Ba&#;&#;&#;&#;kl&#;&#;&#; güçlendirir.
  • Metabolizmay&#; h&#;zland&#;r&#;r.
  • Ba&#;&#;rsaklar&#; çal&#;&#;t&#;r&#;r.
  • Detoks etkilidir.
  • Kalp sa&#;l&#;&#;&#;na iyi gelebilir.
  • Kemik sa&#;l&#;&#;&#;na faydal&#;d&#;r.
  • Saçlar&#; güçlendirir.
  • Vitamin eksikli&#;ine iyi gelir.
  • Cilt sa&#;l&#;&#;&#;na iyi gelir.
  • Stresi azalt&#;r.

Kefir faydalar&#;, ba&#;&#;&#;&#;kl&#;&#;&#; kuvvetlendirmesi yönüyle özellikle son dönemde pandemi sürecinde dikkat çekmeye ba&#;lad&#;. Metabolizmay&#; h&#;zland&#;rmas&#;, detoks etkisi ta&#;&#;mas&#; ayn&#; zamanda stres ve kayg&#; düzeyini dü&#;ürmesi ile kefirin faydalar&#; pek çok diyetisyenin sa&#;l&#;kl&#; beslenme menülerine ara ö&#;ün olarak eklemesine de vesile olmu&#;tur.

Siz de sa&#;l&#;kl&#; beslenmeye çal&#;&#;&#;yorsan&#;z kefirin do&#;al gücünden rahatl&#;kla faydalanabilirsiniz. Üstelik bu benzersiz içece&#;i evinizde do&#;al bir &#;ekilde de haz&#;rlayabilirsiniz! &#;&#;te, kefir ne i&#;e yarar, nas&#;l tüketmeliyim diye merak edenlere en iyi püf noktalar&#;n&#; içeren faydal&#; bilgiler!

kefir nedir

Kefir Nedir?

  • Kefir mayalanma yoluyla elde edilen ve kökenini Orta Asya’ya uzanan kefir ek&#;imsi tad&#; ile bilinen bir içecektir.
  • Bir süt ürünü olan kefir yo&#;urtta oldu&#;u gibi bakteriler sayesinde mayalan&#;r.
  • &#;nek, koyun ya da keçi sütüyle kefir mayalayabilirsiniz.
  • Koyu k&#;vaml&#; ve köpüklü bir içecek olan kefirin rengi yap&#;ld&#;&#;&#; süt çe&#;idine göre de&#;i&#;iklik gösterebilir.
  • Kefirin mayas&#;n&#; olu&#;turan taneler &#;ekil olarak karnabahara benzer.
  • Uygun &#;artlarda ço&#;alan canl&#; kefir mayas&#;, sonraki haz&#;rl&#;k süreçleri için saklanarak düzenli bir &#;ekilde kullan&#;labilir.
  • Kefir mayalama sürecinde; kulland&#;&#;&#;n&#;z malzemeden, i&#;lemi gerçekle&#;tirdi&#;iniz ortam&#;n fiziksel durumuna kadar birçok detaya özen göstermeniz gerekir.

Kefir Mayas&#; Nas&#;l Yap&#;l&#;r, Saklan&#;r, Ço&#;alt&#;l&#;r? Resimli

kefir faydalar&#;

Kefirin Faydalar&#;, Ne &#;&#;e Yarar?

  • Kefirin faydalar&#; aras&#;nda en fazla bilinen, ba&#;&#;&#;&#;kl&#;&#;&#; güçlendirici etkisidir. Özellikle mevsimsel geçi&#; dönemlerinde vücudunuzun savunmas&#;n&#; güçlendirmenize yard&#;mc&#; olacakt&#;r.
  • Kefirin metabolizma h&#;zland&#;r&#;c&#; etkisi, sa&#;l&#;&#;&#;n&#;za birçok yönden katk&#; sa&#;lar.
  • Kefir, sindirim sisteminin çal&#;&#;ma sürecini düzenler. Özellikle ba&#;&#;rsak floras&#; aç&#;s&#;ndan oldukça yararl&#;d&#;r ve ba&#;&#;rsaklar&#;n ideal bir &#;ekilde çal&#;&#;mas&#;n&#; sa&#;lar. Sindirimi h&#;zland&#;r&#;c&#; bir etkisi de vard&#;r.
  • Kefir, vücudun toksinlerden ar&#;nmas&#;na yard&#;mc&#; olur.
  • Kefirin kalp sa&#;l&#;&#;&#;na ve dola&#;&#;m sistemine yararl&#; etkileri vard&#;r.
  • Kefir içindekiler sayesinde kemik sa&#;l&#;&#;&#;na oldukça faydal&#;d&#;r. &#;çerisinde magnezyum vard&#;r ve günlük kalsiyum ihtiyac&#;n&#;z&#;n önemli bir k&#;sm&#;n&#; tek ba&#;&#;na kar&#;&#;lar.
  • Kefirin, saçlar&#;n canl&#;l&#;&#;&#;n&#; kazanmas&#;na yard&#;mc&#; oldu&#;u dü&#;ünülmektedir.
  • A vitamini aç&#;s&#;ndan oldukça zengindir. &#;deal miktarda C vitamini de içerir. Bu vitaminlerin eksikli&#;ini ya&#;ayanlar için son derece faydal&#; bir içecektir.
  • Kefir faydalar&#; aras&#;nda cilt sa&#;l&#;&#;&#;na olan olumlu etkileri de say&#;labilir. Egzama gibi sorunlar&#;n iyile&#;mesine yard&#;mc&#; oldu&#;u dü&#;ünülmektedir.
  • Kefir, uyku sorunlar&#;n&#;n giderilmesini destekler. Vücudun strese ba&#;l&#; olumsuz etkenlerden korunmas&#;na da yard&#;m eder.
  • Kefir kullan&#;rken ideal miktar&#; a&#;mamaya özen göstermelisiniz. Ayr&#;ca olumsuz etkilerden ya da alerjilerden korunmak için kefiri doktorunuza dan&#;&#;madan tüketmeyiniz.

Kefir Zay&#;flat&#;r M&#;, Ne Zaman &#;çilmeli?

  • &#;ifa deposu olarak ünlenen kefirin zay&#;flamaya yard&#;mc&#; olup olmad&#;&#;&#; da merak konusudur. Çe&#;itli kaynaklarda kefir diyeti gibi baz&#; rejim listeleri kar&#;&#;n&#;za ç&#;kabilir.
  • Ancak kefirin tek ba&#;&#;na zay&#;flat&#;c&#; bir etkisi yoktur.
  • Sindirim sistemini hareketlendirme ve metabolizmay&#; h&#;zland&#;rma gibi etkileri sayesinde ideal bir beslenme süreci ya&#;aman&#;za yard&#;mc&#; olabilir.
  • Ayr&#;ca kilo verme iste&#;i içindeyseniz bu i&#;lemi bir doktor ve diyetisyen e&#;li&#;inde yapman&#;z gerekir.
  • Yeti&#;kinler gün içerisinde her saat kefir içebilir.
  • Burada dikkat edilmesi gereken a&#;&#;r&#;ya kaçmamakt&#;r. Kefir, ideal ölçülerde tüketildi&#;i takdirde oldukça faydal&#; bir g&#;dad&#;r.

Detayl&#; bilgi için: Kefir Ne Zaman &#;çilir? E&#;er Ara Ö&#;ünlerde Düzenli Kefir &#;çerseniz…

kefir faydalar&#;

Kefir Kalori ve Besin De&#;eri

Kefir besin de&#;eri aç&#;s&#;ndan son derece zengindir:

  • gram&#;nda yakla&#;&#;k mg kalsiyum
  • mg Potasyum, mg demir
  • 53 IU A vitamini
  • 1 mg C vitamini bulunur.
  • Kefir protein oran&#; gram kefirde yakla&#;&#;k gram protein yer almaktad&#;r.
  • Ayr&#;ca graml&#;k kefir kalori olarak 52 kcal içerir.

Detayl&#; bilgi için: Kefir Kaç Kalori? Sade – Meyveli Kefir Kalori ve Besin De&#;erleri

kefir nedir

Kefirin Zararlar&#; ve Yan Etkileri, Kimler &#;çmemeli?

  • Kefir yararlar&#; ile biliniyor olsa da hassas bünyelere sahip insanlar için baz&#; yan etkiler ortaya ç&#;kmas&#;na da neden olabilir.
  • Bu yan etkilerin büyük bir k&#;sm&#; sindirim sistemi ile ilgilidir.
  • Kefir içmek kab&#;zl&#;k, haz&#;ms&#;zl&#;k ya da &#;i&#;kinlik gibi olumsuz sonuçlar do&#;urabilir.
  • Hamilelerin, emziren annelerin ve küçük ya&#;taki çocuklar&#;n da kefir içmemesi gerekir.
  • Kefirin olumsuz etkilerinden ve olas&#; alerjik reaksiyonlardan korunmak için kefir tüketmeden önce doktorunuza ba&#;vurunuz.
kefir faydalar&#;

Kefir Nas&#;l Saklan&#;r?

  • Kefir mayas&#;n&#; bir kab&#;n içerisindeki süte koyup buzdolab&#;nda saklayabilirsiniz. Kefir mayas&#;n&#; bu &#;ekilde yakla&#;&#;k 10 gün boyunca saklamak mümkündür.
  • Daha uzun süre saklamak istedi&#;iniz takdirde dondurucu kullanman&#;z gerekir. Bu i&#;lem için kefir mayas&#;n&#; önce temiz suyla y&#;kay&#;p ard&#;ndan temiz bir havlu ile sarman&#;z gerekir. Sard&#;&#;&#;n&#;z kefir mayas&#;n&#; dondurucu bölmede uzun süre rahatl&#;kla saklayabilirsiniz.
kefir ne i&#;e yarar

Ev Yap&#;m&#; Her Derde &#;ifa 8 Kefir Tarifi

1) Evde Kefir Yap&#;m&#;: Ev Yap&#;m&#; &#;ifa Deposu Kefir

Sa&#;l&#;kl&#; beslenmeye özen gösterenler için kefirin yeri ayr&#;d&#;r. Siz de düzenli olarak kefir içiyorsan&#;z, bu &#;ifa deposu g&#;day&#; ev ortam&#;nda da rahatl&#;kla haz&#;rlayabilirsiniz. Canl&#; maya ile haz&#;rlayaca&#;&#;n&#;z kefir bu tarif sayesinde istedi&#;iniz k&#;vama sahip olacakt&#;r. Kendine has tad&#;yla da dikkat çeken ev yap&#;m&#; kefiri keyifle tüketebilirsiniz. Evde Kefir Yap&#;m&#;

2) Evde Kefir Yap&#;l&#;&#;&#;

Besin de&#;eri ile dikkat çeken kefir, günümüz sofralar&#;n&#;n vazgeçilmezlerinden birisi hâline geldi. Dilerseniz, kefiri de t&#;pk&#; yo&#;urt gibi ev ortam&#;nda mayalayabilirsiniz. &#;deal &#;ekilde haz&#;rlamak için tarifte yer alan detaylara özen göstermeniz yeterli. Evde kefir yap&#;m&#;n&#; ö&#;renerek, bu besleyici içece&#;i düzenli olarak tüketme &#;ans&#;na da eri&#;ebilirsiniz. Evde Kefir Yap&#;l&#;&#;&#;

3) Tüm Püf Noktalar&#;yla Evde Kefir Yap&#;m&#;

&#;ifa niyetine içebilece&#;iniz kefiri ev ortam&#;nda yaparak, düzenli bir &#;ekilde tüketebilirsiniz. Kefiri ideal bir biçimde haz&#;rlamak istiyorsan&#;z püf noktalar&#;na dikkat etmelisiniz. Tarifte yer alan püf noktalar&#;na özen gösterdi&#;iniz takdirde kefiriniz istedi&#;iniz k&#;vama ula&#;acakt&#;r. Siz de basit ama etkili detaylar&#; ö&#;renerek kefir yap&#;m&#;nda ustala&#;abilirsiniz. Evde Kefir Yap&#;m&#; (Püf Noktalar&#;yla)

4) Ev Usulü Do&#;al Kefir Yap&#;m&#; – Çok Kolay!

Ev yap&#;m&#; kefir ile beslenme anlay&#;&#;&#;n&#;za do&#;all&#;k katabilirsiniz. Pratik tarif sayesinde ev ortam&#;nda düzenli olarak kefir haz&#;rlayabilirsiniz. Yüksek besin de&#;eri ile öne ç&#;kan kefir mutfa&#;&#;n&#;zdaki önemli g&#;dalardan biri hâline gelecektir. Kefiri, gün içinde ya da yemeklerle birlikte keyifle tüketebilirsiniz. Evde Kefir Yap&#;m&#;

5) Evde Tam K&#;vam&#;nda Do&#;al Kefir Yap&#;m&#;

Evde yapaca&#;&#;n&#;z kefirin do&#;al ve istedi&#;iniz k&#;vamda olmas&#;n&#; istiyorsan&#;z tarifimiz uygulayabilirsiniz. Birkaç püf noktas&#;na dikkat ederek ideal bir sonuca ula&#;abilirsiniz. Kefir, besin de&#;eri ve özgün lezzeti ile mutfa&#;&#;n&#;z&#;n favori g&#;dalar&#; aras&#;na girebilir. Pratik tarif sayesinde ev yap&#;m&#; do&#;al kefiri düzenli olarak haz&#;rlayabilirsiniz. Evde Do&#;al Kefir Yap&#;m&#;

6) Farkl&#; Bir Krep Lezzeti: Yumu&#;ac&#;k Kefirli Krep

Besleyici yönüyle tan&#;d&#;&#;&#;n&#;z kefirin kahvalt&#;l&#;klar&#;n&#; zenginlik katmas&#;n&#; istemez misiniz? Cevab&#;n&#;z evet ise bu tarif tam size göre. Yap&#;m&#; da oldukça pratik olan kefirli krep, kahvalt&#;lar&#;n&#;z&#;n vazgeçilmezi hâline gelebilir. Gün içindeki çay saatlerinde de misafirlerinize kefirli krep ikram edebilirsiniz. Kefirli Krep Tarifi

7) Pi&#;iyi Bir De Böyle Deneyin: Kefirli Puf Puf Pi&#;i

Pratik lezzet pi&#;i çay saatlerinin vazgeçilmezidir. Dilerseniz bu enfes tad&#;, kefir ile taçland&#;rabilirsiniz. &#;ifa kayna&#;&#; olarak bilinen kefir ile bir araya gelen pi&#;i, nefis bir at&#;&#;t&#;rmal&#;k ortaya ç&#;kmas&#;n&#; sa&#;lar. Kefirli pi&#;i, gün içinde misafirlerinize yapaca&#;&#;n&#;z ikramlarda da yer alabilir. Kefirli Pi&#;i

8) Kek Keyfine Kefir Dokunu&#;u, Üstelik Orman Meyveli!

Kefir art&#;k hamur i&#;i tariflerinde daha s&#;k kullan&#;l&#;yor. Siz de kek gibi hamur i&#;i tarifler haz&#;rlamak için kefiri tercih edebilirsiniz. Kefirli keki çay, kahve ya da meyve suyu gibi içeceklerin yan&#;nda tüketebilirsiniz. &#;kramlar&#;n&#;za renk katacak kefirli kek sayesinde misafirlerinizi de &#;a&#;&#;rtabilirsiniz. Orman Meyveli Kefirli Kek

Kefir ile haz&#;rlanan tarifler için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Düzenli Yo&#;urt Yemek Zay&#;flat&#;r M&#;?

Yo&#;urt Suyunun Az Bilinen Faydalar&#;

Yo&#;urt Besin De&#;erleri, Besleyici 10 Özelli&#;i

Kefir Mayas&#; Nas&#;l Yap&#;l&#;r, Saklan&#;r, Ço&#;alt&#;l&#;r?

Yo&#;urt Mayas&#; Nas&#;l Yap&#;l&#;r? Do&#;al, Probiyotik Yöntemler

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası