bayanlarda orucu bozan haller / Ağda Yapmak Orucu Bozar mı? - Mahmure

Bayanlarda Orucu Bozan Haller

bayanlarda orucu bozan haller

Orucu bozan şeyler neler? Oru&#; hangi durumlarda bozulur? Diyanet yanıtladı

Haberin Devamı

Nikotin bandı orucu bozar mı?

Orucu bozan şeyler neler Oruç hangi durumlarda bozulur Diyanet yanıtladı

Nikotin bandı orucu bozmaz. Kural olarak orucu bozan şeyler, vücuda normal yollarla giren maddeler ve cinsel ilişkidir. Vücuda sürülen yağ, merhem gibi maddeler, deri üzerindeki gözenekler ve deri altındaki kılcal damarlar yoluyla emilerek kana karışmaktadır. Ancak cildin bu emişi, çok az ve yavaş olmaktadır. Diğer taraftan bu işlem yeme, içme ve beslenme anlamına da gelmemektedir (Bak. Merğînânî, el-Hidâye, II, ; Kâsânî, Bedâî’, II, 98; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, ).

Oruçlu iken böbrek taşı kırdırmak orucu bozar mı?

Oruçlu olan bir kimsenin, vücuduna gıda verici bir madde enjekte edilmeden böbrek taşı kırdırmasıyla orucu bozulmaz. Bu operasyon esnasında böbreklere kan akması da orucu bozmaz.

Şeker hastalarının uyguladıkları insülin iğnesi orucu bozar mı?

Orucu bozan şeyler neler Oruç hangi durumlarda bozulur Diyanet yanıtladı

İğnenin orucu bozup bozmayacağı, kullanılış amacına göre değerlendirilebilir. Ağrı dindirmek, tedavi etmek, vücudun direncini artırmak, gıda vermek gibi amaçlarla enjeksiyon yapılmaktadır. Gıda ve keyif verici olmayan enjeksiyonlar, yemek ve içmek anlamına gelmediklerinden orucu bozmazlar. Ancak gıda ve/veya keyif verici enjeksiyonlar orucu bozar (DİYK tarihli karar). Şeker hastalarının kullandıkları insülin iğnesi bu nitelikte olmadığı için orucu bozmaz.

Diğer yandan ehil doktorların, oruç tutmasının sağlık açısından zararlı olacağı teşhisini koyduğu bir hasta, Ramazan’da oruç tutmayabilir. Böyle bir kişi, eğer iyileşme ihtimali varsa orucunu daha sonra kaza etmek üzere bırakır; böyle bir ihtimal yoksa Ramazan ayının her günü için birer fidye verir. İnsüline bağımlı olarak yaşayan hastaların da oruç tutmaları sağlıklarına zarar veriyorsa oruç tutmayabilirler. Tutamadıkları oruçlarının sayısınca her gün için bir fidye verirler.

Damardan verilen radyoaktif madde orucu bozar mı?

Bazı hastalıkların teşhisi amacıyla hastalara damar yoluyla besleyici niteliği olmayan radyoaktif maddenin verilmesi orucu bozmaz. Çünkü bu şekilde verilen söz konusu madde besleyici ve vücudu kuvvetlendirici mahiyet taşımamaktadır.

Göz damlası orucu bozar mı?

Orucu bozan şeyler neler Oruç hangi durumlarda bozulur Diyanet yanıtladı

Konunun uzmanlarından alınan bilgilere göre, göze damlatılan ilaç, miktar olarak çok az (1 mililitrenin 1/20’si olan 50 mikrolitre) olup bunun bir kısmı gözün kırpılmasıyla dışarıya atılmakta, bir kısmı gözde, göz ile burun boşluğunu birleştiren kanallarda ve mukozasında mesâmat (gözenekler) yolu ile emilerek vücuda alınmaktadır. Kaldı ki bu işlem yeme içme yani gıdalanma anlamı da taşımamaktadır. Dolayısıyla göz damlası orucu bozmaz. (DİYK tarihli karar; bkz. Kâsânî, Bedâî’, II, 98).

Endoskopi, kolonoskopi yaptırmak, makat veya ferçten ultrason çektirmek orucu bozar mı?

Midedeki hastalığı tespit amacıyla mideyi görüntülemek veya mideden parça almak için yaptırılan endoskopide, ağız yoluyla mideye tıbbî bir cihaz sarkıtılmakta ve işlem bittikten sonra çıkarılmaktadır. Kolonlardaki hastalığı teşhis etmek amacıyla, bağırsak içini görüntülemek veya parça almak için yapılan kolonoskopide, makattan bağırsaklara cihaz gönderilmekte ve işlem bittikten sonra çıkarılmaktadır. Kolonoskopide, hemen daima, endoskopide de genellikle, incelenecek alanın temizliğini sağlamak amacıyla cihaz içinden su verilmektedir.

Endoskopi veya kolonoskopi yaptırmak; makat veya ferçten ultrason çektirmek; yeme, içme anlamına gelmemekle birlikte, çoğunlukla cihaz içinden su verildiği için oruç bozulur. Ancak söz konusu işlemlerde cihazların kullanımı sırasında sindirim sistemine su, yağ ve benzeri gıda özelliği taşıyan bir madde girmemesi durumunda endoskopi, kolonoskopi yaptırmak, makat veya ferçten ultrason çektirmek orucu bozmaz (DİYK tarihli karar; bkz. Kâsânî, Bedâî’, II, 98; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, , , ).

Kulak damlası orucu bozar mı?

Orucu bozan şeyler neler Oruç hangi durumlarda bozulur Diyanet yanıtladı

Kulak ile boğaz arasında bir kanal bulunmaktadır. Ancak kulak zarı bu kanalı tıkadığından, ilaç boğaza ulaşmaz. Bu nedenle kulağa damlatılan ilaç orucu bozmaz.

Kulak zarında delik bulunsa bile, kulağa damlatılan ilaç, kulak içerisinde emileceği için, ilaç ya hiç mideye ulaşmayacak ya da çok azı ulaşacaktır. Kaldı ki bu işlem yeme içme yani gıdalanma anlamı da taşımamaktadır. Dolayısıyla kulak damlası orucu bozmaz (DİYK tarihli karar; bkz. Merğînânî, el-Hidâye, II, ; Kâsânî, Bedâî’, II, 98; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, , ).

Burun damlası orucu bozar mı?

Orucu bozan şeyler neler Oruç hangi durumlarda bozulur Diyanet yanıtladı

Tedavi amacıyla buruna damlatılan ilacın bir damlası, yaklaşık 0, 06 cm3 tür. Bunun bir kısmı da burun çeperleri tarafından emilmekte, çok az bir kısmı mideye ulaşmaktadır. Bu da, mazmazadan ( ağzı su ile çalkalamadan) sonra ağızda kalan rutubette olduğu gibi orucu bozacak düzeyde görülmemiştir. Kaldı ki bu işlem yeme içme yani gıdalanma anlamı da taşımamaktadır. Dolayısıyla burun damlası orucu bozmaz (DİYK tarihli karar).

Oruçlu iken kan vermek ve vücuda kan almak orucu bozar mı?

Orucu bozan şeyler neler Oruç hangi durumlarda bozulur Diyanet yanıtladı

Ramazan’da oruçlu iken kan verenin orucu bozulmaz (İbn Kudâme, el-Muğnî, IV, ). Vücuda kan almak ise, beslenme, gıda alma kapsamına girdiği için orucu bozar. Kan vermenin orucu bozup bozmaması ile ilgili olarak birbirine zıt iki rivayet vardır. Bunlardan birine göre Hz. Peygamber (s.a.s.), “Hacamat yapanın ve yaptıranın (vücuttan tedavi maksadıyla kan alanın ve aynı amaçla vücudundan kan aldıranın) orucu bozulur.” (Ebû Dâvûd, Savm, 28) buyurmuştur. Öte yandan Resûlullah’ın (s.a.s.) oruçlu iken hacamat yaptırdığı rivayet edilmiştir (Buhârî, Savm, 32; Ebû Dâvûd, Savm, 29).

Bu iki hadisi birlikte değerlendiren bilginlerin çoğu, birinci hadisi “Hacamat yapan kişinin, kanı özel alet ile emerken ağzına kaçırabileceği, hacamat yaptıran ise kan verdiği için zayıf düşerek hasta olabileceği için oruçları bozulma tehlikesi ile karşı karşıya kalır.” şeklinde yorumlamış ve ikinci hadisi esas alarak kan vermenin orucu bozmayacağı sonucuna varmışlardır.

Kusmak orucu bozar mı?

Orucu bozan şeyler neler Oruç hangi durumlarda bozulur Diyanet yanıtladı

Miktarı ne olursa olsun kendiliğinden gelen kusuntu orucu bozmaz. Aynı şekilde mideden ansızın ağza yükselip tekrar mideye dönen şeyler de oruca zarar vermez. Kişinin kendi isteği ile ağız dolusu kusması hâlinde ise oruç bozulur.

Hz. Peygamber (s.a.s.), “Oruçlu kimse kendisine hâkim olamayarak kusarsa ona kaza gerekmez. Her kim de kendi isteği ile kusarsa orucunu kaza etsin.” (Ebû Dâvûd, Savm, 32; Tirmizî, Savm, 25) buyurmuştur.
Bununla birlikte, kustuğu için orucu bozuldu zannıyla yemeye içmeye devam eden kimsenin orucu bozulur. Böyle bir kimseye keffâret değil, gününe gün kaza gerekir (İbnü’l-Hümâm, Feth, II, ; el-Fetâva’l-Hindiyye, I, ).

Diş fırçalamak orucu bozar mı?

Orucu bozan şeyler neler Oruç hangi durumlarda bozulur Diyanet yanıtladı

Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz (el-Fetâva’l-Hindiyye, I, ). Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur. Orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsakten önce ve iftardan sonra fırçalanması, oruçluyken fırçalanacaksa macun kullanılmaması uygun olur.

Yıkanmak orucu bozar mı?

Orucu bozan şeyler neler Oruç hangi durumlarda bozulur Diyanet yanıtladı

Ağız ve burnundan su girip de sindirim organına ulaşmadıkça oruçlu kimsenin yıkanması, orucuna zarar vermez. Nitekim Hz. Âişe ve Ümmü Seleme, Hz. Peygamberin (s.a.s.) Ramazan’da imsaktan sonra yıkandıklarını haber vermişlerdir (Buhârî, Savm, 25). Bu itibarla, ağız ve burundan mideye su kaçırmamak şartıyla oruçlu kişi yıkanabilir (el-Fetâva’l-Hindiyye, I, ).

Oruçlu kimse abdest alırken hata ile boğazına su kaçırırsa orucu bozulur mu?

Orucun bozulması konusunda hata; abdest sırasında ağzını çalkalarken isteği dışında boğazına su kaçması örneğinde olduğu gibi, orucu bozan fiilin orucu bozma kastına dayalı olmayarak meydana gelmesidir. Orucu bozan fiilin hataen yapılması orucu bozar ve yalnızca kazayı gerektirir.

Hataen boğaza su kaçması, oruçlu bulunulduğu hatırda değilken meydana gelirse, unutarak yapılmış hükmünü alır ve oruç bozulmaz (el-Fetâva’l-Hindiyye, I, ). Bir sahabî Resûlullah’a (s.a.s.), “Ey Allah’ın Resulü! Oruçlu iken unutarak yiyip içtim. Orucum bozuldu mu?” diye sormuş. Resûlullah (s.a.s.) da, “(Hayır bozulmadı) Allah seni yedirip içirdi.” (Ebû Dâvûd, Savm 39) cevabını vermiştir.

Şafii mezhebine göre ise; abdest veya gusül alırken ağız ve buruna az miktarda alınan su, elde olmayarak boğazdan inerse oruç bozulmaz. Ancak serinlemek veya suyla oynamak ya da abdest ve gusülde gereğinden fazla abartılı bir şekilde ağza ve buruna su almak gibi meşru olmayan bir sebeple su boğazdan aşağı inerse oruç bozulur. Çünkü bu durumda oruçlu kişi kendisine emredilmeyen bir işi yapmıştır (Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, I, ).

Adet lekesi orucu bozar mı? Oruçluyken gelen kahverengi vajinal akıntı kaza gerektirir mi?

Adet döngüsü kadınlar için normal bir süreçtir. Her ay yaşanan bu durumun süresi her kadında da farklılık gösterir. Kimi kadınlarda adet süresi bittikten sonra kahverengi akıntılar meydana gelebilir. Bu akıntıların adet hükmünde olup olmaması ise kadınların merak ettiği bir konudur. İşte, kadınlar tarafından araştırılan vajinal akıntı orucu bozar mı? sorusunun cevapları yazımızda sizleri bekliyor.

Adet Lekesi Orucu Bozar Mı?

Adet lekesi, kadınların adet sürelerinin dolmasının ardından meydana gelen kahverengi akıntılardır. Bu akıntıların orucu bozup bozmadığı kadınlar tarafından merak edilir. Bu konu ile ilgili fıkıhlarda yer alan açıklamalarda adet lekesinin de adetin devamı olduğunun kabul edildiği görülmektedir. Bu yüzden adet lekesi olan kadınların oruç tutması ya da abdest alması mümkün değildir. Ancak 10 günün ardından adet lekesi görülür ise bu lekeler özür kanı olarak kabul edilir. Bu yüzden kişiler oruç tutamasa da abdest alarak namaz kılmaya devam eder.

Adet Öncesi Gelen Kahverengi Akıntı Orucu Bozar Mı?

Bazı kadınlarda adet olmadan önce kahverengi akıntılar meydana gelir. Bu akıntılar kan olmadığı için kadınlar tarafından orucu bozup bozmadığı kafa karıştırır. Ancak adet öncesi meydana gelen kahverengi akıntılar adet döneminin başlangıcına işaret eder. Bu yüzden de eğer oruçlu iken kahverengi akıntı meydana geldiği görülür ise oruç bozulur. Bu şekilde bozulan orucun kazası için aynı güne denk gelen bir günlük oruç tutar.

Adet Akıntısı Orucu Bozar Mı?

Adet akıntısı sırasında vajinadan kan gelir. Bu kan kadınların orucunu bozar. Kadınlar ramazan ayında gördükleri adet dönemi boyunca oruç tutamaz, abdest alamaz ve namaz kılamaz. Adet akıntısı bittikten sonra ise tekrar oruç tutmaya başlayabilir. Ramazan ayından sonra da adet gördükleri süreç boyunca tutamadıkları orucun kazasını tutmakla yükümlüdür.

Oru&#;luyken regl (adet) olunca oru&#; bozulur mu? Akıntı (lekelenme) orucu bozar mı?

Oruçluyken regl (adet) olmak orucu bozar mı sorusu, bu durumla karşılaşan pek çok vatandaşın araştırdığı konu olmaya başladı. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın da açıklama yaptığı regl olunca oruç bozulur mu konusundaki açıklama, oruç ibadetini devam ettirip ettirmeme konusunda kararsız kalan kişiler için yol gösterici oluyor.

ORUÇLUYKEN REGL(ADET) OLUNURSA ORUÇ BOZULUR MU?

Kadınlar ay hâli (hayız) ve lohusalık (nifas) denilen özel hâllerinde namaz kılmazlar, oruç tutmazlar. Daha sonra tutamadıkları oruçlarını kaza ederler. Oruca niyetlenen bir kadın, gün içerisinde âdet görmeye başlarsa orucunu bozar, temizlenince bu günün orucunu da kaza eder (Merğînânî, el-Hidâye, II, ). İftar vaktine kadar oruçlu gibi davranması doğru değildir. Ancak Ramazanın hassasiyetine riayet ederek başkalarının yanında yiyip içmemesi uygun olur.

ADET OLUNCA ORUÇ TUTULUR MU?

Özel günlerindeki bir kadının namaz kılması ve oruç tutması haramdır.Bu durumdaki kadının namazı ve orucu sahih olmaz. Fakihler bu konuda görüş birliği içindedirler (Şâfiî, el-Ümm, II,; Sahnûn, el-Müdevvene, I, ; Haddâd, el-Cevhera, I,34; İbn Hazm, el-Muhallâ, II, ; Merğînânî, el-Hidâye, I, ; İbn Kudâme, el-Muğnî, I, ; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, , ; Şevkânî, es-Seylü’l-cerrâr, II, ). Âdet süresince terk edilen namazların kazâ edilmeyeceği, oruçların ise temizlendikten sonra tutulacağı hususlarında da bütün mezheplerin görüş birliği vardır (İbnü’l-Münzir, el-İcma, s. ; Nevevî, Şerhu Müslim, IV, 26; San‘ânî, Sübülü’s-selâm, I, ; Cezîrî, el-Mezâhibü’l-erbe‘a, I, ).

Söz konusu icmânın dayanağı Hz. Peygamberin (s.a.s.) hadisleri ve sahabe uygulamasıdır. Nitekim Hz. Âişe bu konuda kendisine sorulan bir soru üzerine; Resûlullah döneminde âdet gördüklerinde tutmadıkları oruçları kaza etmekle emrolunduklarını, kılmadıkları namazları ise kaza etmekle yükümlü tutulmadıklarını söylemiştir (Buhârî, Hayız, 20; Müslim, Hayız, 69).

Oruçluyken regl (adet) olunca oruç bozulur mu Akıntı (lekelenme) orucu bozar mıAKINTI(LEKELENME) ORUCU BOZAR MI?

Düzenli âdeti olan bir kadının adet dönemi öncesinde gördüğü lekelenmeler adet hükmünde kabul edilir ve o andan itibaren âdet günü sona erene kadar adetli sayılır. Dolayısıyla lekelenmelerin olduğu günlerde de namaz kılamaz ve oruç tutamaz. Ancak 10 gün geçtiği hâlde akıntı devam ediyorsa 10 günden sonraki akıntılar âdet değil özür kanıdır. Akıntısı 10 günden fazla devam eden bir kadın, “özür sahibi” kimselerin yaptığı şekilde abdest alır ve namazını kılar (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 99).

Fıkıh kaynaklarında yer alan genel hüküm bu olmakla birlikte, âdet döneminden önce görülen lekelenmelerin âdet öncesi hormonal değişikliklerden kaynaklandığı bilinir ve doktor kararıyla bunların âdet kanaması olmadığı tespit edilirse, âdet günleri sabit olan kadınların bu günlerinden önce ve sonra görecekleri renkli akıntılar özür kanı sayılır.

Öpmek, öpüşmek orucu bozar mı? Oruçluyken eşlerin birbirini öpmesi orucu bozar mı? Diyanet bilgisi!

Oru&#;luyken ihtilam olmak (r&#;yalanmak) orucu bozar mı? R&#;ya g&#;rmek orucu zayıflatır mı?

İhtilam olmak, ergenlik çağına ulaşmış yetişkin erkek veya kadının uykusu sırasında cinsel tatmin yaşaması durumu olarak ifade edilebilir. İhtilam olmanın kişinin uykusunda orgazm olması olarak da bilinmektedir. Kişinin rüyasında cinsel zevk veren bir ilişki ve davranışta bulunduğunu görmesi durumunda, çamaşırlarında ıslaklık görmeleri halinde gusletmeleri gerektiği bilinmektedir.

İHTİLAM OLMAK (RÜYALANMA) ORUCU BOZAR MI?

İhtilam olmak, yani kişinin rüyasında orgazm olduğunu görmesi durumunda oruç bozulmaz. Ancak kişinin bilerek cünüp olması durumunda orucu bozulur. Kişinin böyle bir rüya görmesinin ardından çamaşırında bir ıslaklık bulunması durumunda gusül abdesti alması gerekmektedir. Oruç tutan bir kişinin böyle bir rüya görmesi durumunda çamaşırında bir ıslaklık bulunmuyorsa gusül alması gerekmez. Ancak ihtilam olan bir kişinin çamaşırında ıslaklık bulunması durumunda gusül abdesti alarak orucuna devam etmesi gerekmektedir.

İhtilam olmak, orucu bozmamaktadır. Ancak sonrasında kesinlikle gusül alınması gerekmektedir. Rüyalanmak orucu bozmadığı gibi kişinin bilerek cünüp olması durumunda ise orucu bozulmaktadır. Bu durumun ise kefaret gerektirdiğini söylemek mümkün olmaktadır. Kişinin bilerek cünüp olması halinde orucu bozulacaktır. Buna bağlı olarak ise bozulan orucun yerine kefaret orucu tutulması gerekmektedir.

ORUÇLUYKEN RÜYA GÖRMEK ORUCU ZAYIFLATIR MI?

Oruç tutmak, yememek, içmemek ve cinsel ilişkiden uzak durmak suretiyle yerine getirilmekte olan bir ibadet olarak ifade edilebilir. Oruç, niyet ederek tan yerinin ağarmaya başlamasından (imsak vaktinden) itibaren güneş batıncaya kadar nefsani arzulardan uzak durulması, yemek yenilmemesi ve içilmemesi şeklinde yapılmakta olan bir ibadet olarak ifade edilebilir. Ancak oruç tutmak sadece yememek ve içmemek olarak kısıtlanamaz. Aynı zamanda oruç ibadeti sırasında orucun gayesini, ruhi ve ahlaki kaidelerini bozan her türlü davranış da yasaklanmaktadır.

Kişinin gördüğü rüyaların tutulan orucu bozması gibi bir durumun söz konusu olmadığını söylemek mümkündür. Oruçluyken kişinin cinsel içerikli rüyalar görmesi durumunda ise kişinin bir etkisi olmadığı için oruç bozulmaz. Bir kimse kendi isteği ile bilerek ve isteyerek cünüp olması durumunda orucu bozulmaktadır. Ancak kişinin rüyasında cinsel bir tatmin yaşaması durumunda belirli durumlara bağlı olarak sadece banyo yapması ve gusül abdesti alması gerekmektedir. Sonrasında ise orucu bozulmayacağı için orucun tutulmaya devam etmesi gerekilmektedir.

Kişinin gördüğü rüyalardan dolayı orucunun bozulması söz konusu olmamaktadır. Zira rüya sahibinin uyurken gördüğü rüyalar bilinç dışı bir şekilde gerçekleşmektedir. Ancak bilerek ve istenilerek böyle bir durum oluşturulması durumunda ise orucu zayıflatacağı gibi bozması da söz konusu olmaktadır.,

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası