kırım savaşı özeti / Yıldönümünde kırım savaşı

Kırım Savaşı Özeti

kırım savaşı özeti

Kırım Savaşı, Osmanlı Padişahı Abdülmecid zamanında Osmanlı, İngiliz ve Fransız devletlerinin Rusya’ya karşı yaptıkları savaş olarak anılır. Sultan Abdülmecid’in Osmanlı İmparatorluğu’nu yeniden güçlü duruma getirmek amacıyla başlattığı reformlar, Rusya Çarlığını memnun etmemişti. Zira Rus Çarı Nikolay I kendini “Hasta Adam” Osmanlı İmparatorluğu’nun varisi olarak görüyordu. Bu yüzden, Osmanlı İmparatorluğiçindeki bütün Ortodoksların himayesine verilmesini istedi. Padişahın reddi üzerine Eflak-Boğdan eyaletlerini işgal etti. Osmanlı Devleti ise Katolik Avrupa Devletlerinin de konuya taraf olmalarını ve böylece bir denge oluşturmayı öngören bir siyaset belirlemekte gecikmedi. Bu siyaset, Avrupa’nın desteğini alabilmenin bir koşulu olan “Tanzimat Fermanı”nın ilânından sonra adım adım başarıya ulaştı. İngiltere ve Fransa ise, Kutsal Yerler’de kapitülasyonlarla kazandıkları imtiyazları kaybetmek istemediklerinden Osmanlı İmparatorluğu’nun yanında yer aldılar.

 

Crimean War is known as the war held by British and French armies against the Russian Government in the reign of Ottoman Sultan Abdülmecit. The Russian Tsardom was not happy with the reforms made by Abdülmecit to regain the strength of Ottoman Empire. For Russian Tsar Nikolaj The First was seeing himself as the successor of Ottoman Empire the “sick man”. For this reason he wanted all the Orthodox people to be given to his protection. Upon refusal of Ottoman Padishah, he occupied Eflak-Bogdan States. Thus, Ottoman Empire immediately determined apolicy that anticipate the participation of the Catholic European Governments with an intention of maintain a balance. This policy had been successful step by step after the announcement of Administrative Reforms (Tanzimat Fermanı), which was the only condition to get the support of the European Governments. Britain and France stood beside Ottoman Empire since they did not want to loose the privileges that they gained by the capitulations.

 

kaynağı değiştir]
kaynağı değiştir]

Kâğıt üzerinde, savaşın galiplerinden olan Osmanlı Devleti, aslında savaştan çok büyük zarar alarak çıkmıştır. Çok pahalı olan bu savaşı yürütebilmek için Osmanlı devleti, ödeme yeteneğinin çok üstünde borç almıştır. Endüstrileşmeyi kaçırdığı için ekonomisi çağdışı kalmış olan devlet, bu borçların altından kalkamayacak ve yılında II. Abdülhamit döneminde Düyunu Umumiye idaresinin kurulmasıyla, Avrupalı devletlerin mali denetimi altına girip, ekonomik bağımsızlığını kaybedecektir.

Kırım Savaşı'nın sonunda ilan edilen Islahat Fermanı, Osmanlı reform hareketlerinde çok önemli bir yer tutar. Islahat Fermanı'nın amacı, imparatorluk içindeki herkese Osmanlı yurttaşlığı vererek, yasalar önünde dine bakılmaksızın eşitlik sağlamaktı. Islahat Fermanı ile Batı'da dolaşan liberal düşünceler Osmanlı Devleti'ne girmeye başlayacaktır.

Kırım Savaşı, İtalya birliğine giden yolu hızlandırmıştır. Savaşa asker göndererek Birleşik Krallık'ın sempatisi ve Fransa'nın etkin desteğini kazanan Sardinya-Piemonte Krallığı, savaşı izleyen yıllarda İtalya birliğini kuracaktır.

Kırım Savaşı'ndaki önemli muharebeler[değiştir

Kırım Savaşı tarihi, nedenleri ve sonuçları: Osmanlı Kırım Savaşı hangi padişah döneminde oldu ve hangi antlaşmayla bitti?

30 Kasım ’te Osmanlı donanmasının Sinop’ta Ruslar tarafından batırılmasının ardından, boğazlar tehlikeye girince ve Rusya Balkanlar’da ilerleyince, İngiltere ve Fransa Rusya’ya savaş ilan etmişler ve resmen Osmanlı Devleti yanında savaşa girmişlerdir.

Peki, Kırım Savaşı’nı kim kazandı? Kırım Savaşı; Osmanlı Devleti tarafından kazanılmış olmasına rağmen; Osmanlı Devleti; barış masasında yenik bir devlet muamelesi görmüştür.

Kırım Savaşı Nedenleri

– Osmanlı-Rus savaşı olan Kırım Savaşı nedenleri şu şekildedir:

  • Rusya’nın Osmanlı Devleti’ni yıkarak sıcak denizlere inmek istemesi.
  • Rusya’nın Osmanlı Devleti bünyesinde yaşanan Ortodoksların hamiliğine soyunması.
  • Talepleri Osmanlı Devleti tarafından reddedilen Rusya’nın Eflak ve Boğdan’ı işgal etmesi.

Kırım Savaşı Sonuçları

Peki, Kırım Savaşı hangi antlaşma ile sonlandı? yılında başlayan Kırım Savaşı sonunda imzalanan antlaşma; Paris Antlaşması’dır. Rusya’nın barış talebi üzerine imzalanan bu antlaşma ile ortaya çıkan Kırım Savaşı sonuçları şunlardır:

  • Osmanlı Devleti’nin bir Avrupa devleti sayılacağı ve Avrupa hukukundan yararlanacağı kabul edilmiştir. Osmanlı’nın toprak bütünlüğü Avrupalı devletlerin garantisi altına alınmıştır.
  • Rusya’nın Akdeniz’e inmesi engellenmiştir.
  • Karadeniz tarafsız bir deniz olarak kabul edilmiştir. Osmanlı Devleti ve Rusya’nın Karadeniz’de donanma bulundurmamasına karar verilmiştir.
  • Eflak ve Boğdan’a özerklik verilmesi kararlaştırılmıştır.
  • Osmanlı Devleti Islahat Fermanı’nı ilan etmiştir.

Kırım Savaşı’nın Avrupa Diplomasisi Üzerindeki Etkisi

Kırım Savaşı’nın Avrupa diplomasisi üzerindeki en önemli etkisi; savaşın sonunda imzalan barış antlaşmasıyla, Osmanlı Devleti’nin bir Avrupa devleti sayılması olmuştur. Ayrıca Kırım Savaşı ile birlikte Osmanlı Devleti; denge politikasını temel siyaset haline getirmiştir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir