üçgen yuvarlak kare levhalarının anlamı / Trafik İşaret Levhaları ve Anlamları Nelerdir? | Toyota Blog

Üçgen Yuvarlak Kare Levhalarının Anlamı

üçgen yuvarlak kare levhalarının anlamı

Trafik İşaretiAnlamı
Sağa tehlikeli viraj
İleride sağa kıvrılan dönemeçli bir yola yaklaşıldığını bildirir. Bu uyarıyı gören sürücünün hızını azaltması ve diğer trafik işaretlerine(hız sınırı, geçme yasağı, durma ve duraklama yasakları) dikkat etmesi gerekir.
Sol Tehlikeli Viraj
İleride sola kıvrılan dönemeçli bir yola yaklaşıldığını bildirir. Bu uyarıyı gören sürücünün hızını azaltması ve diğer trafik işaretlerine(hız sınırı, geçme yasağı, durma ve duraklama yasakları) dikkat etmesi gerekir.
Sağa Devamlı Tehlikeli Virajlar
İleride ilki sağa olmak üzere birbirini takip eden virajlı(dönemeçli) yol olduğunu bildirir. Öncelikle hız yavaşlatılmalı ve diğer trafik işaret ve işaretçilerine dikkat edilmelidir.
Sola Devamlı Tehlikeli Virajlar
İleride ilki sola olmak üzere birbirini takip eden virajlı(dönemeçli) yol olduğunu bildirir. Öncelikle hız yavaşlatılmalı ve diğer trafik işaret ve işaretçilerine dikkat edilmelidir.
Tehlikeli Eğim İniş
Tehlikeli eğim iniş ve tehlikeli eğim çıkış trafik işareti tehlikeli olduğu düşünülen eğimli yollara konulur. Bu işaretler özellikle büyük araçların iniş esnasında vites düşürmesi, tırmanma esnasında ise aracın uygun viteste kullanılması gerektiğini bildirir. Genelde iniş ve çıkış işaretlerinin hemen altında eğimli yolun uzunluğunun ne kadar olduğu bilgisi yer alır.
Tehlikeli Eğim Çıkış
İki Taraftan Daralan Kaplama
Bu işaretler, devamlı veya geçici nedenlerle yol kaplamasının her iki taraftan veya sağdan-soldan önlem alınmadığı takdirde araçların yan yana geçemeyebilecekleri kesimleri belirtmek amacı ile kullanılır. Bu işareti gören sürücünün hızını yavaşlatması ve diğer trafik işaret ve işaretçilerine dikkat etmesi gerekir.
Sağdan Daralan Kaplama
Soldan Daralan Kaplama
Kasisli Yol
Hendek, kasis, çukur ve benzeri üst yapı bozukluklarını uyarmak için kullanılır. Kaplama ile köprüler arasındaki trafik güvenliğini tehlikeye düşürebilecek kot farkları da bu işaret levhası ile bildirilebilir. Bu uyarıyı gören sürücünün hızını düşürmesi gerekir. 
Kaygan Yol
Bu levha yolun kaygan olduğu bilgisini verir. Sürücülerin yolun durumuna göre hızlarını ayarlamalarını, ani frenden, ani manevradan ve ani hızlanmalardan kaçınmaları gerekidir.
Gevşek Malzemeli Zemin
Bu levha yol üzerinde gevşek malzeme olduğunu ve öndeki araçlardan taş fırlayabileceğini bildirir.
Gevşek Şev
Taşıt yolu üzerine taş ve kaya parçaları yuvarlanabileceğini veya kaplama üzerinde taş ve kaya parçaları olabileceğini gösterir. Yani iki anlamı vardır.
Yaya Geçidi
İleride yaya geçidi olduğu uyarında bulunur. Bu uyarıyı gören sürücünün yayalara geçiş için müsamaha göstermesi gerekir.
Okul Geçidi
Okul ya da oyun alanları gibi çocukların sık sık geçtiği yol kesimlerini belirtmek için kullanılır. Bu işaret levhasını gören sürücüler hızlarını düşürmeli ve ani bir duruş için hazırlıklı olmalıdırlar. Lütfen trafikte bu uyarıyı görünce dikkatli olunuz. Yavrularımıza kıymayın.
Ehli Hayvan Geçebilir
Yol üzerinde evcil hayvan olabilir veya yol üzerinden evcil hayvan geçebilir. Bu işaret levhasının bulunduğu yer evcil hayvanların geçiş noktasıdır. Yolda aynı zamanda hayvan pisliği, kir ve çamur da olabilir. Bu nedenle yol kaygan veya yükseltili olabilir. Hızınızı azaltınız ve dikkatli geçiniz.
Vahşi Hayvan Geçebilir
Yol üzerinde vahşi hayvan olabilir veya yol üzerinden vahşi hayvan geçebilir. Bu işaret levhasının bulunduğu yer vahşi hayvanların geçiş noktasıdır. Yolda aynı zamanda hayvan pisliği, kir ve çamur olabilir.
Yolda Çalışma
Bu işaret levhası, ileride yol çalışması olduğunu, kaplama üzerinde kir ve/veya çamur nedeniyle yol yüzeyinin kaygan olabileceğini belirtir. Aynı zamanda çalışma nedeniyle yol soldan veya sağdan daralabilir. Bu durum ilave tabelalarla bildirilir.
Işıklı İşaret Cihazı
Sürücülerin beklemedikleri bir anda önlerine ışıklı bir kavşağın çıkacağını belirtir. Genelde şehir girişlerinde bu tabelaya sıkça rastlanır. Aynı zamanda virajlı bir yolun devamında ışıklı bir kavşak varsa öncesinde bu trafik işaretiyle sürücü uyarılır. Şehir içi yollarda kullanımı çok yaygın değildir.
Yandan Rüzgar
Yanlardan kuvvetli rüzgarlar esen yüksek köprüler ve dolgular gibi kesimlerini belirtmek için kullanılabilir. Bu işaret, sürücülerin hızlarını düşürmeleri ve öndeki araçları geçmekten kaçınmaları gerektiğini bildirir. Rüzgarın şiddeti araçların yoldan çıkmasına neden olabilir. Bu işareti ciddiye alınız çünkü yüksek hızlarda araç kontrolü zorlaşır.
İki Yönlü Trafik
Trafiğin iki yönlü işlediği yol kesimlerini bildirir. İki Yönlü Trafik levhası, tek yönlü yol kesiminin geçici ya da sürekli olarak iki yönlü yola dönüştüğü zaman kullanılır.
Dikkat
Dikkat levhası ile belirtilen tehlikenin cinsi mutlaka ilave bir panelle belirtilir. Tek başına bir anlamı yoktur. Esas gayesi farklı bir tehlikeye dikkat çekmektir. Bu nedenle bu trafik işareti farklı bir işaret ile beraber kullanılır.
Kontrolsüz Kavşak
Bu işaret levhası, ileride genel geçiş önceliği kuralının yürürlükte olduğu, diğer bir ifadeyle sağdan gelmekte olan araçların ilk geçiş hakkına sahip olduğu ve hızın düşürülmesi gerektiği kontrolsüz kavşakları bildirmek için kullanılabilir.
Ana Yol - Tali Yol İşaretlemeleri
Üsteki işaretlerin hepsi tali yol-anayol kavşağına yaklaşıldığını bildirir. Bu işaret hangi yolda kullanılıyorsa o yol ana yoldur ve bu yoldaki sürücü ilk geçiş hakkına sahiptir. Tali yoldan gelen sürücüler ana yoldan gelen sürücülere yol vermeli veya durarak anayoldan geçen aracın geçişine engel olmamalı, trafiği tehlikeye düşürmemelidir. Tali yoldan ana yola girecek sürücülerin yolları üzerinde "yol ver" veya "dur işareti" bulunur. Bu trafik işaretleri aynı zamanda öndeki araçları geçmenin yasak olduğunu bildirir.
Sağdan Ana Yola Giriş
Tek yönlü ve bölünmüş yola dahil olan yan yollar veya köprülü kavşakların bağlantı yollarını bildirmek için kullanılır. Sağdan veya soldan ana yola giriş işaretidir.
Soldan Ana Yola Giriş
Dönel Kavşak Yaklaşımı
İleride dönel kavşak olduğunu bildirmek için kullanılır. Dönel kavşağın tehlikeli olabileceği veya kavşağın yeterince görüş alanında olmadığı durumlarda kullanılır.
Kontrollü Demiryolu Geçidi

Demiryolu hattının her iki tarafında bariyer tarzı bir sistemle kontrol edilen bir hemzemin geçit olduğunu bildirir.

Kontrolsüz Demiryolu Geçidi
Bu işaret levhası, bariyersiz olan hemzemin geçit hakkında uyarıda bulunmaktadır. Kontrolsüz demiryolu geçidi uyarısını gördüğünüz zaman tren yolundan çok dikkatli geçiniz.
Tehlikeli Viraj Yön LevhalarıBu levhalar, görüşü artırmak ve sürücülere daha iyi kılavuzluk sağlamak amacı ile güvenli seyir olasılığı bulunmayan keskin virajlarda kullanılır. Sağa Tehlikeli Viraj veya Sola Tehlikeli Viraj ile birlikte yolun durumuna göre kullanılabilirler. 
Düşük Banket
Kaplama ve bariyer arasında seviye farkı olduğunu bildirir. Bu fark trafik güvenliğini tehlikeye düşürebilecek nitelikte olduğu için sürücülerin yolun kenarına dikkat etmesi gerekir. Sürücü kontrolü kaybederse yolun dışına çıkabilir.
Gizli Buzlanma
Bu işaret, yol yüzeyinde tahmin edilemeyecek nitelikte buzlanmalar olabileceğini bildirmektedir. Köprü üzeri, rakımı yüksek dağ yolları, güneş görmeyen yamaçlarda bu tehlike işaretinin görülme olasılığı yüksektir. Bu işaret levhaları tercihen ekim ve nisan ayları arasında kullanılır.TRAFİK TANZİM İŞARETLERİ  
Yol Ver
Bu işaret levhası, ana yol-tali yol kavşaklarında, tali yoldan kavşağa yaklaşmakta olan sürücülerin gerekmediği durumlarda kavşakta durmaksızın, ana yolda seyretmekte olan araçlara yol vermesi gerektiğini belirtir.
Dur
Bu levha sürücünün kavşağa girmeden önce durarak diğer araçlara yol vermeleri gerektiğini bildirir.
Karşıdan Gelene Yol Ver
Bu levha, iki yönlü trafik akışının zor ve imkansız olduğu durumlarda ayrıca bazı dar yol kesimlerinde önceliğin karşıdan gelen araçlara ait olduğunu bildirmek için kullanılır.
Girişi Olmayan Yol
Her türlü taşıt trafiğine yasak olduğunu bildirir. Genelde bu işaretin bulunduğu yolun karşı istikameti tek yönlü bir yoldur. 
Taşıt Trafiğine Kapalı Yol
Yolun her iki yönden de taşıt trafiğine kapalı olduğunu bildirir.
Motosiklet Hariç Motorlu Taşıt Trafiğine Kapalı Yol
Motorlu bisiklet ve sepetsiz motosikletler dışındaki tüm motorlu araç girişinin yasak olduğunu bildirir.
Motosiklet Giremez
Motosiklet girişinin yasak olduğunu bildirmektedir.
Bisiklet Giremez
Bisiklet girişinin yasak olduğunu bildirmektedir.
Motorlu Bisiklet Giremez
Motosiklet girişinin yasak olduğunu bildirmektedir.
Kamyon Giremez
Kamyonların giremeyeceğini bildirmektedir. Kamyonlar azami yüklü ağırlığı 3,5 tondan fazla olan araçlardır.
Treyler Giremez
Çekici(tır) ile römork çeken araç girişinin yasak olduğunu bildirir.
Otobüs Giremez
Otobüsler giremeyeceğini bildirmektedir.
Yaya Giremez
Otoyol, kaldırım bulunmayan yollar veya her türlü yaya geçişinin tehlike arz ettiği yollarda kullanılır. Yayaların girişinin yasak olduğunu bildirir.
Motorlu Taşıt Giremez
Bisikletliler ve hayvanla çekme yapılan(at arabası gibi) araçlar girebilir. Bunun dışında motora sahip olan hiç bir araç giremez.
Taşıt Giremez
Motorlu bisiklet ve el arabalılar girebilir. Bunun dışındaki hiç bir araç giremez. 
Genişlik Sınırı
2,30 metreden daha geniş araçlar giremez. Bu levha dar bir köprü veya dar bir geçişte bulunabilir.
Yükseklik Sınırı
3,50 metreden daha yüksek araçlar giremez. Alt geçit ve tünellerde yaygın şekilde kullanılır. Yükseklik gabarisi olarak ele alınır.
Sağa Dönülmez
Sağa dönmenin yasak olduğunu bildirmektedir. Sağa dönüşlerin uygunsuz veya trafiği tehlikeye düşürme riskinin olduğu yollarda kullanılır.
Sola Dönülmez
Sola dönmenin yasak olduğunu bildirmektedir. Sola dönüşlerin uygunsuz veya trafiği tehlikeye düşürme riskinin olduğu yollarda kullanılır.
U Dönüşü Yapılmaz
U dönüşü yapmanın yasak olduğunu bildirmektedir. U dönüşünün uygunsuz veya trafiği tehlikeye düşürme riskinin olduğu yollarda kullanılır.
Öndeki Aracı Geçmek Yasaktır
Mopedler, sepetsiz motosikletler ve bisikletlilerin dışındaki tüm araçların geçilmesinin yasak olduğunu bildirmektedir.
Yük Taşıtlarının Öndeki Aracı Geçmesi Yasaktır
Azami ağırlıkları 3,5 ton üzerinde olan araçların(kamyonların) öndeki araçları geçmelerinin yasak olduğunu bildirir.
Azami Hız Sınırı
Yolda hız sınırı olduğunu bildirir. Hız sınırının değişiklik gösterdiği yollarda kullanılır. Eğer hız sınırı uzun bir yol boyunca geçerliyse 10 km'de bir levha tekrar edilir. Yandaki işaret azami hız sınırının 50 olduğunu bildirir. Azami demek en yüksek demektir.
Sesli İkaz Cihazlarının Kullanımı Yasaktır
Sesli ikaz(Genellikle korna) cihaz veya cihazlarının kullanımının yasak olduğunu bildirir.
Bütün Yasaklama ve Kısıtlamaların Sonu
Var olan kısıtlamaların ve yasakların bittiğini göstermektedir.
Hız Sınırlaması Sonu
Var olan hız sınırlamasının bittiğini gösterir. Bu tabelada 50 olan hız sınırı kalkmıştır.
Geçme Yasağı Sonu
Öndeki aracı geçme yasağının ortadan kalktığını bildirir.
Sağdan Gidiniz
Sağdan gidilmesi gerektiğini bildirir. Yol üzerinde bulunan fiziki ayıcıyı ve adaları bildirmek için kullanılır. Sürücülerin bu ayıcılara çarparak kaza yapmamaları için bu levhalara dikkat etmeleri oldukça önemlidir.
Soldan Gidiniz
Soldan gidilmesi gerektiğini bildirir. Yolda yapım, bakım, çalışma varsa veya mobil ekipler tarafından geçici çalışmalar gerçekleştiriliyorsa trafiği yönlendirmek amacıyla kullanılır.
Her İki Yandan Gidiniz
Arada bir ayırıcı olmasına rağmen trafiğin her iki yönden aktığını bildirmektedir. Sürücü her iki yönden birinden gitmeyi tercih edebilir. Kaza riskine karşın ortadaki ayırıcıya dikkat etmek gerekir.
Ada Etrafında Dönünüz
Dönel kavşaklarda izlenmesi gereken yönü belirtir. Dönel kavşağın her girişine konulur. Dönel kavşak içerisindeki aracın geçiş önceliği vardır. Bu nedenle dönel kavşağa giren araçların kavşak içerisindeki araçlara yol vermesi gerekir. Yolun durumuna göre kavşak girişinde "yolver" veya "dur" işaretiyle birlikte bu işaret levhası kullanılabilir.
Mecburi Asgari Hız
Otoyol veya benzer yollarda asgari(en az) gidilebilecek hız sınırını gösterir. Bu işaret için asgari sınır 30'dur.
Mecburi Asgari Hız Sonu
Asgari hız sınırlamasının bittiğini belirtir.
Zincir Takmak Mecburidir
Zincir takmanın mecburi olduğunu bildirir. Eğer araç önden çekişli ise ön tarafa 2 adet, arkadan çekişli ise arkaya 2 adet zincir takılabilir. En az 2 zincir takılmalıdır fakat 4 lastiğe de zincir takılabilir.
Zincir Takma Mecburiyetinin Sonu
Zincir takma zorunluluğunun son erdiğini bildirir.
Park Etmek Yasaktır
Bu trafik işaretinin bulunduğu yerde duraklama yapılabilir. Fakat araç park edilip gidilemez. Bu kurala uymayan sürücünün aracı çekilebilir, sürücüye ceza kesilebilir veya plakaya ceza yazılabilir.
Duraklamak ve Park Etmek Yasaktır
Bu trafik işaretinin bulunduğu yerde duraklama dahi yapılamaz. Fakat araç park edilip gidilemez. Bu kurala uymayan sürücünün aracı çekilebilir, sürücüye ceza kesilebilir veya plakaya ceza yazılabilir.
Park Yeri
Bu trafik işaretinin bulunduğu yere aracınızı park edebilirsiniz.
Mecburi Yön Tabelaları
Bu tabelalar sürücülerin belirtilen yönlere doğru araçlarını sürmelerini mecburi kılar. Sürücüler bu yön tabelalarıyla önceden uyarılırlar.

Trafik İşaretleri Ne Anlama Gelir?

Hayatın her alanında düzen, olmazsa olmazlardan. Ülkelerde, şirketlerde, kurumlarda veya hanelerde bir düzen olması demek, içinde yaşayanların veya çalışanların huzur ve güven içinde hayatlarını sürdürmesi anlamına gelir. Trafikte de durum benzer. Trafikte gördüğümüz her araç ve yaya belli kurallar çerçevesinde ilerlemek durumundadır. Bu kurallara uyulmadığında gerek hafif gerek ciddi kazalar kaçınılmaz olabileceği gibi kayıpla sonuçlanan olumsuz senaryolarla da karşılaşılabilir. İşte, tam da bu sebeple trafikteki levhalar ve anlamlarının bilinmesi hayati önem taşır. Biz de bu yazımızın konusunu, trafikte levhaların anlamlarına ayırdık. Okumaya devam ederek trafik işaretlerinin ne olduğunu ve ne anlama geldiğini öğrenebilirsiniz.

Trafikte Tanzim İşaretleri

Yollarda gördüğünüz trafik işaretleri Kara Yolları Genel Müdürlüğü tarafından altı farklı kategoride inceleniyor. Trafik tanzim işaretleri, tehlike uyarı işaretleri, bilgi işaretleri, durma ve park etme işaretleri, yatay işaretleme ve yeni standart trafik işaretleri olarak ayrışan levhaların anlamları da haliyle birbirinden farklılık gösteriyor. Örneğin trafikte tanzim işaretleri çoğunlukla üçgen, daire, sekizgen ve bazen de dikdörtgen işaretler şeklinde karşımıza çıkıyor. Bunlardan en bilinenlerine aşağıda yer verdik.

Yol Ver Levhası

İçi boş ters üçgen levha, trafikte son derece önemli bir yere sahip. Peki, boş üçgen levha ne anlama gelir? Diyelim ki trafiktesiniz ve yol üzerinde bu levhayı gördünüz. Bu durumda ana yol ile tali yolun kesiştiği bir noktasınız demektir. Burada yapmanız gereken çok basit. Bu levha der ki tali yoldan kavşağa gelen sürücünün uygun olmadığı durumlarda kavşakta durmadan ana yoldaki araçlara yol vermelisiniz. Yani yol ver levhası, siz tali yoldaysanız ana yoldakilere geçiş önceliği vermeniz gerektiğini hatırlatır.

Girişi Olmayan Yol Levhası

Yolda, içinde beyaz bir yatay çizginin bulunduğu kırmızı bir yuvarlak levha gördüğünüzde bu işaretin anlamını bilseniz iyi olur. Zira bu levha, her türlü aracın girişine kapalı yol, anlamını taşır. Dolayısıyla bu yola girmek yasak demektir. Girişi olmayan yol levhası olarak bilinen bu levha ile karşılaşma olasılığınız son derece yüksektir, bizden söylemesi.

Karşıdan Gelene Yol Ver Levhası

Karşıdan gelene yol ver levhası ise daire şeklindedir. İçinde biri yukarı biri aşağı yönü gösteren kırmızı ve siyah iki okun bulunduğu bu trafik işareti, genellikle karşıdan gelen trafik akışının zor ya da imkansız olduğu dar yollarda görülür. Böyle bir yoldaysanız ve bu levhayla karşılaştıysanız karşıdan gelen trafiğe öncelik vermeniz gerekir.

Gördüğünüz üzere trafikte işaretler son derece mühim. Tanzim levhalarının ardından sırada tehlike uyarı işaretleri var.

Trafikte Tehlike Uyarı İşaretleri

Trafikte tehlike uyarı işaretleri de tıpkı tanzim ve diğer işaretler gibi büyük öneme sahip. Aşağıda en çok karşılaşabileceğiniz tehlike uyarı levhalarından birkaçını sizin için listeledik.

Sağa Tehlikeli Devamlı Viraj Levhası

Sağa tehlikeli devamlı viraj trafik levhası, bir üçgen içinde sağa kıvrılan ok işaretinden ibarettir ve ilki sağa olmak üzere tehlikeli devamlı virajlı yola girildiğini gösterir. Bu durumda yapmanız gereken hızınızı düşürmek, yol üzerindeki diğer levhalara dikkat ederek yola devam etmektir. Ayrıca hız kısıtlaması ve park etme yasağı da varsa bu kurallara da uyulması zorunludur.

Her İki Taraftan Daralan Kaplama Levhası

Her iki taraftan daralan kaplama levhası, bir üçgen içinde huni biçimli bir işaretle gösterilir ve ileride herhangi bir sebeple yolun her iki taraftan daraltıldığını anlatmak için kullanılır. Bu durumda, tıpkı tehlikeli virajda olduğu gibi, hızı azaltmanız ve diğer işaretlere uymanız gerekir.

Kaygan Yol Levhası

Kaygan yol levhası da üçgen biçimlidir. Arkasında iz bırakan bir araç simgesinin resmedildiği bu levha; yağmur, kar, buz ya da farklı sebeplerden ötürü kayganlaşan yolu anlatmak için kullanılır. Aracın hızını düşürmeniz, sert frenleme yapmamanız ve direksiyonu daha yumuşak hareketlerle kullanmanız gerekir.

Trafikte Bilgi İşaretleri

Trafikte bilgi işaretleri, hepinizin tahmin edeceği üzere, yol hakkında bilgi veren levhaları anlatmak için kullanılır. En sık kullanılanlarından örnekler ise hemen aşağıda.

Refüj Ortası Yön Levhaları

Bölünmüş yollarda kullanılan bu levhalar, çok şeritli yollardan ayrılmalarda sadece ayrım yönündeki mesajları içerir.

Kaplama Üstü Yön Levhaları

Baş üstü levhası olarak da bilinen kaplama üstü yön levhaları çok şeritli bölünmüş yolların kavşak ya da köprülü kavşak yaklaşımlarında her şeridin çıkacağı yolun bilgisini vermek için kullanılır.

Çıkışı Olmayan Yön Levhaları

Çıkmaz yol levhaları, trafikte sıklıkla karşılaşabileceğiniz işaretlerden. Eğer bir kavşak noktasının çıkacağı yolun sonu yoksa bu işaretlerle sürücülere bilgi verilir ki sürücü bu yöne dönerek trafiği tehlikeye sokacak hareketlerde bulunmasın.

Durma ve Park Etme İşaretleri

Durma ve park etme işaretleri, adından da tahmin edeceğiniz üzere trafikte nerelerde durulup nerelerde park edileceğini anlatmak için kullanılan levhalardır.

Park Etmek Yasak Levhası

Park yasağı levhası, zemini mavi çerçevesi kırmızı bir yuvarlak içinde tek bir çapraz çizgi ile anlatılır. Bu işareti gördüğünüz yerde kısa süreli duraklama yapabilir, ancak park edemezsiniz.

Duraklama ve Park Etmek Yasak Levhası

Duraklamanın ve park etmenin yasak olduğunu anlatan bu levhanın da zemini mavi çerçevesi kırmızı bir yuvarlak ile anlatılması tesadüf değil. Buradaki tek fark, dairenin içinde tek çizgi değil çift çizgi olması. Hem duraklamak hem de park etmenin yasak olduğunu anlatan bu levha, yuvarlak içinde çarpı işareti ile resmedilmiş. Dolayısıyla bu levhayı gördüğünüz yerlerde hem duraklama yapamaz hem de buraya park edemezsiniz.

Park Yeri Levhası

Park etmenin yasak olduğunu söyleyen tabelalara ek olarak, park edebileceğiniz yerleri gösteren işaretler de mevcut. Park yeri levhası da bunu anlatan levhalardan. Zemini mavi bir kare olarak karşımıza çıkan bu levhanın içinde büyük P harfi bulunur. Bu, açık park yerini anlatmak için kullanılır. Eğer P harfinin üzerinde bir çatı işareti de varsa bu durumda park yerinin üzeri kapalı demektir.

Yatay İşaretleme Levhaları

Bunlar aslında birere levha değil, yola çizilmiş işaretlerdir. Tıpkı yol şeritleri gibi, yolun belli kısımlarında görebileceğiniz yatay işaretleme levhaları bize çok şey anlatır. Birkaçı aşağıda.

  • Kesikli Çizgi: Öndeki araç geçilebilir.
  • Devamlı Çizgi: Öndeki araç geçilemez.
  • iki Devamlı Çizgi: Her iki yöndeki araçlar da çizginin diğer tarafına geçemez.
  • Taralı Alan: Genelde refüj yerine kullanılan bu işaret, taranmış alana girilmeyeceğini anlatır.
  • Azami Hız: Yapılabilecek en yüksek hız seviyesini gösterir.
  • Ters Üçgen: Karşıdan gelene yol verilmesi gerektiğini anlatır.
  • Bisiklet: Buranın bisikletlere ayrıldığını anlatır. Bisiklet yolunu göstermek için kullanılır.
  • Özürlü Sürücü: Engelli sürücülere ayrılmış park yerlerini anlatır.

Yeni Standart Trafik İşaretleri

Bu levhalar, trafik işaretleri grubuna en son eklenenlerdir. Hem sürücüleri hem de yayaları muhtemel kazalara karşı korumayı amaçlayan bu levhaların birkaçına, gelin, daha yakından bakalım.

  • Okul Bölgesi: Okul bölgesine yaklaşıldığını ve azami hızın ne olduğunu gösteren levhalardır.
  • iki Yönlü Trafik: Yatay bir dikdörtgen şeklinde olan bu levhada yine yatak yönlü iki ok yer alır. Her iki taraftan da araç gelebileceğini anlatan bu trafik işaretini yollarda sık sık görmeniz mümkün.
  • Trafik Elektronik Denetleme: Elektronik denetleme sistemiyle trafik kontrolü yapıldığını gösteren bir levhadır. Hız sınırı levhalarına ve diğer trafik işaretlerine uyulması gerekir.
  • Tek Yön: Trafiğin sadece levhada gösterilen yön tarafında ilerlediğini anlatan levhadır. Diğer taraftan gelişin olmadığını gösterir.

Trafik İşaret Levhaları ve Anlamları

Trafiğe çıkan araç sayısı her geçen gün artıyor. Hal böyle olunca, sınırlı fiziki koşullarda kazaların, karışıklığın ve trafiğin önüne geçmek için gerekli uyarıların yapılarak sürücülerin bir düzen içinde hareket etmesi gerekiyor. Bunu en etkili biçimde yerine getiren uyarı işaretlerini ise trafik levhaları oluşturuyor.

Trafik işaret levhaları ve anlamları yerleşim yerleri, karayolları ve otoyollarda sürücülerin bilgi almasını sağlayarak her gün on binlerce aracın belirli bir uyum içinde hareket etmesini sağlıyor. Ancak trafik bilgi işaretleri sayesinde sürdürülen bu uyum, kurallara uyulmadığı takdirde kolayca bozularak can ve mal kayıplarına sebep olabiliyor.

Sürücülerden bütün trafik levhaları ve anlamlarını bilmeleri bekleniyor. Çoğu trafik levhaları ve adları sürücü kurslarında sürücü adaylarına öğretiliyor. Yol ve yolcu güvenliğini sağlamak adına hayati öneme sahip olan trafik levhaları ve anlamları hepsi birlikte sürücü ehliyet sınavlarında da soruluyor.

Tüm bu uygulamalar sürücülerin trafikte daha güvenli bir şekilde ilerleyebilmesi için yapılsa da yaya ve yolcuların da bu bilgilere hakim olarak genel trafik düzenine ayak uydurması gerekiyor.

Trafik Tabelaları Kaça Ayrılıyor?

En ücra köy yollarında bile yol güvenliğini sağlayan trafik işaretleri mevcutken, kısa süreli şehir sürüşlerde onlarca trafik levhasına rastlanıyor. Sürücülerin karşısında birbirinden farklı şekil ve renklerde çıkan sembollerin her biri farklı anlamlara sahip. Karayolları Genel Müdürlüğü’nce altı farklı kategoriye ayrılan trafik tabelalarının anlamları ise şu şekilde:

Trafik levhaları arasında en önemlilerin başında gelen tehlike uyarı işaretleri sürücüleri yol üzerindeki tehlikelere karşı uyarma işlevi görüyor. Üçgen trafik levhaları ve anlamları nelerdir diye merak ediyorsanız tehlike uyarı işaretlerine bakmanız yeterli.

Büyük bölümü üçgen levhalardan oluşan tehlike uyarı işaretlerinin sayısı ise Bu uyarı işaretleri arasında en sık rastlananları ise sağa viraj, sola viraj, kasisli yol, yaya geçidi ve okul geçidi gibi levhalar oluşturuyor.

Tehlike Uyari isaretleri

Adından da anlaşılacağı üzere trafikteki düzeni sağlamak için kullanılan trafik tanzim işaretleri sürücüleri bilgilendirme amacı taşıyor. Sürücüler arasında bir bakıma iletişim aracı görevi üstlenen bu işaretlerden 69 adet bulunuyor.

Mavi trafik levhaları ve anlamlarını merak ediyorsanız büyük bir bölümünü trafik tanzim işaretleri içinde bulabilirsiniz. Trafik tanzim işaretleri arasında en sık karşılaşılanların başında yol ver, dur, girişi olmayan yol ve hız sınırı tabelaları geliyor.

Trafik Tanzim Levhaları

Trafik levha grupları arasında en kalabalık olanını bilgi işaretleri oluşturuyor. Sürücülere yol ve çevresindeki yerleşim yerleri hakkında bilgi vermeyi amaçlayan bu işaretler çoğu zaman navigasyon görevi üstlenerek sürücülerin yanlış yöne girmelerini engelliyor. Kare şeklindeki trafik levhaları ve anlamları da bu gruba giriyor. Toplamda adet olan bilgi işaretleri arasında il sınırı, meskun mahal ve şerit düzenleme levhaları da yer alıyor.

bilgi isaretleri
  • Durma ve Park Etme İşaretleri

Trafik akışını sağlama ve yanlış park uygulamalarının önüne geçmek gibi işlevlere sahip olan durma ve park etme işaretleri özellikle şehir içinde düzeni sağlamak adına büyük önem arz ediyor.

Sayısı oldukça az olan bu işaretler arasında en yaygın olanlarını park etmek yasaktır, duraklamak ve park etmek yasaktır gibi levhalar oluşturuyor.

durma ve park etme isaretleri

Trafikte levha olarak bulunmayan ancak zemin işaretleri şeklinde görülen yatay işaretleme sembolleri yol, araç ve şeritlerle ilgili bilgiler taşıyor. Yaya geçidi, bisiklet yolu ve şerit çizgileri bu kategoriye giriyor.

yatay isaretleme
yatay isaretleme 2 1
yatay isaretleme 3
  • Yeni Standart Trafik İşaretleri

Trafik levhaları grubuna eklenen son işaretler bu kategoride yer alıyor. Sürücüleri ve yayaları yoldaki olası bir tehlikeye karşı uyarmak ve bilgilendirmek için kullanılan yeni standart trafik işaretleri arasında trafik sıkışıklığı, tramvay durağı ve trafik elektronik denetleme gibi levhalar bulunuyor.

yeni standart trafik isaretleri

Bu sayfamızda trafik levhalarının anlamları hakkında bilgi vererek trafik levhalarında üçgen, kare ve dairenin açıklaması hakkında bilgi vermeye çalışacağız.

Trafik işaretleri anlamları bakımından sınıflara ayrılmaktadır. Bu levhalardan bazıları yasakları, bazıları tehlikeleri bazıları da bilgileri işaret etmektedir.

Dikdörtgen ve Kare Levhalar: Bu levhaların amacı trafiği düzenlemektir. Dikdörtgen ve kare levhalar sürücülere ve yayalara trafiği düzenlemek amacı ile bilgi vermektedir.

Eşkenar Dörtgen Levhalar: Uyarı amaçlı kullanılan trafik levhalarıdır. Bu levhalar sayesinde sürücüler ileride karşılaşabilecekleri tehlikelere karşı uyarılmaktadır.

Yuvarlak Levhalar: Bu levhalar bilgilendirme amacı ile konulmuş olan levhalardır. Amaçları hem sürücüleri hem de yayaları bilgilendirmektir. Azami hız sınırı, mecburi yön gibi levhalar bunlara örnek gösterilebilir.

Üçgen Levhalar: Trafik kuralları ve yollar hakkında sürücülere ve yayalara bilgi veren levhalardır. Yabani hayvan çıkabilir, iş makinası çıkabilir gibi levhalar bunlara örnek gösterilebilir.

Trafik Levhalarının Açıklaması Hakkında Görüşlerinizi Aşağıdan Hemen Paylaşabilirsiniz

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası